• Vår VD svarar

  Vi är mycket tacksamma för alla våra kunder, nytillkomna eller de som hängt med oss i flera år. I höstas så blev Patrick Ohlsson, tidigare Operativ chef, vår nya VD. Jag passade på att ställa honom mot väggen idag och försöka få några minuter till att få svar på några frågor.

  CyberPhoto utvecklas hela tiden, vad är det senaste som hänt för att förbättra nätbutiken?
  Allt som byggs, drivs och utvecklas måste ha en stabil grund att stå på. I vårt fall så är en av de allra viktigaste grundstenarna för att serva våra kunder vårt affärssystem. Genom det kan vi hela tiden vara uppdaterade och snabba med produktnyheter, priser, leveranser osv. Efter 15 år med vårt gamla väl beprövade affärssystem så har vi nu tagit steget in i ett nytt kraftfullt och helt för branschen unikt affärssystem för att effektivt och med kraft kunna möta framtiden.

  Som kund, vad kan jag förvänta mig av CyberPhoto?
  Det allra viktigaste är att vi på ett personligt plan skall se alla våra kunders behov från just kundens eget perspektiv och inte bara rent affärsmässigt från vår sida. Till detta är vårt mål att alltid hålla det vi lovat.

  Vad gör att jag ska välja att handla hos CyberPhoto?
  Det totalvärde du som kund får av oss genom det pris du betalar, den erfarenhet och kunskap som vi delar med oss utav tillsammans med vår professionella affärsmässighet skall upplevas långt mera värdefullt än enbart priset på den köpta varan.

  Hur ser du på de kommande åren för företaget?
  De kommande fem åren kommer att bli en oerhört spännande tid för både näthandel, elektronikbranschen och i synnerhet för foto. Vi ser omvälvningar med nya varumärken och nya kategorier växa fram hela tiden. Titta tillbaka några år. Vilka varumärken finns idag inom foto som inte fanns då? Många. Så jag ser med tillförsikt på de kommande åren och med stora förändringar inom just vår produktgrupp!

  Till sist, det som hänt i japan, hur tror du att det påverkar oss i Sverige?
  Det har nu rapporterats skadade och tom döda bland tillverkar och leverantörer och det är en stor tragedi för samhället. Om ni ser rent produktmässigt så har det varit och är stopp i produktionen för de flesta tillverkare, men i olika skala. Vi kommer att få se vissa förseningar, mindre tillgång på vissa produkter och eventuellt någon lansering som försenas. Men ingen vet ännu vad det betyder konkret.

  Har du mera frågor till Patrick, angående CyberPhoto eller texten ovan så skriv gärna som kommentar så kan andra läsa både frågan och svaret. Tack för att du tog dig tiden att svara, Patrick! • Tips (Capture NX2)

  En funktion i Capture NX2 som jag använder mycket är neutralkontrollpunkten. Den ger dig möjlighet att snabbt och enkelt få till vitbalansen på en bild och att snabbt få det precis som du vill! Bilder till vänster är originalbilden men alldeles för gul och varm.

  Det enda jag gör är att klicka på symbolen för neutralkontrollpunkt (inringat i rött) och placerar den i bilden. Sen kan du flytta punkten i bilden tills du känner att färgerna och nyanserna blir korrekta. Om du inte hittar riktigt rätt så sätt den så rätt du kan och då har du i själva punkten möjlighet att finjustera färgerna. Det som är riktigt bra att det fungerar även mycket bra på JPEG-bilder! Bildexemplet här ovan är faktiskt en JPEG-bild!

  Vill du läsa mera om Capture NX2 så bläddra längre ned i bloggen eller klicka här.

  /Tobias

 • Uppdatering - 60D

  Nu finns även en uppdatering till Canon EOS 60D. Den finns att tillgå via Canons hemsida och fixar små buggar när det gäller fotografering i Live View-läget. Har du en 60D är det alltså läge att uppdatera programvaran nu! Tänk på att följa instruktionerna noggrant och att ha ett fulladdat batteri innan du börjar.

 • Vad är din bakgrund?

  Om man vill ha en studio hemma så är det en fördel att ha en rejäl bakgrund och då måste man ha både stativ och själva bakgrunden. Vi har en kampanj där du kan köpa ett rejält kit med båda delarna till ett riktigt kanonpris, och inte nog med det, det är riktiga kanonprodukter!

  Stativet B-1313 från Dörr och en grå Batik för endast 1990kr är ett superpris! Du sparar 800kr och får riktigt fina grejer. Du hittar kampanjen om du klickar här. Missa inte Quantuum studioblixtar med batteripack som du hittar här. Och till sist har vi ett komplett studiopaket med 2st blixtar för endast 1790kr. Det hittar du här.

  Blev du sugen? Skynda på! Gäller begränsat antal.

 • Ännu bättre!

  Leica släpper idag ny firmware till sin X1

  En fantastiskt bra kamera blir ännu bättre!

  Förbättrad bildkvalitet
  Förbättrad autofokus, speciellt i dåliga ljusförhållanden
  Förbättrad fokuslås
  Förbättrad manuell fokusering
  Förbättrad info om skärpedjup vid MF
  Förbättrad tid mellan exponeringar
  Förbättrad displayinfo om auto-ISO
  Förbättrad auto-off

  Hämta uppgradering >>

  Gå till Leica X1 svart >>
  Gå till Leica X1 grå >>


 • Superkompakter!

  Fuji släpper nyheten att X100 är tillbaka i produktion nu och att avbrottet i tillverkningen är nu helt borta. Det betyder att X100 borde börja levereras under April månad, vilket vi verkligen hoppas på! Det är många som väntar på X100 och det gör vi också så att vi får hårdtesta den!

