X-files: Örebro slott

När vädrets makter inte samarbetar så får Lightroom göra det istället. En grådaskig och alldeles för mulen dag, inget jag kan göra något åt. Vi är där när vi är där. Bor man på ett ställe så kan man välja att ta bilden i det väder man önskar, men ofta så är man på semester eller bara passerar ett motiv och då får man gilla det väder som är. Funktionen "Ta bort dis" fick jobba hårt för att få fram något ur den här RAW-bilden, men det blev till slut lite stuns i bilden ändå.

Örebro slott är beläget på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Det uppfördes ursprungligen som en försvarsborg, sannolikt i mitten av 1300-talet. Byggherre var troligen kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott. Det hade redan då till stor del förlorat sin roll som försvarsanläggning. Ytterligare ombyggnationer har ägt rum genom årens lopp. Den senaste större exteriöra förändringen ägde rum i slutet av 1800-talet, slottet har stått tomt sedan 1798 då slottet byggdes i en historieromantisk stil. En rad viktiga riksdagar och möten har ägt rum på slottet. Sedan 1764 fungerar slottet som residens för landshövdingen i Örebro län. Örebro slott är statligt byggnadsminne sedan 1935. (Wikipedia) 

Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 23/4,0 R LM WR, 1/75s, f/11 och ISO 100. 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas