• Gott nytt år!

  Alla vi på CyberPhoto vill tacka dig som har handlat av oss, följ vår Blogg, läst våra tester, kommenterat eller gillat våra inlägg, hängt med på Facebook, tävlat i våra tävlingar eller på något annat sätt varit med oss 2011.
  Vi lyfter nu blicken och går in i ett nytt år med förhoppningar om mycket nytt.

  2011 blev året av katastrofer och förändring inom foto. Först drabbades Japan och sen Thailand. För just vår del av elektronikbranschen påverkade detta väldigt mycket. Ni kanske minns att vi tom testade produkter från Japan genom att mäta strålningen...det fanns frågor och undringar från våra kunder runt detta och vi tog det på allvar. Tillgången har periodvis varit sämre än tidigare och det har varit färre lanseringar av nyheter än föregående år. Men det finns också mycket att glädjas över!

  Det som har tagit utrymme 2011 är de spegelfria kamerorna. Sony fortsätter med sin succé NEX, Panasonic kör hårt med GF2, GF3 och nya GX1. Nikon har lanserat serien 1. Som ni kanske märker så saknas en stor tillverkare bland de spegelfria. Om vi ändå börjar spåna och fundera på vad som händer 2012 så finns det mycket frågor, funderingar och förhoppningar. Vad väntar du på? Vilka produkter tror du kommer att lanseras och vad kommer de att tillföra marknaden?

  Än en gång, tack för 2011. Vi är mycket glada att få hjälpa så många vid deras val av kamera och andra produkter och vi kan inte annat än ödmjukt säga tack och önska dig, och alla andra som läser detta, ett mycket GOTT NYTT ÅR!

  /CyberPhoto • Tomten & spegeln

  Här kommer flera tomtar från Zarko Stoiljkovic...härlig bild! Just att använda spegel eller ett annat reflekterande material som underlag när man fotograferar är mycket effektivt och ger en helt annan dimension. Själv har jag använt speglar från en gammal IKEA-väggspegel just vid produktfotografering.

  Gillar du Macro eller vill kunna ta produktbilder på ett bra sätt? Då är ett fototält lösningen. Vi har REA på fototält från Quantuum just nu. Riktigt bra kvalité och enkla att använda. Vi själva använder fototält till alla produktbilder då det är så lätt. Dessutom följer det med 4st olika bakgrunder i paketen från Quantuum, vit, röd, svart och blå.

  Läs mera här: Quantuum Fototält REA!

 • Ducati kameror

  Ducati tillverkar bland de bästa motorcyklarna på marknaden idag. Men Ducati har en lång och omväxlande historia som börjar redan 1926. De tillverkade då radio under namnet Società Radio Brevetti Ducati. Under andra världskriget fick de "vissa" svårigheter då de allierade bombade deras fabriker ner till grunden. Bröderna Ducati hade dock filat på en del idéer och 1946 lanserade man sin första motor och 1952 sin första motorcykel. Det som är förvånansvärt okänt är att Ducati faktiskt tillverkade kameror 1946 -1952. De tillverkade två modeller, toppversionen hette "Sogno" vilket betyder dröm och den fick även smeknamnet "The Italian Leica".

  Vill du läsa mer och se bilder, klicka här >>

  /Thomas

 • Sony SLT-A77

  Sony har ju lanserat flera tunga nyheter under 2011 och en av dem är SLT-A77. Som Nikon och Canon-användare är det första gången jag tar med mig en Sony ut på äventyr. Första intrycket är att man gjort klara förbättringar på ergonomin, något jag inte alls gillade med Sony tidigare.

  Sony SLT-A77 tillsammans med Zeiss 16-80 blir testpaketet. Det får följa med överallt och jag ska verkligen hårdtesta kameran. Referenserna för mig är Canon EOS 7D, Nikon D7000 och D700. Ergonomin är klart bättre än förut. Skärmen är tydlig och placering av knappar och reglage är bra. Lite bättre känsla kunde man önskat speciellt om man måste använda handskar. Känslan i greppet är mycket bra och sökaren som är en nyhet för mig, elektronisk, vänjer man sig snabbt vid och man inser fördelarna snabbt. Se inställningar, bilder och att den fungerar så bra i svagt ljus.

  Bildmässigt då? För mig som är van att arbeta med 12 Mpixel (Nikon) så är det ju så bra att ha mera upplösning, man blir inte rädd att beskära på samma sätt. Samtidigt så håller SLT-A77 brusnivåerna på en mycket låg nivå. Jag jämför med bilder från 12 Mpixel Nikon D700 (JPEG) och det är inte mycket som skiljer, det ser riktigt bra ut trots dubbelt så många pixlar och en mindre sensor. Det dynamiska omfånget upplevs som mycket bra vilket märks i blandljus där både omfånget märks men även att SLT-A77 exponerar mycket väl.

  När det kommer till fokushastighet, träffsäkerhet och filmning ligger SLT-A77 i framkant. Det blir mycket goda resultat och autofokusen är mycket snabb. Den här kameran gör mig positivt överraskad både bild och hanteringsmässigt. Jag är imponerad och jag förstår dig som är sugen på denna pjäs.

  Bilderna tagna med SLT-A77 vid Umeå Universitetssjukhus. Kratig delförstoring till vänster, tack vare upplösningen.

  /Tobias

  Läs mera här: Sony SLT A77

 • Jultävling!

  Nu är julhelgen redan över och Tomten flyger ut i bilden som vi fått från Björn Fagerholm! Häftig bild helt klart. Många är lediga extra mycket nu i mellandagarna så varför inte ta tiden att vara med i vår tävling där du kan vinna dig en ny kamera. Tänk dig vilken start på 2012 det vore!

  Björn, biobiljetter kommer på posten. Till er andra...skicka in ditt bidrag, senast 31 december. Lycka till!

 • God Jul!

  God Jul på er allihopa!

  Jag hoppas att du ska få en mysig och trevlig jul. Det är kanske svårt att få den riktiga julkänslan när det regnar ute, men förhoppningsvis så regnar det inte inomhus.

  Bilden ovan är tagen med Panasonic G3 och Leica DG Macro-Elmarit 45/2,8 på ISO 800 och med två läslampor som belysning. Jag tog en hel del bilder när kissen sitter klassiskt och gulligt bland paketen, men det blev ändå denna bild som fick bli årets julkort till släkt och vänner.

  Annars har jag faktiskt mest kört med Zeiss Sonnar T* 50/1,5 ZM på G3. Jag har alltid föredragit stillbilder mot videofilmning, men det har blivit roligt att filma nu när man kan få "biofilmskänsla" med det korta skärpedjupet. OCH att jag kan göra allt med samma kamera.

  Var inte rädd att experimentera bakom kameran nu under julhelgen. Ha kul, ta många bilder och från många vinklar, lek! De som blir dåliga är ju bara att ta bort.

  Vill också passa på att skvallra om att redan ikväll drar vi gång kampanjer med helt galna erbjudanden.

  Vi tackar för den här hösten och önskar er alla än en gång en riktigt God Jul!

  /Thomas

 • M-Calendar

  Vi har en Leica M-Calendar 2012 som du kan vinna. Det är en exklusiv almanacka med bilder från Magnum Photo. Skicka in din roligaste, mysigaste, vackraste eller galnaste bild, helt enkelt den bild du gillar bäst, som är tagen 2011. Är bilden tagen med en Leicakamera eller Leicaoptik så det en fördel men absolut inget krav.

  Reglerna är enkla. Skicka ditt bidrag till BLOGG@CYBERPHOTO.SE, filen får vara max 3MB och helst i JPG. Du får efterbearbeta bilden precis som du vill men du ska ha tagit bilden själv. Juryns beslut kan inte överklagas. Tävlingen pågår till 31 december. Vinnande bidrag kommer att publiceras här i bloggen.

  Jag kan också tipsa er som gillar Leica att jag sammanställt lite udda kameror som jag hittat på nätet. De hittar du här>>

  Jag har också sammanställt en guide över objektiv till Leica M, den hittar du här>>

  Vi har också fått fram prisvärda adaptrar (590kr) för att ansluta Leica-M-optik på Micro 4/3 och Sony Nex. Hela 1000kr billigare än Novoflex, och hela 2000kr billigare än Panasonics egen!

  Adapter för att använda Leica M-objektiv på Sony NEX-kameror

  Adapter för att använda Leica M-objektiv på Micro 4/3-kameror

  Det ger en prisvärd möjlighet att t ex montera en Zeiss Sonnar T* 50/1,5 ZM på din Micro 4/3 eller Nex-kamera. Jag har nämligen använt och blivit väldigt förtjust i den optiken monterad på min Panasonic G3. Jag älskar dess bokeh och filmar gärna med den på full öppning. En riktigt mysig optik.

  /Thomas


 • Vintersolstånd...

  Det blir ljusare för varje dag som går nu! Vilken fantastisk känsla, eller hur! Den här bilden som ger julkänsla är inskickad av Pär Igsell i Umeå. Tack för bilden och du har 4st biobiljetter att hämta ut i vår Lagershop. Nu är det drygt en vecka kvar av tävlingen...passa på att plåta tomten i helgen. • Pepparkakshus!

  Härliga färger, massor av tomtar...just nu är det bråda dagar i vår tomteverkstad och så även för dig kanske. Mycket ska hinnas med och det är bara några få dagar kvar. Glöm inte att du kan ringa vår tomteverkstad om du har frågor i sista minuten!

  Bilden är tagen av Patrik Lindqvist Karlsson som härmed får 4st biobiljetter! Grattis!

 • Julklappstips deluxe

  Idag kan jag presentera ett mycket bra julklappstips...till nära o kära alternativt dig själv kanske? Sony Ericsson Neo för endast 1990kr! Som säljare är det farligt att säga orden Jag har en sån själv men denna gång stämmer det. Jag har en sån själv.

  Som många andra drömmer jag om en Ferrari men får nöja mig med en anteckningsbok och en bakgrundsbild på min telefon. Sony Ericsson Neo är telefon som vi har på kampanj from idag för 1990kr! Det är ett mycket bra pris för en mycket bra telefon. Läs hela testet om du följer länken nedan. Jag har använt den natt som dag, ute som inne och jag har bara gott att säga.

  Dessutom är det modellen med den bättre kameran och en upplösning på hela 8 Mpixel. Även om upplösningen inte säger allt så är kameran riktigt bra. Du kan filma i HD och skärmen visar både bilder och video galant.

  Är du ute i sista stund? Då har du fått ett superbra tips nu.

  Sony Ericsson Xperia neo Blue Gradient

 • Nyhet! Sevenoak

  Nu har vi Sevenoak i lager! För dig som filmar eller vill filma så har vi nu ett helt nytt sortiment som vi bloggat om tidigare och du kan beställa för att få dem innan jul. Produkterna är av bra kvalité och är mycket prisvärda. Läs mera om Sevenoak via länkarna nedan. Kolla även in priserna!

  Lagershopen öppen till 18:00 (19-23 december).

  Sevenoak Adjustable Shoulder rig
  Sevenoak Handhold Rig
  Sevenoak Pro Cam Cage
  Sevenoak Shoulder Mount rig
  Sevenoak Shoulder support rig

 • Tomtar & Umeå

  Zarko Stoiljkovic och Daniel Olausson står för bilderna till Bloggen idag. De är med i vår jultävling med temat Tomte och vad är det vi ser...moderna tomtar. En som pratar i sin mobiltelefon och den andra i Lego. Tack för alla bidrag...det öser in och vi har jätteroligt när vi kollar igenom dessa! Fortsätt med detta och få chansen att vinna en finfin kamera!

  Dessutom, för dig som bor i Umeå så har vi nu öppet i Lagershopen till kl 18:00...hela veckan! På onsdag har vi en del specialpriser, säljare på plats och öppet till 20:00 så att du hinner shoppa julklapparna!

  VÄLKOMNA!

  PS. Kolla in Panasonic FT3 och TZ20! Vi har ett gäng av varje färg till oslagbara priser! .DS

 • Jag är...

  Nikons slogan har blivit I AM... efterföljt av nästan vad som helst. Kolla in de roliga kartongerna till S3100, en perfekt julklappskamera. Kolla in vad som står på färgerna, det kanske passar någon du känner som handen i handsken?

  Julklappstips är Nikons S3100 som alltså finns i flera färger! Liten, kompakt och mycket bra pris! Om du vill ha bättre filmfunktion så har du IXUS 115 som vi har på kampanj inkl väska, minneskort och putsduk. Varje såld kamera gör att Röda korset får 35kr och det är ju jul nu. Vill du ha en tuffare kompaktkamera? Kolla in Casio Exilimex G1 som är en riktig tuffing för endast 1490kr!
  Cool är bara förnamnet på denna kamera...

  Nu när det är klurigt att veta vad som ska inhandlas som julklapp så är alla råd dyra.
  Ring gärna oss och rådfråga, vi finns till för dig på 090-200 70 00.

  Trevlig helg önskar alla vi på CyberPhoto!

  Nikon Coolpix S3100 röd
  Casio Exilim EX-G1 svart
  Canon IXUS 115 HS blå

 • M-guide

  Kära Leicafotografer,

  På begäran så har vi nu en lista över objektiv du kan använda på Leica-M. Har du en Leica M8/M9 eller om du har en Lumix eller Nex med Leica-adapter, så kan den vara till hjälp.

  På samma sida finns även en Leica serienummerlista som visar vilket år produkten var tillverkad.

  Gå till sidan >>

  Kan också tipsa att det nu finns en ny firmware att ladda hem till D-Lux 5.

  /Thomas

 • Välja systemkamera!

  Ska du köpa en systemkamera som julklapp? Eller kanske önskar dig en, men vet inte riktigt vilken? Vi sammanfattar vilken du ska välja på ett sammanfattat sätt - i vår Blogg! Kommentera gärna med tillägg eller frågor!

  Canon EOS 550D Det är en mycket kompetent systemkamera som tar både bra bilder och filmar bra. Full HD och enkel hantering. Den ligger bra till i pris med tanke på vad du faktiskt får. Dessutom får du en fast 50mm F1.8 på köpet fram till jul. Mycket prisvärt paket - populäraste kameran om man ser till efterfrågan.

  Nikon D5100 Jämför med referensen EOS 550D så är autofokusen bättre i filmläget och det finns även mikrofoningång och vridbar skärm. Bildsensorn kommer från Nikon D7000 vilket borgar för bra bildkvalité. Du ska definitivt kolla in denna om du vill filma med din kamera!

  Canon EOS 600D Om man väljer denna istället för de två ovanstående så får man även här mikrofoningång, bättre autofokus i videoläget, vikbar skärm, allt för att det ska vara enklare att filma. Men även trådlös styrning av blixtar vilket är mycket smidigt! Den är ergonomiskt lite bättre då den är något större än de övriga.

  Sony SLT-A35 Sony imponerar med sin nyaste lineup och SLT-A35 är inget undantag. Den ger mycket bra bilder på höga ISO, kort sagt så är det mindre brus i bilderna, även när man fotograferar i mörker. Den har mikrofoningång och en hel del inställningar när det kommer till filmning och är bättre än de övriga när det kommer till autofokusen. Känslan och ergonomin är lite annorlunda jämfört med Canon & Nikon men det är en smaksak. Dock ingen vikbar skärm och det finns något mindre tillbehör & utrustning runtomkring.

  Ska du skaffa en konventionell systemkamera i jul så är dessa fyra de vi rekommenderar starkt. Alla är bra produkter och du bör bli nöjd med alla. Glöm inte att köpa stort minneskort då det snabbt går åt minne i synnerhet när man filmar. När det kommer till optik är 18-55mm det vanligast förekommande. Vill man ha något bättre så finns tex Nikon D5100 med 18-105 VR som är både rejälare men ger betydligt mera omfång...du kan zooma mera!

  Har du frågor? Ring oss på 090-2007000 eller maila oss så hjälper vi dig.

  Sony SLT-A35 + 18-55/3,5-5,6
  Nikon D5100 hus + AF-S DX 18-55/3,5-5,6G VR
  Canon EOS 600D hus + EF-S 18-55/3,5-5,6 IS II
  Canon EOS 550D hus + EF-S 18-55/3,5-5,6 IS • Julklappstips!

  Nu har vi actionkameran Contour HD GPS i lager till ett kanonpris inkl undervattenshus! Du betalar 2790kr för det kompletta paketet och får då en högupplöst actionkamera med inbyggd GPS samt en UV-hus så att du kan använda den...under vatten.

  Contour GPS ger Full HD (1080p) i 30 bilder per sekund och du har en 135 graders vidvinkellins. Inbyggd mikrofon finns, roterbar optik och den inbyggda GPS har en mycket snabb uppdatering och ger en enkel överblick över position. Det här är ett riktigt fint paketpris på mycket bra produkter. Du kan läsa mera och se filmer om Contour HD om du klickar här.

  Det är ett begränsat antal till detta pris...

 • Vardagstest - Sony A77

  Idag har jag packat upp nya Sony A77 och ska testa den i min vardag. Den här kameran har skapat mycket intresse för Sony och deras nya modeller och nya lineup och vi har testat den i vår studio redan och gett den Toppklass. Läs gärna testet och häng med i Bloggen så får du se bilder från denna heta kamera! Det här blir mitt första test med en systemkamera med halvt transparent spegel. Spännande!

  /Tobias

  Läs testet här: Sony SLT A77 test


 • Dagens tomte!

  Dagens tomtar (till bildtävlingen) är inskickade av Anette Therén och Anders Bergström som därigenom föräras med fyra biobiljetter vardera. Vi har fått massor av bilder med katter, hundar och andra djur och odjur. Fortsätt att skicka in bidrag, fina priser står på spel!

  Vill du ha ett julklappstips till någon när och kär, kanske så när och kär som dig själv? Kolla in denna: FBoxr

 • Lyxigt till jul!

  Köp en Canon IXUS av utvald modell så får du en läcker väska på köpet - designad av Cajsa Bratt! Väskan kommer i en mycket snygg presentförpackning som andas lyx. Så vill du ge något lyxigt i jul - kolla in nedanstående kameror där du får med väskan på köpet (värde 395kr).

  Canon IXUS 230 HS grön
  Canon IXUS 230 HS rosa
  Canon IXUS 310 HS guld
  Canon IXUS 310 HS silver
  Canon IXUS 1100 HS röd
  Canon IXUS 1100 HS svart

 • Tomten på besök!

  Idag kom tomten på besök hos CyberPhoto! Nästan alla vi 35 som jobbar på CyberPhoto hjälptes åt att plocka paketen som han skulle ha med sig till julen och när man hjälps åt så går det undan. När vi packar så ser vi vad som är den hetaste julklappen i år.

  Alla på logistik var fint julpyntade idag på morgonen och det är en stämningshöjare. Lägg till lussebullar och julmust så blir det rätt bra. Vad är då julklapparna i år? Många har önskat sig kameror så klart och gärna en bra kompaktkamera. De bättre kompaktkamerorna är heta i år och många vill ha ett smidigare komplement till sin systemkamera.

  Blixtar i alla former är inne i år. Studio är hett och likaså originalblixtarna i form av SB-700 och 430 EX II från Nikon respektive Canon. Har man en kamera redan så är dessa mycket bra köp för att gå framåt med sitt fotograferande. Har du frågor om just blixtar & studio så är du välkommen att ringa oss alternativt maila, vi svara GÄRNA på dina frågor!

  Några tips på julklappar till den som har en systemkamera:

  Dörr Ringblixt DAF-14 till Canon

 • Lansering! Seven Oak

  Idag lanserar CyberPhoto ett nytt varumärke - Seven Oak! Vi utökar vårt sortiment av tillbehör inom DSLR filmning med detta märke som visar sig ha riktigt bra produkter till riktigt bra priser. För dig som filmar eller vill börja filma har vi nu många bra produkter och tillbehör, kolla in kategorin DSLR Video till vänster i menyn för att hitta allt.

  Är det något inom DSLR Video som du saknar? Maila oss på info@cyberphoto.se eller skriv en kommentar.

  Sevenoak Shoulder support rig
  Sevenoak Slider Dolly
  Sevenoak Cam Stabilizer
  Sevenoak Cam Slider 60cm
  Sevenoak Pro Cam Cage

 • Recension NEX5n

  Sonys NEX-serie har varit en av de mest populära spegelfria kameror sedan lanseringen. I Sverige är det NEX-5 som stått för försäljningen och nu i andra generationen är det NEX-5n och heta NEX-7 som efterfrågas. Vi har testat den nyligen och vi fyller på med en kort recension från verkligheten.

  Är man till vardags van med konventionella systemkameror så reagerar man snabbt över att NEX-5n är smidig i formatet. Kamerahuset är vekrligen litet och smidigt men har samtidigt en hel del skarpa former som gör den lätt att håll i. Ergonomiskt en bra produkt, så länge man är högerhänt. Eftersom sensorn är i standard APS-C (relativt stor) så blir optiken inte lika liten som hos nya Nikon 1 eller micro 4/3.

  Eftersom den saknar snabbknappar till många inställningar så tar det lite tid innan man känner sig hemma om man kommer från en konventionell DSLR. Har man inte använt systemkamera tidigare så är det mesta intuitivt vilket gör att man relativt snabbt kommer in i det. Vissa funktioner är lite bökiga att hitta om man inte har bruksanvisningen, tex exponeringen. Men när det väl satt sig så hittar man lätt tillbaka och informationen på displayen är tydlig.

  Bildmässigt så är den riktigt vass! Jag använde den inomhus i helgen och ISO 1600 ser riktigt bra ut. Den ger de vassa systemkamerorna en match och det rejält när det gäller brus och detaljrikedom. JPEG-bilder på höga ISO ser mycket, mycket bra ut. Även utomhus med 18-55mm optik så exponerar den väl, det finns mycket detaljer i bilderna och ett bra dynamiskt omfång. Enda gången vitbalansen hade problem var inomhus med butiksbelysning. Den ville dra åt det varma hållet lite väl mycket.

  Mycket bra bildkvalité, smidigt format och en läcker design är styrkorna hos NEX-5n och vi kan ge Toppklass utan tvekan även om den konservativa fotografen får lägga ner lite tid innan man hittar rätt i menyerna.

  /Tobias

  Sony NEX-5n svart hus + E 16/2,8 + E 18-55/3,5-5,6 OSS
  Sony NEX-5n svart hus + E 18-55/3,5-5,6 OSS

 • Julklappstips - action!

  Dagens julklappstips blir inriktat på action! Produkter inom detta segment är populärare än någonsin och de är mycket bra dessutom! Vi har GoPro och Contour som de stora märkena på området och nu har vi även massor av tillbehör till dessa...och mera kommer.

  GoPro Hero 2 är en het julklapp och med vår kampanj där du får med 16GB minne så blir det ännu bättre. Minnet är ett SanDisk Extreme HD Video så det är både kvalitativt fysiskt och hastighetsmässigt. Mycket bra produkt! Hero 2 är en uppdatering av Hero och ger nya möjligheter. Om du följer länken nedan till Hero 2 kan du se en film där vi beskriver skillnaderna mot föregångaren.

  Vi har även GoPro Hero kvar i lager för 2490kr. Har man inte nytta av uppdateringarna så är det ett mycket prisvärt alternativ. Contour har lanserat nya kameror och Roam är den modell som gäller idag. Riktigt bra format för dig som uppskattar smidighet och de är rejält testade under sommaren 2011 i bland annat motorsport-sammanhang. Contour Roam är bättre för dig som behöver smidigheten och att använda på tex ett vapen, på sidan av en hjälm osv. Men kan vrida optiken så att kamera placeras korrekt och sedan vrider man optiken så att horisonten alltid är rätt.

  Ser du GoPro i bilderna ovan?

  ContourHD ROAM 1080p

 • Årets e-handlare

  Vi har ännu en gång korats som årets e-handlare i kategorin foto av Pricerunner.

  CyberPhoto är det enda företaget i Sverige som som lyckats plocka hem utmärkelsen 8 år i rad.

  Vi är glada över denna utmärkelse, just för att den återspeglar nöjda kunder och det är exakt vad vi kämpar så hårt för att ha.

  Vårt mål har varit, är och kommer att vara:
  - Bättre service före köpet, i form av djup kunskap så att du kan få goda råd innan köpet
  - Bättre service under köpet, i form av snabba och säkra leveranser samt ett bra pris
  - Bättre service efter köpet, i form av att vi har personal som hjälper dig ifall du får problem

  Det blir roligare för varje gång då konkurrensen ökar för varje år. Vi jobbar stenhårt på att hålla högsta möjliga servicenivå och bevisligen finns det kunder som uppskattar det. Detta sporrar oss att bli ännu bättre. Vi ska inte sticka under stolen med att nu kommer vi att sikta på utmärkelsen även 2012.

  /Thomas

 • Julklappstips - studio

  Har du önskat dig en studio någon gång? Till jul kan man ju önska sig klappar oavsett ålder så vi tipsar nu om några studioprodukter som kanske passar just dig, eller någon i din omgivning som skulle uppskatta det. Studio är ju perfekt denna årstid!

  Jag börjar med fototältet från Quantuum som vi säljer till halva priset just nu. Perfekt när du vill ta produktbilder, frilägga bilder eller kanske leka med macro inomhus och bestämma bakgrunder. Det blir inte dammigt och du får en mycket kontrollerad situation att fotografera i. Kombinera med ett blixtpaket från Dörr som startar på 1490kr och ger dig dubbla 120Ws-blixtar.

  Vill man pinna upp ett steg så har vi ett paket från Quantuum med dubbla 300Ws och riktigt rejäla softboxar. Under 5000kr inkl sändare, stativ, ja, allt du behöver för att komma igång med din egen studio! Det här är en mycket fin julklapp. Vill du fotografera utomhus och behöver det där lilla extra när det kommer till effekt så har vi REA! på 600Ws blixtar inkl batteripack, perfekt när du inte har tillgång till eluttag.

  Studio...årets julklapp för dig?

  Quantuum Studioblixt R+600 Dual Power, inkl batteripack

 • Julklappstips - projektor!

  Jag passerade lagret idag och såg ett riktigt julklappspaket - en optik, en kamera och en till optik. Då passar jag på att använda de som dagens julklappstips för det var bra produkter. Optik passar ju alla som har en systemkamera...

  Canon har en 50mm F1.8 som kostar 990kr och som är ett måste i varje Canon-väska. Du får en ljusstark, smidig optik under tusenlappen. Personligen har jag tagit mycket bilder med olika 50mm objektiv och det är både kreativt och ger nya förutsättningar för dig som har en 18-55mm kitoptik sen förut. Även till Nikon och de övriga märkena finns flera 50mm objektiv att välja på.

  Samyang har många roliga och kreativa objektiv till bra priser som passar bra som julklapp. Ett nytt tillskott är 7,5mm vidvinkel för dig som har en Panasonic eller Olympus 4/3-kamera som tex. GF1, GF2 eller GF3. Finns i både silver och svart för att estetiskt passa tex. de läckra PEN-modellerna från Olympus. Har man en Canon eller Nikon så kan jag rekommendera 85mm F1.4 som är en kanongrym optik. Skarp och mycket ljusstark!

  Till sist låg det en Nikon S1200PJ i kartongen. Kompaktkameran med projektor och som du kan koppla ihop med en iPhone (kablar medföljer) gör det till en superhäftig julklapp, speciellt för de som gillar märket med äpplet. Har du frågor om produkterna så tveka inte att ringa oss på 090-200 70 65 eller att maila
  oss på info@cyberphoto.se.

  Välkommen!

 • Mera tomtar!

  Ytterligare bidrag ramlar in i vår jultävling. Idag visar vi två bilder som Fredrik Andersson skickat in som vi tyckte mycket om. Oskarp bakgrund och att jobba med mättnad och färger blir sällan fel - grattis till 8st(!) biobiljetter, Fredrik!

  Den sötaste tomten hittills är inskickad av Eriika Öhman Lindahl. Färgerna, blicken och beskärningen är bra. Den där bestämda blicken rakt in i kameran gör att man får kontakt direkt. Härligt bidrag! Skicka in ditt bidrag till oss på BLOGG@CYBERPHOTO.SE och läs mera om tävlingen längre bak i Bloggen så är du också med och tävlar om biobiljetter och till slut en ny kamera!

  Lycka till!

 • Julklappstips - vinter

  Äntligen! Snön är här oavsett vad man tycker om vinter och kyla. Nu har vi i Umeå fått första snön och det märks i synnerhet på barnen att det infinner sig en glädje över det. Sväljer man stoltheten och gnället så blir man ju lite glad som vuxen också, det blir vackrare och ljusare så man ska inte klaga.

  Jag tog med mig en optik och vår Canon EOS 7D och tog en promenad i den friska luften, tänkte ta lite vinterbilder för att bevisa att vintern infunnit sig. En optik som fungerar för Macro är något man ska ha i sin fotoväska och det är också ett bra julklappstips. Det finns många fina macro idag till överkomliga priser oavsett vilket märke man har på kameran.

  Nikon har en egen 40mm Macro som är mycket prisvärd. Den är skarp och smidig. Den är designad till alla Nikon DX-kameror (tex D60, D3000, D3100, D5000, D5100, D80, D90, D7000, D300, D200 och D300s) och är dessutom riktigt rejält byggd. Canon har en 60mm macro som också tar väldigt lite utrymme och är skarp. Tamron har både en 60mm macro som är väldigt ljusstark (F2.0) som jag använder själv.

  Alla dessa kan rekommenderas som bra julklappstips - alla vill ju ha en macro!

  Nikon AF-S DX 40/2,8 G Micro
  Canon EF-S 60/2,8 USM Macro
  Tamron AF SP 60/2,0 Di II Macro 1:1

 • Tävlingsbidrag

  Många och fina bidrag - i massor! Här är tre bidrag som vi visar upp i Bloggen där fotografen får 4st biobiljetter vardera. Skicka in ditt bidrag du också så har du chansen att vinna en Canon EOS 7D, Panasonic GF3 eller biobiljetter.

  Dessa bidrag är inskickade av Greger Lissollas, Joel Jönsson och Marcel Köppe. Grattis, biobiljetter kommer på posten!

 • Zeiss ZM

  Så vad ska du göra i helgen då? Själv fick jag hemläxa. Om det är jobb eller nöje vet jag inte men det ramlade in fyra gluggar som vill bekänna färg. Zeiss Biogon 35/2, Biogon 25/2,8, Biogon 21/4,5 och Distagon 18/4... locken åkte av bara för bilden annars har jag alltid locken på även i väskan.

  Dessa passar till Leica M. Är de lika bra som Leicas egna? Kanske, kanske inte, men de är betydligt billigare, så de kan vara intressanta ändå. Zeiss gör grymt bra optik till spegelreflex, så det finns en chans att dessa kan vara riktigt bra de också.

  Vilken väska de ligger i? Boblbee Procam 500 XT!

  Jag ska under veckan besluta om vi tar upp dem i sortimentet eller inte. Jag vill gärna veta vad du tycker:

  Skulle du som har ett Leica M-kamera köpa en Zeissglugg till den?

  /Thomas

 • Julklappstips

  Ännu ett tips kommer här...nu med bild och beskrivning! Stativ från Manfrotto är kopplat till en ganska hög prislapp men det här stativet har det mesta. Det är prisvärt. Det är faktiskt lite snyggt. Det är stabilt. Det är kvalité. Det är bra, kort sagt.

  Priset är 1290kr för komplett sats med stativ och kulled vilket gör det till mest prisvärda stativ vi kan erbjuda just nu enligt mig. Bra höjd och rejält snabbfäste gör att vi kan tipsa om detta som julklapp med gott samvete. Passar alla kameror och videokameror...enkelt!

  En annan produkt är Dörr Spider rig som är den perfekta julklappen till den som vill filma med sin systemkamera. Det blir kanonresultat och du kan läsa testet som filmaren David Lundmark har gjort på denna produkt om du följer länken nedan. Hoppas att du fått bra tips på julklappar till dina fotointresserade vänner och familj.

  PS. Missa inte att vi även har kampanj på mobiltelefoner...tex Walkman som vi sänkt till 1490kr...oslagbart! .DS

  Dörr Spider Rig stabilisering
  Manfrotto Stativ 294A3-A0RC2 med kulled
  Sony Ericsson live with walkman Black (WT19i )

 • Canon S100

  Igår så snabbtestade jag Canons nya S100 och kan konstatera att det blir en superkamera om allt är så bra som det verkade. Tyvärr var det förproduktionsexemplar vilket betyder att det inte är säkert att den färdiga produkten ger exakt likadan bilder men det såg redan mycket bra ut.

  Powershot S90 & S95 är mycket bra kameror och S100 tar vid med en ny design, nya funktioner och bättre bildkvalité. Formatet är riktigt smidigt, den ryms faktiskt i en vanlig ficka men är nog stor för att vara lätt att hålla i. Ergonomiskt en mycket bra produkt. Finishen är mycket bra och knapparna rejäla, kanske inte riktigt som X10 från Fujifilm och LX-5 från Panasonic, men då är S100 betydligt smidigare.

  Bildmässigt så reagerade jag spontant över att bruset hålls i schack även på högre ISO. Det har ju varit och är kompakternas stora nackdel men S100 ser spontant mycket bra ut på höga ISO. Dessutom var autofokusen både snabb och exakt och det följande läget fungerade bra, även inomhus. Nu väntar vi på de första exemplaren att testa och leverera...

 • Sveriges bästa kundservice!

  Prisjakt skriver idag så här:

  "Det är trångt i toppen bland butikerna med Sveriges bästa kundservice. I år var det 18 butiker som hade fler än 150 omdömen och dessutom mer än 9,5 av 10 som genomsnittsomdöme under senaste året. Vinnaren, Cyberphoto vet hur kundservice ska skötas – de tog hem denna titel även 2010.

  För andra året visar Cyberphoto att vet man hur en slipsten ska dras, de har återigen röstats fram till vinnare av utmärkelsen "Årets kundservice" av Prisjakts medlemmar. Det är endast möjligt genom att ge kundtjänst befogenhet att verkligen lösa uppkomna problem. Att dessutom lägga godis i paketen gör bara kunderna gladare..."

  Vi på CyberPhoto tackar för utmärkelsen. Det känns extra roligt att få en sådan här utmärkelse då vi verkligen gör vårt yttersta för att ha bästa möjliga service. Vi kanske inte alltid lyckas, men vi försöker alltid det bästa vi kan.

 • Nikon lanserar!

  Nu lanseras en ny produkt från Nikon - SB-910! Det är snarare en uppdaterad SB-900 än en helt ny blixt enligt det vi fått information om men vi listar upp det som skiljer och får många så blir det mycket viktiga skillnader!

  * Färgfilter i hårdplast istället för plastfilm
  * Ombyggt överhettningsskydd
  * Ställbar i flera vinklar än SB-900
  * Flera belysta knappar
  * Dedikerad Meny-knapp
  * Tre ljusmönster: Centrum, Jämn & Standard

  Överhettningsskyddet på SB-900 lät blixten gå för fullt tills den blev för varm och då slogs blixten av tills en viss temperatur åter nåtts. SB-700 kom ett annat skydd där den inte slår utan istället sänker hastigheten så att den hinner kylas mellan bilderna. Ett sådant system har byggts in på SB-910. Blixten finns att beställa redan nu hos oss för leverans 15 december.

  Du kan välja mellan tre lägen där Centrum ger bättre effekt och därigenom lämpar sig för tele eller porträtt. Läget Jämn gör att du får ett så jämnt ljus som bara är möjligt, bra vid tex gruppfoto (skolfoto). Standard behåller balansen mellan effekt och jämnt ljus.
  Priset blir ca 4490kr.

  Beställ här • Boblbee

  Boblbee. Inte lätt att uttala. Vi som åker hoj känner till märket, men inom foto är det ännu inte lika känt. Vi har under en tid testat och utvärderat... och blivit smått (läs stort) förtjusta i dessa fotoväskor. Här pratar vi om toppklass vad det gäller tålighet, design, funktion, tillverkning och faktiskt även ett begrepp som inte kan uttryckas annat än som svengelska coolhet.

