• Första känslan...

  Som jag skrivit tidigare så testar jag nya Panasonic LX5 nu ordentligt och tog hem den igår för att påbörja ett verklighetstest. Tänkte sammanfatta lite av mina första intryck.

  Med två små barn hemma så vill man ha en kompaktkamera som står redo hela tiden. Som tidigare ägare av Nikon P5100 och P6000 samt Canon Powershot S90 så har jag några referens bland de modernare superkompakterna, och det första som slår mig är känslan. S90 tar mycket bra bilder och är kompakt, men LX5 känns som ett mellanting mellan just S90 och G11. G11 är ju fantastisk i greppet och ergonomiskt medan LX5 spöar S90 i just greppet. Panasonic har nog satsat för att just locka kunderna som hamnar emellan. Det trevliga i kråksången är att det nu finns en handfull riktigt kompetenta kompaktkameror, dit även några av Ricohs modeller kan räknas in. Men jag kan kortfattat säg att första dygnets hantering gör mig lite småkär...

  Så utan att prata bilder och bildkvalité kan jag hittills säga att LX5 känns som en riktig kompakt, men proffsig nog för att skapa habegär, och ergonomin är den bästa i klassen. Tyngden och kvalitékänslan är på topp och det nya bakre vridhjulet, perfekt!

  Mer om bilder, meny och hantering återkommer jag till.

  /Tobias

 • Ny bloggkamera! Tävling!

  Vi byter ut vår bloggkamera med jämna mellanrum och nu har vi valt att använda LX-5 som kameran för våra bilder. LX5 har fått TOPPKLASS av oss, och det är inte för intet, då LX3 var bland de bästa kompakter som funnits, en superprodukt, och nu tar 5:an vid!

  Jag kommer att hårdtesta hur LX5 fungerar i verkliga livet och ni kommer framöver att kunna hänga med för att se vad den går för. Fråga gärna om LX5 då vi nu har ett exemplar vi kan testa och använda till fullo. Missa inte att FZ100 har kommit in så leveranserna av den häftigaste långzoomaren har nu börjat...

  Tävling? Ja, jag skulle vilja veta vad som har varit DITT BÄSTA INKÖP av fotoprodukt i år? Skriv som kommentar här i bloggen, och ange din mailadress korrekt, så har du chansen att vinna en av två Toshiba 160 Mini USB Hard drive, alltså pyttesmå 160GB hårddiskar.
  Värde ca 500kr per styck.

  Tack på förhand!

  /Tobias

 • Stereo på höjden

  Vi har nu en hel del nya och intressanta micro-stereo i sortimentet. Flera av dem har docka för iPhone/iPod.

  Panasonic vann många priser med sin HC3 som nu är ersatt av HC30 som vi nu har i fyra olika färger. Riktigt bra ljud trots sin \"platta\" storlek.

  Den som jag mest ser fram emot att testa är en \"höjdare\" från Lenco, det är den du ser på bilden. 2.1 ljud och ett vettigt pris. Jag hoppas att den låter bra, vi ska testa den. Vi tar också upp dess storebror från Philips vilken är erkänt bra men då kostar den dubbelt så mycket.

  Jag måste också tipsa om Altec Lansing Mix iMT800. Inte den billigaste maskinen men oj vad den kan leverera.

  /Thomas

 • Finbesök

  Vi har fredagsfika, som sig bör, klockan 15:00 varje fredag, och idag förgylldes fikat som Nils bjöd på, av Erik Carlsson, säljare, som klätt upp sig i sin nyinförskaffade kilt med tillbehör. Genomgång av plaggen och deras betydelse samt lite annan kuriosa. Kul med lite kultur, tack för visningen, Erik!

  Trevlig helg!

 • Bloggen firar! 500 inlägg

  Den 24:e juli 2009 startade vi Bloggen. Bloggens syfte är att vi ska kunna presentera nyheter, ge inblick i vår vardag och hur vi arbetar och dessutom visa vilka som arbetar här hos oss. Vi hoppas att det varit något positivt för dig som läser och följer Bloggen! Vi har nu gjort över 500 inlägg i Bloggen, så vi tänkte fira det med ett riktigt specialpris på en mycket fin produkt som nog passar många av oss. Tänk på att erbjudandet ENDAST syns via Bloggen.

  Skriv gärna ett inlägg om vad DU tycker om vår Blogg. Vad kan göras bättre, vad är redan bra, det är superviktigt för oss med all input vi kan få! Nu tillbaka till erbjudandet:

  Köp LowePro Compus Minimus, en superväska som vi normalt tar 1395kr för, för endast 500kr! Gäller så långt lagret räcker och leverans sker inom 10 dagar från att ordern är lagd. Klicka på länken nedan för att hitta rätt! Max 1 väska per kund.

  Bloggkampanj LowePro Minimus AW

 • På jakt?

  Här i Sverige är det många som snart kommer att ha ett autosvar på sin mail där man förklarar att man är på älgjakt, och det är inte så konstigt, vi har ju mycket älg och jakten är en folkrörelse! Några hos oss jagar även om fiske är ett större intresse just hos oss, men på Hobby & Fiske sidan har vi nu laddat med jaktradio och en del sikten. Mer produkter kommer.

