• Pretty

  En skoluppgift...

  Nu när jag är hemma i Umeå och jobbar här på CyberPhoto igen över julhelgen så tänkte jag dela med mig av en till bild från min fotoutbildning. Här var uppdraget återigen att fotografera en reklambild med utvalt tema och målgrupp.

  Det är inte helt lätt att skapa en känsla och ett nytänk i kategorin reklamfoto. Det finns så många erfarna och duktiga reklambyråer och reklamfotografer. Då ska vi oerfarna elever försöka överträffa alla dem, vilket är nära omöjligt, men vi gjorde det bästa vi kunde. Förhoppningsvis så blir vi bättre och bättre. Den här bilden tog jag av min barndomsvän som var på besök och snällt nog ställde hon upp som fotomodell.

  Bilden tog jag med en Nikon D800 + Nikon 58/1,4 på 1/125s, f/8 och ISO 100.

  /Louise, CyberPhoto

 • Gott nytt år!

  Härmed önskar vi dig som följer vår Blogg ett riktigt gott nytt år! Om du bara råkar hamna här i Bloggen så se till att börja följa den under 2016 så missar du inget av det som händer inom foto och video.

  Nyårslöften. Har du några den här gången? Vi har ett par löften till dig som följer oss och är kund hos oss. För det första kommer det flera tester och videos under 2016 och för det andra kan vi lova att det kommer väldigt bra produkter varav vissa är mycket, mycket efterlängtade. Håll ögonen öppna redan i januari är vårt stalltips.

  Vad är vi extra glada för under 2015? När det kommer till produkter så kan du läsa här vad vi tyckte om årets produkter: CyberPhoto Awards 2015 men en annan sak är alla filmer som vi hunnit göra under året. Johannes har gjort ett flertal filmer som lär ut grunderna i fotografering bland mycket annat. Kolla gärna in vår kanal på Youtube som du hittar här: Youtube: CyberPhoto

  Astrofotografering har ökat under året och intresset för vårt himlavalv är större än tidigare, mycket roligt och givande! En annan trend är att fotografera fågel och natur har stärkts vilket vi märker på efterfrågan och antalet bilder som ni läsare skickar in inom den genren. Tävlingen som pågår till 3 januari (läs längre ned i Bloggen) har slagit alla rekord när det gäller inskickade bidrag, över 1500 bidrag har inkommit till oss, fantastiskt!

  Kort sagt, TACK för att du valt att handla hos oss under 2015 och vi hoppas att du väljer oss i fortsättningen också. Gott nytt år!

 • Fyrverkeri

  På nyårsafton så kommer det troligen att bli en ljusshow av stora mått. Skapad av naturen själv.

  Norrsken är mycket svårt att förutsäga, vilket de flesta av er vet. Men allt pekar på att det kommer att bli ett riktigt stort norrsken inom kort och det kommer troligen att synas ända ner till Göteborg, kanske till och med norra Skåne.

  Uppdatering: Vissa prognosen säger att det börjar redan nu så om du är befriad från moln så bör du kolla in himlen. Andra säger start 22:00 ikväll.

  Bilden du ser är tagen tidigare under hösten med Nikon D810 + 14-24mm på 3s, f/2.8, 14mm och ISO 1600.

  /Thomas

 • Mode

  En skoluppgift...

  Nu när jag är hemma i Umeå och jobbar här på CyberPhoto igen över julhelgen så tänkte jag dela med mig av en till bild från min fotoutbildning. Här skulle vi få fram en bild på temat mode genom att leka oss fram i studion. Detta med hjälp av ljus och skuggor förutom själva modellen då. Jag tyckte att alla poser blev lite stela och för "vanliga" så jag bad modellen röra mer på sig. till slut på fick jag denna ögonblicksbild mitt i en rörelse. Först då fick jag det liv i bilden som jag var ute efter.

  Bilden tog jag med en Nikon D800 + Nikon 50/1,4 på 1/200s, f/7,1 och ISO 100.

  /Louise, CyberPhoto

 • Jubileum: 10 år med EOS 5D

  Nu fyller Canon EOS 5D-serien 10 år och för dig som gillar fotografering så har 5D antingen varit en drömkamera, ett alternativ eller något du haft i kameraväskan. Vi skulle vilja påstå att EOS 5D-serien är en av de viktigaste och mest betydelsefulla kamerorna i den digitala fotograferingens relativt korta historia.

  Den 22 augusti 2005 var det dags för EOS 5D som då kostade ungefär hälften av Canons professionella fullformatskamera och var ett mindre och smidigare kamerahus vilket föll i god jord. Vi minns hur stark 5D var vid lanseringen, 29990kr och omåttligt populär! Vi hade samtal och mail i massor och leveranstiden var den stora frågan. Mats, som idag skriver och utför våra tester, minns när 5D kom: "Analogt mellanformat höll jag mig kvar vid fram till EOS 5D kom, plötsligt hade jag råd att gå helt till digitalt och sålde då allt det analoga. Minns att 20D inte räckte för mina behov och 1Ds var för dyr så EOS 5D öppnade helt nya möjligheter för mig".

  Likadant var det för många andra. EOS 5D var nyckeln till det digitala och därför inte så konstigt att det blev den dundersuccé som det blev. I filmernas värld är oftast uppföljare svåra att få till och det blir första filmen som anses som den "bästa". 5D Mark II blev också en succé. Från 12,8 Mpixel till 21,1 Mpixel och bättre på allt än sin föregångare. Nikon hade lanserat D700 strax innan med teknik från storebror D3 i ett mindre hus och den tillsammans med 5D Mark II skapade en stark position för fullformatskameror. 5D Mark II hade däremot möjligheten att filma i Full HD vilket var ett starkt argument och gjorde den till en trendsättare. 17 september 2008 föddes Mark II och den 24 december 2012 stängdes produkten av Canon i Japan.

  Då är vi inne i nutid. 5D Mark III. Kameran lanserade den 2 mars 2012 och Canon lyckades igen. Strax innan lanseringen hade Nikon lanserat D800 med 36,3 Mpixel och förväntningarna på Canon var att matcha det då man hade legat ett steg före när det gäller upplösning de senaste åren i de flesta segmenten. Många blev frågande när EOS 5D Mark III "bara" fick en sensor på 22,3 Mpixel men snabbt förstod man att den nya 5:an var ett redskap och ett verktyg som skulle fungera bra för nästan all typ av fotografering. Med 6 bilder per sekund, upplösning så att det räcker till det mesta, en mycket bättre ljusmätning och autofokus än föregångarna så är 5D Mark III fortfarande en favorit som verktyg för många pressfotografer, dokumentärfotografer, porträttfotografer osv. Kort sagt är en EOS 5D Mark III aldrig fel.

  Du har säkert ett minne av EOS 5D också, dela gärna med dig av detta i form av en kommentar, det gillar vi! Frågan som återstår är så klart...vad händer nu? 5D-serien har förstärkts av EOS 5Ds och EOS 5Ds R som ger en otroligt hög detaljrikedom men vad kommer efter 5D Mark III? Vi har ingen aning men vi är lika spända som du...och vi gör en kvalificerad gissning i att Canon lyckas igen.

  Se mera om Canon 5D här: Youtube: Canon EOS 5DS: Joel Santos
  Se vår film om Canon 5Ds R här: Youtube: Canon EOS 5Ds R

  Du kan vinna en egen EOS 5D Mark III! Se till att tävla med oss senast 3 januari, se mera längre ned i Bloggen.


 • Het nyhet

  Nyhet

  En produkt som är mycket het är Peak Design Messenger, väskan som tar in Peak Design på väskmarknaden och vi är redan många som har bokat vårt exemplar av denna nya, snygga och praktiska väska.

  Väskor är sällan mera än en kostnad men du vet kanske, som jag, att när man har en dålig väska så använder man den inte. Peak Design har länge väntat med att lansera en väl fungerande väska för man har jagat perfektion och nu är den på väg in till oss, i dagarna kan man få sin Messenger-väska från CyberPhoto! Läs mera och beställ ditt exemplar här: Peak Design The Everyday Messenger Grå

 • Inspiration på hög nivå

  National Geographics hemsida är ett riktigt bra ställe att hänga på om man gillar bilder på djur, natur och landskap och nu har man samlat de populäraste bilderna från 2015, fantastiskt inspirerande!

  När man väl besöker sidan och börjar att bläddra bland de olika månaderna så finns det väldigt mycket bilder att kika på och det är svårt att sluta. Perfekt inspiration om du sitter på jobbet idag och drömmer om den där fotoresan till det där exotiska stället som du alltid drömt om. Du hittar alla bilder via länken nedan, ha en trevlig inspirationstur: National Geographic: 20 bästa 2015

 • Komplettera till superpris!

  Vissa produkter är sådana man fastnar för och då är det lätt att rekommendera dem och en sådan produkt är Fujifilms X-Pro 1 som vi nu erbjuder tillsammans med smidiga 18mm F2.0 för endast 6990kr, en perfekt kompis när man reser!

  Det blir smidigt och enkelt och både brännvidden samt ljusstyrkan gör det lätt att dokumentera resan, staden, landskapet osv. Vi kan verkligen rekommendera både kombinationen och produkterna för de presterar otroligt fina bilder och i synnerhet till detta pris. 5990kr ger dig en bra kompaktkamera, eller en fantastisk X-Pro 1 från Fujifilm...

  Läs mera och beställ här: Fujifilm X-Pro1 kit med Fujinon XF 18/2.0 R

 • Gäller tom 3 januari!

  Hösten stora tävling innehåller fantastiska priser i form av drömkameror från Canon, nämligen 5D Mark III, 7D Mark II och superkompakten G3X. Tävlingen delas upp i tre kategorier och du kan vara med i alla kategorierna under tävlingsperioden.

  Tävlingsregler: Du som skickar in bidraget måste ha tagit bilden själv. Bilden får vara efterbearbetad men alla delar av bilden (alla exponeringar) måste vara tagna av dig. Bilden ska skickas in som JPG (jpeg) och vara max 3MB i filstorlek, minst 800 pixlar bred. Varje deltagare får delta med ett (1) bidrag i varje kategori. Kategorierna är Landskap, Street och Fauna (djurvärlden). Fri tolkning av temat gäller och vi förbehåller oss rätten att visa bilderna i samband med tävlingen på vår Facebook-sida, Blogg och Instagram. Tävlingen pågår tom 3 januari 2016 och vinnare utses inom 14 dagar efter avslutad tävling. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Första priset i kategorin Landskap är en helt ny Canon EOS 5D Mark III, i kategorin Street en Canon Powershot G3X och i kategorin Fauna en Canon EOS 7D Mark II. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryn består av anställda på CyberPhoto. Presentkort på 1000kr kommer att ges till tvåan i respektive kategori. Släkt och familj till anställda får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Priserna skickas ut inom 14 dagar efter vinnarpresentation. Bilderna behöver ej vara tagna med en Canon-kamera. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Du har nu tre kategorier att tävla i och priserna är lockande för oss alla, eller hur! Se till att arbeta fram din absolut bästa bild i respektive kategori för att maximera din chans till vinst. Läs gärna mera om priserna som du kan vinna via länkarna nedan. LYCKA TILL!

  Canon EOS 5D Mark III hus
  Canon EOS 7D Mark II hus
  Canon PowerShot G3 X

 • Zeiss Loxia 21/2,8

  Test

  Som tidigare sagt är Zeiss på hugget, och vi också så nu släpper vi testet på Loxia 21mm som är en "perfect fit" för Sonys nya systemkameror. Du hittar testet, kostnadsfritt som vanligt, på vår hemsida.

  Mats skriver så här: Loxia 21/2,8 är byggd till större del av metall vilket också ger en mycket gedigen känsla. Storleksmässigt är den ypperligt anpassad för Sonys spegelfria A7-modeller, näst intill perfekt i storlek. Fokus och bländarring går med underbart skönt motstånd. Gummipackning vid kamerafattningen skyddar skarven mellan kamera och objektiv mot damm och fukt. Vid fokusering växer det några enstaka millimeter på längden, men frontlinsen snurrar ej. Gammaldags avstånd och bländarskala är alltid trevligt, och tyvärr rätt ovanligt bland moderna objektiv. Suveränt för dig som vill skapa maximalt skärpedjup via hyperfokusering.

  Läs allt om nya Loxia här: Zeiss Loxia 21/2,8 för Sony E-fattning (fullformat)

 • Sony HVL-F60M

  Test

  Den mörkaste dagen på året, eller i alla fall dagen då ljuset kommer tillbaka, är en bra dag för att presentera ett test på en blixt, eller hur? Sonys HVL-F60M är en kompetent blixt som Mats har testat!

  Så här skriver Mats: Blixten är väderskyddad och känns robust byggd. Vinklingsfunktionerna av blixthuvudet går med lagom motstånd, och man behöver inte trycka eller hålla inne någon låsknapp för att kunna vinkla blixten, vilket jag personligen tycker är ett stort plus. Måste även passa på att hylla Sonys mycket unika och geniala vinklingsbara lösning för blixthuvudet, så här borde alla blixtar vara konstruerade för stående bildtagning (se bild nedan). Men prova för guds skull inte vrida på blixthuvudet som med vanliga standard-blixtar, för det går inte.

  Resten hittar du här: Sony HVL-F60M

 • Rosa

  En skoluppgift...

  Nu när jag är hemma i Umeå och jobbar här på CyberPhoto igen över julhelgen så tänkte jag dela med mig av en bild från min fotoutbildning. Här var uppdraget att fotografera en reklambild med utvalt tema och målgrupp. Det svåra med bilden var att återskapa viss text på läppglansen, då texten var skadad eller nött. Jag behövde också trolla bort repor på dem. Det tog också en hel del tid att putsa bort damm och skador på marängerna och skuggorna var kluriga att få till då de inte får vara för mörka men ändå kunna finnas med i bilden.

  Bilden tog jag med en Nikon D800 + Nikon 85/1,4 på 1/125s, f/11 och ISO 100.

  /Louise, CyberPhoto

 • Värmen är här?

  Vet inte hur det har varit statistiskt sett men visst känns det som en mildare och varmare vinter "än vanligt"? Snön ska ju ligga vit och vacker just nu, i alla fall i norra delarna av vårt land, men det är inte riktigt så...

  Den här bilden har Johan Dahlkvist skickat in till oss och det är inte så svårt att se vilken stad som är avbildad, eller hur? Att det kan vara ett milt klimat i Skåne är ingen nyhet eller ovanlighet och därför kan en vinterbild se ut så här. Nu håller vi i vilket fall tummar och tår för att det ska komma snö och kyla så att det blir lättare att ta de där vackra vinterbilderna som blir så vackra, i synnerhet om man kan kombinera det med en vacker solnedgång eller norrsken. Johans bild är med i tävlingen och kategorin Landskap, så se till att Johan får lite konkurrens och skicka in din bästa bild och ta samtidigt chansen att vinna en ny kamera! (Läs mera om tävlingen längre ned i bloggen)

  Ha en fin tisdag!

 • Tävla och vinn drömkameran!

  Som du troligen redan vet så har vi en stor tävling just nu där priser för totalt 50000kr står på spel! Mats Forsberg tävlar med den här bilden i kategorin Fauna och visst är det ett häftigt flin som Mats har förevigat?

  Tävlingen består av tre kategorier (mera information finns längre ned i Bloggen) som är Fauna, Street och Landskap. Temat är öppet för fri tolkning och det är roligt att se hur mycket det skiljer mellan bilderna, vi kommer att ha ett stort och svårt arbete att välja rätt bilder, det vet vi redan nu! Se till att du är med och tävlar om kameror som EOS 5D Mark III, EOS 7D Mark II och G3X genom att skicka in dina bidrag till blogg@cyberphoto.se i en, två eller tre av kategorierna. Lycka till!

 • Sony DSC-RX1R II

  Test

  Äntligen är vi klara med testet av Sonys nya RX1R version 2 eller som det heter snyggt, version II. Nu kan du läsa även det testet, helt kostnadsfritt, på vår hemsida. Det här är en drömkamera för många och vi vet nog alla redan att den inte är dålig...

  Frågan är istället, HUR bra är den och är det ett bra val? Den har den smarta lösningen med en uppfällbar sökare som kommer i lillebror RX100-serien och nu hamnat i en annan kamera. Mats skriver: Uppfällbar sökare är en genialisk lösning på en kamera som RX1R II. Sökaren tar inget onödigt utrymme, och är heller inget man behöver fundera över att ta med eller som man kan riskera att slarva bort. Den bara finns där när man behöver den, helt suveränt! Den är av elektronisk variant och visar samma bild och information som skärmen. Sökaren är av naturliga skäl inte speciellt stor, men ger ändå förhållandevis en mycket bra och detaljrik bild, och även vid sämre ljusförhållanden. Ögonsensor för automatisk växling mellan sökare och skärm finns också och det går att programmera någon av C-knapparna för manuell växling.