  Designade i Sverige. Många delar tillverkas i Sverige och flertalet väskor monteras i Sverige. Är du en fotograf som lever ett aktivt liv och vill ha en lätt och smart väska som verkligen skyddar din kamerautrustning, då är detta väskan för dig.

  Gå till Boblbee väskor >>

  Tävling
  Kommentera vilken Boblbee-väska du skulle vilja ha och kort varför. Vi premierar 10 kommentarer med 2st biobiljetter var!

  /Thomas

 • Dagens tips

  Låter som en lyxigare variant av Dagens lunch vilket man kan se på en restaurang ibland. Ibland så tipsar jag om de där lite lyxigare julklapparna för dig som vill kosta på eller kanske unna dig själv en julklapp. Vi har produkter från Leica, Canon, Nikon, Pentax, Sony och många fler...

  Är du sugen på Leica så har vi D-Lux 5 Titanium i lager nu. Det är en riktig läckerbit i sin härliga finish och väska med rem i italienskt läder. Relativt stor sensor, bra omfång och en format som är riktigt bra. Ergonomiskt ok samtidigt som den inte är för stor. Det är en riktig pärla! Och i samma klass har vi Fujifilm med både X10 och X100. Den sistnämnda är min drömkamera just nu. Stor sensor, fast optik och härlig känsla. Det blir inte bättre i den här klassen.

  Vill man ha lite smaskiga tillbehör är National Geographics väskor riktigt fina. Bästa möjliga kvalité och bra varumärke, något att stila med. Dessutom har vi Manfrottos stativ som får ses som det kanske mest prisvärda på marknaden. Vår special edition tillsammans med Manfrotto är verkligen ett stativ som står på många önskelista.

  PS. Är du F1-fantast som jag? Nu har vi Kimi tillbaka i F1! .DS

  Leica D-Lux 5 Titanium
  Fujifilm Finepix X100
  Fujifilm FinePix X10
  National Geographic Axelväska Medium NG2475

  /Tobias


 • Inbjudan!

  Du är hjärtligt välkommen till oss på CyberPhoto nu på torsdag, 1 december, för Canon Pro Dealer Invite. Per Karlsson från Canon presenterar nya heta EOS 1D X och sedan föreläser Brutus Östling om sitt fotograferande.
  Intresserad av Canons professionella system?

  Då är du välkommen att anmäla dig på PRO@CYBERPHOTO.SE men tänk på att det är först till kvarn som gäller. Föreläsningen börjar kl 17:00 och sker på vår adress i Umeå. Vi bjuder på goda smörgåsar, dryck och så klart på chokladbitar!

  Välkommen!

 • Motljus & storm

  Att fotografera i motljus är inte alltid så lätt och det sätter krav på optiken. Det blir lätt olika optiska fenomen i bilderna i alla världens färger som man antingen vill ha eller slippa. Däremot tycker jag att man får en härlig känsla i motljusbilder. Vad tycker du?

  Det har blivit modernt med motljusbilder och det märks på bland annat Fotosidan. Jag har själv testat med detta nyligen då jag gillar bilderna men har inte testat själv. Tog med dottern och stack iväg på en kort promenad och testade detta. Känslan förhöjs och det blir härliga färger med solen i horisonten så här på hösten, speciellt nu när vi inte har snö utan fått en lång höst istället här i Umeå.

  Det har varit storm i södra Sverige i helgen, har du dokumenterat det? Skicka gärna in (blogg@cyberphoto.se) ett bidrag till oss och visa din bild. Bilder som publiceras belönas med biobiljetter!

 • Tipsen fortsätter...

  Ett stativ med kulled för endast 395kr! Det hittar du hos oss men skynda dig, det är ett begränsat antal. Dessutom så tipsar vi om kompaktkameran som gäller som julklapp i år. Har du egna tips? Tipsa gärna oss i Bloggen med en kommentar...bra bidrag belönas med biobiljetter!

  Stativet från Dörr är ett bra julklappstips för den som har en kamera och gillar fotografera. Kulled, bra höjd och en ritkigt rejäl väska med bärrem i Neopren gör den grymt prisvärd. Men som jag skrev ovan, det är ett begränsat antal till detta pris! En kamera till stativet då? AW100 som vi skrivit om tidigare är en kanonkamera för den som vill ha med kameran överallt. Finns ju i kamoflage dessutom...PERFEKT för jägaren, friluftspersonen och fiskaren. Eller kanske för dig som gillar det militära?

  Missa inte att Canon har kampanj där du genom ditt köp ger Röda korset 35kr och du får en väska, ett minneskort och en putsduk på köpet! Välj rätt så skänker du både dig själv och andra glädje. Kolla in kamerorna här nedanför, det är bra tips i olika prisklasser.

  Nikon CoolPix AW100 kamouflage
  Canon IXUS 220 HS röd
  Fujifilm Finepix X100
  Dörr Pro Black 1 Tripod
  Panasonic Lumix DMC-GF2 vit + Lumix G 14/2,5 Asph Pancake

 • Leica

  Den här bilden är lite lustig faktiskt. Katten använder en Leica Summilux 50/1,4 som kudde...
  Vad katten heter? - Leica! Fast vi kallar henne mest för Lilla My...

  Jag har nu kommit på varför hon så gärna ligger vid min dataskärm. Hon lägger ryggen mot routern och den värmer rejält.

  Jag hade under veckan tänkt skriva att vi äntligen har både Summilux 50/1,4 och Noctilux 50/0,95 i lager för direkt leverans, men de hann säljas innan jag hann skriva något. Leveranstiderna är tyvärr galet långa på båda dessa objektiv. Men jag kan glädjande meddela att vi nu har M9 både svart och grå för leverans, samt även nyheten Elmar 21/3,4

  Dags att förverkliga din Leica-dröm?

  /Thomas

  Leica M9 svart
  Leica M9 grå
  Leica Super Elmar-M 21/3,4 Asph

 • Tunga tips

  Nu börjar vi nalkas julen och då ställer man de där frågorna igen...VAD ska jag köpa som julklapp? Presentkort är bra men det är inte så kul som att ge en gåva som mottagaren verkligen uppskattar. Så därför kommer vi att tipsa om fina klappar i Bloggen ända fram till jul...

  Canons fina Powershot S95 är en superprodukt men det är ett kampanjpris och ett begränsat antal så vänta inte för länge med att köpa den. Nu i helgen har vi dessutom kampanjpris på G12 från Canon, också en riktig höjdare. Lägg till Panasonics DMC-FZ150 som är en riktigt häftig kamera. Det alla dessa kameror har gemensamt är att de är bra alternativ för den som inte vill ha en systemkamera men ändå ha möjligheten att ta riktigt bra bilder.

  Så här säger Mats om DMC-FZ150: Panasonic Lumix DMC-FZ150 är en mycket bra och kompetent långzoomare. Tack vare ny sensor med färre pixlar och bättre signalbehandling så har Panasonic lyckats öka bildkvalitén rejält jämfört med tidigare Panasonic Lumix DMC-FZ modeller. I skrivande stund är Panasonic Lumix DMC-FZ150 den långzoomare som överlag ger bäst bildkvalité och flest funktioner.

  Produktlänkar
  Panasonic Lumix DMC-FZ150 svart
  Canon PowerShot S95
  Canon PowerShot G12

  Trevlig helg önskar vi alla på CyberPhoto!

 • Nyhet! Fujifilm X-S1

  Med succé-kamerorna X10 och X100 så fortsätter Fujifilm med X-S1 som är en superzoomare. Sensorn är samma som i X10 och X står ju för den finaste serien kompaktkameror från Fujifilm så förväntningarna är höga...igen!

  Har du läst vårt test på X10? Vi ser att det är en mycket bra kamera, bilderna blir fantastiska och känslan i själva kameran är av högsta klass. Men det finns förbättringar att göra, som vi tror är på gång. Panasonic har lanserat DMC-FZ150 som ger fantastiska bilder och mycket funktioner. Det är en av de bästa produkter som någonsin lanserats i genren och vi hoppas att det sätter press på att Fujifilm höjer ribban än en gång!

  En brännvidd på 24-624mm med en så pass stor sensor är starkt jobbat. Dessutom relativt ljusstark med f/2.8-5.6 och möjlighet till RAW-fotografering. Elektronisk sökare, stor display och ett skal av metall och gummi. Full HD så klart och hela 10 bilder per sekund. Displayen går att vinkla och ett nytt batteri som ska ge ca 500 bilder per laddning. Leveranserna börjar i april 2012 och priset landar på ca 7500kr. Nu väntar vi med spänning, Fujifilm!

  Läs mera här: Fujifilm X-S1

 • Hjälte 2

  Superheta GoPro har ju lanserat nya Hero 2 och vi har självklart testat den. Utförligt test kommer inom kort men du kan redan nu se en kort film som sammanfattar skillnaderna mot GoPro Hero. Det här är kameran för dig som gillar action!

  Filmen finns under produktlänkarna nedan
  GoPro HD Hero2 Motorsports Edition

 • Tuffingar!

  Just nu är det hett med stöttåliga kameror och det säljs mycket av dem! Nikon AW100, Panasonic FT3 och Casio EX-G1 är några av de hetare modellerna. Men även mobiltelefoner efterfrågas i tåligare versioner och det förstår man. Stora skärmar, tunna och lätta och med mycket elektronik inbyggt blir det känsligt. Tappskador är mycket vanligt idag och min egen telefon fick en spricka i displayen för ett par veckor sen...

  Samsung kommer med Xcover som börjar levereras denna vecka, Motorola har Defy+ och Sony Ericsson har en succé med modellen Active som vi berättat om tidigare i Bloggen. Tester på de nya modeller kommer inom kort. Även tester på de tuffa kamerorna kommer under veckan. Kolla gärna in filmen vi spelade in med AW100 i skärgården i September i år. Den tål riktigt tuffa tag och filmar riktigt, ritkigt bra. Bra färger, bra även i mörkare förhållanden och snabb. Det var en kanonprodukt att ha med sig i action!

  Telefoner
  Samsung Galaxy Xcover
  Sony Ericsson Xperia Active
  Motorola Defy +

  Kameror
  Nikon CoolPix AW100 kamouflage

 • Stabilt!

  Behöver du ett bättre stativ? Kanske ett till stativ? Är det svårt att välja? Jag behövde ett stativ idag och tog med mig ett Dörr A4 för att jämföra mot ett jättepopulärt Manfrotto 055 som vi säljer mycket utav. Hur står sig ett stativ för halva priset?

  Kartong och förpackning är snyggare hos en Manfrotto utan tvekan. Men redan när man packar upp stativen så märker man att Dörr har en välsydd väska där sömmarna är rejäla och bärremmen (som är lätt att kasta över axeln!) är både elastisk och i Neopren vilket gör den behaglig även mot bar hud. Dörr-stativet är rejält, har bra reglage och står riktigt stabilt även i fullt utdragbart läge.

  Jag valde kulleden HB-36 som är riktigt rejäl. Man känner direkt att man kan lita på denna kula även med ett rejälare kamerahus. Kamera & Bild testade detta stativ nyligen och gav det Bra Köp! och 28 poäng, samma som betydligt dyrare konkurrenter. Inbyggt vattenpass, infällda spikes i fötterna och rejäl byggkvalité gör detta stativ till ett mycket prisvärt köp.

  Här följer länkar till bra och prisvärda stativ & kulleder som vi rekommenderar:

  Dörr Stativ A4, inkl väska
  Manfrotto Stativ 294A3-A0RC2 med kulled
  Manfrotto 055 XPRO B CyberPhoto Edition, Specialpaket med kulled 498RC2
  Cullmann Magnesit MB4.3 + MX445

 • Ringbelysning

  Idag har jag testat Dörr LED48 som är en ringbelysning vilken absolut har sin plats i en seriös fotoutrustning. Mycket lättanvänd. Jag hade riktigt roligt när jag testade den. Klart prisvärd.

  Alla bilder är tagna på fri hand med en Panasonic G3 och Leica DG Macro-Elmarit 45/2,8 Asph.

  Kolla in bilderna jag tog med den >>

  /Thomas

 • Erbjudande!

  Nu i helgen har vi ett flertal fina erbjudanden, bland annat Nikon J1, lillebror i 1-serien, för endast 4990kr! Dessutom har vi massor av tillbehör och andra produkter på kampanj och i vår outlet som du hittar till vänster, i menyn...

  Dessutom måste jag tipsa om två mycket fina stativ som du kan köpa till ett mycket bra pris. Det första är för halva priset och det andra kraftigt rabatterat. Tänk att du kan köpa ett stativ med kulled för 395kr just nu! Det andra är ett rejält Manfrotto med kulled som vi säljer för endast 1290kr just nu! Länkar hittar du här nedanför. Vi har även prissänkt en hel del studioprodukter från Quantuum. Paraplyer, softboxar, blixtar och mycket mera. Väljer du Elinchrom så får du med ett stativset (värde 1295kr) om du väljer D-Lite eller BX-Ri.

  Missa inte att vi säljer de sista NEX-5 från Sony med ett ljusstarkt pancake för endast 3490kr. Finns i både silver och svart i lager! Det finns mycket, mycket mera så missa inte att kolla in Kampanjer & Outlet nu i helgen!

  Trevlig helg önskar vi på CyberPhoto!

  Nikon J1 svart + NIKKOR VR 10-30mm f/3,5-5,6 VR svart
  Dörr Pro Black 1 Tripod
  Manfrotto Stativ 294A3-A0RC2 med kulled

 • National Geographic

  Du kanske redan sett det men vi erbjuder vissa National Geographic väskor till riktigt vassa priser. Jag plockade fram ryggsäcken som heter NG5162 och testade det eftersom jag själv behöver en ny ryggsäck. Det visade sig vara ett bra val!

  Ordinarie pris har varit 1650kr men vi säljer ett begränsat antal för endast 990kr för tillfället. Det fångade min uppmärksamhet och jag plockade fram en väska på lagret för att kolla närmare på den. Det är inte den vassaste väskan för dig som rör dig framåt i hög hastighet eller är en actionkille då det övre locket sitter med knappar och inte en dragkedja och en del sitter med kardborre. Däremot är det grymt rejäl kvalité i sommar, materialval och de dragkedjor som finns är bland de bästa jag sett.

  Datorfacket är lättillgängligt, utrymmet för kamera och optik rymmer en 70-200, kamerahus, och ett par mindre objektiv eller tillbehör. Lätt att bygga om och att få det anpassat till dina prylar. Jag testade väskan på olika personer med varierande axelbredd och alla upplevde väskan som behaglig och bekväm. Som slutsats rekommenderar jag den här för dig som vill ha en extra läcker väska som tål tuffa tag men som inte hoppar och skuttar fram i livet. Bra regnskydd, passform och design. Den här VILL man ha.

  National Geographic Ryggsäck Medium NG5162 Passa på! Spara 660kr.

  /Tobias


 • Nu kör vi!

  Ibland har man en positiv känsla i kroppen och känner just Nu kör vi! Det ramlar in nya, roliga produkter just nu och vi har fullt upp med att hinna med. En nyhet är Camalapse, ett enkelt hjälpmedel för dig som vill testa på Timelapse.

  Det är som en mera avancerad äggklocka där den snurrar 360 grader på 60 minuter men har markeringar för 270, 180 och 90 grader också. Den har stativgänga både på undersidan och översidan. En konventionell systemkamera klarar den inte men jag har testat med både större och tyngre kompakter som P7100 från Nikon men även med en spegelfri systemkamera och det har funkat hur bra som helst.
  Enkel och bra produkt!

  Nu har vi äntligen fått Fujifilm X10 och kan börja skeppa den till våra väntande kunder. Du kanske är en av dem? Vi testar den för fullt och det ser onekligen bra ut så långt. Kvalitetskänslan är underbar precis som på X100. Om Fujifilm X10 håller vad den lovar och skvallrar om så har vi kanske klassens bästa produkt
  i denna X10. Test kommer inom kort!

  Camalapse Timelapsestativ
  Fujifilm FinePix X10 • Panasonic på besök!

  Idag har Johan på Panasonic varit på besök hos oss! Vi har gått igenom nyheter (hemliga så klart!) men även kollat in GX1 och GF3 med 14-42 X ännu en gång. GX1 kommer att bli populär och är du sugen...vänta inte, det blir inte särskilt många nu till en början att lägga vantarna på.

  En kategori där Panasonic är stora är bland de mera tåliga kompakterna. FT3 heter modellen som säljer bra och presterar väl och en konkurrent är Nikon AW100 som är första vattentåliga och stötsäkra kameran på länge från Nikon. Vi tog med oss 4st AW100 ut i skärgården nyligen och filmade en hel del. En häftig actionfilm kommer inom kort som visar hur bra den är på att filma. Vill du filma ute i tuffa förhållanden men samtidigt få en riktigt bra kompaktkamera så kolla in både FT3 och i synnerhet AW100 från Nikon.

  (Filmen kommer upp på produktsidan för AW100 inom kort!)

  Panasonic Lumix DMC-FT3 orange
  Nikon CoolPix AW100 orange

 • Drömmar & hemligheter

  Det låter som en titel på en blaskig roman...men vi har hittat vinnarna till vårt inlägg om drömprodukter längre ned i Bloggen. Dessutom har vi fått testa och kolla in en del nyheter som kommer 2012. Hemligheter, än så länge...

  Det var några som drömde om optik, andra om en ny kamera och något som också är populärt att drömma om är Leica. Vinnarna av biobiljetter är: Anders Ekelund (Leica X1), Malin (Canon 70-200mm) och Marie (kylskåp). Blev du nyfiken varför Marie drömmer om ett kylskåp? Läs Bloggen Drömmen en bit ner i Bloggen så får du svaret bland kommentarerna. Tack för era inlägg!

  Vi har haft några leverantörer på besök som visar upp och berättar redan om vad som kommer 2012. Självklart kommer det nya och spännande produkter, som varje år även om vi inte har sett stora tekniska skillnader mot vad som finns idag. Men det kommer ett par rejäla avstamp under början av 2012, var så säkra!

