• Drönarsöndag: Narnia

  Vissa älskar snö, andra hatar snö. Vissa kan se det vackra i denna bild, kanske svårt på en liten telefonskärm, medan andra ser inte skogen för alla träden. Vi är alla olika och det är tur det för annars skulle det bli tråkigt. Personligen tycker jag vinterskogar är otroligt vackra. Men å andra sidan så tycker jag att sommarskogar också är otroligt vackra. Och när jag tänker på det så tycker jag att både vårskogar och höstskogar är otroligt vackra. Har du någon drönarbild som du gillar så skicka gärna in den till oss så kanske den visas här.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Vulkan

  Dessa vulkaner uppstår av stenar som ligger stabilt mot havsbotten och de "trycker sig" upp genom isen, fast i verkligheten är det ju lite tvärtom. De står stilla medan isen rör sig.

  Bilden är tagen med Sony A7R IV + Sony FE 24-105/4 G OSS, 49mm, 1/50s, f/22 och ISO 160. Jag använde f/22 för att få till en fin "solstjärna", då på bekostnad av upplösning då diffraktionen slår till hårt vid det bländartalet.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • CyberPhoto Content Partner: Pontus Johansson

  Det har blivit dags att presentera Pontus Johansson, vår första CyberPhoto Content Partner. Pontus Johansson är vår kund sedan lång tid tillbaka och en stark profil både lokalt i sin kommun och nationellt.

  Pontus är en eldsjäl för området han bor i och han driver kontot @ranea.river på Instagram. Han har utsetts till Årets Luleåbo 2020 och han äger även det prestigefyllda instagramkontot @sweden där han kurerar bilder som representerar hela Sverige. Vi är så glada för möjligheten att få samarbeta med Pontus och du som besökare kommer att få se fler av hans bilder och uppleva mer av hans unika närområde här i våra kanaler under de kommande månaderna.

  Pontus, vad fotograferar du allra helst just nu?
  Jag fotograferar allra helst solen som har letat sig tillbaka över de vackra landskap jag har omkring mig i Råneälvdal. Jag gillar att fånga solnedgången på ett kreativt sätt. Den är alltid fascinerande då den aldrig är den andra lik.

  Något tips till den som vill ta sig ut och fotografera den här perioden? 
  Varma kläder och ett glatt humör. Håll sinnet öppet, världen blir så mycket vackrare om man letar kompositioner i allt runt omkring en.  Utmana dig själv, ta bilder som du vanligtvis inte brukar ta. Testa nya perspektiv och lek med ljuset.

  Har du någon favoritprodukt eller annat som alltid får följa med dig ut?
  Jag älskar självklart min Panasonic Lumix G9 Micro 4/3 och tillhörande Leica 12-60. En till produkt som jag gillar är kameraremmen Peak Design Slide v3 som man enkelt justerar längden på mellan halsrem eller slinga. Den går också att ta lös från kamerahuset enkelt med tummen. Behöver aldrig mer trassla lös en kamerarem i flera minuter.

  Glöm inte att gilla och följ om du vill se fler av Pontus inspirerande bilder!
  @ranea.river @sweden @cyberphoto_se

 • Vitryggig hackspett

  Jag fotograferar fåglar max en gång per år och brukar du oftast inte se något annat än en Talgoxe som normalt känns tråkigt att fota då de är så vanliga. Denna gång hade jag dock tur, jag såg en Vitryggig hackspett som enligt bekanta fågelskådare är väldigt ovanliga.

  Jag vaknade upp en tidig lördagmorgon, frugan och hunden låg fortfarande och sov. Solen strålade så jag var tvungen att komma mig ut. Jag fyllde fotoväskan med alla möjliga objektiv då jag inte visste vad jag ville fotografera. Det slutade med att jag stannade på en parkering i närheten av ett ställe som jag vet det finns fåglar då jag ville testa mitt Canon RF 800/11 IS STM som jag inte haft tid att testa efter att jag packat upp den. 

  Jag monterade på objektivet för att bära den i handen och vara redo för att fotografera fåglar. Jag gick ca 1-2 km med kameran i handen utan kamerarem och det var inga problem alls, normalt när man har en 800mm på kameran så blir man lite småtrött i armen redan efter ett par hundra meter.

  Jag träffade några trevliga lokala kunder till oss på CyberPhoto som stod och väntade på att fåglarna skulle komma. Solen låg bakom moln så jag var lite orolig att objektivet skulle vara för ljussvagt för att få en bra bild. Efter en stund så kom det en fågel, alla fågelskådare blev lyriska och sa det var "T3" vilket tydligen var ringmärkningen på den Vitryggiga hackspetten. Jag tog upp kameran mot ögat och började mata iväg bilder mot den, relativt osäker om jag skulle få en skarp bild på grund av ljuset. Tack vare att objektivet är så lätt så var det inga problem att hålla upp kameran mot ögat en längre tid utan stativ.

  När jag kom hem och importerade in bilderna i Capture One så blev jag mycket förvånad över hur bra bilden såg ut. Den var skarp och hade väldigt lite brus. Bilden är tagen på 800mm, 1/1000s, f/11 och ISO 2000 med Canon EOS R5.

  För mig som nästan aldrig fotograferar fåglar så är jag väldigt nöjd med bilden. Har du någon fågelbild du är nöjd över? Skicka gärna in den till oss på blogg@cyberphoto.se samt en liten beskrivning så kanske vi publicerar den här i bloggen eller på Instagram!

  Läs mer om produkterna jag använde för att skapa denna bild:
  Canon EOS R5
  Canon RF 800/11 IS STM
  Capture One Pro 21

 • Nyhet från Canon!

  Nyhet

  Canon lanserar uppföljaren på deras mycket populära EOS M50 som nu blir kallad Mark II. Denna kamera är perfekt för dig som vill börja fotografera eller filma med något annat än mobiltelefonen och ta dina bilder till en helt annan nivå. Kameran har många bra funktioner för nybörjaren men är fortfarande tillräckligt kraftfull för professionell användning.

  Mark II-modellen har samma bildsensor och processor som föregångaren, men nya autofokusalgoritmer gör att fokuseringen är snabbare och säkrare. Man har även anpassat kameran för filmare, vloggare etc genom att integrera webkamerafunktion (stöder Canons Webcam Utility-programvara), möjlighet till ren videosignal från HDMI-utgången och en snabbfunktion för att starta/stoppa filmningen på kamerans skärm.

