Vitryggig hackspett

Jag fotograferar fåglar max en gång per år och brukar du oftast inte se något annat än en Talgoxe som normalt känns tråkigt att fota då de är så vanliga. Denna gång hade jag dock tur, jag såg en Vitryggig hackspett som enligt bekanta fågelskådare är väldigt ovanliga.

Jag vaknade upp en tidig lördagmorgon, frugan och hunden låg fortfarande och sov. Solen strålade så jag var tvungen att komma mig ut. Jag fyllde fotoväskan med alla möjliga objektiv då jag inte visste vad jag ville fotografera. Det slutade med att jag stannade på en parkering i närheten av ett ställe som jag vet det finns fåglar då jag ville testa mitt Canon RF 800/11 IS STM som jag inte haft tid att testa efter att jag packat upp den. 

Jag monterade på objektivet för att bära den i handen och vara redo för att fotografera fåglar. Jag gick ca 1-2 km med kameran i handen utan kamerarem och det var inga problem alls, normalt när man har en 800mm på kameran så blir man lite småtrött i armen redan efter ett par hundra meter.

Jag träffade några trevliga lokala kunder till oss på CyberPhoto som stod och väntade på att fåglarna skulle komma. Solen låg bakom moln så jag var lite orolig att objektivet skulle vara för ljussvagt för att få en bra bild. Efter en stund så kom det en fågel, alla fågelskådare blev lyriska och sa det var "T3" vilket tydligen var ringmärkningen på den Vitryggiga hackspetten. Jag tog upp kameran mot ögat och började mata iväg bilder mot den, relativt osäker om jag skulle få en skarp bild på grund av ljuset. Tack vare att objektivet är så lätt så var det inga problem att hålla upp kameran mot ögat en längre tid utan stativ.

När jag kom hem och importerade in bilderna i Capture One så blev jag mycket förvånad över hur bra bilden såg ut. Den var skarp och hade väldigt lite brus. Bilden är tagen på 800mm, 1/1000s, f/11 och ISO 2000 med Canon EOS R5.

För mig som nästan aldrig fotograferar fåglar så är jag väldigt nöjd med bilden. Har du någon fågelbild du är nöjd över? Skicka gärna in den till oss på blogg@cyberphoto.se samt en liten beskrivning så kanske vi publicerar den här i bloggen eller på Instagram!

Läs mer om produkterna jag använde för att skapa denna bild:
Canon EOS R5
Canon RF 800/11 IS STM
Capture One Pro 21