Rätt optik - skärpedjup!

Fler och fler lär sig vad skärpedjup och ljusstyrka på optiken har för samband. Dock glömmer många bort att prata om brännviddens betydelse i detta fall. Det kan vara så att du redan har en optik för att få till det där porträtten med den snygga bakgrundsoskärpan, utan att du vet om det! Har du en 55-200, 55-250 eller annan teleoptik, gärna med stabilisering, så testa att ta porträttbilder med den, på en hög brännvidd och testa med olika bländare, så ska du se att du får en rätt snygg bakgrundoskärpa!

Att köpa en fast optik är något många gör, och vi får ofta frågan, ska man köpa den billiga F1.8-optiken (50mm) från Canon eller Nikon eller ska man köpa de dyrare F1.4 varianterna? Det är jättekul med fast optik och bilderna blir i regel bättre med fast optik än med zoom-optik. Men visst skiljer det. De ljusstarkare varianterna på F1.4 är vassare rent optisk och du kan blända ner till F1.8 eller mer för att få den där krispiga skärpan medan man i många fall måste blända ner F1.8 en hel del innan de blir riktigt skarpa, och då har man lite förlorat meningen med själva ljusstyrkan. Däremot kan man uppleva att det blir jätteskarpt för kontrasten mellan det skarpa och oskarpa i en bild blir större.

Nikons 50mm F1.4G är ett måste för dig som använder D700 eller D3 / D3s / D3x. Även på de andra kamerorna är det värt mycket att välja den. Autofokusen, optiska kvalitén, känslan i själva kontruktionen, ja, mitt råd, köp en 50mm F1.4G. Du blir inte missnöjd.

PS. Det finns fina F1.4 objektiv från bla Sigma, Canon m.fl. .DS

/Tobias