Bloggpost

2011-12-07

Recension NEX5n

Sonys NEX-serie har varit en av de mest populära spegelfria kameror sedan lanseringen. I Sverige är det NEX-5 som stått för försäljningen och nu i andra generationen är det NEX-5n och heta NEX-7 som efterfrågas. Vi har testat den nyligen och vi fyller på med en kort recension från verkligheten.

Är man till vardags van med konventionella systemkameror så reagerar man snabbt över att NEX-5n är smidig i formatet. Kamerahuset är vekrligen litet och smidigt men har samtidigt en hel del skarpa former som gör den lätt att håll i. Ergonomiskt en bra produkt, så länge man är högerhänt. Eftersom sensorn är i standard APS-C (relativt stor) så blir optiken inte lika liten som hos nya Nikon 1 eller micro 4/3.

Eftersom den saknar snabbknappar till många inställningar så tar det lite tid innan man känner sig hemma om man kommer från en konventionell DSLR. Har man inte använt systemkamera tidigare så är det mesta intuitivt vilket gör att man relativt snabbt kommer in i det. Vissa funktioner är lite bökiga att hitta om man inte har bruksanvisningen, tex exponeringen. Men när det väl satt sig så hittar man lätt tillbaka och informationen på displayen är tydlig.

Bildmässigt så är den riktigt vass! Jag använde den inomhus i helgen och ISO 1600 ser riktigt bra ut. Den ger de vassa systemkamerorna en match och det rejält när det gäller brus och detaljrikedom. JPEG-bilder på höga ISO ser mycket, mycket bra ut. Även utomhus med 18-55mm optik så exponerar den väl, det finns mycket detaljer i bilderna och ett bra dynamiskt omfång. Enda gången vitbalansen hade problem var inomhus med butiksbelysning. Den ville dra åt det varma hållet lite väl mycket.

Mycket bra bildkvalité, smidigt format och en läcker design är styrkorna hos NEX-5n och vi kan ge Toppklass utan tvekan även om den konservativa fotografen får lägga ner lite tid innan man hittar rätt i menyerna.

/Tobias

Sony NEX-5n svart hus + E 16/2,8 + E 18-55/3,5-5,6 OSS
Sony NEX-5n svart hus + E 18-55/3,5-5,6 OSS