  Läs mer och förbeställ redan nu: Canon EOS M50 Mark II

 • Fotohistoria: Contarex

  Denna kamera kallades av förklarliga skäl för både "the Bullseye" och "the Cyclops". Detta var en av Tyskland första spegelreflexkameror med fokalplanslutare, dvs den typ av slutare som nästan alla kameror har i dag, som sitter strax framför bildsensorn.

  Contarex tillverkades av Zeiss Ikon och den visades för första gången på Photokina 1958. Den var beräknad att lanseras på marknanden under våren 1959 men det dröjde ända till mars 1960 innan den nådde marknaden. Den kostade då $499 vilket blir hela 52000kr i dagens värde. 

  Zeiss Ikons fabrik i Stuttgart hade klarat av kriget bra. Deras största förlust var att deras erfarna designer Hubert Nerwin åkte till USA för att jobba hos Graflex. Hans assistent Edgar Sauer fick tar rollen som ny designer och det var han som designade Contarex. Denna kamera var en avancerad konstruktion och den består av ca 1200 delar och det krävs nära 4000 steg att montera den. Det ska krävas 42 steg för att få bort toppkåpan. Kameran väger 1,2 kg med optik. Kameran var ett mekansikt mästerverk men den var extremt svår att reparera, vilket gjorde att få fotobutiker ville sälja den ifall något fel skulle inträffa. Varje kameras bajonettfattning var handgjord.

  Det fanns 6 objektiv till den vid dess lansering: Biogon 21/4,5, Distagon 35/4, Planar 50/2, Sonnar 85/2, Sonnar 135/4 och Sonnar 250/4. Senare släpptes även Hologon 15/8, F-Distagon 16/2,8, Distagon 18/4, Distagon 25/2,8, Distagon 35/2, Planar 55/1,4, Tessar 50/2,8, S-Planar 50/4 Micro, Sonnar 85/1,4, Tessar 115/3,5, Sonnar 135/2,8, Sonnar 180/2,8, Vario-Sonnar 40-120/2,8, Vario-Sonnar 85-250/4, Tele-Tessar 400/5, Mirotar 500/4,5 och Mirotar 1000/5,6. Dagens helt onödiga information är att när man använde Biogon 21/4,5 så måste spegeln vara uppfälld då linspaketet gick så djupt in i kameran. Nu var det inget större problem då det fanns en lös optisk sökare som man satte i tillbehörsskon på kamerans topp, samt att det stora skärpdjupet gjorde att det man inte behövde vara så exakt med fokuseringen. Alla dessa objektiv hade bajonettfattning för filter och motljusskydd. 

  Det fanns en version som hette Contarex Special där pentaprismat med dess ljusmätare var borta och där satt ett utbytbart ljusschakt, eller ett utbytbart pentaprisma, i stället. Det fanns också en mikroskop-adapter. Den modellen ska endast ha tillverkats i 1600 exemplar.

  Sökaren var ovanligt ljusstark för sin tid. Den hade både snittbild och mikroprismor för att fokusera. Det fanns en ljusmätarnål i sökaren och en utanpå kamerahuset. Slutaren klarade 1/1000s - 1s + B. 

  Lite historik:
  1960 Contarex (I) 
  1963 Contarex D
  1966 Contarex Professional 
  1967 Contarex Super
  1968 Contarex Super Electronic

  1959-1960, serienummer på första 10000 exemplaren var T 85001 till T 95000 sedan ytterligare 5000 exemplar från Y 6001 till Y 11000, ytterligare 5000 exemplar från Z 16001 till Z 2100, ytterligare 5000 exemplar från Z 46001 till Z 50404.

  1963-1964 D 20501 till D 21096 och D 21101 till 23604
  1964-1965 E 12001 till E 15000 och E 92001 till E 94500 
  1965-1966 G 30501 till G 33500

  Totalt så bör 36004 exemplar ha tillverkats.

  Vi avslutar med ytterligare lite onödigt vetande och det är att austronauten Ed White använde en sådan här kamera på USA:s första rymdpromenad 1963. Den kameran var modifierad för att kunna hanteras med klumpiga handskar. Den finns att se på Smithsonian i Washington DC.

  Du ser 14 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

  Värdet på en sådan kamera bero självklart på skick och funktion men med en optik så ligger de från 4000kr upp till 12000kr. Jag har sett de för 23000kr också. Contarex är en mycket eftertraktad kamera av samlare. Den kunde även fås i svart mot extra kostnad. Det var en vanlig silver som målats svart. Dessa har jag inte sett under 100,000kr.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Sigma 28-70/2,8 DG DN Contemporary

  Nyhet

  Sigma kompletterar sitt redan befintliga 24-70/2,8 Art-objektiv med en Contemporary-modell. Förutom den mindre skillnaden i brännvidd så är 28-70/2,8 Contemporary lättare och mer kompakt, bl a eftersom skalet är byggt i Sigmas specialutvecklade kompositplast istället för metall.

  Vi har fått möjlighet att göra ett förhandstest på objektivet redan och vi är glatt överraskade av kvaliteten som vi lyckats få ut av ett så pass litet objektiv. Känslan i optiken är mycket trevlig, den är lätt och smidig med en längd på ca 10cm och en vikt på endast 470g. Den är byggd i en special-komposit som har samma temperaturegenskaper som aluminium vilket gör den lätt men också mycket tålig mot temperaturskiftningar. Bajonetten är självklart gjord i metall. Objektivet har en vädertätad bajonett men är för övrigt ej vädertätad och klassas därför inte som det. Behöver du en helt vädertätad optik så rekommenderar vi att kika på den större och dyrare Sigma 24-70/2,8 DG DN Art.

  Bildkvaliteten ser spontant riktigt bra ut, den är skarp över hela bilden från kant till kant vilket är tack vare de högkvalitativa glasen som objektivet är uppbyggt utav. Den har 16 glaselement i 12 grupper varav fyra är ED-glas och tre är asfäriska glas. 

  Vi släpper ett fullt test med mer information och testbilder inom kort!

  Läs mer och förbeställ redan nu: Sigma 28-70/2,8 DG DN Contemporary

 • Infonsdag: Vad är sfärisk aberration?

  Sfärisk aberration är ett problem. Ett mycket vanligt problem dessutom, fast det var betydligt vanligare förr än vad det är nu. Det beror på att idag så har vi hittat lösningar för att göra asfäriska linselement betydligt billigare och dessa asfäriska linselement löser många av de optiska problemen.

