• Pretty

  En skoluppgift...

  Nu när jag är hemma i Umeå och jobbar här på CyberPhoto igen över julhelgen så tänkte jag dela med mig av en till bild från min fotoutbildning. Här var uppdraget återigen att fotografera en reklambild med utvalt tema och målgrupp.

  Det är inte helt lätt att skapa en känsla och ett nytänk i kategorin reklamfoto. Det finns så många erfarna och duktiga reklambyråer och reklamfotografer. Då ska vi oerfarna elever försöka överträffa alla dem, vilket är nära omöjligt, men vi gjorde det bästa vi kunde. Förhoppningsvis så blir vi bättre och bättre. Den här bilden tog jag av min barndomsvän som var på besök och snällt nog ställde hon upp som fotomodell.

  Bilden tog jag med en Nikon D800 + Nikon 58/1,4 på 1/125s, f/8 och ISO 100.

  /Louise, CyberPhoto

 • Gott nytt år!

  Härmed önskar vi dig som följer vår Blogg ett riktigt gott nytt år! Om du bara råkar hamna här i Bloggen så se till att börja följa den under 2016 så missar du inget av det som händer inom foto och video.

  Nyårslöften. Har du några den här gången? Vi har ett par löften till dig som följer oss och är kund hos oss. För det första kommer det flera tester och videos under 2016 och för det andra kan vi lova att det kommer väldigt bra produkter varav vissa är mycket, mycket efterlängtade. Håll ögonen öppna redan i januari är vårt stalltips.

  Vad är vi extra glada för under 2015? När det kommer till produkter så kan du läsa här vad vi tyckte om årets produkter: CyberPhoto Awards 2015 men en annan sak är alla filmer som vi hunnit göra under året. Johannes har gjort ett flertal filmer som lär ut grunderna i fotografering bland mycket annat. Kolla gärna in vår kanal på Youtube som du hittar här: Youtube: CyberPhoto

  Astrofotografering har ökat under året och intresset för vårt himlavalv är större än tidigare, mycket roligt och givande! En annan trend är att fotografera fågel och natur har stärkts vilket vi märker på efterfrågan och antalet bilder som ni läsare skickar in inom den genren. Tävlingen som pågår till 3 januari (läs längre ned i Bloggen) har slagit alla rekord när det gäller inskickade bidrag, över 1500 bidrag har inkommit till oss, fantastiskt!

  Kort sagt, TACK för att du valt att handla hos oss under 2015 och vi hoppas att du väljer oss i fortsättningen också. Gott nytt år!

 • Fyrverkeri

  På nyårsafton så kommer det troligen att bli en ljusshow av stora mått. Skapad av naturen själv.

  Norrsken är mycket svårt att förutsäga, vilket de flesta av er vet. Men allt pekar på att det kommer att bli ett riktigt stort norrsken inom kort och det kommer troligen att synas ända ner till Göteborg, kanske till och med norra Skåne.

  Uppdatering: Vissa prognosen säger att det börjar redan nu så om du är befriad från moln så bör du kolla in himlen. Andra säger start 22:00 ikväll.

  Bilden du ser är tagen tidigare under hösten med Nikon D810 + 14-24mm på 3s, f/2.8, 14mm och ISO 1600.

  /Thomas

 • Mode

  En skoluppgift...

  Nu när jag är hemma i Umeå och jobbar här på CyberPhoto igen över julhelgen så tänkte jag dela med mig av en till bild från min fotoutbildning. Här skulle vi få fram en bild på temat mode genom att leka oss fram i studion. Detta med hjälp av ljus och skuggor förutom själva modellen då. Jag tyckte att alla poser blev lite stela och för "vanliga" så jag bad modellen röra mer på sig. till slut på fick jag denna ögonblicksbild mitt i en rörelse. Först då fick jag det liv i bilden som jag var ute efter.

  Bilden tog jag med en Nikon D800 + Nikon 50/1,4 på 1/200s, f/7,1 och ISO 100.

  /Louise, CyberPhoto

 • Jubileum: 10 år med EOS 5D

  Nu fyller Canon EOS 5D-serien 10 år och för dig som gillar fotografering så har 5D antingen varit en drömkamera, ett alternativ eller något du haft i kameraväskan. Vi skulle vilja påstå att EOS 5D-serien är en av de viktigaste och mest betydelsefulla kamerorna i den digitala fotograferingens relativt korta historia.

  Den 22 augusti 2005 var det dags för EOS 5D som då kostade ungefär hälften av Canons professionella fullformatskamera och var ett mindre och smidigare kamerahus vilket föll i god jord. Vi minns hur stark 5D var vid lanseringen, 29990kr och omåttligt populär! Vi hade samtal och mail i massor och leveranstiden var den stora frågan. Mats, som idag skriver och utför våra tester, minns när 5D kom: "Analogt mellanformat höll jag mig kvar vid fram till EOS 5D kom, plötsligt hade jag råd att gå helt till digitalt och sålde då allt det analoga. Minns att 20D inte räckte för mina behov och 1Ds var för dyr så EOS 5D öppnade helt nya möjligheter för mig".

  Likadant var det för många andra. EOS 5D var nyckeln till det digitala och därför inte så konstigt att det blev den dundersuccé som det blev. I filmernas värld är oftast uppföljare svåra att få till och det blir första filmen som anses som den "bästa". 5D Mark II blev också en succé. Från 12,8 Mpixel till 21,1 Mpixel och bättre på allt än sin föregångare. Nikon hade lanserat D700 strax innan med teknik från storebror D3 i ett mindre hus och den tillsammans med 5D Mark II skapade en stark position för fullformatskameror. 5D Mark II hade däremot möjligheten att filma i Full HD vilket var ett starkt argument och gjorde den till en trendsättare. 17 september 2008 föddes Mark II och den 24 december 2012 stängdes produkten av Canon i Japan.

  Då är vi inne i nutid. 5D Mark III. Kameran lanserade den 2 mars 2012 och Canon lyckades igen. Strax innan lanseringen hade Nikon lanserat D800 med 36,3 Mpixel och förväntningarna på Canon var att matcha det då man hade legat ett steg före när det gäller upplösning de senaste åren i de flesta segmenten. Många blev frågande när EOS 5D Mark III "bara" fick en sensor på 22,3 Mpixel men snabbt förstod man att den nya 5:an var ett redskap och ett verktyg som skulle fungera bra för nästan all typ av fotografering. Med 6 bilder per sekund, upplösning så att det räcker till det mesta, en mycket bättre ljusmätning och autofokus än föregångarna så är 5D Mark III fortfarande en favorit som verktyg för många pressfotografer, dokumentärfotografer, porträttfotografer osv. Kort sagt är en EOS 5D Mark III aldrig fel.

  Du har säkert ett minne av EOS 5D också, dela gärna med dig av detta i form av en kommentar, det gillar vi! Frågan som återstår är så klart...vad händer nu? 5D-serien har förstärkts av EOS 5Ds och EOS 5Ds R som ger en otroligt hög detaljrikedom men vad kommer efter 5D Mark III? Vi har ingen aning men vi är lika spända som du...och vi gör en kvalificerad gissning i att Canon lyckas igen.