  En annan superkompakt är Leica X1 och det finns nu en firmware-uppdatering till den som ska förbättra både autofokusen, inställningarna runt manuell fokus och bildkvalitén i JPEG. Vi har mycket av Leicas sortiment på lager så vill du grotta ner dig i Leica, så sök på Leica i sökrutan längst upp på sidan.

  Dessutom lanserar SIGMA sin DP2x och priset kommer förmodligen att landa runt 8000kr. Den är förbättrad på allt jämfört med sina föregångare och sensorstorleken är alltså 7-12 gånger större än på en normal kompaktkamera. Sensorn mäter hela 20,7 x 13,8mm. Optiken har en brännvidd på 24,2mm och F2.8. Det motsvarar ca 41mm på 35mm film. Man har fullt fokus på bild, inte film, vilket märks då den endast spelar in film med QVGA kvalitet. Men bildmässigt så kan den nog prestera mycket gott, vilket föregångaren DP2 verkligen gjorde!

  /Tobias

 • Perfektionera

  Perfektionera

  Jag trodde inte det fanns ett sådant ord, jag bara hittade på det för det beskriver så bra vad jag ska göra men när jag kollade på nätet så verkar ordet existera.

  Hur som helst så har jag "Photoshoppat", hehe, fler lustiga ord, en bild som jag tog fram i ett tidigare inlägg.

  Jag gillade bilden men ville göra den ännu bättre!

  Klicka här för att se vad och hur jag gjort >>

  /Thomas


 • Fånga bilden

  Jag använder själv Capture NX2 från Nikon när jag arbetar med bilder. Så länge jag inte behöver klippa in andra himlar, ändra kraftigt eller klona så är NX2 hur bra som helst. Man kan säga att så länge du vill arbeta med det befintliga materialet, alltså bilderna, så är det klockrent. Och om du har en Nikon systemkamera och fotograferar i RAW-format...så är det rätt val!

  Just Nikons RAW-filer är trassliga för många program att hantera. Ändå är många nöjda men vissa märker att brusnivåer och nyanser inte är riktigt bra när man öppnar RAW-filer, eller NEF som Nikon kallar dem, i andra programvaror. Därför rekommenderar jag att man antingen lär sig Capture NX2 eller använder View NX först och öppnar NEF i den men sparar ner de som TIFF.

  Programvarumässigt är det två saker som gör att jag gillar det. Det första är U-Points. Alltså vit, svart och neutralkontrollpunkter. Mycket enkelt att snabbt få rätt vitbalans och rätt exponering i bilden och få det vita vitt och det svarta svart utan att under eller överexponera för mycket. Hur det går till kan jag inte i korthet förklara här, men det finns tutorials på Youtube och jag använder det även på JPEG-bilder, dagligen!

  Jag kan personligen rekommendera NX2 varmt, men som sagt, det är inte till för att skapa fantasibilder, utan för att få ut det bästa ur de bilder som du tagit!

  /Tobias

 • Kompakt?

  Kan man ta "coola" bilder med en kompaktkamera?

  Ryckte åt mig fruns kompaktkamera för att ta reda på det. En liten sak med hela 10x zoom, en Leica V-Lux 20.

  Utelämnad åt jpg-format och en massa begränsningar känner jag mig bakbunden, men jag ska ändå anta utmaningen.

  Klicka här för att se hur det gick >>

  /Thomas


 • X100 försenad

  Det är nu berkräftat att Fuji X100 kommer att blir försenad pga händelserna i Japan. Vi har även fått information om att bristen på optik från de stora tillverkarna inte bara försenas eller att det blir brist utan vissa produkter kan utgå för europeisk och nordisk marknad under en period. Mer info följer allt eftersom. • D5000?

  Är du en av de tusentals i Sverige som har en Nikon D5000? Nu kan du köpa till batterigrepp för endast 595kr! Vi har fått hem batterigrepp från Meike till många olika systemkameror och priserna är mycket fördelaktiga. Från 495kr har vi batterigrepp och populärast är de till EOS 7D och Nikon D300 som jag kan rekommendera.

  Läs gärna mer om Meike här i bloggen, ett par inlägg ned.

  /Tobias

  För mer info - klicka här

 • Viktig information

  Angående läget i Japan så har vi fått uppdateringar från leverantörer och vi har även egen information. Om du har tankarna på att köpa ny optik från Canon(hela sortimentet) eller Nikon (Pro-sortiment) så vill vi passa på att varna för en kommande brist under vårmånaderna. Det samma gäller Nikon D700, D3s samt D3x. Dessutom har beställningar och bokningar ökat vilket gör att man bör boka upp sig inför vårens fotografering.

  Pentax har inte gett några konkreta svar men både Pentax, Panasonic, Nikon och många flera har komponenter i sina kameror som tillverkas i Japan så vi får se vad som händer på den fronten. Men det verkar som att enklare systemkameror och mellansegmentet inte kommer att påverkas alls lika mycket som de semi- eller helprofessionella.

  Har du frågor om produkter eller tillgång, ring oss på 090-200 70 00!

  /Tobias

 • RAW

  Varför du ska använda RAW-format och hur du gör det.

  Det är både enklare och billigare än du tror. Varför kommer du att förstå när du ser skillnaden. Hur kommer du förhoppningsvis att förstå efter du läst denna sida.