  Sfärisk aberration är när olika delar av ett linselement inte återger ger inkommande ljus på samma punkt. Om vi tänker oss ljusstrålar, så kommer en ljusstråle som går genom linselementets mitt inte att träffa samma punkt som en ljusstråle som går genom linselementets kant. På grund av detta så kommer den sfäriska aberrationen att leda till sämre skärpa och sämre kontrast. Ju mer du bländar ner desto mindre problem får du med sfärisk aberration då mindre av linselementets yta nyttjas. Dock till en viss gräns, för vid mindre bländaröppningar så kan diffraktion uppstå. De flesta objektv är som bäst kring f/8. Med modernt asfäriskt glas så kan objektiv vara skarpa ända ut till hörnen redan vid full öppning. På illustrationen här ovanför kan du tydligt se problemet.

  Sfärisk aberration beror dels på den optiska kostruktionen som sådan men också kvaliteten på det optiska glases, samt typen av glas. Olika typer av glas har olika optiska egenskaper och olika brytningsindex.

  nosfabb.pngPå illustrationen här ovanför kan du se ett perfekt linselement som inte ger någon sfärisk aberration. Något sådant finns tyvärr inte. Men detta är vad objektivkonstruktörer har strävat efter i över hundra år. De bästa glasen med de bästa slipningarna kan komma hyfsat nära men de kan inte bli vad vi skulle kalla för "perfekta", med avseende att de inte skulle ha någon kromatisk aberration alls. Man har kämpat med detta problem genom att kombinera flera sfäriska linselement, men ändå så kvarstår en del sfärsik aberration. Lösningen är att använda asfäriska linselement.

  asph.png

  Asfäriska linselement hjälper till att minska eller helt ta bort sfärisk aberration men även bland annat astigmatism och kromatisk aberration.

  Som det hörs på namnet så är inte en asfäriskt linselement helt sfäriskt. Detta gör att glaset blir betydligt dyrare att producera, speciellt om det ska slipas till att bli asfäriskt. I dagens läge så gjuts de flesta asfäriska linselement i dess färdiga form vilket gör att tillverkningskostnaderna har minskat avsevärt.

  Bilden här ovanför visar tydligt fördelarna med ett asfäriskt linselement.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nyhet: Sony FX3

  Nyhet

  Sony lanserar nu en ny kamera i deras Cinema Line-serie, nämligen Sony FX3. Detta är den minsta videokameran i denna serie men har fortfarande mycket kraftfulla funktioner och egenskaper för passa både entusiaster och professionella videoskapare.

  Kameran har mycket höga autofokusprestanda, effektiv integrerad bildstabilisering och snabbjobbat gränssnitt.

  Utmärkande egenskaper

  • Filmning i upp till 4K/60p, 10-bitar med 4:2:2 färgsampling - upp till 600 Mbps
  • E-fattning för tillgång till Sonys stora objektivsortiment
  • Snabb hybridautofokus med 627 st fasdetektionspunkter
  • Fokusområdet täcker 89% av bildytan
  • Stabil filmning, t ex med gående fotograf, utan behov av separat stabilisering
  • God greppergonomi för handhållen filmning i de flesta situationer
  • Separat handtag medföljer för handhållen filmning ur udda vinklar
  • Vikt endast 640 g (endast kamerahus)

  Första leverans beräknas under mars.

  Läs mer och beställ redan nu: Sony FX3

 • Test: Samyang MF 14/2,8 Mark II

  Test

  Nu har vi testat nya versionen utav en av de mest populära landskap och norrskens objektiven som finns på marknaden, nämligen Samyang MF 14/2,8 Mark II. Den är så populär tack vare hög optisk prestanda, stor bländare och en relativt liten prislapp.

  Mats skriver: Två nya funktioner är Focus Lock och Declick. Nu är det möjligt att låsa fokus, vilket är bra när du till exempel tar astrofotografier och video. Declick tillåter finjustering utan att behöva klicka mellan låsta bländarlägen. När du roterar silverringen till läget “Free” kan du mycket smidigt rotera bländarringen steglöst. På full öppning är centrumskärpan bra redan på f/2,8, och för bästa resultat nära hörn och kanter krävs det i regel att man bländar ner omkring f/8-f/11 beroende på motiv och fokusavstånd.

  Läs hela testet här: Samyang MF 14/2,8 Mark II

 • Mindre än en månad kvar!

  Vi vill påminna om tävlingen med temat Matfoto och det är fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna priser från Canon med ett värde över 45000:- till de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är Matfoto och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto eller Canon får ej delta.

  Förstapris: Canon EOS R kamerahus + RF 24-105/4-7,1 IS STM
  Andrapris: Canon EOS RP kamerahus + RF 24-105/4-7,1 IS STM​
  Tredjepris: Canon EOS M50 svart kamerahus + EF-M 15-45/3,5-6,3 IS STM​

  Tävlingsperiod 15 januari - 15 mars 2021.

  Aldrig fotat mat förut? Läs då vår artikel: Lär dig fota mat med Erika Lidén

 • Drönarsöndag: Selfie

  Där långt ute på isen står en man och inväntar solnedgången. Den mannen är jag. När drönaren ändå hovrar där uppe så passade jag på att ta en selfie. Blev en av de bättre bilderna på mig. Kanske skulle ha den som profilbild på facebook.

  Någon kommer säkert att undra vilken väska jag använder på bilden, och det kan vara svårt att se, så svaret är Lowepro ProTactic 450 AW.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Fågelfotografering

  Ibland är det kul att experimentera lite. Denna kväll tog jag fram en gammal rysk Helios 44-2, som är en 58/2. Jag skruvade bort frontringen och vände frontlinsen bak och fram. För att få den effekt jag ville åt på bakgrunden så behövde fokuseringen stå nära avstånd och då rymdes ingen person som motiv på det korta avståndet, så en frivillig fågel fick bli motiv i stället.

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  Denna kväll hade jag väldigt kul med denna modifierade optik. Självklart så går optiken att enkelt återställa till sin normala funktion.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + Helios 44-2 58/2, 1/8s, f/2 och ISO 100. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Förhandstest: Fujifilm GFX 100s

  Test

  Vi har fått möjligheten att göra ett förhandstest på GFX100s. Eftersom kameran inte finns på marknaden ännu så finns det inget program som kan hantera RAW-filerna så alla bilder är JPEG direkt ur kameran.

  Mats skriver: De mycket högupplösta bildsensorn är redan i sig något som gör kameran unik. Det finns bara ett par andra system som erbjuder samma upplösningar eller något högre och inget av dem kommer i närheten av priset på GFX 100s, det kan faktiskt röra sig om uppåt närmare 10x priset för vissa av dessa system. GFX 100s erbjuder dessutom ett högupplöst multishot-läge som ger upplösningar på upp till 400MP, om nu inte 100MP skulle räcka. Trots att GFX 100s är mindre än både GFX 50s och GFX 100 så sitter den stadigt i handen tack vare ett tillräckligt stort och bra grepp. S-modellen är oerhört mycket mindre än GFX 100 och mer jämförbar med den minsta modellen i GFX-serien 50R, men med mycket bättre grepp och ergonomi än 50R. Vi jämförde den även med Panasonic S1R som är en spegelfri 35mm-kamera, och GFX 100s är faktiskt både lite mindre och några gram lättare.

  Läs hela testet här: Fujifilm GFX 100s förhandstest

 • Sommarjobba hos oss!

  Vi söker sommarvikarier, vill du arbeta hos oss på CyberPhoto i sommar så skicka in din ansökan till oss direkt! Vi söker personal till inköp och försäljning (Telefon, mejl och chatt eller i vår butik). Vi behöver dig som är målmedveten, ansvarstagande, mycket självgående och redo att arbeta tillsammans som ett team. Tipsa gärna dina vänner om denna möjlighet inför sommaren!

  Du som ansöker som medarbetare på försäljningsavdelningen eller i butiken ser vi har god produktkunskap inom foto och video samt gillar prata med kunder via telefon, mejl, chatt eller i butik. Erfarenhet av försäljning, fotografering och/eller videoproduktion är meriterande.

  Arbetet på inköpsavdelningen innefattar bland annat leverantörskontakt, orderläggning, ledtids & leveransbevakning för att kunna erbjuda våra härliga kunder de produkter som efterfrågas. Du som söker jobb hos oss har goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift.

  Vi erbjuder ett sommarvikariat med fasta arbetstider och fast lön hos oss i Umeå. Du som verkligen vill arbeta hos CyberPhoto är den vi primärt söker och det kan finnas en möjlighet till extraarbete även efter sommarperioden. Inköp och försäljning är de områden där vi behöver förstärkning under semestern.

  Märk din ansökan med "Sommarjobb Inköp" eller "Sommarjobb Försäljning" i ämnesraden, så vet vi vilken avdelning du söker till. 

  Sista ansökningsdag den 14/3. Maila din ansökan till jobb@cyberphoto.se

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Panasonic utökar sitt sortiment av objektiv till S-systemet med ytterligare en telezoom. Denna gång handlar det om en 70-300-zoom med snabb autofokus och effektiv bildstabilisering, som fungerar bra både för stillbilds- och videotillämpningar.

  Den optiska konstruktionen är ovanligt komplex för att tillhöra en 70-300-zoom, men nu är ju även priset steget högre än för de flesta zoomar i detta brännviddsområde. Bland annat är den försedd med 2 st linselement i lågspridande ED-glas, 1 st element i ultralågspridande UED-glas och 1 st element i ultrahögbrytande UHR-glas. Dessa motverkar tillsammans kromatisk aberration och bidrar till en skarpare bild från kant till kant med korrekt färgåtergivning - samt till ett mer kompakt objektiv.

  Autofokusen drivs av en linjär motor, vilket gör den både snabb och tyst. Valbar fokusområdesbegränsare ger snabbare fokusering när man uteslutande fotograferar på avstånd längre än 3 meter.

  Objektivet har ett omfattande skydd mot fukt och damm, genom ett flertal tätningar placerade på strategiska punkter runt om konstruktionen. Objektivet  går även att använda i låga temperaturer ner till åtminstone -10° C, med bibehållen funktion.

  Förbeställ redan nu: Panasonic Lumix S 70-300/4,5-5,6 Macro O.I.S

 • Fotohistoria: Pentax PC35AF

  Pentax PC35AF lanserades 1982 och är absolut värd en plats i fotohistorien. Den har en fin optik, en 35/2,8 med 5 linselement. Många andra kameror från denna tid hade 4 eller 3 linselement. Kameran väger 312 gram, den använder 2x AAA-batterier, den kan fokusera ner till 0,7m och slutaren klarar 1/430s - 1/8s.

  Pentax PC35AF var en av de bästa kompaktkamerorna på sin tid. Det berodde främst på två saker, dels att optiken var en avancerad konstruktion med bra skärpa, men också att den hade ett bättre autofokussystem än många av sina konkurrenter. På den tiden så hade autofokuskamerorna oftast 3 stegs fokusering, dvs den ställde in skärpan på nära, mellan eller långt avstånd. Pentax PC35AF kunde ställa in avståndet steglöst så att uppmätt avstånd var det avstånd som optiken ställdes in på och inte bara till närmaste fasta läge.

  Pentax PC35AF tillverkades från början i Japan men senare flyttades tillverkningen till Hong Kong. Den inbyggda blixten var en av de kraftigare och klarade 4m vid ISO 100. Kameran har en knapp för exponeringskompensation på +1,5 steg. I sökaren finns en skala med symboler som en nål indikerar det avstånd kameran ställer in skärpan på. Ska vi gå in på onödiga detaljer så var ljusmätaren av CdS-typ och klarade EV 6 - 17. När ljuset är för lågt så piper kameran för att varna att du måste slå på blixten, och detta pipande är egentligen det enda som är irriterande på denna kamera. Många av de som använder denna kamera i dagens läge modifierar den med hjälp av en avbitartång så att den blir tyst. De lyfter kåpan och klipper helt enkelt av kablarna till "högtalaren".

  Det fanns en extern winder man kunde ansluta till kameran om man så önskade, det ser du på sista bilderna här ovanför. Kameran fanns också att köpa med datumbakstycke.

  Värdet på en sådan här kamera varierar självklart med skicket men största variationen är i vilken färg den är. Vad jag vet så fanns det endast i dessa fem färger som vi har i vårt museum. En svart ligger idag på 300-900kr, röd, blå och silver på 600-1500kr och camo på 1500-3000kr. De svarta finns det massor av och har du tur så kan du hitta en sådan för några kronor på en loppis, men de andra versionerna är tämligen sällsynta.