  /Tobias

 • J1 live

  Spegelfria kameror kommer starkt och det märks i synnerhet på intresset runt Sony NEX-7 och Nikon 1. Panasonic är starka med GF3 och nu lanserar man GX1 som vi redan har testat. Kritiken har fokuserats mot Nikon eftersom man valde en mindre sensor än konkurrenterna. Men hur är kameran och hur blir resultatet?

  Tog med 10mm pannkaka, 10-30mm och 30-110mm hem för verklighetstest. Formatet på J1 är riktigt bra, den känns smidig nog för att få följa med när en större kamera blir lämnad hemma, speciellt med 10mm pannkaka. Det här är en kamera för dig som vill ta bra bilder men inte arbeta manuellt. Man gör det mesta i menyerna vilket blir bökigt om man måste ha handskar eller har stora händer.

  Bildmässigt då? Det finns två saker som J1 presterar mycket bra. Exponeringen tillsammans med vitbalansen är det ena. Jag pressade i motljus, med personer i förgrunden, ljus rakt in i optiken, ja, på alla sätt provocerade och visst uppstod det lite flares och andra fenomen men den exponerade inte bara bra utan otroligt bra! J1 förstår vad som ska bli korrekt återgivet och satte det oavsett hur jag än gjorde. Det andra är hudtoner. Porträttbilder är en styrka för denna kamera då den fångar just hudtoner mycket bra och när jag lyft över bilderna och ska efterbearbeta så finns mycket information och nyanser i just hudtonerna.

  Varför ska man köpa en Nikon 1? Fördelarna mot en avancerad kompakt är att du kan välja optik och tillbehör. Du får en kamera som exponerar fantastiskt och som ger mycket med information i bilderna, den tar bättre bilder än de avancerade kompakterna (G12, P7100, XZ1). Om du vill utvecklas med ett fotointresse så är det bättre att satsa på en konventionell systemkamera då möjligheterna att arbeta manuellt är mycket bättre. Kort sagt, för dig som vill ta bra bilder utan att kunna eller göra mycket så är Nikon 1 ett bra alternativ.

  /Tobias

 • Myser

  Kan inte låta bli att visa bilder på min sekreterare. Hon blev inte så lite uttråkad på att jag bara suttit vid tangentbordet idag...

  Bilderna tagna i mycket dåligt ljus med Panasonic G3 + Summilux 25/1,4

  /Thomas

 • Rosa

  När det kommer en ny kamera i rosa så kolla man snabbt om den är OK eller om den blev lite för mycket. Nikon J1 är varken eller. Den är supermycket för mycket. Så mycket att den blir OK...

  Kommer nog inte att välja denna färg själv men det är färgen som skapar uppmärksamheten och den syns. Dessutom har man valt att skicka med en pläd för kameran (sant!) i rosa, en handlovsrem i rosa, en kamerarem i rosa, objektiv i rosa, objektivlock i rosa och motljusskydd i...ja, precis, rosa! Kartongen är lika rosa den och insidan är i grått med...rosa...prickar.

  Är det här julklappen till din man? Din dotter? Din son eller fru? Oavsett vem så kommer det att skapa reaktioner att få denna kamera. Men för dig som vill synas men inte med rosa så finns den även i vitt, svart och ett par färger till. Häftigt, Nikon!

  /Tobias

 • Premiär!

  Vi på CyberPhoto har många intressen!

  Fotografering är naturligtvis det dominerande intresset hos oss på CyberPhoto. Det intresset har fört oss fram till att idag vara en av skandinaviens största leverantörer av fotografisk utrustning. Vi har faktiskt sålt fotoutrustning sedan 1955.

  Mobiltelefoner började på ta marknad från kompaktkameror redan 2005 och vi hade god kunskap om mobiltelefoner inom företaget så vi började sälja mobiltelefoner samma år. Idag är vi en av de större på mobiltelefoni och även abonnemang.

  Vi har också många inom företaget som fiskar och har stor kunskap och erfarenhet om fiske. Vi har några aktiva jägare och därför har vi blivit stora på hundpejl och jaktradio, en produkt vi säljer bra av och som vi kan. Vi har också ett gäng som kör softairgunspel, också dessa har god kunskap och erfarenhet, så 2009 lanserade vi hobby som en ny varugrupp. De är idag uppdelade på Fiske & Jakt samt CybAirGun. Trots att vi i grunden är ett fotoföretag så vissa dagar säljs det fler softairguns än kompaktkameror. Det känns lite ovanligt.

  Idag så har vi premiär på vår senaste kategori – Hushåll. Även här har vi personal som har kunskap och erfarenhet inom området. Oavsett vad vi säljer så vill hålla en hög kunskaps och servicenivå. På bilden ovan ser du någon ur vår personal som utövar sin hobby, och på Hushåll ser du vår lagerchef tillika tårtexpert, Alice, hon har till och med skrivit en bok om att baka och dekorera tårtor...

  Välkommen till oss och dela våra intressen!

 • Drömmen?

  Hos oss kan den bli sann...i alla fall om det handlar om fotoprodukter. Vår produktchef tog emot en order på Canons häftiga 400mm optik och den skeppas vidare till en väntande kund. Hans dröm blir sann inom kort. En annan dröm för många är Leica och där kan vi erbjuda det mesta av kameror, optik och tillbehör.

  Just nu är min egen önskeprodukt en Fujifilm X100 och jag hoppas verkligen att jag kan göra slag i saken inom kort. Vilken produkt drömmer du om? Vad suktar du efter just nu? Skriv och berätta som inlägg, vi premierar tre inlägg med 2st biobiljetter på måndag.

  /Tobias

 • Blixtpaket

  Nu kan vi erbjuda ett mycket fint studiopaket med rejäla blixtar och tillbehör...till ett mycket bra pris! Vi har själva testat dessa och haft de ute till lån och test hos flera fotografer och vi vet att dessa presterar mycket väl. Paketet innehåller två rejäla blixtar på 300Ws, två stativ, två softboxar som är i form av Octagoner på hela 120cm.

  Dessutom åker det med en IR-sändare i paketet så att man kan börja tuta och köra direkt. Vill du byta ut en softbox eller lägga till flera tillbehör? Ring oss på 090-200 70 00 eller maila så hjälper vi dig att bygga just ditt paket.

  Hitta ditt paket här >> • Nyhet!

  När det gäller optiken 14-42 X till Panasonic så har jag testat den hårt förra helgen. Den har en Nano Surface Coating, en ytbehandling för att motverka optiska fenomen och det märks även om man provocerar att Panasonic hittat på något.

  Snygg bakgrundsoskärpa, bra vid filmning med sin elektroniska zoom, bra ytbehandlingar ger möjligheter även vid starkt motljus och ljus från sidan att hitta en fungerande vinkel och en snabb autofokus. Blir du sugen? Den kostar 3990kr men just nu kan du köpa den tillsammans med ett GF3 kamerahus och Lightroom 3 (värde 2990kr) för endast 6490kr! Det är ett mycket bra pris...

  Panasonic Lumix DMC-GF3 svart + G X Vario PZ 14-42/3,5-5,6 OIS pancake

  /Tobias

 • Lumix GX1 - Vi har testat!

  Idag lanserar Panasonic en ny kamera, Lumix GX1! Vi har redan testat den och har en hel del att säga om denna nygamla nyhet. Måste börja med designen för det är ju vad man möts av...och man har verkligen lyckats hitta rätt i retro-träsket. Känslan är mycket bra, den är retro men inte överdrivet. Skalet skriker titan och det känns gediget.
  Första intrycket är mycket gott, nästan, men bara nästan, Leica.

  Jag har använt kameran med 14-42 X som har motordriven zoom. Har även testar med pannkaka men just 14-42 är en klart vettig optik som ger ett fint omfång (motsvarande 28-84mm) och tar lika lite plats som en pannkaksoptik. Bildmässigt är GX1 ett strå vassare än sina kompisar och föregångare och det märks i synnerhet när man går upp till lite högre ISO där man varit lite väl brusig i många fall.

  Formatet, känslan och autofokusen är på mycket hög nivå och något jag uppmärksammade var exponeringen. Av ca 300 bilder så är det ett fåtal som inte var korrekt exponerade och de var i inomhusmiljö med blandat ljus från TV, tända ljus och taklampa. Den exponerar jämnt och korrekt. Provocerade genom att i samma förhållande byta programläge och inställningar, men kameran vet vad den skulle prestera. Den biten är Toppklass!

  Bilderna ser ut som man kunde önska och hoppas på, även om man kan drömma om ännu bättre resultat. En funktion som jag nu har lärt mig att uppskatta är autofokusen på pekskärmen. Att komponera bilden direkt som man vill och peka på bilden vart man vill ha fokus, vad smidigt, speciellt då jag oftast kör med en centrerad punkt och låser fokus. Med kort skärpedjup kan det slå fel när man komponerar om bilden men nu komponerar man först och pekar sen...mycket smidigt!

  Då vår GX1 är ett förproduktionsexemplar så kan vi inte redovisa bilder i full kvalité ännu.

  Panasonic Lumix DMC-GX1 kamerahus svart

  Panasonic Lumix DMC-GX1 kamerahus svart + G Vario 14-42/3,5-5,6 Asph/Mega OIS

  Panasonic Lumix DMC-GX1 kamerahus silver + G X Vario PZ 14-42/3,5-5,6 Asph/Power OIS

  /Tobias

 • Förkortn

  Förkortningar kan spara tid men också driva en till vansinne. I min kameraväska hittar jag ED, ASL, VR, HMC, WR och OIS men skulle också kunna ha USM, HSM eller SR. BMW har DSC, Audi har ESP, båda har ABS. Även MB och AM har liknande. DSG har blivit vanligt hos VW.

  Klassiska förkortningar har varit CIA, FBI, NCIS, KGB och KSMB. Idag är spel som BF, WOW, LOL och MOH nog så vanliga. BTW så är nog uttrycket och inte spelet LOL vanligast IAF. BRB GG NP är vanliga uttryck inom spelvärlden. Personligen tycker jag BF3 FTW!

  Oavsett om du jobbar B2B LR B2C så kommer du i kontakt m förkortningar. SAS går snabbare än SJ. Engelska förkortningen av SAS r betydligt våldsammare n den svenska. På jobbet har vi både CCCP och BFRC. Någon som vågar gissa vad dessa för oss mycket vanliga förkortningar betyder?

  Vilken förkortning är din personliga favorit? Kommentera ASAP!

  MVH /T

 • iPhone 4S & Prisjakt

  Under dagen kommer det upp flera iPhone 4S på vår hemsida så att man kan beställa och få sitt exemplar. Det är ett begränsat antal så vänta inte om du är sugen på denna nyhet! Kolla gärna in mobilsidan (blå fliken ovanför) där vi har en Blogg som handlar om just mobiler. Där finns och kommer det mera information om just iPhone.

  Just nu kan man nominera en butik hos Prisjakt för priset Årets Nätbutik 2011 och vi hoppas att du som kund tycker att vi har skött oss så bra att vi förtjänar en nominering. Vi är mycket tacksamma för alla glada mail, kommentarer och telefonsamtal vi får och vi uppskattar all konstruktiv kritik som vi får. Vill du nominera oss så följ länken nedanför. Tack på förhand!

  Trevlig helg önskar vi på CyberPhoto!

  Prisjakt Årets Nätbutik 2011 - klicka här • Nyhet! Canon C300

  Canon lanserar en riktigt häftig produkt, nämligen en ny professionell videokamera som heter C300. Det är inget för var man men i rätt händer är det ett mycket häftigt redskap. Utbytbar optik, ny sensor utvecklad endast för detta syfte och sju nya objektiv kortfattat. Det här blir drömkameran för de flesta som gillar att filma!

  Så här skriver Canon själva: Canon InC. tillkännager idag Canons inträde i filmproduktionsbranschen med lanseringen av Cinema EOS System. Canons nya professionella digitala filmsystem omfattar produktkategorierna objektiv, digitala videokameror och digitala systemkameror. Cinema EOS System inriktar sig på ett nytt bildområde för Canon, och bygger på företagets 74 år långa erfarenhet och nytänkande inom optik och bildframställning. Canon har redan fått utmärkelser i underhållningsbranschen för den digitala systemkameran EOS 5D Mark II, som släpptes i november 2008 och som har använts i produktion av mycket framgångsrika Hollywoodfilmer och i populära TV-program.

  Canons nya Cinema EOS System, som är kompatibelt med Canons stora utbud av högpresterande EF-objektiv, ger filmfotograferna många helt nya kreativa möjligheter att berätta hela storyn. ”Som marknadsledare inom digital bild ger Canons debut inom film- och TV-produktion en fantastisk möjlighet att komma in på en blomstrande marknad”, säger Fujio Mitarai, Chairman och CEO för Canon Inc. ”Med tanke på vad Canons digitala systemkameror EOS uppnått inom branschen hittills, känner vi oss säkra på att de nya produkterna i Cinema EOS-serien kommer att föra den framgången till helt nya nivåer.”

  Mest spännande är kanske det som Canon säger härnäst: Nästa generations digitala systemkamera som just nu utvecklas kommer att leverera en exceptionell bildkvalitet i innovativa och uttrycksfulla bilder. Den har en 35 mm CMOS‑fullformatssensor och stöder videoinspelning i 4k* (med en bildfrekvens på 24p, med Motion-JPEG-komprimering).

  Vill du se mera? Kolla in filmen som du hittar här

 • Filma med DSLR

  Vi har ett växande sortiment av produkter för filmning med DSLR-kameror och den mest populära är Dörr Spider Rig. Du som läser vår Blogg kan nu köpa den för under halva priset, nämligen 990kr! Erbjudandet gäller ett begränsat antal!

  Halva priset får du genom att använda rabattkoden SPIDER990.Förutom den har vi flera intressanta tillbehör och produkter. Fishbone är en standardprodukt av hög kvalité som man bör ha om man så filmar med en systemkamera eller konventionell videokamera. Belysning är till stor hjälp, speciellt vid porträtt eller intervjuer. Kolla in kategorin DSLR video här till vänster eller klicka på länkarna här nedan. Ett hett tips är även Meikes MK-VF100 som vi nu prissänkt från 795kr till endast 495kr!

  Har du önskemål om produkter? Då mailar du oss på blogg@cyberphoto.se.

  Trevlig kväll!

  Meike MK-VF100
  Dörr Spider Rig stabilisering

 • Motorola Special

  Motorola är på offensiven just nu och det märks på produkterna som är riktigt, riktigt vassa! Nya mobiltelefonen Atrix fick Toppbetyg på Mobil.se och är en fantastiskt fin telefon. Android så klart. Och surfplattan Xoom kan vi erbjuda dig som läser Bloggen för endast 3490kr!

  Webbläsaren i Androidtelefoner är oftast OK men sällan så mycket bättre än det. Mobil.se säger att webbläsaren i Atrix är suverän och att det är den bästa de testat någonsin i en Androidtelefon. Dessutom klarar ju den Flash vilket är en klar fördel...det finns ju ett system som inte stöder det alls. Coola materialval, bra design, bra funktioner och toppbetyg. Dessutom ett bra pris just nu...

  Vill du köpa surfplattan Xoom för endast 3490kr? Använd rabattkoden XOOM500 så får du rabatten i kundvagnen.
  Det är en bra deal!

  Motorola Atrix
  Motorola Xoom 32gb Wifi

 • X - cool nyhet!

  Panasonic har verkligen lanserat och levererat häftiga spegelfria systemkameror. GF1 blev en succé och även GF2 och GF3 fungerar mycket väl. Vi har några vita GF2 med 14mm pancake kvar för 3990kr och det är ett mycket bra köp! Dessutom har Panasonic lanserat både en Leica-stämplad 25mm optik och en serie som heter X.

  Jag har testat X-serien i helgen, närmare bestämt den nya 14-42 X och det är stor skillnad vid filmning! Det blir mjukare och balansen mellan just autofokus och zoom ger en behaglig upplevelse. Den har bra skärpa och fungerade klanderfritt trots kylan i norrlands inland. Storleken är nästan den samma som en 14mm pancake vilket gör den mycket smidig dessutom. På en GF3 så ryms den nästan i fickan.

  Nyhet! Jag vill berätta om att inom kort kommer vi att kunna erbjuda ett specialpaket med just GF3 och denna 14-42 X så är du lite småsugen på att byta till dig en GF3 så kommer det bli en mycket bra möjlighet! Mera information kommer i Bloggen...inom snar framtid!

  Blev du nyfiken? Läs mera genom att klicka på länkarna nedan:

  Panasonic Lumix DMC-GF3 svart + G X Vario PZ 14-42/3,5-5,6 OIS pancake
  Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42/3,5-5,6 Asph/Power OIS (för Micro 4/3)
  Panasonic Lumix DMC-GF3 svart + G 14/2,5 Pancake
  Panasonic Lumix DMC-GF2 vit + Lumix G 14/2,5 Asph Pancake

 • Chokladligan!

  Vissa tycker om choklad mer än andra men det är väl få av oss som tackar nej till vår favorit? Vi har normalt sett Snickers, Bounty, Milky Way och Twix som vi varvar med men precis som inför förra julen så blir det andra bullar! 2010 fick våra kunder en Toblerone under julen och i år satsar vi hårt på...Dubbel Nougat, Pigall, Brejk och Japp!

  Dessutom kommer grabbarna och tjejerna på lagret att bestämma sig för ett paket varje fredag som får extra mycket kärlek i form av choklad. Detta kör vi from idag och hela vägen till jul! Besök oss gärna i Lagershopen så bjuder vi på en godbit. Valfri!

  VÄLKOMNA!


 • Höstbild!

  En av de bilder som kom bland topp tio var denna, inskickad av Jonas Gunnarsson. Ett härligt ljus och perspektiv gör denna bild levande och alla vi som tillbringat tid i den svenska fjällvärlden vill åka in i denna bild och vara tillbaka där ute!

