• Hong Kong

  Hong Kong

  Våra vänner och kollegor Albin och Kristoffer är på resande fot för att plåta och du kommer att få följa med på deras resa till Hong kong de kommande veckorna. Lyxen att kunna resa för att plåta och filma är vi andra rätt avundsjuka på! 

  Vi har landat! 8000km från Umeå är luften tung av dis och runt oss sträcker sig betonghusen ända till molnen. Samtliga sinnen går på högvarv; främmande lukter, okända ljud och det förföriska dansande neonskenet studsar mellan byggnaderna. Jag älskar att resa! Det kliar i fingrarna och ögonen registrerar snabbt potentiella kompositioner. Hong kong tar aldrig slut. Hur många gånger jag än besöker denna lilla halvö nedanför Kina hittar jag nya motiv, får nya intryck och inspiration att skapa nya bilder. I taxibilen till hotellet sitter både jag och Kristoffer klistrade vid fönsterrutorna och blickar upp mot skyskraporna som aldrig tycks ta slut. 

  Efter lite förvirring gällande hotellbokningen får vi så varsitt nyckelkort och hänvisas till hotellets 36:e våning där vi på några klaustrofobiska kvadratmeter ska vila våra trötta ben de kommande nio dygnen. Bästa tricket på resande fot är att aldrig stanna upp, vi ger oss själva 15 minuter att stå och dregla över utsikten från hotellrummet, halsa en flaska vatten och skölja bort flygresan. En halvtimme senare står vi ute på gatan ett stenkast från Hong kong central. Trots att solen gått ned finns det gott om spännande objekt att fota och Hong kongs många neonskyltar gör det möjligt att fotografera klockans alla timmar om man så önskar. 

  En skål med ris laddar om våra egna batterier och målmedvetet styr vi stegen mot Hong kongs finansiella distrikt. Det finns gott om platser runt stan för den som vill testa långa exponeringar men enligt mig står vi nu på den bästa platsen Hong kong har att erbjuda. En liten bro länkar samman de två trottoarerna i finansdistriktet, under oss susar trafiken förbi i rasande tempo där var och varannan bil kostar mer än en årslön. Tillsammans med några lokala förmågor riggar vi stativ, filter och låter trafiken måla gatorna nedanför. Medan kamerorna jobbar passar vi på att fråga om lokala tips, regler och delar med oss av all fotografisk erfarenhet vi har. Ett underbart sätt att umgås. Den här resan kunde inte börjat bättre!
   

  Bilderna är tagna med: 

  Canon 5D IV 16-35 f/2,8 III, iso 100, 16mm f/13 15 sek 
  Canon 5D IV 16-35 f/2,8 III, iso 100, 16mm f/13 15 sek med Nisi Natural light 100x100 (Läs mer här: Nisi Natural Night)

 • Valborg 2018

  Nu är det officiellt vår och valborg är här! Vi kör öppet som vanligt idag, stängt imorgon. Behöver du något så är butiken och telefonlinan öppen till kl 17:00 idag - vi hjälper dig gärna. Passar på att önska dig en trevlig valborg!

 • X-files: Örebro slott

  När vädrets makter inte samarbetar så får Lightroom göra det istället. En grådaskig och alldeles för mulen dag, inget jag kan göra något åt. Vi är där när vi är där. Bor man på ett ställe så kan man välja att ta bilden i det väder man önskar, men ofta så är man på semester eller bara passerar ett motiv och då får man gilla det väder som är. Funktionen "Ta bort dis" fick jobba hårt för att få fram något ur den här RAW-bilden, men det blev till slut lite stuns i bilden ändå.

  Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, slottet har stått tomt sedan 1798 då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan 1935. (Wikipedia) 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/75s, f/11 och ISO 100. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Film: Nikon D850

  Vi har släppti vår nya film om Nikon D850 på vår Youtube-kanal där du hittar massor av material. Nikon D850 har funnits ett tag men nu kan du som ännu inte investerat i en egen kamera se vad vi tycker om den här häftiga pjäsen.

  Se filmen här: Youtube: Nikon D850 tips & test 

  Läs vårt test och boka här: Nikon D850 kamerahus

 • Nyhet: Tamron till Sony

  Nyhet

  Nu har den släppts officiellt, Tamron 28-75mm till Sony och det förväntas bli en riktig storsäljare - vill du få tag i en innan sommaren är det läge att lägga en order redan nu, för det kommer att bli svårt att få tag i ett objektiv under sommaren!

  Vi har massor av frågor kring denna och nu är priset satt, 8590kr inkl moms. Många frågar och det är redan många som lagt sin beställning så för att få leverans inför sommaren (beräknat i månadsskiftet maj/juni 2018) så se till att ringa eller maila oss (även att lägga order på hemsidan går bra så klart!). 28-75mm, tecknar fullformat, är vädertätad och det i ett kompakt format (ca 12cm lång, vikt 550 gram). Dessutom ljusstyrka f/2,8 genom hela omfånget. Vi kommer att testa detta objektiv i maj - testet kan du läsa på vår hemsida utan kostnad! 

  Boka ditt exemplar här: Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD för Sony

 • Mogopod

  Mogopod är ett nytt märke för de flesta men vi har haft dessa ett tag och många är nöjda med det smarta konceptet i deras produkter. Vi har testat monopoden, eller enbensstativet, Mogopod MK III och du kan läsa testet nu!

  Mats skriver: En mycket kompetent monopod, med flera unika funktioner som man inte hittar hos andra liknande typer av enbenstativ. Bland dessa kan man ex.vis nämna 1/4" standardgänga placerad mittpå stativet (perfekt om man ex.vis montera en smartphonehållare i denna, för att kunna använda telefonen som extern skärm via WiFi från sin kamera), mycket snabb och exakt justering av stativets längd, via en speciell "twist-lock-funktion", stativet är dessutom vändbart, genom att man monterar av gummifoten nedtill, samt att det finns ett flertal praktiska tillbehör, att komplettera med. 

  Mogopod MK III M monopod

 • Test: Zeiss Loxia 25/2,4

  Test

  Vi har testat Zeiss Loxia till Sony E - ett objektiv som är mycket intressant för många då det är många som bytt eller är i ett skede att byta till Sony. Är det här värt pengarna? Nästan 13000 kronor för ett fast objektiv...som dessutom saknar autofokus.

