Byggnader del 2

Vi har fått in hel del tips och vi har sållat dessa, som du ser bland kommentarerna till inlägget nedan som heter Byggnader. En som skrev utförligt till oss är Robin de Blanche som även skickade ett gäng härliga arkitekturbilder till oss. En av dem ser du här till höger.

Så här skrev Robin:

När jag \"lärde upp\" mig inom att fota arkitektur märkte jag att jag gjorde alla fel på en gång. Jag fotade ofta rakt framifrån. Höll kameran ganska lika hela tiden, antingen ståendes eller liggandes. Det blev aldrig någon kraft i mina bilder.
När jag vågade mig på att fota alla vinkla jag absolut inte trodde kunde ge bra bilder, då hittade jag kärleken till arkitekturen. När man ser byggnader, broar, rulltrapport etc fångade i lite ovanliga perspektik, då fångar det ett intresse för man ser något som vanligen inte \"visas\".

Kort och gott. För att fota arkitektur på ett bra och givande sätt kräver det av dig att du vågar ta bilder du inte till en början tror på. Utmana dig själv, försök ta de mest extreme vinklarna.
Jag använder ofta mitt Sigma 10-20 för att få ordentlig vidvinkel, ibland blir det lite skevt och dant men det tycker är charmen med det hela. Även när man fotar professionellt och publicerar bilder funkar det att ha bilder som inte är \"perfekta\". Jaga istället känslan innan du går på och försöker fullända bilderna.

Här har du länkar till några objektiv som skulle kunna passa just arkitekturfotografering:

Sigma EX 10-20/3,5 DC HSM
Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC
Nikon AF-S DX 12-24/4G IF-ED
Canon EF 16-35/2,8 L USM II
Nikon AF-S DX 35/1,8 G
Sigma EX 50/1,4 DG HSM