  Läs hela testet här: Sony DSC-RX1R II • Ny film: Canon EOS 5DS R

  Kolla in när Johannes berättar lite mera om Canon EOS 5DS R och hur den presterar. Är du intresserad av nya 5DS eller 5DS R så kontakta oss så hjälper vi dig med det och även med inbyte om du har en äldre utrustning som du inte behöver.

  Du hittar filmen här: Youtube: Canon EOS 5DS R

 • Canon EF 40/2,8 STM

  Test

  Platt som en pannkaka...och smidigt...det är Canons lilla 40mm STM-glugg och vi har testat den! Läs vårt test och se om denna lilla vän till din EOS kan vara något att satsa på.

  Mats skriver: Canons första "pannkaka", dvs en optik som är liten och smidig, sticker ut bara några enstaka centimeter från kamerahuset. EF 40/2,8 var också den första Canon-optiken tillsammans med EF-S 18-135 STM, som fick Canons Stepping Motor (därav förkortningen STM i beteckningen). STM-motorn är speciellt framtagen för videofilmning.

  Läs allt här: Canon EF 40/2,8 STM

 • Triumph

  En hoj piggar alltid upp...

  Många av oss gillar bilar och motorcyklar vilket märks här i bloggen, men det gör många av våra läsare också, så denna bild är till er som ser fram emot våren och möjligheten att åka på två hjul igen... eller kanske bara ett hjul...

  Ibland blir en bild bättre än väntat. När jag tog bilden på denna engelska motorcykel i Italien för ett par veckor sedan, så såg jag inte de engelska flaggorna som sitter klistrade på väggen. De kryddade bilden.

  Vad tror du denna bild är tagen med för kamera? I den här bildstorleken är det väldigt svårt att avgöra. Den är tagen med en iPhone 6s. Våra mobilkameror är verkligen ett bra komplement, för de finns alltid med. Men de är naturligtvis fortfarande ljusår bort från en riktig systemkamera.

  /Thomas

 • Geminider

  Den här vackra bilden har vi fått inskickad av Mattias Jakobsson som plåtat mellan Gällivare och Porjus natten till måndag. Norrsken ger ett vackert bakgrundsljus medan geminiderna brinner upp i atmosfären.

  Tack till Mattias som skickat in bilden, vi uppskattar verkligen denna vilket vi är säkra på att alla Bloggläsare gör. Är du sugen på att börja plåta natthimlen är ett bra vidvinkel eller en vidvinkelzoom en bra början. Just nu har vi Sigmas 10-20mm inkl ett riktigt fint filter på lager (till Canon & Nikon) för 3990kr. Ett mycket populärt objektiv annars är Samyang 14mm f/2,8 som nästan blivit en standard bland astrofotografer i kameraväskan. Läs våra testar av dessa via länkarna nedan.

  Sigma 10-20mm kampanj:
  Sigma EX 10-20/3,5 DC HSM för Canon + Sigma UV-filter WR
  Sigma EX 10-20/3,5 DC HSM för Nikon + Sigma UV-filter WR

  Samyang 14mm test:
  Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC AE för Nikon (AE-version)
  Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC för Canon EOS
  Samyang finns även till Pentax, Sony och Samsung.

  Ett sista julklappstips är denna som är en superdeal: Triopo GT-3230X8C kolfiberstativ


 • DxO One

  Test

  Den nya intressanta DxO One har vi testat nu, en kamera som passar till din iPhone och ger dig en kamera med stor sensor och möjligheterna till bra bilder. Är det här framtidens "lösning"?

  Mats skriver: DxO ONE är oerhört liten och fickvänlig. Den är byggd till större del av metall och känns förhållandevis robust, men Lightning-kontakten i smartenheten upplever jag däremot som en svag länk och jag skulle inte lägga ner prylarna i fickan utan att först koppla bort kameran från mobilen och fälla in kontakten. Linsskyddet fungerar även som on/off, samt för ut och infällning av Lightning-kontakten.

  Du hittar testet här: DxO One test

 • Uppdatering: Panasonic

  Nyhet

  Panasonic lanserade nyligen Dual IS, en funktion som ger bildstabiliseringen i objektivet och i kamerahuset ett sätt att samverka för en mycket kraftfull effekt. GX8 har stöd inbyggt och uppdatering kommer för flera objektiv idag.

  Nu har man släppt stöd för Panasonics Leica 45mm f/2,8 Macro, 45-150mm f/4-5,6, 12-32mm f/3,5-5,6, 35-100mm f/4-5,6 och X Vario 14-42mm f/3,5-5. alla har Power eller Mega OIS, alltså inbyggd stabilisering inbyggd, och ger tillsammans med GX8 en slagbar effekt när det kommer till stabilisering som hjälper till i huvudsak vid handhållen fotografering.

  Uppdateringen hittar du på Panasonics hemsida:Panasonic support: GX8 Firmware

 • Rött

  Det lyste till i himlen igår kväll över stora delar av Sverige...

  Många av oss hade förväntat oss meteorregn över himlen men möttes av ett sprakande norrsken. Och en hel del stjärnfall också faktiskt.

  Det unika med gårdagens praktfulla norrsken var att det var mycket röda inslag, ovanligt många faktiskt. Det röda kommer från syre som träffas på hög höjd, kring 20 km upp. På lägre höjd så avger syre ett grönt sken. Lila och blått kommer från kväve. Röda nederkanter ska tydligen komma från kväve.

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon 14-24mm, 2s, f/2,8, ISO 1600.

  /Thomas

 • Panasonic Post Focus

  Test

  Vi kommer ihåg när D90 kom och lanserade, efter många rykten, filmfunktion i en systemkamera. Vad ska man ha det till var en vanlig fråga och under ett par år fick vi regelbundet frågan om vilken kamera utan filmfunktion vi hade på lager för att det var något man inte ville ha, behövde eller vill betala för. Post Focus är en funktion Panasonic lanserat och att i efterhand kunna flytta fokus är något som kommer stort de kommande åren är vi helt säkra på. Hur bra fungerar det idag?

  Bara tanken att plåta med stor bländaröppning och att i efterhand kunna flytta fokus så det sitter perfekt är slående och även om Panasonics lösning är den första så är det en bra start och kan vara till stor nytta redan nu. Man använder egentligen filmteknik för att spela in filmrutor i 4K som man sen kan välja mellan för att hitta den med skärpan på rätt ställe. Mats har testat denna funktion och du kan läsa det i testet av berörda kameror, Panasonics G7, GX8 och FZ300. Läs mera här: Panasonic Lumix DMC-GX8 Test

  Vi tror att inom en nära framtid kommer det här starkt och med 8K på väg in inom ett par år kan man mixa det (33 Mpixel) med den här funktionen och därigenom få högupplösta bilder där man kan välja ut rätt ruta för att sätta fokus. Vi har kunder som berättat om bröllopsjobb där flertalet bilder har varit oskarpa pga lite back- eller frontfokus och som bröllopsfotografer har man svårt att kunna göra om sitt jobb och en oskarp bild är svår, eller omöjlig, att fixa till. Vi är säkra på att vi får skäl till återkomma till konceptet med Post Focus.

 • Gläns över sjö...

  Så börjar Viktor Rydbergs dikt och på bilden ser du det i verkligheten genom den bild som Sermon Shabi har skickat in till oss. Härlig bild och även om det var kallt i stora delar av landet så var många ute, kul!

  Du ser väl det läckra i bilden? "Stjärnfall" är svåra att få riktigt läckra på bild men det hjälper när man har tänkt på förgrunden (kameran) och naturen hjälper till med en grön bakgrund som skiftar form och storlek hela tiden. Härlig bild, Sermon, tack för att du delar med dig av den och inspirerar oss!

 • Glöder ofta

  Himlen glöder i grönt mest varje kväll nu...

  Hela hösten har det regelbundet dykt upp norrsken på himlen, ända ner till Gotland faktiskt.

  Ibland är det en stor show, ibland i många olika färger, och ibland knappt synligt för ögat men kameran ser det. Denna bild är ett sånt exempel. Man kunde uttyda lite grönt skimmer på himlen men kameran såg norrskenet klart och tydligt. Det är så vackert, och jag undrar om det inte är lite beroendeframkallande. Att stå mitt ute i ingenstans och se på naturens mäktiga skådespel ger verkligen frid i själen.

  Bilden tagen med Nikon D810 på 6s, f/2 och ISO 1600

  /Thomas

 • Geminiderna

  Då var det dags för meteorregn igen...

  Igår och idag så är aktiviteten som högst och vi kan räkna med 80-100 st "stjärnfall" per timme.

  Det var verkligen inte helt lätt att träffa av ett stjärnfall, trots att kameran stod och gick på intervalltimer. Med mina ögon så var showen bättre och jag fick dessutom se en meteor som gick in i atmosfären och glödde klargrönt. Självklart så hände det mellan två exponeringar. Vid -14 grader så ville man inte stå utomhus alltför länge. Denna bild är verkligen inget mästerverk, men det är verkligen ett minne från en fascinerande kväll.

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon 14-24mm vid 14mm, 8s, f/2,8 och ISO 1600.

  /Thomas

 • Komplettering Wenpod

  Nu har vi även X1 i lager, den smidiga lösningen för dig som använder GoPro men vill ha ett bättre resultat när du cyklar eller kör MC. Den fungerar så klart till mycket mera men det är de mest naturliga användningsområdena.

  Du kan läsa mera om X1 om du klickar här: Wenpod X1

  Använd Wenpod X1 på dina befintliga GoPro-fästen och du kan även använda din smartphone i fästet som är inbyggt. Passar alla varianter av GoPro 3, 3+ och 4 så det är bara att "tuta och köra". Vill du se hur den fungerar så klicka på länken ovan och se filmen och läs all information om nya X1. Ger bra resultat om du monterar på cykeln, motorcykeln eller på en GoPole när du ska filma någon annan. Tänk på att den kan påverka säkerheten om du monterar den på en hjälm. En riktigt bra julklapp för den som gillar att filma med sin GoPro!

  Tips på bra tillbehör: GoPole Evo Extension Pole

 • Voff

  Ett erkännande...

  Jag gillar schäfrar och jag gillar inte när folk sätter kläder på djur. Men jag måste erkänna att denna lilla vovve var verkligen söt.

  Bilden är ett snapshot. En plötslig händelse och jag vred bara kameran åt rätt håll och tryckte av. Kameran fixade fokusering, exponering, vitbalans, ja allt till perfektion. Så jag måste också erkänna att det finns riktigt, riktigt, bra kompaktkameror.

  Bilden är tagen med Sony RX100 III på 1/100s, f/4 och ISO 125.

  /Thomas

 • Vackert

  Ibland blir jag överraskad... positivt överraskad...

  Jag ser en vacker fontän och tänker att i detta mörker så kan det aldrig bli bra med en kompaktkamera. When in Rome så ville jag inte släpa på en tung systemkamera hela dagarna och jag skulle inte varit nöjd med bara mobilen heller, så kompromissen blev en Sony RX100 III. Hur som helst så levererade kameran gång efter gång, och denna bild blev som jag ville ha den. Jag är lika nöjd som förvånad över att kameran klarade det dåliga ljuset och den stora kontrastskillnad som det är mellan fontän och bakgrund. Bilden är inget konstverk, det är en turistbild.

  Bilden är tagen med Sony RX100 III på 1/30s, f/1,8 och ISO 400.

  /Thomas

 • Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC AE

  Test

  Samyang fortsätter att uppdatera och förnya sortimentet och det finns många intressanta objektiv i sortimentet. Nyaste versionen av 14mm f/2,8 har vi testat nu och du kan läsa testet, kostnadsfritt som vanligt, på vår hemsida!

  Mats, som skrivit testet, skriver så här: I mitten av bilden är skärpan mycket bra redan från f/2,8 till f/11, och för bästa resultat närmare hörn och kanter krävs det i regel att man bländar ner omkring f/11-f/16. Men skärpan allra längst ut i hörnen får man oftast ha lite överseende med när man använder en fullformatskamera. Det blir i regel mjukare och mer utsmetat i hörnen, och förekommer i större utsträckning med en spegelfria kameror som Sonys A7-modeller än med en standard DSLR som exempelvis Nikon D810 eller en Canon EOS, pga av skillnader i sensorernas konstruktioner. Det hjälper heller inte att blända ner ytterligare, mindre öppningar som f/22 ger inte synbart större skärpedjup eller bättre hörnskärpa, det ger bara softare resultat över hela bilden pga diffraktion som alltid uppstår på så extremt små öppningar.

  Resten hittar du här: Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC AE (AE-version)

 • Ny film: Wenpod stabilisering

  Följ med oss ut för att testa och kika på Wenpod SP1+ och GP1+ till din GoPro eller smartphone när du ska filma! Du hittar dessa i sortimentet och det är ett bra julklappsförslag till den pryltokiga filmaren...poppa popcorn och slå dig ner i fåtöljen, se och njut!

  Du hittar dagens film här: Youtube: Wenpod GP1+ och SP1+

  Läs mera och beställ dina produkter här:
  Wenpod GP1+ för GoPro
  Wenpod SP1+ för smartphones
  Wenpod X1 för GoPro

 • KARMA kommer!

  GoPro har redan tidigare skvallrat om att de kommer att lansera en drönare som är under utveckling men nu ser vi tecken på att man närmar sig produktion och namnet blir KARMA och vi gissar att det blir en succé!

  Det har tidigare snackats om att priset ska landa under 1000 dollar och att den blir mycket lätt att ta med och till och med fällbar för smidig transport. Om vi får gissa så kommer den i två versioner, en enklare med HD och en 4K-version som har andra features som gör att den blir dyrare. KARMA lanseras under 2016 och du kan se en "teaser" om du klicka här: Youtube: GoPro Karma Teaser
 • Parkerad

  Tänkte dela med mig av en bild från Rom...

  Denna lilla Fiat har nog stått parkerad här väldigt länge då det har börjat på växa kring den. Och under den. Jag tycker bilen är charmig och jag gillade bilden, jag hoppas att du känner likadant.

  Till den vetgirige så kan jag berätta att detta är en Fiat 500L och de tillverkades 1968-1972 och hade en 499cc motor med svindlande 17 hästkrafter. "L" stod för Lusso, vilket betyder lyx. I praktiken så var det egentligen mest en ny inredning.

  Bilden är tagen i Rom med en Sony RX100 III på 1/30s, f/2,5 och ISO 1000.

  /Thomas

 • Ricoh Theta S

  Nyhet

  Vi har pratat en hel del om 360-filmning och nu kommer en ny produkt i segmentet, Ricoh Theta S. Det här har varit en produkt som vi har velat få tag i under en tid och nu har det lossnat, du kan redan nästa vecka få din Theta S från CyberPhoto!

  Kolla in vår film om 360-filmning här: Youtube: Vi testar 360 FLY

  Möjligheterna är, inte oändliga, men stora och öppnar upp för kreativitet på ett helt nytt sätt. Youtube och Facebook stöder redan detta och de flesta nya mobila enheter och webbläsare gör det samma. Vi vet att flera tillverkare utvecklar 360-produkter till smartphones och till GoPro, systemkameror och kompaktkameror så det kommer att växa. Snabbt!

  Priset för Theta S blir 3690kr och tillbehören mellan 129-299kr. Leverans redan nästa vecka (kring 16 december).

  Boka ditt exemplar här: Ricoh Theta S, 360-graderskamera

 • Metabones Adapter T

  Test

  Vi fortsätter testerna av Metabones så att du ska få veta vad du kan förvänta dig av dessa populära adaptrar. Mats har använt de flesta produkter i kategorin och har därför bra referenser för att se vad som är bra...eller mindre bra.

  Mats skriver: En mycket suverän adapter som gör att du kan använda i stort sett alla Canon EF-objektiv på din Sony med E-fattning (t ex NEX, A7R, A6000 m.fl). Denna adapter tecknar även ut hela bilden med fullformatskameror. Alla Canon EF och EF-S-objektiv tillverkade efter 2006 stöds med både bländarstyrning och EXIF-data. Autofokus fungerar med vissa objektiv och lista på dessa finns längre ner på sidan.

  Vilka som fungerar och hur bra hittar du här: Metabones Adapter T för att använda Canon EF objektiv på Sony E-Mount Mark IV (t ex NEX, A7R, A6000 m.fl.)

 • Dis

  Detta är egentligen ingen nyhet, men det är många som inte upptäckt denna fantastiska funktion ännu...

  Det finns många val av RAW-program och personligen så föredrar jag Capture One. Förutom på en punkt. Och där är Lightroom kung.

  Lightroom har nämligen en liten och lättanvänd men avgörande funktion. De flesta av er har nog använt den flitigt, men jag har förstått att det är många som inte upptäckt den ännu och därför kände jag att det skulle vara bra att göra ett blogginlägg om detta.