  Mats skriver: Loxia 25/2,4 är byggd till större del av metall vilket också ger en mycket gedigen känsla. Storleksmässigt är den ypperligt anpassad för Sonys spegelfria modeller som i A7-serien och A9:an. Fokus och bländarring går med perfekt motstånd. Gummipackning vid kamerafattningen skyddar skarven mellan kamera och objektiv mot damm och fukt. Vid fokusering växer det någon enstaka millimeter på längden, men frontlinsen snurrar ej. Gammaldags avstånd och bländarskala är alltid trevligt, och tyvärr rätt ovanligt bland moderna objektiv. 

  Läs mer här: Zeiss Loxia 25/2,4 test

 • Fotohistoria: Solpaneler

  Ricoh har ofta legat i framkant inom teknologi. Ricoh XR-S med solpaneler från 1981 visar på stor uppfinningsrikedom.

  Ricoh XR-S är i princip samma kamera som Ricoh XR-7 men med solpaneler. Det är i grunden en relativt enkel men väl fungerande kamera med tekniska data som är fullt tillräcklig men inget spännade heller. 1/1000s-16s, centrumvägd ljusmätning, exp komp +/- 2 steg, ISO 12-3200, självutlösare, nedbländningsknapp, och uttag för trådutlösare. Ricoh XR-S använder Pentax K-bajonett vilket ger tillgång till massor av objektiv.

  Det som är spännade med denna kamera är dess solceller. Dessa laddade upp batteriet med namnet Ricoh Battery-S vilket tyvärr inte finns längre men man kan använda vanliga G-13/SR44/LR44/A76 batterier, fast de laddas inte. Laddnimgsfunktionen styrs av en brytare som sitter i batteriutrymme. Kameraväskan till XR-S hade "takluckor" i klar plast som tillät ljus att komma fram till solcellerna även om kamera var i dess beredskapsväska.

  Bruksvärdet på denna kamera är inte högt och samlarvärdet är väldigt varierande. Enligt en guide på nätet så ligger en fin på ca 1000kr och en i mint på det dubbla, och en i bruksskick på hälften. Vi betalade 600kr för vårt exemplar som jag skulle säga är i mycket bra skick. Kameran är unik i sitt moderna solcells-tänk att den har en plats i en seriös samling.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Dags för TIPA

  Nyhet

  Det är prestigefyllda TIPA Awards som nu har utsetts och det är en hel del förväntade vinnare men samtidigt är det också så många kategorier idag att nästan alla får pris - låter mer som en sport för barn där alla får medalj. Vem vann...egentligen?

  Alla vill se sig som vinnare så klart men en sammanfattning är att Sony tar hem storslam när man får med A7 III, A7R III och A9 samt bästa standardzoom, bästa telezoom och bästa superzoom-kamera. Flera tunga priser och därtill tar Nikon hem årets systemkamera "Expert" med D7500 och "Professional" med D850. En galet bra produkt men frågan är om de ens hade konkurrens i år eftersom klassen DSLR (spegelreflex) inte varit fullspäckad med nyheter då det mesta handlat om spegelfritt. Att man delar upp kategorierna fortfarande borde ändras då vi som användare sällan bryr oss om produkten har spegel eller inte utan mer om andra för- och nackdelar hos produkten. Många som skriver och ringer till oss väljer mellan just D850 och A7R III - oberoende av teknik - det handlar mer om tillbehör, optik, övriga specifikationer och känsla. 

  Canon får med sig ett gäng priser för EOS 200D, EOS 6D Mark II, Canon 85mm f/1,4L IS USM, Canon PowerShot G1X Mark III och till sist EOS M50 som får ett fint erkännande vilket vi blir extra glada för! Vem trodde att Canon skulle vinna pris 2018 för årets entusiast-spegelfria-systemkamera? Tamron tar med sig pris för både 70-210mm och 18-400mm och Sigma matchar upp med 14-24mm (välförtjänt!) samt 24-70mm f/2,8. Samyang lyckas klämma in sitt 35mm till Sony E (som bara kostar dryga 3000kr!) och till sist har Panasonic fått plats med både G9 och GH5S - som du ser här ovan. (GH5 vann 2017 och fick följa med på bilden!) 

  Som du märker är det en spridning men vi saknar flera populära märken som i år står helt utan uppmärksamheten från TIPA. Vad tycker du? Var det rätt vinnare i de olika klasserna? Läs mer om du vill på TIPA:s hemsida om alla vinnare.

 • Panasonic Lumix DC-GX9

  Test

  Panasonic har flera intressanta modeller och många av oss som läser det här nu har, eller har haft, en Lumix-systemkamera de senaste åren. Man blir lätt lite kär i en liten, smidig och bra systemkamera, eller hur?

  Mats skriver: DC-GX9 kan i stort sett allt en kamera behöver kunna + mycket mer. För att nämna några exempel så kan du väldigt enkelt skapa en färdig time lapse-film direkt i kameran efter en avslutad intervalltagning. Det finns även möjlighet att via 4K-läget ta jpeg-bilder i 4K (8 Mp) med 30 bilder per sekund, och sedan på ett enkelt och snabbt sätt välja ut de bästa bilderna som man vill spara på minneskortet. Post focus innebär att man kan flytta fokus i bilden efter att bilden är tagen. Kameran har 3 st Fn-knappar utanpå kamerahuset och 5 st via touch-knappar på skärmen som man kan programmera med valfria funktioner, vilket innebär att man sällan behöver använda sig av menyerna för att ändra funktioner. 

  Läs mer här: Panasonic Lumix DC-GX9 test

 • X-files: Bron

  Det var -15 och en dimma drev in över Umeå och täckte allt med frost.

  Kolbäcksbron är en broförbindelse i östra Umeå, och består av två broar: Pylonbron över Storån på 530 m och Lillåbron på 170 m, vilket gör en totallängd på 700 m. Bron ritades av arkitekt Inger Berglund och den började byggas 1998 och invigdes den 5 september 2001. Kolbäcksbron är Umeå tätorts fjärde vägbro över Umeälven och ingår i ringleden runt Umeå. Över bron passerar E4. (Wikipedia) 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 2,3s, f/5,6 och ISO 200. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Sigma 500/4 DG OS HSM Sports

  Test

  Nu släpper vi testet på ett intressant objektiv, en seriös satsning från Sigma att ta upp kampen med Canon och Nikon själva när det gäller teleobjektiv i det högre prissegmentet. Är den "värdig" en Toppklass-stämpel?

