Fånga bilden

Jag använder själv Capture NX2 från Nikon när jag arbetar med bilder. Så länge jag inte behöver klippa in andra himlar, ändra kraftigt eller klona så är NX2 hur bra som helst. Man kan säga att så länge du vill arbeta med det befintliga materialet, alltså bilderna, så är det klockrent. Och om du har en Nikon systemkamera och fotograferar i RAW-format...så är det rätt val!

Just Nikons RAW-filer är trassliga för många program att hantera. Ändå är många nöjda men vissa märker att brusnivåer och nyanser inte är riktigt bra när man öppnar RAW-filer, eller NEF som Nikon kallar dem, i andra programvaror. Därför rekommenderar jag att man antingen lär sig Capture NX2 eller använder View NX först och öppnar NEF i den men sparar ner de som TIFF.

Programvarumässigt är det två saker som gör att jag gillar det. Det första är U-Points. Alltså vit, svart och neutralkontrollpunkter. Mycket enkelt att snabbt få rätt vitbalans och rätt exponering i bilden och få det vita vitt och det svarta svart utan att under eller överexponera för mycket. Hur det går till kan jag inte i korthet förklara här, men det finns tutorials på Youtube och jag använder det även på JPEG-bilder, dagligen!

Jag kan personligen rekommendera NX2 varmt, men som sagt, det är inte till för att skapa fantasibilder, utan för att få ut det bästa ur de bilder som du tagit!

/Tobias