  Tänk dig att ha en jaktradio med Bluetooth, att kunna använda en trådlös enhet som sitter i örat hela tiden. Smidigt och bekvämt, precis som det ska vara. Det har vi nu i sortimentet om du klickar här ovanför på den gröna fliken Hobby & Fiske. Patrik Ohlsson, vår operative chef, är en glad radioamatör och ni som följer bloggen har förut fått se hans jätte-antenn på bilen, bara en del av hans genuina radio-intresse. Nu har han sett till att vi tagit in riktigt bra produkter även i jaktradio-segmentet.

  Kikare, kikarsikten och jaktradio finns och mer kommer framöver.

  Som jägare...håll ögonen öppna!

  /Tobias

 • Stativ! Stabilt.

  Ett tillbehör som man ibland glömmer i hetsjakten efter nya kameror och objektiv, är ett bra stativ. Har du ett bra stativ? Om du använder en systemkamera vill jag starkt rekommendera vårt specialkit från Manfrotto. Det är en superprodukt som vi gärna sätter vår logo på!

  Paketet jag talar om hittar du om du klickar här. Det gäller att stativet och huvudet är funktionella tillsammans. Att de tål samma belastning, att det blir bra balans så att kulleden fungerar så väl som möjligt. Detta paket är bra avvägt på alla sätt, en riktig höjdare. Har du ett enklare stativ idag så kommer du märka en stor skillnad. Kulleden 498 RC2 är suverän, och som på bilden, så är det precis det jag använder själv. Det är ingen slump.

  Man har en mittpelare i stativet, som du kan dra upp och fällas så det är horisontellt, den har inbyggt vattenpass och väger relativt lite. Som extra lyx får du en graverad CYBERPHOTO.SE logo på benet...

  Har du mer frågor så har vi Markus som är vår stativ-specialist, så har du de där knepiga frågorna, så är han rätt kille att få tag i, för att få bra svar... :)

  /Tobias • Produktnyheter! Canon lanserar!

  Ryktena har florerat vilt! Nu är EOS 60D här, och innehåller en hel del nytt, men mest känns det som en vettig blandning av flera modeller i sortimentet. Kan klart kristalliseras till en storsäljare av rang! Dessutom lanseras idag två nya telekonvertrar, två nya fasta telegluggar (300 och 400) samt att man kommer med uppdaterade 500 och 600mm fasta objektiv.Även ett fisheye (8-15mm) och telezoom (70-300mm) i L-serien lanseras idag. Det känns verkligen som att Canon nu bombar på!

  Vi fokuserar dock på EOS 60D just nu, vad kan vi säga? Skillnaden emot en 50D är rätt många. För det första känns 60D som en fullfjädrad produkt, kompletterande 7D med sitt magnesium-kamerahus som en lite tuffare semi-proffs kamera. 60D känns som man gjort avancerad teknik mycket enklare för kunden, och lägger sig i absolut toppklass för en amatör. Jämfört med 50D får man högre upplösning, SD-kort istället för CF-kort, trådlös blixtkontroll, en mycket bättre LCD, plastkomponent-kamerahus istället för metall, ISO omfång till 6400 istället för 3200, HD video upp till Full HD och många fler möjligheter att hantera RAW redan i kameran. Man har ändrat en del reglage och menyer, för att göra produkten mer attraktiv och anpassad för användarna. Även den vinklingsbara skärmen är en nyhet.

  Jämfört med succékameran EOS 7D, så får man 9 istället för 19 korslagda AF-punkter, en Digic 4 processor (7D har två), 5,3 bilder per sekund (7D har 8 bps) men däremot är skärmen mer högupplöst och har 3:2 format istället för 4:3. Då sensorn har 3:2 format känns det som ett bra val i 60D. 60D vinner helt klart på formatet, den något lägre vikten och än en gång, skärmen som är fantastiskt bra, även i 550D.

  För dig som kör kameran manuellt mestadels, som kommer att använda kameran i det vilda och i tuffare situationer, så är 7D med sitt magnesium-kamerahus, 8 bilder per sekund och snäppet vassare AF-system, ett bättre alternativ.

  EOS 60D känns spontant som något att trakta efter, för dig som har en 400D, 450D eller 500D idag och vill komma vidare i din fotografering, och ett bra komplement till dig som redan använder 7D eller något annat Canon semi-professionellt kamerahus.

  /Tobias

 • Brist på produkter.

  Sista månaderna har det varit brist på flertalet populära produkter. Varför? Komponentbrist har varit det magiska ordet från alla håll. Hur väl det stämmer vet vi inte men det har verkligen varit problem att få tag i flertal produkter. Det varnas nu för att produkter med touchskärmar, kommer att drabbas hårt i höst. Sant? Vi vet inte, men det kan mycket väl hända. Men de goda nyheterna: Vi har fått tag i många nya häftiga produkter, och många äldre godbitar!

  Vi har Canon EOS 550D på lager, vi har fått in Nikon D300s och vi har ett gäng D90 med 18-105 VR på väg, som borde landa hos oss i mitten av nästa vecka! Så är du sugen, passa på att lägga din order NU så att du får så fort som möjligt. Är du osäker, ring oss för besked!

  Tips, är du sugen på HTC Desire...se till att lägga din order NU för en chans att få den i god tid!

  /Tobias

 • Missa inte! Kampanj!

