• Canon Pro Days

  Snart dags för Canon Pro Days! 26-28 oktober ger vi dig som vill veta mer om hur du skapar på professionell nivå både tips och stöd inom Canons Pro-segment. Alla liveeventen är kostnadsfria.

  Vi är oerhört glada att få presentera ett helt batteri med liveevent för dig som är proffs, funderar på att ta steget vidare till proffsnivå eller bara är nyfiken på det. Planera in den 26-28 oktober för dessa dagar med möjlighet att prata med både proffs och specialister live. Vi har både sändning på Youtube och ordnar Teamsmöten där du kan få  svar på  ännu fler frågor du har inom Pro video,  print och foto. Hjärtligt välkommen!

  26 oktober 11:00  LIVE! Martina Wärenfeldt - The power of print
  27 oktober 15:00 LIVE! Simeon Quarrie - Använd video för att nå toppen och tjäna pengar
  28 oktober 13:00 LIVE! Ollie Kenchington - Fördelarna med EOS-ekosystemet
  28 oktober 15:00 LIVE! Valtteri Hirvonen - Filma under vatten och i andra svåra miljöer
  28 oktober 16:00 LIVE! Lars Holm - Att skriva ut i stora format - applikationer och media
  28 oktober 18:00 LIVE! Hallvard Kolltveit - Förvandla passionen till ett heltidsjobb

  Alla liveeventen är både kostnadsfria och inspirationsfyllda.
  Här läser du ännu mer om föreläsarna - Canon Pro Days!

  Här hittar du vår senaste erbjudande från Canon - en förmånlig cashbackkampanj på Canon EOS R6 och Canon EOS R

 • Nyhet från Sigma!

  Idag visar Sigma upp ett lättviktigt zoomobjektiv med fast bländare anpassad till APS-C sensorer.

  Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary är en fin addering till deras DC DN-serie bestående av den populära trion 16mm, 30mm och 56mm med en bländare på F/1,4. Detta objektiv motsvarar 27-75 i fullformat vilket gör den mycket användbar till allt från landskap till porträtt och arkitektur för att nämna ett fåtal områden. Objektivet har även ett minsta fokuseringsavstånd på 12,1 cm vilket gör att den även passar bra för närbildsfotografering.

  Autofokusen är exceptionellt snabb och tyst tack vare stegmotorn, vilket kan vara särskilt användbart vid videoinspelning eller för snabba motiv som barn och djur. Med en vikt på 290g och en längd på strax över 76mm så lämpar sig detta objektiv ypperligt även på resande fot.

  Läs mer och beställ här: 
  Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary till Sony E
  Sigma 18-50/2,8 DC DN Contemporary till L-fattning

 • Samyang lanserar sitt första zoomobjektiv!

  Nyhet

  I november släpper Samyang en normalzoom med premiumkänsla till Sonys E-fattning.

  Samyang är en av de största tillverkarna av objektiv till Sonys E-fattning men har tills nu fokuserat på fasta brännvidder. En rätt unik egenskap för zoomar i den här prisklassen är att Samyangs objektiv är parfokal vilket innebär att fokusen inte förändras när du ändrar brännvidden vilket är extra användbart vid filmning.

  Utmärkande egenskaper

  • Snabb och precis autofokus i helt ny konstruktion för foto och video
  • Vädertätad för användning i alla väderlekar
  • Optisk kvalitet på toppnivå
  • Vacker bokeh och bildskärpa på mycket hög nivå
  • Premiumkänsla i materialval och fokus- zoomring

   

  Läs mer och förbeställ här: Samyang AF 24-70/2,8

 • Test: Fujifilm GF 35-70/4,5-5,6 WR

  Test

  Fujifilm GF 35-70/4,5-5,6 WR är en lätt, kompakt, skarp och mycket prisvärd normalzoom för GFX-systemet. Ett utmärkt alternativ för dig som saknat en lättare och mindre GF-zoom.

  Mats skriver: Fujifilm påstår själva att de inte kompromissat med vare sig bildkvalitet eller byggkvalitet, men helt kompromissfritt håller jag inte riktigt med om ifall jag får lov att vara lite petig.

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 35-70/4,5-5,6 WR

 • Sony teasar lansering på torsdag!

  Nyhet

  Nu på torsdag Kl 16:00 kommer Sony att visa upp en ny kamera i Alpha-serien.

  Sony meddelar oss att "En ny kamera är påväg" som kommer visas upp på torsdag 21/10 Kl 16:00 så missa inte detta!