  Mats skriver: Skärpan är på topp redan på största bländaröppning, precis som det bör vara med ett objektiv som detta. Bilderna blir mycket skarpa från kant till kant direkt på f/4, och det blir rätt liten synbar förbättring av skärpan genom att blända ner ytterligare (bortsett från ökat skärpedjup förstås). Någon distorsion eller kromatisk aberration har jag inte lyckats upptäcka, objektivet är i princip helt raktecknande och mycket välkorrigerat för KA tack vare bland annat ELD (Extra Low Dispersion), SLD (Special Low Dispersion) och FLD ( "F" Low Dispersion) glas. Canon och Nikons motsvarigheter visar mer KA. 

  Läs mer här: Sigma 500/4 DG OS HSM Sports test

 • Arbeta hos oss!

  Nu söker vi mer personal - igen! Vi har mer och mer att göra och behöver både sommararbetare och dig som vill jobba hos oss även efter sommaren. Vi söker personal enligt nedan, se till att söka nu på en gång!

  Sommarvikare 
  Vi vill att du som gillar att ta hand om kunder och har grundläggande kunskaper inom foto och/eller video hör av dig till oss. Tjänsten går ut på att ta hand om kunden i telefon och per mail (ibland även butiken) under sommaren 2018. För mer information maila patrick@cyberphoto.se och bifoga ett personligt mail eller personligt brev och gärna en förenklad CV. Arbetsperiod enligt överenskommelse. 

  Medarbetare heltid 
  På vår säljavdelning behöver vi tillsätta en heltidstjänst för att bättre ta hand om våra kunder. Tjänsten innebär att per mail, chat och telefon hantera våra kunder och även finnas tillgänglig för att hjälpa till i vår butik. Vi är ett gäng på 10 medarbetare som idag sköter detta men vi behöver fylla upp med ytterligare en person. Vi ser gärna yngre sökande som har foto, video och sociala medier som intresse och naturlig plattform. Sök tjänsten genom att maila patrick@cyberphoto.se nu på en gång! Tillsättning enligt överenskommelse.

 • Sony A7 III firmware

  Nyhet

  Den hyperpopulära Sony A7 III har fått sin första firmware-uppdatering och du hittar den på Sonys hemsida. Versionen får namnet 1.01 vilket antyder att det är en mindre uppdatering och det bekräftas av innehållet.

  Den här uppdateringen löser ett mindre fel med att man kan, under vissa förhållanden och inställningar, få blinkande pixlar i videoläget. Inget problem vi eller våra kunder (vad vi har fått veta) har stött på men det här är den stora fördelen med moderna kameror kombinerat med aktiva tillverkare, det mesta går att lösa med en ny firmware. Vi gillar tillverkare som snabbt korrigerar eller förbättrar våra kameror! 

  Läs mer här: Sony A7 III uppdatering

 • Tamron AF 70-210/4 Di VC USD

  Test

  Idag släpper vi test på doldisen 70-210mm bländare f/4 från Tamron - ett objektiv som det knappast pratats om trots att det är en färsk produkt i ett prisläge och segment som är intressant för många. Är det något för dig?

  Mats skriver: Objektivet har 3 st linselement i lågspridande glas (LD-glas), vilka bidrar till en reducerad grad av kromatisk aberration och därför högre skärpa och bättre färgåtergivning - framförallt ut mot bildkanterna. Den fina ljusstyrkan, tillsammans med längre brännvidder och en bländarkonstruktion med 9 st avrundade bländarlameller, ger möjlighet till bilder med mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh). 

  Läs mer här: Tamron AF 70-210/4 Di VC USD test

 • Fotohistoria: Fuji GX680

  Fuji GX680 är både ett monster och en iller. Den är väldigt stor för att vara en 6x8 men den är väldigt smidig för att vara en studiokamera med restitutionsmöjligheter.

  När GX680 lanserades 1989 så var den teknologiskt långt framme. En professionell kamera för studiobruk som var enkel och snabb att använda. Det fanns, eller finns, fotografer som utmanat storleken och faktiskt använt den handhållen. Kameran var en dröm för många fotografer på sin tid. Vi vet inte exakt hur mycket den sålde, men Fuji torde ha haft god framgång med den. Speciellt med tanke på hur många objektiv de tog fram till den. 

  För att få alla dessa funktioner att fungera så använde Fuji för den tiden den senaste tekniken och allt styrs elektroniskt. Slutaren och bländaren styrs i optiken med hjälp av en kabel som går synligt mellan bälgen och släden. Filmframmatningen styrs av kamerahuset men motorn sitter i magasinet vilket gör att att det finns inga mekaniska kopplingar som kan strula. Bara objektivet har 14 guldpläterade kontakter som ansluter till kamerahuset. Magasinet har 14 kontakter delade på två ställen med 7 kontakter på var ställe. Delade på två då magasinet är vändbart, så att magasinets kontakter når kamerahusets anslutning. Kameran är från slutet av 80-talet men om man byggde en sådan kamera idag så skulle den nog vara byggd på ganska samma sätt. fast med snabbare och strömsnålare processorer, och med wifi. 

  Fuji GX 680 (1989–1995) 
  Fuji GX 680 II (1995–1998) 
  Fuji GX 680 III (1998–2007) 
  Fuji GX 680 III S (Enklare modell utan tilt/shift) 

  Det fanns förvånansvärt många objektiv till denna kamera: 50/3.5, 65/5.6, 80/5.6, 100/4, 115/3.2, 125/3.2, 125/5.6, 135/5.6, 135/5.5, 180/3.2, 180/5.6, 190/8 SF, 210/5.6, 250/5.6, 300/6.3, 500/8 och slutligen en 100-200/5.6. Vi har 100/4 och 180/3.2 i vår samling och det vore mycket intressant att prova dem på en GFX. Även om både bländare och slutare sköts elektroniskt i objektivet så kan du manuellt blända ner objektivet. Då för att kunna kolla skärpedjupet. Idag ger det möjlighet till att kunna använda dessa gigantiska objektiv på annan kamera. Vi har inte sett några adaptrar till någon annan kamera alls så vi gissar att vi får bygga något eget. Det blir ett senare projekt. 

  2004 kom ett digitalt bakstycke till denna kamera men den far inte hela 6x8 formatet utan bara 52x37mm. Det hade en upplösning på 20.68M pixels. det kostade "bara" 235000kr då och i dagens värde skulle det bli kring 360000kr. Detta bakstycke tillverkades fram till 2009. 

  Det finns fortfarande de som använder GX680 men de är numera få då det är fortfarande analog fotografering vi pratar om, och både batterierna i magasinen och de till kameran har behövt bytas ut eller renoverats. GX680 är som raketost, den finns inte längre.

  Just nu så letar vi efter Pentax ME, ME Super, ME-F, MG, MV, MV1 i bra skick. De behöver inte fungera. Gärna med optik på. Har du någon av dessa du vill bli av med, så kontakta oss på thomas@cyberphoto.se. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Uniqball-stativ

  Nyhet

  Nu har vi lagt upp nya Uniqball i sortimentet och du kan beställa dessa direkt. Det är inte de billigaste stativen men inom kort kommer vårt test och det är riktigt bra grejer, så bra att vissa av oss har valt att investera i Uniqball privat...

  Det här är stativet för dig som har skyhöga krav. Kvalitet, funktion och känsla är på topp och äntligen ett stativ som fungerar lika bra oavsett om det är sommarvärme eller redig norrländsk vinter. Mats har testat dessa och det testet kommer inom kort att publicerad här i Bloggen - ett test som kommer att påvisa hur bra dessa stativ är. Är du nyfiken? Ring eller maila oss om du har frågor, vi svarar gärna på dina frågor! 

  Läs mer här: Uniqball Kolfiberstativ

 • Panasonic Leica DG Vario Elmarit 50-200/2,8-4,0 ASPH Power O.I.S

  Test

  Nu har vi släppt testet på Panasonics nya telezoom, 50-200mm, som finns att läsa på hemsidan, helt utan kostnad eller inloggning - som vanligt. Det här är ett vass alternativ för varje naturfotograf med Micro 4/3!

  Mats skriver: Som alla objektiv i Panasonics Leica-serie så är Elmarit 50-200 mycket påkostat såväl mekaniskt som optiskt. Optiken består av en fin kombination av diverse "exotiska" linselement - allt från lågspridande till ultralågspridande och högbrytande glas. Dessutom inhyser den två stycken asfäriska linselement. Denna kombination ger goda förutsättningar för låg grad av sfärisk och kromatisk aberration, låg distorsion, hög skärpa och god färgåtergivning - ett kompakt format i förhållande till ljusstyrka och brännvidd. 

  Läs mer här: Panasonic Leica DG Vario Elmarit 50-200/2,8-4,0 ASPH Power O.I.S test

 • X-files: Haleakala

  Här ser du Haleakala Observatory som ligger på 3052m höjd.

  Här ligger uppe ligger en massa förkortningar: MSO, Pan-STARRS, TLRS-4, ILRS, SOLARC, AFOSR, AFRL, DNSM, MSSC, AMOS, AEOS, MSSS och GEODSS. 

  MSO = Mees Solar Observatory är namngivet efter Kenneth Mees och invigdes 1964. Det består av en dome med flera instrument som delar samma fästanordning. 

  Pan-STARRS = Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) är ett system av 1,8m teleskop som ska bevaka ett område i skyn och sedan upptäcka skillnader i sina observationer för att sedan från det kunna uttyda asteroider och kometer. det andra teleskopet i detta system är under uppbyggnad. 

  The Faulkes Telescope North, är en del av The Faulkes Telescope Project, och är ett 2m teleskop som ägs och drivs av Las Cumbres Observatory Global Telescope Network. Det fjärrstyrs och är i huvudsak avsett för studenter i Storbritannien. 

  TLRS-4 Laser Ranging System är en del av International Laser Ranging Service (ILRS) som bidrar med lasermätning av satelliter och månen. 

  The Zodiacal Light Observatory består av två instrument. The Scatter-free Observatory for Limb Active Regions and Coronae (SOLARC or SOLAR-C) ha 
  har ett teleskop på 0,5m en off-axis reflekterande coronagraf som används för att studera solens corona. The Day-Night Seeing Monitor Telescope System (DNSM) gör teleskopoberoende observationer av störningar i atmosfären ovanför Haleakala. 

  AFOSR = Air Force Office of Scientific Research 
  AFRL = Air Force Research Laboratory 
  MSSC= Maui Space Surveillance Complex 
  AMOS = Air Force Maui Optical and Supercomputing Site 
  MSSC = Maui Space Surveillance Complex 
  AEOS = Advanced Electro Optical System Telescope 
  MSSS = Maui Space Surveillance System 
  GEODSS = Ground-based Electro-Optical Deep Space Surveillance 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/150s, f/13 och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fujifilm uppdaterar

  Nyhet

  Idag släpps en ny firmware till dig som har en X-T20 från Fujifilm och under maj kommer en ny firmware till GFX 50S - helt kostnadsfritt. Det är värt att göra en uppdatering, kolla gärna vad du får i den nya uppdateringen!

  På X-T20 får du förbättrad följande autofokus, RGB-histogram, varning för utfrätta högdagrar, bättre kompabilitet med studioblixtar, nya pekskärmsfunktioner, möjlighet till större symboler i EVF/LCD och support för FUJIFILM X RAW STUDIO. Låter ju fantastiskt, eller hur? Mer hittar du hos Fujifilm om detta. GFX 50S får kompabilitet med nya 250mm-objektivet men även flimmer-reduktion och en del uppdatering för enklare hantering av kameran. GFX-uppdateringen släpps i maj. 

  Läs mer här: Fujifilm X-T20 uppdatering

 • Produktfotografering...

  Nyhet

  Vi har tre nya kit för dig som enkelt vill pyssla med produktfotografering eller kanske makro-fotografering under ordnade förhållanden - inomhus. Quadralites LH-serie finns i tre varianter beroende på hur mycket ljus du behöver...

  Det är ett komplett kit som är i bra kvalitet, med väldigt fin och jämn belysning till ett mycket bra totalpris. Många fler tar produktbilder idag tack vare att mycket försäljning har flyttat ut på nätet och det även för många som säljer hantverk eller gör lite affärer på Tradera, Blocket eller andra sajter. Att enkelt, och snyggt, få läckra produktbilder höjer värdet och skapar betydligt mer intresse - något vi får som feedback från många av våra kunder. Dessa kit från Quadralite räcker väldigt långt och vill du ha tips om vad du behöver för övrigt så ring eller maila oss - vi hjälper dig gärna med detta! 

  Läs mer här: Quadralite belysningstältset LH-30 LH-35 LH-40

 • Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

  Test

  Nu har vi testat Sigmas 14-24mm, ett objektiv som rider på ryktet från Nikons fina 14-24mm som är referensen i genren. Sigma har inte lyckats helt och hållet med alla Art-objektiv men 14-24mm är ett starkt kort. Mycket starkt.