  Jag delar upp detta i fyra delar:
  1. Två enkla exempel på användning
  2. Ett lite mer komplicerat sätt att nå jämnare exponering vilket involverar Photoshop
  3. Hur du sätter upp och använder Capture One 6
  4. En lista vad som skiljer Capture One 6 Express mot Pro

  Klicka här för att lära dig mer om RAW >>

  Phase One Capture One Express 6
  Phase One Capture One 6 Pro

  /Thomas • Test av batterigrepp

  Vi får mycket frågor om just batterigrepp och hur bra andra tillverkare är jämfört med original. Jag gjorde så att jag testade Meike mot Nikon original till Nikon D300s. Det finns skillnader, men även väldigt många likheter och vissa saker är till fördel Meike.

  Om vi börjar med det första man möts av, förpackningen, så är det ingen tvekan, Nikon original känns bättre och ser mycket bättre ut. Klar skillnad även när man öppnar förpackningen där man i Nikon får en tjock handbok medan på Meike får man ett mindre vikblad på flera språk, men det första man möts av är kinesiska. Däremot har man exakt likadant packmaterial som hos Nikon.

  När man packar upp själva greppet är känslan snarlik. Svårt att skilja dem åt. Det man märker direkt är att skruven som man fäster med i kameran är lite rappligare på Meike och låter om man skakar på greppet. Dock är den lika stum och tyst när man väl har greppet på kameran. Ytstrukturen är liknande på båda.

  Att använda greppet då? När man väl har fäst den i kameran så är de mycket lika varandra. Original har bättre vred till meny och bländar/slutar valet för den är aningens gummerad medan den är i plast på Meike. Däremot är AF-ON knappen mer distinkt på Meike! Båda är gummerade i själv greppytan, känns ungefär lika bra.
  Jag har testat med bra AA-batterier på D300 / D300s och då ger batterigreppet 8 bilder per sekund(Meike). Vid testet så hade jag kvar originalbatteriet i kameran, 8st AA-batterier i greppet (släden medföljer på både Meike samt Nikon för AA-batterier).

  Valet för dig som vill ha tätat går till Nikon som vi vet håller bra även i förhållanden med hög luftfuktighet och även regn och snöslask som vi vet att denna har klarat finfint. Men för dig som är osäker om du använder grepp så mycket eller tex använder det i en studio så är Meike ett bra val, och använder du AF-ON med kameran vertikalt (studio osv) så kan den tom vara bättre. Materialet i MB-D10 är till stor del Magnesium, precis som kamerahusen medan Meike greppet är någon typ av kompositmaterial. Dock är känslan snarlik.

  Meike MK-D300 - klicka här
  Nikon MB-D10 - klicka här


 • Nyhet - Benro

  Stativ är ett standardtillbehör för fotografen, men du liksom jag har säkert märkt att de flesta stativ har begränsningar. Är du lång så kanske du tycker att stativet är för kort. Bär du runt på ditt stativ ofta kanske det är för tungt? Benro är en tillverkare som har flera fördelar!

  För det första tillverkas de i åtta lager tjockt kolfiber. Det gör stativen väldigt hållfasta och lätta. Man har höga kvalitékrav på dessa kolfiberprodukter och jag kan själv intyga att det är klar skillnad gentemot billigare kolfiberstativ. Dessutom finns de att välja i aluminium om man vill ha det. Dessutom så finns det många rejäla och väldigt höga stativ. Så det finns en Benro för alla behov.

  Prismässigt ligger man i trakten av tex Manfrotto men erbjuder lite andra storlekar och format på stativen. Kullederna från Benro var mycket stabila och helt omöjliga att rubba när man väl låst dem. Kändes mycket bra! Även om du dragit åt dem ritkigt hårt så var det lätt att lossa kulan.

  Vi kommer att påbörja försäljningen av Benro inom kort. • Sång & musik

  Körslaget pågår på TV4 sedan i lördags och Umeå, CyberPhotos hemstad, är representerat av Lisa Miskovsky, som du kan läsa mera om längre ned i bloggen. Men inte nog med det, vi har Nadja Strandberg som jobbar hos oss ett par dagar i veckan som också ingår i kören!

  Så vi på CyberPhoto önskar Lisa och Umeås kör lycka till och hoppas att Nadja får vara med i körslaget flera veckor till! Jag frågade vad man gör under tiden de andra sjunger. Fick till svar att man sitter där bakom kulisserna och äter och dricker, inte så glamoröst alltid, men fantastiskt roligt tycker Nadja, att få vara på plats och att få chansen.

  Lycka till!

 • Stop!

  Sigma DP2 till ett superpris, 3990kr med flera fina tillbehör. Men jag vill säga PASSA PÅ! Vi har endast ett fåtal kvar i lager så det är verkligen sista chansen. Då får du en fantastisk kamera, rent bildmässigt. Stor sensor, härlig känsla och du behöver inte köpa till något för att vara klar att fotografera. (Ett dygn senare är de slut!)

  Andra produkter som det börjar sina utav är även Sigma 530 blixt. Vi säljer dessa för 1990kr just nu och då får du en mycket kraftig blixt. Ledtalet (styrkan) är 53 på dessa, att jämför med många inbyggda blixtar som kan ligga runt 7 i ledtal, i vissa fall upp emot 10. Dessutom kan man använda dem trådlöst. Endast 1990kr gör det till ett fynd.

  Även Sigma 180mm Macro är ett kap för 6990kr. Byggkvaliten är av mycket hög klass, känslan och precisionen likväl. Skarpa som attan och bra autofokus gör inte denna sämre direkt. Så om du inför våren vill fotografera nära växter, insekter eller andra detaljer, så är detta ett verkligt kanonköp.