  Canon har flera 70-200 objektiv i sitt sortiment, och just nu har vi rea på de två mest populära modellerna. Kampanjen innehåller även populära Canon 100-400 optiken...är det något som lockar? Besök då produkterna för att se om det är något för dig...

  Kampanjen är slut!

 • Orkney-öarna

  Jag älskar bilder. Det blev 736 bilder under en vecka i Scotland och Orkneyöarna. Fick spö av min dotter som tog 886 bilder.

  Scotland är en otroligt vacker plats som jag gärna rekommenderar att besöka.

  Var man än åker så märker man vilken lång och brokig historia Scotland har. Många slott, vissa ståtliga andra i ruiner. Det finns till och med ett torn byggt för att hedra \\\\ Braveheart\\\\ eller Sir William Wallace (1272-1305) som förebilden egentligen heter. Där man kan också se vad som påstås vara Wallace riktiga svärd.

  Klicka här för att se bilderna >>

  /Thomas

 • Produktnyheter! Sony lanserar!

  Ibland så kommer det nya lösningar, och ibland återvinns gamla. Sony lanserar även A33 och A55, som har Translucent mirror technology. Kort sagt, genomskinliga speglar. Man kombinerar nyttan med en spegel och AF-sensor med att slippa tiden som spegeln rör sig på. Seriebildtagning kan snabbas på, man kan utnyttja sensorn osv. Canon har redan haft tekniken för länge sedan...minns ni namnet?

  Flera lanserar spegellöst just nu, bla Sony med NEX-serien, och nu kommer en teknik till! Lite av ljuset reflekteras till AF-sensorn, så man har nytta av en snabb AF-sensor, men majoriteten av ljuset går in på sensorn. Då slipper man en rörlig spegel som tar tid att flytta på sig. Mindre mekanik. A55 kommer med dryga 16 MPixel, A33 med dryga 14 MPixel. Båda har full HD video, 3 tums display och ISO-känslighet upp till 12800. A55 har även inbyggd GPS. Priserna blir någon tusenlapp under A560 / A580 modellerna.

  Det finns de som testat A55 redan, och kortfattat så verkar bildkvalitén vara av mycket hög rang, och även video. Även på högre ISO klarar 16,2 MPixel ge en relativt god bild, och det imponerar. Med sina 10 bilder per sekund, ja, du läste rätt, så öppnas nya möjligheter för konsumenter och glada amatörer, men tyvärr kan man inte använda LiveView när man köra 10 eller 6 bilder per sekund.

  Av de som testat kameran så finns det mestadels bara goda eller mycket goda upplevelser. Kan Sony ha hittat en egen väg som kommer att revolutionera?

 • Vinnare, 2010-2011

  EISA Awards är bland det hetaste elektroniktillverkare kan vinna, som pris för sina produkter. För 2010-2011 har priserna delats ut och det är några som känns självklara, och några mer överraskande. Jag ska göra en sammanfattning av foto-produkterna som vann priserna. Häng med!

  Som Europas kamera vann Canon med sin EOS 550D. Må vara en bra produkt på alla sätt, men kanske aningens dyr för att massorna ska köpa den eller för att vinna som årets kamera. Men samtidigt, har konkurrensen varit relativt låg i år och det finns inte många andra som skulle kunna ha tagit hem priset, speciellt då ärkerivalen inte lanserat en enda systemkamera 2010 (innan D3100). Däremot tycker jag att EOS 7D med all sin nya teknik för prisklassen är utan tvekan värd sin utmärkelse. Nikon lanserade D300s i samma veva men 7D har en mycket mer tilltalande film-funktion och lanserade både hög upplösning, avancerad autofokus och ljusmätning på en och samma gång!

  Att Fujifilm vinner ett pris, för bästa Super Zoom kamera visar att Fujifilm kan sin sak. Tyvärr säljs det inte alls lika många Fujifilm i Sverige, om man ser till att de haft bland de bästa, eller tom den bästa kameran bland kompakter (sett till sin prisklass) som det borde. Med HS10 tog man ett avstamp tekniskt. Panasonic som är jättestora bland kompakter och långzoomare är ett halvår efter med sin FZ100.

  Nikon vann professional på både kamerahus och optik. D3s och 70-200 VRII blev vinnarna. Jag tror att ingen har något emot dessa, som vinnare?

  Sigma 17-70 F2.8-4 DC Macro OS HSM vann som europas optik, Samsung tog ett pris med EX1:an som avancerad kompaktkamera och Panasonic rodde hem både resekamera, med TZ10, och multimediakamera med DMC-G2.

  Vad tycker du om vinnarna i varje kategori?

  /Tobias

 • iPhone 4

  Äntligen kan vi erbjuda iPhone 4, den senaste mobiltelefonen / leksaken från Apple.

  När jag för några år sen hörde att Apple skulle komma med en telefon fnyste jag bara. Märkligt hur ens inställning kan förändras, för iPhone har verkligen förändrat vad man har sin mobiltelefon till. Jag har själv en iPhone 3G och jag pratar väldigt lite i den. Däremot gör jag bankärenden, håller koll på kalendrar, facebookar, handlar grejor på nätet, spelar Angry birds mm mm. Hade någon sagt det till mig för tre år sen hade jag ifrågasatt den personens förstånd, men idag är det hur naturligt som helst.