  Se mera om Canon 5D här: Youtube: Canon EOS 5DS: Joel Santos
  Se vår film om Canon 5Ds R här: Youtube: Canon EOS 5Ds R

  Du kan vinna en egen EOS 5D Mark III! Se till att tävla med oss senast 3 januari, se mera längre ned i Bloggen.


 • Het nyhet

  Nyhet

  En produkt som är mycket het är Peak Design Messenger, väskan som tar in Peak Design på väskmarknaden och vi är redan många som har bokat vårt exemplar av denna nya, snygga och praktiska väska.

  Väskor är sällan mera än en kostnad men du vet kanske, som jag, att när man har en dålig väska så använder man den inte. Peak Design har länge väntat med att lansera en väl fungerande väska för man har jagat perfektion och nu är den på väg in till oss, i dagarna kan man få sin Messenger-väska från CyberPhoto! Läs mera och beställ ditt exemplar här: Peak Design The Everyday Messenger Grå

 • Inspiration på hög nivå

  National Geographics hemsida är ett riktigt bra ställe att hänga på om man gillar bilder på djur, natur och landskap och nu har man samlat de populäraste bilderna från 2015, fantastiskt inspirerande!

  När man väl besöker sidan och börjar att bläddra bland de olika månaderna så finns det väldigt mycket bilder att kika på och det är svårt att sluta. Perfekt inspiration om du sitter på jobbet idag och drömmer om den där fotoresan till det där exotiska stället som du alltid drömt om. Du hittar alla bilder via länken nedan, ha en trevlig inspirationstur: National Geographic: 20 bästa 2015

 • Komplettera till superpris!

  Vissa produkter är sådana man fastnar för och då är det lätt att rekommendera dem och en sådan produkt är Fujifilms X-Pro 1 som vi nu erbjuder tillsammans med smidiga 18mm F2.0 för endast 6990kr, en perfekt kompis när man reser!

  Det blir smidigt och enkelt och både brännvidden samt ljusstyrkan gör det lätt att dokumentera resan, staden, landskapet osv. Vi kan verkligen rekommendera både kombinationen och produkterna för de presterar otroligt fina bilder och i synnerhet till detta pris. 5990kr ger dig en bra kompaktkamera, eller en fantastisk X-Pro 1 från Fujifilm...

  Läs mera och beställ här: Fujifilm X-Pro1 kit med Fujinon XF 18/2.0 R

 • Gäller tom 3 januari!

  Hösten stora tävling innehåller fantastiska priser i form av drömkameror från Canon, nämligen 5D Mark III, 7D Mark II och superkompakten G3X. Tävlingen delas upp i tre kategorier och du kan vara med i alla kategorierna under tävlingsperioden.

  Tävlingsregler: Du som skickar in bidraget måste ha tagit bilden själv. Bilden får vara efterbearbetad men alla delar av bilden (alla exponeringar) måste vara tagna av dig. Bilden ska skickas in som JPG (jpeg) och vara max 3MB i filstorlek, minst 800 pixlar bred. Varje deltagare får delta med ett (1) bidrag i varje kategori. Kategorierna är Landskap, Street och Fauna (djurvärlden). Fri tolkning av temat gäller och vi förbehåller oss rätten att visa bilderna i samband med tävlingen på vår Facebook-sida, Blogg och Instagram. Tävlingen pågår tom 3 januari 2016 och vinnare utses inom 14 dagar efter avslutad tävling. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Första priset i kategorin Landskap är en helt ny Canon EOS 5D Mark III, i kategorin Street en Canon Powershot G3X och i kategorin Fauna en Canon EOS 7D Mark II. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryn består av anställda på CyberPhoto. Presentkort på 1000kr kommer att ges till tvåan i respektive kategori. Släkt och familj till anställda får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Priserna skickas ut inom 14 dagar efter vinnarpresentation. Bilderna behöver ej vara tagna med en Canon-kamera. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Du har nu tre kategorier att tävla i och priserna är lockande för oss alla, eller hur! Se till att arbeta fram din absolut bästa bild i respektive kategori för att maximera din chans till vinst. Läs gärna mera om priserna som du kan vinna via länkarna nedan. LYCKA TILL!

  Canon EOS 5D Mark III hus
  Canon EOS 7D Mark II hus
  Canon PowerShot G3 X

 • Zeiss Loxia 21/2,8

  Test

  Som tidigare sagt är Zeiss på hugget, och vi också så nu släpper vi testet på Loxia 21mm som är en "perfect fit" för Sonys nya systemkameror. Du hittar testet, kostnadsfritt som vanligt, på vår hemsida.

  Mats skriver så här: Loxia 21/2,8 är byggd till större del av metall vilket också ger en mycket gedigen känsla. Storleksmässigt är den ypperligt anpassad för Sonys spegelfria A7-modeller, näst intill perfekt i storlek. Fokus och bländarring går med underbart skönt motstånd. Gummipackning vid kamerafattningen skyddar skarven mellan kamera och objektiv mot damm och fukt. Vid fokusering växer det några enstaka millimeter på längden, men frontlinsen snurrar ej. Gammaldags avstånd och bländarskala är alltid trevligt, och tyvärr rätt ovanligt bland moderna objektiv. Suveränt för dig som vill skapa maximalt skärpedjup via hyperfokusering.

  Läs allt om nya Loxia här: Zeiss Loxia 21/2,8 för Sony E-fattning (fullformat)

 • Sony HVL-F60M

  Test

  Den mörkaste dagen på året, eller i alla fall dagen då ljuset kommer tillbaka, är en bra dag för att presentera ett test på en blixt, eller hur? Sonys HVL-F60M är en kompetent blixt som Mats har testat!

  Så här skriver Mats: Blixten är väderskyddad och känns robust byggd. Vinklingsfunktionerna av blixthuvudet går med lagom motstånd, och man behöver inte trycka eller hålla inne någon låsknapp för att kunna vinkla blixten, vilket jag personligen tycker är ett stort plus. Måste även passa på att hylla Sonys mycket unika och geniala vinklingsbara lösning för blixthuvudet, så här borde alla blixtar vara konstruerade för stående bildtagning (se bild nedan). Men prova för guds skull inte vrida på blixthuvudet som med vanliga standard-blixtar, för det går inte.

  Resten hittar du här: Sony HVL-F60M

 • Rosa

  En skoluppgift...

  Nu när jag är hemma i Umeå och jobbar här på CyberPhoto igen över julhelgen så tänkte jag dela med mig av en bild från min fotoutbildning. Här var uppdraget att fotografera en reklambild med utvalt tema och målgrupp. Det svåra med bilden var att återskapa viss text på läppglansen, då texten var skadad eller nött. Jag behövde också trolla bort repor på dem. Det tog också en hel del tid att putsa bort damm och skador på marängerna och skuggorna var kluriga att få till då de inte får vara för mörka men ändå kunna finnas med i bilden.

  Bilden tog jag med en Nikon D800 + Nikon 85/1,4 på 1/125s, f/11 och ISO 100.

  /Louise, CyberPhoto

 • Värmen är här?

  Vet inte hur det har varit statistiskt sett men visst känns det som en mildare och varmare vinter "än vanligt"? Snön ska ju ligga vit och vacker just nu, i alla fall i norra delarna av vårt land, men det är inte riktigt så...

  Den här bilden har Johan Dahlkvist skickat in till oss och det är inte så svårt att se vilken stad som är avbildad, eller hur? Att det kan vara ett milt klimat i Skåne är ingen nyhet eller ovanlighet och därför kan en vinterbild se ut så här. Nu håller vi i vilket fall tummar och tår för att det ska komma snö och kyla så att det blir lättare att ta de där vackra vinterbilderna som blir så vackra, i synnerhet om man kan kombinera det med en vacker solnedgång eller norrsken. Johans bild är med i tävlingen och kategorin Landskap, så se till att Johan får lite konkurrens och skicka in din bästa bild och ta samtidigt chansen att vinna en ny kamera! (Läs mera om tävlingen längre ned i bloggen)

  Ha en fin tisdag!

 • Tävla och vinn drömkameran!

  Som du troligen redan vet så har vi en stor tävling just nu där priser för totalt 50000kr står på spel! Mats Forsberg tävlar med den här bilden i kategorin Fauna och visst är det ett häftigt flin som Mats har förevigat?

  Tävlingen består av tre kategorier (mera information finns längre ned i Bloggen) som är Fauna, Street och Landskap. Temat är öppet för fri tolkning och det är roligt att se hur mycket det skiljer mellan bilderna, vi kommer att ha ett stort och svårt arbete att välja rätt bilder, det vet vi redan nu! Se till att du är med och tävlar om kameror som EOS 5D Mark III, EOS 7D Mark II och G3X genom att skicka in dina bidrag till blogg@cyberphoto.se i en, två eller tre av kategorierna. Lycka till!

 • Sony DSC-RX1R II

  Test

  Äntligen är vi klara med testet av Sonys nya RX1R version 2 eller som det heter snyggt, version II. Nu kan du läsa även det testet, helt kostnadsfritt, på vår hemsida. Det här är en drömkamera för många och vi vet nog alla redan att den inte är dålig...

  Frågan är istället, HUR bra är den och är det ett bra val? Den har den smarta lösningen med en uppfällbar sökare som kommer i lillebror RX100-serien och nu hamnat i en annan kamera. Mats skriver: Uppfällbar sökare är en genialisk lösning på en kamera som RX1R II. Sökaren tar inget onödigt utrymme, och är heller inget man behöver fundera över att ta med eller som man kan riskera att slarva bort. Den bara finns där när man behöver den, helt suveränt! Den är av elektronisk variant och visar samma bild och information som skärmen. Sökaren är av naturliga skäl inte speciellt stor, men ger ändå förhållandevis en mycket bra och detaljrik bild, och även vid sämre ljusförhållanden. Ögonsensor för automatisk växling mellan sökare och skärm finns också och det går att programmera någon av C-knapparna för manuell växling.

  Läs hela testet här: Sony DSC-RX1R II • Ny film: Canon EOS 5DS R

  Kolla in när Johannes berättar lite mera om Canon EOS 5DS R och hur den presterar. Är du intresserad av nya 5DS eller 5DS R så kontakta oss så hjälper vi dig med det och även med inbyte om du har en äldre utrustning som du inte behöver.

  Du hittar filmen här: Youtube: Canon EOS 5DS R

 • Canon EF 40/2,8 STM

  Test

  Platt som en pannkaka...och smidigt...det är Canons lilla 40mm STM-glugg och vi har testat den! Läs vårt test och se om denna lilla vän till din EOS kan vara något att satsa på.

  Mats skriver: Canons första "pannkaka", dvs en optik som är liten och smidig, sticker ut bara några enstaka centimeter från kamerahuset. EF 40/2,8 var också den första Canon-optiken tillsammans med EF-S 18-135 STM, som fick Canons Stepping Motor (därav förkortningen STM i beteckningen). STM-motorn är speciellt framtagen för videofilmning.

  Läs allt här: Canon EF 40/2,8 STM

 • Triumph

  En hoj piggar alltid upp...

  Många av oss gillar bilar och motorcyklar vilket märks här i bloggen, men det gör många av våra läsare också, så denna bild är till er som ser fram emot våren och möjligheten att åka på två hjul igen... eller kanske bara ett hjul...

  Ibland blir en bild bättre än väntat. När jag tog bilden på denna engelska motorcykel i Italien för ett par veckor sedan, så såg jag inte de engelska flaggorna som sitter klistrade på väggen. De kryddade bilden.

  Vad tror du denna bild är tagen med för kamera? I den här bildstorleken är det väldigt svårt att avgöra. Den är tagen med en iPhone 6s. Våra mobilkameror är verkligen ett bra komplement, för de finns alltid med. Men de är naturligtvis fortfarande ljusår bort från en riktig systemkamera.

  /Thomas

 • Geminider

  Den här vackra bilden har vi fått inskickad av Mattias Jakobsson som plåtat mellan Gällivare och Porjus natten till måndag. Norrsken ger ett vackert bakgrundsljus medan geminiderna brinner upp i atmosfären.

  Tack till Mattias som skickat in bilden, vi uppskattar verkligen denna vilket vi är säkra på att alla Bloggläsare gör. Är du sugen på att börja plåta natthimlen är ett bra vidvinkel eller en vidvinkelzoom en bra början. Just nu har vi Sigmas 10-20mm inkl ett riktigt fint filter på lager (till Canon & Nikon) för 3990kr. Ett mycket populärt objektiv annars är Samyang 14mm f/2,8 som nästan blivit en standard bland astrofotografer i kameraväskan. Läs våra testar av dessa via länkarna nedan.

  Sigma 10-20mm kampanj:
  Sigma EX 10-20/3,5 DC HSM för Canon + Sigma UV-filter WR
  Sigma EX 10-20/3,5 DC HSM för Nikon + Sigma UV-filter WR

  Samyang 14mm test:
  Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC AE för Nikon (AE-version)
  Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC för Canon EOS
  Samyang finns även till Pentax, Sony och Samsung.

  Ett sista julklappstips är denna som är en superdeal: Triopo GT-3230X8C kolfiberstativ


 • DxO One

  Test

  Den nya intressanta DxO One har vi testat nu, en kamera som passar till din iPhone och ger dig en kamera med stor sensor och möjligheterna till bra bilder. Är det här framtidens "lösning"?

  Mats skriver: DxO ONE är oerhört liten och fickvänlig. Den är byggd till större del av metall och känns förhållandevis robust, men Lightning-kontakten i smartenheten upplever jag däremot som en svag länk och jag skulle inte lägga ner prylarna i fickan utan att först koppla bort kameran från mobilen och fälla in kontakten. Linsskyddet fungerar även som on/off, samt för ut och infällning av Lightning-kontakten.

  Du hittar testet här: DxO One test

 • Uppdatering: Panasonic

  Nyhet

  Panasonic lanserade nyligen Dual IS, en funktion som ger bildstabiliseringen i objektivet och i kamerahuset ett sätt att samverka för en mycket kraftfull effekt. GX8 har stöd inbyggt och uppdatering kommer för flera objektiv idag.