  Du ser 14 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kamerorna kommer från vårt museum.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Vad är "Flare"?

  Flare är som du redan gissat ett engelskt ord och används oftast i meningen "This lens is prone to flare". Betydelsen är att denna optik är benägen att ge interna reflexer. Så när ordet "flare" används i optiska sammanhang så avses interna reflexer. Det kallas ibland också för "ghosting". Du kan se ett exempel på bilden här ovanför.

  Objektiv som lätt ger interna reflektioner i motljus har oftast en enkel antireflexbehandling och i vissa fall kanske ingen alls. BIiden du ser här ovanför är tagen med en Helios 40-2 85mm f/1,5. Man kan nyttja en optiks svagheter kreativt om man vill. Vi skulle gissa att hälften av de som läser detta inlägg tycker att bilden år cool och hälften tycker den är hemsk.

  Generellt så strävar alla objektivtillverkare att ha en så bra antireflexbehandlng som möjligt så det inte ska uppkomma några interna reflexer alls. Det ger en bättre och kontrastrikare bild.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Sigma 65/2 DG DN Contemporary

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Sigma 65/2 DG DN Contemporary som är ett kompakt och högt presterande fullformatsobjektiv med fattning för Sony E eller Panasonic L.

  Mats skriver: En kombination av 1 st linselement i superlågspridande SLD-glas och 2 st asfäriska element bidrar till låg grad av kromatisk och sfärisk aberration, låg distorsion och ett kompakt format. Objektivet är byggt i stort sett helt i aluminiumlegering med snäva toleranser, vilket ger en mycket god känsla och hög tålighet. Den rejäla räfflingen av vreden ger ett säkert grepp. Det är som väntat inte helt fritt från lateral kromatisk aberration och vinjettering, men de håller sig inom ramarna för vad som får anses som normalt.

  Läs hela testet här: Sigma 65/2 DG DN Contemporary

 • Live: Kyle Meyr

  Nu på torsdag sänder vi live tillsammans med Kyle Meyr som är en yrkesfotograf samt ambassadör för Sony. Se på sändningen och lär dig mer om hur han fotograferar och redigerar dessa otroliga bilder.

  Vem är Kyle Meyr?

  Kyle är självlärd och äventyrlig och började sin yrkesbana som journalist. När han fick en kamera i sin verktygslåda började det klia i fingrarna och önskan att satsa allt mer och plåta snabbare blev beroendeframkallande. Med början inom skidbranschen arbetade Kyle sig djupare in i äventyr, action och kommersiell fotografering och vidare i hantverket. Han jobbar för närvarande från Oslo, men du hittar honom överallt på jakt efter de bästa action- och äventyrsbilder som naturen kan erbjuda.

  Datum: Torsdag, 18 februari
  Tid: 15:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Engelska

  Se livesändningen här >

 • Profoto Stories - Andy Hoang och Profoto B10

  Mode- och reklamfotografen Andy Hoang hade en vision när han nyligen gav sig ut på uppdrag med Profoto-utrustning och en Phase One-kamera. Han förklarar att tanken var att utforska vår tid av ständig teknisk utveckling, och lägga till lite cyberpunk-känsla. Att lyfta fram det som finns inuti människan i en tidsepok då alla gömmer sig bakom tekniken.

  Berätta lite om dig själv. Vem är Andy Hoang? 
  Jag är en brittiskfödd vietnamesisk mode- och reklamfotograf/-producent som bor och arbetar i London. Jag skulle säga att min fotostil är inspirerad av den brittiska subversiva motkulturen under 1990-talet och av okonventionell skönhet.

  Läs hela artikeln: 4 modeporträtt skapade av Andy Hoang och Profoto B10

 • Drönarsöndag: Oktagon

  Det är ju inte första kyrkan som dyker upp i vår serie Drönarsöndag, och förmodligen inte den sista heller. Här en kyrka i en spännande åttkantig form. Lägg även märke till omkringliggande stenmur som går i samma form.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro 2.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Mån-halo

  Det var -26°C ute. Inget norrsken syntes till men däremot en rejäl mån-halo, så jag passade på att ta en bild av den. Det är något väldigt speciellt när man står där ute i vinternatten och något så magnifikt uppenbarar sig på himlen.

 • Uppdatera din Sony ZV-1

  Nu rullar Sony ut en ny uppdatering till den mycket populära vloggkameran ZV-1. Den viktigaste nya funktionen är att du nu kan streama direkt via USB genom din dator eller Xperia telefon. Detta är perfekt om du ska livestreama eller ha ett webbmöte då du på ett smidigt sätt kan få betydligt högre kvalitet än din inbyggda kamera i telefonen eller datorn. Se allt som är nytt i uppdateringen här nedan!

  • Lägger till en funktion för USB-streaming
   Obs!
   • Om du ansluter via en USB-kabel till en dator eller Xperia™-smarttelefon får du livestreaming och onlinekommunikation med hög video- och ljudkvalitet
   • Detta gäller för Xperia 1 II-smarttelefoner eller Xperia 5 II-smarttelefoner som har uppgraderats till Android™ 11. Uppdateringstillgängligheten varierar beroende på region. (Från och med den 9 februari 2021)
   • Använd en USB-kabel eller anslutningsadapter som säljs i butik
  • Förbättrar kamerans övergripande stabilitet och kapacitet

  Ladda ned uppdateringen här: Sony ZV-1 version V.2.00

  Läs mer om Sony ZV-1 här >

 • Test: Nisi 15/4

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Nisi 15/4 som är det första objektivet från Nisi. Nisi har länge visat att de gör glas i hög kvalitet och det visar de fortfarande med detta objektiv som får guldstämpeln toppklass!

  Mats skriver: Optiskt är detta en genomtänkt och påkostad konstruktion med bl a 1 st dubbelasfäriskt linselement och 2 st element i lågspridande ED-glas. Dessa bidrar till låg grad av kromatisk och sfärisk aberration, såväl som låg distorsion och ett kompakt objektivformat. Den korta brännvidden till trots, har objektivet integrerad filtergänga - dessutom för den vanligare dimensionen 72 mm. Nisi lyfter även fram att objektivet kan användas med deras filterhållare och system för 100 mm kvadratiska filter. En skyddande ytbehandling på linsytorna gör linserna reptåligare och dessutom fukt- och smutsavstötande, vilket även underlättar vid rengöring.