  Mats skriver: Sigma 14-24/2,8 DG Art är en suverän vidvinkelzoom av det lite extremare slaget. Bildkvalitet, ljusstyrka, autofokus och byggkvalitet/väderskydd är helt klart i paritet med de absolut bästa ultra-vidvinkelzoomarna avsedda för professionellt bruk, och på vissa punkter något bättre. Den är så pass bra att den slår även många fasta vidvinkelobjektiv. 

  Läs mer här: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art test

 • Fujifilm GFX lanserar!

  Nyhet

  Nu kommer två helt nya produkter till GFX-serien från Fujifilm - ett nytt objektiv och en telekonverter. Objektivet är ett fast 250mm objektiv med ljusstyrka f/4 och bildstabilisering inbyggt. Det här ger helt nya möjligheter med en GFX-kamera...

  Objektivet och telekonvertern kommer redan i slutet av maj så lägg in din order så fort du kan! Pris på 250mm blir 31990kr och telekonvertern landar på 8490kr inkl moms. Mellanringarna (18 och 45) kostar 3290kr per styck. Mer information och test kommer! 

  PREMIÄR! Premiärvisning av dessa produkter (i Sverige) är på vårt event den 17:e april (Umeå). Läs mer om det i Bloggen och anmäl dig redan nu - Fujifilm är på plats med produkter, föreläsare och personal. VÄLKOMMEN! 

  Fujifilm skriver: 

  Objektivutbudet till mellanformatssystemet GFX fortsätter att växa i och med lanseringen av det nya teleobjektivet FUJINON GF250mmF4 R LM OIS WR tillsammans med telekonvertern FUJINON GF1.4X TC WR. Systemet innehåller sedan tidigare sex objektiv och med dessa nya tillskott utökas möjligheterna ordentligt för fotografer med behov av längre brännvidder. 

  Objektiven till GFX-systemet är framtagna med erfarenheter från X-serien och den sammanlagda kunskapen från en lång tradition av objektivtillverkning för både mellanformat och småbild. GF-objektiven representerar den högsta kvaliteten FUJIFILM kan frambringa med extremt hög upplösningsförmåga och utsökt färgåtergivning designade för att få ut den maximala potentialen ur GFX 50S. Mellanformatssystemet GFX har på kort tid blivit populärt både bland professionella fotografer och fotoentusiaster tack vare sin utformning och förmåga att fånga bilder med fantastisk detaljåtergivning, stort tonomfång och en tredimensionell känsla, något som kännetecknar egenskaperna hos en digital mellanformatskamera med stor bildsensor. 

  Det väderskyddade teleobjektivet GF250mmF4 R LM OIS WR har en brännvidd som motsvarar 198mm (35mm-format) och en största maximal bländaröppning på f/4. Med FUJINON GF1.4X TC WR är det dessutom möjligt att utöka brännvidden till 277mm (35mm-format) utan att bildkvaliteten försämras (största möjliga bländare f/5,6). Objektivet har en optisk design bestående av 16 linselement i 10 grupper inkl. ED- och Super ED-linselement för att uppnå högsta möjliga bildkvalitet på samtliga fokusavstånd och samtidigt minimera uppkomsten av kromatisk aberration. Objektivet har en närgräns 1,4 meter och den kraftfulla bildstabiliseringen kompenserar upp till 5-steg för att förenkla handhållen fotografering. 

  Objektivet har en snabb och tyst autofokus som drivs med stor precision av en linjär motor. En ny funktion gör att motorns position fixeras när kameran stängs av eller sätts i uppspelningsläge. För att uppnå snabbare autofokus har objektivet ett reglage för att begränsa fokusområdet och en funktion för att memorera ett fokusavstånd. Dessutom har objektivet utrustats med fyra stycken knappar framtill för att låsa eller aktivera fokus.. 

  GF250mmF4 R LM OIS WR har en robust och lätt konstruktion i magneisumlegering och för att klara användning i tuffa fotograferingsmiljöer är objektivet väderskyddat på 18 områden och tål väta, damm, smuts och låga temperaturer. Det främre linselementet har en vattenavvisande fluorin-beläggning som är mindre känslig för fläckar och enkel att rengöra. Objektivets motljusskydd har en skjutbar lucka för snabb åtkomst av exempelvis ett polarisationsfilter och en fot för montering av objektivet på stativ ingår. I samband med lanseringen av GF250mmF4 R LM OIS WR och telekonvertern FUJINON GF1.4X TC WR presenteras även mellanringarna MCEX-18G WR, MCEX-45G WR för att ge GFX-systemet fler möjligheter till makrofotografering. Mellanringarna går att använda med samtliga GF-objektiv för att öka avståndet från objektivet till kamerans bildsensor vilket förbättrar närgränsen.
   

  Läs mer här: Fujifilm GF 250/4 R LM OIS WR

 • Fotohistoria: Intressant!

  Denna kamera är mycket intressantare än de flesta kan tro...

  Vi ropade in en samling kameror på en auktion för 259kr. Det satt en optik som vi var ute efter på en av kamerorna. Bara den optiken är värd minst det dubbla. En Minolta MD 45/2, och vi lär återkomma till den. En av kamerorna som följde med var den du ser på bilden. Men namnlappen har trillat bort på kameran, som i övrigt var i mycket bra skick. 

  Normalt skulle vi inte bry oss så mycket i en kamera som tar Instamatic-film, eller 126-film som den heter. Nu fanns det flera punkter på denna kamera som lockade till lite efterforskning. Kameran är riktigt gedigen och av tjock metall på sidor, topp och botten, vilket var första tecknet på att detta inte var en vanlig Instamatic. Den har en Schneider-Kreuznach-optik vilka brukar vara riktigt bra. Under optiken står det Compur, de som tillverkar slutare till Hasselblad. Ok, det verkar vara lite väl seriösa komponenter för en Instamatic. Sedan ser vi att det står Gossen i ljusmätaren som är av Selen-typ. Ännu ett starkt varumärke. Schneider-Kreuznach, Compur och Gossen i samma kamera, då måste den vara tillverkad i Tyskland. 