  Så här skriver Jonas: Jag och min kompis var i Hemavan i Västerbottensfjällen och fjällvandrade. Det hade regnat i 13 av 14 av dagar innan vi kom upp, på fredag blåste det och var lite mulet men på lördagen och söndagen hade vi strålande sol. Denna bild togs på lördagskvällen efter hel dags vandring, tältade en bit ner på Murtserfjället. Solen var på väg ner och min kompis gjorde i ordning kvällsmat när jag gick i väg med min Canon 1D mark III, och ett Sigma 100-300/4 Ex IF HSM APO.

  Tack för ditt bidrag och du har fått dig ett par biobiljetter nu!

  /Tobias

 • Lurar

  Kolla in våra hörlurar!

  Vi har nu ett uppdaterat sortiment av bra och coola hörlurar. I stort sett alla telefoner som säljs idag har bra ljud, men det krävs ett par bra hörlurar för att kunna njuta av musiken.

  Gå till hörlurar >>

 • Nu i Thailand!

  Magnus har skickat in en rolig bild...på vår filial i Thailand! Ett roligt bidrag som får oss att dra på smilbanden. Har du någon rolig eller bra bild som du vill ska visas i Bloggen så skicka till blogg@cyberphoto.se. Presenterade bidrag belönas med biobiljetter. Magnus, du har biljetter på väg! • Nyhet! F2.2 i mobilen

  Nokia har lanserat flera nyheter och det är ett företag i behov av förnyelse vilket vi alla känner till. Eftersom mobiltelefonerna tar över mer och mer inom foto så anpassar sig tillverkarna nu till detta. Vi har tidigare i Bloggen berättat om Panasonic och LUMIX-telefonerna och nu kommer Nokia med serien Lumia och toppmodellen 800 som har lite nyheter...

  De två modeller som lanserats heter Lumia 710 och 800. Det som kittlar när det gäller fotografering är den sistnämnda. Vad sägs om 8 Mpixel, ljusstark optik (F2.2) och 28mm brännvidd? Du får även manuell kontroll över exponering, vitbalans och mycket mera men även följande autofokus, dubbla LED-blixtar. Optiken har en Carl Zeiss-stämpel och vi hoppas att det är mer än bara en stämpel. Formatet blir smidigt med en 3,7 tum stor skärm av bra standard.

  Telefonen innehåller 16GB minne och man får 25GB utrymme på SkyDrive för att lagra bilder, filmer och musik på. När det gäller video så är det HD-kvalité som gäller (720p30). Blir du sugen? Med tanke på att priset landar på ca hälften av vad en iPhone 4S kommer att kosta så är detta ett mycket intressant alternativ plötsligt. Med nyaste Windows Phone inladdat så kan Lumia bli räddaren för Nokia...och om den tar lika vettiga bilder som specifikationerna säger så är den högst intressant!

  /Tobias • Nyhet!

  En ny produktgrupp är jaktradio och kommunikationsradio. Vi har bland annat modeller från Zodiac och V-com i lager och du har väl inte missat att vi även saluför Garmin Astro som är marknadens hetaste hundpejl. Fiske & jakt ligger många nära hjärtat och därför vill vi erbjuda produkter som de vill ha inom dessa kategorier.

  Tommy, Ralph, Lennart, Markus och flera andra på CyberPhoto är fiskeintresserade så vi har både intresset och kunskapen inom våra väggar - så har du frågor, ring oss eller maila, precis som vanligt!

  Patrick Ohlsson (VD) säger så här:

  Många av våra kunder är både friluftsmänniskor, båtfolk, jägare, kranförare och andra som använder kommunikationsradio både privat på fritiden och i sina arbeten. Efter att vi fått förfrågan ett flertal tillfällen från kunder så har vi efter överväganden beslutat att vi nu tar upp ett prisvärt och högkvalitativt sortiment radiostationer med tillbehör. Jag är väl den som personligen drivit frågan internt eftersom jag själv i egenskap av radioamatör har radiokommunikation som hobby och intresse. Utifrån detta så kan vi nu även inom detta område stå för och dela med oss av den djupa kunskap som vi vill att CyberPhoto skall genomsyras av i allt vad vi gör.

  Så kolla in fliken Fiske & jakt som du hittar upptill på sidan i grönt och se om även du hittar något nytt och roligt! • Slussen by night

  Robin Dahling har skickat in en bild som du ser här ovanför. För den vane huvudstadsbesökaren så är det tydligt att det är Slussen på bilden. Den vältrafikerade leden mot Nacka & Värmdö skapar förutsättningarna för att få häftiga effekter vilket Robin lyckats med!

  Så här säger Robin själv: Det är ett kort taget i Slussen/Stockholm med lång slutartid. Tog tre stycken 30 sekunders exponeringar och sedan satte jag ihop bilderna i photoshop och behandlade i Lightroom. Bilden är tagen med en Canon EOS 600D, F16 och 48mm brännvidd samt ISO 100.

  Biobiljetter på väg!

 • X100 - ny firmware

  FujiFilm har nu släppt en förbättrad firmware till den populära X100:an. Bl a har autofokusen förbättrats. Programvaran samt instruktioner om hur du uppdaterar den hittar du via länken nedan.

  Klicka här >>

  /Ralph

 • Raka puckar

  Mitt senaste besök till huvudstaden ledde till att jag tog bilder på den arkitektur som finns där men saknas i norra delarna av landet, som här i Umeå. Det blev en hel del detaljbilder men även några bilder där man var tvungen att lyfta blicken...

  Ser du smilie-gubben ungefär mitt i bilden? Flera fönster var prydda med post-it-gubbar som Super Mario, smilies, Zelda och många andra kända figurer. Det var riktigt roligt att gå runt och kolla in alla roliga figurer. Har du någon bild som du vill visa upp i vår Blogg? Skicka gärna in till oss (blogg@cyberphoto.se) tillsammans med en liten historia om bilden. Bidrag som visas upp belönas med biobiljetter!

  Tack på förhand!


 • Coola prylar

  Vissa prylar gillar man direkt. Vill-ha-koefficienten är hög. Här har jag plockat ut tre udda men ack så lockande prylar.

  Asfäriskt förstoringsglas
  Här har du den produkt som du förmodligen behöver men aldrig kommer att erkänna att du behöver. Ett riktigt bra förstoringsglas. Förstoringen är 3x och det finns en liten del av glaset som förstorar 5x för extra små saker.

  Detta är en perfekt present eller julklapp. Du har säkert äldre släktingar och vänner som du har svårt att hitta presenter till. Här har du ett bra och snyggt alternativ, och köp ett extra som kan vara bra att ha som present, men som du sedan använder själv... den låg ju bara där... perfekt ursäkt!

  Detta förstoringsglas har en inbyggd LED-belysning. Mycket praktiskt. Fördel med LED är att den drar väldigt lite ström och den tål stötar ifall du tappar ner förstoringsglaset

  Dörr Förstoringsglas 3x / 5x med LED-belysning >>

  UZI Tactical Pen
  UZI Tactical Pen är en snygg och stilren penna som är utrustad med glaskross och svart bläck. Tar bläcket slut så tar den standardrefill utformade för Parker och Fisher Price pennor. Tillverkad av flygplans-aluminium. Behöver man säga mer för att vilja ha en? Jag tänker ha en i bilen, praktiskt med en bra penna, och det känns tryggt att ha glaskross tillgängligt.

  Uzi Tactical Pen 2 >>

  Hastighet och avståndsmätare
  Danubia RFS-700 klarar av att mäta både avstånd, 6-800m, och hastighet 0-300km/t. Avståndsmätare är vanliga presenter till framförallt golfare. Säg den som inte vill ha en kombinerad avstånds och hastighetsmätare? Danubia RFS-700 ryms lätt i en jackficka.

  Danubia RFS-700 Range & Speed Finder >>

  /Thomas


 • Nyhet! Canon PRO 1

  En ny skrivare har sett dagens ljus idag - Canon Pixma Pro 1 som enligt Canon är fulländad! Pixmas PRO-serie har rönt stor framgång och nu fyller man på med en ny modell som tar denna serie till nya höjder. Vad sägs om tolv bläckpatroner? Vad sägs om att fem av dessa är fyllda med grått bläck av olika intensitet?

  Dubbelt så hög upplösning än föregångarna och självklart möjlighet till ICC-profiler gör att man verkligen lyfter målet med denna skrivare. Att designen fått sig ett lyft är ingen tillfällighet. Dagens företag väljer även med ögat precis som vi konsumenter, i många fall och PRO 1 är designmässigt både cool och stilren.
  Något annat nytt är systemet OIG som analyserar färgerna och nyanserna för att ge så korrekt återgivning som möjligt genom de 12288 (!) munstyckena.

  Leveranserna börjar inom kort och priset landar på ca 9000kr inkl moms preliminärt.

 • Testing, testing...

  Vi håller på att testa mycket produkter och det kommer in mycket nytt just nu så missa inte det nyaste bland testerna! Idag har vi kommit ut med testet på Sonys nya SLT-A77 som rönt stort intresse och som har blivit en succé! Missa inte att du kan göra ett klipp på lillebror SLT-A35 just nu...under 5000kr med optik!

  Även Nikons serie 1 har kommit in i lager under veckan och börjat levereras ut till våra kunder. J1 är en riktigt häftig kamera och den har en sån där härligt tung känsla som ger en känsla av kvalité! Både J1 och V1 är högst intressant produkter och Mats testar för fullt. Preliminärt så ser det bra ut och det utförliga testet landar i början av nästa vecka.

  Missa inte! I helgen har vi kampanj på en hel del optik från Canon, du hittar länkar här nedan. Vi har några få Sigma 530 blixtar kvar för 990kr och Dörr hemmastudio-paket är på ingång och kampanjpriset 1490kr gäller på det antal som vi får i lager nästa omgång och många är redan bokade, missa inte det heller! Länkar till alla dessa produkter har du nedan.

  Trevlig helg önskar vi alla på CyberPhoto i Umeå!

  Sigma EF-530 DG ST (Canon)
  Sigma EF-530 DG ST (Nikon)
  Sony SLT A77 hus
  Nikon V1 svart + NIKKOR 10mm f/2,8 svart
  Dörr Studioblixtpaket Basic Line 120, 2st blixtar + tillbehör
  Canon optikkampanj!


 • Plats 2 & 3

  På plats två kommer Torbjörn Söderberg och trea Joakim Sundkvist, ett stort GRATTIS till er! Vi hade ett stort arbete i att välja ut bland alla bidrag och det var inte alls lätt. Dessutom är bilder och bedömningen mycket subjektiv men vi var eniga om de sista 5 bidragen och hade en omröstning bland oss 35 anställda som bestämde placering samt topp tre.

  Torbjörn berättar: Bilden heter Ocean upset, Talk to me! och är tagen i Oostende, Belgien. Bilden är tagen med Canon EOS 7D, Canon EF 70-200 f2.8 L IS USM II. Grattis till din placering och en väska från Lowepro (Fastpack 250)!

  Joakim vinner Capture One 6 Express och äran att nå pallen. Grattis Joakim!

 • Vinnare utsedd!

  Vinnare av vår fototävling med temat HÖST blir Per Blomqvist! Det segrande bidraget är taget under älgjakten med en Nikon D7000 och en Nikon 70-200 F2.8. Vi säger GRATTIS till Per och första priset som är en valfri Samyang-optik! Tvåan och trean presenteras i ett separat inlägg i Bloggen.

  Vinnare: Per Blomqvist, Åre

 • Nyhet! EOS 1D X

  Idag lanserar Canon sin nya proffskamera, ett efterlängtat verktyg för många fotografer. Många har saknat en motståndare till Nikons D3s och nu är den här, med ett tufft namn dessutom...1D X! Vi kollar in vad den erbjuder fotografen i denna Blogg.

  Kamerahuset är en konventionell konstruktion utseendemässigt. Skärmen är 3,2 tum stor med en upplösning på ca 1 Mpixel. 170 graders betraktningsvinkel och konstruerad för att ha minimalt med reflektioner. Programvaran och menyerna är förnyade och du kan programmera 31 av funktionerna med upp till 99 inställningsmöjligheter, många kort sagt. Går vi till de mer tuffa specifikationerna så är det sensorn som är en fullformatare med en upplösning på hela 18 Mpixel. Du når 12 bilder per sekund med RAW och upp till 14 med JPEG.

  Antalet fokuspunkter når nya höjder med hela 61st varav hela 41st är korssensorer och 5st av dessa är dubbla korssensorer. Ljusmätningen sköts av en helt egen dedikerad processor (Digic 4) nu och kamerans bildbehandling sköts av två stycken Digic 5+. Det ger 1D X en enorm processorkraft. Fokusen är färgspårande, stöder ansiktsigenkänning osv. Kort sagt, 1D X är full med kraft och specifikationer som verkligen får fart på på oss foto-intresserade!

  EOS 1D X filmar så klart i Full HD i olika fart, slutaren klarar minst 400000 cykler osv osv. Filmningen har en funktion vi inte sett förut, när den har spelat in 4GB så behöver man inte starta om inspelningen utan kameran fortsätter att spela in på en ny 4GB fil. Det här är en kamera vi kan skriva hur mycket som helst om, för den har nog allt man kan önska sig. Det som är lite tråkigt...är att man får vänta till Mars-April 2012. Det nu estimerade priset blir ca 55000kr inkl moms.

  Vill du veta mera? Ställ gärna frågor via kommentarsfältet.

  Vill du läsa mera? Klicka här

 • CyberPhoto i mobilen

  Snabbare och enklare!

  Idag släpper vi första versionen av vår helt mobilanpassade hemsida. Nu kan du blixtsnabbt surfa på vår hemsida på din mobil. Där kan du se alla våra produkter, den har fullt fungerande kundvagn och du kan snabbt se nyheter, tester och vår blogg.

  Du kan naturligtvis även besöka vår normala hemsida på din telefon genom att klicka på "Klassisk vy".

  Välkommen in till oss var du än är!

 • Nikon - nyhet!

  Ingen produktnyhet denna gång men vi har snappat upp nyheterna om översvämningarna i Thailand där Nikon har en hel del tillverkning idag och vi har börjat få frågor om produkter och tillgång.

  Detta påverkar självklart produktionen och Nikons pressmeddelande säger att första våningen står under vatten, inga människor har kommit till skada (vilket är det viktigaste!) och man vet ännu inte hur länge man behöver ha stängt produktionen.

  Funderar du på en Nikonkamera så är det läge att slå till nu då vi har i lager!

  Mera information kommer i Bloggen framöver.

  /Tobias


 • Sugen på blixt!

  Nu kan du köpa en blixt till ett grymt bra pris! Vi har ett gäng Sigma EF-530 som vi säljer för endast 990kr...missa inte chansen då det är ett begränsat antal som väntar på köpare. Just angående blixt så har jag börjat använda blixt mer och mer för att få den extra knuffen för att kunna blända ner och få den där krispigheten oavsett situation.

  Bildstilen med lite överexponerade bilder är inne just nu och har man inte nog med naturligt ljus så blir en bra och lättkontrollerad blixt räddningen. Att kunna köpa en EF-530 för endast 990kr är ett riktigt klipp!

  Den finns för Canon, Nikon och Sony i lager.

  /Tobias

  Sigma EF-530 DG ST (Nikon)
  Sigma EF-530 DG ST (Canon)
  Sigma EF-530 DG ST (Sony / Konica Minola)


 • Träkamera

  Låter inte så exklusivt men det du får är en exklusiv produkt från Sigma i detta fall. SD1 kommer i en Wood Edition...kanske inget du eller jag köper men kul med lite annorlunda produkter.

  Exklusivt trä och Sigma hävdar att det tar 60 timmar att färdigställa varje skal av trä...inte konstigt att kameran kostar 9999 euro...går att beställa om du ändå blev lite sugen!

 • Vänta lite

  Apple har släppt iOS 5 19,00 ikväll. En efterlängtad uppdatering för alla iPhone-ägare. Största uppgraderingen hittills med över 200 nyheter.

  Men vänta lite med att uppdatera. Just nu så är Apples servrar överbelastade och det kan ge problem. Skulle du få ett felmeddelande vid uppdateringen så är det inte världens undergång. Eftersom du har en säkerhetskopia i datorn så finns allting kvar. Felmeddelandena kan ha olika nummer men det är ändå troligast att det är de överbelastade servrarna som är orsaken. Det är bara att göra ett nytt försök en stund senare. För mig tog det tre försök innan jag lyckades.

  En källa uppger att problemet uppstår för ungefär hälften av de som uppdaterar.

  /Thomas • Coolt i Japan...

  Vi vet att japaner är tidiga med mycket och nu har Panasonic gjort något häftigt...en mobiltelefon i Lumix-serien (som är deras kamera-varumärke). Med hela 13,2 Mpixel och en bra optik i en Android-baserad mobiltelefon, det hade man velat ha själv. Vi har sålt mycket och många Lumix bland kameror och Panasonic har varit en av de bästa de senaste åren och nu för man över detta till mobiltelefonin...häftigt!

  Ryktena säger att flera tillverkare är på gång med mobiltelefoner med riktigt bra kameror inbyggda. Det betyder att det blir en spännande vinter och vår och att det kan komma produkter inom kort även till våra breddgrader!
 • Bättre förut?

  Vi fick ett roligt bidrag från Daniel Elmå, en annons från Björklövens programblad från säsongen 1978/79. Den innehåller en annons från TE-GES foto och visar upp en Mamiya kamera för 1595kr, vilket var riktigt mycket pengar 1978. Var det bättre förr?

  Kameran i annonsen är en Mamiya NC 100S som med sin ljusstarka sökare och elektriska slutare var bland de bästa man kunde köpa. På vår Facebook-sida har Eva kommenterat: Det motsvarar 8 176:40 idag, enligt appen Tio Öre.

  Det är kul att läsa gamla tidningar av många skäl men just gamla annonser är extra roligt. Vad var budskapen? Vad har ändrats? Vad kostade prylar då? Har du något annat kul, skicka gärna in det till oss på blogg@cyberphoto.se.

  PS. Vinnarna i bildtävlingen presenteras på fredag!

