Test av batterigrepp

Vi får mycket frågor om just batterigrepp och hur bra andra tillverkare är jämfört med original. Jag gjorde så att jag testade Meike mot Nikon original till Nikon D300s. Det finns skillnader, men även väldigt många likheter och vissa saker är till fördel Meike.

Om vi börjar med det första man möts av, förpackningen, så är det ingen tvekan, Nikon original känns bättre och ser mycket bättre ut. Klar skillnad även när man öppnar förpackningen där man i Nikon får en tjock handbok medan på Meike får man ett mindre vikblad på flera språk, men det första man möts av är kinesiska. Däremot har man exakt likadant packmaterial som hos Nikon.

När man packar upp själva greppet är känslan snarlik. Svårt att skilja dem åt. Det man märker direkt är att skruven som man fäster med i kameran är lite rappligare på Meike och låter om man skakar på greppet. Dock är den lika stum och tyst när man väl har greppet på kameran. Ytstrukturen är liknande på båda.

Att använda greppet då? När man väl har fäst den i kameran så är de mycket lika varandra. Original har bättre vred till meny och bländar/slutar valet för den är aningens gummerad medan den är i plast på Meike. Däremot är AF-ON knappen mer distinkt på Meike! Båda är gummerade i själv greppytan, känns ungefär lika bra.
Jag har testat med bra AA-batterier på D300 / D300s och då ger batterigreppet 8 bilder per sekund(Meike). Vid testet så hade jag kvar originalbatteriet i kameran, 8st AA-batterier i greppet (släden medföljer på både Meike samt Nikon för AA-batterier).

Valet för dig som vill ha tätat går till Nikon som vi vet håller bra även i förhållanden med hög luftfuktighet och även regn och snöslask som vi vet att denna har klarat finfint. Men för dig som är osäker om du använder grepp så mycket eller tex använder det i en studio så är Meike ett bra val, och använder du AF-ON med kameran vertikalt (studio osv) så kan den tom vara bättre. Materialet i MB-D10 är till stor del Magnesium, precis som kamerahusen medan Meike greppet är någon typ av kompositmaterial. Dock är känslan snarlik.

Meike MK-D300 - klicka här
Nikon MB-D10 - klicka här