  Det visar sig att objektivet är inskjutbart. Ytterligare en avancerad konstruktion. Den har blixtsko med kontakter och ett PC-uttag för blixtkabel. Det har ju knappt alla systemkameror. Den har stativfäste. Den har till och med gänga i avtryckaren för trådutlösare. Wow! Manuell och mekanisk. Så mycket ingenjörskonst för en 126-kamera. Känns lite orimligt på nåt sätt, men bevisligen har någon på något företag tyckt att detta var en bra idé. 

  Med lite mer forskande framgår det att detta är en Kodak Instamatic 500 som tillverkades 1963 till 1965 och detta exemplar är troligen från 1963. 

  Vi skulle beräkna samlarvärdet till kring 200-300kr för en i bra skick, även om vi sett dem lite billigare, 100kr, och mycket dyrare, 1675kr. Samlarvärdet är lågt men som kuriosa är den mycket intressant med så många högkvalitetsmärken i sig. 

  Bilden är på en Instamatic 500 från vår egen samling. På bilden under till vänster ser du objektivet ihopfällt samt PC-uttaget, du ser också Gossen-loggan i ljusmätarfönstret. På bilden under till höger ser du den udda placeringen av frammatningsarmen samt knappen för att fälla ut objektivet. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Voigtländer 65/2,0 Macro Apo-Lanthar

  Test

  Nu har vi testat Voigtländer 65mm f/2,0 till Sony E och det är ett lite speciellt objektiv på många sätt, kanske inte det objektiv du spontant letar efter men det är en imponerande liten pjäs vilket du kommer att märka i vårt test...

  Mats skriver: Mycket högkvalitativ 65mm teleoptik med ljusstyrka f/2 och Macro-funktion (skala 1:2), för Sonys spegelfria kameror med E-fattning. Passar både fullformatskameror och APS-C-modeller, och ger en motsvarande bildvinkel på ca 97mm brännvid för den mindre APS-sensorn. Både mekaniskt och optisk är detta en mycket genomtänkt och välbyggd optik, som presterar otroligt bra bildmässigt och ger ett imponerande resultat redan på full bländaröppning. 

  Läs mer här: Voigtländer 65/2,0 Macro Apo-Lanthar test

 • Sony FS5 II

  Nyhet

  Sony lanserar, förväntat, en version II av FS5 - videokameran som är många filmmakares drömkamera. Nu finns Mark II på plats och det kanske är dags att beställa ditt exemplar. Kontakta oss för mer info!

  Vi byter in din gamla utrustning, maila oss gärna på inbyte@cyberphoto.se så hjälper vi dig vidare. FS5 II har samma sensor som föregångaren men är en uppdaterad och moderna version som har det mesta man kan önska sig. Färghanteringen är enligt Sony den stora vinsten med version II. Man har tagit delar av 6K-kameran Venice till FS5 II som ska ge bättre och naturligare färger och toner plus att man lagt till nio färgprofiler inkl några för S-Log2 och S-Log3. För mer information - kontakta oss nu! 

  Läs mer och beställ: Sony PXW-FS5 II

 • Panasonic Lumix TZ200

  Test

  Vi har testat nya TZ200, eller DC-TZ200 som den egentligen heter, för att se om den klarar det man förväntar sig av en kompaktkamera i den här klassen. Vad sägs om 1" bildsensor och ett omfång motsvarande 24-360mm i bildutsnitt?

  Mats skriver så här: Kameran känns gediget byggd och med bra känsla i knappar och reglage. Jag gillar verkligen den lite strikta designen på kameran som gör att den glider relativt lätt ner i fickan och känns trevlig att använda. Rätt imponerande förresten att Panasonic lyckats klämma in en sökare och 15x zoom i en så pass liten kamera. 

  Läs mer här: Panasonic Lumix DC-TZ200 test

 • Sista chansen!

  Vi har möjligheten att bjuda in till ännu ett event i april och Umeå - föreläsning med Magnus Lindbom - tillsammans med Sony! För alla oss som älskar att plåta naturen är det här ett ypperligt tillfälle för inspiration och kunskap.

  Så här skriver Sony om Magnus: Magnus Lindbom är landskapsfotograf som inspireras av vildmark och fascineras av ljusets skiftningar. Han tillbringar varje år över 100 tältnätter i den svenska fjällkedjan och gör utöver det ett antal resor till bl.a Island, Färöarna och Skottland. Utöver sitt eget fotograferande är Magnus en mycket omtyckt guide och inspiratör som arrangerar fotoresor och workshops genom Creative Adventures. Magnus är sedan 2013 ambassadör för Sony och använder kameror och objektiv från Sony i sitt fotograferande. 

  Du har också möjligheten att träffa Sony för att snacka foto och video samt känna och klämma på alla nya kameror och objektiv. Sony kommer starkt inom foto och modeller som A7R III och A7 III tillsammans med A6300/A6500 är högst intressanta för många fotografer och filmare. Kom in och snacka om dessa med Sony själva - anmäl dig nu! Föreläsningen är kostnadsfri men du måste anmäla dig för kvällen via länken nedan. 

  Nolia Umeå, konferenslokal Miskovsky 
  17:30 Lokalen öppnar, Cyberphoto och Sony hälsar välkommen 
  18:00 Föreläsning 
  Efter föreläsningen finns representanter från Sony på plats med sina produkter. Du har även möjlighet att ställa frågor till Magnus. 

  BOKA DIN PLATS HÄR: Anmälan Sony event Magnus Lindbom 11 april 2018

 • Canon C200

  Många är nyfikna på den och andra har redan köpt sin egen, vi pratar Canon EOS Cinema C200. Nu har man uppdaterat den och vi kör en trevlig kampanj för tillfället - så är det en intressant kamera så är den ännu intressantare nu!

  Se mer om uppdateringen här: Canon C200 Firmware uppdatering 

  Dessutom kommer en nyhet som tas emot varmt av alla Canon C200-filmare, nämligen att man nu kan redigera Canons Cinema RAW Light i Adobe Premiere Pro - precis som alla andra filformat som är kompatibla. Enkelt och välkommet! Använder du Cinema Gamut color space och Canon log 2 får du 15 stegs dynamiskt omfång! Med Log 3 får du 13,5 steg men lite smidigare hantering (grade). Enkelt också att skapa en färdig mall (preset) för Cinemar RAW Light, när du ställt in som du vill ha det så finns det i "Effect Control panel" ett val som heter "Canon Cinema RAW Light Source Settings" där du kan spara din preset. 

  Är du nyfiken på Canon C200? Du kan hyra den av oss (kontakta oss för mer information) eller så kan du beställa ditt eget exemplar. Vi erbjuder hyra, leasing, delbetalning, faktura, kortbetalning m.m. Hör av dig vid frågor! 

  Läs mer här: Canon EOS C200

 • Umeå: 17 april 2018

  Under våren har du möjlighet att delta i olika event hos oss och den första vi presenterar är vårt X-event med Fujifilm och fotograferna Palle Schultz och Jonas Rask. En unik chans att KOSTNADSFRITT få inspiration och kunskap!

  Fujifilms nya toppmodell FUJIFILM X-H1 är framtagen för att tillmötesgå kraven från professionella fotografer både inom stillbild och video. Kameran är den första i Fujifilms X-serie med en fem-axlad bildstabilisering och utöver det har kamerahuset blivit slitstarkare med bättre hantering och ergonomi samt att massvis av nyutvecklade stillbilds- och videofunktioner har tillkommit. Att Fujifilms kameror i X-serien fungerar fantastiskt bra för stillbild är det redan många som vet men med nya X-H1 tar man ett jättekliv också inom video. Kameran har t.ex flera intressant nya funktioner för stillbildsfotografier som är på väg in mer i video men känner att efterbearbetningen är komplicerad och tidskrävande. Med den nya filmsimuleringen ETERNA och utökad dynamiskt omfång med inställningen DR400 får fotografen en färdig fil direkt i kameran som kräver mycket mindre efterbearbetning. 

  X-Fotograferna Palle Schultz och Jonas Rask fick möjlighet att testa nya FUJJIFILM X-H1 innan lansering både för stillbild och video. Palle Schultz kommer under den här kvällen gå igenom sina erfarenheter efter att ha filmat en dokumentärfilm i Nepal med den nya kameran och på ett enkelt sätt förklara hur någon med mindre erfarenhet kan skapa fantastiska videos med kamerans nya videofunktioner. Vi hoppas Palles presentation ska inspirerar fler stillbildsfotografer att börja filma mer video. 

  Jonas Rask driver sedan några år tillbaka en mycket populär blogg där han skriver om produkter och sitt fotograferande. Jonas Rask har använt kameror ur Fujifilms X-serie i mer än 5 år för alla typer av fotografi och hans produktfotografier används över hela världen av Fujifilm bl.a. för lanseringar och hemsidan Fujifilm-x.com. Jonas kommer dela sina första intryck av nya FUJIFILM X-H1 från en stillbildsfotografs perspektiv men också prata en del om hur X-H1 har gjort att han blivit mer lockad av att ge sig in mer på video. 

  Föreläsningen hålls på engelska 

  Nolia Umeå, konferenslokal Miskovsky 
  18:00 Lokalen öppnar, Cyberphoto och Fujifilm hälsar välkomna 
  18:30 - 20:30 Föreläsning med Palle Schultz och Jonas Rask. 

  Efter föreläsningen finns representanter från Fujifilm på plats med sina produkter. Du har även möjlighet att ställa frågor till föreläsarna. 

  BOKA DIN PLATS HÄR: Anmälan X-event 17 april 2018

 • 100-400/4,5-6,3 Di VC USD

  Test

  Nu har vi testat Tamrons nya 100-400mm, ett objektiv som är väldigt intressant med tanke på succéen med Canons egna 100-400mm och Sigmas 100-400mm. Många väljer mellan denna och de heta 150-600mm-objektiven...vilken ska man välja?

  Mats skriver: Vågen av högkvalitativa och prisvärda telezoomar fortsätter skölja över marknaden. Tamron kompletterar nu sin mycket populära 150-600 G2 med en lillebror med lite kortare brännvidd och ett klart lägre pris. En annan fördel är att den är hela ~900 gram lättare, vilket gör den lättast i sin klass. Tamron 100-400 VC har inbyggd optisk bildstabilisering och autofokus med tyst och snabb ultraljudsmotor. 

  Läs mer här: Tamron 100-400/4,5-6,3 Di VC USD test

 • X-files: Skytree

  Denna bild är tagen på Tōkyō-to, Taitō-ku, Nishiasakusa och visar Tokyo Skytree i bakgrunden.

  Tokyo Skytree är ett TV-torn i Sumida, Tokyo, Japan. Tornet är världens näst högsta (efter Burj Khalifa)[1] samt Japans högsta byggnadsverk, med en höjd på 634 meter. Konstruktionen påbörjades den 14 juli 2008 och stod färdig i mars 2011. Tokyo Skytree öppnades offentligt den 22 maj 2012. 

  Det är i första hand byggt för radiokommunikation som tar över funktionen som den viktigaste punkten för utsändningar i Tokyo efter det 333 m höga Tokyo Tower vars höjd inte räcker eftersom den omgivande bebyggelsen vuxit sig högre och skuggar signalerna. Kommunikationsföretag i Tokyo kom fram till att man behövde ett nytt minst 600 m högt torn. Den exakta höjden valdes delvis för att sifferkombinationen 6 (mu), 3 (sa) och 4 (shi) kan uttalas Musashi, som är ett tidigare namn på det distrikt där det står. 

  Tornet är uppfört som två delar med en inre konstruktion och ett yttre stålskelett. De sitter ihop upp till 125 m höjd och är därifrån upp till 375 m höjd sammanlänkade med oljefyllda stötdämpare som ska ta upp en stor del av energin vid jordbävningar. (Wikipedia) 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 50mm, 1/125s, f/16 och ISO 320. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • My Röde Reel

  Nu har My Röde Reel startat, tävlingen med en prispott med produkter för över en miljon dollar, som alla kan vara delta i. Du kan läsa allt om tävlingen på Rödes hemsida där all information och även en del inspiration finns.

  Röde, marknadens starkaste varumärke på mikrofoner för kameror, har snabbt vuxit med sitt koncept My Röde Reel, en tävling där man tävlar med sin kortfilm och det totala prisbordet i år har ett värde på över en miljon dollar, helt otroligt! Se till att du också är med i tävlingen om du gillar att producera film och känner dig kreativ. Du hittar all information och laddar ner ditt starter pack från Röde via länken nedan. 

  Läs mer och anmäl dig här: My Röde Reel - anmälan & information

 • Feiyutech Vimble 2

  Nyhet

  Nya Vimble (version 2) är ännu en stabiliseringsprodukt till din smartphone som ska ge dig nya möjligheter att skapa bra resultat. Feiyutech har flera fina produkter i sitt sortiment och vi ser fram emot Vimble 2 då priset är låga 999kr!