  Till sist vill jag slå ett slag för JVC HM30. En liten, smidig videokamera som spelar in i HD och kostar en bråkdel av vad en liknande produkt kostade ett par år sen. En mycket bra kamera för dig som enkelt vill spela in sommarens äventyr men inte lägga ut en förmögenhet. Mycket prisvärd!

  JVC GZ-HM30 - videokamera
  Sigma EF-530 DG Super - blixt för 1990kr!

 • Byggnader del 2

  Vi har fått in hel del tips och vi har sållat dessa, som du ser bland kommentarerna till inlägget nedan som heter Byggnader. En som skrev utförligt till oss är Robin de Blanche som även skickade ett gäng härliga arkitekturbilder till oss. En av dem ser du här till höger.

  Så här skrev Robin:

  När jag \"lärde upp\" mig inom att fota arkitektur märkte jag att jag gjorde alla fel på en gång. Jag fotade ofta rakt framifrån. Höll kameran ganska lika hela tiden, antingen ståendes eller liggandes. Det blev aldrig någon kraft i mina bilder.
  När jag vågade mig på att fota alla vinkla jag absolut inte trodde kunde ge bra bilder, då hittade jag kärleken till arkitekturen. När man ser byggnader, broar, rulltrapport etc fångade i lite ovanliga perspektik, då fångar det ett intresse för man ser något som vanligen inte \"visas\".

  Kort och gott. För att fota arkitektur på ett bra och givande sätt kräver det av dig att du vågar ta bilder du inte till en början tror på. Utmana dig själv, försök ta de mest extreme vinklarna.
  Jag använder ofta mitt Sigma 10-20 för att få ordentlig vidvinkel, ibland blir det lite skevt och dant men det tycker är charmen med det hela. Även när man fotar professionellt och publicerar bilder funkar det att ha bilder som inte är \"perfekta\". Jaga istället känslan innan du går på och försöker fullända bilderna.

  Här har du länkar till några objektiv som skulle kunna passa just arkitekturfotografering:

  Sigma EX 10-20/3,5 DC HSM
  Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC
  Nikon AF-S DX 12-24/4G IF-ED
  Canon EF 16-35/2,8 L USM II
  Nikon AF-S DX 35/1,8 G
  Sigma EX 50/1,4 DG HSM


 • Vinterbilder!

  Det finns så väldigt många stilar och sätt att redigera bilder och dessutom helt subjektivt vad man tycker om, men ett enkelt sätt som visat sig vara uppskattat när det gäller att snabbt förbättra bilderna man tar tex. med familjen om man är ute och grillar, ute i backen eller något annat roligt, är att jobba med kurvor.

  Du får en annan lyster och känsla i bilderna om du leker med funktionen kurvor som du hittar under Bild>Justeringar i CS. Denna funktion finns i praktiskt taget alla fotoredigeringsprogram. Det är bara att testa dig fram, men som i exempel bilden så drar jag upp de redan ljusa partierna och får fram de rosa kinderna och de blå ögonen på en gång!

  Ta fram porträttbilder och testa dig fram. När du lyckas med en bild, så kan du behålla den uppe i programmet om du ska fixa flera bilder, så har du en referens så att bilderna får samma ton och känsla. Lycka till!

  PS. Bilden är tagen med Nikon D700 & 50mm F1.4G Nikon AF-S .DS

  /Tobias


 • Quantuum - på gång!

  Vi har sålt slut av de flesta Quantuum blixtarna men nya är på väg in i lager just nu! Vi har kampanjpris på R300 paketet, hela 1000kr rabatt och vi har skrivit om dessa tidigare i Bloggen. Nu har David Lundmark, fotograf i Umeå, testat klart och omdömet är Kanonbra!

  Hela testet läggs upp under nästa vecka om du går in via länken nedan. Och kampanjpriset pågår hela Mars ut, så du har ca två veckor på dig. Bilden på bilen hör bredvid är tagen med just Quantuum R+300. Paketet innehåller batteripack, stativ och en rejäl softbox i mycket bra kvalité!

  Marknadens troligen mest prisvärda paket.

  /Tobias

  Mera info: Klicka här

 • 85mm

  Är du sugen på skarpa porträttbilder med underbar bakgrundoskärpa? Då kan jag rekommendera att titta på en 85mm ljusstark optik. Samyang har en jättepopulär och extremt prisvärd 85:a som presterar mycket väl. Det som ligger i fatet är avsaknaden av autofokus vilket är både bekvämt och bra när man har så kort skärpedjup.

  En av våra kunder, Daniel Olausson, skaffade sig Nikons 85mm optik och du ser ett exempel av hans bilder här intill. Kort skärpedjup, bra skärpa redan på fullt öppen bländare och mycket vacker bakgrundsoskärpa! Har du lite tid över, kolla in på mediatales.se och kolla in mer av Daniels bilder.

  Så fundera i helgen. Vill du ha en optik för att ta fina porträttbilder, så välj en 85:a. Passa på nu medan du får ett UV-filter på köpet vid köp av Samyang 85mm! Lycka till med fotograferandet!

  /Tobias

 • Full mooon!

  Ikväll inträffar något som myntats som Supermåne eller Extrem Supermåne. Det betyder att månen är nära jorden (banan är elliptisk) och dessutom är det fullmåne. Så har du tiden och klart väder så är det läge att bege sig ut ikväll och kolla in månen! Ett teleobjektiv får du inte glömma att ta med i väskan, och gärna stativ. Lycka till!

 • Gratis!