  /Tobias

 • Sjuochenhalv

  Varför inte göra allt på en gång... en bra bit in i oktober och vädret är som i början av augusti... hojväder... måste göra en test av Samyangs nya 7,5mm till Micro-4/3... så varför inte ta med en av döttrarna på en hojtur...

  Ett fisheye kanske inte lockar alla, det har sina egenheter men faktum är att jag hade riktigt roligt när jag fotograferade med denna optik. Manuell fokusering och manuell bländare var inget större problem med ett sådant skärpedjup. Jag blev förvånad över hur grymt bra Samyang lyckats. Skärpan är mycket bra och jag är ännu mer imponerad av att de lyckats så bra med antireflexbehandlingen. Med 180 graders bildvinkel så får du nästan alltid in solen i bilden med följande risk för reflexer. Själv hade jag lite problem med att mina fötter eller kameraremmen kom med på bilden, man är inte van med 180 graders bildvinkel.

  Kolla på alla bilder >>

  Samyang MF 7,5/3,5 UMC Fisheye MFT för Micro 4/3, Svart
  Samyang MF 7,5/3,5 UMC Fisheye MFT för Micro 4/3, Silver

  /Thomas

 • Foto & färg

  När man säger att man har ett komplett system så brukar man mena kamera och optik. Men dator och skrivare är en viktig del av systemet men det man däremot glömmer lätt är skärmen. En bildskärm är det enda sättet för dig att se bilden i större storlek på ett korrekt sätt. Det skrivaren skriver ut är i bästa fall väldigt likt det som du ser på skärmen.

  För dig som vill ha riktigt bra utskrifter och arbetar mycket med dina bilder så är en bra bildskärm ett måste. Vi har både NEC och EIZO, kanske de två bästa skärmtillverkarna som finns just nu och det finns skäl att investera i en bra skärm. Men även den du har idag kan bli bättre...och därför har vi sedan i somras sålt X-rite i1 i olika versioner. Vi har testat dessa och gått igenom vad de klarar av och hur bra...och det är bara att konstatera, du får en bättre skärm och upplevelse för en bra peng! Vill du också få så bra prestanda som möjligt, beställ din ColorMunki redan idag.

  ColorMunki Display - Bra för alla som arbetar med fotobearbetning
  i1 Display Pro - Mera inställningar, kvalitetskontroll för tex tryckeri osv.


 • X10 - första intryck!

  Vi kan redan idag presentera ett första intryck utav Fujifilm X10 som många väntar på! X100 blev den succé som man kunde hoppas på och man kan inte annat än att förvänta sig mycket utav denna lillebror, X10. Vad kan vi säga? Följ med och läs...

  Formatet är lite annorlunda jämfört med Nikon P7000 / P7100 och Canon G12 som är de bästa referenserna just nu. Inte riktigt samma grepp men däremot mera yta att ha fingrarna på vilket gör den lätt att håll i. Skönt materialval med olika metaller och man har kostat på med Magnesiumlegering i topp och botten. Knappar och reglage sitter bra till och det är enkelt att ändra exponering eller läge på programvredet. Det bakre programhjulet sitter dock lite långt in och har inte samma känsla som övriga reglage.

  Optiken känns rejäl och den är snabb att zooma med då man gör det manuellt. Autofokusen är riktigt snabb och träffsäker, även i inomhusmiljö. Exponeringar verkar inte ha något problem och då tog jag en del bilder inomhus i ett rum med blandljus från fönster, lysrör och en TV och dessutom gula tapeter. X10 är snabb, säker och en mycket trevlig kamera.

  Sökaren. Det är ett kapitel för sig. Den är mycket ljusstark och ger en mycket bra känsla, betydligt bättre än den i konkurrenternas kameror. Jag som aldrig använder sökare på kompaktkameror längre blev helt klart imponerad! Den ljusstarka optiken tillsammans med en något större sensor än den som finns i konkurrenternas kameror gör att X10 blir snabbt en favorit. Vi återkommer med utförligt test så fort vi har ett produktionsexemplar på plats. Leveranserna sker under andra halvan av November och det är redan ordentlig kö på den...är du med?

  Dagens exemplar är från förproduktion varvid vi inte kan lägga ut bilderna eller till 100% basera vårt omdöme på denna kamera.

  Fujifilm FinePix X10

 • Följ med...på test!

  Vi testar massor utav produkter och jag tänkte att du ska få insyn i hur vi tänker och hur det går till. Vi testar ca 100-150st produkter per år. Minst! Ibland gör vi ett standardtest och ibland snabbtest och på videokameror har vi tagit fram ett utförligare och bättre test i våras.

  Idag testar Mats Ylinikka en Canon IXUS 1100. När det gäller kameror så kontrollerar man hur det är packat, vad som medföljer och hur upplevelsen är när man öppnar förpackningen. Är det bättre än vad som får räknas som normalt skriver vi om det och tvärtom, när det inte uppfyller förväntningar och önskemål så kommer vi att skriva om det. Vi lånar i många fall ett exemplar av leverantören men ibland tar vi en från vårt eget lager som vi sedan använder internt vidare eller säljer på vår sida Outlet till ett reducerat pris.

  När det gäller själva testet tar vi likadana eller likvärdiga testbilder utomhus och likadana bilder i vår inomhusmiljö som vi byggt upp. Du har säkert märkt att våra testbilder för ISO-prestanda, blixten och detaljrikedom är oftast de samma. Det gör det lätt att jämföra mellan olika produkter även om det inte alltid betyder att man får spännande och vackra bilder att spana in. När alla testbilder är tagna så delar den testansvarige med sig av bilderna till alla i säljgruppen och vi tar ett beslut tillsammans om betyg och man får inspel från ett stort antal fotokunniga. Vi letar efter olika optiska fel och fenomen som distorsion och kromatisk aberration.

  När vi är ense om ett slutbetyg, endast fattat på produktens egenskaper, funktioner och sett till priset, så sätter vi betyget. Antingen får man ingen stämpel alls eller så får man Bra Köp alternativt Toppklass. Betyget är alltid sett relativt till priset. Det betyder att en optik för 3000kr kan få Toppklass medan en optik som är lika bra eller tom lite bättre men som kostar 12000kr kan få Bra köp. Det viktigaste är ärlighet när det gäller tester och det har Thomas (Lövgren) satt som regel. Vi ska ALLTID kunna stå för vårt test och vårt betyg.

  Har du frågor eller inspel till ett test? Kom gärna med inspel till oss, vi är glada för all respons som vi får!

 • Q - nu i lager!

  Idag har vi fingrat på Pentax Q och den högre bilden tycker jag är riktigt rolig...den ryms i motljusskyddet på storebror Pentax 645D! En liten sensor men det man slås av är storleken...man får ett helt system med sig i näven. Mats håller på med test utav Pentax Q just nu, det kommer inom kort.

  Blir du smått sugen? Vi har nu Q i lager så ring oss eller skicka ett mail så hjälper vi dig vidare. Mera kan du läsa om du klickar här.

 • iPhone 4S

  Äntligen! Efter en massa rykten har nu Apple äntligen lanserat iPhone 4S. Uppdateringarna mot iPhone 4 är många, som t ex:

  - Snabbare processor och grafikkrets
  - Bättre kamera, bl a med ansiktsigenkänning
  - 1080p HD-inspelning
  - Bättre antenn
  - Bättre batteritid

  Med mera. Vi kommer förstås att uppdatera produktsidan allt eftersom vi får officiell information från Apple.

  Leveranstid? Just nu vet vi av naturliga skäl inte, men vänta inte. Lägg en order så att du hamnar i kön, därmed får du en telefon tilldelad förr eller senare. Det kommer att dröja länge innan det finns telefoner "över".

  16GB Svart
  32GB Svart
  64GB Svart

  /Ralph


 • Premiär

  Idag så presenterar vi en helt ny varugrupp: Kläder. T-shirt, piké och jackor med Nikon, Canon eller Pentax-logga.

  Det finns en stor efterfrågan efter Nikon, Canon och Pentaxkläder av hög kvalitet Efter mycket testande så har vi äntligen hittat kläder som håller den höga klass som vi/ni önskar. Naturligtvis är de godkända av respektive leverantör.

  Klicka här för att komma till kläder >>

  /Thomas

 • Bildtävlingen HÖST

  Tack för alla bidrag! Vi sitter nu och sorterar och väljer bidrag för finalen och sedan för att väljas ut som topp-trio! Vi förväntar oss att vara klara med denna process under nästa vecka. Ha tålamod! Bidraget ovan är inskickat av Daniel Philipson som tog bilden mot färgglada lampor i Alingsås med sin Nikon D5000.

 • Först igen! JVC lanserar...

  En ny videokamera! Den påminner starkt om Sonys äldre digitalkameror som kostade skjortan men som levererade fantastiska resultat då! Nu levererar JVC resultat med full HD-inspelning i 50p för 8490kr! Det är en av de bättre videokameror som finns i prisklassen med många unika funktioner! Vi har redan fingrat på den...

  250 bilder per sekund för slow-motion, 36 Mb/sek, 50 stillbilder per sekund i 8,3 Mpixel och mycket mera. Ergonomiskt sett så är den mycket behaglig att hålla i och för de som behöver funktionerna och prestandan så kan detta bli ett riktigt vasst alternativ! Mycket teknik men det viktigaste är bildkvalitén och JVC har på sistone presterat mycket bra i varje prisklass. Skärmen är vikbar dessutom och kameran stöder Eye-Fi. Dessutom 32GB inbyggt minne.

  Så vet du vad allt betyder så vet du också hur mycket du får för pengarna i denna kamera. Jag har inte varit särskilt sugen själv på en videokamera på sistone men denna skapade habegär.

  /Tobias

 • Hösten är röd

  Fredag kväll var det 18 grader varmt vid midnatt och igår kväll varnade hojen för isrisk, dvs +3 grader. Då är det väl höst och då kommer alla de vackra höstfärgerna. Denna bild är tagen på Umeå Energis fasad med en Leica M9 + Summilux 50/1,4.

  Jag vill tipsa om sökfunktionen i vår blogg. Det är långt över tusen inlägg och du kan enkelt söka bland dessa. T ex sök på höst, då hittar du nog en hel del matnyttigt...

  /Thomas

 • Cool tuffing!

  Sony Ericsson har lanserat en tuffing för dig som är ute i skog och mark eller extra aktiv på något annat sätt! Perfekt telefon om man är ute på foto-hajk i skogen och vet med sig att telefonen åker i backen titt som tätt eller om det börjar att regna. Jag har precis testat Active, som modellen heter, så hoppa in och läs testet nu!

  Testet hittar du om du klickar här

  /Tobias

 • D3x tillfälle...

  Nikons flaggskepp D3x är en kamera som utmärker sig. Även prismässigt. Men vi har ett demoex i mycket bra skick som endast gått 7000 exponeringar. Full garanti och du sparar hela 12000kr. Först till kvarn som gäller...

  Så här skriver Ralph Lindberg (som testat den): D3x ska tåla minst 300000 exponeringar vilket är imponerande. Slutaren är byggd i Kevlar och kolfibermaterial. Du kan fotografera med 5 bilder per sekund och kör du i beskuret DX-läge (10 Mpixel) kan du komma upp i hela 7 bilder per sekund. Och apropå hastighet så startar kameran på bara 0,12s och tid från avtryck till tagen bild är 0,041s och spegelblackouten ligger på 0,074s. Ordet snabb räcker inte för att beskriva kameran. Toppklass.

  För att läsa mera så klicka här.

 • Sista chansen!

  Idag är sista dagen för att skicka in bidrag till vår bildtävling med temat HÖST. Missa inte att skicka in ditt bidrag! Ovanför ser du tre av bidragen inskickade av Lovisa Eriksson, Daniel Amandusson och Christian Aardbei. Vilka härliga höstfärger!
  Mera information om tävling hittar du längre bak i Bloggen...

 • Supersnabb!

  Casio lanserar EX-ZR15 och vi på CyberPhoto är de första att få känna på en ZR15 i Sverige! Vi kan intyga att den är, som Casio säger, en mycket snabb kamera. Startar på under en sekund, autofokustid i bästa fall på 0,13 sekunder och den behöver bara 0,29 sekunder på sig mellan bilderna.

  Erik på Casio är här och visar upp nyheter samt framtidens produkter och det är alltid spännande att få se och veta mera om framtiden. Det vi kan berätta om idag är EX-ZR15 som verkligen bevisar sig vara snabb. Casio har också många roliga funktioner som man är ensam om, tex en 17mm fiktiv vidvinkel som tar flera exponeringar och skapar en kraftig vidvinkel. Grymt bra panoramafunktion är något som Casio också har på flera modeller samt ett höghastighetsläge för dig som vill ta upp till 1000 bilder på en sekund. • MC-bilder

  Vi efterfrågade MC-bilder och det har kommit in en hel del, tack! Två av bidragen syns här med Viktor Sandéns bild på en Traffic officer i Australien som heter Rob och Nils Brännströms bild på sin och sambons Hondor. Motorcyklar är lite som hästar, vackra skapelser men inte helt lätta att få med på bild och förmedla samma känsla som de utstrålar i verkligheten...

  Tack för att ni delar med er av era bilder och biobiljetter kommer!

  /Tobias

 • Första intryck - Nikon 1

  Vi har redan fått klämma och känna på Nikons nya serie 1 med modellerna J1 och V1 samt de objektiv som kommer att finnas i de olika kiten: 10mm pancake, 10-30mm och 30-110mm. Även den nya lilla blixten har vi satt på prov. Vad är vårt första intryck och vad kan vi dela med oss utav?

  Första intrycket är utan tvekan att det känns positivt och som en ny rolig varugrupp. Många av oss på Cyber har redan bytt eller kompletterat till spegelfria systemkameror men det som 1-serien tillför är att optiken blir ännu mindre. Det märks kanske inte så mycket på pancake och inte heller 10-30mm men telezoomen är riktigt liten. Kamerahuset J1 är den som vi fastnar för designmässigt och den känns verkligen liten. Personligen blir jag sugen på J1 med en pancake!

  V1 är lite klumpigare men samtidigt får man rätt mycket mera om man har lite krav på funktionalitet. Möjligheten att köra med externa tillbehör, en riktig mekanisk slutare och en sökare gör den till det bättre valet för många. Men när vi pratar storlek så är det J1 som imponerar. Trots att J1 är en blandning av aluminium och komposit medan V1 stoltserar med Magnesium så är kvalitetskänslan i J1 mycket god.

  Bildmässigt då? Vi vågar inte uttala oss ännu fullt ut då inga klara produktionsexemplar finns men vi ser att Nikon lyckats hantera bruset på ett mycket bra sätt. Det är färglöst, snyggt korn / brus så detta kan mycket väl bli den bästa i klassen vad gäller brus trots den mindre sensorn. Även på höga ISO ser det mycket bra ut. Exponerar mycket jämt och autofokusen är verkligen snabb. Vi vill dock poängtera att vi inte kan sätta ett betyg ännu då kamerorna inte är från serieproduktion.

  Vi har bläddrat igenom hundratals bilder som finns med i en bok som Nikon producerat om 1-serien och det bådar gott. Dynamiskt omfång är enligt de bilderna mycket bra samtidigt som den håller bruset i schack. Den 20 oktober är det säljstart och då ska vi hårdtesta både V1 och J1 med bilder och annat material.

  Har du frågor? Ställ dessa som en kommentar så får alla del av både frågor och svar.

 • Sverige

  Man kan bli paff över hur vackert Sverige kan vara, i synnerhet på hösten och det märks bland alla bidrag, man blir överväldigad! Ett bidrag som Alexander Winther har skickat in ger vibbarna av vilda västern.
  Tack för alla bidrag, det känns redan nu att det blir ett tufft jobb att kora en vinnare!

 • Säsongen över?

  Nu kommer hösten med stormsteg och för oss i norr så är inte vinter och snö så långt borta längre. Även om man tycker om vintern så skulle man vilja ha lite mera sommar. För oss som kör motorcykel är säsongen lite väl kort men samtidigt så får vi en snöskoter-säsong som kompensation och det är inte helt fel.

  Kör du MC? Skicka gärna in en bild på hoj, visar vi upp bilden i Bloggen premieras du med biobiljetter så glöm inte att skriva ditt namn och din adress. Tack på förhand!

  /Tobias

 • IAA

  Internationale Automobil Ausstellung i Frankfurt

  Biltokig på bilmässa, hur kan det sluta? Jo, med närmare 900 bilder...

  Jag fick ner dem till 340st. Gillar du bilar, så klicka på länken. Öppnar du länken i ny flik så får du se bilderna i större format.

  Kameran var en Panasonic G3 med Lumix 14-140mm, sista bilderna togs med en Panasonic GF1.

  Klicka här för att se bilderna >>

  /Thomas

 • En natt i garaget...

  Igår kväll åkte jag och Stefan på IT iväg en sväng med våra kameror i högsta hugg till ett parkeringsgarage i Umeå. Tanken var att ta lite bilder på bilar i en dunkel miljö. Det blev en hel del bilder där och sedan bar det av till andra sidan älven för en vy över Umeå downtown...

  Ibland har man svårt att få ihop tid till att fotografera. Familj, jobb, vardagssysslor, träning och mycket annat tar det mesta av tiden men det är riktigt kul att åka iväg en kväll med kameror, stativ och en likasinnad vän. Ta chansen nu, för vår kanske vackraste årstid är framför oss!

  Missa inte att skicka in dina bilder till vår tävling...inte många dagar kvar nu...

  /Tobias

 • Smart nyhet!

  Lowepro har lanserat en ny serie ryggsäckar som verkligen är smidiga och bra på många sätt. En snygg, cool och kreativ väska är ju aldrig fel. Det här är väskan för dig som är sportig och i rörelse och gärna vill ha kameran med dig. I en sportigt orange färg (finns även i svart) med riktigt bra ergonomi så skriker den TUFF!

  Varför är de bra i detta syfte? Den låga vikten för det första. Vikt är av stor betydelse när det kommer till rörlighet och hur länge man orkar förflytta sig. Båda modellerna kännetecknas av ultralåg vikt samtidigt som de är robusta, rejäla och är tillverkade av ett material som håller för det mesta. De har en funktion som låser kameran och utrustningen så att de inte förflyttar sig medan du klättrar, cyklar eller åker skidor. Förändrar balans och viktfördelning kan snabbt sätta stopp när man är i farten...