 • Magnus Winbjörk bjuder på norrskensbilder

  Vår contentpartner Magnus Winbjörk har varit ute med nya Sony FE 14/1,8 GM och fotat av den färgsprakande himlen.

  Magnus berättar: Har vart en väldigt bra aktivitet på norrskenet sista tiden. Vi hade som bäst klar himmel och norrsken 12 dagar på raken här i september.

  Bilderna är tagna med Sony A1 och Sony FE 14/1,8 GM

  Glöm inte att gilla och följ på Instagram om du vill se fler av Magnus inspirerande bilder!
  @Winbjorkphoto @cyberphoto_se

 • Drönarsöndag: Eldhärjat

  Sommaren 2018 så var det väldigt torrt i markerna och många bränder uppstod på grund av gnistbildning från tåg. Denna bild, som har spridningstillstånd, är tagen i närheten av Tallberg i Västerbotten. Uppifrån så ser man tydligt var branden startat och hur den har spridit sig. Ingen tvekan åt vilket håll det blåste.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

 • Sista minuten plats - Lär dig Lightroom

  Nyhet

  Från och med idag kommer vi att då och då att erbjuda specialpriser på vissa kurser och resor. Först ut är Patrik Larssons kurs i Lightroom den 22-24/10 där vi nu kan erbjuda en sista minuten rabatt.

  Under kursen kommer Patrik att dela med sig av ”allt du behöver veta” för att importera, organisera, framkalla och exportera dina bilder på ett enkelt men kraftfullt sätt. Med vårt sista minuten erbjudande får 800:- i rabatt på kursen. 

  För att ta del av rabatten, skriv "sista minuten” under ”övrigt” när du bokar.

  OBS: En plats kvar, först till kvarn.  

  Läs mer och boka här: Lär Dig Lightroom

 • X-files: Om polarisationsfilter

  Som med alla bilder så är det någon som gillar bilden och någon som inte gör det. Spelar inte så stor roll i detta fall. Jag tänkte ta upp lite om att använda polarisationsfilter. Grannens träd var så galet vackert och när solen råkade stråla genom en blå öppning i molnen så tog jag en bild spontant, och jag slängde dessutom på ett polarisationsfilter för att få mer stuns i bilden.

  På den positiva sidan så blev det verkligen mer stuns och dramatik i bilden. Perfekt eller för mycket är upp till betraktaren. För att få en sådan bild perfekt, om det nu egentligen blir bättre eller inte, så bör solen ligga kring 90 grader mot motivet för att du ska kunna få lika effekt över större delen av bilden. Funkar bättre på större brännvidder som har snävare bildvinkel.

  Denna bild är tagen med en 23mm optik på mellanformat vilket motsvarar en bildvinkel som en 18mm har på en småbildskamera, eller så kallad fullformatskamera som det numera oftast heter. Det gör att man får med så mycket av himlen att det är svårt, ibland omöjligt, att få en jämn effekt på hela himlen. Ibland är det snyggare att få en jämn effekt, ibland kan det bli dramatiskt med en delad effekt. Du kan välja mängden effekt genom att vrida på polarisationsfiltret.

  Här kan du läsa mer om polarisationsfilter >>

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + + GF 23/4,0 R LM WR, 1/100s, f/9 och ISO 250.

  Klicka här för att se större bild >>

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  /Thomas

 • Liveföreläsning med Kalle Flodin!

  Nu på tisdag kommer Kalle Flodin berätta hur man skapar filmberättelser med Sony A7SIII.

  Kom med på vår liveföreläsning den 19 oktober kl 16:00! Du träffar youtubern Kalle Flodin som berättar om hur han lämnade Stockholm och skalade ner till ett betydligt enklare liv på landet. Han delar med sig av sina erfarenheter kring att arbeta med en Sony kamera och hur han lyckas skapa engagerande filmberättelser på Youtube. Kameran som Kalle kommer att berätta mer om är A7SIII.

  Mer info om liveföreläsningen hittar du här: Live Med Kalle Flodin

 • Test: Laowa 35/0,95 FF II Argus

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Laowa 35/0,95 FF II Argus, en riktig bokehmästaroptik!

  Mats skriver: Om du älskar bilder med kort skärpedjup och fantastisk bokeh med en tydlig 3D-känsla, ja då har du hittat rätt. Detta objektiv är gjort speciellt för dig. Jag myser av välbehag och förnimmer en känsla av tiltad storformatskamera i bilderna.

  Se hela testet här: Laowa 35/0,95 FF II Argus

 • Sista dagen att tävla om fotokurs värde 6350:-

  Missa inte chansen att vinna en fotokurs från Zoom Fotoresor värde 6350:- och presentkort upp till 1000:-

  Tillsammans med Zoom Fotoresor ger vi dig nu möjlighet att vinna fina priser. Svara på frågorna på tävlingssidan så har du möjlighet att vinna en fotokurs med Anki Hammar och fyra presentkort hos oss på CyberPhoto. Sista dagen att delta i tävlingen är idag den 15 oktober så vänta inte!

  Tävlingen hittar du här: Zoom Fotoresor Tävling

 • Nyhet från Sirui!

  Sirui lanserar ett nytt anamorfiskt objektiv till fullformatskameror.

  Anamorfiskt och fullformat är något man sällan hör i samma mening men nu har Sirui tagit fram sitt första 50 mm-objektiv till fullformatskameror. Objektivet har en kompressionsfaktor på 1,6x vilket innebär att när du filmar i formatet 16:9 kommer du få ett mycket bredare bildförhållande på 2,8:1. Kompressionsfaktorn gör även att objektivet levererar en horisontell synvinkel motsvarande 31 mm på ett vanligt objektiv.

  Med en maximal bländare på T2,9 får du ett kort skärpedjup som i kombination med kompressionsfaktorn på 1,6x ger en vacker och unik oval bokeh.

  Objektivet är uppbyggt av gedigen aluminiumlegering och kommer i fyra versioner med fattningarna Canon RF, Panasonic/Leica L, Sony E och Nikon Z vilket gör det kompatibelt med en rad olika fullformatskameror. Både fokusringen och den steglösa bländarringen är utrustade med standard 0,8 M kuggkransar för att passa de flesta follow-focussystem.

  Leverans av objektivet börjar i slutet av november.

  Läs mer om objektivet här:
  Sony E-fäste
  Canon RF-fäste
  Nikon Z-fäste
  Panasonic/Leica L-fäste

 • Fotohistoria: Fujica Mini

  Idag ska vi titta på en tjusig liten kamera som trots sin storlek ändå använder 135-film. Den lanserades 1964 och Fuji hävdade då att det var världens minsta 135-kamera. Kameran designades av Masaki Nishimura, Chef på Konan Camera Laboratory tillsammans med Yoshio Tanaka som var professor på Tokyo National University of Fine Arts and Music. Målgruppen som Fuji hade för kameran var kvinnor och det syns också på de "ädelstenar" i olika färger som sitter uppe vid ljusmätaren.

  Fujica Mini är en halvformatskamera vilket innebär att negativstorleken är 24x18mm. Storleken på kameran är 88x62x40mm, och den väger 290 gram. Slutaren har fast exponeringstid på 1/125s. Den klarar 25-200 ISO. Ljusmätaren är av Selen-typ så det kräver inte batteri. Objektivet är ett fixfokus Fujinar-K 25/2,8 med 3 linselement i 3 grupper. Närgränsen är hela 1,5m.

  Kameran fungerar som så att du vrider ratten på kamerans ovansida så att det röda strecket pekar på den färgade juvel som ISO (ASA) på filen motsvarar. Denna färgkodning finns på filmens tryckplatta som du kan se på bilderna här ovanför. Sedan vrids spaken på sidan av objektivet tills mätarnålen är i linje med det röda strecket. Udda men lättanvänt. Inget tekniskt krångel med siffror.

  Den Fujica Mini som lanserades 1964 hade en framsida av silver. 1965 släpptes den med helt svart front och kallades då New Fujica Mini, det är sådan du ser här.

  Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. 

  Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Sony lanserar FE 70-200/2,8 GM II OSS

  Nyhet

  Sony släpper en ny version av sin populära telezoom med ljusstyrka f/2,8 genom hela zoomomfånget och inbyggd bildstabilisering.

  Det har gått fem år sen Sony släppte FE 70-200/2,8 GM OSS och idag visar de upp den nya versionen. Sony har bland annat minskat vikten med 435 gram, kortat närgränsen med 58% och försett den med fyra linjära XD-motorer för snabb och exakt autofokus, både vid stillbilder och filmning. Fokusandning och fokusförskjutning har även minimerats.

  Läs mer och beställ redan nu: FE 70-200/2,8 GM II OSS

 • Nyhet från Nikon!

  Nyhet

  Nikons senaste lansering för Z-systemet, en mycket lätt och kompakt superzoom.

  Nu kommer Nikons populära 18-140mm superzoom även till Z-systemet. Objektivet är avsett för Nikons spegelfria Z-kameror med APS-C-sensor och ger bildvinkel/brännvidd som motsvarar 27-210mm på 35mm-fullformatskamera. Perfekt för dig som är ute efter ett lätt och kompakt objektiv med stort zoomomfång. 