  Det finns en funktion som heter "Ta bort dis" eller "Defog" ifall du har en engelsk version. Ni som fotograferar mycket astro har nog använt denna funktion länge då den gör underverk på den typen av bilder. "Ta bort dis" hittar du under Effekter och är av typen skjutreglage så du kan lätt ställa önskad nivå. Sedan är det ju tycke och smak hur mycket effekt man tycker blir bra. Funktionen är rätt avancerad egentligen, för att få samma effekt med andra program är mycket svårt hur man än justerar. Och nej det är inte bara att dra upp klarhet, det är betydligt fler parametrar än så.

  Övre bilden justerad i Lightroom med hjälp av "Ta bort dis" och den undre bilden är jpg direkt ur kameran. Bilden är tagen med Sony RX100 III.

  /Thomas

 • Landskapsbild sökes...

  Du som gillar att plåta landskap, se till att vara med i vår stora fototävling (som du hittar mera information om ett par inlägg ner i Bloggen) och ta chansen att vinna riktigt fina priser! Alexander har skickat in bilden som du ser ovanför, häftig, eller hur?

  När det kommer till landskapsfotografering så finns det oändligt med saker att lära sig. Grunden är ett bra stativ och ett skarpt och vidvinkligt objektiv samt gärna en kamera med relativt hög upplösning och bra detaljrikedom. Att fotografera RAW är mycket fördelaktigt då du får maximalt med detaljer och infformation i bilden och landskap innehåller ofta en mörkare och en ljusare del, nämligen marken eller havet och den ljusare himlen. En lösning kan vara HDR som du kan se mera om i denna film: Youtube: Lär dig mera om HDR. Att lära dig mera om exponeringen är ett annat tips och vi har även en film om det: Youtube: Lär dig mera om exponering.

  Att fotografera i RAW gör att du kan ändra vitbalans och exponering i efterhand och du tappar inga detaljer pga komprimering. En JPEG (.jpg) är en komprimerad och framkallad bild, där är exponering och vitbalans redan "klart" och komprimeringen har gjort att den har krympt datamängden genom att ta bort små skillnader i nyanser och data i bilden vilket gör att en för ljus himmel inte går att exponera ner och därigenom få fram molnen som finns i RAW-filen. Tvärtom för mörka partier, i en RAW-fil kan du höja exponeringen och få fram detaljer i det som bara är svart i en JPEG. Vi rekommenderar att du tar dig tiden att börja med RAW för det kommer att ge dig bättre bilder.

  Vi har även en film om vitbalans, en inställning som du kan ändra i efterhand i RAW-filer: Youtube: Lär dig mera om vitbalans

 • Canon EF 35/2,0 IS USM

  Test

  De flesta har eller har haft ett 50mm normal-objektiv medan andra har valt ett 35mm. När ska man kika på ett 35mm istället? Läs vårt test av Canons fina 35mm med bildstabilisering, ett objektiv som troligen passar alla fotografer förr eller senare!

  Närgränsen är en faktor. Du som använder ett 50mm objektiv har säkerligen stött på att du kommer för nära och måste backa en bit. Tamron 45mm har en kort närgräns och det är troligen en orsak till att man inte valde 50mm brännvidd men i regel botar ett 35mm-objektiv detta genom sin kortare närgräns. Närgräns är helt enkelt hur nära objektet i fokus du kan komma.

  Kolla in dagens test här: Canon EF 35/2,0 IS USM

 • Nya produkter - nya möjligheter

  En produkt som slagit till i år är DJI Osmo, kameran och konceptet som är ett resultat av utvecklingen inom drönar-genren. Sättet vi filmar på förändras och verktygen har förbättrats och kommer att förbättras de kommande åren.

  Den konventionella videokameran kommer att ersättas av andra verktyg och både du och jag vet att smartphones kommer att ta över mycket av filmandet, eller det har ju redan förändrats men med förbättrade kameror kommer den utvecklingen att fortsätta. Däremot kommer de som verkligen vill filma i bra kvalitet behöva andra verktyg och ett sånt är DJI Osmo. Det är en modern och smart produkt som tillför något som varit "omöjligt" i den prisklassen, nämligen en fantastiskt bra stabilisering. Vi erbjuder nu nyheten från Wenpod (Som du ser på bilden ovan) som gör att du som har en GoPro kan få samma funktionalitet men du använder din befintliga kamera. Du får dessutom en 3,5" display att använda när du filmar! Länkar till dessa finns längst nere i detta inlägg.

  Kolla in filmen på Wenpod GP1+ här: Youtube: Wenpod GP1+ för GoPro
  Kolla in filmen på Wenpod X1 här: Youtube: Wenpod X1 för GoPro

  Drönare har tuggat på under 2015 och är en kategori där det kommer att ske utveckling och nya varumärken kommer att finnas tillgängliga. Idag är DJI helt i särklass ledare på den marknaden. Frågan är, vad ser vi i kristallkulan för 2016? Rykten talar om att GoPro kommer in i det segment där DJI idag är väldigt starka, alltså drönare och film-hjälpmedel med motorstyrda gimbals. Här har GoPro en otrolig styrka eftersom tiotusentals svenskar redan har kameran...och i världen handlar det om tiotals miljoner kameror. Vi tror och hoppas att de konventionella och stora varumärkena kommer med nyheter under året och det ser vi tecken på. Canon är starka med Cinema-kamerorna och har redan lanserat lillebror XC10 som är populär och lämnar öppet för en XC20, XC30 osv...inget vi vet något om men om vi får gissa så blir 4K, professionella kontakter och vädertätningar m.m. något som skulle uppskattas i det formatet.

  Läs gärna mera om DJI Osmo här: DJI Osmo
  Har du en GoPro? Läs om Wenpod GP1+ här: Wenpod GP1+
  Också till GoPro, Wenpod X1: Wenpod X1
  Vill du filma med din smartphone? Kolla här: Wenpod SP1+

 • Tävla med oss!

  Hösten stora tävling innehåller fantastiska priser i form av drömkameror från Canon, nämligen 5D Mark III, 7D Mark II och superkompakten G3X. Tävlingen delas upp i tre kategorier och du kan vara med i alla kategorierna under tävlingsperioden.

  Tävlingsregler: Du som skickar in bidraget måste ha tagit bilden själv. Bilden får vara efterbearbetad men alla delar av bilden (alla exponeringar) måste vara tagna av dig. Bilden ska skickas in som JPG (jpeg) och vara max 3MB i filstorlek, minst 800 pixlar bred. Varje deltagare får delta med ett (1) bidrag i varje kategori. Kategorierna är Landskap, Street och Fauna (djurvärlden). Fri tolkning av temat gäller och vi förbehåller oss rätten att visa bilderna i samband med tävlingen på vår Facebook-sida, Blogg och Instagram. Tävlingen pågår tom 3 januari 2016 och vinnare utses inom 14 dagar efter avslutad tävling. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Första priset i kategorin Landskap är en helt ny Canon EOS 5D Mark III, i kategorin Street en Canon Powershot G3X och i kategorin Fauna en Canon EOS 7D Mark II. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryn består av anställda på CyberPhoto. Presentkort på 1000kr kommer att ges till tvåan i respektive kategori. Släkt och familj till anställda får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Priserna skickas ut inom 14 dagar efter vinnarpresentation. Bilderna behöver ej vara tagna med en Canon-kamera. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Du har nu tre kategorier att tävla i och priserna är lockande för oss alla, eller hur! Se till att arbeta fram din absolut bästa bild i respektive kategori för att maximera din chans till vinst. Läs gärna mera om priserna som du kan vinna via länkarna nedan. LYCKA TILL!

  Canon EOS 5D Mark III hus
  Canon EOS 7D Mark II hus
  Canon PowerShot G3 X

 • Metabones Adapter ULTRA T

  Test

  Vi har testat Metabones ULTRA T som används för att det ska fungera med Canons EF-objektiv på en Sony med E-mount. Det här är populära produkter och många undrar hur bra de fungerar och nu får du svaret...

  Mats skriver: Ny uppgraderad modell. ULTRA T verisonen har bland annat ett nytt förbättrat glas jämfört med föregångaren. 5 linser i 4 grupper med Tantal-behandlat glas för att öka den optiska prestandan, detta har gett bättre kantskärpa och minskad vinjettering/distorsion. En mycket unik adapter som minskar brännvidden och ökar ljusstyrkan, ungefär som en omvänd telekonverter som istället ökar brännvidden och minskar ljusstyrkan. Speedboostern gör att du kan använda i stort sett alla Canon EOS-objektiv på din Sony med E-Mount (t ex NEX, A7R, A6000 m.fl).

  Läs allt om Metabones ULTRA T här: Metabones Adapter ULTRA T med Speedboosterfunktion

 • Panasonic, utveckling & 8K

  2008 på Photokina, den stora fotomässan som går av stapeln varannat år i Köln, var där Panasonic lanserade Lumix G1 och det spegelfria systemet som idag är så populärt. Vi var där och minns när nästan hela staden var skyltat med den nya G1...

  De stora märkena i all ära, klassiska Nikon, Canon, Pentax och många flera, kämpade om synligheten och på mässan var Nikon D90, D700 och Canon EOS 5D Mark II helt nya och mycket heta. Men vart du än vände dig så var det reklam för Panasonics lilla G1. Många av oss var förvånade för den var inte så liten som vi hade förväntat oss, sökaren var inget att hurra för och hajpen kring fullformat hade precis börjat tack vare ovanstående kameror och här var en som hade en...ja, betydligt mindre sensor. Nu, drygt 7 år senare, har de flesta på CyberPhoto haft / har en Lumix G-kamera så det var inte ett så dumt koncept...

  Nog om historia. Just nu har Panasonic satsat hårt på GX8 och G7, kameror som ger väldigt mycket prestanda för pengarna. Fantastiska sökare, otroliga prestanda i synnerhet med tanke på sensorstorleken, 4K-filmning och mycket mera. Det man inte får missa är att man också har 4K Photo och Post Focus, funktioner som gör att du kan ta ut stillbilder ur din film eller tvärtom, använda filmfunktionen för att få rätt bild. 4K Photo är en bra funktion när du har svårt att ta bilden vid rätt tillfälle som när barnen hoppar studsmatta, rovfågeln är på väg att landa, hunden som springer eller andra actionfyllda sekvenser. Bilderna blir på ca 8 Mpixel vilket räcker för nästan allt du behöver att de ska räcka till men här har Panasonic något i rockärmen, nämligen 8K. Igår kom rapporter om att Panasonic avsätter stora summor pengar för att utveckla 8K i kamerorna, i synnerhet för att sudda gränserna mellan att filma och fotografera. När du kan plocka ut stillbilder på 33 Mpixel per bild ur en sekvens så är gränsen för film & stillbild nästan borta.

  Se mera om Post Focus-funktionen (ca 9:55 i filmen): Youtube: Fotomässan 2015

  Läs vårt test av Lumix G7:Panasonic Lumix DMC-G7
  Läs vårt test av Lumix GX8:Panasonic Lumix DMC-GX8

  Vi får många frågor kring Samsung och de senaste ryktena om att Nikon på något sätt är involverat som partner eller tom har köpt upp delar av verksamheten hos Samsung. Vi har inga svar att dela med oss av men vi följer vad som händer och rapporterar så fort vi får information om detta. Nikon har redan skvallrat om nya D5 (som du kan boka hos oss redan nu) men vi misstänker att de har flera nyheter på gång under början på nästa år. Vi håller tummarna!
 • Inspiration till tävling

  Vi får in massor av härliga bidrag till vår tävling och det du ser är en bild till temat Street. Är temat otydligt? Vi lämnar tolkningen fri så det är faktiskt upp till DIG vad street betyder som tema i vår tävling!

  Street förknippas ofta med bilder i stadsmiljö och som skildrar personer eller platser på ett råare och mera vardagligt sätt. Ofta porträtt och det på människor som sticker ut utseendemässigt för att få liv och reaktion i bilden. Som sagt har vi inte sagt hur en bild i den kategorin ska se ut utan snarare vill vi utnyttja kraften i din fantasi genom att lämna tolkningen fri. Läs mera om tävlingen längre ned i Bloggen, missa inte chansen för det står produkter för 50,000kr på spel! • Dröm om fågel!

  Många av oss har drömt om att få den där vackra rovfågeln i bra position för en bild samma dag som man har kameran med sig. Den här inspirerande bilden har Mikael Ahlander skicka in till oss, vackert, eller hur?

  Nu vet vi inte hur mycket arbete som ligger bakom den här bilden, det kanske handlar om timmar eller dagar i gömsle eller en så kallad "lucky shot". Oavsett vilket så är det en mycket vacker fågel i en härlig omgivning, tack för bilden! Vi har haft besök av Brutus Östling några gånger och sist passade vi på att ta ett snack med honom om några bra tips när det kommer till fågelfotografering och ett av de tipsen stämmer in på bilden som Mikael har skickat in, vet du vilket?

  Kolla in filmen här: Youtube: Brutus Östling om fågelfotografering

 • Dubbla

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Ja, då avslutar vi vår bildserie från Island. Vad kan vara mer passande än en till regnbåge, eller rättare sagt två regnbågar. Island är verkligen regnbågarnas land. Du kanske redan har tänkt på det men den andra regnbågen så är alltid färgerna spegelvända mot den första.

  Jag hoppas att denna serie har inspirerat dig till att fotografera och att du blivit sugen på att åka till Island. Jag vill tillbaka. Nu. Det finns massor av ställen som jag inte hann med. Det finns en kraschad DC3 på en strand som jag verkligen ville till, men hann inte... men nästa gång...

  Bilden är tagen på 50mm.

  /Thomas

 • Film om 360 FLY

  Test

  Vi har tidigare pratat om den nya kamera 360 FLY som möjliggör att enkelt filma i 360 grader och få ett riktigt häftigt perspektiv och det är ett format som redan stöds av Facebook och Youtube bland andra.

  Därför har vi gjort en film om denna nya produkt som du kan kika på i din webbläsare eller ännu häftigare, i din smartphone, för att med fingret röra dig i bilden. Du kan, om du er filmen i din smartphone, också vrida din telefon när du tryckt på Play för att röra dig i filmen, testa gärna! Vi tror att 360 kommer att bli en populär funktion och ett redskap för många, tex mäklare och eventfotografer, from nu. Vi passar på att önskar dig en trevlig helg!

  Du hittar dagens film här: Youtube: Vi testar 360 FLY

  Beställ din kamera här: 360Fly Actionkamera 360 grader

 • Sigma 20/1,4 DG HSM (Art)

  Test

  Nu har vi testat objektivet från Sigma som väldigt många har köpt senaste veckorna, nämligen vidvinkeln 20mm f/1,4. Hur bra den är visar vårt test och du kan läsa allt kostnadsfritt, som vanligt!

  Mats skriver: Sigma 20/1,4 DG HSM Art är en mycket prisvärd och rejält skarp vidvinkel med ovanligt hög ljusstyrka, i skrivande stund den enda vidvinkeln avsedd för fullformat med kortare brännvidd än 24mm som ger tillgång till f/1,4. Den är också skarpare än Sigmas 24mm f/1,4 Art på vidöppen bländare. Den nära konkurrenten Zeiss Milvus 21/2,8 med två steg sämre ljusstyrka och ingen autofokus, ger heller inte lika hög skärpa men är i stort sett fri från kromatisk aberration och försedd med vädertätningar.

  Resten hittar du här: Sigma 20/1,4 DG HSM (Art)

 • Hallgrímskirkja

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Hallgrímskirkja är ritad av arkitekten Guðjón Samúelsson 1937. Kyrkan har en högsta topp på 74,5 meter, vilket gör den till den näst högsta byggnaden i landet, efter det ca 3 meter högre Smáratorg 3 i Kópavogur. Allra högsta konstruktionen är radiomasten i Hellissandur på 412 meter. Kyrkan har fått sitt namn efter den isländske prästen och psalmdiktaren Hallgrímur Pétursson.

  Det tog hela 38 år för att få kyrkan helt klar; bygget påbörjades 1948 och avslutades år 1986 och det höga tornet blev klart långt före den övriga byggnaden. Kyrkan ligger i centrum av huvudstaden och är synlig över hela staden. Den är en av Reykjaviks mest kända symboler. Det finns en hiss man kan åka 8 våningar och gå ytterligare 2 trappor upp till en fantastisk utsiktplats med vy i alla väderstreck. Statyn framför kyrkan föreställer Leif Eriksson, son till Erik Röde. Statyn är äldre än kyrkan själv och är en gåva av USA 1930 för att fira Alltingets tusenårsjubileum.

  Bilden är tagen med 21mm.

  /Thomas

 • Sigma EX 85/1,4 DG HSM

  Test

  Sigma är i ropet just nu och det är tack vare flera fantastiskt fina objektiv i Art, Sports och Contemporary-serien. Vi har testat en äldre version fast med nya kameror för att se hur den står sig i konkurrensen, nämligen EX 85mm f/1,4.

  Så här skriver Mats: Som de flesta inbitna vet är 85mm en klassisk porträttbrännvidd på en fullformats-SLR (24x36mm film/sensoryta). Brännvidden är i princip ett måste för den som jobbar seriös med porträtt i studio eller on location. Den mycket fina ljusstyrkan ger dig som fotograf stora möjligheter att kontrollera skärpedjupet, för att t ex avteckna dit huvudmotiv skarpt mot en mjuk, vilsam bakgrund (bokeh). Samtidigt ger den förstås möjlighet till fina resultat även när ljusförhållandena inte är de bästa.

  Är den prisvärd fortfarande? Läs allt här: Sigma EX 85/1,4 DG HSM till Canon EOS

 • Terränggående

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Mr Andersson spanar in isländska turistbussar. Grymt mäktiga med dessa däck.

  /Thomas

 • Zeiss Milvus 21/2,8

  Test

  Vi har testat de andra objektiven i Milvus-serien och nu är vi framme vid 21mm. Zeiss har hittills levererat fantastiskt bra men 21:an skiljer sig från de övriga. Blir du nyfiken? Kolla in dagens test!

  Mats skriver: Objektivet känns oerhört robust och gediget byggt, precis som Zeiss objektiv brukar göra. Fokusringen som är klädd med något gummi-liknande material som ger ett bra grepp även med handskar, och går med näst intill perfekt motstånd. Fokuseringen är också väldigt exakt i sin inställning, vilket är suveränt vid manuell fokusering.

  Allt om bildkvalité hittar du här: Zeiss Milvus 21/2,8 för Nikon F (ZF.2)

 • Årets E-handlare 2015

  Vi har vunnit utmärkelsen årets E-handlare 2015 av Pricerunner och genom de betyg som våra kunder har gett oss. Stort tack till dig som har handlat av oss och varit med att möjliggöra vår verksamhet - vi är jättestolta!

  Det är 12 officiella året i rad som vi vinner utmärkelsen och vi är stolta, glada och tagna - ett kvitto att vi mestadels gör rätt! Som sagt är det du som kund och besökare som möjliggör vår verksamhet och att CyberPhoto kan fortsätta att verka som vi gör så vi vill passa på att tacka för din lojalitet och ditt intresse för vår hemsida. Hoppas att du gillar Bloggen, att vårt sortiment passar dig och att vi är trevligare än du förväntade dig när du kontaktat oss för det är vad vi vill vara. Du ska alltid känna att du kan kontakta oss om det är något vi kan förbättra!

  Nog med ord, kort sagt vill vi passa på att säga TACK!

 • Regnbåge

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Jag har aldrig sett så många regnbågar som på Island. Denna bild är tagen från toppen av Hallgrímskirkja och visar kusten alldeles vid Reykjavik.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 200mm och f/5,6, 1/8000s, ISO 800

  /Thomas

 • Nyheter på marknaden!

  Pentax fortsätter med att retas och nu har man släppt en bild på den nya fullformatskameran som kommer under våren 2016. Några år för sent kan man tycka men vi är ändå väldigt spända på att få se hur bra den blir och om den blir nischad!

  Nikons D810 och Canons EOS 5Ds och 5Ds R har nischat sig till kunder som kräver och önskar hög upplösning men inte behöver maximal hastighet samtidigt som andra kameror som 5D Mark III och Nikon D750 är mera av allätare. Sony har kommit starkt senaste två åren med A7-serien som blivit en succé och där har man tre olika kameror för att nå olika kategorier av användare med A7R II, A7 II och A7S II. Den sistnämnda är vi mycket imponerade av när det gäller hög-ISO-prestanda, en helt galen produkt som levererar otrolig bildkvalitet. Frågan återstår, blir Pentax en allätare eller en nischad kamera, vad tror du?

  Du kan boka den hos oss (utan köptvång!): Pentax Fullformat

  En fråga som vi får dagligen är statusen på Samsung och kamera-verksamheten. Samsung lanserade NX1 som ett flaggskepp i sin nya satsning och det är en imponerande kamera. Vår testansvarige, Mats, skaffade detta system privat och det är ett gott betyg då han har testat praktiskt taget allt inom vår bransch. Man väljer att lansera NX500 som ett enklare alternativ men med samma avancerade bildsensor med BSI-teknik (läs mera i tidigare Blogg-inlägg eller i vårt test av NX500) samt 4K-filmning och mycket mera. NX500 är enligt många den bästa spegelfria kameran under 10.000kr och vi är benägna att hålla med för autofokus, bildkvalité och funktioner är av Toppklass vilket också vårt test visade på. Frågan vi får är om Samsung lagt ner sin utveckling och produktion av kameror. Svaret är att vi inte vet. Det finns inget officiellt svar från Samsung i norden men vi ser inga tecken på att man arbetar aktivt med denna kategori så en kvalificerad gissning är att det ligger "på is" för tillfället eller att man har valt att lägga ner men inte kommunicerat ut det av strategiska skäl. Vi hoppas att vi har fel i den gissningen för produkterna är bland det bästa på marknaden och Samsung har tidigare visat hur duktiga man kan vara!

 • Camillas strand

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Ännu en svart strand och på denna fick man däremot inte köra bil på och anledningen var väldigt lös sand. Den var fantastiskt vacker och ligger i närheten av Hafið Bláa efter Eyrarbakkavegur. 66 North är ett isländsk klädmärke.

  /Thomas

 • Ny film: Canons kompakta!

  Canon har en stark plats bland kompaktkameror och det i synnerhet i den digitala tidsåldern. Många av oss har en digital IXUS men det är nya tider nu och fokus idag är på Powershot-serien där bokstaven G gör att man blir sugen på en ny kamera!

  Vi har kikat närmare på Canons mycket starka G-serie och i synnerhet nyheterna G9X och G5X som är riktigt intressanta. Som våra tester visat är det riktigt bra kameror och G5X gillar vi extra mycket tack vare sin fantastiska sökare - det är en dröm för oss som vill ha en bra kompaktkamera med förhållandevis stor sensor och en sökare som matchar spegelfria kameror. Minst.

  Du ser filmen här: Youtube: Vi kikar närmare på Canon G5 X, G9 X och EOS M10

 • Plåt

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Många hus är plåtbeklädda och detta har nog några år på nacken. Detta ligger i området Hafnarfjörður, och för att vara exakt: 64.046465, -22.063385

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 310mm och f/5,6, 1/1600s, ISO 800

  /Thomas

 • Oframkomligt

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Stora delar av Island är verkligen svårframkomligt. Det går inte att köra bil i denna terräng och det är inte helt lätt till fots heller. Men det är vackert. Denna bild tagen efter väg 539.

  /Thomas

 • Färger och rök

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  En till bild från Þingvellir. Många färger, men missa inte alla rökpelare i bakgrunden.

  /Thomas

 • Zeiss Milvus 85/1,4

  Test

  Zeiss "trycker på" nu med nya objektiv och man har en otrolig skjuts nu jämför med bara ett par år sen vilket vi tycker är roligt! Vi testar nya Milvus-serien och det är dags för 85:an idag. Håller Zeiss ställningarna?

  Mats skriver: Alla objektiv i Milvus-serien är manuellt fokuserade, däremot kommunicerar objektiven med kameran när det gäller övrig funktion som ljusmätning, bländarstyrning, EXIF-information etc, så exponeringsautomatiken i kameran fungerar som vanligt. Zeiss har medvetet designat fokuseringsreglagen med stort rörelsespann för att underlätta exakt manuellt fokusering. Att den mekaniska känslan är bra behöver vi knappast oroa oss för när det gäller Zeiss.

  Resten hittar du här: Zeiss Milvus 85/1,4 test

 • Hur många? Alla!

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Chuck Norris Grill. Dessutom fylld med sköna citat. Oslagbart :)

  /Thomas

 • Tävlingen fortsätter!

  Hösten stora tävling innehåller fantastiska priser i form av drömkameror från Canon, nämligen 5D Mark III, 7D Mark II och superkompakten G3X. Tävlingen delas upp i tre kategorier och du kan vara med i alla kategorierna under tävlingsperioden.

  Tävlingsregler: Du som skickar in bidraget måste ha tagit bilden själv. Bilden får vara efterbearbetad men alla delar av bilden (alla exponeringar) måste vara tagna av dig. Bilden ska skickas in som JPG (jpeg) och vara max 3MB i filstorlek, minst 800 pixlar bred. Varje deltagare får delta med ett (1) bidrag i varje kategori. Kategorierna är Landskap, Street och Fauna (djurvärlden). Fri tolkning av temat gäller och vi förbehåller oss rätten att visa bilderna i samband med tävlingen på vår Facebook-sida, Blogg och Instagram. Tävlingen pågår tom 3 januari 2016 och vinnare utses inom 14 dagar efter avslutad tävling. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Första priset i kategorin Landskap är en helt ny Canon EOS 5D Mark III, i kategorin Street en Canon Powershot G3X och i kategorin Fauna en Canon EOS 7D Mark II. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryn består av anställda på CyberPhoto. Presentkort på 1000kr kommer att ges till tvåan i respektive kategori. Släkt och familj till anställda får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Priserna skickas ut inom 14 dagar efter vinnarpresentation. Bilderna behöver ej vara tagna med en Canon-kamera. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Du har nu tre kategorier att tävla i och priserna är lockande för oss alla, eller hur! Se till att arbeta fram din absolut bästa bild i respektive kategori för att maximera din chans till vinst. Läs gärna mera om priserna som du kan vinna via länkarna nedan. LYCKA TILL!

  Canon EOS 5D Mark III hus
  Canon EOS 7D Mark II hus
  Canon PowerShot G3 X

 • Jupio Power Vault Heat 6000

  Test

  Vi har testat ett populärt tillbehör som är perfekt nu när kylan sätter in! Mats har tagit med den lille kompisen Power Vault Heat 6000 ut i skogen och skrivit ner om det är något som du också ska införskaffa!

  Mats skriver: Att jag ofta fryser ofta om händerna när jag är ute och testar kameror och objektiv är kanske inte så konstigt eftersom det är i stort sett bara ösregn och snöstorm som håller mig inne. Jag är mer än gärna ute när temperaturen kryper under tjugo minus eftersom det är i regel då som vintern är som vackrast. Handskar har jag därför provat en uppsjö av och har ännu inte funnit några som fungerar riktigt bra, inte ens dubbla med en tunnare fingervante innanför en tjockare tumvante utanpå fungerar bra i längden. Efter en liten stunds pillande på en kall kamera blir fingrarna oftast stela som järnspett och det tar för lång tid att värma dem innanför tumvanten, som då även den hunnit bli utkyld. Har även testat vantar med inbyggda värmeslingor, och visst, de värmde gott inomhus i 20 plusgrader. Men i 15 minus kände jag ingen som helst effekt utan frös bara ännu mer eftersom vantarna i sig hade usla värmeegenskaper.

  Resten hittar du här: Jupio Power Vault Heat 6000 Handvärmare och Reseladdare

  För dig som följer Bloggen erbjuder vi 30% rabatt på denna produkt med rabattkoden POWERHEAT i kundvagnen. Gäller tom 30 november och max 5st per kund.

 • Nikon uppdaterar!

  Nyhet

  Om du har en D750 eller D4S så har man idag släppt en ny firmware men även för dig som har en P900 finns en relativt ny uppdatering. Kolla om din kamera är uppdaterad när det gäller firmware via länken nedan.

  Du hittar allt här: Nikon Support: Firmware

  Klicka på respektive Firmware för att se vad som blir förbättrat.

 • Landslag

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Ännu en landskapsbild med betande hästar och maffiga berg. Landskap heter tydligen konstigt nog landslag på isländska.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 200mm och f/5,6, 1/3200s, ISO 800

  /Thomas

 • Canon EF 85/1,2 L II USM

  Test

  Använder du Canon EOS? Har du sneglat drömskt på 85mm eller 50mm f/1,2? Vi har testat 85:an igen för att se hur den klarar sig med de nya kamerorna med riktigt hög upplösning, det är ett antal år sen vi testade den sist.

  Mats skriver: År 2006 släppte Canon version II av deras ljusstarka och proffsiga 85mm f/1,2, som i sin tur ersatte EF 85/1,2L USM från 1989. Version 2 blev uppdaterad med bland annat avståndsinformation för användning med E-TTL II-blixtar, vädertätningar samt snabbare autofokus. Vi gjorde ett test redan när den kom och med den första EOS 5D (12Mpixel), men har nu uppdaterat testet med en betydligt mer högupplöst kamera för att se om den fortfarande håller måttet, nämligen med EOS 5Ds R (50,6 Mpixel).

  Hur den presterar hittar du här: Canon EF 85/1,2 L II USM

 • Bokeh

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Denna bild tog jag av Albin. Honom möter du i vår butik. Här använder han ett av hans favoritobjektiv. Man kan säga att jag har fotograferat ett objektiv med en fantastisk bokeh med ett objektiv som har en fantastik bokeh.

  Bilden är tagen med Leica APO Summicron 50/2

  /Thomas

 • Tema: Bröllop

  Är du en fotograf som fått frågan om att plåta ett bröllop men känner dig osäker och vet inte riktigt hur du ska lägga upp det? Vi är några på CyberPhoto som samlat ihop våra bästa tips till dig!

  Fotografering är en konstform och vi har alla olika vägar till målet, en bra bild. Vi samlar ihop det vi tycker och har du ett bra tips så skriv gärna det som kommentar så hjälper vi varandra. Till en början kan man fundera över vilket objektiv man ska använda, eller snarare vilka. En bra bas är ett telezoom, 70-200mm är mycket populära då de i regel är skarpa även på fullt öppen bländare vilket ger en fin bakgrundoskärpa. Bilden ovan är tagen med ett Nikon 70-200mm f/2,8 VR på 200mm brännvidd, helt öppen bländare och 1/500sek. Även ett 55-200, 70-300 eller liknande är ett bra verktyg. Fördelen blir att man kommer en bit ifrån brudparet som då lättare beter sig naturligt. Vi skulle rekommendera att komplettera med ett fast 50-85mm objektiv som är väldigt ljusstarkt för att få bilder med mycket kort skärpedjup eller detaljbilder. Vidvinkel passar sällan på konventionella bröllopsbilder men till mingel och kvällsbilder från festen kan det vara en bra lösning.

  Har man möjligheten så är två kamerahus att föredra då man "bara" har en chans på sig. Låna eller hyr en kamera till är ett råd. Se också till att ha flera minneskort och gärna ett extra batteri, vi kan intyga att det blir "kris" om prylarna inte funkar. Reflexskärmar är lite av standard att använda när det är dags för bröllop, superbra verktyg vid motljus och för att få ett vackert och naturligt ljus vid porträtt. Tack för tipsen, Stefan!

  Att förbereda sig är ett måste. Väder och plats är två bas-faktorer. Ska det regna så planera in fotograferingen där man kan komma undan regnet men ändå få mycket ljus. En dansbana med tak eller utanför äldre stora byggnader som har en pampig entré är ett par tips. Misströsta inte om det ska regna, du får bättre ljus generellt sett och det skapar en känsla. Paraply och vatten är något som kan lyfta en bild. Ungefär 1/100 sek slutartid är bra att utgå ifrån för att regnet på bilden ska bilda snygga streck. Vill du frysa dropparna så behöver du snabbare slutartid och för att överhuvudtaget få med regnet snyggt behövs en mörk bakgrund som en tät granskog och kanske lite underexponerat. Snöar det så är 1/25 sek bra generellt sett för att få streck och rörelse i bilden, snabbare slutartid om det snöar riktigt stora flinger för att få vinterkänsla. Ska man plåta utomhus och det är kallt så är en filt (som inte luddar!) perfekt och en hjälpreda som snabbt tar av den och minskar risken att förstöra frisyrer och kläder jämfört med en vanlig jacka.

  Ta med en kompis och reka ut ett ställe eller två där du kan fotografera. Räkna ALLTID med att det blir stressigt med tid så välj i förväg ut platser och positioner vilket kräver förberedelse. Räkna också med att ha mindre fantasi än normalt, för ett bröllop är, förutom stressigt, också bestämt i tid vilket inte garanterar att du är kreativ på "kommando". Därför är planering A och O vid bröllopsfotografering. Ett annat tips är att veckor i förväg be bröllopsparet googla bröllopsbilder och skicka bilder som de gillar, och bilder de inte gillar. Då vet du som fotograf vad paret förväntar sig och önskar sig samt vad de inte vill ha. De kanske ogillar svart/vitt och du som hade tänkt...

