Semestertips

I sommar har jag valt att bara att ta med ett 50mm objektiv. Varför? Det sätter press på mig som fotograf med en begränsad brännvidd och jag kan sakna den där begränsningen som filmrullen skapade förut. Idag slarvar man för mycket.

Ett fast objektiv bör finnas i varje kameraväska enligt mig och ett 50mm objektiv är ett bra val då de finns till ett lågt pris men ger helt nya förutsättningar. Både Canon och Nikon har alternativ och Sigma har ett mycket fint 50mm F1.4 objektiv som vi gett Toppklass. Här är vad Mats skrev när han testade det:

Vinjetterar nästan löjligt lite på största öppning och har låg distorsion. Bakgrundsoskärpan eller bokeh´n som det kallas med ett finare namn är också relativt mjuk och fin. Motljusegenskaperna är det heller inget fel på, motljusbilder togs utan motljusskydd för att vara lite extra elak och det klarade den utan större problem. Vi tycker den är väl värd Toppklass-stämpeln.

Canon
Canon EF 50/1,4 USM
Sigma EX 50/1,4 DG HSM för Canon AF

Nikon
Nikon AF-S 50/1,4 G
Sigma EX 50/1,4 DG HSM för Nikon AF