Jubileum: 10 år med EOS 5D

Nu fyller Canon EOS 5D-serien 10 år och för dig som gillar fotografering så har 5D antingen varit en drömkamera, ett alternativ eller något du haft i kameraväskan. Vi skulle vilja påstå att EOS 5D-serien är en av de viktigaste och mest betydelsefulla kamerorna i den digitala fotograferingens relativt korta historia.

Den 22 augusti 2005 var det dags för EOS 5D som då kostade ungefär hälften av Canons professionella fullformatskamera och var ett mindre och smidigare kamerahus vilket föll i god jord. Vi minns hur stark 5D var vid lanseringen, 29990kr och omåttligt populär! Vi hade samtal och mail i massor och leveranstiden var den stora frågan. Mats, som idag skriver och utför våra tester, minns när 5D kom: "Analogt mellanformat höll jag mig kvar vid fram till EOS 5D kom, plötsligt hade jag råd att gå helt till digitalt och sålde då allt det analoga. Minns att 20D inte räckte för mina behov och 1Ds var för dyr så EOS 5D öppnade helt nya möjligheter för mig".

Likadant var det för många andra. EOS 5D var nyckeln till det digitala och därför inte så konstigt att det blev den dundersuccé som det blev. I filmernas värld är oftast uppföljare svåra att få till och det blir första filmen som anses som den "bästa". 5D Mark II blev också en succé. Från 12,8 Mpixel till 21,1 Mpixel och bättre på allt än sin föregångare. Nikon hade lanserat D700 strax innan med teknik från storebror D3 i ett mindre hus och den tillsammans med 5D Mark II skapade en stark position för fullformatskameror. 5D Mark II hade däremot möjligheten att filma i Full HD vilket var ett starkt argument och gjorde den till en trendsättare. 17 september 2008 föddes Mark II och den 24 december 2012 stängdes produkten av Canon i Japan.

Då är vi inne i nutid. 5D Mark III. Kameran lanserade den 2 mars 2012 och Canon lyckades igen. Strax innan lanseringen hade Nikon lanserat D800 med 36,3 Mpixel och förväntningarna på Canon var att matcha det då man hade legat ett steg före när det gäller upplösning de senaste åren i de flesta segmenten. Många blev frågande när EOS 5D Mark III "bara" fick en sensor på 22,3 Mpixel men snabbt förstod man att den nya 5:an var ett redskap och ett verktyg som skulle fungera bra för nästan all typ av fotografering. Med 6 bilder per sekund, upplösning så att det räcker till det mesta, en mycket bättre ljusmätning och autofokus än föregångarna så är 5D Mark III fortfarande en favorit som verktyg för många pressfotografer, dokumentärfotografer, porträttfotografer osv. Kort sagt är en EOS 5D Mark III aldrig fel.

Du har säkert ett minne av EOS 5D också, dela gärna med dig av detta i form av en kommentar, det gillar vi! Frågan som återstår är så klart...vad händer nu? 5D-serien har förstärkts av EOS 5Ds och EOS 5Ds R som ger en otroligt hög detaljrikedom men vad kommer efter 5D Mark III? Vi har ingen aning men vi är lika spända som du...och vi gör en kvalificerad gissning i att Canon lyckas igen.

Se mera om Canon 5D här: Youtube: Canon EOS 5DS: Joel Santos
Se vår film om Canon 5Ds R här: Youtube: Canon EOS 5Ds R

Du kan vinna en egen EOS 5D Mark III! Se till att tävla med oss senast 3 januari, se mera längre ned i Bloggen.