  Du bestämmer! Brudparet är sällan själva insatta och även om de har sina tankar så är det inte säkert att det blir bra, det kan bara DU avgöra. De flesta brudpar uppskattar att man i detalj bestämmer hur de ska stå, titta, le eller inte le, för det blir bekvämt och de litar på din förmåga. Ta för dig och se till att våga ta kommandot, självklart med respekt för att brudparet kan ha bra och roliga uppslag.

  Så skulle vi ta oss an ett till bröllop skulle vi förbereda oss väl, formatera minneskort, ladda batterier, reka ut platser, hålla koll på väder och använda ett telezoom som bas-objektiv. Det gör att man har bästa möjliga förutsättningar när det är dags.

 • Zeiss Milvus 50/1,4

  Test

  Zeiss har under lång tid tillhört det finaste skiktet av varumärken bland objektiv och nya serien Milvus har därav höga förväntningar på sig. Tack vare Sonys framfart på marknaden har Zeiss fått en uppsving och vi är nyfikna på hur Milvus nya normal presterar...

  Mats skriver: Zeiss har verkligen inte legat på latsidan på sistone och nu lanserar man ytterligare en objektivserie för D-SLR-kameror från Nikon och Canon (eller t ex Sony A7-serien via passande adapter). Milvus ska möta de allt högre krav som ställs på optisk kvalitet tack vare den kraftiga stegring i sensorupplösning som skett på proffs- och semiproffskamerorna de senaste åren. Förutom synnerligen hög optisk upplösning, ska Milvus-seriens objektiv även ge mycket hög kontrast och tålighet mot ströljusproblematik. Detta menar man ska göra dem extra lämpliga för HDR-tillämpningar och även förbereda dem för kommande videostandarder med ytterligare förhöjda krav.

  Resten hittar du, kostnadsfritt, här: Zeiss Milvus 50/1,4 för Canon EF/EOS (ZE)

 • Svart strand

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Det är rätt coolt med en helt svart strand. Det är verkligen inget man är van med. Måste upplevas.

  Bilden är tagen med 21mm objektiv.

  /Thomas

 • Svartvitt

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Jag tänkte bjuda på en lite annorlunda vinkel på Gullfoss. Många gånger så blir svartvitt snyggare än färg, även på naturmotiv.

  Bilden är tagen med 21mm objektiv.

  /Thomas

 • Häst

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Ja, detta är bara en fin bild på en fin häst. Visst vill man klappa den?

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 500mm och f/5,6, 1/1000s, ISO 1400

  /Thomas

 • Geotermiskt

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Det ryker och pyser lite överallt på Island. Ungefär 90% av de isländska hushållen har fjärrvärme från geotermisk värme. De utvinner även elkraft därifrån, men en stor del av elen kommer från vattenkraftverk. Island har ett överskott av energi och därför blir blir el, vatten och värme väldigt billigt. Guiden sa att kallvattnet är gratis, varmvatten kostar 3000kr per år oavsett mängd och att el kostar ca 100kr per månad för ett vanligt hushåll. Om det stämmer eller inte vet jag inte men det låter väldigt billigt.

  Den låga energikostnaden gör att Island lockar till sig energikrävande industri som aluminiumverk.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 270mm och f/5,6, 1/1000s, ISO 200

  /Thomas

 • Ny film: Fototips med Brutus Östling

  Vi hade Brutus på besök i onsdags och passade på att få lite tips för oss som är sugna på att börja med fågelfotografering och det ställde han upp med vilket vi är mycket tacksamma för. Perfekt helgfilm nu på Youtube!

  Kolla in våra filmer på Youtube och börja gärna med dagens film som du hittar om du klickar här: Youtube: Brutus tipsar!

  Med det önskar vi dig en TREVLIG HELG!

 • Pentax HD D-FA 24-70/2,8 ED SDM WR

  Test

  Mycket spännande att läsa testet för vi vet att Pentax snart lanserar sin nya fullformats-kamera och då är det högst intressant att se hur deras anpassade normalzoom för den levererar. Vi har testat!

  Mats skriver så här: Pentax presenterar sin första moderna 24-70-zoom för fullformatssensor, troligen som en del i förberedelserna för det fullformatssystem och fullformatskamerahus de förväntas komma med under våren 2016. Detta är den perfekta normalzoomen på en fullformatskamera (men passar givetvis även på kamerahus med sensorstorlek APS-C motsvarande ca 36-105mm). Lämpliga användningsområden är bl a porträtt, landskap, arkitektur, bröllop, resor, sport och vardagsfotografi.

  Resten hittar du här: Pentax HD D-FA 24-70/2,8 ED SDM WR

 • Vatnsleysufoss

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Här ser ni Patrik med en Panasonic-tröja på sig fotografera med en Nikon, och bilden är tagen med en Leica.

  Vatnsleysufoss kallas också Faxi av någon anledning. Vattenfallet ligger i älven Tungufljót. Tydligen så är detta en bra plats för nybörjare att öva på att åka kajak. För att det är ett lätt och säkert ställe. Det är också vanligt att de åker med gummibåtar, River Board och uppblåsbara leksaker. Hur man kan betrakta det som ett lätt och säkert ställe kan jag inte förstå.

  /Thomas

 • Pentax / Sony adapter

  Test

  Vi har testat en adapter som är relativt populär och det visar sig att det är en rätt bra pryl för dig som har Pentax-objektiv men har sneglat på en Sony-kamera på sistone. Kanske dags för en adapter...och en ny kamera?

  Mats skriver: Fokuseringen och bländaren blir naturligtvis manuella, och bländarringen på adaptern har 5 fasta steg. Vilket innebär att man inte får tillgång till alla bländarinställningar ifall objektivet har fler än fem. Ett exempel på fem hela bländarsteg är från f/2,8 ner till f/16. Med t ex ett objektiv som FA 77/1,8 där bländaren går att reglera från f/1,8 till f/22 (lite drygt 7 hela steg), så innebär det att varje klicksteg på adaptern motsvarar ungefär 1,4 bländarsteg i objektivet.

  Allt hittar du här: Adapter för att använda Pentax K och DA objektiv på Sony E-Mount kamera (t ex NEX, A7R, A3000)

 • Färger

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Ännu en en färgglad bild på en \"klippa\" i området Rauðhólar som ligger 15 min sydöst om Reykjavik. Rauðhólar, som betyder röda kullar, tillhör Elliðaárhrauns lavafält.

  Bilden är tagen på 50mm.

  /Thomas

 • Gyro-stabilisering

  Nyhet

  Nu har vi Jobos stabilisering med Gyro-funktion i sortimentet och det är en spännande produkt! Kolla gärna in produktfilmen på produktsidan för att få en uppfattning om hur bra de verkligen är!

  Det här är en lösning man bara kunde drömma om till överkomliga pengar för bara något år sen men med drönarna (som DJI Phantom) kom dessa gimbals som är motordrivna och mycket effektiva i konsumentpriser. Vi har DJI Osmo som är en kamera som sålt fantastiskt bra och nu finns även GyroPod från Jobo som du kan använda till din systemkamera (spegelfria, mindre modeller), kompaktkamera eller smartphone. Gillar du att filma eller behöver ett julklappstips till någon som gillar att filma så är det här en kanonprodukt!

  För kamera: Jobo MD-1 GyroPod för Spegelfria systemkameror
  För smartphone: Jobo SP-1 GyroPod för Smartphones

 • Panasonic HC-VX870

  Test

  Att filma i 4K är en ganska ny möjlighet och med fler sålda 4K-TV så har man möjligheten att njuta av sin semester eller sin filmproduktion i 4K där hemma. Panasonic har nyligen lanserat VX870 som är en succé...för du kan filma 4K själv!

  Vi har testat den här modellen och du kan läsa hela testet på vår hemsida redan nu. Det är riktigt häftigt att uppleva den höga upplösningen som 4K innebär och det är något som vi hoppas kommer att utvecklas under det kommande året. Youtube och andra videokanaler har öppnat upp för 4K så det är snart dags för en ny skärm, eller hur? Medan du funderar så kan du läsa testet här: Klicka här för test

 • Nikon skvallrar:

  Nyhet

  Istället för att smyga med en lansering har Nikon valt att gå ut med en förhandsinformation om att man lanserar en Nikon D5 inom nära framtid tillsammans med några andra nyheter. Varför går man ut i förväg utan att berätta allt?

  Informationen som vi nåtts av är följande:

  Stockholm, 18 november 2015: Idag offentliggör Nikon Corporation att de utvecklar den digitala SLR-kameran D5, som representerar nästa generation av professionella Nikonmodeller i FX-format. Nikon utvecklar även den nya trådlösa sändaren WT-6 och blixten SB-5000, vilken presenteras som den främsta produkten i Nikons nuvarande blixtsortiment. Genom kombinationen av nästa generations professionella systemkamera och de nya avancerade tillbehören, tillsammans med det stora utbudet av Nikkor optik, flyttar Nikon fram gränsen för vad som är möjligt inom bildskapandet. Uppgifter om lanseringsdatum och rekommenderat pris för produkten har inte fastställts än.

  Det ger utrymme för fantasi och förhoppningar, eller hur? Rykten på nätet talar om en betydligt högre upplösning, snabbare seriebildtagning samt en ny, mer avancerad autofokus. Vi vet inte och har inte mera information än det som står här ovanför men nästa stora mässa är CES i Las Vegas i början av 2015 och det har hänt flera gånger tidigare att Nikon valt att lansera kring det eventet. Som sagt är varken lansering, leveransdatum eller priser fastställda ännu. Ett tips: Är du sugen på något objektiv från Nikon så vänta inte för länge med att beställa då det sker prishöjningar from årsskiftet som kommer att påverka marknadspriset i relativt hög grad, kontakta oss för att beställa ditt nya objektiv nu! Vi tror att flera tillverkare ser över priserna på objektiv och kameror from årsskiftet.

  Nikon berättar även att man kommer att lansera en ny WiFi-enhet, WT-6, och en ny blixt som får namnet SB-5000.

 • Lycka

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Jag har provat på både Spybar och Sturecompagniet, men sätt mig i en fyrhjulsdriven bil i en fors och jag är lycklig. Alla är vi olika. Härligt att vägen gick genom bäckar, tyvärr var det alldeles för lite vatten i dom...

  Bilden är tagen ur ett filmklipp från iPhone 6

  /Thomas

 • Fujifilm Fujinon XF 35/2,0 R WR

  Test

  Vi har haft många som frågat om Fujifilms nya 35mm objektiv och nu är vi klara med testet på den! Läs hela testet, som vanligt kostnadsfritt, på vår hemsida! Billigare och mindre, kan det bli bra?

  Så här skriver Mats: Fina optiska prestanda, t ex låg grad av kromatisk och sfärisk aberration tillsammans med låg distorsion, ger skarpa bilder utan förvrängning eller färgfel. Ljusstyrkan tillsammans med en bländare med 9 stycken avrundade lameller ger möjlighet till korta skärpedjup och en mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh), samt naturligt runda reflexer.

  Läs allt och se bilderna här: Fujifilm Fujinon XF 35/2,0 R WR

 • Udda

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  På en grind i Reykjavik. Kommentarer är överflödiga.

  Bilden är tagen med iPhone 6

  /Thomas

 • Perspektiv

  Jag besökte broarna i Tallberg häromdagen...

  1891 års bro tagen underifrån. 11mm brännvidd ger ett skönt perspektiv.

  Bilden tagen med Sony Alpha 7R II + Metabones Adapter T + Canon EF 11-24/4 L USM

  /Thomas

 • Muu

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Island har namngett sin mjölk på ett väldigt internationellt sätt. Muu. Det är faktiskt lite humor.

  /Thomas

 • Tävling!

  Hösten stora tävling innehåller fantastiska priser i form av drömkameror från Canon, nämligen 5D Mark III, 7D Mark II och superkompakten G3X. Tävlingen delas upp i tre kategorier och du kan vara med i alla kategorierna under tävlingsperioden.

  Tävlingsregler: Du som skickar in bidraget måste ha tagit bilden själv. Bilden får vara efterbearbetad men alla delar av bilden (alla exponeringar) måste vara tagna av dig. Bilden ska skickas in som JPG (jpeg) och vara max 3MB i filstorlek, minst 800 pixlar bred. Varje deltagare får delta med ett (1) bidrag i varje kategori. Kategorierna är Landskap, Street och Fauna (djurvärlden). Fri tolkning av temat gäller och vi förbehåller oss rätten att visa bilderna i samband med tävlingen på vår Facebook-sida, Blogg och Instagram. Tävlingen pågår tom 3 januari 2016 och vinnare utses inom 14 dagar efter avslutad tävling. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Första priset i kategorin Landskap är en helt ny Canon EOS 5D Mark III, i kategorin Street en Canon Powershot G3X och i kategorin Fauna en Canon EOS 7D Mark II. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryn består av anställda på CyberPhoto. Presentkort på 1000kr kommer att ges till tvåan i respektive kategori. Släkt och familj till anställda får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Priserna skickas ut inom 14 dagar efter vinnarpresentation. Bilderna behöver ej vara tagna med en Canon-kamera. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Du har nu tre kategorier att tävla i och priserna är lockande för oss alla, eller hur! Se till att arbeta fram din absolut bästa bild i respektive kategori för att maximera din chans till vinst. Läs gärna mera om priserna som du kan vinna via länkarna nedan. LYCKA TILL!

  Canon EOS 5D Mark III hus
  Canon EOS 7D Mark II hus
  Canon PowerShot G3 X

 • Upp och ner

  Jag besökte broarna i Tallberg häromdagen...

  Jag undrar hur de kändes sig när de byggt klart och de insåg att de haft ritningen upp och ned? Skämt åsido, bron du ser byggdes rätt väg 1891 och är 37 meter hög och 164 meter lång. Den byggdes för järnväg men används idag till biltrafik.

  Bilden tagen med Sony Alpha 7R II + Metabones Adapter T + Canon EF 11-24/4 L USM

  /Thomas

 • Nygräddat

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Stora delar av Island påminner om en nygräddad limpa.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 200mm och f/5,6, 1/400s, ISO 1800

  /Thomas

 • Landskap

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Det här ett väldigt typiskt isländskt landskap med hästar, vita hus och mäktiga berg. Vackert.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 240mm och f/5,6, 1/640s, ISO 200

  /Thomas

 • Panasonic Lumix G 25/1,7 Asph

  Test

  Det här är ett objektiv för dig som vill ha en fin och smidig normal till din Micro 4/3-kamera! Mats har testat den och du får själv se vilket bra köp det är om du tar dig tiden att kika närmare på bilderna.

  Mats skriver: Finner just inget att klaga på direkt, skärpan är mycket bra redan på största bländaröppning och man ser ingen markant skillnad ifall man bländar ner, (bortsett från att skärpedjupet ökar med mindre bländare). På kameror med sensorer i 4/3 format bör man helst aldrig välja mindre bländare än f/8 på grund av diffraktion (försämrad skärpa). Att diffraktion uppstår på större öppningar än normalt bland 4/3 kameror och objektiv påverkas i första hand av den mindre sensorstorleken, och inte själva objektiven i sig.

  Resten hittar du här: Panasonic Lumix G 25/1,7 Asph svart (för Micro 4/3)

 • Valv

  Jag besökte broarna i Tallberg häromdagen...

  Här ser du ett av valven på den bro som byggdes 1919. 11mm brännvidd ger ett skönt perspektiv.

  Bilden tagen med Sony Alpha 7R II + Metabones Adapter T + Canon EF 11-24/4 L USM

  En fantastisk kombination. Canons 11-24mm levererar bilder av imponerande klass. Jag har inte använt den själv tidigare och jag måste säga att skärpan är grymt bra.

  /Thomas

 • Många färger

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Husen i Reykjavik har ofta plåtväggar vilket verkar lite udda i svenska ögon. De är ofta målade i många färger. Det verkar som att Reykjavik saknar ett stadsbyggnadskontor. I och för sig kul med så många olika färger på alla hus, men det var inte alltid så vackert.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 200mm och f/5,6, 1/3200s, ISO 800

  /Thomas

 • Canon EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM svart/graphite (till EOS M)

  Test

  Vi har redan testat Canons nya 15-45mm till EOS M-systemet och om vi ska tro rykten så kommer Canon att utveckla EOS M under 2016. Vi hoppas att Canon visar framfötter bland spegelfria kameror för de kan det här med bild...

  Mats skriver om det nya objektivet: Canon EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM är ett behändigt och väldigt lätt objektiv. Byggt till större del av plast och med bajonettfattning också av plast, men zoom och fokusring känns helt okej. Vid start av kamera är konstruktionen som sådan att man måste släppa på spärren för zoomen, och objektivet växer med ca 2,3 cm på längden som mest. Autofokus jobbar snabbt och mycket tyst tack vare STM-motorn, vilket är speciellt bra vid filmning. Bildstabiliseringen är effektiv och kompenserar för ca 4 steg längre slutartider än normalt.

  Läs resten och kolla in bilderna här: Canon EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM svart/graphite (till EOS M)

 • Star Wars

  Biblioteket i Umeå hade Star Wars-tema nyligen...