  Frun var måttligt nöjd över att jag ägnade nån timme per kväll (minst) åt att fippla på telefonen, men sedan fick hon en egen och då blev det tyst. :)

  Ha nu en trevlig helg! Och telefonen i fråga hittar ni här!

  //Ralph

 • Rätt optik - skärpedjup!

  Fler och fler lär sig vad skärpedjup och ljusstyrka på optiken har för samband. Dock glömmer många bort att prata om brännviddens betydelse i detta fall. Det kan vara så att du redan har en optik för att få till det där porträtten med den snygga bakgrundsoskärpan, utan att du vet om det! Har du en 55-200, 55-250 eller annan teleoptik, gärna med stabilisering, så testa att ta porträttbilder med den, på en hög brännvidd och testa med olika bländare, så ska du se att du får en rätt snygg bakgrundoskärpa!

  Att köpa en fast optik är något många gör, och vi får ofta frågan, ska man köpa den billiga F1.8-optiken (50mm) från Canon eller Nikon eller ska man köpa de dyrare F1.4 varianterna? Det är jättekul med fast optik och bilderna blir i regel bättre med fast optik än med zoom-optik. Men visst skiljer det. De ljusstarkare varianterna på F1.4 är vassare rent optisk och du kan blända ner till F1.8 eller mer för att få den där krispiga skärpan medan man i många fall måste blända ner F1.8 en hel del innan de blir riktigt skarpa, och då har man lite förlorat meningen med själva ljusstyrkan. Däremot kan man uppleva att det blir jätteskarpt för kontrasten mellan det skarpa och oskarpa i en bild blir större.

  Nikons 50mm F1.4G är ett måste för dig som använder D700 eller D3 / D3s / D3x. Även på de andra kamerorna är det värt mycket att välja den. Autofokusen, optiska kvalitén, känslan i själva kontruktionen, ja, mitt råd, köp en 50mm F1.4G. Du blir inte missnöjd.

  PS. Det finns fina F1.4 objektiv från bla Sigma, Canon m.fl. .DS

  /Tobias

 • Fredag!

  Äntligen fredag! Nu är det snart helg, och visst har den kallare luften invaderat våra norra delar av landet i alla fall. Magnus från Focus Nordic som sköter bland annat Tamron, LowePro m.m. bor i Skåne och skrattade gott åt att vi närmar oss första nattfrosten med stormsteg här uppe...

  Fredagar brukar stämningen bli lite bättre, och så även hos oss. Ett bra exempel är vår fina inparkering av varandra. Vi har plats för massor av bilar, men när Stefan Sjöberg kom för sent till jobbet, så straffades han med att bli inparkerad av hemvändande lunchätare. Så både Ralph och Patrik Andersson stängde in honom lite fint.

  På fredagar har vi även vår heliga fredagsfika. Alla fikar tillsammans en liten stund, pratar lite om veckan och den kommande helgen...mycket trevligt!

  /Tobias

 • Produktinfo

  Dagens lansering av D3100 innebar också en del frågor. Speciellt runtomkring video-inspelning. D3100 har alltså kontinuerlig Autofokus i film-läget. Hur bra det fungerar kan vi inte svara på ännu, men enligt Nikon så fungerar det riktigt bra!

  Det här gör att videoinspelningen får ett helt annat värde för många av oss. Att fokusera manuellt är ingen höjdare i vardagsbruk. Däremot kommer nog autofokusen höras i själva inspelningen, dock spelar det ju ingen roll om man lägger på ljud eller musik i efterhand från separat källa.

  AF-F i videoläget. Full Time Servo, Fokusen startar så fort kameran registrerar rörelse i live-view läget. När man filmar i detta läge kan man låsa fokus genom att hålla ner avtryckaren. Så fort man släpper avtryckaren så återgår kameran till kontinuerlig autofokus.

  Vad tror du om detta?

 • Produktnyheter! Nikon lanserar!

  Inte nog med en ny projektorkompakt, en ny tuff systemkamera, utan Nikon lanserar även 4st nya objektiv idag, varav 3st avsedda för fullformat i första hand. Eller FX som Nikon vill kalla formatet. Det kommer även ett 55-300 VR objektiv som ska komplettera det nuvarande 55-200 VR och 70-300 VR genom att ge mer brännvidd än 55-200 VR men kunna hålla ett förmånligare pris än 70-300 VR.

  24-120 VR kommer som en uppdaterad optik då en bra, vettigt prissatt fullformatstele har saknats lite. 24-120 VR som funnits fram till nu utvecklades innan FX-kamerorna lanserades och behövde en uppdatering. Fast bländare 4 och VR stabilisering samt Nano kristall ytbehandlingen bådar för att detta kan bli en populär produkt, och det visar att Nikon satsar vidare på fullformat i framtiden!

  28-300 VR blir en superzoom till kameror med den stora sensorn. Stort omfång och ett relativt vettigt pris med bildstabilisering. En bra reseglugg för dig med tex. D700. Landar mellan nio och tiotusen kronor.

  55-300 VR lanseras nog av strategiska skäl. Canon har sin 55-250 som är populär, 55-200 känns lite kort, speciellt när Nikon har en crop-faktor på x1.5 och Canon på x1.6. Nu är man på topp igen med ett stabiliserat 55-300 VR! Ska produktmässigt och optisk motsvara en 55-200 VR snarare än mycket välbyggda 70-300 VR! Under fyra tusen kronor inkl moms.