  Läs mer om superzoomen här: Nikon Nikkor Z DX 18-140/3,5-6,3 VR

  Nikon släpper även deras Nikon Z 28/2,8 SE som tidigare bara sålts i paket med deras retrokamera Nikon Z fc med APS-C-sensor. En mycket lätt och kompakt vidvinkeloptik som faktiskt tecknar ut bilden även för fullformatskameror.  

  Läs mer om vidvinkeln här: Nikon Z 28/2,8 SE

 • Infonsdag: Skakningsoskärpa

  Skakningsoskärpa är inget man vill ha. Det finns flera anledningar till att man kan få det problemet och det finns likaså många åtgärder för att undvika skakningsoskärpa. Det finns en generell regel som vi ska berätta mer om.

  Den självklara lösningen är självklart ett stabilt stativ. Och att då använda självutlösaren eller en fjärrutlösare.

  Har du inte ett trebenstativ så är det näst bästa ett enbensstativ.

  Har du inte tillgång till, eller situationen tillåter inte stativ så är det viktigt att hålla kameran rätt. Det har har vi gått igenom tidigare i den här serien.

  En generell regel är att du på fri hand inte ska understiga den exponeringstid som motsvarar den brännvidd du använder. Dvs gå inte under 1/60s ifall du använder en 60mm optik, och inte under 1/250s om du använder 250mm, osv. Vissa fotografer är stabilare på handen medan andra är mindre stabila, men detta är en bra riktlinje. Med inbyggd bildstabilisering så kan du självklart hålla på längre exponeringstid. 

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD

  Test

  Superzoomen är den objektivtyp som är mest allround och därför en perfekt optik både för vardagen och när man är på resande fot. Ofta behöver man helt enkelt inget annat objektiv, utan klarar alla motiv och situationer med endast ett objektiv.

  Mats skriver: Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD ger bättre skärpa över hela zoomomfånget jämfört med alla dagsaktuella 18-200mm och 18-300mm zoomar, och man behöver gå ner i brännviddsomfång ganska rejält för att hitta något likvärdigt eller ännu bättre.

  Läs hela testet här: Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD

   

 • Tamron Lens Utility

  Nyhet

  I slutet av oktober planerar Tamron att släppa sin mjukvara Tamron Lens Utility som kommer låta dig att konfigurera objektivet efter dina preferenser som fotograf.

  På Tamrons nya AF 28-75/2,8 Di III RXD G2 och AF 35-150/2-2.8 Di III VXD kan du via USB-porten på objektivet, utöver göra en firmware-uppdatering, välja dina personliga preferenser för objektivet.

  Några utmärkande exempel

  • Välja om fokusringen ska bete sig linjärt eller icke-linjärt
  • Välja fokusringens riktning
  • Förbestämma en punkt för fokusering
  • Kontrollera bländaren med fokusringen
  • Växla mellan autofokus och manuell fokus


  Hitta alla Tamrons produkter här: Tamron

 • Drönarsöndag: UFO-landning

  Här har ett UFO landat så på med foliehattarna! Bland hjulspåren från bondens traktor så ser man tydligt landningsställen från rymdskeppet.

  För att slippa några mail, så, nej, det var inte ett UFO. Eller det kanske var ett UFO med betydelsen Unidentified Farmer Oscillation.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Fisheye

  Fisheyeobjektiv kommer och går i mode. Vissa gillar, vissa ogillar. De ger om inte annat ett mycket speciellt perspektiv på tillvaron, och är ofta roliga att fotografera med även om deras användningsområde är tämligen snävt. Här kommer en bild på hösten, tagen rätt upp i ett häggträd.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S med en modifierad Nikon DX 10,5mm. Här kan du läsa om modifikationen >>

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • Test: Fujifilm XF 33/1,4 R LM WR

  Test

  Om du har eller tänkt skaffa en Fujifilm X-kameramodell och letar efter en knivskarp och ljusstark normaloptik med riktigt fin bokeh, då kan du sluta leta nu.

  Mats skriver: Redan på största bländaröppning f/1,4 är skärpan utmärkt till förvånansvärt stor del av bilden. Bländar man ner till f/2,8 så ökar skärpan framförallt ut mot kanterna, och runt f/4-f/5,6 blir det som skarpast över hela bilden. 

  Läs hela testet här: FujiFilm XF 33/1,4 R LM WR

 • Presentation med Garmin!

  På torsdag den 14/10 hjälper Ida Enstedt dig välja rätt klocka och passande tillbehör.