  Jag "råkade" vara där och tog denna bild som jag tyckte blev så gullig.

  Normalt skulle ju ett barn skrika av skräck för att se en sådant utklädd person, men barnen var lyriska över alla Star Wars-figurer.

  May the force be with you!

  /Thomas

 • Höjdrädd?

  Jag besökte broarna i Tallberg häromdagen...

  Rätt höga broar må jag säga. Den bro jag står på är 44,3m hög. Tallbergsbroarna består av tre broar som är byggda 1891, 1919 och 1994. Det finns riktigt fina rastplatser med möjlighet att grilla. Det finns en stor vedbod laddad med ved. Helt klart värt ett besök. Denna bro var världens första normalspåriga järnvägsbro av stenmaterial.

  Ja, jag står bakom ett staket på bilden.

  Bilden tagen med Sony Alpha 7R II + Metabones Adapter T + Canon EF 11-24/4 L USM

  En fantastisk kombination. Canons 11-24mm levererar bilder av imponerande klass. Jag har inte använt den själv tidigare och jag måste säga att skärpan är grymt bra.

  /Thomas

 • Arbeta hos oss!

  Vi har nu behov av dig som är en glädjespridare och gillar att arbeta i ett högt tempo! Ibland är ordinarie personal på logistikavdelningen sjuk eller ledig så du som kan hoppa in på kort varsel bör söka tjänsten hos oss.

  Så här skriver Madeleine, vår logistikchef: Vi söker nu extrapersonal till Logistikavdelningen som kan rycka in med kort varsel vid frånvaro av ordinarie personal och vid högsäsong. Vi söker dig som är över 18 år, positiv och full av energi, som kan hålla högt tempo och vara effektiv samt initiativtagande. Tidigare arbetslivserfarenhet är en fördel.

  Är DU den vi söker?

  Ansökan skickas till logistik@cyberphoto.se senast den 22/11.


 • Vinden i håret

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Vissa tider så blåste det storm och här fotograferar Anna några gulliga och tillgivna islandshäster.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 500mm och f/5,6, 1/1000s, ISO 1000

  /Thomas

 • Canon EF 200/2,8 L II USM

  Test

  Canon EF 200/2,8 L II USM är en gammal goding som är både lätt och smidig och har en hög ljusstyrka. Passar utmärkt till många olika uppdrag där ute på fältet.

  Mats skriver: "Jaha, då ha man fått sig en ny favoritglugg. Jag har nämligen börjat prioritera fotoprylar med lägre vikt och mindre storlek, men det får självklart inte inskränka på bildkvalitén, och zoom och stabilisering kan man alltid klara sig utan även om det ibland kan vara trevligt och bra att ha."

  Läs hela testet här


 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Canon lanserar två nya videokameror, XA30 och XA35, som blir semiprofessionella utmanare till Sony, Panasonic m.fl. Kamerorna riktar sig till dig som värderar bra optik, hög bildkvalité och XLR-ingångar, före 4K och häftiga specifikationer.

  Nytt på dessa efterträdare till XA20-serien är bl a en nyutvecklad bildsensor med högre bildkvalitet och lägre brusnivåer i lågt ljus, samt ett par nya inställningsmöjligheter för större tonomfång i t ex högkontrastmotiv (wide DR och högdagerprioritet). Liksom på föregående modeller är den främsta skillnaden mellan XA30 och XA35 att den senare har HD-SDI-utgång, som är ett krav för många professionella tillämpningar, professionella externa recorders etc.

  Leveranser börjar redan i december och priserna blir 19290kr resp 24790kr.

  Läs mer om XA30 här -->
  Läs mer om XA35 här -->


 • SanDisk lanserar!

  Nyhet

  Vi har nya Extreme 500 på väg in till vårt lager inom kort och det här är en mycket fin produkt som vi fick testa igår. En smidig och mycket tålig extern SSD-disk från SanDisk som tål det mesta. Perfekt när du uppskattar hastighet och smidighet.

  Vi tror att denna produkt kan bli många fotografers bästa vän. Den är så lätt och smidig samtidigt som den tål smällar upp till 800G och SanDisk ger 3 års garanti på dessa. Hastigheten är mycket hög med USB 3.0 och upp till 340 MB/sek skrivhastighet (415 MB/sek läshastighet). Läs mera och boka ditt exemplar redan nu: SanDisk Extreme 500

 • Skydd

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Mitt hem är min borg. Detta får ställde sig bakom stenarna när jag kom vandrandes med min hotfulla kamera. Kul att han målat sig under ögonen som en amerikansk fotbollsspelare.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 500mm och f/5,6, 1/1250s, ISO 800

  /Thomas

 • Analog

  Just nu består gruppen av fotografer och fotointresserade av tre grupper, de som fotograferar analogt och aldrig gått över till digitalt, de som har börjat med analogt men har gått över och till sist den skara som växer, de som aldrig plåtat analogt. En kort berättelse från Albin, en av våra säljare, om hans tankar kring sitt eget fotograferande följer.

  I en ständigt framåt-marscherande digital utveckling finns fortfarande en liten skara bakåtsträvare. Trots avancerade tekniska hjälpmedel envisas de med att leva kvar i ett förgånget årtionde. Eller två. Jag talar om filmanvändarna, en skara entusiaster som med hjälp av varandra försöker hålla detta vid liv. Jag är en av dom. Varför envisas jag då med detta som många stämplat som en hipster-företeelse? Det hela började först när jag hade fotat uteslutande digitalt i närmare 6 år, jag ville förstå grunden i den konstform jag utövade. Egentligen för att kunna utveckla mitt digitala skapande ytterligare. Sedan fastnade jag. Jag blev kär i det alternativa arbetssättet, det fysiska i skapandet och personligheten hos det olika kamerorna.

  Missförstå mig rätt, jag fotar fortfarande flitigt digitalt och vill inte på något sätt påstå att det ena sättet att uttrycka sig på är överlägset det andra. Båda är legitima sätt att få utlopp på för sin kreativitet och båda formerna har sina styrkor respektive svagheter. Arbetssättet kontra det digitala, som jag vuxit upp med, sida vid sida är mycket långsammare, kräver mera eftertanke och lite mera fundamental förståelse för de tekniska aspekterna av exponering. Såklart finns det kameror och tekniker som gör det busenkelt att fota med film och man ska inte låta sig avskräckas av de tekniska aspekterna. Jag menar, om dina farföräldrar klarade av att skapa bilder, vad hindrar då dig från att experimentera och utöka din fotografiska förståelse?

  Du hittar fortfarande ett stort sortiment av film på våran hemsida så vad väntar du på? Greppa en kamera från närmaste släkting eller secondhand-butik och börja experimentera! Låt oss tillsammans hålla detta medium vid liv!

  Albin, CyberPhoto

 • Peak Design lanserar!

  Nyhet

  Det är ett tag sen Peak Design introducerade Capture Lens och nu är de på väg till oss - snart i lager! Det här är en supersmart lösning för dig som ofta måste byta objektiv när du fotograferar, vilket är rätt många av oss...

  Man kan växla mellan kamerahus men det är både dyrt och klumpigt och ofta blir det att man ändå vill växla mellan ett par eller tre objektiv på samma kamera för bästa möjliga bilder. Capture Lens finns till Canon, Nikon och Sony E just nu och är en supersmart produkt som vi gillar! Du får dessutom 25% rabatt (kampanjen gäller hela Peak Designs sortiment tom 30 november) just nu på din order så vänta inte med din beställning. Du hittar Capture Lens via länkarna nedan:

  Klicka här: Peak Design Capture Lens, objektivhållare

  Kolla filmen: Youtube: Capture Lens Kit


 • Nikon AF-S 24-70/2,8 E ED VR

  Test

  En ny 24-70 med stabilisering har varit efterlängtad i båda lägren (Canon & Nikon) och idag har vi testat den som har lanserats, nämligen Nikons med VR. 25990kr, det är mycket pengar för en normalzoom men är det dyrt?

  Tamron erbjuder en 24-70 med stabilisering för ca 9000kr inkl moms och Nikon kostar mer än 25000kr. Frågan är om det är värt den stora skillnaden och i så fall hur? Vi är nyfikna för vi vet att Nikon på sistone lanserat flera optiskt fantastiska gluggar som 16-80mm, fasta 300mm PF och nya 200-500mm VR. Mats skriver: Så var det till slut dags för en väldigt efterlängtad uppföljare, som har en hel del nytt under skalet. Tidigare version av Nikons AF-S 24-70 saknar bildstabilisering, vilket rimmar lite illa med Nikons nuvarande sortiment där även många av de enklaste normalzoomarna har detta. Bara denna parameter var väl skäl nog för Nikon att komma med en uppföljare - men naturligtvis stannar det inte där.

  Resten hittar du här: Nikon AF-S 24-70/2,8 E ED VR

 • Reykjavík

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Reykjavík betyder "Rökvik" och inhyser 2/3 av hela Islands befolkning, dvs ca 200000 invånare i storstaden. Hela Island har ca 320000 invånare.

  Bilden är tagen med ett 21mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Höstens stora tävling!

  Hösten stora tävling innehåller fantastiska priser i form av drömkameror från Canon, nämligen 5D Mark III, 7D Mark II och superkompakten G3X. Tävlingen delas upp i tre kategorier och du kan vara med i alla kategorierna under tävlingsperioden.

  Tävlingsregler: Du som skickar in bidraget måste ha tagit bilden själv. Bilden får vara efterbearbetad men alla delar av bilden (alla exponeringar) måste vara tagna av dig. Bilden ska skickas in som JPG (jpeg) och vara max 3MB i filstorlek, minst 800 pixlar bred. Varje deltagare får delta med ett (1) bidrag i varje kategori. Kategorierna är Landskap, Street och Fauna (djurvärlden). Fri tolkning av temat gäller och vi förbehåller oss rätten att visa bilderna i samband med tävlingen på vår Facebook-sida, Blogg och Instagram. Tävlingen pågår tom 3 januari 2016 och vinnare utses inom 14 dagar efter avslutad tävling. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Första priset i kategorin Landskap är en helt ny Canon EOS 5D Mark III, i kategorin Street en Canon Powershot G3X och i kategorin Fauna en Canon EOS 7D Mark II. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryn består av anställda på CyberPhoto. Presentkort på 1000kr kommer att ges till tvåan i respektive kategori. Släkt och familj till anställda får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Priserna skickas ut inom 14 dagar efter vinnarpresentation. Bilderna behöver ej vara tagna med en Canon-kamera. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Du har nu tre kategorier att tävla i och priserna är lockande för oss alla, eller hur! Se till att arbeta fram din absolut bästa bild i respektive kategori för att maximera din chans till vinst. Läs gärna mera om priserna som du kan vinna via länkarna nedan. LYCKA TILL!

  Canon EOS 5D Mark III hus
  Canon EOS 7D Mark II hus
  Canon PowerShot G3 X

 • Norrsken

  2015 har verkligen varit norrskenets år...

  Igår kväll så lyste himlen upp i grönt igen. Inte så starkt men stort. Vid 21-tiden började ett par draperingar visa sig och man kunde ana en viss färgskiftning mot rött. När sedan norrskenet drog mot vintergatan så fick kamerorna jobba hårt.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon 14-24 på 14mm och f/2,8, 15s, ISO 800.

  /Thomas

 • Peak Design

  Nyhet

  Produkterna från Peak Design fortsätter att vara mycket populära och nu har vi de limiterade remmarna hemma på lager - en riktigt, riktigt läcker rem som dessutom är en mycket bra produkt rent användarmässigt. Peak Design är det bästa i sin kategori!

  Har du missat konceptet Peak Design? Kolla då in alla produkter från Peak Design och läs mera och produkterna via länkarna nedan. Smarta och i bra kvalitet gör att vi har nu över tre tusen användare bara i Sverige! Remmarna som vi nämner här ovanför är de bästa i sin kategori enligt oss och flera användare som vi pratat med. Jämfört med flera andra stora märken väljer man hellre Peak Design. Prova du också, du sparar 25% just nu...

  Remmar:
  Peak Design Slide marinblå kamerarem "Tallac Edition" (4 st fästankare ingår)
  Peak Design Slide röd kamerarem "Lassen Edition" (4 st fästankare ingår)

  Fästet:
  Peak Design Capture Pro kamerafäste för bälte, med PRO-snabbplatta (Arca + RC2 med adapter)

  Andra smarta produkter:
  Peak Design Clutch II handledsrem
  Peak Design Cuff handledsrem (2 st anchors ingår) • Fotomässan 2015

  Vi har besökt Fotomässan för att se vad som är på gång och hur marknaden förändras för varje år. Samtidigt tog vi oss tiden att göra en film som tar dig med till en del tillverkare och leverantörer för att se vad de vill visa på mässan.

  Du hittar filmen i vår Youtube-kanal om du klicka här: Youtube: Fotomässan 2015

 • Wild horses

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Islandshästar är så vackra, och med rätt omgivning så kan det inte bli annat än just vackert...

  Bilden är tagen med ett 50mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Hitarvatn

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Här ser du vår entusiastiske fotograf Albin, honom möter du normalt i vår lagershop.

  Platsen är Hitarvatn. Visst ser det härligt ut? Det var helt knäppt tyst där. Inga ljud från bilar, människor eller tranor.

  Bilden är tagen med ett 50mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Rocky Road

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Återigen så får man känslan av att inte bara vara utomlands, utan att faktiskt vara på en helt annan planet.

  Bilden är tagen med ett 50mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Panasonic HC-X1000

  Test

  Videokameror har tyvärr fått stå tillbaka en hel del från rampljuset när DSLR-kamerorna klivit fram på bred front. Men självklart är inte videokamerorna borträknade på något sätt även om vi inte pratar om det så mycket. Därför är det extra kul att lyfta fram dessa kameror i våra tester.

  Idag är det Panasonic HC-X1000E som vi testat. Roger, som är vår videoguru, har satt HC-X1000 på prov och är imponerad.

  Roger säger bland annat: "Panasonic HC-X1000 är en relativt avancerad videokamera med mycket bra film och ljudkvalitet, samt massor med smarta funktioner och är som gjord för entusiaster och semi-proffs. Det stora batteriet som bör ge lång driftstid per laddning är också ett klart plus. Rekommenderas."

  Läs hela testet här

 • Nästan väg

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Många vägar på Island passar inte för vanliga 2-hjulsdrivna bilar. Vissa vägar är till och med märkta med 4WD only. Så dagens tips om du vill se riktiga Island är att välja rätt hyrbil. Jag blir sugen på att åka tillbaka när jag ser denna bild.

  Bilden är tagen med ett 50mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Sony A68

  Nyhet

  Just idag har Sony släppt en ny systemkamera, den heter Sony α68 och har snabb 4D FOCUS och hela 79 st AF-punkter.

  Om du letar efter en DSLR-kamera med autofokus som kan följa motivet exakt, och som har världens högsta antal AF-punkter så gör du helt rätt i att kolla in den här höstnyheten från Sony - Sony a68. 4D FOCUS heter systemet som ger dig den här höga AF-prestandan. Du har även en konstant följande seriebildstagning på 8 bilder per sekund.

  A68 bjuder på en 24MP 3 APS-C Exmor CMOS-bildsensor, Sonys snabba BIONZ X bildprocessor och gillar du att filma så finner du här möjlighet att använda XAVC S5-format som är mycket effektiv med sin snabba bithastighet på upp till 50Mbps.

  Dessutom har Sony a68 en OLED Tru Finder-sökare med 100% bildtäckning och en 2,7" vinklingsbar bildskärm för att en mängd kreativa
  vinklar utan att ergonomin blir lidande.


  Klicka här för mer info-->


 • Canon EOS M10

  Test

  Canon fortsätter sin satsning på spegelfria kameror med nya M10, en lillebror, eller syster, till EOS M3 som är populär. Vi hade hoppats att man instället kommer med en vassare spegelfri som tar upp kampen med Panasonic. Olympus, Fujifilm, Sony...men inte. Än.

  Vi hoppas att Canon snart visar hur duktiga de är på bild och kameror genom att lansera något vasst inom spegelfritt och vi tror att den dagen kommer. Under tiden testar vi snygga M10 (riktigt snygg faktiskt!) och så här skriver Mats: Kameran startar runt en halv sekund. Fokus hittar den oftast under en halv sekund och sekvenstagning klarar den som bäst med ca 4,6 b/sek i JPEG (låst exponering) upp till ca 1000 JPEG eller 7 RAW. Med varierande ljusmätning dras hastigheten ner rejält och den klarar inte speciellt många bilder per sekund, alltså inget förstahandsval för dig som fotar mycket sport eller dylikt. Normalzoomen EF-M 15-45 som ingår i kit autofokuserar mycket följsamt och näst intill ljudlöst med M10:an, vilket är suveränt för dig som filmar mycket.

  Läs resten av testet här: Canon EOS M10 + EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM

 • Hvíld

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Hvíld betyder vila och det är precis vad jag vill göra när jag ser denna bild. Att sätta sig ner där och vila efter en lång vadring, ta fram lite torkat renkött och blicka ut över vildmarken...

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 500mm och f/5,6, 1/1000s, ISO 900

  /Thomas

 • CyberPhoto Awards 2015

  Nu är det dags! Vi sammanfattar årets produkter med CyberPhoto Awards 2015 där de bästa utnämns. Sedan 2012 har vi släppt Awards så det blir fjärde året som du kan läsa om vilka produkter vi tycker är bäst!

  Eftersom vi testar det mesta på marknaden och läser många andra tester för att bygga upp vår bild av årets produkter så kan du genom CyberPhoto Awards 2015 snabbt se vad som är det bästa i år. Men året är inte slut kanske du tänker? Även om det kan lanseras nya produkter under sista delen av året så kommer leveranser av dessa inte påbörjas innan året är slut. Vi har däremot anledning att tro att 2016 blir ett mycket, mycket spännande år när det gäller nya produkter...men till dess, njut av CyberPhoto Awards 2015: Klicka här

 • Brinno Time Lapse

  Nyhet

  Har du varit sugen på att testa Time Lapse men inte har tiden eller engagemanget att sätta dig in i hur man får till det? Nu har vi Brinno, kameran som gör det "åt dig". Enkel och effektiv.

  Kvalitén blir inte som med en riktigt vass systemkamera så klart men däremot trycker du på ett par knappar, Brinno spelar in och sätter ihop bilderna, och vips har du en färdig film. Om du ska bygga om hemma så kan få en film som visar hur bygget fortskred, vill du se hur dina blommor i fönstret följer solen under dagen eller hur en dag ser ut på 10 sekunder så kan du få det på ett enkelt sätt. Läs mera och beställ din Brinno via länken nedan. Det här är ett bra julklappstips...

  Brinno - klicka här

 • Húmor

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Kul namn på ett bensinbolag...

  Bilden tagen med iPhone 6

  /Thomas

 • Sony Alpha 7s II

  Test

  Sony matar på just nu och A7S II är en riktigt häftigt produkt med sin relativt låga upplösning och stora sensor. Vi var nyfikna på hur den presterar vilket vi tror att många andra också är...

  Mats skriver: A7s II är till viss del vädertätad och känslan i kameran är på topp. Den är utvändigt i stort sett identisk med övriga A7 version 2-modeller. Jämfört med föregångaren har den storleksmässigt växt en aning åt alla håll, samt ökat i vikt, men för att vara en fullformatskamera är den fortfarande liten och smidig.

  Resten hittar du här: Sony Alpha 7s II kamerahus

 • Tema: Island

  Som du troligen har märkt har vi delat med oss av många bilder från Island i Bloggen och en som också varit där för fotografera är Lars Mårtensson. Den här vackra bilden har han tagit och du hittar fler på Facebook...

  För dig som inte följer oss på Facebook så gör gärna det. Just nu kan du se massor av härliga bilder där, perfekt som inspiration när det är som tråkigast att ta fram kameran. Du kan även följa oss på Instagram där du får se andra bilder, mera inifrån vårt företag och prylar som vi testar. Ett hett tips är att gå in på Facebook och kolla in resten av Lars bilder för de är riktigt snygga!

 • Hrafninn flýgur

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Jag tänkte på filmen "Korpen flyger" när jag såg detta motiv...

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 500mm och f/5,6, 1/4000s, ISO 800

  /Thomas

 • Danubia Bussard

  Nyhet

  Vi har möjligheten att presentera en ny kikar-serie från Danubia och det här är riktigt bra prylar! För dig som vill ha det där "lite bättre" så är det här kikaren för dig, i synnerhet då priset inte ligger på den nivå som de optiska egenskaperna skvallrar om...

  Kolla närmare på dessa rejäla kikare som är utrustade med riktigt bra glas och materialval för att ge den där ultimata kvalitékänslan och egenskaperna när det gäller bild. Det finns bättre kikare men för att hitta en sån måste du rejält upp i prisklass. Kort sagt, kanonbild till riktigt, riktigt bra pris är Danubia Bussard.

  Läs mera här: Danubia Bussard 10x42

 • Sumarbústaður

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  En liten isländsk stuga. Inte i så bra skick men den är ändå cool.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 500mm och f/5,6, 1/1600s, ISO 800

  /Thomas

 • Hestur aftur

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  En isländsk häst i full storm...

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 500mm och f/5,6, 1/1000s, ISO 1000

  /Thomas

 • Harpa igen

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Här har du en till bild från gårdagens blogg...

  Bilden tagen med 21mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Canon PowerShot G9 X

  Test

  Canons S-serie med S90, S95, S100 osv har varit otroligt populära då man fått väldigt mycket för pengarna! Nu har Canon G-serien där alla lite bättre kompaktkameror ryms och vi har testat nya G9X som tar över efter de ovanstående modellerna.

  Om du vill ha en liten och kompakt kamera som presterar riktigt bra ska du kika in på denna nyhet. Mats skriver: Canon utökar sin G-serie till att omfatta fler modeller än tidigare. Man skulle kunna säga att den tidigare S-serien nu också ligger under G-benämningen. I samma veva blir man lite mer frikostig med sensorkvalitet och låter fler modeller ta del av de fina prestanda som 1-tumssensorerna ger. G9 x seglar upp som ett lite enklare, kompaktare alternativ till G7 x. Dessa två modeller är seriens mest fickvänliga och på så vis de som närmast liknar tidigare avancerade S-modellerna. G9x är faktiskt inte mycket större än den klart enklare Powershot S120. Förutom den tydliga skillnaden i storlek mot G7 x så har G9 x fått en lite enklare optik med ett zoomomfång på 3x och en ljusstyrka på f/2-f/4,9.

  Läs resten av testet här: Canon PowerShot G9 X svart

 • Vågar du komma?

  Idag, fredagen den 30 oktober, bjuder vi de 100 första kunderna som kommer in till oss i butiken på en liten Halloween-goodibag. Vi presenterar också vår nya produkter från Nite Ize - perfekt för som vill synas bättre när du är ute i höstmörkret.

  Kom in till oss i butiken idag om du vågar - är du bland de 100 första kunderna så får du en liten gottepåse från oss men se upp, killarna verkar vara på hugget! Vi vill också passa på att presentera produkterna från Nite Ize för dig lite närmare. Nu när höstmörkret blir allt djupare så hoppas vi att du tänker på synligheten när du är ute i trafiken. Nite Ize har reflexer och LED-ljus för dig och dina små och stora vänner. Har du hund så kan du med fördel använda den lilla lampan SpotLit LED som du enkelt fäster på halsband eller kanske i din egen dragkedja. Är du ute och motionerar så kan Nite Ize LED reflexväst eller de färgstarka banden SLAPLit LED vara på sin plats.


  Ange koden SPOTLIT40 så får du köpa SpotLit LED för 59kr i helgen. Ord pris 99kr.

  Läs mer om Nite Ize sortiment här

  Ha en läskigt härlig helg!


 • Bilder från Ratan

  Den här bilden har John Israelsson skickat in till oss och visst är det snyggt med norrsken i bakgrunden och man blir sugen att bege sig ut med kameran när man ser fotografen till vänster i bild, eller hur?

  Astrobilder är mycket välkomna så hjälper vi varandra att inspireras och motiveras till att ta oss ut de molnfria och stjärnklara kvällarna som kommer närmaste nätterna. John har använt sin Nikon D800 och 16-35mm för att ta den här bilden. Om du är sugen på att lära dig mera om D810A som är Nikons astro-version av D810 så kan du läsa det här: Nikon D810A kamerahus

  Tack för bilden, John!

 • D810 uppdatering

  Nyhet

  Nikon har nu lanserat en ny firmware till D810 som heter v1.10 och ersätter v1.02. Den fixar en del mindre buggar som tex saknad information i displayen men den ger en ny funktion för ljudinspelning också!

  Det är en hel del som fixas till med denna nya firmware, enligt Nikon är det 14 olika punkter som nu korrigeras. Att installera en ny firmware är enkelt och gör att du får en bättre produkt. Som vi tidigare sagt är det något vi får vänja oss vid och vi ser som endast positivt då man enkelt får en bättre produkt med längre livslängd. Vill du läsa mera om denna nya firmware så besök Nikons hemsida och välj Supportcenter och sedan Nedladdningscenter. Där hittar du allt nedladdningsbart till alla Nikon.

 • Harpa

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Harpa är ett konsert- och operahus i Reykjavik i Island och inhyser Islands filharmoniska orkester och Islands opera.

  Harpa började byggas 2007 och invigdes i augusti 2011. Det ligger i hamnområdet Austerhöfn och är ritat av Henning Larsen Arkitekter i Danmark och isländska Batteríið i samarbete med konstnären Olafur Eliasson. Det är 43 meter högt. Huset är byggt i stål, med en fasad som består av omkring 10 000 oregelbundet formade prismaliknande fönster i olika färgnyanser. Harpa tilldelades 2013 Mies van der Rohe-priset.

  Bilden tagen med 21mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Canon PowerShot G5 X

  Test

  Canon har alltid producerat Powershot modeller som vi blivit bortskämda med genom åren. Canon PowerShot G5 X är inte helt oväntat en riktigt trevlig bekantskap med för många önskvärda manuella rattar och reglage istället för att knappa via menyer och dubbelkommandon. Sökare och blixtsko är mera och mera efterfrågat bland kunder och Canon lyssnar. We like it!

  Mats har listat plus och minus gällande kameran i testet. Dagens citat måste ändå bli: "Så länge du inte tänkt sälja landskapsbilder på metervara så kommer du garanterat bli mycket nöjd med din Canon Powershot G5 X". Läs testet så förstår du vad han menar :)

  Canon PowerShot G5 X

 • Seljalandsfoss

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Seljalandsfoss är ett av de mest kända vattenfallen på Island och i södra delen av landet, inte speciellt långt ifrån Skógafoss. Bilvägen Þjóðvegur går i närheten av vattenfallet som ligger i floden Seljalandsá och faller 60 meter ner över klipporna. Det är även möjligt att gå in bakom vattenfallet.

  Bilden tagen med 21mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Canon EF 28-300/3,5-5,6 L IS USM

  Test

  Superzoomar har vi på CyberPhoto en skräckblandad förtjusning till. Vi är alltid imponerad över den fantastiska bildkvaliten som fasta gluggar ger samtidigt som vi hyllar objektiv som är mångsidiga. Superzoomar är en kompromiss när man kikar på bildkvaliteten kontra fasta gluggar men det kan man ibland stå ut med när man som i detta fall endast behöver ett objektiv i väskan!

  Mats skriver bland annat: "Klart bästa superzoomen i skrivande stund, och lämplig bland annat som reseoptik för dig som prioriterar hög bildkvalité och en mycket tålig och robust konstruktion, före pris, storlek och vikt."

  Canon EF 28-300/3,5-5,6 L IS USM

 • Varning ikväll!

  Det är dags för fullmåne och som tur är så är det onsdag och inte fredag för enligt sägnen blir man varulv om man sover utomhus en fredag natt när det är fullmåne...

  Om du är sugen att fotografera månen så kan ikväll vara en mycket bra kväll. Hur gör man då? Vi rekommenderar att du använder ett stativ för en stabil bild men det är inget måste, i synnerhet om du har bildstabilisering, då slutartiden kan hållas väldigt kort då månen lyser väldigt kraftigt. Den här bilden är tagen på 500mm med 1/500sek slutartid så det gör att man faktiskt kan fånga den för fri hand. Vi rekommenderar att du använder en mindre bländare som tex f/8-11 för att maximera skärpa och detaljrikedom. Har du ett telezoom så använd den och använd läget manuell. Testa inställningarna vi anger ovan och ISO 400 till att börja med. Blir bilden för ljus så sänker du ISO, annars tvärtom. Har du en äldre systemkamera så gå inte över ISO 800 utan använd längre slutartid istället. Lycka till med att fånga vår närmaste rymdgranne!

  PS. Se upp för varulvar ikväll...

 • Hestur

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  De isländska hästarna är så vackra. Vår VD Patrick blev så förtjust så han rent av köpte en. Den gick inte in som handbagage så den levereras lite senare...

  Bilden tagen med 50mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Nikons smygare...

  Alla känner inte till Nikons 300mm f/4 VR och det är inte så konstigt, den kostar en hel del pengar men vi måste säga att det är en mycket prisvärd, eller till och med billig, glugg om man räknar in alla aspekter.

  Vi har varit i Spanien på WRC (rally) för att testa Lexars befintliga och nya minneskort där hastigheten sätts på prov och vi kan bara, som vi tidigare testat, hålla med om att Lexar lyckats med mycket bra minneskort. Hastigheterna är mycket bra och de levererar både stabilt och effektivt. Om du går in på minneskort på vår hemsida hittar du testet på produktsidorna, kolla gärna detta! Jag kan personligen rekommendera Lexars 1066x Compact Flash som ett mycket prisvärt och bra minneskort.

  Nog om det, det var ju Nikon vi pratade om. Efter hundratals och åter hundratals bilder så är det objektivet bevisligen mycket bra. Autofokusen jobbar nästa utan att man märker av det, snabbt och tyst. Även om vi använde ett D4s kamerahus så blir kombinationen inte alltför tung vilket är en enorm fördel. Där denna bild är tagen stod vi med presspass bredvid andra som använder konventionella 300mm, 70-200 och 200-400mm objektiv och efter några minuter hade flera provat och fingrat på 300mm PF och alla blev imponerade. Vi kollade bilderna i displayen och de var imponerade direkt! Läs vårt test av denna lilla och mycket skarpa objektiv här: Nikon 300mm PF

  Vill du se flera bilder från WRC, kolla i vår Facebook-grupp!

 • Pixma Pro 10S

  Test

  Att skriva ut sina bilder är ingen självklarhet för många men de flesta är nyfikna på att skapa sina egna alster i fysisk form och Canons fina Pixma PRO-serie levererar otroligt bra bilder.

  Man kan grotta in sig i inställningar, ICC-profiler och mycket annat men fördelen med Canon är att om man använder deras eget papper och bläck så blir det väldigt bra även med en lång kunskapsnivå på utskrifter. Så kolla in dagens film och bli inspirerad till att skapa dina egna bilder och tavlor där hemma!

  Du hittar filmen här:Youtube: Pixma PRO 10S

 • Álfagjá

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  I närheten av Álfagjá hittade jag denna förunderliga formation.

  Bilden tagen med 21mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Geocaching

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Normalt så visar man sällan bilder på geocacher, me denna är så speciell och så brutalt uppenbar. Nere vid kusten i Reykjavik ligger denna väldigt synliga cache.

  Texten på lådan är samma som ledtråden: In a crevice among some large rocks by the Atlantic Ocean in Reykjavik. Någon med humor.

  Bilden tagen med 21mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Mr Andersson

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Här är en bild med en alldeles underbar bokeh på Patrik när han fyller på minneskortet på sin Nikon D4S.

  Vi ger hans mössa betyget Toppklass.

  Bilden tagen med 50mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Mars

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Stora delar av Island ser ut som en annan planet eller någon annan planets måne.

  Jag kunde inte låta bli att ge denna bild lite Mars-atmosfär...

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 200mm och f/5,6, 1/400s, ISO 1100

  /Thomas

 • Canon EF 70-300/4-5,6 L IS USM

  Test

  Vi fortsätter våra test av olika objektiv som ger dig som kund en bättre bild över om produkten du är intresserad av håller måttet utifrån din egen kravbild. Vi hoppas att det är uppskattat :)

  Idag har Mats satt tänderna i Canon EF 70-300/4-5,6 L IS USM som är en dröm för många. "Som gjord för att ta med på resor och fjällturer"

  I och med detta så får vi önska alla en riktigt trevlig helg!


  P.S. Du missar väl inte att vara med och tävla om finfina priser från Canon. Läs mer om tävlingen längre ner i bloggen.

 • Experiment 3 av 3

  Jag råkade ha med mig en Nikon D810A på senaste norrskensturen...

  Den kvällen hade jag fotograferat allt utom norrsken trots att det var norrskenet jag var ute efter. Norrsken är lynnigt och lurigt, det är svårt att förutsäga och det kan komma och gå snabbt ibland.

  Det började röra sig lite vid horisonten, men det var verkligen ingen stor show. Däremot så skymtade jag lite lila ovanför och provade att ta ett par bilder med D810A, den satt ju ändå på stativet, och mycket riktigt så var det en hel del mer lila än vad mina ögon såg. D810 är fantastisk på astrobilder, men D810 är bättre på norrsken då D810 inte ger något rödstick alls.

  Är du intresserad av astrofotografering så är Nikon D810A den kamera du ska ha.