  85 F1.4G blir tydligen en dräpare om man ska tro Nikon internt. Optiskt en superprodukt, och den som inte gillar den äldre versionen av denna optik, kan inte ha alla hästar hemma om man frågar mig. Det här kan bli en riktig karamell faktiskt! Den är inte gratis, men känns ändå vettigt prissatt. Strax under sjutton tusen kronor inkl moms.

 • Nikon på gång...

  Under senaste dagarna har det rullat in en hel del grejer från Nikon, men det har varit såna köer att så fort vi får in så tar det nästan slut direkt! Därför är det viktigt att man beställer det man vill ha, så man hamnar i kön, då brukar det lösa sig fortare.

  Vi har fått in D3000 med 18-105 VR optik, D5000 i blandade lösningar och även en del D90. Dock tar det snabbt slut, så tveka inte! D300s har kommit in och det kommer mer under början på nästa vecka. Canons 550D finns nu hemma och vi hoppas det kommer mera snart...

  /Tobias

 • Sommarens dofter

  Ombyggnaden och utbyggnaden hos oss är ju klar sedan en tid tillbaka. Men idag så har man påbörjat det sista...lägga asfalten på den nya delen av parkeringen. Vad gott det doftar av asfalt! Asfalt, tvåtaktsavgaser och annat totalt miljöfarligt har en doft som man tycker är god. Eller är det bara att man relaterar det till sommar?

  Det är härligt med sommar, men det börjar hända grejer i naturen nu. Jag hatar att behöva säga det, men snart är hösten här. Förra natten var lägsta temperatur utanför Umeå bara 2 grader. Ja, du läste rätt! Det var 7 grader inne i centrum tidigt på morgonen, så det var jacka på när man skulle till jobbet. Men du liksom jag, vet att hösten blir fantastisk för oss fotografer och fotonördar. Färger, kontraster och miljöer ändras drastiskt. De bästa landskapsbilderna jag har sett är höstbilder faktiskt!

  Produktmässigt kan det behövas lite roliga produkter. Fast optik till landskapsbilderna. Ett bra stativ. Filter. För dig som är intresserad av att göra Time-Lapse, så är hösten en bra årstid att testa. Mycket färger, snabbare förändringar i ljus, generellt mera moln och tom stormar. Se till att vara väl förberedd!

  /Tobias

 • Lysande nyheter!

  Nikon lanserade S1000pj för en tid sedan, med inbygg projektor, och den fick mycket utrymme i media som en tuff pryl. Kanske lite dyr, men helt klart en häftig produkt. Vi säljer ut de sista just nu för endast 2490kr dessutom om du är sugen på lite prylnörderi på hög nivå! Då får du med minne och en ball t-shirt dessutom. Nu kommer S1100pj som är efterföljaren, och man passar på att presentera även S5100.

  S1100pj får samma optik / brännvidd som föregångaren, men en ny 14 MP sensor och en större och mer högupplöst skärm på tre tum och 460.000 pixlar. Storleken och formen har fått en uppfräschning och projektorn ska vara avsevärt vassare! 14 Ansilumen, alltså 40% starkare än S1000pj. Även möjligheten att koppla till din PC eller Mac är rätt tufft...undrar hur det blir om man kör en film via den från laptopen när man reser?

  S5100 blir en ny 12 MP kamera som ska vara duktigare än andra i förhållanden med väldigt lite ljus. Med ett omfång på 28-140mm i en tunn kompakt, VR bildstabilisering, upp till ISO 3200 och HD Video (720p) så kan det bli en populär kamera, speciellt då den kommer i en hel hög med läckra färger.

  Utförsäljning S1000pj

 • Gatbilar & tävling!

  Snart är det ett år sen vi hade Umeå Gatbilsträff på vår parkering! Många fina bila slöt upp och många kom för att kolla in de fina bilar som vi har i stan! Thomas har tidigare i bloggen skrivit om Wheels träffen i Umeå och på onsdagkvällar kan du kolla in jänkare på Gammlia i Umeå. Men nu är det dags igen, för gatbilar!

  I år blir det väster om stan, vid Nolia området då vår parkering, trots utbyggnad, blivit för liten för detta event. Många bilar är anmälda och det ska bli kul att åka dit i år! Hoppas att vädret är med oss, igen. Har du tagit någon bra bild på en fin bil under sommaren? Maila gärna in till oss, bloggen@cyberphoto.se, så visar vi upp den i bloggen!

  På tal om bilder så kommer vi att starta en fototävling som kommer att vara igång 1-30 september med riktigt fina priser! Temat och reglerna kommer under slutet av Augusti, men se till att hänga med. Både spurtpriser och priser till de tre bästa i form av häftiga produkter.

  Häng med i bloggen!

  /Tobias

 • Leverantörsbesök!

  Idag är Nikon på plats, rättare sagt Marcus, som är vår kontakt och säljare. Just idag har vi haft en hel del att gå igenom, och det har varit mycket spännande. Nikon är en av vår större leverantörer och det förstår man. Kameror som D60, D3000, D5000, D90, D300 och många andra har ju gjort succé...och vi förväntar oss nya inom kort!

