Tema: Bilar

Nu på sommaren kommer alla fina bilar ut på våra vägar och du kanske får uppgiften att föreviga någon av dessa. Jag skriver lite kortfattat om vad du bör tänka på vid fotografering av just bilar, för det är lite eljest, som det sägs här i Västerbotten.

Tänk på att gärna sitta en bit bort när du fotograferar. Varför? Du får för det första bättre koll på vinklar där bilen ser bra ut. Samma bil kan se fantastisk ut från en vinkel medan den ser oproportionell från en annan. Jag gillar att använda 50-200mm brännvidd. Dessutom är det lätt hänt att du syns i reflektionerna i lacken om du sitter för nära. Tänk på att kolla att det inte finns alltför mycket störande element i reflektionerna i lacken på bilen. Det kan vara träd, lyktstolpar eller byggnader som stör de vackra linjerna.

Fotografera heller inte för nära bilen i utsnittet. Lämna luft runt bilen för du kan ändå beskära bilden när du kommer hem och sitter vid datorn. Tänk på att fotografera i RAW-format och att försöka träffa rätt med exponeringen direkt då en ljus lack och krom och blanka ytor gärna överexponeras. Så kort sagt, leta vinklar där bilen ser som bäst ut, fotografera på avstånd, kolla in reflektionerna i lacken så att de förhöjer känslan, inte stör den och exponera så korrekt du kan. Till sist, leta efter en bra bakgrund för det höjer eller sänker känslan i bilden!

Trevlig helg & lycka till!

/Tobias

P.S. Klicka på bilden för att se en större version D.S.