  Att använda pulsklocka har blivit mer och mer populärt, inte bara för att mäta sin träning utan även för att se hur man mår. Garmin har ett brett utbud och Ida hjälper dig välja rätt klocka och passande tillbehör.

  Ida Enstedt har arbetat på Garmin i över 20 år. Ida är multisportare på hög nivå och använder Garmins produkter dagligen. Med sina intressen har Ida bidragit till utvecklingen av flera funktioner som vi finner i dagens klockor från Garmin. 

  Läs mer om presentationen här: Presentation med Garmin

  Varmt välkommen den 14e oktober klockan 16:00. Ida kommer finnas med i livechatten och svara på dina frågor hur du kan boosta din träning och ditt välmående med Garmin!

   

 • Nyhet från Panasonic!

  Nyhet

  Panasonic lanserar Lumix BS1H som är en kompakt cinema-kamera med en 6K-fullformatssensor.

  Den kubiska formen tillsammans med den låga vikten gör Lumix BS1H till en mångsidig proffsvideokamera. För att ackommodera det ökande behovet av live-streaming så är BS1H försedd med en IP-streamingfunktion som gör det lättare att sända högkvalitativ video till streamingplattformer.

  Utmärkande egenskaper

  • Filmning i upp till 6K/24p, 5.9K 30p, 4K 60p,  10-bitar med 4:2:2 färgsampling
  • 14+ EV-steg (vid filmning i V-Log)
  • 12-bit RAW från HDMI-utgång
  • Dual Native ISO
  • Oändlig inspelningstid tack vare en ny värmeavvisande struktur
  • Vikt enbart 585 g (endast kamerahus)


  Förbeställ kameran här: Panasonic Lumix DC-BS1H

 • Fotohistoria: Yashica atoron

  Efter att Yashica misslyckats med att vinna marknad med sina Y16 och 16EE som använde Minolta-filmtyp så satte man sig ner vid ritbordet och borde sitt allra bästa och resultatet blev att 1965 lanserades Yashica atoron, en kamera som absolut kan mäta sig med tyska Minox.

  Yashica atoron använder 8x11mm Minox-film. Kameran känns gedigen och välbyggd. Den är 103x33x22mm, och väger 102 gram. Slutaren klarar 1/250s - 1/45s + B. Slutaren är fjäderdriven och har ett mycket egendomligt ljud.

  Objektivet är ett fixfokus Yashinon 18/2,8 med 4 linselement. Objektivet hade ett gott rykte. Den har ett inbyggt UV-filter och det ligger  med blåfilter och ND4-filter. Ljusmätaren är av Selen-typ, så den behöver inte batterier. Man vrider ett vred så att det pekar på visaren och det EV-värdet motsvarar då en tid/bländar-kombination, precis som programautomatik.

  Frammatningen sker med en arm som man drar ut och sedan skjuter in, denna mekanism sitter på kamerans högra sida. ett system som senare skulle kopieras av många pocketkameror, de som använde 110-film. 

  Huvudsakliga skillnader mellan Yashica atoron och Minox B vara att du kunde välja avstånd på Minox medan du hade variabel bländaröppning på Yashica. Minox var tystare med bara ett svagt klick medan Yashicas fjäderdrivna slutare lät mer "swiiiiish" om man nu kan beskriva ett ljud med bokstäver.

  1971 så ersattes atoron med ATORON ELECTRO som använde en CdS-cell istället för en selen-cell, och den klarade 1/350s - 8s + B. Så Yashica gick från bara små bokstäver till endast stora bokstäver. Lustigt. Båda atoron och ATORON ELECTRO såldes i Tyskland av Quelle och Porst under egna namn.

  Vi kan avsluta med lite kort historia om Yashica som märke: 1945 grundas Yashima Seiki Seisakusho, som betyder Yashima Precisionsverkstad, i Nagano Japan, 1948 ombildas det till ett aktiebolag: Yashima Seiki K.K. och 1953 bytte de namn till Yashima Kōgaku Seiki K.K. vilket betyder Yashima optiska precisionsinstrument. Samma år släpps deras första kamera, Yashimaflex som var en tvåögd 6x6 spegelreflexkamera. 1958 byter företaget namn till Yashica Co., Ltd, namnet kommer från YASHima CAmera = Yashica. Samma år köper de upp Nicca Camera som gått i konkurs och får där tillgång till teknologi för 35mm kameror. Yashica hade också samarbete med Polaroid och de tillverkade kameror åt Polaroid på 60-talet.

