Hong Kong

Hong Kong

Våra vänner och kollegor Albin och Kristoffer är på resande fot för att plåta och du kommer att få följa med på deras resa till Hong kong de kommande veckorna. Lyxen att kunna resa för att plåta och filma är vi andra rätt avundsjuka på! 

Vi har landat! 8000km från Umeå är luften tung av dis och runt oss sträcker sig betonghusen ända till molnen. Samtliga sinnen går på högvarv; främmande lukter, okända ljud och det förföriska dansande neonskenet studsar mellan byggnaderna. Jag älskar att resa! Det kliar i fingrarna och ögonen registrerar snabbt potentiella kompositioner. Hong kong tar aldrig slut. Hur många gånger jag än besöker denna lilla halvö nedanför Kina hittar jag nya motiv, får nya intryck och inspiration att skapa nya bilder. I taxibilen till hotellet sitter både jag och Kristoffer klistrade vid fönsterrutorna och blickar upp mot skyskraporna som aldrig tycks ta slut. 

Efter lite förvirring gällande hotellbokningen får vi så varsitt nyckelkort och hänvisas till hotellets 36:e våning där vi på några klaustrofobiska kvadratmeter ska vila våra trötta ben de kommande nio dygnen. Bästa tricket på resande fot är att aldrig stanna upp, vi ger oss själva 15 minuter att stå och dregla över utsikten från hotellrummet, halsa en flaska vatten och skölja bort flygresan. En halvtimme senare står vi ute på gatan ett stenkast från Hong kong central. Trots att solen gått ned finns det gott om spännande objekt att fota och Hong kongs många neonskyltar gör det möjligt att fotografera klockans alla timmar om man så önskar. 

En skål med ris laddar om våra egna batterier och målmedvetet styr vi stegen mot Hong kongs finansiella distrikt. Det finns gott om platser runt stan för den som vill testa långa exponeringar men enligt mig står vi nu på den bästa platsen Hong kong har att erbjuda. En liten bro länkar samman de två trottoarerna i finansdistriktet, under oss susar trafiken förbi i rasande tempo där var och varannan bil kostar mer än en årslön. Tillsammans med några lokala förmågor riggar vi stativ, filter och låter trafiken måla gatorna nedanför. Medan kamerorna jobbar passar vi på att fråga om lokala tips, regler och delar med oss av all fotografisk erfarenhet vi har. Ett underbart sätt att umgås. Den här resan kunde inte börjat bättre!
 

Bilderna är tagna med: 

Canon 5D IV 16-35 f/2,8 III, iso 100, 16mm f/13 15 sek 
Canon 5D IV 16-35 f/2,8 III, iso 100, 16mm f/13 15 sek med Nisi Natural light 100x100 (Läs mer här: Nisi Natural Night)