  Jag tipsa om ett par program som är riktigt bra och dessutom riktigt gratis.

  Först vill jag rekommendera Faststone som är ett mycket snabbt bildvisningsprogram som hanterar de flesta bildformat och som dessutom har en hel del redigeringsmöjligheter. Jag använder detta för att se och visa mina bilder. Det har en hel del smarta lösningar. Testa att föra muspekaren till olika kanter på bilden i visningsläget. Grymt smart!

  Det andra programmet jag vill rekommendera är VideoLAN, eller VLC som det kallas. Det är en mycket kompetent mediespelare som spelar upp i stort sett alla film och ljudformat.

  Bilden du ser är filmad av min son på mig med hjälp av en iPhone 4, och sedan tagen som stillbild genom VLC. Ingen hög kvalitet men duger gott som kul inlägg på Facebook.

  /Thomas

  Gå till Faststone >>
  Gå till VideoLAN >>

 • Nya mobiler!

  Idag har vi fått en del coola nyheter att testa på! Sony Ericsson Neo, Arc och Play från Xperia. Jag fastnade för Play direkt för jag skulle faktiskt kunna tänka mig att spela på min mobiltelefon, trots att man är 31 år gammal, har småbarn och knappt tid. Men smidigt när man lite dötid att slå ihjäl, på flygplatsen, innan man somnar eller på lunchen. Skärmen såg bra ut, grafiken bättre än jag trodde och det flyter på bra i spelet.

  Det enda på Play som störde lite var att ergonomin var så där. Kanske passar målgruppen bättre, än mig. Arc är precis som man förväntar sig. Bra känsla, stor skärm och känns lyxigt tunn. En riktig pjäs för dig som vill ha den där känslan av lyx. Känns bättre än en iPhone i handen tycker jag.

  Dessutom får vi hem Optimus x2 idag och imorgon till lagret så alla som väntar på dessa kommer att få sitt exemplar! Dessutom är ZTE Blade på väg så att vi får hem dessa nästa vecka till lagret! Missa inte att boka upp er på dessa om ni känner suget, för det är mycket trevliga mobiler på gång just nu. Dessutom, missa inte att du kan teckna abonnemang direkt på webben...smidigt!

 • Vi testar

  Vi testar alltjämt nya produkter för att se om dessa passar oss, våra kunder och den kategori vi arbetar med. Efterarbetet vinner mycket mark just nu och vi har därför skärmar från EIZO och NEC, kalibreringsverktyg, programvaror, studiematerial och mycket annat. Nu testar vi om ett urval av möss och tangentbord kan förenkla och förbättra efterarbetet av bilder.

  Vi testar just nu Logitechs produkter. De är kända på marknaden och deras bättre modeller har en otrolig precision. Vi kommer att testa och berätta om dessa mera framöver så att du lättare kan köpa rätt modell! Är du intresserad av ritplattor istället, så har vi dessa redan. Antingen klickar du på Övriga tillbehör här till vänster eller söker på Wacom i sökrutan. • Mathias svarar

  Det är en del häftiga mobiltelefoner på gång just nu, och ryktena florerar om en ny värsting från LG. Mathias Ohlsson som beställer mobiltelefoner haffade jag tag i för att få lite svar! Längst ner har du länk till den superhäftiga LG.

  Hej Mathias! Du beställer telefoner här på CyberPhoto. Vi har hört talas om en ny LG som väcker uppmärksamhet, vad kan du berätta om den?
  Optimus 2x är den första telefonen med en Dubbelkärning processor, inte nog med det så är den också den första telefonen på den svenska marknanden som har Full Hd in- och uppspelning.

  Varför ska jag som kund välja just den telefonen?
  Om du som kund är ute efter det nyaste och hetaste på marknaden så är det faktiskt Optimus 2x. Den har en prestanda som enligt mig inte kan jämföras med någon annan telefon som går att köpa idag. Om man ska använda telefonen för att t.ex surfa på internet, precis som jag gör, så är detta nog ett självklart val, då LG har lyckats optimera denna upplevelse, och den slår de flesta (Troligtvis alla) utav sina konkurrenter med hästlängder.

  Vad för telefon använder du idag, och varför?
  Just nu använder jag mig utav en Iphone 4. Jag använder min telefon för att ringa, kolla mail, surfa, spela ett och annat spel för att fördriva tiden och den har klarat allt detta utan minsta problem.

  Om du fick välja en ny telefon, vilken skulle du välja?
  Jag skulle välja mellan Nexus S, Optimus 2x eller Samsungs Galaxy S!

  Tack för dina svar!

  /Tobias

  LG P990 Optimus 2X - klicka här


 • Byggnader

  Att fotografera arkitektur, hus och byggnader och stadsbilder är svårt tycker jag. Jag kan ta mängder av bilder och försöka hitta vinklar och motiv men det är få bilder som jag är nöjd med när jag väl sitter hemma vid datorn och går igenom fångsterna. Hur gör du? Har du något tips som du kan dela med dig av? Vilken optik väljer du?

  Om du kommer med ett tips i form av en kommentar till detta inlägg, som vi godkänner, så får du två biobiljetter! Så kom med dina tips, och du får gärna skicka in en bra arkitekturbild till blogg@cyberphoto.se så finns det en chans att den visas upp i bloggen. Tack på förhand!

  /Tobias

 • Erbjudande!

  För dig som läser bloggen kommer vi att ha lite specialare ibland, vilket vi hoppas är lite extra trevligt! Köper du Sony NEX 5 med 18-55 optik i svart, så får du just nu värdepaketet på köpet (8GB minneskort, väska, UV-filter och microfiberduk) samt fri frakt!

  Det enda du gör är att maila oss på blogg@cyberphoto.se för att få mera info!

  Viktig information! Vi har haft ett antal paket som försenats från oss då vi utfört en hel del underhåll på vårt system under helgen. Har du frågor om din leverans så ring oss gärna på 090-2007000 eller skriv till oss genom att klicka på Kontakta oss här till vänster i menyn.

  Lite andra nyheter: Canon EOS 600D har kommit förra veckan och vi har snart slut igen, men misströsta inte, flera är på gång in till oss! LG optimus P990 är snart på gång, och vill du läsa mer om denna coola telefon så klicka på länken nedan.

  /Tobias

  Sony NEX-5 - klicka här
  LG P990 Optimus 2X - klicka här
  Canon EOS 600D - klicka här

 • Fortkörning

  Det är svårt att få fram känslan av hög hastighet i en bild. Jag tänkte berätta hur du kan göra det med hjälp av Photoshop. Denna bild hade jag bara tänkt snabbfixa för att ge min yngsta dotter en kul bild till facebook. Jag beräknade att det skulle ta en halvtimme, men det slutade på 2 timmar. Det är lätt att bli för petig när man sitter med bilder i Photoshop.

  Vill du se hur jag gjorde bilden, klicka här >>


  Bilden tagen med Panasonic GF1 med Panasonic Vario HD 14-140/4-5,8 MEGA OIS.

  /Thomas

 • Detalj

  Tänk på att det ofta är detaljerna som ger en bild liv. Att ta en bild på ett anteckningsblock säger inte så mycket, men lägger du en biltidning under där man skymtar en Ferrari och att det råkar vara en Ferrari-logo på anteckningsblocket, lägg ihop det med lite bakgrundsoskärpa så har man något att titta på i bilden. Detaljerna eller detaljen gör bilden i många fall.

  När man fotograferar landskap märker man ofta att bilderna blev tråkiga när man kommer hem. Det gäller att hitta något som får bilden levande. En människa, ett moln, ett krokigt träd, en fågel på en stolpe eller något annat som skapar liv i bilden. Försök att hitta sublima budskap i bilder, det är rätt roligt, speciellt om det blir med humor inblandat!

  Lycka till med fotograferandet och trevlig helg!

  /Tobias

  PS. Har du en Ferrari över, som du inte vet vad du ska göra med? Ta kontakt med mig! .DS

 • Dynamik

  Många gånger så räcker inte bildsensorns dynamiska omfång till. Man vill ju inte få delar av bilden uträtta i högdagrarna eller igensvärtade i lågdagrarna. På vissa bilder är kontrasterna för stora, även hur bra kamera du än har så så går det inte att få allt bra.

  Kör du i RAW-format, vilket du borde göra så kan du göra en hel del justeringar där och det finns HDR-program som är bra men ibland så får du bästa resultatet och bästa stunsen i bilden genom att du gör två jpg-bilder från RAW-bilden. En som är normalt exponerad på större delen av bilden och en som är bättre exponering efter den mörkare eller ljusare delen av bilden. Jag har ett bildexempel här till höger. Du kopierar hela den korrekta bilden över den som i detta fall jag gjort mörkare för att få fram detaljer i högdagrarna. Sedan suddar du bort de utfrätta delarna med typ 50% opacitet och ett flöde på kanske 20% på suddgummit så kommer de inte utfrätta och detaljerade delarna att framträda från bildlagret under och du får en jämnare exponering i bilden.

  Ja, det finns många sätt att göra detta på. Detta exempel är det som jag tycker går enklast och att ha god koll på detaljerna. Du kan ändra bara en liten detalj av bilden. Nu syns det inte så bra på en sådan liten bild men även de ljusaste delarna har kvar teckning i detaljerna och är inte utfrätta.

  Slottet ligger i Scotland.

  Bilden är tagen med Leica M9 + Elmarit 28/2,8

  /Thomas

 • Mörkret blir till ljus!

  Nu är det ÄNTLIGEN ljust när man går hem från jobbet! Den mörka tiden i Norrland är lite jobbig ibland men nu vänder det och vi blir gladare och gladare för varje dag! Bilden här är tagen kl 14:30 en vardag och i bakgrunden ser man gatlyktan. Som tur är kan man nu använda höga ISO och optik med stort ljusinsläpp, så man kan faktiskt fotografera inomhus, även på våra breddgrader, på vintern.

  Kolla in supervassa Sigma om du vill läsa om en ljusstark porträttoptik:

  Sigma EX 50/1,4 DG HSM - klicka här

  /Tobias

 • Arsenal

  Magnus från Focus Nordic besökte oss idag. Han visade nya kikarsikten från Focus och Pentax WG-1, deras nya tuffing. WG-1 ersätter W90 och är ännu tåligare och ännu mera utvecklad. Den har också ett tuffare designspråk. Finns i grön, grå, svart och lila samt med och utan inbyggd GPS.

  Vi kan nu erbjuda Pentax K-x i alla möjliga och omöjliga färger!

  Han hade även med sig Pentax 645, men det är \\ gammal\\ nyhet nu, den är verkligen intressant men vi har redan bloggat om den. Sedan fick han ett skal till sin iPhone 4 med sitt favoritfotbollslag, Arsenal...

  Pentax Optio WG-1 grön med GPS >>
  Pentax Optio WG-1 grå med GPS
  Pentax Optio WG-1 lila
  Pentax Optio WG-1 svart

  Pentax K-x beige + DA 18-55/3,5-5,6
  Pentax K-x olive + DA 18-55/3,5-5,6
  Pentax K-x blå + DA 18-55/3,5-5,6
  Pentax K-x brun metallic + DA 18-55/3,5-5,6
  Pentax K-x choklad + DA 18-55/3,5-5,6
  Pentax K-x ljusgrön + DA 18-55/3,5-5,6
  Pentax K-x ljusrosa + DA 18-55/3,5-5,6
  Pentax K-x rosa + DA 18-55/3,5-5,6
  Pentax K-x svart + DA 18-55/3,5-5,6

  Arsenal
  A.C.MILAN
  Chelsea

  /Thomas


 • Kipon coming!

  Nu kommer massa coola adaptrar från Kipon! Man kan blanda kamerahus och optik av olika generationer och märken. Kipon håller en riktigt bra kvalité jämfört med allt billigt skräp man kan hitta på nätet. För vi har mycket förfrågningar, men när vi testar många adaptrar är kvalitén så låg att vi inte väljer att sälja dessa.

  Dessutom var det dags för semlor igår, vilket vi hann klämma in under dagen för att hinna med att även se Carl Zeiss nya filter. Med T*. Vet du vad det betyder...så vet du att det är bra. Vet du inte vad T* betyder...så kan vi säga: Det är bra. Kommer inom kort.

  PS. Ser du en spännande detalj på adaptern? .DS

  /Tobias

 • Var inte blyg

  Porträtt behöver inte se ut på ett visst sätt. Var inte blyg för att experimentera! Testa olika vinklar och och lek med ljuset. Du kan ytterligare leka med ljuset i Photoshop. Ett kreativt verktyg hittar du under filter>återgivning>ljuseffekter...

  Oftast så blir bilden bättre om du hellre är lite högre än motivet än lägre. Det är få som ser bra ut i grodperspektiv.

  Här är ett självporträtt taget med en Canon Powershot S90.

  /Thomas

 • Nyheter! Samyang

  Samyang har berättat för oss om sina framtidsplaner och där ingår mycket ny optik! Man har idag visat sitt färdiga 35mm objektiv samt berättat om bland annat sina nya obkektiv för Micro 4/3. Men det som är på väg under 2011 och 2012 är mycket mera spännande...

  Men vi får inget berätta tyvärr, mer än att det handlar om nästan ett tiotal objektiv som finns som prototyper och som man arbetar aktivt med, däribland specialoptik för mycket nischat bruk. Du kanske kan gissa vad? Men det öppnar dörrarna för många att få testa det som man annars tycker är för dyrt för att investera i. Dagens 8mm och 14mm är bra exempel på lyckade produkter från Samyang och vi tror och hoppas att detta fortsätter!

  /Tobias

 • Skosnöter

  Av någon anledning så är det fortfarande många som kallar snöskoter humoristiskt för skosnöter. Så för att hedra urnötta skämt som ändå lever kvar så får detta inlägg heta... just det... skosnöter...

  En varm och härlig vårdag så ville kameran väldigt gärna ut och fotografera. Som en god husse så fick den det. När vi väl kom ut så behövde verkligen snöskotern rastas. Varför inte tillfredställa allas behov och kombinera det hela? Sagt och gjort.

  Klicka här för att se bilderna >>

  /Thomas

 • Sony VG10

  Systemkameror med videoinspelning är ingen nyhet men Sonys VG-10 som är en videokamera fast med stor sensor kombinerat med klassiskt videokamera-format är en nyhet! Du har möjlighet att använda Sonys optiksortiment och i paketet medföljer 18-200mm zoom. Det här är något för dig som filmar mycket idag men vill åt kort skärpedjup, stort dynamiskt omfång och möjighet till vassa stillbilder...

  Sensorn är en Exmor APS HD CMOS-sensor från Sony. Den används bland systemkameror men man har ändrat en del i avläsningen samt i övrig elektronik för att verkligen plocka ut all prestanda man kan få ur den, för filmning. Sensorn är alltså 19,5 gånger större än en konventionell sensor i en Sony videokamera. Vill du använda A-mount optik så finns adaptern LA-EA1. Då kommer du åt 27 A-mount, ett gäng Minolta gluggar och en massa tredjepartsprodukter. VG10 har också en vass mikrofon redan från början.

  En VG10, ett gäng minneskort och en CN-126 LED-belysning så är man på god väg om man vill filma med ett mycket häftigt resultat. På bilden är det Roger som testar VG10. Roger och Robin är våra Batman & Robin inom video, och har du mera frågor så är de rätt personer att fråga!

  PS. Det kommer snart en kampanj på just VG10 så håll koll... .DS

  Sony NEX -VG10 - klicka här

 • Värt besväret

  Hur många gånger åker vi inte förbi motiv och tänker \\\\ jag skulle haft med kameran\\\\ . Sällan gör jag mig besväret att åka tillbaka och ta den bild jag såg... men det händer att jag faktiskt gör det...

  Jag såg detta och tänkte att det såg faktiskt ut som någon provtagning på en främmande planet... Mars kanske... sagt och gjort så fick Leica M9 och Summilux 50/1,4 bli verktygen och Cullmann 532C stativet. Det var verkligen svinkallt men det får inte hindra en norrlänning...

  Jag kunde inte låta bli att tweaka bilden till lite Mars-röd stämning, se undre bilden. Klickar du på bilden så ser du övre bilden i 1000px.

  /Thomas

 • Ny favorit!