  1965 släpps världens första kamera, dock halvformat, med elektromagnetisk slutare och året efter kom en med fullformat. I början av 70-talet så påbörjas ett samarbete med Carl Zeiss Stiftung och Contax återuppstår. På Photokina 1974 så visas Contax RTS upp, och den är designad av Porsche så den väcker stor uppmärksamhet. Vi har tidigare här i bloggen och fotohistoria tagit upp Contax RTS i en egen artikel.

  1979 släpps Yashica FX3 som var konstruerad av Yashica men tillverkad av Cosina. En lätt och smidig kamera som låg bra i pris. Manuell och mekanisk och den driftsäker. Den hade Y/C-bajonett så du kunde använda de fina Zeiss-objektiven från Contax. Den modellen i såldes bra och tillverkades, med små uppgraderingar, ända till 2002. 1983 köps de upp av Kyocera. 1987 lanserar Yashica äntligen en systemkamera med autofokus, men den låg för högt i pris, hade inget unikt och marknadsfördes inte tillräckligt bra, så den var väl början till slutet för Yashica. De fokuserade mer på kompaktkameror och flyttade tillverkningen till Hong Kong.

  2005 stoppar Kyocera all tillverkning av både Yashica och Contax kameror. Sorgen är ett faktum. 2008 säljs namnet till JNC Datum Tech International Ltd., Hong Kong som använder namnet på diverse elektronik, och de släppt några taffliga kameror som bär Yashica-namnet. Så tragiskt.

  Du ser 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum. Värdet på en Yashica atoron ligger rätt lågt, från 100kr upp till 1000kr beroende på skick och om den ligger i sin presentförpackning.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Voigtländer Macro Apo-Lanthar 110/2,5

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på det högpresterande makroobjektivet Voigtländer Macro Apo-Lanthar 110/2,5.

  Mats skriver: Objektivet saknar autofokus men är försett med kontakter för kommunikation med kameran. Tack vare detta så vidarebefordras rätt information om objektivets inställningar (EXIF-data) till kamerahuset. Dessutom fungerar optiken tillsammans med kamerans fokuseringshjälpmedel såsom focus peaking och med kamerans inbyggda bildstabilisering - om sådan finnes. 

  Läs hela testet här: Voigtländer Macro Apo-Lanthar 110/2,5

 • Vi söker en produktkommunikatör

  Är du duktig på att formulera dig och har en passion för både informativa texter och teknik? Passa då på att söka en av våra tjänster som produktkommunikatör.

  Vi söker en kommunikativ person med uppgift att lägga upp produkter i vår webbutik. Då vi arbetar med foto, video, mobiltelefoni och outdoor så är ett intresse för denna typ av teknik och produkter en extra bra tillgång. Vi söker dig som har förmågan och viljan att skriva informativa, korrekta och säljande texter. Informationen som behövs består främst av text men det läggs även till bilder för varje produkt.

  Det är viktigt att du har en god vana att jobba med datorer och att du kan uttrycka dig väl i svenska i både tal och skrift. Meriterande om du har kunskap inom Officepaketet, främst Word och Excel, samt erfarenhet från något bildredigeringsprogram. Du behöver vara noggrann och strukturerad, ha lätt för att samarbeta med människor samtidigt som du klarar av att jobba självständigt. Vi jobbar ofta i ett högt tempo inte minst när det dyker upp nyheter på marknaden. Vi lägger även stor vikt vid personliga egenskaper. Känner du att det här är något för dig? Sök tjänsten hos oss, skicka din ansökan med CV och ett personligt brev till jobb@cyberphoto.se.

  - Tillträde: Omgående
  - Heltid (40 timmar/vecka)
  - Tjänsten gäller på plats i Umeå
  - Lön enligt avtal
  - Varaktighet: Tillsvidareanställning med 6 månader provanställning

 • Spännande nyhet från Canon!

  Nyhet

  Idag lanserar Canon världens första objektiv som möjliggör 180° VR på en kamera med en sensor.

  Canon RF 5,2/2,8 L Dual Fisheye är ett proffsobjektiv i L-serien och blir Canons första stereoskopiska VR-objektiv. Det är designat för den högupplösta fullformatssenorn i EOS R5 och tillsammans med Canons nya EOS VR utility-mjukvara och EOS VR Plug-in till Adobe Premiere Pro erbjuder den ett enkelt och effektivt sätt att skapa innehåll för VR.

  CanonRFDualFisheye_blogg3.jpg

  Några av nyckelfunktionerna:

  • Enkelt att fånga tredimensionell 180° VR-material tack vare att man bara behöver en kamera.
  • Ljusstarkt bländare på f/2.8 vilket tillåter inspelning även i sämre ljusförhållanden.
  • Damm- och stänkresistant konstruktion med vatten och smutsavstötande beläggning på linsen.
  • Objektivet har ett utrymme baktill för gråfiltersgels så du kan minska ljusinsläppet.

