Produktnyheter! Canon lanserar!

Ryktena har florerat vilt! Nu är EOS 60D här, och innehåller en hel del nytt, men mest känns det som en vettig blandning av flera modeller i sortimentet. Kan klart kristalliseras till en storsäljare av rang! Dessutom lanseras idag två nya telekonvertrar, två nya fasta telegluggar (300 och 400) samt att man kommer med uppdaterade 500 och 600mm fasta objektiv.Även ett fisheye (8-15mm) och telezoom (70-300mm) i L-serien lanseras idag. Det känns verkligen som att Canon nu bombar på!

Vi fokuserar dock på EOS 60D just nu, vad kan vi säga? Skillnaden emot en 50D är rätt många. För det första känns 60D som en fullfjädrad produkt, kompletterande 7D med sitt magnesium-kamerahus som en lite tuffare semi-proffs kamera. 60D känns som man gjort avancerad teknik mycket enklare för kunden, och lägger sig i absolut toppklass för en amatör. Jämfört med 50D får man högre upplösning, SD-kort istället för CF-kort, trådlös blixtkontroll, en mycket bättre LCD, plastkomponent-kamerahus istället för metall, ISO omfång till 6400 istället för 3200, HD video upp till Full HD och många fler möjligheter att hantera RAW redan i kameran. Man har ändrat en del reglage och menyer, för att göra produkten mer attraktiv och anpassad för användarna. Även den vinklingsbara skärmen är en nyhet.

Jämfört med succékameran EOS 7D, så får man 9 istället för 19 korslagda AF-punkter, en Digic 4 processor (7D har två), 5,3 bilder per sekund (7D har 8 bps) men däremot är skärmen mer högupplöst och har 3:2 format istället för 4:3. Då sensorn har 3:2 format känns det som ett bra val i 60D. 60D vinner helt klart på formatet, den något lägre vikten och än en gång, skärmen som är fantastiskt bra, även i 550D.

För dig som kör kameran manuellt mestadels, som kommer att använda kameran i det vilda och i tuffare situationer, så är 7D med sitt magnesium-kamerahus, 8 bilder per sekund och snäppet vassare AF-system, ett bättre alternativ.

EOS 60D känns spontant som något att trakta efter, för dig som har en 400D, 450D eller 500D idag och vill komma vidare i din fotografering, och ett bra komplement till dig som redan använder 7D eller något annat Canon semi-professionellt kamerahus.

/Tobias