  Läs hela testet här: Nisi 15/4

 • Fotohistoria: Icarex 35 CS

  Här har vi en Voigtländer-konstruktion under Zeiss Ikons flagga och som senare var en del i att sänka Rollei. Voigtländer hade börjat konstruera denna kamera men blev uppköpta 1966 och strax därefter så lanserades denna kamera, nu med namnet Zeiss Ikon Icarex.

  Icarex 35 hade en så kallad fokalplansslutare, den typ av slutare som är dominerande idag och som sitter precis framför bildsensorn. Tidigare modeller använda oftast centralslutare. Den klarade 1/1000s - 1/2s + B. Icarex använde en speciell bajonett och det fanns inte så många objektiv till den. Detta ledde till en tämligen ovanlig lösning, nämligen att kameran senare fanns att köpa antingen med bajonettfattning eller med skruvgänga.

  Det fanns totalt fyra versioner av denna kamera. 35 TM som hade "Thread-Mount", dvs skruvgänga, M42, och 35 BM med bajonettfattning samt 35S TM och 35S BM. 35-modellen hade utbytbara sökare. Det fanns ljusschakt, prismasökare och prismasökare med inbyggd ljusmätare, den hette 35CS och det är den modellen som du ser här på bilderna. Mätaren i sökaren mätte genom objektivet men vid mätning så behövde kameran vara nedbländad. Den hade också utbytbara fokuseringskivor. Vårt exemplar är varken märkt som TM eller BM vilket innebär att den är en tidig version, som fanns innan valet kom att välja bajonett eller gänga. Detta val kom på grund av att kameran sålde så dåligt, mycket på grund av det begränsade utbudet av objektiv.

  Den senare modellen som hette 35S var i stort sett samma kamera men med fast sökare och inbyggd ljusmätare. Den behövde dock fortfarande bländas ner vid ljusmätning. Alla dessa modeller såldes i silver men det fanns också en svart version som hade tillägget "Pro" som stod på kamerans front. Allt som "pro" innebar var endast att kamearan var svart.

  1971 ersätts Icarex av Zeiss Ikon SL706, samma år som Zeiss Ikon meddelar att de slutar med sin kameratillverkning. SL706 var i stort sett en Icarex 35S TM men med fullöppningsmätning och en lätt omdesign. SL706 var ett udda namn och det beror på att den släpptes i all hast med sitt dåvarande projektnamn. Den kameran hade inte heller någon större framgång. 1972 så flyttas dess design och konstruktionsverktyg över till Rollei när Zeiss Ikon kollapsar som företag. Även namnet Voigtländer överförs till Rollei. Nu hade Rollei har redan sin Rollei SL 35 som de haft stor framgång med. Nu tar Rollei Zeiss Ikon SL706, som i stort sett är en Icarex 35S och ger den en Rollei-bajonett och kallar den Rollei SL35M. Den säljs även som Voigtländer VSL1.

  Rollei hade som sagt en stor framgång med sin SL35 men i och med sin SL35M så dök deras försäljning rejält, de släppte även SL35ME som var liknande i design, dvs stor och klumpig, men med tidsautomatik. Försäljningen dök ännu mer och 1978 kom SL35E som var betydligt kompaktare men nu var det för sent och Rolleis dagar var räknade. Så man kan egentligen säga att detta är kameran som bidrog till att sänka Rollei bortom räddning. Rollei gör några tappra försök, bland annat 1980 med SL2000F, vilket var en mycket trevlig kamera men den var på tok för dyr så den sålde dåligt. 1982 går Rollei i konkurs. Nog om Rollei nu.

  Det fanns rätt begränsat med objektiv till Icarex med bajonetfattning. De var alla före detta Voigtländer-designer.

  • 35/3.4 Skoparex
  • 50/1.8 Ultron (konkavt frontelement)
  • 50/2.8 Tessar (4 linselement)
  • 50/2.8 Color-Pantar (3 linselement)
  • 90/3.4 Dynarex
  • 135/4 Super-Dynarex
  • 200/4 Super-Dynarex
  • 400/5 Telomar
  • 36-82/2.8 Zoomar
    

  Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Vad betyder asfärisk?

  På vissa objektiv står det Aspherical, eller Asph, eller AS. Detta betyder att objektivet har minst ett asfäriskt linselement.

  Asfäriska linselement hjälper till att minska eller helt ta bort sfärisk aberration men även bland annat astigmatism och kromatisk aberration.

  Som det hörs på namnet så är inte en asfäriskt linselement helt sfäriskt. Detta gör att glaset blir betydligt dyrare att producera, speciellt om det ska slipas till att bli asfäriskt. I dagens läge så gjuts de flesta asfäriska linselement i dess färdiga form vilket gör att tillverkningskostnaderna har minskat avsevärt.

  Bilden här ovanför visar tydligt skillnaderna mellan sfäriskt och asfäriskt linselement och även vad fördelarna är med ett asfäriskt linselement.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Canon RF 85/2 Macro IS STM

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Canon RF 85/2 Macro IS STM som är Canons andra macrooptik för RF-systemet. Detta är kanske inte en macro i normal mening, utan mer en kombination mellan porträttoptik och närbildsoptik. Brännvidden 85mm är en klassisk porträttbrännvidd och macrofunktionen ger en avbildningsskala på 1:2.

  Mats skriver: Objektivet känns relativt välbyggt med bajonettfattning av metall, men det är ju inget L-objektiv och känns givetvis inte lika robust, det saknar även väderskyddet och motljusskydd ingår ej. Beteckningen Macro innebär att objektivet klarar av att fokuseras närmare än vanligt, och som ger en avbildningsskala på 1:2 (vilket ger en minsta fotograferbar yta på ca 48x72mm med 35mm-kamera). På största bländaröppning är skärpan mycket bra i mitten av bilden, och för skarpast resultat från kant till kant behöver man i regel blända ner 2-3 steg beroende på motiv och fokusavstånd.

  Läs hela testet här: Canon RF 85/2 Macro IS STM

 • Profoto Stories - Alexvi skapar en dystopisk framtidsvision

  I ett övergivet stålverk mitt i natten hittade den kinesiske fotografen Alexvi ett innovativt sätt att länka samman människa och teknik.