  Bilden är tagen med Nikon D810A + Nikon 14-24/2,8 på 15s, f/2,8, ISO 1600 och 14mm.

  Inte en fantastisk bild men det var mysiga färger.

  /Thomas

 • Regnbågarnas land

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Island är regnbågarnas land. Detta är inte en fantastisk bild, men jag gillar den, och därför får den vara med.

  Bilden tagen med 50mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Zeiss Touit 50/2,8 Macro

  Test

  Macro objektiv kan användas mångsidigt. Ett vanlig missuppfattning är att man bara kan fotografera småkryp och blommor med macroobjektiv vilket såklart är helt fel. Ett macroobjektiv är optimerat för det men kan med fördel användas för andra typer av fotograferingar, exempelvis porträttfotografering.

  Även idag har vi hårdtestat en gammal goding som nu även finns för Sony E-fattningen. Det är Zeiss Touit 50/2,8 Macro som synas i sömmarna. Och Mats är inte försiktig i sin bedömning: "Zeiss Touit 50/2,8 Macro sopar faktiskt banan med de allra flesta objektiv på de flesta egenskaper..."


  Zeiss Touit 50/2,8 Macro för Sony E-fattning (APS-C)
  Zeiss Touit 50/2,8 Macro för Fujifilm X

 • Experiment 2 av 3

  Jag råkade ha med mig en Nikon D810A på senaste norrskensturen...

  Nikon D810 har utökade exponeringstider och det gav mig idén att prova att fånga jordens rotation på bild. Egentligen behöver man mer än 15 minuters exponeringstid för att få full effekt i bilden men 15 minuter är en hel del ändå, så varför inte prova.

  Du kan själv ta liknande eller bättre bild än detta. Du behöver kabelutlösare och sätta kameran på "B" (Bulb) för att kunna exponera tillräckligt länge. Sedan är det bara att rikta kameran mot polstjärnan.

  När du kör D810A i utökat läge så har du ingen exponeringsmätning och eftersom varje exponering tar 15 min så ville jag inte ta alltför många olika exponeringar då jag vill hinna sova något också. Jag satte den i vanligt läge och sedan räknade ut hur många steg det skulle bli på bländare och ISO för att hamna på 15 minuters exponeringstid. Det är enklare än det låter då hela bländarsteg, tidssteg och ISO-steg är lika mycket värda. Jag tog en bild och det blev denna.

  När du ska fokusera vid natt eller astrobilder så uppstår ett problem. Autofokusen funkar inte för det är för mörkt. Såvida det inte finns någon lampa långt bort att fokusera på. Det finns flera sätt. Har du en zoomoptik så sätter du den på vidvinkel. Enklast är att du fokuserar på något riktigt långt bort. sedan sätter du en bit eltejp för att låsa fokusringen och sedan sätter du kameran på manuell fokus. Nu har du "programmerat" kameran för bilder på oändligt. Zooma aldrig in då de flesta zoomar har fokusshift, det innebär att fokus ligger lite olika beroende på brännvidd.

  Tyvärr kan du inte lita på att oändlighetssymbolen på objektivet är exakt på oändligt, så därför är detta sätt säkrare. Nu kan fokusläget ändra sig något beroende på temperatur och så, men det är oftast försumbart på en vidvinkel.

  Du kan naturligtvis fokusera manuellt på plats, men det är inte helt lätt med ljussvaga stjärnor. Principen där är att fokusera så att stjärnan ser så liten ut som möjligt, då har du rätt fokus. Har du liveview på din kamera så använd den, de flesta liveview kan du zooma in i och det underlättar oerhört.

  Vissa manuella objektiv har oändligt exakt på oändligtsymbolen, det är det bekvämaste, men de flesta måste du antingen förfokusera och låsa med tejp som jag nyss beskrev eller också fokusera på plats.

  Bilden är beskuren.

  /Thomas


 • Dr Jones

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Jonas hade en spännande fotoväska med sig, här har han ett samyang 50/1,4 på en Sonykamaera...

  Bilden tagen med 50mm objektiv på fullformatskamera.

  Jag älskar bokehn...

  /Thomas

 • Canon EF 28/2,8 IS USM

  Test

  Canons 28 f/2.8 är en optik som lätt kommer i skymundan bland alla andra godbitar på marknaden. Synd tycker vi då det är en optik som ger dig väldigt mycket för pengarna. Den uppdaterade varianten har funnits sedan 2012 och är både snabb, tyst och skarp. Mats har gjort en grundligare test som är värt att ta en titt på.

  Mats skriver bland annat så här: "Den klår faktiskt bildmässigt de flesta av Canons f/2,8L-normalzoomar, det är i skrivande stund bara EF 24-70/2,8L version 2 som är strået vassare i skärpa, men en sådan zoom är också mycket dyrare, större och tyngre."

  Läs hela testet av Canon EF 28/2,8 IS USM här

 • Experiment 1 av 3

  Jag råkade ha med mig en Nikon D810A på senaste norrskensturen...

  Väl framme på plats, redo med stativ och kamera, så inväntade jag det norrsken som skulle uppenbara sig. Men det var bara lite grönt dis i horisonten. Inte lönt att fotografera. Så ute i obygden med tid över och en D810A i väskan...

  Snabbt bytt kamerahus. Objektivet var ett Nikon 14-24/2,8. Kanske man skulle prova att fotografera vintergatan. Jag har sett så många fantastiska bilder, men har aldrig riktigt tagit mig tiden till att försöka själv. Så varför inte prova, astrofoto är ju styrkan hos D810A. Den är byggd för att lyfta fram vissa röda nyanser och den har bättre brushantering än D810. Helt klart så ser jag röda nyanser i vintergatan.

  Det var faktiskt inte så svårt. Du kan säkert ta liknande eller bättre bilder själv. Så mycket vidvinkel som möjligt. Så högt ISO som din kamera klarar utan att bruset tar över helt, oftast kring ISO 1600. Det beror på vilken kamera du har och var din acceptans för brus går. Men du måste fotografera i RAW för att sedan lyfta upp bilden lite. Jag använde Lightroom till denna bild och jag är förvånad över hur lite jag behövde justera för att få vintergatan att poppa fram. Visst ser man vintergatan tydligt med blotta ögat men kameran ser så mycket mer, framförallt ser den färger som mitt öga inte kan se.

  Jag tog flera bilder med flera exponeringar där den ljusaste bilden återger förgrunden som det skulle vara fullt dagsljus. Det gick att lyfta upp förgrunden på bakgrundsbilden till ungefär den nivå du ser på denna bild men det blev för grynigt så jag tog förgrunden från en annan bild för att bli av med det bruset.

  Denna bild är långt ifrån perfekt. Jag skulle kunna trolla till den mer i photoshop genom att centrera öppningen i skogen och justera bilen till vintergatans mitt, men det kommer jag att göra i verkligheten nästa gång jag tar en liknande bild. Det här var mer ett experiment som gick över förväntan.

  Bilden är tagen på 20s, f/2,8 och ISO 1600.

  Imorgon får du se nästa bild från denna kväll. Då ska jag också berätta hur du gör med fokuseringen vid nattbilder och astrofoto.

  /Thomas

 • Fujifilm lanserar!

  Fujifilms 35mm är en otroligt populär glugg som är lite av ett "måste ha" för X-fotografer. Nu kommer en ny 35mm från Fujifilm med vädertätning och ljusstyrka f/2 till ett fördelaktigt pris!

  Hela namnet är Fujifilm XF 35mm F2 R WR där sista bokstäverna står för Weather Resistant eller vädertätning. Brännvidden är populär då det motsvarar drygt 50mm på fullformat (35mm) och ger ett brett användningsområde. Objektivet passar alla systemkameror i X-serien, har åtta tätningar mot fukt och smuts, en intern fokuseringshastighet på 0,08 sekunder, 9 glaselement i 6 grupper, 2 ED-glas och Nano-coating för att reducera ghosting och flares i tex motljus. 9-bladig bländare borgar för en snygg bokeh och exakt ljusinsläpp så vi har, som vanligt, höga förväntningar när Fujifilm lanserar en ny glugg. Snart testar vi den! Pris 3990kr inkl moms, leveranser börjar i november.

  Även en helt ny telekonverter för X-familjen har lanserats! Det är en x1,4 som också är vädertätad. Leveranser november, pris 4490kr.


 • Star Trekur

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  I närheten av Álfagjá hittade jag denna förunderliga och mycket coola sten. Den ser ut att vara rekvisita till Star Trek eller annan science fiction.

  Bilden tagen med 50mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Samsung NX S 16-50/2-2,8 ED OIS

  Test

  För att komplettera testerna av Samsung har vi släppt testet på den mycket, mycket fina 16-50mm f/2-2,8 till NX-systemet idag! Läs gärna detta för den visar hur duktiga Samsung blivit sista åren...

  Mats skriver: Optiken känns mycket gediget byggd. Fokusringen går med näst intill perfekt motstånd, ungefär som känslan av att skära i smör. Zoomen växer ca 2,5 cm på längden som mest, och zoomringen går även den med lämpligt motstånd. Den är även vädertätad med bl.a. gummipackning runt bajonetten, och perfekt matchande normalzoom till den vädertätade NX1:an. Autofokuserar snabbt och tyst tack vare sin UPSM AF-motor. Blomformat motljusskydd medföljer. Stabiliseringen jobbar mycket effektivt, det gick bara fint att få skarpa bilder på så långa slutartider som 1/8 sek på 50mm (motsvarande 75mm) utan stöd eller stativ, och man bör helst använda elektronisk slutare (finns bl a i NX1 & NX500 som minskar risken för vibrationer som annars kan uppstå i kamerahuset med mekanisk slutare).

  Resten finner du här: Samsung NX S 16-50/2-2,8 ED OIS

 • Toyota

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Jag hyrde en bil och detta var det närmaste en Jeep som den firman hade. Den var faktiskt helt okej, inte snygg, inte cool, men den gjorde sitt jobb mycket bra. Denna bild skulle göra sig bra som en reklambild för Toyota.

  Bilden tagen med 50mm objektiv på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Elinchrom lanserar!

  Nyhet

  Nya Skyport Plus är ett verktyg som kommer att passa många fotografer! Aifo, Elinchroms svenska agentur, har gett en hel del information under förmiddagen och du kan läsa allt här nedan.

  Elinchrom Skyport Transmitter Plus HS är en ny generation Skyport med egenskaper som för alltid förändrar sättet att fotografera med studioblixt. Skyport HS ger gränslös kreativ frihet med möjlighet att välja slutartider upp till 1/8000 sek i Hi-Sync läge. En tydlig LCD display visar inställningarna för varje blixt. Skyport HS har funktioner framtagna av fotografer, för fotografer. LCD display visar inställd uteffekt för upp till 10 Elinchrom blixtar och varje enhet kan styras individuellt. Räckvidd hela 200 meter utomhus och ca 60 meter inomhus.

  Med Skyport HS kan du välja snabbare slutartid än kamerans normalt kortaste synktid. Hi-Sync gör det möjligt att använda slutartider upp till 1/8000 sek så att du kan reglera det omgivande ljuset, frysa extremt snabba motiv samt välja stora bländaröppningar för kort skärpedjup. Skyport HS kommunicerar tvåvägs vilket gör att blixtarnas inställda uteffekt visas på fjärrkontrollens tydliga LCD Display. Styrkan på blixt och inställningsljus kan regleras separat, i grupper eller gemensamt. Utomhus är räckvidden upp till 200 meter och inomhus ca 60 meter. Tack vare hela 20 kanaler kan Skyport HS ställas in för störningsfri kommunikation. HS står för Hi-Sync vilket förenklat innebär att du med Skyport HS fritt kan välja slutartid på kameran*. Med HS funktionen optimeras kamerans slutarrörelse till blixtens brinntidskurva vilket gör att slutartider ända ned till 1/8000 sek kan användas. För optimalt resultat ska du välja en Elinchrom blixt med standard blixtrör.

  Skyport HS fungerar utmärkt direkt vid leverans men möjlighet finns att optimera resultatet med funktionen ODS (Over Drive Sync). Tack vare denna fininställning maximeras resultet för olika kombinationer av kamera och blixt, i vissa fall kan ljusutbytet förbättras upp till 2 bländarsteg!

  Vilka Elinchrom blixtar kan användas?
  Skyport HS kan användas tillsammans med alla Elinchrom blixtar som har Skyport. För att erhålla tvåvägs kommunikation ska blixten ha version Skyport RX eller senare. För optimal HS funktion, använd blixtmodeller med standard blixtrör (med normal till långsam brinntid). Även blixtar med s.k. Action blixtrör kan användas med vissa begränsningar vid kamerans snabbaste slutartider.

  Vilka kameror kan användas?
  För HS-funktion krävs version anpassad för respektive kameramärke, Canon eller Nikon (Sony kommer 2016). Givetvis kan Skyport Transmitter Plus HS användas på alla kameror, försedda med blixtsko, för att utlösa (normal synktid) och styra Elinchrom blixtar samt se blixtarnas inställda uteffekt på LCD panelen. Två AA-batterier. Som strömkälla använder Skyport Transmitter Plus HS två st AA-batterier 1.5V (LR6). Enkla att införskaffa och flera olika varianter finns att välja mellan.

  Elinchrom Skyport Radiosändare Plus HS för Canon
  Elinchrom Skyport Radiosändare Plus HS för Nikon


 • Tävlingen fortsätter!

  Hösten stora tävling innehåller fantastiska priser i form av drömkameror från Canon, nämligen 5D Mark III, 7D Mark II och superkompakten G3X. Tävlingen delas upp i tre kategorier och du kan vara med i alla kategorierna under tävlingsperioden.

  Tävlingsregler: Du som skickar in bidraget måste ha tagit bilden själv. Bilden får vara efterbearbetad men alla delar av bilden (alla exponeringar) måste vara tagna av dig. Bilden ska skickas in som JPG (jpeg) och vara max 3MB i filstorlek, minst 800 pixlar bred. Varje deltagare får delta med ett (1) bidrag i varje kategori. Kategorierna är Landskap, Street och Fauna (djurvärlden). Fri tolkning av temat gäller och vi förbehåller oss rätten att visa bilderna i samband med tävlingen på vår Facebook-sida, Blogg och Instagram. Tävlingen pågår tom 3 januari 2016 och vinnare utses inom 14 dagar efter avslutad tävling. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Första priset i kategorin Landskap är en helt ny Canon EOS 5D Mark III, i kategorin Street en Canon Powershot G3X och i kategorin Fauna en Canon EOS 7D Mark II. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryn består av anställda på CyberPhoto. Presentkort på 1000kr kommer att ges till tvåan i respektive kategori. Släkt och familj till anställda får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Priserna skickas ut inom 14 dagar efter vinnarpresentation. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Du har nu tre kategorier att tävla i och priserna är lockande för oss alla, eller hur! Se till att arbeta fram din absolut bästa bild i respektive kategori för att maximera din chans till vinst. Läs gärna mera om priserna som du kan vinna via länkarna nedan. LYCKA TILL!

  Canon EOS 5D Mark III hus
  Canon EOS 7D Mark II hus
  Canon PowerShot G3 X

 • Inbjudan: Brutus Östling

  Nyhet

  En föreläsare som besökt oss tidigare är Brutus Östling som nyligen släppt boken "Bevingat - Magiska möten i fågelmarker" och som redan blivit prisad av WWF som Årets Pandabok 2016. Nu är han tillbaka i Umeå!

  Vi bjuder på föreläsningen, helt utan kostnad, den 18:e november kl 18:30 i 1646 Studios lokaler, Umeå. Adressen är Lärlingsgatan 18 och föreläsningen tar ca 1,5 timmar. Du har möjligheten att köpa Årets Pandabok på plats och få den signerad av Brutus om så önskas. Du anmäler dig till blogg@cyberphoto.se för att delta på föreläsningen. Anmäler du fler än dig själv, skriv för- och efternamn på alla du önskar anmäla.

  Hjärtligt välkommen säger vi till Brutus och till dig som vill lyssna och inspireras!

 • Påminnelse: Umeå

  Vi bjuder in till föreläsning med astrofotografen Göran Strand den 3 november kl 18:30 här i Umeå! Det är begränsat antal platser så vänta inte med att boka din plats - och det är helt kostnadsfritt!

  Göran använder Nikon och därför är Nikon på plats för att visa sina nyaste produkter dagarna innan Fotomässan i Stockholm går av stapeln. Vi öppnar upp kl 17:00 och bjuder på varmkorv och dryck för dig som vill dyka upp direkt efter jobbet för att kolla på prylar, prata med Marcus från Nikon, oss på CyberPhoto och Göran om astrofotografering. Du är hjärtligt välkommen, anmälan gör du till blogg@cyberphoto.se. Platsen är 1646 Studios, Lärlingsgatan 18, Umeå.