  Angående leveranser så börjar det lossna nu vad gäller Nikon. Vi har D300s på väg, D700 likaså och även en del andra modeller. Är det något du undrar över så ring vår orderavdelning så får du svar och hjälp gällande leveranser.
  Har du något som saknas eller tips just gällande Nikon? Skriv gärna en rad till oss!

  /Tobias

 • Test på gång!

  Idag testar Mats Panasonics nya FZ100 och LX5. Priserna har justerats lite på dessa då priserna har förändrats sedan lanseringen, men jag tycker LX5 speciellt ligger i ett väldigt attraktivt prisläge! Mats ska göra utförliga tester på dessa under dagen, och vi hoppas kunna leverera våra test på dessa inom kort.

  FZ45, som är ersättare till FZ38 (som vi har specialpris på, 2990kr) kommer kosta ca 4490kr vilket för FZ38 än mer prisvärd som långzoomare! Vi fick in de absolut sista idag så se till att inte missa detta. På bilden är det dock Patrik Andersson, logistikansvarig, som inte kunde hålla fingrarna borta från LX5!

  /Tobias

 • Budapest - en pärla

  Positiv överraskning

  Budapest som jag trodde skulle vara en grå, trist kalla-kriget-stad visade sig vara en av Europas vackraste städer. Vackra hus, fina planteringar, inget skräp, inte många utslagna och hela staden andas kultur med lång historia. Det kändes tryggt att gå där, även mot kvällen. Jag gillade verkligen staden på alla sätt och vis. Jag kan absolut både tänka mig att åka tillbaka dit och även rekommendera den till andra. De hade dessutom lika bra glass som Italien. Vi hade bara tid att nosa Budapest lite på ytan, då vi var där för att se på Formel 1. Vi skulle ha behövt en vecka för att kunna säga att vi verkligen sett och upplevt Budapest någorlunda.

  Låt mig visa lite bilder därifrån >>

 • Canon EOS 550D

  Som Gert Fylking säger, Äntligen!, så har vi mera Canon EOS 550D på väg in på lagret! På fredag kommer de första och på måndag fylls det på med mer kameror. Det har varit mycket köer och väntan på denna kamera och den har varit tuff att få tag i!

  Även Nikon D5000 och D90 är svåra att få tag i, men det börjar rulla in nu så se till att lägga order på det du vill ha! Inom de kommande 10-14 dagarna ser det ut som att vi kan leverera det mesta som har varit slut på sistone. För mer specifika frågor, så ring oss på 090-200 70 00 eller maila oss!

  Av 550D är det huvudsakligen 18-55 IS kitet som kommer, men även andra paket!

 • 5D mark II & Emelie

  Många av våra kunder är duktiga fotografer och det är vi glada för! Vi får in mycket bidrag i våra tävlingar och responsen är vi superglada för! Emelie Ohlsson är en av våra kunder som visade sig vara en duktig fotograf, och inte nog med det, även ha en mycket trevlig blogg och hemsida. Dessutom är hon en av de många yngre fotografer som är på väg upp.

  För några år sen insåg många skolor att foto skulle finnas som estetiskt tillval, och inte bara musik, dans eller konst. Det har gjort att de yngre fått tillgång till systemkameror även om man inte haft en egen där hemma och vi har fått massor av bilder i våra tävlingar från unga deltagare, vilket är jätteroligt! Emelie är en ung fotograf som kan inspirera de flesta av oss, och i synnerhet de yngre som inser vad man kan åstadkomma om man har foto som intresse!

  Emelie har fått säga sitt om Canon 5D mark II, en av marknadens absolut bästa produkter,
  på sitt sätt och efter sina upplevelser av den kameran. Klicka på länken nedan för att hitta både kameran, men även Emelies test utav den.

  /Tobias

  Mer om Canon 5D mark II och Emelies åsikter, KLICKA HÄR

 • Spegel, spegel, i kameran där...

  ...är du på väg bort? Det snackas mycket om att spegellösa systemkameror kommer vara framtiden. Det finns redan på marknaden, men av de stora märkena har inte hörts mycket ännu, än mindre synts. Men nu börjar ryktena om små spegellösa kameror från de större märkena, att florera.

  Pentax ägare säger att man under märket Pentax kommer att lansera en spegellös systemkamera. När och vad står det inget om tyvärr. Det ryktas om patentlösningar och planer från de två stora, Canon och Nikon, och det finns en del för dig som gillar rykten och konspirationer att läsa om på nätet. Sony har lanserat sin NEX serie som är riktigt tuffa kameror! Designmässigt en hit enligt mig. Om man ska tro ryktena kommer det mer avancerade videofunktioner, Full HD från alla märkena och just spegellöst. Man sparar enormt med plats genom att bygga spegellöst. Det kommer nog vara ett argument i nästa steg. Det är inte många år sedan som batteritid var ett jätteargument då de första digitala åt batterierna. Sedan var megapixlar överlägset argument. Efter att de flesta skaffat kompaktkameror så ville man ha bättre bilder och vips så har många en systemkamera.

  Jag tror att nästa nyck på marknaden blir att man vill ha samma bildkvalité som i sin befintliga systemkamera, men mindre kameror. Spegellösa systemkameror är nog svaret.