  Säljstart för Canon RF 5,2/2,8 L Dual Fisheye förväntas börja i slutet av december.

  Förbeställ objektivet här: Canon RF 5,2/2,8 L Dual Fisheye

 • Infonsdag: Undvik damm

  Damm på sensorn är inget farligt bara lite irriterande och därför något man vill undvika. Damm är däremot farligt för slutaren, så det motiverar till större försiktighet. Undvik att byta objektiv på dammiga och smutsiga platser och när du byter objektiv så håll kamerahuset med sensorn nedåt så minskar risken för att damm trillar in i kameran.

  Det är varken dyrt eller krångligt att rengöra sensorn. Använd dock endast rengöring som är avsedd för sensorer, inget annat, och använd dem endast en gång. Här har du länkar till bra rengöring:

  Rengöring för fullformat >>
  Rengöring för APS-C och M 4/3 >>

  Vi vill passa på att utfärda en varning då det florerar ett "hack" hur man kan byta optik på Nikon Z-serien så att slutaren täcker sensorn. Vi tänker inte berätta hur man gör utan vill bara kraftigt avråda från att utföra denna faktiskt korkade handling. Slutaren är en mycket känslig och delikat mekanik där damm kan förstöra slutaren om man har otur. Damm på sensorn är ofarligt och om man behöver rengöra så kostar det 60 kronor vilket är försumbart jämfört med att byta slutare för kanske 6000 kronor.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nyhet från NiSi!

  Nyhet

  I mitten av oktober släpper NiSi Filter Holder Kit V7 med flera nya förbättringar!

  Den nya filterhållaren bygger vidare på deras populära Filter Holder V6 men erbjuder tre nya uppgraderingar:

  • Den har ett nytt True Color polarisationfilter som motverkar oönskade gula toner som är vanligt förekommande bland de flesta cirkulära polarisationsfilter.
  • Installationen av CPL är mycket snabb och enkel tack vare att man använder ett bajonettfäste istället för gängor.
  • Filterhållaren låses fast med en nydesignad låsskruv.

  Se alla filter från NiSi här: Nisi

  Bild ovan tagen av den eminenta Magnus Winbjörk.

 • Test: Nikon Z MC 50/2,8 macro

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Nikons minsta Z makrooptik - Nikkor Z MC 50/2,8 Macro, som fungerar med alla Nikons spegelfria kameror med Z-fattning.

  Mats skriver: Med det här objektivet kan du ta knivskarpa makrobilder i naturlig storlek (1:1). Autofokus är snabb och skärpan utmärkt. Användarna kan dessutom dra nytta av den klassiska brännvidden på 50 mm och det naturliga perspektivet för att ta allt från porträtt till stadsbilder.

  Läs hela testet här: Nikon Z MC 50/2,8 macro

 • Drönarsöndag: Skepp i sikte

  Här ser du inloppet till en vik i Höga Kusten. Jag är ingen seglare själv men när jag såg detta motiv så blev jag mycket sugen på att segla. Det ser så härligt ut, solen skiner, lagomt stora vågor och en vacker omgivning.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro. Spridningstillstånd finns.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: House on fire

  Jag vet inte om jag sett en mer färgsprakande häck än denna. Det ser ut som att ödehuset håller på att brinna upp. Vissa träd och buskar ser overkligt färggranna ut just nu.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 1/100s, f/8, ISO 250 på fri hand. Himlen utbytt med hjälp av Luminar 4.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • Test: Voigtländer Apo-Lanthar 35/2,0

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Voigtländer Apo-Lanthar 35/2,0. Ett fantastiskt objektiv som ger en mycket hög bildkvalitet.

  Mats skriver: Det är faktiskt få vidvinkelobjektiv som kan konkurrera med Voigtländer Apo-Lanthar 35/2,0. Skärpan är på topp redan största bländaröppning, och dessutom till större del av bilden.  

  Läs hela testet här: Voigtländer Apo-Lanthar 35/2,0

 • Tamron lanserar tre nya objektiv!

  Nyhet

  Nu kan du äntligen beställa de nya Tamron-objektiven som erbjuder ett dynamiskt omfång och suverän optisk prestanda.

  Tamron bryter ny mark på Sonys E-fattning med det första zoomobjektivet som har en största ljusstyrka på F/2. Det stora zoomomfånget på 35-150mm möjliggör även att ta landskaps, arkitektur, porträtt och närbilder i ett och samma objektiv.