  Alexvi är en ledande mode- och porträttfotograf i Peking som har gjort sig ett namn som fotograf av omslag till magasin som GQ, Esquire och Vogue. 2015 tilldelades hans fotobok ”Lonely Planet” utmärkelsen Photobook Awards Martin Parr Edition och hans pågående projekt ”Peking Apartments” har vunnit pris vid Fine Art Photography Awards i London. Nyligen bjöd den japanske designern Kenya Hara in Alexvi att arbeta med ett crossover-verk för utställningen China House Vision som hölls i oktober 2018.

  Läs hela artikeln här: Alexvi skapar en dystopisk framtidsvision direkt i kameran med hjälp av Profoto B10

 • Drönarsöndag: Hare

  Där mitt i skogen låg en liten grillstuga. Utanför finns spår av en hare, kanske haren vilat en stund i stugan? Det är spännande att kunna titta sig omkring på ställen där man normalt inte kan ta sig fram. Man kan säkert ta sig fram hit med skidor men det skulle vara mycket svårt att gå i så djup snö, som är närmare en meter djup. Andra ställen som vid klippor är det nästan omöjligt att ta sig dit själv, men med en drönare är det mycket lätt.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Vinterljus

  Jag gillar de där färgerna som bara finns på kalla vinterdagar. Ibland måste man bara stanna efter vägen och njuta av det.

 • Test: Sigma 100-400/5-6,3 DG DN OS Contemporary

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Sigma 100-400/5-6,3 DG DN OS Contemporary som är ett telezoom anpassat för spegelfria fullformatskameror. Objektivet är försett med bildstabilisering och tillhör Contemporary-serien, vilket brukar innebära mycket hög optisk kvalitet i ett litet format.

  Mats skriver: Objektivet innehåller bl a ett linselement i lågspridande LD-glas och hela 4 st element i extra lågspridande SLD-glas. Alla dessa bidrar till att reducera graden av kromatisk aberration, vilket förekommer ganska tydligt i flertalet liknande objektiv. Optikens chassi och hölje är byggda i en kombination av magnesiumlegering och syntetmaterial, för bästa kombination av styrka och låg vikt. Sigma 100-400 DG DN är försett med en AF-L-knapp för fokuslåsning, men vars funktion kan väljas efter önskemål och behov via kamerans menyer.

  Läs hela testet här: Sigma 100-400/5-6,3 DG DN OS Contemporary

 • Kom igång med din spegellösa systemkamera 2021

  Vår samarbetspartner Moderskeppet har släppt en ny kurs om hur du kommer igång med din spegellösa systemkamera under detta år. Prova Moderskeppet gratis i 7 dagar, länk hittar du längst ned i inlägget!

  Hur fungerar egentligen en systemkamera? Vad händer om du väljer M istället för P? Och hur påverkas bilden när du ändrar slutartiden?

  David Brohede lär dig hur den kompakta systemkameran fungerar, vilka inställningar du kan göra och hur du ställer in kameran för att skapa coola effekter.

  I den här kursen får du inte bara lära dig om kamerans grundinställningar utan David kommer lära dig hur du ska tänka kring komposition, timing och hur du styr kameran från mobilen. Helt enkelt hur du kan fånga ögonblicket på bästa sätt.

  Han blandar teori och praktik, lär dig grunderna så att de sitter och ger dig sedan fria tyglar att göra just det du ska bli bäst på: att fotografera.

  David visar under kursens gång hur han fotograferar olika scenarion, så att du får en förståelse för hur de olika inställningarna hör ihop.

  Så ta fram din kamera, ladda batteriet, för nu kör vi!

  Till kursen: Kom igång med din spegellösa systemkamera 2021

  Vill du prova Moderskeppet i 7 dagar utan att behöva betala?
  Läs mer här: Prova medlemskap gratis i 7 dagar

 • Fotohistoria: Voigtländer Bessamatic

  1959 släpps Voigtländer Bessamatic och 1962 släpps Voigtländer Bessamatic Deluxe, vilket är den modell vi ska titta på närmare idag. Voigtländer tillhörde inte Zeiss Ikon förrän 1966 så denna är helt konstruerad av Voigtländer.

  Bara för att förtydliga: Bessamatic Deluxe, hette officiellt bara Bessamatic men kallades inofficiellt för Bessamatic Deluxe. Det som skiljer mellan dessa modeller är att på Deluxe-modellen så speglas både tid och bländare in i sökaren. Deluxe-modellen är lätt att känna igen då den har ett "horn i pannan", det sticker ut en metallgrej ur prismat, det är den som speglar in informationen från objektivet. Deluxe-modellen hade också fått en liten ratt som du kan se vid frammtningsarmen, den ratten är för att nollställa räkneverket. Man tycker ju att det borde varit enklare att räkneverket nollställdes automatiskt som på de flesta andra kameror, men Zeiss har byggt så att räkneverket ställs in på det antal bilder som filmen har så visar räkneverket återstående bilder.

  Voigtländer Bessamatic är en rejäl pjäs att släpa på, då bara huset väger hela 802 gram. Denna kamera har centralslutare och hara inte automatiskt återgående spegel. När du tagit bilden så blev det svart i sökaren. När du sedan drar fram filmen så dras spegeln ner igen och centralslutaren öppnas.

  Kameran andas kvalitet och det mesta sitter bra till så den är tämligen lätt att använda. Slutaren är en Synchro-Compur som klarar 1/500s - 1s + B. Jag gillar verkligen att skärpedjupsskalan är aktiv. Två visare förskjuts när du ändrar bländartal. Tydligt och mekaniskt väldigt coolt. Precis samma som på Hasselblads C-objektiv. Sökaren var ljusstark för sin tid och fokuseringsskivan har snittbild. Något som den ärvt från sina samtida Contaflexkameror. Ljusmätaren är av selen-typ. Bessamatic är ett precisionsbygge med små delar och små toleranser, det gör den driftsäker och precis, men samtidigt så är den svår att reparera. Den är mycket driftsäkrare än en Contaflex.

  1964 så släpps en helt ljusmätarlös bugetmodell som heter Bessamatic m. 1967 släpps Bessamatic CS som är en Bessamatic Deluxe med CdS ljusmätare. Den tillverkades fram till 1969.