  Det övre facket rymmer 9 resp 13,9 liter i 100 resp 200 AW. Sömmar i reflexmaterial, ventilerad ryggstoppning och mycket mera gör Photo Sport 100 och 200 AW till din bästa vän där ute. Läs mera och se bilder och film på genom att klicka här.

  /Tobias

 • Fujifilm X

  Fujifilm har skapat flera kameror och andra produkter som kommer att följa med i historien som milstolpar. X100 blev en banbrytande produkt, en kamera som många önskar sig men ingen tillverkar, ja, innan Fujifilm vill säga. Stor sensor, retro-stuk, bra fast optik.
  Alla förutsättningar för en vinnare.

  David Lundmark som testar produkter åt oss och arbetar som fotograf är lyrisk över denna kamera och nu kommer lillebror, Fujifilm finepix X10. Den har en större sensor än storsäljaren Canon Powershot G12, den har en avancerad teknik i sensorn tillsammans med en optik som lovar mycket. Vad sägs om 28-112mm omfång med ljusstyrka f2,0-2,8? Full HD-filmning, RAW, manuella inställningsmöjligheter, optisk sökare och en blixtsko. En ny favorit?

  Läs mera genom att klicka här.
   

 • Klimpfjäll

  Vi börjar veckan med ett bidrag från Christoffer i Lidköping. Landskapet består utav Marsfjällen fotograferat från Fatmomakke kyrkby. Exotiskt namn! Bilden är tagen med en EOS 20D, 70-200 F4L och extender.
  Tack för alla bidrag som har ramlat in i helgen!

  Vad gäller 70-200mm optik så är det ett omfång man bör ha i väskan. Vi har Canon hemma på lager och Sigma 70-200mm som blivit en succé är på väg in i lager. Bildstabilisering och ljusstark (F2.8) för 9990kr. Det är prisvärt...läs mera genom att klicka här. Du får även med Capture One 6 Express på köpet, värde 995kr!

 • Tävling! Höstbild

  Det ramlar in bidrag och nu är det inte många dagar kvar innan vinnaren och prispallen ska koras! Denna bild är inskickad av David Olsson. Han har använt en Nikon D5000 och ett Sigma 10-20mm. Bilden är tagen vid Göteborgsudden i Karlstad.

  För att upprepa vad man faktiskt tävlar om är priserna följande:

  1:a pris Valfri Samyang-optik
  2:a pris LowePro Fastpack 250
  3:e pris Capture One 6 Express (licens)

  Skicka in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se • Spegelfritt

  Spegellöst eller spegelfritt? Det mest använda är spegelfritt och det som bör vara mest korrekt. På tal om spegelfritt så har vi kampanj på GF2 med 14mm pancake och jag testade den idag för min egen skull. Använder idag GF1 själv men är attraherad av den lilla storleken och det låga priset som GF2 erbjuder...

  Och blir du sugen så kolla in den vita GF2 med pancake som just nu kostar 3990kr. Du får mycket för pengarna och en mycket snygg kamera som mina kollegor också uppskattade. På bilden ser du några av de 35 anställda som sitter här i Umeå. Läs mera om den spegelfria GF2 genom att klicka här.

  /Tobias

 • Höstbild

  Ännu ett vackert bidrag inskickat bland alla andra. Björn i Kiruna har tagit denna vackra höstbild med sin Canon 600D och Tamron 17-50 F2.8 och använt sig av HDR. Jag tycker att det var väl avvägd användning av denna funktion och det är en härlig bild på vår vackra fjällvärld. Vad tycker du?

 • Nyhet! Nikon V1 bild

  Vi presenterar redan bilder tagna med nya Nikon 1 V1 (från Nikon). Här kommer den första bilden som är tagen på 10mm brännvidd, bländare F/2.8 och ISO 1600. Flera bilder kommer du att hitta på produktsidan inom kort. Nikon 1 V1 hittar du här.

  Bilderna är TIFF omgjorda till JPEG för enklare hantering. Klicka på bilden för större bild. • Nyhet! Nikon lanserar

  Idag lanserar Nikon en helt ny serie produkter, eller som de kallar dem på engelska: Advanced Camera with Interchangeable Lenses. Det är modellerna V1 och J1 som lanseras samt optik. J1 är den kompakta modellen och precis som V1 har den hybrid autofokus, alltså både fasdetekterande och kontrastbaserad.

  Det öppnar möjligheter till att kunna ha 10 bilder per sekund med autofokus. Sensorn är på 13,2x8,8mm, 10 Mpixel, vilket ger en förstoring på x2,7. Konceptet kallas CX (DX är Nikons benämning på APS-C, FX på fullformat). V1 har ett skal och chassi av Magnesium, en sökare med 1,4 Mpixel upplösning och en tillbehörskontakt för bla blixt eller GPS. Båda modellerna filmar i 1080i60.

  Autofokusen är kanske det mest spännande eftersom man kombinerar två olika tekniker för att få ut så mycket som möjligt ur kameran i alla lägen man hamnar i och i både film och foto-läget. 73 punkters system och enligt Nikon snabbaste autofokusen i världen gör J1 och V1 mycket intressanta. Med en förstoringsgrad på 2,7x så blir det mycket intressant eftersom man väldigt lätt får mycket tele för relativt lite pengar och 10 bilder per sekund...blir detta något för sportfotografen? Vi får se när vi testat...

  Objektiv som lanseras är: 10-30mm VR, 30-110mm VR, 10mm VR, 10-100mm VR PD-ZOOM. Den sistnämnda är med motordriven zoom och avsedd för dig som vill filma i första hand.

  Tillbehör som lanseras är: SB-N5 Speedlight blixt, GPS-enheten GP-N100 och en adapter för F-objektiv. Blixten går att vrida både vertikalt och horisontellt. Den innehåller en LED-belysning. GPS-enheten registrerar latitud, longitud, höjd och tid i EXIF-data. Båda kan användas med Nikon V1. Adaptern går att använda med både V1 och J1 och du kan använda alla AF-S samt AF-I objektiv. Även mikrofonen ME-1 går att använda med Nikon V1.

  Nikon 1 V1 kit med 10-30mm har rek. pris på 8390kr. Med både 10-30mm samt 30-110mm är priset 9890kr precis som för kombinationen 10-30mm och 10mm pancake. Nikon 1 J1 har ett rek pris på 5690kr med 10-30mm. Med både 10-30mm och 30-110mm (eller 10mm pancake) blir priset 7290kr.

  Säljstart för alla varianter är 20 oktober 2011.

  Nikon V1 svart + NIKKOR 10-30mm f/3.5 – 5.6 VR svart
  Nikon J1 svart + NIKKOR 10-30mm f/3.5 – 5.6 VR svart

  Mera information kommer snart. Alla färger är eventuellt inte aktuella i Sverige.

 • Tillfälle!

  Den exklusiva box som Nikon i Japan släppte med tre f1.4-objektiv har nått Europa och Sverige och vi skrev tidigare om den vi fick till oss. Nu finns det 1st box i lager som du kan lägga vantarna på...men vänta inte...vi har fått meddelat att inga fler kommer att vara tillgängliga. Alla är slut.

  Det är först till kvarn som gäller!

  Nikon Limited Edition Box - klicka här

 • Snett men rakt

  Jag tänkte att vara kreativ och använda en vidvinkel vid ett bröllop i lördags och begav mig därför för att testa först. En av skolorna här i Umeå är en lite större byggnad och jag ville hitta roliga vinklar i arkitekturen,
  med vidvinkel.

  Här är en av bilderna. Jag får känslan av Lustiga huset när jag ser bilden och jag skrattade gott när jag själv såg bilden direkt i kameran. Jag använde mig av Nikon 14-24mm och kan än en gång låta mig imponeras av skärpan i denna optik. Det blir flera nya bilder under veckan...och kanske några nya produkter så häng med i Bloggen...

  /Tobias

 • Höst i Shanghai

  Till vår tävling med temat Höst kommer det blandade bidrag och det är jätteroligt att få läsa alla berättelser runt bilderna. En bild som skiljer sig från våra egna höstfärger och svampar, rönnbär, höstlöv och dimmiga dalar är denna som Ulf Öhlund har tagit i Shanghai.

  Så här skriver Ulf: Wermland operas orkester var på turne och skulle spela på Sverigepaviljongen på världsutställningen dagen därpå. Shanghai var dock täckt i fukt och dimma dagen då vi skulle se staden. "Skraporna" som är uppemot 500 meter höga försvann i fukt och dimma, men som jag tycker, på ett mycket häftigt sätt.

  Och du som läser, missa inte att skicka in ditt bidrag!

 • Väldigt lika

  I helgen så fick jag en ask Italiensk choklad av en vän.

  Döm om min förvåning när jag såg denna Laica-logo på tejpen runt boxen...

  Inte helt olika...

  /Thomas

 • Nikon 40mm macro

  Nikon har lanserat en 40mm macro-optik som snabbt blivit mycket populär och jag har inte hunnit testa den...förrän idag. Dock så har man sällan så mycket tid att testa allt man vill testa och prova men macro är ju så kul! Jag slet åt mig Johannes D7000 och denna nya optik och tog en promenad...

  Svampar, skog och tallbarr är jag inte så sugen på att fotografera utan jag ville ha något med liv i...myror! Det är mycket myror i träden så jag började leta efter ett bra ställe med naturligt ljus och det fann jag snabbt. Det är inte brist på granar i norrland. Optiken känns som en lite större 35mm AF-S F1.8G eller den nya 50mm AF-S F1.8G. Bra struktur i materialet, rejäl metallbajonett, gummikant mot kamerahuset för att minimera möjligheten för damm och fukt att tränga in.

  Mycket snabb och tyst autofokus imponerar, speciellt i prisklassen. Många håller med om att en 50mm ljusstark glugg bör finnas i allas kameraväska men jag börjar snudda vid tanken på att denna 40mm Macro är ett bättre köp. Den fungerar utomordentligt för porträtt, om än inte lika ljusstark, men den är skarp, snabb och brännvidden passar till en blandad användning. Mjuk och fin bokeh är ingen nackdel när det kommer till macro. Läs mera genom att klicka här.

  Ett utförligare test kommer inom kort men denna optik är något du bör satsa på om du använder en DX-kamera.

  /Tobias

  (DX är den sensorstorlek som återfinns i bla: D80, D90, D7000, D40, D40x, D60, D3000, D3100, D5000, D5100, D300 m.fl.)

 • Under vatten

  Just nu erbjuder vi ett paket där du får ZX3 från Panasonic tillsammans med ett rejält undervattenshus till ett oslagbart pris! Huset klarar 40 meters djup och är en rejäl pjäs. Paketet kostar totalt 2790kr och du får då även 8GB minneskort samt en väska som passar perfekt till kameran.

  Boka redan nu då vi får in ett begränsat antal!

  Panasonic Lumix DMC-ZX3 svart

 • Canon lanserar

  Idag lanserar Canon ett par heta modeller, Powershot S100 och Powershot SX40 IS. Båda kamerorna har lovande specifikationer och vi vet hur bra S95 och SX30 har varit. I synnerhet S95 har blivit en mycket populär entusiastprodukt och SX30 har varit en eftertraktad superzoomare.

  S100 är en helt ny kamera till skillnad från S95 som var en putsning av succén S90. Powershot S100 har ett objektiv med omfånget 24-120mm och ljusstyrkan varierar mellan F2.0-5.9. Ny processor som heter Digic 5 som hinner analysera fyra gånger mera information och därigenom ge bättre färger och mera detaljer. Sensorn är en CMOS på dryga 12 Mpixel och sensors storlek är 1/1,7 tum. Flera lägen för bildstabilisering, ny skärm, inbyggd GPS, filmning i Full HD och slow-motion.

  SX40 HS har också den nya processorn och därigenom Full HD video och förbättrad bildkvalité. En ny HS-sensor samt det otroliga omfånget på 24-840mm gör SX40 HS till en ny toppmodell i Powershot-familjen. Det finns massor av lägen och inställningar och däribland miniatyrläget som är riktigt kul, speciellt när man filmar!

  Enligt Canon ger den nya sensorn i S100 två steg lägre brus än S95. Det bådar för att dessa två kameror blir riktigt vassa spelare i kriget om de medvetna köparna. Vi testar så fort vi får tag i kameror!

  S100, leverans november, ca 4500kr. SX40 HS, leverans oktober, ca 4700kr.

  Mera information följer

 • Cool nyhet!

  Nikon Coolpix S1200PJ har en inbyggd projektor som ger en bild på hela 60 tum på 3,1 meters avstånd. Man kan fundera om det är nödvändigt men det finns en riktigt häftig funktion...du kan koppla in din iPhone direkt till kameran och använda projektorn för att visa Youtube-klipp, dina egna filmer eller bildspel!

  Kabeln medföljer med kameran och vi testade detta hos Nikon förra veckan med riktigt bra resultat. Tänk dig att du åker iväg på semester, då kan du köra filmer för barnen eller själv kolla på film på hotellet. Det funkade bra, det var bara att koppla in och köra!

  Så för dig som är som vi...gillar prylar...en ny pryl är född!

 • Nyhet! Sandisk Extreme

  Nu lanserar Sandisk ett snabbare minneskort bland SD-korten. Farten är nu uppe i 90 MB/sek i skrivhastighet och 95 MB/sek för läshastighet och det är nära vad standarden överhuvudtaget klarar av. Behövs så hög hastighet? Det beror på vilken kamera du har idag och vilken du kommer att köpa imorgon...

  Standarden heter UHS-I och klarar av 104 MB/sek. Idag finns det (enligt Sandisk) bara en kamera som kan utnyttja farten i dessa minneskort fullt ut och det är Sony SLT-A77. Men bland morgondagens kameror så kommer kamerorna, även om de inte utnyttjar farten fullt ut, bli snabbare med ett minneskort av typen UHS-I. Sandisk lanserar även Eye-Fi bland sina minneskort i storlekarna 4GB och 8GB. Varumärket Eye-Fi kommer i Europa att säljas som Sandisk from nu.

  SanDisk SecureDigital SDHC Extreme Pro 32GB, 95MB/s • Jämtland - höst

  Ett vackert och mycket höstigt bidrag kom från Henrik Larsson och föreställer de jämtländska fjällen! Håll med om att färgerna är mycket vackra och visst skriker bilden HÖST! Tack för detta vackra bidrag och fortsätt att skicka in dina bidrag för att vara med i tävlingen om fina priser!

 • Nyheter!

  Idag var Magnus & Jonas på Focus hos oss för ett besök där vi bland mycket produkter också fick se ett par stycken som vi själva fastnade för och hoppas att också du blir nyfiken på! Dessutom en kampanj på Pro Trekker, väskan som alla fotografer vill ha!

  Den första nyheten är ett litet stativ från Joby som tillverkar GorillaPod. Den är fällbar och försvinner nästan helt under kameran och som man behåller monterad. När den behövs, så fäller man ut den. Det överraskande var kvalitén på kulan och känslan i själva produkten. Gummerade fötter och rejäl kvalité. Dessutom blir det ett bra pris...

  Har du en Nikon D7000? Då finns ett nytt batterigrepp från Hähnel som innehåller hållare för ett till originalbatteri, ett för AA-batterier och dessutom en fjärrkontroll för fjärrutlösning! Dessutom kan du köpa till ett rejält batteri med medföljande 12V-laddare till detta grepp! Kontentan blir att du får fjärrkontroll, tillgång till AA-batterier, en mycket lång batteritid och ett rejält batterigrepp med mycket bra ergonomi för 1990kr! Det är prisvärt!

  Mer info kommer på vår hemsida inom kort

  Vill du läsa mera om kampanjen på Pro Trekker 300 AW? Klicka här.

 • KAMPANJ!

  Missa inte att kolla in Panasonic GF2 med 14mm F2.5 pancake som du just nu får köpa för endast 3990kr! Det är en fantastiskt bra kamera och du läser mer om du klickar här. En ljusstark fast optik är aldrig fel och det får du med i detta paket! Som sagt...missa inte...för det är ett begränsat antal!


 • Sony SLT-A77

  Nyligen lanserades denna kamera och den tillför en del ny teknik och nya vägval. A77 tillsammans med lillebror A65 är viktiga nyheter för Sony och vi får se vad de andra kontrar med för dessa ser onekligen högst intressanta ut.
  Häng med så grottar vi in oss lite mera på Sony SLT-A77.

  Med sin spegel som släpper det mesta ljuset till sensorn men en del upp till autofokusmodulen samtidigt är SLT-serien unik på marknaden idag. Kombinerat med en högupplöst optisk sökare i en konventionell systemkamera så blir dessa produkter något helt eget. Sökaren är enligt uppgift mycket tydlig snabb, fullt duglig alltså. A77 har en mycket hög upplösning på sensorn kombinerat med en avancerad autofokus med 19 punkter varav 11 korslagda. GPS inbyggd som fungerar tillsammans med tex Flickr. Tänk på att GPS-funktionen tar relativt mycket batterikraft.

  Mikrofoningång, stereomikrofon inbyggd, 24 Mpixel upplösning, finjustering av autofokus, sensorrengöring, vridbar högupplöst display, 12 bilder per sekund med autofokus, Full HD filmning med autofokus, ISO 100-16000, Auto ISO-funktion och ett chassi i Magnesium. Ja, det mesta som man kan få idag. Vi kommer att testa SLT-A77 så fort vi lagt vantarna på ett skarpt exemplar.

  Vad tror du om nya SLT-A77?

  /Tobias

 • Pearl planet

  Nu i helgen besökte vi Stockholm och många av oss passade på att fotografera när vi väl besöker huvudstaden, så även jag. Hittade ett intressant föremål, den stora lampan i Gallerian men klurade länge på hur jag skulle fånga den på ett spännande sätt. Jag testade olika vinklar och till sist framträdde denna bild...som jag tycker liknar en planet som till viss del är belyst av en stjärna eller en sol, och till viss del mörk.

