• Nikon 1 Nikkor VR 70-300/4,5-5,6

  Test

  Test av objektiv för spegelfria kameror fortsätter och Mats har haft med sig Nikon 1 och 70-300 VR från Nikon till det systemet för att se om den presterar så att det är värt pengarna. Testet läser du redan nu...

  Mats skriver: Nikons superteleobjektiv med ett brännviddsomfång som motsvarar 189-810mm i 35 mm-format - perfekt för bland annat sport och djurfotografer! Skärpan är bra redan på största öppning till större del av zoomomfånget och man vinner faktiskt inte särskilt mycket på att blända ner, förutom på 300mm där det blir lite skarpare på f/8. Bäst resultat ger den dock inom det kortare brännviddsområdet och något softare resultat på längst brännvidd, vilket också är rätt typiskt bland liknande 70-300 zoomar. Övriga optiska egenskaper som vinjettering, distorsion och kromatisk aberration förekommer i försumbara nivåer så länge man tar bilderna i JPEG eftersom Nikon 1 kamerorna korrigerar optiska fel automatiskt direkt i kameran, och för dig som fotograferar i RAW är det som vanligt inga problem att korrigera i efterhand.

  Resten finner du här: Nikon 1 Nikkor VR 70-300/4,5-5,6

 • Fredag i Bloggen!

  Idag finns det mycket att skriva om i Bloggen så fortsätt läsa! Canon lanserade nyligen XC10, en helt ny videokamera som kommer med mycket bra funktioner och nyheter så är du intresserad av filmning så läs vidare och besök oss på Lärlingsgatan 18 ikväll from kl 16:00, vi har nämligen XC10 på plats redan nu!

  FOTOVECKAN´s sista kvällspass i Umeå går av stapeln idag och vad har vi att bjuda på? Förutom varmkorv & dricka för 0kr så är Canon på plats med sina produkter inom Foto & Video med videospecialisten Kalle Mörck i spetsen och den helt nya XC10 som är en 4K-kamera från Canon som är högst intressant ur många synvinklar. AIFO är på plats med allt från Elinchrom, EIZO, Lastolite, Tether Tools och mycket annat för dig som gillar att plåta studio. Passa på att surra med Anders & Anders från AIFO som kan hjälpa dig med allt inom studio.

  Höjdpunkten blir kvällens föreläsning som startar kl 18:30 ikväll. Niclas Hammarström vann Årets bild 2014 med sin bild av grabben i Aleppo, Syrien. Niclas satt fängslad 43 dagar i Syrien och det gör att du får vara med om en föreläsning som tar dig med på en resa som vi, som tur är, slipper uppleva i Sverige. Det är ett begränsat antal platser så se till att vara i god tid. Platsen är 1646 Studios, Lärlingsgatan 18, Umeå. Vi öppnar dörrarna kl 16:00 och du är hjärtligt välkommen!

  Läs mera om XC10 här: Canon XC10

 • Uppdatering: Samsung NX1

  Test

  Det här är en kamera som vi håller ögonen på då den innehåller så mycket teknik som visar vart vi är på väg, bakbelyst sensor, extrem autofokus, bra videoinspelning och en leverantör som mjukvaru-uppdaterar med jämna mellanrum för att hela tiden göra kameran bättre. Mats har skaffat sig NX1 själv och nu uppdaterat testet!

  "Jag har en sån själv..." är en säljklyscha men i just detta fall har Mats skaffat sig en NX1 för att komplettera övriga kameror i sitt eget kamera-stall och därigenom är det en kamera som får extra testutrymme även vid sidan av drömjobbet, att testa kameror och objektiv på heltid. Vad tycker Mats om sin Samsung? Du kan läsa allt via länken nedan men både vi själva och de kunder som skaffat NX1 är imponerande av mycket. Autofokusen är mycket effektiv och troligen det "värsta" vi har sett. Du får gärna kika förbi i Lagershopen och kika på en NX1 och du kan även hyra din NX1 hos oss med 16-50mm och 50-150mm till ett mycket, mycket bra pris! Maila pro@cyberphoto.se för att erhålla priser på detta.

  Nog pratat, här hittar du testet: Samsung NX1

 • Umeå idag: Nikon & Studio

  Vi har Elinchrom (AIFO) på plats idag som visar studio-prylar, Nikon visar sitt sortiment och du har möjligheten att träffa och surra med Tobias Fischer, studiofotograf, och lyssna på föreläsningen kl 19:00 helt kostnadsfritt!

  Northbike har lånat ut motorcyklar, vi har fotomodell på plats och du kan testa studioprylar och prata med Anders & Anders från AIFO som har alla prylar du behöver för att plåta i studio. Tobias Fischer som finns på plats har plåtat massor av häftiga uppdrag och häftiga människor vilket du kan se mer utav via länken nedan. Ta chansen att prata och få tips samt lyssna på den helt kostnadsfria föreläsningen han kör kl 19:00 ikväll. Platsen är, som vanligt, Studio 1646, Lärlingsgatan 18 i Umeå.

  Vi slår upp dörrarna kl 16:00 och det finns varmkorv att hugga in på så VÄLKOMMEN!

  Se mera här: Tobias Fischer Portfolio • FOTOVECKAN onsdag:

  Idag fortsätter FOTOVECKAN i Umeå med Fujifilm på plats för att premiärvisa Fujifilm X-T10, Sony för att visa sitt foto & video-sortiment och produktspecialister på plats, TURA Scandinavia med bla. Sigma och Manfrotto och kvällens föreläsare, äventyrerskan Maria Granberg!

  Vi öppnar kl 16:00 och bjuder på varmkorv och dricka så att du kan komma direkt efter jobbet eller skolan! Fujifilm visar hela sitt sortiment så kom in och surra kameror och testa dessa med alla objektiv som finns att välja på och på plats så klart. Sonys Sebastian Wivallius finns på plats och kan svara på allt inom Sonys sortiment med hjälp av Maria Granberg som finns för att prata kring sina äventyr och Sonys kameror. Föreläsningen är kostnadsfri och så är även varmkorven så ta en sväng förbi efter jobbet.

  Innan föreläsningen kl 19:00 kan du även testa och prata objektiv med TURA som har bla Sigma där det finns många godbitar som 35mm f/1,4 ART samt 50mm f/1,4 ART bland mycket annat. Kom in och testa på din kamera och är du sugen på stativ finns både Manfrotto och Benro på plats för att visa sina produkter! Platsen är 1646 Studios, Lärlingsgatan 18, Umeå.

  VÄLKOMMEN!

  Maria Granberg Trailer: 3 mountains in 30 days

 • NIKON AF-S 24-70mm f/2,8G ED

  Test

  Ett objektiv som vi inte testat tidigare fast vi använt det hundratals gånger är Nikons fina 24-70mm. Nu har Mats testat den i tropiska Umeå och du kan läsa testet, kostnadsfritt som vanligt, redan nu!

  Mats skriver: I mitten av bilden är skärpan bra redan på största öppning och över hela zoomomfånget, och nedbländad 2-3 steg blir det knivskarpt till större del av bilden. För dig som är noga med kant och hörnskärpa är det mindre öppningar runt f/11 till f/16 som gäller. Relativt låg diffraktion gör den också användbar ner till f/18. Minsta bländare f/22 ser jag däremot ingen större anledning att använda sig av så länge man inte är ute efter ett softare resultat, det lilla man vinner i skärpedjup äts nämligen upp av diffraktion.

  Vill du läsa mera om denna? Klicka här: Nikon AF-S 24-70/2,8 G ED

 • Dagens föreläsning - Umeå!

  Idag kan du träffa Panasonic, Olympus, Network Innovation (EIZO-skärmar, X-Rite kalibrering, Epson, Wacom m.m.) och Nordic Photo Gear (Benro, Sunway m.m.) från kl 16:00 och sen kl 19:00 lyssna på föreläsning med Martin Wallgren om Timelapse, ett måste!

  Martin finns på plats från kl 16:00 så kom gärna och träffa honom och surra kring Timelapse och annan fotografering/filmning och känn och kläm på Panasonics nya DMC-G7 som finns på plats för första gången! Kameran som filmar som en GH4 men kostar "bara" drygt hälften. Olympus visar alla sina objektiv och nya E-M5 Mark II och Network innovation finns på plats med skrivare, skärmar och resterande sortiment av ritplattor m.m. Dessutom bjuder vi på varmkorv :)

  Som bonus är Johannes, egenföretagare som filmare och filmproducent på plats för att kunna diskutera allt kring filmning, produktval och hur man verkar som mindre företagare som filmare. Platsen är 1646 Studios på Lärlingsgatan 18 i Umeå, nära flyget, och vi öppnar dörrarna kl 16:00 och avrundar med föreläsningen 19:00. Du får gärna stanna kvar och prata med leverantörerna och Martin efteråt...

  Se Martins produktioner här: Vimeo: Martin Wallgren

 • 35:an

  Om du är sugen på ett nytt objektiv men velar på vilken brännvidd du ska välja så är du inte ensam. Många väljer ett 50mm fast objektiv men vi vill passa på att slå ett slag för 35mm som brännvidd även om det finns risker...