  Det finns många sjysta produkter just nu inom stabilisering och det här blir ännu en som vi ser fram emot. Zhiyun har sin Smooth Q och snart även Smooth 4 och det är tusentals som använder den här typen av produkter bara i Sverige. Fantastiskt fina resultat på ett enkelt sätt för relativt lite pengar. Kolla in nya Vimble 2 via länken nedan och kika gärna på både Feiyutech och Zhiyun som har mycket läckra produkter. Letar du på Youtube finns massor av bra material och inspiration, du hittar även länken till vår Zhiyun Crane-film här nedan. 

  Läs mer om Vimble 2 här: Feiyutech Vimble 2 för smartphones 

  Läs mer om Zhiyun Smooth: Zhiyun Smooth Q & 4 

  Se vår film här: Youtube: Vi testar Zhiyun Crane - kom igång och tips!

 • Samyang Premium XP 50/1,2

  Test

  Drömmen för många av oss är ett fast objektiv med ljusstyrka f/1,2, eller hur? Nu har du chansen att skaffa dig ett till bra pris, i alla fall om du har en Canon EOS. Samyang lanserar nya Premium XP men håller den måttet?

  Mats skriver: En konstruktion bestående med både asfäriskt linselement och element i högbrytande glas (HR-glas) bidrar till ett kompakt format och hög skärpa över hela bilden (låg grad av sfärisk aberration). Bländare med 9 st avrundade lameller ger möjlighet till mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh) och naturlig återgivning av ljuspunkter och reflexer. Samyangs UMC-antireflexbehandling bidrar till optimalt ljusinsläpp och låg grad av reflexer och ströljus i optiken. 

  Läs mer här: Samyang Premium XP 50/1,2 test

 • Zhiyun lanserar!

  Nyhet

  Populära Crane 2 från Zhiyun får flera nya tillbehör som du kan beställa hos oss redan nu! Det här är en av de produkter som blivit hetast de senaste året och det är välförståeligt. Kolla in tillbehören och läs mer om Crane hos oss.

  Nya tillbehör hittar du här: Zhiyun Crane 2 och tillbehör!

 • Filmen om D850!

  Du har väl koll på att vi släppt en film (i 4K) om Nikons flaggskepp D850 - över 5000 av er har redan sett den på Facebook men den finns även på Youtube i 4K om man vill se den i bästa möjliga kvalitet! Klicka på länken nedan redan nu.

  Se filmen här: Youtube: Nikon D850 tips & test 

  Läs vårt test och boka här: Nikon D850 kamerahus

 • Fotohistoria: 127-film

  Du har säkert hört talas om 135-film, kanske även 110-film, 120-film och 126-film, men har du hört talas om 127-film?

  127-film lanserades redan 1912 till Kodaks ihopfällbara "Vest pocket" kameror. Filmen användes i huvudsak till amatörkameror som Kodak Brownie. Filmen är 46mm bred och gav negativ storleken 4x3cm, 4x4cm eller 4x6cm. Det vanligaste var 4x4cm och då fick man ut 12 bilder per rulle. 127-filmen använde papper bakom filmen på samma sätt som 120-filmen. 

  127-filmen var vanlig fram till 1960-talet. Kodak slutade tillverka kameror för 127-film 1970 och slutade tillverka 127-filmen 1995. Det finns 127-film att köpa fortfarande från små tillverkare men försäljningen måste vara försumbart låg. 

  Samlarvärdet på kameror som använder 127-film är lågt, mest för att 127-film användes i huvudsak i billiga amatörkameror. En av de få bra kameror som fanns till 127-formatet var Rolleiflex Baby. Fast det finns garanterat fler kameror som tog 127-film än de flesta tror, men vi ska inte snöa in på dem nu, men vi kan berätta att en grupp 127-filmsanvändare har utsett 12 juli som 127-filmens dag. Alltså 12/7 = 127, ja du förstår. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Fujifilm XF 14 f/2,8R

  Test

  Detta objektiv har några år på nacken men är aktuellt nu igen tack vare heta X-H1 från Fujifilm som verkligen visar att Fujifilm hänger med i den tekniska utvecklingen inom foto...och video! Hur bra är detta vidvinkelobjektiv - egentligen?

  Mats skriver: Fujinon XF 14/2,8 R ger bra skärpa redan på full öppning i mitten av bilden, och nedbländad två steg (f/5,6) ökar skärpan ytterligare och där den presterar som bäst över hela bilden. Distorsion och kromatisk aberration håller sig inom försumbara nivåer, mycket bra. Vinjetterar märkbart i RAW, men i JPEG kompenserar kameran automatiskt för det och inget som märks nämnvärt. 

  Läs mer och se testbilder här: Fujifilm Fujinon XF 14/2,8 R test

 • Nikon D5 firmware

  Nyhet

  Nikon släpper en ny firmware till Nikon D5 idag och är en version du bör ladda ner om du har den kameran. Kameran blir bättre på att sätta fokus närmare kanterna vilket inte är en nackdel direkt, eller hur?

  Versionen heter v1.21 och du hittar den här: Nikon D5 firmware update

 • Tre solar, del 3 av 3

  Solen har alltid fascinerat människan. Solnedgångar må ha bekymrat människor förr som trodde att den sjönk i havet, men sedan vi förstått bättre så är den mest romantisk. Solnedgångsbilder kan tyckas banala för vissa, medan de bara är vackra för andra. Jag har tre nytagna bilder som kanske kan attrahera båda grupperna.

  Vi avslutar vår lilla solnedgångsserie med en ännu mer dramatisk solnedgång som absolut kan beskrivas som termonukleär. 

  Bilden är tagen på 280mm och är kraftigt delförstorad. 

  /Thomas

 • Tre solar, del 2 av 3

  Solen har alltid fascinerat människan. Solnedgångar må ha bekymrat människor förr som trodde att den sjönk i havet, men sedan vi förstått bättre så är den mest romantisk. Solnedgångsbilder kan tyckas banala för vissa, medan de bara är vackra för andra. Jag har tre nytagna bilder som kanske kan attrahera båda grupperna.

  Nej, inga första-april-skämt :) 

  Vi fortsätter med en mer dramatisk solnedgång som i det närmaste kan beskrivas som närmast termonukleär. 

  Bilden är tagen på 280mm och är kraftigt delförstorad. 

  Imorgon ska vi se på en ännu mer dramatisk solnedgång. 

  /Thomas