Panasonic Post Focus

Test

Vi kommer ihåg när D90 kom och lanserade, efter många rykten, filmfunktion i en systemkamera. Vad ska man ha det till var en vanlig fråga och under ett par år fick vi regelbundet frågan om vilken kamera utan filmfunktion vi hade på lager för att det var något man inte ville ha, behövde eller vill betala för. Post Focus är en funktion Panasonic lanserat och att i efterhand kunna flytta fokus är något som kommer stort de kommande åren är vi helt säkra på. Hur bra fungerar det idag?

Bara tanken att plåta med stor bländaröppning och att i efterhand kunna flytta fokus så det sitter perfekt är slående och även om Panasonics lösning är den första så är det en bra start och kan vara till stor nytta redan nu. Man använder egentligen filmteknik för att spela in filmrutor i 4K som man sen kan välja mellan för att hitta den med skärpan på rätt ställe. Mats har testat denna funktion och du kan läsa det i testet av berörda kameror, Panasonics G7, GX8 och FZ300. Läs mera här: Panasonic Lumix DMC-GX8 Test

Vi tror att inom en nära framtid kommer det här starkt och med 8K på väg in inom ett par år kan man mixa det (33 Mpixel) med den här funktionen och därigenom få högupplösta bilder där man kan välja ut rätt ruta för att sätta fokus. Vi har kunder som berättat om bröllopsjobb där flertalet bilder har varit oskarpa pga lite back- eller frontfokus och som bröllopsfotografer har man svårt att kunna göra om sitt jobb och en oskarp bild är svår, eller omöjlig, att fixa till. Vi är säkra på att vi får skäl till återkomma till konceptet med Post Focus.