  Fördelen med 35mm är tex närgränsen som ibland på 50mm-objektiv blir lite för dålig och man saknar de där extra centimetrarna som man får på en 35:a. En annan fördel är att användningsområdet vidgas med 35mm då det på fullformat (stor sensor) ger en vinkel som går att använda inomhus och till landskap medan 50mm i regel blir lite snäv för det o man ska få en känsla för rum. Köper man ett 35mm med ljusstyrka 1,4 så blir bokehn, eller bakgrundsoskärpan, mjuk och fin på helt öppen bländare i synnerhet om du fokuserar på något som ligger i förgrunden. Fördelarna blir att användningsområdet i regel ökar medan 50mm ger mindre risk för distorsion och i samma förhållanden ger märkbart mera oskärpa i bakgrund / förgrund. Bilden ovan är tagen med Nikon 35mm f/1,4G nu i helgen här i Umeå.

  Här hittar du flera 35mm objektiv:
  Sigma 35/1,4 DG HSM (Art) för Canon AF
  Canon EF 35/2,0 IS USM
  Canon EF 35/1,4L USM
  Samyang MF 35/1,4 AS UMC för Nikon
  Nikon AF-S 35/1,8 G ED
  Nikon AF-S 35/1,4 G ED
  Sony Zeiss Distagon T* FE 35/1,4 ZA, för Sony E-fattning (fullformat)
  Zeiss Loxia 35/2,0 för Sony E-fattning (fullformat)
 • Fujifilm X-T10

  Test

  Vi är bland de första att testa nya X-T10 och nu kan du läsa testet på vår hemsida! Mats har alla konkurrenter som referens så det blir en svår match att gå men vi vet att Fujifilm har några knep som gör dem svåra att slå.

  Så här skriver Mats: XT-10 är en synnerligen kompetent och trevlig liten kamera, den har det mesta man normalt behöver, och mer därtill. Den har bland annat 7 st programmerbara knappar och i princip lika många inställningsrattar som X-T1, men ISO-ratten är borttagen och ersatt med en ratt för liknande bildtagningslägen som sitter under X-T1:ans ISO-ratt. ISO regleras istället via Q-knappen eller valfri Fn-knapp. De två främre och bakre inställningsrattarna är även tryckbara och har därmed fått dubbla funktioner. Menysystemet är i stort sett detsamma som i X-T1 bortsett från några enstaka funktioner.

  Resten finner du här: Fujifilm X-T10 kamerahus svart

 • Superstart FOTOVECKAN!

  FOTOVECKAN börjar på måndag och först ut är Kenneth Sporsheim som är en konsertfotograf av rang! Kom in och snacka med honom och lyssna på föreläsningen under kvällen. Allt är kostnadsfritt!

  Måndagen är fulladdad from kl 16:00 med Samsung på plats med både mobilt, surfplattor och foto. NX500, NX1 och produktspecialisten Christian är bland de som finns på plats. Focus Nordic är på plats med fullt sortiment av Tamron, Kowa, Pentax, Sirui och mycket, mycket mera. Kikare i alla format finns att testa och prata om med produktspecialister som finns på plats. Inte nog med det så finns Martin från GoPro på plats så kom in och snacka GoPro med honom och lyssna på hans genomgång hur du kommer igång med deras redigeringsprogram som är kostnadsfritt!

  Det blir en fullspäckad måndag som avslutas med föreläsningen av Kenneth Sporsheim. VÄLKOMMEN!

  Se Kenneths bilder: Klicka här

  FOTOVECKAN 25-31 Maj


 • Nya filmer (Youtube)

  Vi har släppt två nya filmer på Youtube som är intressanta för dig som är nyfiken på att börja filma. Du hittar dessa och många fler filmer på vår Youtube-kanal redan nu - utan reklam och utan kostnad!

  Du hittar filmen här: Youtube: Filma med slide
  Du hittar filmen här: Youtube: Samsung 4K-skärm

 • Voigtländer Ultron 40/2,0 SL II

  Test

  Det här är en charmig liten glugg som många har sneglat på och vad passande då att vi har testat den! Mats har varit ute på fältet för att se om det är något att satsa på inför sommaren! Testet är, som vanligt, kostnadsfritt att läsa.

  Så här skriver Mats: Voigtländer Ultron 40/2,0 SL II är inte fantastiskt skarp på största öppning, men heller inte dålig och ger fullt användbara bilder. Nedbländad ett steg förbättras skärpan ytterligare och bäst blir det som vanligt runt f/5,6-f/11. Vinjettering syns tydligt på full öppning, men försumbart på f/4. Den är hyfsat raktecknande, och kromatisk aberration är i stort sett obefintlig om man bortser från f/2,0. Direkt motljus är inget större problem, det uppstår sällan några störande reflexer. Närbildslinsen håller också hög optisk kvalité.

  Resten finner du här: Voigtländer Ultron 40/2,0 SL II till Nikon

 • Du kommer väl?

  Nästa vecka firar vi 20 år på nätet genom att bjuda in till FOTOVECKAN, ett fullspäckat schema varje dag efter jobbet eller skolan för dig som gillar foto & video. Du kommer väl och hälsar på?

  Vi kommer att bjuda på fantastiskt bra föreläsare varje kväll som dessutom finns på plats för att surra kring fotografering och video. Missa inte Kennet på måndag kväll som är en mycket duktig konsertfotograf (rock/hårdrock osv) eller Martin Wallgren på tisdag som berättar om Timelapse och hur du gör dina egna filmer. Vi har fått se vad Martin kan göra under en utbildning den här veckan så det får du inte missa! Veckan fortsätter i samma anda med föreläsare varje kväll så se till att vara på plats i god tid...surra med leverantörerna och käka din middag i form av varmkorv hos oss. Du är hjärtligt välkommen!

  Läs mer här: FOTOVECKAN 25-31 Maj

 • Nikon 1 Nikkor 32/1,2

  Test

  Vi säger grattis till dig som har längtat efter test på Nikon 1 systemet. Först ut är ljusstarka Nikkor 32/1,2. Liten men naggande god skulle man kunna sammanfatta utlåtandet. Ta en titt gärna en titt på testbilderna och se om du håller med.

  Fast teleobjektiv till Nikons spegelfria kameror (J2, J5, V2, V3 m.fl.) motsvarande 86,4mm brännvidd/bildvinkel. Ljusstyrka f/1,2 är riktigt bra och relativt ovanligt, som gjort för dig som fotar i lite ljussvagare miljöer eller vill ha möjlighet till ett kortare skärpedjup.

  Här läser du mer om objektivet:

  Nikon 1 Nikkor 32/1,2

 • Polaroid LED Brightsaber

  Test

  Vem hade trott att man faktiskt kan köpa ett ljussvärd och dessutom få en vettig anledning att använda det! I dagens test kan du läsa om Polaroid LED Brightsaber och hur den här portabla studiobelysningen kan ge dig bättre bilder.


  Vem kan motstå att göra några tydliga anspelningar till Star Wars när en sån här produkt dyker upp? Inte jag ialla fall!

  Nu understryker Mats i sitt test att det inte alls är gjord för att fäktas med men jag tycker mig själv ha sett att han svingade den
  i luften ett par gånger innan han till sist var klar med testet.

  The force is strong in this one - 298 kraftfulla lysdioder som enligt tillverkaren klarar mer än 50 000 timmars brinntid!

  Med tillhörande fjärrkontroll kan du reglera ljusstyrka och on/off funktionen - att kontrollera kraften på avstånd är praktiskt för
  oss som inte är fullfjädrade jedimästare och kanske kan det även ge några seriösa stilpoäng.

  Klicka in och läs mer:

  Polaroid LED Brightsaber

  ...och må fotokraften vara med dig! /Victoria

 • Ny firmware för NX1

  Samsung har i dagarna släppt ny firmware (ver 1.30) till flaggskeppet NX1. En hel del förbättringar utlovas både för stillbild- samt video vilket är imponerande då man redan släppt några uppdateringar, din NX1 blir bara bättre!

  En av nyheterna är att du genom Samsung Remote Studio software kan ta full kontroll över din NX1:a via USB anslutningen. Uppdateringen kommer du att hitta på Samsungs hemsida inom kort. För mera information, besök Samsung.com eller Samsung.se.

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Panasonic nya G7 och du som följt oss en längre tid vet att vi gillar Micro 4/3 och Panasonics produkter som bevisat sitt värde gång på gång. GH4 var en isbrytare på många sätt med 4K-filmning och G7 följer i spåren efter den...

  Nya DMC-G7 klarar 4K eller Ultra HD i 3840x2160 pixlar med 24 eller 30 bilder per sekund. Filmningen har blivit viktigare och det märks att konkurrensen med i synnerhet Samsung på denna bit har gjort att man växlat upp och idag har vi GH4 som tampas med Samsungs NX1 och nu får lillebror NX500 en konkurrent i G7. Inbyggd wifi är ingen nyhet men värd att nämna så länge det finns kameror utan. Slutaren är elektronisk och klarar 1/16000 sekund och dessutom ljudlöst vilket kan vara en fördel för många användare. 8 bilder per sekund klarar kameran och autofokusen hänger med upp till 6 bilder per sekund. Brusnivåerna på höga ISO som varit lite av en nackdel med Micro 4/3 gentemot kameror med större sensor ska vara på en märkbart bättre nivå nu med mera processorkraft och bättre mjukvara, återstår att testa.

  Ny display, touch AF, nytt Burst-läge som påbörjar filmandet innan du trycker på avtryckaren och fortsätter 30 sekunder efter du stängt av så att man inte missar något. Mera om denna kamera kommer i vårt test inom kort!

  Priser: hus 7990kr, kit med 14-42mm 8990kr och dubbelkit samt 14-140mm kit 11490kr. Leverans kring midsommar.

 • Välkommen!

  Vi fyller 20 år på nätet och 60 år som företag och firar detta under veckan 25-29 maj! Du kan träffa oss varje dag, kl 16-21, nästa vecka, 25-29 maj, på 1646 Studios i Umeå tillsammans med våra leverantörer och föreläsare.

  Kolla in schemat för veckan via länken nedan och kom förbi direkt efter jobbet, det finns varm korv med tillbehör att käka på och nya leverantörer varje dag tillsammans med riktigt bra och inspirerande föreläsare på plats. Allt är kostnadsfritt och ett sätt för oss att tacka våra kunder för dessa 20 respektive 60 år. Se till komma förbi för det är premiär för nya Fujifilm X-T10 och andra nyheter under veckan och du kan vara med i vår tävling redan nu där du kan vinna en ny systemkamera från Nikon!

  Du är hjärtligt välkommen!

  FOTOVECKAN 25-31 MAJ


 • Canon EF 50/1,8 STM

  Test

  Redan nu kan du läsa testet på Canons nya 50mm f/1,8 STM som många är nyfikna på, mest för att priset och ljusstyrkan är en klassisk kombination. Om den dessutom presterar så har det en potential att bli en vinnare...

  Så här skriver Mats: På en fullformatskamera är detta den typiska normaloptiken med mycket bred användning från allmänt bruk, till porträtt, landskap etc. På en kamera med APS-C-sensor motsvarar objektivet ett kort tele på 80mm och är särskilt användbart för porträtt, men går även bra att använda till porträtt med fullformatskameror så länge man håller sig på lämpligt avstånd och inte går för nära den avbildade.

  Men hur presterar den då? Du hittar allt här: Canon EF 50/1,8 STM

 • Ny film: Sony DSC-RX100 III

  Marknadens populäraste kompaktkamera bland Highend-kameror är Sonys RX100 III och du kan nu se lite mera om den och se vad Johannes har presterat med den. Som vanligt ser du allt kostnadsfritt...

  Du hittar filmen här: Youtube: Sony DSC-RX100 III

 • Nikon J5

  Test

  Vi har testat Nikons nya 1-serie för att se om denna nya variant (J5) är ett vettigt val av kamera. Det första man slås av är storleken. Smidig och kompakt men ändå nog stor för att ergonomiskt vara nog bra.

  Panasonic har sin lilla GM1 med Micro 4/3-sensor och det finns ett helt gäng med kompaktkameror som presterar lika bra som dessa små systemkameror bildmässigt så det är intressant att se hur J5 presterar. Så här skriver Mats: Fågelbilden är tagen med Nikon J5 samt Nikkor VR 70-300/4,5-5,6 med Nikon 1-fattning, och jag blev faktiskt mycket förvånad över hur bra autofokus lyckades följa motivet. Nikon J5 fokuserar oerhört snabbt och med serietagning och motivföljande fokus är det inga större problem att fånga flygande fåglar eller andra motiv som rör sig snabbt. Övriga bilder i samma sekvens som råkade bli oskarpa eller utan fågel i bild berodde mer på fotografen än kameran.

  Se mera bilder och läs hela testet här: Nikon J5 svart + NIKKOR 10-30mm f/3,5-5,6 VR PD-Zoom svart

 • Canon EF 28/1,8 USM

  Test

  Vi fortsätter vår kombinerade jubíleums- och nostalgitripp med att gräva lite till i gömmorna. Den här gången har Mats tagit med ytterligare en veteran på äventyr. Klicka in och läs om 20-åringen som hoppade ut från lagerhyllan och äntligen testades.

  1995 vad det lyckliga året då Jan Johansen toppade Svensktoppen med låten "Se på mig". Hela 27 veckor låg den på första plats. Det var också året då Canon EF 28/1,8 USM för första gången såg ljuset skimra i bländaröppningen. Det tog visst ett tag men nu är stunden inne för ett test. Mats packade testväskan och tog passande med den på en tripp till stranden.

  Är det här fortfarande en hit efter 20 år?

  Läs hela testet här:

  Canon EF 28/1,8 USM

 • Olympus lanserar!

  Nyhet

  E-M5 Mark II har inte funnits länge men det kommer en Limited Edition som lanseras idag och visst är Olympus OM-D-kameror riktigt läckra och det förstärks av en Limited Edition. Titan-finishen är den stora skillnaden och då kanske du tänker på OM-3Ti?

  För dig som inte hängde med förra (analoga) omgången OM-kameror så fanns en kultförklarad kamera som hette OM-3Ti som många ville ha. Nu har man skapat en modern efterföljare i form av E-M5 Mark II Limited Edition. Det unika är den vackra titan-finishen på ytan, små designskillnader för övrigt, ett exklusivt axelband och varje kamera förses med ett numrerat kort (finns 7000st) präglat med ett citat från OM-designern Yoshihisa Maitani. 12490kr blir priset för huset, 16490kr inkl 14-150mm.

  Även två nya PRO-objektiv lanseras idag. 8mm Fisheye f/1,8 PRO och ett 7-14mm f/2,8 PRO som fyller upp lineupen inom PRO-segmentet till Micro 4/3 på ett gott sätt. Ca 9490kr resp 12990kr för dessa objektiv. Närgränsen på 8mm är 2,5cm och maximal förstoringsgrad x0,2 vilket gör att man kan få väldigt roliga bildresultat om man är lite kreativ.

  Olympus M.Zuiko Digital 8/1,8 PRO Fisheye

  Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14/2,8 PRO


 • Förmånligt just nu!

  Du har väl inte missat att när du köper Canon-produkter kan du delbetala dessa på 30 månader helt utan ränta? 0% ränta, 0kr uppläggningsavgift och endast 29kr aviavgift gör det till en bra affär.

  Du kan välja tex en EOS 7D Mark II eller en 5D Mark III, kampanjen gäller alla produkter mellan 8-50 tkr inkl moms från Canon. Har du flera frågor kring detta är du välkommen att ringa eller maila oss så hjälper vi dig med detta. Delbetalningen gäller endast under maj månad så se till att inte vänta för länge innan du bestämmer dig.

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Även om det inte är det bästa objektivet som Canon har tillverkat med avancerad teknik och ytbehandlingar så är det ett viktigt objektiv för det är första steget för många att utvecklas som fotograf - ett fast 50mm f/1,8!

  Canon lanserar ett 39mm långt objektiv med fast brännvidd på 50mm och en ljusstyrka på f/1,8 som tar över efter föregångaren med samma specifikation. Den nya ser lite annorlunda ut och är nu kompletterad med STM som är en mjukare fokusmotor som gör att det ser bättre ut vid filmning men även mycket tystare. Ny ytbehandling som kallas för Super Spectra Lens Coating, en 7-bladig bländare och ett kompakt format med en närgräns på endast 0,35m gör det till en intressant glugg för tusentals fotografer och fotointresserade.

  Boka redan nu: Canon EF 50/1,8 STM

 • Firmware X-T1

  Nyhet

  Nu släpper Fujifilm en ny firmware till X-T1 och det är inte en ny version för att fixa gamla buggar utan du får en bättre kamera om du installerar denna nyhet. Har du en X-T1? Grattis, då kan du snart göra den bättre...utan kostnad!

  Så här skriver Fujifilm själva:

  Vi på FUJIFILM är tacksamma för alla den feedback vi får på olika funktioner och förbättringar som önskas i våra kameror. Denna information är jätteviktig i vårt kontinuerliga arbete med att förbättra våra befintliga modeller genom nya mjukvaruuppdateringar. I december 2014 släppte vi en omfattande uppdatering till vår populära kompakta systemkamera FUJIFILM X-T1 med en mängd förbättringar och nya funktioner. Nu gör vi det igen! Under juni månad kommer firmware 4.00 till FUJIFILM X-T1 och X-T1 GS med bl.a. ett helt nytt autofokussystem med högre prestanda och bättre anpassning för rörliga motiv samt flera andra funktioner som har efterfrågats av våra användare.

  1. Autofokusläget ”enskild punkt” kompletteras med nyutvecklade ”zon” och ”bred/spårning” som båda använder 77 autofokuspunkter (49 punkter i läget ”enskild punkt”) över ett större område för att avsevärt förbättra kamerans förmåga att fånga rörliga motiv.
  Med inställningen ”zon” går det att välja mellan tre stycken olika storlekar (3x3, 5x3 eller 5x5) för fokusområdet och i kombination med kontinuerlig autofokus följer fokuseringen effektivt med motivet inom den valda zonen. I läget ”bred/spårning” identifieras och spåras motivet automatiskt av de 77 fokuspunkterna vilket gör det möjligt att bibehålla fokus på ett motiv som rör sig vertikalt, horisontellt ochfram och tillbaka.

  2. Autofokushastigheten under sämre ljusförhållanden har förbättras tack vare att bildsensorns fasdetektionspixlar nu fungerar ner till 0,5 EV (tidigare 2,5 EV) och i läget ”enskild punkt” delas nu fokusområdet in i mindre delar för att med större noggrannhet kunna bestämma avståndet till motivet.

  3. Funktionen ”ögondetektion” som automatiskt upptäcker och fokuserar på ögon gör det enklare att fotografera porträtt med stor bländaröppning.

  4. Med uppdateringen växlar kameran automatiskt till makroläge med bibehållen autofokushastighet. Man behöver alltså inte längre slå på makro-läget och kan istället tilldela den knappen en annan funktion.

  5. Algoritmen för autofokus under videoinspelning har optimerats och blivit smidigare och mer naturlig.

  6. Med slutartidshjulet inställt på ”T” och slutartyp på ”mekanisk + elektronisk” går det nu att med hjälp av det främre inmatningshjulet välja mellan samtliga slutartider (30-1 / 32000sec)

  7. Exponeringskompensationen fungerar i manuellt läge med ISO inställt på ”auto”.

  8. Linjerna i kamerans rutnät (slås på under ”skärminställning”) har förfinats för att göra det enklare att se motivet.

  9. För att undvika förvirring har ”tyst läge” döpts om till ”ljud & blixt av”

 • Ny film: Sony DSC-QX1

  Det här är en spännande produkt som många kikat på och du kan nu få veta mera och se hur man kan använda den här spännande och kreativa produkten. Håll i hatten och tryck play!

  Du hittar filmen här: Youtube: Sony DSC-QX1

 • Fujifilm Fujinon XF 16/1,4 R WR

  Test

  Det här är ett objektiv vi är jätteglada för att ha fått testa så tidigt och du kan redan nu läsa testet och se våra bilder. Fujifilm har de senaste åren kommit med flera objektiv som är bland de bästa som finns, oavsett märke.

  Mats skriver: Objektivet är byggt av metall och känns mycket gediget. Har även fin känsla i fokus och bländarring och så långt ifrån plast man kan komma. För att skifta mellan AF och MF skjuter man helt enkelt fokusringen fram och tillbaka. Det går dock inte att fokusera manuellt när objektivet är i AF-läget. Närgränsen är så kort som 15 cm, vilket gör att man kan jobba nära sina motiv och hitta nya kreativa vinklar. En tyst och snabb autofokusmotor bidrar till en fokuseringstid på ner till 0,11 sekunder. Objektivet har damm- och fukttätningar och den nya Nano-GI-antireflexbehandlingen, som ytterligare minskar graden av av ströljus och reflexer i optiken. Man har även med en skärpedjupsskala i anslutning till fokuseringsringen - mycket välkommet för den som enkelt vill hitta hyperfokalavståndet eller av andra skäl få en snabb uppfattning om skärpedjupet vid aktuell bländarinställning.

  Hela testet finner du här, kostnadsfritt som vanligt: Fujifilm Fujinon XF 16/1,4 R WR

 • Boka studio - erbjudande!

  Vi har möjligheten att erbjuda 50% rabatt när du hyr 1646 Studios i Umeå! Passa på att utnyttja en av Sveriges bästa studios till ett riktigt bra pris, du har hela maj på dig att boka en tid ända tom 30 november.

  Studion har fått beröm av Sveriges största fototidningar, fotografer och leverantörer och du som har besökt studion vet att det är en drömverkstad för en fotograf. Ordentligt med utrustning, allt är nytt och fräscht, ett riktigt kök, lounge, makeup-rum, toaletter och även en stor green screen för dig som hellre vill filma. Stor port betyder att du kan kan köra in en bil, snöskoter, motorcyklar eller annat otympligt.

  Läs mera om studion här: 1646 Studios

  För att utnyttja erbjudandet, kontakta info@1646.se senast 31 maj och ange CyberPhoto. Erbjudandet gäller studio & produkthyra, ej catering eller andra tilläggstjänster. Studion ligger ett stenkast från Umeå City Airport som trafikeras av SAS, Norwegian och Malmö Aviation flera gånger dagligen av respektive flygbolag.

 • Canon EF-S 17-55/2,8 IS USM

  Test

  Vi har testat och uppdaterat tester på intressanta objektiv som har något år på nacken nu och nästa objektiv till rakning är det populära 17-55mm från Canon. Har du haft ett sådant? Kanske är sugen? Läs vårt test!

  Mats skriver: Canon EF-S 17-55/2,8 IS USM är en ljusstark och bra normalzoom med inbyggd stabilisering. Objektivet är avsett endast för Canons kameror med sensorer i APS-C storlek och ger motsvarande brännvidder på ca 27-88mm. Objektivet släpptes 2006 och har genom åren blivit ett enormt populärt objektiv och en riktigt storsäljare. Vi har nu uppdaterat det gamla testet från 2006 med en betydligt modernare och mer högupplöst kamera, nämligen Canon EOS 7D Mark II.

  Läs hela testet här: Canon EF-S 17-55/2,8 IS USM

 • Everest

  Christer Sjöberg har också skickat in en fågelbild, men den är tagen på en ovanlig plats...

  Christer säger: "Bilden är tagen med en Sony Alpha 6000 + E 10-18mm F4 OSS på 10mm. Vet tyvärr inte vad det är för fåglar (någon som vet?) men de var dock väldigt tacksamma att fotografera eftersom de inte var särskilt rädda av sig vilket gjorde att jag kom riktigt nära med vidvinkelobjektivet. Bilden togs på väg upp mot Everest basläger den 7:e April i år."

  Vi tackar för bilden och imponeras av den fantastiska vyn.


 • Luft under vingarna

  Björn Wennberg bjuder på dagens bild som visar en fiskgjuse som har fått ordentligt med luft under vingarna. Nu när veckan har tagit riktig fart hoppas vi att du också får uppleva detta.

  Att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt kanske är livets största utmaning. Bilden här ovan är tagen vid sjön Dravagen i Lofsdalen förra helgen och Björn berättar för oss: "Det var snö på isen som täckte en stor del av sjön, därav blev det bra ljus underifrån".

  Bilden är tagen med Canon 5D Mark III med objektivet 400 mm 2,8 med Canon Extender 2x II.

  Stort tack för bilden - vi hoppas att våren och sommaren bjuder på många fler fototillfällen!

  Kolla in kameran här: Canon 5D Mark III


 • Fyra är för många

  En arbetskamrat diskuterade hur vi och vår hjärna är van vid vissa saker...

  Han bad mig göra en bild på en person med fyra ögon. Jag tog en bild på en vacker kvinna med vackra ögon och la in extra ögon. Det tog bara någon minut i Photoshop och resultatet blev förvånansvärt obekvämt. Vår hjärna får svårt att hantera intrycket och det känns obehagligt, eller hur?

  /Thomas

 • Gamla goda Canon EF 135/2,0L USM

  Test

  Mats är nostalgisk och testar en riktig gammal goding. Under nästan 20 år har Canon EF 135/2,0L hållit sig aktiv i fotoväskan. För att sätta ribban högt i dagens test så låter han 135:an möta en ung och stark utmanare med oerhörd skärpa.

  Nu är kanske 19 år ingen ålder som vi normalt höjer ögonbrynen åt men när det gäller objektiv så kanske du håller med om att det är en anmärkningsvärd ålder. Själva firar vi 20 år som e-handlare i år och reflekterar man över vilka otroliga saker som har hänt på marknaden under den här tid så blir det extra kul att ta en titt på dagens testmatch.

  Så vad har han kommit fram till, vår käre Mats, kan verkligen en så pass gammal produkt tävla med dagens utvecklade modeller? Det är inte heller någon lätt motståndare den möter i Samyangs oerhört skarpa 135mm f/2. Vi skvallrar inte hur det gick här i bloggen - klicka in själv och läs helheten!

  Här får du veta resultatet: Canon EF 135/2,0L USM

 • Ny film: Fota macro med mellanringar

  Nu börjar allt vakna till liv i naturen och det blir riktigt lätt att hitta spännande motiv för närbildsfotografering. Kolla in vår nya video där Johannes ger dig handfasta tips om att fota med mellanringar och ditt teleobjektiv.

  Det är inte konstigt att det finns ett stort intresse för macrofoto så här års men kanske vill du inte riktigt satsa på ett macroobjektiv ännu. Det finns ett billigare alternativ för dig som vill prova på denna roliga bildform. Titta in på veckans film om mellanringar och se om det kan vara något för dig.


  Du hittar filmen här: Youtube: Fota macro med mellanringar

  Du hittar Meikes mellanringar här: Meike AF Mellanringsats 12/20/36mm till Nikon