  Canon har lanserat nya kompakter nyligen och en av dem blev snabbt min favorit. IXUS 220 HS. Den har precis rätt känsla, rätt specifikationer och funktioner! Kolla in den läckra röda färgen, det här är en perfekt smidig kompaktkamera för dig som vill ha något läckert, och ett komplement till dig som har en systemkamera.

  Kolla in alla nyheterna:

  Canon Digital Ixus 115 rosa
  Canon Digital Ixus 220 röd HS
  Canon Digital Ixus 310 HS guld

  /Tobias • Mobilt & Youtube

  Det ramlar in nya mobiltelefoner just nu i strid ström och vi fick igår in nya Nexus från Samsung, först ut med Android 2.3! Inom kort kommer även Sony Ericsson ARC som många väntar på! Vi har iPhone på lager, iPad också och självklart Samsung TAB. Så är du sugen på nytt, kolla in under mobilfliken, där finns en hel del roligt.

  Och har du tid över, missa inte vår kanal på Youtube som du enkelt hittar då vi heter cyberphotoumea. På tal om vår kanal, så är det ju vår snart. Inom kort kommer vi att starta en ny fototävling med just temat VÅRTECKEN. Håll koll i bloggen för mer info...

  Skynda dig att gå med i vår Facebook-grupp, där ett specialerbjudande kommer att skickas ut imorgon och en tävling pågår fram till nästa vecka! Gå med i gruppen nu så du inte missar det.

  /Tobias

 • 600D - på gång!

  Nu är det bara ett par dagar kvar innan vi har 600D på lager! För dig som står i kö, så kan du vänta dig ett paket inom kort...och du som funderar, det är dags att boka nu för att vara med från början! Har du mera frågor, så ring oss på 090-200 70 00 eller maila oss via Kontakta oss här till vänster i menyn!

  Köp nya Canon EOS 600D från 273kr per månad!

 • Sigma Special

  Just nu har vi riktigt vassa priser på några av Sigmas produkter i ett begränsat antal. Det är bland annat de två produkterna du ser här till höger, på bilden. Det är Sigma 180 Makro, som finns till Nikon och Canon, samt EF530 DG Super, en blixt som finns till Nikon, Canon och Sony.

  Optiken är en riktigt gedigen optik som fått Toppklass utav oss. Den har den nyare uppgraderade HSM-motorn, rejält stativfäste och en relativt snabb fokusering. Dessutom har den en bra antireflexbehandling! Snygg bakgrundsoskärpa, bra skärpa och den klarar 1:1 på 46cm avstånd. Kort sagt, en superoptik!

  Sigma EX 180/3,5 HSM DG Macro till Nikon AF
  Sigma EX 180/3,5 HSM DG Macro till Canon AF

  ( från 290kr / mån (36 mån), 703kr / mån 0% ränta (12 mån) )

  Blixten är fullt vrid och vändbar, har ett ledtal på hela 53(!), arbetsområde på 24-105mm med vidvinkellins ner till 17mm, möjlighet att ställa ljusstyrkan mellan 1/1-1/16 i hela steg. Den stänger av sig själv för att spara på batterierna, exponerar jämnare än andra äldre blixtar och den stöder trådlös användning. Du kan använda 530 DG Super som Master och som slav. Nu 1990kr!!!

  Läs mer här:

  Sigma EF-530 DG Super (Canon)
  Sigma EF-530 DG Super (Nikon)
  Sigma EF-530 DG Super (Sony)

  ( från 103kr / mån (36 mån), 219kr / mån 0% ränta (12 mån) ) • Tävling!

  Om du har en användare på Facebook så sök gärna upp gruppen CYBERPHOTO och gå med där! Du får erbjudanden och lite roliga klipp och andra nyheter kontinuerligt och lite förhandstips om vad som händer och produkter som kommer! Dessutom kan du just nu vinna en optik, mycket enkelt! • D5000 - Johanna

  Nu har vi Nikon D5000 i lager igen! Kameran har ärvt sin sensor från Nikon D300 och D90 med erkänt bra egenskaper vid dåligt ljus. Jag skulle påstå att D5000 är i det avseendet det bästa köpet i klassen. Så kolla in priserna på D5000 just nu via länkarna nedan. En som använt D5000 ett tag är Johanna som arbetar i kundtjänsten.

  Johanna säger: Jag köpte min D5000 i somras, och har varit så grymt nöjd. Den passar mig toppenbra och är lämplig både för dig som nyligen har börjat fota, och för dig som är lite mer kunnig. Den tar grymma bilder, är lätt att förstå sig på och känns bra att hålla i. Storleken och vikten är perfekt och den vikbara skärmen är bra och känns stabil. Jag rekommenderar gärna denna kamera, jag älskar den.

  Som sagt är det mycket teknik i denna kamera som tagits från dess storasyskon och den vinklingsbara skärmen är, som Johanna säger, en bra konstruktion och unik i prisklassen! Så är du sugen på systemkamera, kolla in D5000!

  /Tobias

  Nikon D5000 hus + AF-S VR DX 18-55/3,5-5,6G
  Nikon D5000 hus + AF-S DX 18-105/3,5-5,6 G ED VR
  Nikon D5000 hus + AF-S VR DX 18-55/3,5-5,6G + AF-S DX 55-200/4-5,6G ED VR

  Alla tre versioner håller samma optiska bildkvalité. 18-105 VR ger lite mera omfång i samma optik och dubbelkitet innehåller 55-200 VR som ger motsvarande 300mm brännvidd. Så bildkvalitén blir ungefär det samma, det är omfånget, eller möjligheten att zooma in som skiljer. Har du mera frågor? Ring oss på 090-2007000.