  Bilden får heta Pearl planet så där lite lagom konstnärligt. På tal om konstnärligt så besökte vi Fotografiska i Stockholm och det återkommer vi till i Bloggen lite senare...

  /Tobias

  Nikon D700 + 50mm F1.4G

 • HDR för nybörjare

  Ibland blir kontrasten i en bild för stor för vilken kamera som helst.

  Det finns många lösningar på detta. I t ex Capture One har du HDR-styrning för låg eller högdager, och du har också möjligheten till att göra lokala inställningar. Det finns också speciella HDR-program, men nu ska jag berätta om en riktigt basic metod...

  Ibland så är ren nybörjarteknik som att lägga ihop två bilder nog så snabbt och enkelt.

  Låt oss ta denna bild på svärmors katt "Pysen" som exempel. Jag vill inte överdriva HDR på den utan bara få en jämnare belysning men ändå behålla känslan av skugga och smygtittande katt. Han sitter och tittar på fåglar, eller lunch som han kallar dem...

  I raw-programmet så gör jag en bild där trädet ser bra ut, och en annan bild där katten syns bra men ändå upplevs i skugga. Sedan lägger jag ena bilden på den andra i Photoshop och suddar ena bilden längs trädstammen och på några sekunder har jag den jämnt belysta bilden jag ville ha av en katt som sitter och smygtittar i skuggan.

  En enkel teknik som de flesta kan klara av utan att bli vilse bland kurvor och nivåer...

  HDR står för High Dynamic Range i fall någon undrar. Det innebär att kunna ha mycket ljusa och mycket mörka partier på samma bild där både mörkt och ljust blir korrekt exponerat. Vanligtvis så tar man flera bilder och lägger ihop dem till en. Hur man gör det kanske jag berättar en annan gång.

  /Thomas

 • Höstvärme

  Hur får du en grå-dassig bild till att bli höst-sol-varm?

  Det finns så många härliga motiv i naturen just nu, men allt som oftast så är det grått och regnigt.

  Här ska du få tre riktiga nybörjartips om hur du får höstvärme i bilden trots mulet väder.

  1. Prova att ställa in vitbalansen manuellt på kameran, justerbart eller fast läge.
  2. Eller prova att ändra färgbalansen i det bildredigeringsprogram du använder
  3. Eller prova något av de fotofilter som ditt bildredigeringsprogram har, t ex varmton

  Eller allra helst som jag har gjort på denna bild tagen i molnigt väder. Justera vitbalansen i RAW-programmet, Capture One i detta fall.

  Naturligtvis, som alltid, finns det många fler sätt att göra detta på.

  Kameran var en Panasonic G3 med Leica DG Macro-Elmarit 45/2,8 på full öppning. Vinjettering ditlagd i efterhand.

  /Thomas


 • Quicksilver

  Som sagt... motiven finns där vi minst anar dem.

  Jag lät några gissa vad detta var och det vanligaste svaret var kvicksilver.

  Vore kul om du gissar innan du läser svaret, men du kanske fick ett första intryck av bilden innan du läser detta så då kanske du har en gissning ändå...

  Det är kondens på en vattenkanna. Kontrasten uppdragen, det är allt.

  Kameran var en Panasonic GH2 med Leica DG Macro-Elmarit 45/2,8 på bländare 8.

  /Thomas • Colour

  Motiven finns där vi minst anar dem.

  Staplade färgade engångsmuggar i plast kan bli vackra...

  Kameran var en Panasonic GH2 med Lumix 14-140mm.

  /Thomas

 • Glas

  Produktfotografering är svårt och speciellt när man har med glas att göra.

  Det finns naturligtvis oändligt många sätt att göra det på, jag tänker berätta ett av dem.

  Det blir ofta bra om du sätter produkten på en glasskiva, då får du en fin reflektion i glasskivan och kan dessutom ljussätta underifrån.

  Men om du inte har någon glasskiva då?
  Då kan du göra som jag gjort på denna bild. Tagit bilden mot vit bakgrund och sedan kopierat motivet, flippat det upp och ner, dragit ner opaciteten och suddat ut nedre delen. Vips så ser det ut som den skulle var tagen på en glasskiva...

  Kameran var en Nikon D3s med Nikon 24-70/2,8

  /Thomas

 • Bidrag

  Ett bidrag från Per Johansson av konstnärlig karaktär ses på bilden. Vad tycker du om den? Per har använt en Nikon D3 och en Lensbaby Composer Pro. En härlig bild tycker jag, en bild som dessutom sätter lite extra fart på hjärnan. Missa inte att skicka in ditt bidrag, du har hela september på dig att vara med!

  /Tobias

 • Spegel & spegellös

  Ordet spegelreflexkamera och systemkamera har använts om samma produkt men det behöver inte vara så, i synnerhet inte idag när vi ser tre olika tekniker på marknaden för den vanliga konsumenten, amatören och yrkesfotografen. Den konventionella kameran med spegel, den spegellösa och den nyuppväckta tekniken med en halvt transparent spegel.

  Vad skiljer?

  Varför har man en spegel i kameran? För att du ska se bilden i sökaren så kan man enkelt säga att bilden går genom optiken via en spegel och ett prisma till sökaren där du ser bilden. När du tar en bild så blir det svart en kort stund i sökaren eftersom spegelns fälls upp och ned för att bilden ska gå till bildsensorn. Även autofokusen ska kunna arbeta utifrån bilden som kommer upp från spegeln, annars skulle autofokus-modulen vara i vägen för bildsensorn. Därav en spegel.

  Spegellöst. Dessa har alltså inte spegel och autofokusen fungerar utifrån en kontrastdetektion på bildsensorn. Den går på den bild som sensorn plockar upp och sätter fokusen genom att mäta kontrasten i en del av bilden. Det tar mycket processorkraft och det blir således långsammare. Än så länge. Fördelen är att kamerorna blir mindre och smidigare. Processorer blir bättre och billigare men i dåligt ljus eller vid seriebildtagning så kan det bli märkbart sämre eller inte hänga med riktigt.

  Transparent spegel. Canon har haft detta tidigare men nu är det Sony som använder denna teknik flitigt. Man har en spegel som reflekterar nog mycket information upp till autofokusmodulen så hastigheten bibehålls på en hög nivå samtidigt som merparten av bilden går till sensorn. Dessutom slipper man att spegeln rör sig, alltså en mekanisk konstruktion mindre. Man förlorar något i ljus in till sensorn men brushantering och känslighet på bildsensorer har blivit bättre så det är knappt märkbart faktiskt.

  Vad tror du är den bästa lösningen i framtiden?

 • sRGB

  Standard på alla sätt och vis är sRGB färgrymd, men en del använder Adobe-RGB eller andra färgrymder.

  Jag testade med Adobe-RGB på alla större browsers och upptäckte att Firefox och Explorer faktiskt verkar klara av att visa bilder med den färgrymden medan Chrome, Safari och Opera inte gör det. Naturligtvis så nyttjar de, samt kanske din skärm, inte potentialen i Adobe RGB.

  På bilden ovan så ser du bilden med färgrymden Adobe-RGB återgiven i Chrome till vänster och i Firefox till höger. Jag tog en printscreen och sparade bilderna som sRGB så att du ska kunna se dem korrekt på alla browsers och på din skärm.

  Här finns en länk till en Adobe-RGB-bild för de som vill testa själva >>

  Bara som ren information om vikten av att använda sRGB på webben.

  /Thomas

 • Nyhet! Galaxy S II - white

  Samsung har verkligen tagit marknad med sin Galaxy-serie. Som tur är kan man välja att ta den med abonnemang och få den från 1 kr. Det kan du teckna direkt på vår webbsida, mycket smidigt. Nu kommer Galaxy S II i en vit version och den ser riktigt bra ut...sugen?

  Vi vill gärna veta...vad har du för telefon idag och vad kommer du att byta till nästa gång? Bland er som svarar så får några utvalda biobiljetter! Tack på förhand.

  Och vill du läsa mera om den vita Galaxy S II så klicka här.

  /Tobias

 • TÄVLING: HÖST

  Idag startar höstens bildtävling hos oss. Temat är givetvis HÖST och du får skildra den precis hur du vill. Du får egentligen bearbeta bilden precis som du vill men bilden som du utgår ifrån, eller bilderna, ska vara tagna av dig själv. Låt kreativiteten flöda och fånga hösten på bild!

  1:a pris Valfri Samyang-optik
  2:a pris LowePro Fastpack 250
  3:e pris Capture One 6 Express (licens)

  Regler: Bidraget ska vara taget av dig själv, du ska ha rätten att använda bilden. Skickas in i JPEG-format (max 4 MB) till nedanstående mailadress. Du får efterbearbeta och redigera bilden fritt så länge den består av bilder eller delar av bilder som du själv har tagit. Beslut av juryn (består av CyberPhoto personal) kan ej överklagas och eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Bidraget måste vara inlämnat senast 30 september 2011. Vi har rätten att visa bidraget i vår Blogg. Vi använder inte bilden i marknadsföring eller säljer den vidare.
  Du får tävla med ett bidrag men kan ersätta ett tidigare bidrag med ett nytt ända fram till sista tävlingsdag.

  blogg@cyberphoto.se

 • Bear Grylls

  Har du liksom jag sett Bear Grylls överleva på de mest ogästvänliga plasterna på jorden, sett honom äta de mest motbjudande saker på Discovery Channel? Då vet du vem jag pratar om och nu har han en kollektion produkter från den kända tillverkaren Gerber!

  Jag fick känna på Gerber Bear Grylls Tool Ultimate, och efter drygt en sekund så sa jag att en sån SKA jag ha. Nu.
  Rätt funktioner, rätt känsla, rätt utseende och rätt pris.
  Köp en du också! Vi har den till introduktionspris just nu...

  Gerber Bear Grylls Tool Ultimate >>

  /Thomas

 • Lada igen...

  För två veckor sedan var jag inte så peppad att fotografera lador, men efter lite påtryckning så gjorde jag det i alla fall och det var intressantare än jag förväntat mig.

  Att sedan många av er läsare också kom att tycka det intressant har lett fram att jag gjort återbesök till den sneda ladan. Nu finns det ett par bilder i reportaget som är tagna idag på en färdigrenoverad lada.

  Klicka här för att se alla bilderna >>

  /Thomas

 • Nikon News

  Vi har fått känna på nyheterna från Nikon och de som fångade intresset var nya AW100 och P7100. En undervattensmodell från Nikon är inget nytt men har saknats en längre tid i sortimentet och P7100 var riktigt snabb och de nya ergonomiska tillgreppen är märkbart bättre.

  P7100 har fått ett främre programvred som sitter mitt på framsidan. Ser konstigt ut men fungerar jättebra. Även den vinklingsbara skärmen känns gedigen och mycket bra. Kameran upplevs snabbare än P7000, i menyer, när man gör justeringar och autofokusen sätter riktigt bra trots att jag testade mestadels inomhus och i dåligt ljus. Det känns som ett klart bättre och snabbare val än P7000 och de andra i samma klass.

  AW100 känns rejäl och snabb. ED-glas, ny sensor och häftiga specar tillsammans med mönstret, alltså designen gör det till en het kamera i sitt segment. Skärmen är tydlig och knapparna rejäla. Även avtryckaren är räfflad och extra stor. Fungerar säkerligen bra även med handskar! Vi återkommer med test på dessa nyheter inom kort!

  /Tobias • Ingen fara

  Som en del har uppmärksammat så skrev Aftonbladet häromdagen att Fukushima läckt ut lika mycket strålning som 168 Hiroshima-bomber. Det är dock ingen fara med de Japantillverkade produkter som når dig.

  För det första så håller japanska myndigheter koll, för det andra så har tillverkarna börjat hålla koll själva på eventuell strålning, för det tredje så kollas allt som kommer in till EU, och för det fjärde så är jag rätt säker på att allt som kommer in i Sverige också kollas. Det finns säkert ännu fler kontrollpunkter också.

  Som sista trygghet för dig så gör vi stickprover även här på CyberPhoto för att du som känner oro ska känna dig helt säker med de produkter du handlar av oss.

  /Thomas • Fujifilm X10

  Fujifilm fortsätter på succén med X100 genom att släppa kompaktkameran X10 på marknaden

  Fujifilm lanserar X10, en kompaktkamera för dig som ställer högre krav. Mycket ljusstark optik med F2.0-2.8 i zoomomfånget 28-112mm. Det låter mycket bra! en 6,6x8,8mm stor bildsensor på 12M pixel bådar också gott.

  För mer information, klicka här >>. • Svamptider

  Igår kväll så såg jag denna svampfamilj trängas på en stubbe när jag var ute på kvällspromenaden. Nu imorse när jag tog bilden hade någon trampat på den så den var lite skadad, tyvärr. Men det är en intressant syn ändå...

  Leica M9 + Summlilux 50/1,4 på bländare 1,4. Vinjettering ditlagd i Capture One.

  /Thomas

 • Dizzy miss Lizzy

  Titta vad vi hittade på en pall i morse!

  Någon form av ödla. Vet du vad det kan vara för typ av ödla och var den kan tänkas komma från så kommentera gärna. Pallen var levererad inom Sverige till oss, men det hindrar ju inte att den kan ha vandrat över hos Posten från någon helt annanstans...


 • Anja på besök

  Vad du än sysslar med så är dagens teknik ofta ett stort stöd för effektivare och framför allt roligare insatser. Detta gäller inte minst inom den Alpina skidåkningen. Anja Pärson, teknikälskande elitidrottare, tittade in i vår lagershop häromdagen och bunkrade upp med lite nya prylar inför den kommande säsongen. Denna gång blev det också en titt bakom kulisserna på CyberPhoto.

  Lite kort om Anja:
  Anja är en av världens bästa alpina skidåkare. Född i Umeå och uppvuxen och skolad i Tärnaby. Med 42 Världcups segrar och 6 olympiska medaljer är hon en av de mest framgångsrika idrottskvinnorna i Sverige. Anja är nu i Zermatt för att ladda inför nästa säsong.

  På bilden ser du även vår sporttokiga ekonomichef Stefan som stod för guidningen runt CyberPhoto.

  Nu hoppas vi att det går utför som aldrig förr! :)

  /Victoria

 • Nyhet! Panasonic X

  De nyligen lanserade objektiven från Panasonic har beteckningen X och kommer med en hel del nyheter. Därför är det också viktigt att du som har en GH2, G3, GF3 eller GF2 uppdaterar din programvara så att du får full kompabilitet för dessa objektiv.

  Det första man reagerar på är att man får en Power Zoom, alltså en motordriven zoom. Om det är bra eller dåligt är subjektivt och jag själv tyckte att det fungerade bra även om manuell hantering föredras av mig. Dessutom är den nya 14-42 X så grymt liten! Vi har fått känna på och testa men då optiken inte är en färdigutvecklad variant så presenterar vi inte bilderna ännu.

  Vi har även fått klämma och känna på DMC-FZ150 vars bilder såg mycket bra ut. Vi återkommer med test så fort vi har ett skarpt exemplar att tillgå och i väntan kan du läsa vårt test på pinfärska DMC-FZ48 som du hittar här.

  PS. Kolla in kampanjen på GF2 som du hittar här .DS


 • Ettkommafyra

  Leica Summilux 25/1,4 för Micro-4/3 har suttit på kameran en tid nu och jag var nyfiken på hur den skulle fungera på full öppning i naturen...

  Klicka här för att se bilderna >>

  /Thomas

 • Jakten!

  Igår var jag och min dotter på jakt efter svamp. Eftersom ingen hemma hos oss är en svampälskare så var det i syfte att lära henne mera om svampar och samtidigt ta chansen att fotografera lite svampar. Vi har utlovat mycket bilder denna vecka och det kommer! Här kommer en av bilderna från gårdagens exkursion.

  På tal om jakt så är jaktsäsongen igång nu och det märks då det springer iväg GPS-relaterade produkter och tillbehör. Vi har Garmin Astro som är en superprodukt för dig som jagar med hund. Blev du nyfiken? Läs mer genom att klicka här. Vi har multiverktyg, ficklampor, kartor, fiskeprylar, kameror, videokameror, stativ, kikare och tubkikare, ja, mycket av det som du som natur och jaktmänniska behöver.

  /Tobias

  PS. Klicka på bilden för att se en annan bild .DS

 • Höst & Foto

  Det verkar vara en fin svamphöst och det måste ju förevigas vilket Sten Gustafsson har gjort. Färgerna blir ju fantastiska och ljuset på hösten kan vara riktigt fint. De gula löven har, som tur är, inte riktigt börjat komma, men då kommer färgerna att explodera.

  Det kommer mera bilder under veckan så häng med i Bloggen. Glöm inte att själv skicka in ett bidrag som du tycker om. Du skickar till blogg@cyberphoto.se och bilden används endast i Bloggen och man premieras med två biobiljetter om din bild kommer med.

  Kommer du att var ute mycket i skog & mark så är en ryggsäck med plats för kameran och lite fika på sin plats. Just nu erbjuder vi fina LowePro Orion Daypack 200 för halva priset! Klicka här

 • Trevlig helg!

  Vi vill kort passa på att önska alla er som följer oss på webben en trevlig helg! Om du har tid över, skicka in en bild till oss på blogg@cyberphoto.se för nästa vecka kommer vi att visa upp och presentera många foton från våra kunder och läsare.

  Bifogar en bild jag tog från kontorsstolen på ett av mina fönster efter en regnskur härom dagen. Ändrade lite färger och kontrast, vips, klart! Nu tar vi helg och se fram emot alla bidrag på måndag, även ditt!

  /Tobias

 • Nyhet! Panasonic lanserar

  Vi fortsätter veckans lanseringar med Panasonics nyheter som lanseras idag. Det är en optik, ett par kameror och en uppdatering till den befintliga LX-5. Har du en LX-5? Gå in på panasonics hemsida för att ladda ner den nya programvaran så att du får ut mera av din kamera...utan kostnad!

  Den nya programvaran ger snabbare autofokus, bättre brusbehandling på höga ISO (1600-3200), bättre vitbalans och en serie förb