  /Tobias

 • Fortsättning följer...

  Efter att ha sett praktiskt taget alla långzoomare på marknaden och att vi hunnit testa de flesta så är vi överens om att FZ38 från Panasonic är det bästa köpet! Det kommer efterträdare i form av FZ45 och en storebror med CMOS sensor i form av FZ100 snart. Men vi fortsätter med FZ38. Varför?

  Vi har tjatat lite mycket kan man tycka om denna kamera men när något står ut i en genre, positivt, så vill vi också fokusera på den. Har du funderat på en kamera med mycket zoom och bra optik och mycket funktioner så kan vi inte annat än att rekommendera denna. Vi har nu valt att köpa in ytterligare av denna modell för att efterfrågan är så stor på den just nu och av det som kommer i höst, så ser det inte ut som att det, bildmässigt, kommer något bättre i denna genre eller klass. Men vi har köpt det sista som gick att få tag i, så det är begränsat antal som finns tillgängligt.

 • Ny firmware Leica M9

  Uppdateringen består av:

  1. Ökad kompatibilitet med SDHC kort. Vi rekommenderar ändå SanDisk Extreme III till Leica M9.
  2. Förbättrad automatisk vitbalans när ljuset kommer från lågenergilampor eller glödlampor.
  3. Förbättrad funktion vid \"User profile\"
  4. Tidsvisning i amerikanskt format korrigerad
  5. Auto power off korrigerad

  Kort instruktion: Ladda ner zip-filen, packa upp den, lägg den på ett tomt minneskort, sätt in kortet i kameran, starta kameran och välj ok på displayen.


  Här laddar du ner filen >>


 • Fujifilm 300 EXR

  Vissa märken hamnar lite vid sidan av ibland, speciellt om de inte har satsat på systemkameror, som sista åren har vuxit som kategori, lavinartat! Fujifilm har gjort fantastiskt bra kompaktkameror med tex. F100, F200 och långzoomaren HS10 som är ett tekniskt under. Och nu har man lanserat F300 EXR, med phase detection AF. Vad betyder det och varför skulle det vara något annat än ett tekniskt mumbo-jumbo?

  EXR-sensorn ger möjlighet att arbeta med ett större dynamiskt omfång, något som systemkamerorna med sina större sensorer slår kompaktkameror på, med hästlängder. Bra bilder, bra fokus har varit receptet för Fujifilm. Men med F300 EXR så har man alltså en annan typ av autofokus än andra kompakter. I en vanlig kompaktkamera så kan man fortfattat säga att fokus arbetar genom att optiken rör sig tills största möjliga kontrast i bilden är uppnått, ett tecken på att man har fokus i bilden. Det är mycket som kan bli fel inser man då. Dessutom tar det tid då optiken oftast åker ut och in ett antal gånger innan den hittat rätt, även om nyare kameror blivit snabbare och mer korrekta.

  Utan att bli för teknisk, så är phase detection AF, eller fasdetekterande autofokus, det som sitter i systemkameror. I regel så går bilden in genom optiken på kamera, speglas via ett par speglar ner till en autofokus-modul som baserat på bilden väljer vad som ska vara i fokus efter avancerade algoritmer. Det kan vara baserat på annan data än bara kontrast, även färgtoner. Eftersom kameran slipper använda optiken och dess rörelsehastighet som nyckel till fokuseringen så blir det snabbare generellt sett än via kontrastdetekterande autofokus. Har du en systemkamera med funktionen LiveView? Testa fokusera automatiskt i LiveView-läget, så märker du att det går avsevärt långsammare att fokusera än när du använder sökaren. Det är skillnaden på de två olika systemen.

  Och nu är alltså Fujifilm först med denna funktion i en kompaktkamera! Starkt jobbat!

  PS. Kolla i vår Facebook-grupp...nya erbjudanden! .DS

 • Ställ ut på fotografiska!

  Panasonic har lanserat sina kameror i G-serien i 2 år nu och de har vunnit mångas gunst! Kamerorna är relativt små, ger bra bilder och är vad gäller design, mycket moderna. HD video och elektronisk sökare är några bonusfeatures som man får i en G-serie kamera.

  Nu kan du som har en G-serie vara med och få ställa ut bilder en stund på Fotografiska! Du har mer info på panasonics hemsida om detta och det som är roligt med Panasonic är att de engagerar sig mycket med tävlingar och annat roligt för sina användare. Jag tror och hoppas att det är uppskattat. Så vill du ha ställt ut på Fotografiska, se till att anmäla dig nu.

 • Kampanjer!

  Tänkte bara tipsa lite om vad vi har för kampanjer just nu! För det första kan du på frontsidan hitta 500D med 18-55 IS optiken, där du kan köpa batterigrepp för halva priset och få med ett Canon kit bestående av bland annat väska till kameran och tillbehören, samt Photoshop Elements på köpet. Det är ett superpris för riktigt bra produkter!

  Vi kör vidare med D700 från Nikon och att du får superblixten SB-900 på köpet! Just nu är leveranstiden ca 5-10 dagar. Tvekar du? Tänk på att kampanjen gäller begränsat antal så boka nu!

