X-files: Haleakala

Här ser du Haleakala Observatory som ligger på 3052m höjd.

Här ligger uppe ligger en massa förkortningar: MSO, Pan-STARRS, TLRS-4, ILRS, SOLARC, AFOSR, AFRL, DNSM, MSSC, AMOS, AEOS, MSSS och GEODSS. 

MSO = Mees Solar Observatory är namngivet efter Kenneth Mees och invigdes 1964. Det består av en dome med flera instrument som delar samma fästanordning. 

Pan-STARRS = Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS) är ett system av 1,8m teleskop som ska bevaka ett område i skyn och sedan upptäcka skillnader i sina observationer för att sedan från det kunna uttyda asteroider och kometer. det andra teleskopet i detta system är under uppbyggnad. 

The Faulkes Telescope North, är en del av The Faulkes Telescope Project, och är ett 2m teleskop som ägs och drivs av Las Cumbres Observatory Global Telescope Network. Det fjärrstyrs och är i huvudsak avsett för studenter i Storbritannien. 

TLRS-4 Laser Ranging System är en del av International Laser Ranging Service (ILRS) som bidrar med lasermätning av satelliter och månen. 

The Zodiacal Light Observatory består av två instrument. The Scatter-free Observatory for Limb Active Regions and Coronae (SOLARC or SOLAR-C) ha 
har ett teleskop på 0,5m en off-axis reflekterande coronagraf som används för att studera solens corona. The Day-Night Seeing Monitor Telescope System (DNSM) gör teleskopoberoende observationer av störningar i atmosfären ovanför Haleakala. 

AFOSR = Air Force Office of Scientific Research 
AFRL = Air Force Research Laboratory 
MSSC= Maui Space Surveillance Complex 
AMOS = Air Force Maui Optical and Supercomputing Site 
MSSC = Maui Space Surveillance Complex 
AEOS = Advanced Electro Optical System Telescope 
MSSS = Maui Space Surveillance System 
GEODSS = Ground-based Electro-Optical Deep Space Surveillance 

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/150s, f/13 och ISO 100. 

Se bilden i full upplösning >> 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas