35:an

Om du är sugen på ett nytt objektiv men velar på vilken brännvidd du ska välja så är du inte ensam. Många väljer ett 50mm fast objektiv men vi vill passa på att slå ett slag för 35mm som brännvidd även om det finns risker...

Fördelen med 35mm är tex närgränsen som ibland på 50mm-objektiv blir lite för dålig och man saknar de där extra centimetrarna som man får på en 35:a. En annan fördel är att användningsområdet vidgas med 35mm då det på fullformat (stor sensor) ger en vinkel som går att använda inomhus och till landskap medan 50mm i regel blir lite snäv för det o man ska få en känsla för rum. Köper man ett 35mm med ljusstyrka 1,4 så blir bokehn, eller bakgrundsoskärpan, mjuk och fin på helt öppen bländare i synnerhet om du fokuserar på något som ligger i förgrunden. Fördelarna blir att användningsområdet i regel ökar medan 50mm ger mindre risk för distorsion och i samma förhållanden ger märkbart mera oskärpa i bakgrund / förgrund. Bilden ovan är tagen med Nikon 35mm f/1,4G nu i helgen här i Umeå.

Här hittar du flera 35mm objektiv:
Sigma 35/1,4 DG HSM (Art) för Canon AF
Canon EF 35/2,0 IS USM
Canon EF 35/1,4L USM
Samyang MF 35/1,4 AS UMC för Nikon
Nikon AF-S 35/1,8 G ED
Nikon AF-S 35/1,4 G ED
Sony Zeiss Distagon T* FE 35/1,4 ZA, för Sony E-fattning (fullformat)
Zeiss Loxia 35/2,0 för Sony E-fattning (fullformat)