  Idag fick vi in resterande Panasonic DMC-FZ38 och vi bytte ut väskan i värdepaketet till Panasonic original till FZ-serien, en väska som kostar 399kr egentligen, och nu betalar du 300kr totalt för väskan, minneskortet och microfiberduken! 3290kr för allt detta...ett rån?

  Canon EOS 500D kit

  Panasonic Lumix DMC-FZ38

  Nikon D700

 • Borta bra...

  När man väl laddat och sett fram emot något under flera månader, kanske som en av höjdpunkterna under hela året, så blir det lätt ett antiklimax när man kommer hem igen. Formel 1 är ingen jättestor sport i Sverige och det ser man tydligt på hur stor bevakning i press och media är. Men det är inget att fundera på egentligen, då vi saknar motorsportkultur i Sverige i mångt och mycket. Det är ju inget fel i det, men för oss motorfantaster är det ju lite synd när vi har svårt att få fram våra bästa förare!

  Vi har ju Mattias Ekström som egentligen är en superstjärna men många vet inte ens vem det är i Sverige. Rikard Rydell har tävlat professionellt länge. Jag fick träffa några från BMW Motorsport och F1 team 2007 och jag frågade om det någonsin funnits en förare från Sverige de spanat in lite extra som intressant för tex F1. Ja, svarade de. Jag trodde svaret skulle bli Ekström, Wirdheim eller Danielsson, men de svarade just Rydell. Tydligen såg de en enorm talang i honom men det fanns väl faktorer varför han inte hamnade där. Men i Ungern hade vi nöjet att få se Marcus Eriksson i klassen GP2! Han har fått testa för Mercedes GP (f.d Brawn GP) och visat sin talang för de stora pojkarna. Vi får hoppas och hålla tummarna! Men han är i GP2, han är ung och har redan fått visa lite talang så det ser bättre ut än på länge...

  Vi åkte ner med 2 kameror. Nikon D3 med nya 70-200 samt 50 F1.4. Thomas hade sin Leica med diverse optik med sig. Det kommer en utförlig reseskildring vid senare tillfälle, men vi kan kortfattat säga att Budapest var över all förväntan. Och det gällande allt, mat, hotell, transfer, själva staden i sig, restaurangerna, byggnaderna. Helt klart en stad att besöka. Jolly jumper, skulle man kunna uttrycka sig helt enkelt!

  Bilden till höger är tagen med Nikon D3 och 70-200 F2.8 VRII och i bilen sitter myten...Michael Schumacher.

  /Tobias

 • Produktnyheter & skvaller

  Det kommer en hel del produkter under sensommaren och hösten vet vi redan och har skvallrat om i bloggen. Vi fotointresserade har fått vårt köpsug kittlat av Panasonics nya produkter, tex LX-5 som LX-3:ans efterföljare och FZ100 med CMOS-sensor och massor av häftiga specar. Men det kommer mer!

  Casio presenterar ett par nya kompakter, EX-S200 och EX-Z800. Casio är ett märke som i vissa länder haft det svårare och i vissa, lättare. Vi har bra säljare från Casio så det rullar på, vilket det även gör i Sverige. Många av er har säkert en Casio kamera där hemma. Snabba, tar bra bilder, fina skärmar och extremt bra batteritider är kännetecken för en Casio och med de nya modellerna så tror vi att trenden fortsätter! Dessutom har design och färger varit något man varit duktiga på.

  Vi har fått skvaller om kommande modeller, och vi kommer givetvis berätta allt om dessa i bloggen så fort vi har officiellt material på plats och produkterna är släppta. Ett hett tips, som många vet om, är Photokina mässan i Köln i September, men det kommer nog nya intressanta produkter långt innan det, och även efter mässan. Jag vet inte hur mycket mässan betyder för asiatiska tillverkare längre, vilket märktes 2008 på mässan där man inte släppte alltför mycket nyheter, utan de kom före och efter.

  Det vi kan skvallra om är att videofunktioner kommer förbättras i alla genrer, 3D kommer komma i lite överraskande former av produkter och att utvecklingen absolut INTE stannat av! Dessutom ser vi fram emot att kunna börja erbjuda en ny kategori inom foto inom kort...spännande?

  Vad väntar du på för ny produkt?

 • Ett öga på plats!

  Patrick, vår operative chef, arbetade för Canon i många år och har med sig en hel del kuriosa från den tiden. En av grejerna han visade var en japansk gåva som man fick ett år. En av många intressanta gåvor.

  Det som syns på bilden är själva gåvan. Meningen var att man skulle bestämma sig för en dröm eller ett mål som man skulle uppnå, och när man bestämt vad det skulle bestå utav, så skulle man klistra dit ena ögat. Det andra ögat får vänta tills man klarat sitt mål eller drömmen var uppfylld. Personligen tycker jag om symboliken i det, och möjligheten att ha den framme så man påminns om sitt mål varje dag.

  En annan rolig grej var en kompass, och symbolik, man vet vart man ska, för att nå sitt mål, så det gäller att ha en kompass på vägen så man vet att man kommer rätt till slut. Sen att det står Canon på grejerna är kul för oss prylnördar :)

  Som ni såg har Patrick inte nått sitt mål. Ännu. Men vad är målet?

  PS. Vi har nu Tamron 18-200mm reseoptik till Nikon för endast 1590kr, alltså 500kr rabatt! .DS

  /Tobias