  Nu har man släppt stöd för Panasonics Leica 45mm f/2,8 Macro, 45-150mm f/4-5,6, 12-32mm f/3,5-5,6, 35-100mm f/4-5,6 och X Vario 14-42mm f/3,5-5. alla har Power eller Mega OIS, alltså inbyggd stabilisering inbyggd, och ger tillsammans med GX8 en slagbar effekt när det kommer till stabilisering som hjälper till i huvudsak vid handhållen fotografering.

  Uppdateringen hittar du på Panasonics hemsida:Panasonic support: GX8 Firmware

 • Rött

  Det lyste till i himlen igår kväll över stora delar av Sverige...

  Många av oss hade förväntat oss meteorregn över himlen men möttes av ett sprakande norrsken. Och en hel del stjärnfall också faktiskt.

  Det unika med gårdagens praktfulla norrsken var att det var mycket röda inslag, ovanligt många faktiskt. Det röda kommer från syre som träffas på hög höjd, kring 20 km upp. På lägre höjd så avger syre ett grönt sken. Lila och blått kommer från kväve. Röda nederkanter ska tydligen komma från kväve.

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon 14-24mm, 2s, f/2,8, ISO 1600.

  /Thomas

 • Panasonic Post Focus

  Test

  Vi kommer ihåg när D90 kom och lanserade, efter många rykten, filmfunktion i en systemkamera. Vad ska man ha det till var en vanlig fråga och under ett par år fick vi regelbundet frågan om vilken kamera utan filmfunktion vi hade på lager för att det var något man inte ville ha, behövde eller vill betala för. Post Focus är en funktion Panasonic lanserat och att i efterhand kunna flytta fokus är något som kommer stort de kommande åren är vi helt säkra på. Hur bra fungerar det idag?

  Bara tanken att plåta med stor bländaröppning och att i efterhand kunna flytta fokus så det sitter perfekt är slående och även om Panasonics lösning är den första så är det en bra start och kan vara till stor nytta redan nu. Man använder egentligen filmteknik för att spela in filmrutor i 4K som man sen kan välja mellan för att hitta den med skärpan på rätt ställe. Mats har testat denna funktion och du kan läsa det i testet av berörda kameror, Panasonics G7, GX8 och FZ300. Läs mera här: Panasonic Lumix DMC-GX8 Test

  Vi tror att inom en nära framtid kommer det här starkt och med 8K på väg in inom ett par år kan man mixa det (33 Mpixel) med den här funktionen och därigenom få högupplösta bilder där man kan välja ut rätt ruta för att sätta fokus. Vi har kunder som berättat om bröllopsjobb där flertalet bilder har varit oskarpa pga lite back- eller frontfokus och som bröllopsfotografer har man svårt att kunna göra om sitt jobb och en oskarp bild är svår, eller omöjlig, att fixa till. Vi är säkra på att vi får skäl till återkomma till konceptet med Post Focus.

 • Gläns över sjö...

  Så börjar Viktor Rydbergs dikt och på bilden ser du det i verkligheten genom den bild som Sermon Shabi har skickat in till oss. Härlig bild och även om det var kallt i stora delar av landet så var många ute, kul!

  Du ser väl det läckra i bilden? "Stjärnfall" är svåra att få riktigt läckra på bild men det hjälper när man har tänkt på förgrunden (kameran) och naturen hjälper till med en grön bakgrund som skiftar form och storlek hela tiden. Härlig bild, Sermon, tack för att du delar med dig av den och inspirerar oss!

 • Glöder ofta

  Himlen glöder i grönt mest varje kväll nu...

  Hela hösten har det regelbundet dykt upp norrsken på himlen, ända ner till Gotland faktiskt.

  Ibland är det en stor show, ibland i många olika färger, och ibland knappt synligt för ögat men kameran ser det. Denna bild är ett sånt exempel. Man kunde uttyda lite grönt skimmer på himlen men kameran såg norrskenet klart och tydligt. Det är så vackert, och jag undrar om det inte är lite beroendeframkallande. Att stå mitt ute i ingenstans och se på naturens mäktiga skådespel ger verkligen frid i själen.

  Bilden tagen med Nikon D810 på 6s, f/2 och ISO 1600

  /Thomas

 • Geminiderna

  Då var det dags för meteorregn igen...

  Igår och idag så är aktiviteten som högst och vi kan räkna med 80-100 st "stjärnfall" per timme.

  Det var verkligen inte helt lätt att träffa av ett stjärnfall, trots att kameran stod och gick på intervalltimer. Med mina ögon så var showen bättre och jag fick dessutom se en meteor som gick in i atmosfären och glödde klargrönt. Självklart så hände det mellan två exponeringar. Vid -14 grader så ville man inte stå utomhus alltför länge. Denna bild är verkligen inget mästerverk, men det är verkligen ett minne från en fascinerande kväll.

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon 14-24mm vid 14mm, 8s, f/2,8 och ISO 1600.

  /Thomas

 • Komplettering Wenpod

  Nu har vi även X1 i lager, den smidiga lösningen för dig som använder GoPro men vill ha ett bättre resultat när du cyklar eller kör MC. Den fungerar så klart till mycket mera men det är de mest naturliga användningsområdena.

  Du kan läsa mera om X1 om du klickar här: Wenpod X1

  Använd Wenpod X1 på dina befintliga GoPro-fästen och du kan även använda din smartphone i fästet som är inbyggt. Passar alla varianter av GoPro 3, 3+ och 4 så det är bara att "tuta och köra". Vill du se hur den fungerar så klicka på länken ovan och se filmen och läs all information om nya X1. Ger bra resultat om du monterar på cykeln, motorcykeln eller på en GoPole när du ska filma någon annan. Tänk på att den kan påverka säkerheten om du monterar den på en hjälm. En riktigt bra julklapp för den som gillar att filma med sin GoPro!

  Tips på bra tillbehör: GoPole Evo Extension Pole

 • Voff

  Ett erkännande...

  Jag gillar schäfrar och jag gillar inte när folk sätter kläder på djur. Men jag måste erkänna att denna lilla vovve var verkligen söt.

  Bilden är ett snapshot. En plötslig händelse och jag vred bara kameran åt rätt håll och tryckte av. Kameran fixade fokusering, exponering, vitbalans, ja allt till perfektion. Så jag måste också erkänna att det finns riktigt, riktigt, bra kompaktkameror.

  Bilden är tagen med Sony RX100 III på 1/100s, f/4 och ISO 125.

  /Thomas

 • Vackert

  Ibland blir jag överraskad... positivt överraskad...

  Jag ser en vacker fontän och tänker att i detta mörker så kan det aldrig bli bra med en kompaktkamera. When in Rome så ville jag inte släpa på en tung systemkamera hela dagarna och jag skulle inte varit nöjd med bara mobilen heller, så kompromissen blev en Sony RX100 III. Hur som helst så levererade kameran gång efter gång, och denna bild blev som jag ville ha den. Jag är lika nöjd som förvånad över att kameran klarade det dåliga ljuset och den stora kontrastskillnad som det är mellan fontän och bakgrund. Bilden är inget konstverk, det är en turistbild.

  Bilden är tagen med Sony RX100 III på 1/30s, f/1,8 och ISO 400.

  /Thomas

 • Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC AE

  Test

  Samyang fortsätter att uppdatera och förnya sortimentet och det finns många intressanta objektiv i sortimentet. Nyaste versionen av 14mm f/2,8 har vi testat nu och du kan läsa testet, kostnadsfritt som vanligt, på vår hemsida!

  Mats, som skrivit testet, skriver så här: I mitten av bilden är skärpan mycket bra redan från f/2,8 till f/11, och för bästa resultat närmare hörn och kanter krävs det i regel att man bländar ner omkring f/11-f/16. Men skärpan allra längst ut i hörnen får man oftast ha lite överseende med när man använder en fullformatskamera. Det blir i regel mjukare och mer utsmetat i hörnen, och förekommer i större utsträckning med en spegelfria kameror som Sonys A7-modeller än med en standard DSLR som exempelvis Nikon D810 eller en Canon EOS, pga av skillnader i sensorernas konstruktioner. Det hjälper heller inte att blända ner ytterligare, mindre öppningar som f/22 ger inte synbart större skärpedjup eller bättre hörnskärpa, det ger bara softare resultat över hela bilden pga diffraktion som alltid uppstår på så extremt små öppningar.

  Resten hittar du här: Samyang MF 14/2,8 ED AS IF UMC AE (AE-version)

 • Ny film: Wenpod stabilisering

  Följ med oss ut för att testa och kika på Wenpod SP1+ och GP1+ till din GoPro eller smartphone när du ska filma! Du hittar dessa i sortimentet och det är ett bra julklappsförslag till den pryltokiga filmaren...poppa popcorn och slå dig ner i fåtöljen, se och njut!

  Du hittar dagens film här: Youtube: Wenpod GP1+ och SP1+

  Läs mera och beställ dina produkter här:
  Wenpod GP1+ för GoPro
  Wenpod SP1+ för smartphones
  Wenpod X1 för GoPro

 • KARMA kommer!

  GoPro har redan tidigare skvallrat om att de kommer att lansera en drönare som är under utveckling men nu ser vi tecken på att man närmar sig produktion och namnet blir KARMA och vi gissar att det blir en succé!

  Det har tidigare snackats om att priset ska landa under 1000 dollar och att den blir mycket lätt att ta med och till och med fällbar för smidig transport. Om vi får gissa så kommer den i två versioner, en enklare med HD och en 4K-version som har andra features som gör att den blir dyrare. KARMA lanseras under 2016 och du kan se en "teaser" om du klicka här: Youtube: GoPro Karma Teaser
 • Parkerad

  Tänkte dela med mig av en bild från Rom...

  Denna lilla Fiat har nog stått parkerad här väldigt länge då det har börjat på växa kring den. Och under den. Jag tycker bilen är charmig och jag gillade bilden, jag hoppas att du känner likadant.

  Till den vetgirige så kan jag berätta att detta är en Fiat 500L och de tillverkades 1968-1972 och hade en 499cc motor med svindlande 17 hästkrafter. "L" stod för Lusso, vilket betyder lyx. I praktiken så var det egentligen mest en ny inredning.

  Bilden är tagen i Rom med en Sony RX100 III på 1/30s, f/2,5 och ISO 1000.

  /Thomas

 • Ricoh Theta S

  Nyhet

  Vi har pratat en hel del om 360-filmning och nu kommer en ny produkt i segmentet, Ricoh Theta S. Det här har varit en produkt som vi har velat få tag i under en tid och nu har det lossnat, du kan redan nästa vecka få din Theta S från CyberPhoto!

  Kolla in vår film om 360-filmning här: Youtube: Vi testar 360 FLY

  Möjligheterna är, inte oändliga, men stora och öppnar upp för kreativitet på ett helt nytt sätt. Youtube och Facebook stöder redan detta och de flesta nya mobila enheter och webbläsare gör det samma. Vi vet att flera tillverkare utvecklar 360-produkter till smartphones och till GoPro, systemkameror och kompaktkameror så det kommer att växa. Snabbt!

  Priset för Theta S blir 3690kr och tillbehören mellan 129-299kr. Leverans redan nästa vecka (kring 16 december).

  Boka ditt exemplar här: Ricoh Theta S, 360-graderskamera

 • Metabones Adapter T

  Test

  Vi fortsätter testerna av Metabones så att du ska få veta vad du kan förvänta dig av dessa populära adaptrar. Mats har använt de flesta produkter i kategorin och har därför bra referenser för att se vad som är bra...eller mindre bra.

  Mats skriver: En mycket suverän adapter som gör att du kan använda i stort sett alla Canon EF-objektiv på din Sony med E-fattning (t ex NEX, A7R, A6000 m.fl). Denna adapter tecknar även ut hela bilden med fullformatskameror. Alla Canon EF och EF-S-objektiv tillverkade efter 2006 stöds med både bländarstyrning och EXIF-data. Autofokus fungerar med vissa objektiv och lista på dessa finns längre ner på sidan.

  Vilka som fungerar och hur bra hittar du här: Metabones Adapter T för att använda Canon EF objektiv på Sony E-Mount Mark IV (t ex NEX, A7R, A6000 m.fl.)

 • Dis

  Detta är egentligen ingen nyhet, men det är många som inte upptäckt denna fantastiska funktion ännu...

  Det finns många val av RAW-program och personligen så föredrar jag Capture One. Förutom på en punkt. Och där är Lightroom kung.

  Lightroom har nämligen en liten och lättanvänd men avgörande funktion. De flesta av er har nog använt den flitigt, men jag har förstått att det är många som inte upptäckt den ännu och därför kände jag att det skulle vara bra att göra ett blogginlägg om detta.

  Det finns en funktion som heter "Ta bort dis" eller "Defog" ifall du har en engelsk version. Ni som fotograferar mycket astro har nog använt denna funktion länge då den gör underverk på den typen av bilder. "Ta bort dis" hittar du under Effekter och är av typen skjutreglage så du kan lätt ställa önskad nivå. Sedan är det ju tycke och smak hur mycket effekt man tycker blir bra. Funktionen är rätt avancerad egentligen, för att få samma effekt med andra program är mycket svårt hur man än justerar. Och nej det är inte bara att dra upp klarhet, det är betydligt fler parametrar än så.

  Övre bilden justerad i Lightroom med hjälp av "Ta bort dis" och den undre bilden är jpg direkt ur kameran. Bilden är tagen med Sony RX100 III.

  /Thomas

 • Landskapsbild sökes...

  Du som gillar att plåta landskap, se till att vara med i vår stora fototävling (som du hittar mera information om ett par inlägg ner i Bloggen) och ta chansen att vinna riktigt fina priser! Alexander har skickat in bilden som du ser ovanför, häftig, eller hur?

  När det kommer till landskapsfotografering så finns det oändligt med saker att lära sig. Grunden är ett bra stativ och ett skarpt och vidvinkligt objektiv samt gärna en kamera med relativt hög upplösning och bra detaljrikedom. Att fotografera RAW är mycket fördelaktigt då du får maximalt med detaljer och infformation i bilden och landskap innehåller ofta en mörkare och en ljusare del, nämligen marken eller havet och den ljusare himlen. En lösning kan vara HDR som du kan se mera om i denna film: Youtube: Lär dig mera om HDR. Att lära dig mera om exponeringen är ett annat tips och vi har även en film om det: Youtube: Lär dig mera om exponering.

  Att fotografera i RAW gör att du kan ändra vitbalans och exponering i efterhand och du tappar inga detaljer pga komprimering. En JPEG (.jpg) är en komprimerad och framkallad bild, där är exponering och vitbalans redan "klart" och komprimeringen har gjort att den har krympt datamängden genom att ta bort små skillnader i nyanser och data i bilden vilket gör att en för ljus himmel inte går att exponera ner och därigenom få fram molnen som finns i RAW-filen. Tvärtom för mörka partier, i en RAW-fil kan du höja exponeringen och få fram detaljer i det som bara är svart i en JPEG. Vi rekommenderar att du tar dig tiden att börja med RAW för det kommer att ge dig bättre bilder.

  Vi har även en film om vitbalans, en inställning som du kan ändra i efterhand i RAW-filer: Youtube: Lär dig mera om vitbalans

 • Canon EF 35/2,0 IS USM

  Test

  De flesta har eller har haft ett 50mm normal-objektiv medan andra har valt ett 35mm. När ska man kika på ett 35mm istället? Läs vårt test av Canons fina 35mm med bildstabilisering, ett objektiv som troligen passar alla fotografer förr eller senare!

  Närgränsen är en faktor. Du som använder ett 50mm objektiv har säkerligen stött på att du kommer för nära och måste backa en bit. Tamron 45mm har en kort närgräns och det är troligen en orsak till att man inte valde 50mm brännvidd men i regel botar ett 35mm-objektiv detta genom sin kortare närgräns. Närgräns är helt enkelt hur nära objektet i fokus du kan komma.

  Kolla in dagens test här: Canon EF 35/2,0 IS USM

 • Nya produkter - nya möjligheter

  En produkt som slagit till i år är DJI Osmo, kameran och konceptet som är ett resultat av utvecklingen inom drönar-genren. Sättet vi filmar på förändras och verktygen har förbättrats och kommer att förbättras de kommande åren.

  Den konventionella videokameran kommer att ersättas av andra verktyg och både du och jag vet att smartphones kommer att ta över mycket av filmandet, eller det har ju redan förändrats men med förbättrade kameror kommer den utvecklingen att fortsätta. Däremot kommer de som verkligen vill filma i bra kvalitet behöva andra verktyg och ett sånt är DJI Osmo. Det är en modern och smart produkt som tillför något som varit "omöjligt" i den prisklassen, nämligen en fantastiskt bra stabilisering. Vi erbjuder nu nyheten från Wenpod (Som du ser på bilden ovan) som gör att du som har en GoPro kan få samma funktionalitet men du använder din befintliga kamera. Du får dessutom en 3,5" display att använda när du filmar! Länkar till dessa finns längst nere i detta inlägg.

  Kolla in filmen på Wenpod GP1+ här: Youtube: Wenpod GP1+ för GoPro
  Kolla in filmen på Wenpod X1 här: Youtube: Wenpod X1 för GoPro

  Drönare har tuggat på under 2015 och är en kategori där det kommer att ske utveckling och nya varumärken kommer att finnas tillgängliga. Idag är DJI helt i särklass ledare på den marknaden. Frågan är, vad ser vi i kristallkulan för 2016? Rykten talar om att GoPro kommer in i det segment där DJI idag är väldigt starka, alltså drönare och film-hjälpmedel med motorstyrda gimbals. Här har GoPro en otrolig styrka eftersom tiotusentals svenskar redan har kameran...och i världen handlar det om tiotals miljoner kameror. Vi tror och hoppas att de konventionella och stora varumärkena kommer med nyheter under året och det ser vi tecken på. Canon är starka med Cinema-kamerorna och har redan lanserat lillebror XC10 som är populär och lämnar öppet för en XC20, XC30 osv...inget vi vet något om men om vi får gissa så blir 4K, professionella kontakter och vädertätningar m.m. något som skulle uppskattas i det formatet.

  Läs gärna mera om DJI Osmo här: DJI Osmo
  Har du en GoPro? Läs om Wenpod GP1+ här: Wenpod GP1+
  Också till GoPro, Wenpod X1: Wenpod X1
  Vill du filma med din smartphone? Kolla här: Wenpod SP1+

 • Tävla med oss!

  Hösten stora tävling innehåller fantastiska priser i form av drömkameror från Canon, nämligen 5D Mark III, 7D Mark II och superkompakten G3X. Tävlingen delas upp i tre kategorier och du kan vara med i alla kategorierna under tävlingsperioden.

  Tävlingsregler: Du som skickar in bidraget måste ha tagit bilden själv. Bilden får vara efterbearbetad men alla delar av bilden (alla exponeringar) måste vara tagna av dig. Bilden ska skickas in som JPG (jpeg) och vara max 3MB i filstorlek, minst 800 pixlar bred. Varje deltagare får delta med ett (1) bidrag i varje kategori. Kategorierna är Landskap, Street och Fauna (djurvärlden). Fri tolkning av temat gäller och vi förbehåller oss rätten att visa bilderna i samband med tävlingen på vår Facebook-sida, Blogg och Instagram. Tävlingen pågår tom 3 januari 2016 och vinnare utses inom 14 dagar efter avslutad tävling. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Första priset i kategorin Landskap är en helt ny Canon EOS 5D Mark III, i kategorin Street en Canon Powershot G3X och i kategorin Fauna en Canon EOS 7D Mark II. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. Juryn består av anställda på CyberPhoto. Presentkort på 1000kr kommer att ges till tvåan i respektive kategori. Släkt och familj till anställda får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan ej överklagas. Priserna skickas ut inom 14 dagar efter vinnarpresentation. Bilderna behöver ej vara tagna med en Canon-kamera. Bidrag skickas till blogg@cyberphoto.se

  Du har nu tre kategorier att tävla i och priserna är lockande för oss alla, eller hur! Se till att arbeta fram din absolut bästa bild i respektive kategori för att maximera din chans till vinst. Läs gärna mera om priserna som du kan vinna via länkarna nedan. LYCKA TILL!

  Canon EOS 5D Mark III hus
  Canon EOS 7D Mark II hus
  Canon PowerShot G3 X

 • Metabones Adapter ULTRA T

  Test

  Vi har testat Metabones ULTRA T som används för att det ska fungera med Canons EF-objektiv på en Sony med E-mount. Det här är populära produkter och många undrar hur bra de fungerar och nu får du svaret...

  Mats skriver: Ny uppgraderad modell. ULTRA T verisonen har bland annat ett nytt förbättrat glas jämfört med föregångaren. 5 linser i 4 grupper med Tantal-behandlat glas för att öka den optiska prestandan, detta har gett bättre kantskärpa och minskad vinjettering/distorsion. En mycket unik adapter som minskar brännvidden och ökar ljusstyrkan, ungefär som en omvänd telekonverter som istället ökar brännvidden och minskar ljusstyrkan. Speedboostern gör att du kan använda i stort sett alla Canon EOS-objektiv på din Sony med E-Mount (t ex NEX, A7R, A6000 m.fl).

  Läs allt om Metabones ULTRA T här: Metabones Adapter ULTRA T med Speedboosterfunktion

 • Panasonic, utveckling & 8K

  2008 på Photokina, den stora fotomässan som går av stapeln varannat år i Köln, var där Panasonic lanserade Lumix G1 och det spegelfria systemet som idag är så populärt. Vi var där och minns när nästan hela staden var skyltat med den nya G1...

  De stora märkena i all ära, klassiska Nikon, Canon, Pentax och många flera, kämpade om synligheten och på mässan var Nikon D90, D700 och Canon EOS 5D Mark II helt nya och mycket heta. Men vart du än vände dig så var det reklam för Panasonics lilla G1. Många av oss var förvånade för den var inte så liten som vi hade förväntat oss, sökaren var inget att hurra för och hajpen kring fullformat hade precis börjat tack vare ovanstående kameror och här var en som hade en...ja, betydligt mindre sensor. Nu, drygt 7 år senare, har de flesta på CyberPhoto haft / har en Lumix G-kamera så det var inte ett så dumt koncept...

  Nog om historia. Just nu har Panasonic satsat hårt på GX8 och G7, kameror som ger väldigt mycket prestanda för pengarna. Fantastiska sökare, otroliga prestanda i synnerhet med tanke på sensorstorleken, 4K-filmning och mycket mera. Det man inte får missa är att man också har 4K Photo och Post Focus, funktioner som gör att du kan ta ut stillbilder ur din film eller tvärtom, använda filmfunktionen för att få rätt bild. 4K Photo är en bra funktion när du har svårt att ta bilden vid rätt tillfälle som när barnen hoppar studsmatta, rovfågeln är på väg att landa, hunden som springer eller andra actionfyllda sekvenser. Bilderna blir på ca 8 Mpixel vilket räcker för nästan allt du behöver att de ska räcka till men här har Panasonic något i rockärmen, nämligen 8K. Igår kom rapporter om att Panasonic avsätter stora summor pengar för att utveckla 8K i kamerorna, i synnerhet för att sudda gränserna mellan att filma och fotografera. När du kan plocka ut stillbilder på 33 Mpixel per bild ur en sekvens så är gränsen för film & stillbild nästan borta.

  Se mera om Post Focus-funktionen (ca 9:55 i filmen): Youtube: Fotomässan 2015

  Läs vårt test av Lumix G7:Panasonic Lumix DMC-G7
  Läs vårt test av Lumix GX8:Panasonic Lumix DMC-GX8

  Vi får många frågor kring Samsung och de senaste ryktena om att Nikon på något sätt är involverat som partner eller tom har köpt upp delar av verksamheten hos Samsung. Vi har inga svar att dela med oss av men vi följer vad som händer och rapporterar så fort vi får information om detta. Nikon har redan skvallrat om nya D5 (som du kan boka hos oss redan nu) men vi misstänker att de har flera nyheter på gång under början på nästa år. Vi håller tummarna!
 • Inspiration till tävling

  Vi får in massor av härliga bidrag till vår tävling och det du ser är en bild till temat Street. Är temat otydligt? Vi lämnar tolkningen fri så det är faktiskt upp till DIG vad street betyder som tema i vår tävling!

  Street förknippas ofta med bilder i stadsmiljö och som skildrar personer eller platser på ett råare och mera vardagligt sätt. Ofta porträtt och det på människor som sticker ut utseendemässigt för att få liv och reaktion i bilden. Som sagt har vi inte sagt hur en bild i den kategorin ska se ut utan snarare vill vi utnyttja kraften i din fantasi genom att lämna tolkningen fri. Läs mera om tävlingen längre ned i Bloggen, missa inte chansen för det står produkter för 50,000kr på spel! • Dröm om fågel!

  Många av oss har drömt om att få den där vackra rovfågeln i bra position för en bild samma dag som man har kameran med sig. Den här inspirerande bilden har Mikael Ahlander skicka in till oss, vackert, eller hur?

  Nu vet vi inte hur mycket arbete som ligger bakom den här bilden, det kanske handlar om timmar eller dagar i gömsle eller en så kallad "lucky shot". Oavsett vilket så är det en mycket vacker fågel i en härlig omgivning, tack för bilden! Vi har haft besök av Brutus Östling några gånger och sist passade vi på att ta ett snack med honom om några bra tips när det kommer till fågelfotografering och ett av de tipsen stämmer in på bilden som Mikael har skickat in, vet du vilket?

  Kolla in filmen här: Youtube: Brutus Östling om fågelfotografering

 • Dubbla

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Ja, då avslutar vi vår bildserie från Island. Vad kan vara mer passande än en till regnbåge, eller rättare sagt två regnbågar. Island är verkligen regnbågarnas land. Du kanske redan har tänkt på det men den andra regnbågen så är alltid färgerna spegelvända mot den första.

  Jag hoppas att denna serie har inspirerat dig till att fotografera och att du blivit sugen på att åka till Island. Jag vill tillbaka. Nu. Det finns massor av ställen som jag inte hann med. Det finns en kraschad DC3 på en strand som jag verkligen ville till, men hann inte... men nästa gång...

  Bilden är tagen på 50mm.

  /Thomas

 • Film om 360 FLY

  Test

  Vi har tidigare pratat om den nya kamera 360 FLY som möjliggör att enkelt filma i 360 grader och få ett riktigt häftigt perspektiv och det är ett format som redan stöds av Facebook och Youtube bland andra.

  Därför har vi gjort en film om denna nya produkt som du kan kika på i din webbläsare eller ännu häftigare, i din smartphone, för att med fingret röra dig i bilden. Du kan, om du er filmen i din smartphone, också vrida din telefon när du tryckt på Play för att röra dig i filmen, testa gärna! Vi tror att 360 kommer att bli en populär funktion och ett redskap för många, tex mäklare och eventfotografer, from nu. Vi passar på att önskar dig en trevlig helg!

  Du hittar dagens film här: Youtube: Vi testar 360 FLY

  Beställ din kamera här: 360Fly Actionkamera 360 grader

 • Sigma 20/1,4 DG HSM (Art)

  Test

  Nu har vi testat objektivet från Sigma som väldigt många har köpt senaste veckorna, nämligen vidvinkeln 20mm f/1,4. Hur bra den är visar vårt test och du kan läsa allt kostnadsfritt, som vanligt!

  Mats skriver: Sigma 20/1,4 DG HSM Art är en mycket prisvärd och rejält skarp vidvinkel med ovanligt hög ljusstyrka, i skrivande stund den enda vidvinkeln avsedd för fullformat med kortare brännvidd än 24mm som ger tillgång till f/1,4. Den är också skarpare än Sigmas 24mm f/1,4 Art på vidöppen bländare. Den nära konkurrenten Zeiss Milvus 21/2,8 med två steg sämre ljusstyrka och ingen autofokus, ger heller inte lika hög skärpa men är i stort sett fri från kromatisk aberration och försedd med vädertätningar.