  Här ser du en lista över Voigtländer Bessamatic/Ultramatic DKL-mount objektiv:

  • Voigtländer Skoparex 35mm f3.4
  • Voigtländer Skopagon 40mm f2.0
  • Voigtländer Color-Skopar X 50mm f2.8 (Finns på bild här ovanför)
  • Voigtländer Color-Skopar 50mm f2.8
  • Voigtländer Color-Lanthar 50mm f2.8 (Såldes med Bessamatic m)
  • Voigtländer Septon 50mm f2.0 (Finns på bild här ovanför)
  • Voigtländer Dynarex 90mm f3.4
  • Voigtländer Dynarex 100mm f4.8
  • Voigtländer Super-Dynarex 135mm f4.0 (Finns på bild här ovanför)
  • Voigtländer Super-Dynarex 200mm f4.0
  • Voigtländer Super-Dynarex 350mm f5.6
  • Voigtländer Zoomar 36–82mm f2.8
    

  Värdet på en sådan här kamera beror självklart vilket skick den är i men framförallt på vilket objektiv som följer med. En Bessamatic med 50/2,8 ligger mellan 600-3000kr. Hus med 50/2 ligger mellan 3000-6000kr. Hus med 40/2 ligger ofta kring 13000kr. 1963 så kostade Bessamtic Deluxe med Septon 50/2 $299 vilket i dagen läge skulle bli 28000kr.

  Du ser 14 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Vad är distorsion?

  När man ur fotografisk synvinkel talar om distorsion så handlar det om en optisk egenskap som ofta förekommer i många objektiv i varierande form och mängd. I bilderna ovanför ser du en tydlig skillnad mellan en 15mm vidvinkel med extrem tunnformig distorsion och en mer raktecknande 15mm vidvinkeloptik .

  Distorsion i objektiv är alltså en optisk förvrängning av bilden, och de två vanligaste sorterna är tunnformig och kuddformig distorsion. Det förekommer även en annan form av distorsion som kallas för mustaschformig eller vågformig, men den är det ganska sällan man stöter på i moderna objektiv och handlar mer om en kompromisslösning för tillverkarna när de försöker räta ut en svårkorrigerad distorsion.

  Den tunnformiga distorsionen liknar en helt enkelt en gammal trätunna där de yttre kanterna buktar utåt, och denna variant är vanligast bland objektiv med korta brännvidder, så kallade vidvinkelobjektiv. Alla sorters distorsion varierar i mängd mellan olika objektiv, och många fasta teleobjektiv kan vara helt distorsionfria och raktecknande, medan fisheye-objektiv ger den mest extrema sortens tunnformig distorsion. De flesta normalzoomar som ofta går från 24mm vidvinkel till 70mm tele ger i regel en tunnformig distorsion på de kortaste brännvidderna, för att sedan i mitten av zoomomfånget ge en mer raktecknande bild, och på längsta brännvidder övergå till en svagt kuddformig distorsion.

  Kuddformig distorsion är raka motsatsen till tunnformig och innebär att linjer nära bildens yttre kanter istället buktar inåt mot bildens mittpunkt. Den kuddformade varianten är vanligast förekommande bland telezoomar samt normalzoomar och superzoomar på de längre brännvidderna.

  distorsion32.jpg

  Mustaschformig eller vågformig distorsion har precis den form som benämningen anger och består alltså av både tunnformig och kuddformig distorsion efter varann.

  Tunnformig och kuddformig distorsion är något som många kameror klarar av att korrigera direkt via kamerans inbyggda programvara till viss del. Funktionen finns i så fall att väljas bland kamerans menyer. I vissa kamera- och objektivkombinationer kan också distorsionen vara automatiskt korrigerad utan att det finns någon valbar funktion i kameran, vilket är mer vanligt bland Sonys kameror.

  Distorsion kan man självklart också korrigera i efterhand, och bästa alternativet för detta är att fotografera i RAW och sedan utföra korrigeringen i kompatibel programvara för kamerans RAW-format. Den vågformiga distorsionen är dock inte lika enkel att korrigera automatisk så länge det inte finns inbyggda objektivprofiler för detta, i regel behövs det specialprogram för att lyckas med den korrigeringen.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Canon RF 70-200/4L IS USM

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Canon RF 70-200/4L IS USM som är den kompakta lillebrorsan till RF 70-200/2,8 är en i många fall minst lika användbar optik. Det man förlorar med ett steg lägre ljusstyrka tar man bl a igen med ett mindre format och en lägre vikt.

  Mat skriver: Det spegelfria RF-systemet gör det enklare att skapa kompakta objektiv med hög prestanda. Att avståndet mellan bildsensor och optik kan göras mindre gör att man kan förenkla objektivkonstruktionen - bland annat genom att man helt enkelt behöver färre linselement - och samtidigt får man en bättre bildprestanda mer eller mindre på köpet. Som övriga objektiv i RF-serien har RF 70-200/4L IS USM en kontrollring med valbar funktion. I centrum och till stor del av bilden är skärpan mycket bra redan på full öppning och över hela zoomomfånget. När det gäller kantskärpan så är den också relativt bra på kortare brännvidder och som brukligt något sämre nära kanterna på längre brännvidder. Bäst resultat över hela bilden blir det nedbländat 1-2 steg beroende på brännvidd.

  Läs hela testet här: Canon RF 70-200/4L IS USM

 • Jobba hos oss!

  Vi söker dig som vill jobba extra och vid behov på vår logistikavdelning! Är du positiv och noggrann så är du rätt person. Skicka din ansökan till vår logistikansvarige Karoline så kanske du är en av våra nya medarbetare inom kort!

  Vi behöver dig som tycker om att arbeta och att hänga med ett roligt team på vår logistikavdelning. Kan du hoppa in på kort varsel och hjälpa oss medan dina kollegor är sjuka, lediga eller har stort tryck under högsäsong - sök! Arbetet innefattar att arbeta med logistikflödet genom att ta emot inkommande försändelser, hantera dem på lagret och att packa när de ska ut till världens bästa kunder.

  Du måste vara över 18 år, tycka om att arbeta och vara en positiv kraft i gruppen. Tidigare arbetslivserfarenhet är en fördel. Det här kan vara en bra tjänst för dig som studerar eller vill kombinera arbetet med något annat i livet." 

  Sista ansökningsdag är 21 februari och anställning kan ske löpande!

  Är du intresserad av tjänsten så mejla logistik@cyberphoto.se och bifoga ett personligt mejl eller personligt brev och gärna en förenklad CV. Arbetsperiod enligt överenskommelse.