  Resten hittar du här: Sigma 20/1,4 DG HSM (Art)

 • Hallgrímskirkja

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Hallgrímskirkja är ritad av arkitekten Guðjón Samúelsson 1937. Kyrkan har en högsta topp på 74,5 meter, vilket gör den till den näst högsta byggnaden i landet, efter det ca 3 meter högre Smáratorg 3 i Kópavogur. Allra högsta konstruktionen är radiomasten i Hellissandur på 412 meter. Kyrkan har fått sitt namn efter den isländske prästen och psalmdiktaren Hallgrímur Pétursson.

  Det tog hela 38 år för att få kyrkan helt klar; bygget påbörjades 1948 och avslutades år 1986 och det höga tornet blev klart långt före den övriga byggnaden. Kyrkan ligger i centrum av huvudstaden och är synlig över hela staden. Den är en av Reykjaviks mest kända symboler. Det finns en hiss man kan åka 8 våningar och gå ytterligare 2 trappor upp till en fantastisk utsiktplats med vy i alla väderstreck. Statyn framför kyrkan föreställer Leif Eriksson, son till Erik Röde. Statyn är äldre än kyrkan själv och är en gåva av USA 1930 för att fira Alltingets tusenårsjubileum.

  Bilden är tagen med 21mm.

  /Thomas

 • Sigma EX 85/1,4 DG HSM

  Test

  Sigma är i ropet just nu och det är tack vare flera fantastiskt fina objektiv i Art, Sports och Contemporary-serien. Vi har testat en äldre version fast med nya kameror för att se hur den står sig i konkurrensen, nämligen EX 85mm f/1,4.

  Så här skriver Mats: Som de flesta inbitna vet är 85mm en klassisk porträttbrännvidd på en fullformats-SLR (24x36mm film/sensoryta). Brännvidden är i princip ett måste för den som jobbar seriös med porträtt i studio eller on location. Den mycket fina ljusstyrkan ger dig som fotograf stora möjligheter att kontrollera skärpedjupet, för att t ex avteckna dit huvudmotiv skarpt mot en mjuk, vilsam bakgrund (bokeh). Samtidigt ger den förstås möjlighet till fina resultat även när ljusförhållandena inte är de bästa.

  Är den prisvärd fortfarande? Läs allt här: Sigma EX 85/1,4 DG HSM till Canon EOS

 • Terränggående

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Mr Andersson spanar in isländska turistbussar. Grymt mäktiga med dessa däck.

  /Thomas

 • Zeiss Milvus 21/2,8

  Test

  Vi har testat de andra objektiven i Milvus-serien och nu är vi framme vid 21mm. Zeiss har hittills levererat fantastiskt bra men 21:an skiljer sig från de övriga. Blir du nyfiken? Kolla in dagens test!

  Mats skriver: Objektivet känns oerhört robust och gediget byggt, precis som Zeiss objektiv brukar göra. Fokusringen som är klädd med något gummi-liknande material som ger ett bra grepp även med handskar, och går med näst intill perfekt motstånd. Fokuseringen är också väldigt exakt i sin inställning, vilket är suveränt vid manuell fokusering.

  Allt om bildkvalité hittar du här: Zeiss Milvus 21/2,8 för Nikon F (ZF.2)

 • Årets E-handlare 2015

  Vi har vunnit utmärkelsen årets E-handlare 2015 av Pricerunner och genom de betyg som våra kunder har gett oss. Stort tack till dig som har handlat av oss och varit med att möjliggöra vår verksamhet - vi är jättestolta!

  Det är 12 officiella året i rad som vi vinner utmärkelsen och vi är stolta, glada och tagna - ett kvitto att vi mestadels gör rätt! Som sagt är det du som kund och besökare som möjliggör vår verksamhet och att CyberPhoto kan fortsätta att verka som vi gör så vi vill passa på att tacka för din lojalitet och ditt intresse för vår hemsida. Hoppas att du gillar Bloggen, att vårt sortiment passar dig och att vi är trevligare än du förväntade dig när du kontaktat oss för det är vad vi vill vara. Du ska alltid känna att du kan kontakta oss om det är något vi kan förbättra!

  Nog med ord, kort sagt vill vi passa på att säga TACK!

 • Regnbåge

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Jag har aldrig sett så många regnbågar som på Island. Denna bild är tagen från toppen av Hallgrímskirkja och visar kusten alldeles vid Reykjavik.

  Bilden är tagen med Nikon D810 och Nikon AF-S 200-500/5,6G ED VR på 200mm och f/5,6, 1/8000s, ISO 800

  /Thomas

 • Nyheter på marknaden!

  Pentax fortsätter med att retas och nu har man släppt en bild på den nya fullformatskameran som kommer under våren 2016. Några år för sent kan man tycka men vi är ändå väldigt spända på att få se hur bra den blir och om den blir nischad!

  Nikons D810 och Canons EOS 5Ds och 5Ds R har nischat sig till kunder som kräver och önskar hög upplösning men inte behöver maximal hastighet samtidigt som andra kameror som 5D Mark III och Nikon D750 är mera av allätare. Sony har kommit starkt senaste två åren med A7-serien som blivit en succé och där har man tre olika kameror för att nå olika kategorier av användare med A7R II, A7 II och A7S II. Den sistnämnda är vi mycket imponerade av när det gäller hög-ISO-prestanda, en helt galen produkt som levererar otrolig bildkvalitet. Frågan återstår, blir Pentax en allätare eller en nischad kamera, vad tror du?

  Du kan boka den hos oss (utan köptvång!): Pentax Fullformat

  En fråga som vi får dagligen är statusen på Samsung och kamera-verksamheten. Samsung lanserade NX1 som ett flaggskepp i sin nya satsning och det är en imponerande kamera. Vår testansvarige, Mats, skaffade detta system privat och det är ett gott betyg då han har testat praktiskt taget allt inom vår bransch. Man väljer att lansera NX500 som ett enklare alternativ men med samma avancerade bildsensor med BSI-teknik (läs mera i tidigare Blogg-inlägg eller i vårt test av NX500) samt 4K-filmning och mycket mera. NX500 är enligt många den bästa spegelfria kameran under 10.000kr och vi är benägna att hålla med för autofokus, bildkvalité och funktioner är av Toppklass vilket också vårt test visade på. Frågan vi får är om Samsung lagt ner sin utveckling och produktion av kameror. Svaret är att vi inte vet. Det finns inget officiellt svar från Samsung i norden men vi ser inga tecken på att man arbetar aktivt med denna kategori så en kvalificerad gissning är att det ligger "på is" för tillfället eller att man har valt att lägga ner men inte kommunicerat ut det av strategiska skäl. Vi hoppas att vi har fel i den gissningen för produkterna är bland det bästa på marknaden och Samsung har tidigare visat hur duktiga man kan vara!

 • Camillas strand

  Ni som läser bloggen har sett att hela CyberPhoto-gänget har varit på Island i september...

  Ännu en svart strand och på denna fick man däremot inte köra bil på och anledningen var väldigt lös sand. Den var fantastiskt vacker och ligger i närheten av Hafið Bláa efter Eyrarbakkavegur. 66 North är ett isländsk klädmärke.

  /Thomas