  Läs mer här: Tamron AF 35-150/2-2.8 Di III VXD

  Nya 28-75 F/2.8 G2 är efterträdaren till nuvarande 28-75mm F/2.8 Di III RXD som är ett av de mest populära objektiven idag till Sonys E-fattning. Den nya G2-versionen har en ny optiskt konstruktion för ytterligare lyfta bildkvaliteten. 

  Läs mer här: Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD G2

  Sist men inte minst släpper Tamron nu sitt populära objektiv Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD till Fujifilm XF-fatting. En superzoom av hög kvalite, anpassad för kameror med bildsensorer i APS-C-format. Objektivet är försett med Tamrons tysta och snabba linjära VXD-motor för autofokusering, har inbyggd optisk bildstabilisering och har bra närbildsmöjligheter med avbildningsskala upp till hela 1:2.

  Läs mer här: Tamron 18-300/3,5-6,3 Di III-A VC VXD

 • Nu erbjuder vi leveranser även på lördagar!

  Nyhet

  Nu kan nära fyra miljoner svenskar få leveranser hem eller till paketboxar även på lördagar.

  Från och med mitten av november ger vi våra kunder möjlighet genom vår samarbetspartner PostNord leveranser sex dagar i veckan. Omkring två miljoner hushåll kommer att kunna få sina paket levererade hem och till paketboxar på lördagar. Anledningen är förstås i grunden en ökad efterfrågan och tillgängligheten till våra försändelser. 

  Idag kan redan delar av Göteborg, Malmö och Stockholm få lördagsleverans till ombud men i november kommer tjänsten att kunna erbjudas även till bland annat Uppsala, Helsingborg, Lund, Trelleborg, Landskrona. I ett nästa steg får boende i fler av Sveriges större städer samma service.

   

 • Fotohistoria: Alpa Reflex 9d

  Alpa är för många ett helt okänt kameramärke, men de är väldigt populära samlarkameror. De handtillverkades i Schweiz. Man gissar att endast 40000 kameror av alla modeller tillverkades från 1944 till 1990.

  Alpa är varumärket som tillverkaren Pignons S.A. använde för sina kameror. är lite av en Rolex för fotografering. Schweiziskt hantverk med hög kvalitet och god precision. Den ursprungliga kameran hette egentligen Bolca Reflex och var tillverkad av Jacques Bogopolsky. Han hade också konstruerat Bolex filmkamera. Pignons S.A. köpte rättigheterna till Bolca Reflex 1942 och döpte om den till Alpa Reflex.

  Alpa hade objektiv från schweiziska Kern, franska Angenieux, Kinoptik, tyska Schneider, Kilfitt, Zoomar, holländska Old Delft, och någon enstaka från japanska Asahi. Vi har testat 4 av objektiven:

  Angenieux Alfitar 90/2,5 >>
  Kern-Macro-Switar 50/1,8 >>
  Schneider ALPA-Curtagon 35/2,8 >>
  Schneider Alpa-tele-Xenar 135/3,5 >>

  Den Alpa vi ska titta på idag är en Alpa Reflex 9d som tillverkades 1964-1969 i 3710st exemplar. Bakstycket öppnas undertill och tas av helt för att ladda film. Kameran har en inbyggd ljusmätare. Alpa Reflex 9d såldes parallellt med Alpa Reflex 9f, och skillnaden var att 9f saknade ljusmätare.

  Slutaren är horisontellt gående med tyggardiner och klarar 1/1000s - 1s. Avtrycket sitter på kamerans framsida och en del av avtryckaren sitter monterad på objektvet. Det funkar som så att när du trycker av så bländar optiken ner till vald bländare och fortsätter du att trycka in så utlöses slutaren. På vissa Alpa-objektiv så kan du låsa bländaren i nedbländat läge antingen i själva avtrycket, så är det på denna optik, eller också sitter den funktionen på själva optikkroppen. Att det finns är mycket bra om man vill använda optiken på en modern kamera via en adapter.

  Värdet på ett Alpa Reflex 9d kamerahus ligger från 2000kr upp till 8000kr beroende på skick. Vår Reflex 9d  är i nära nyskick. Det Alpa Alpa Kern-Macro-Switar 50/1,8  som som sitter på kameran ligger oftast från 13000kr till 30000kr värde. Vårt exemplar är i nära nyskick, har alla lock, motljusskydd och originalförpackning. De går att hitta betydligt billigare om man har tur, och vi hade tur.

  Alpas kamerahistoria:

  1918 Företaget Pignons SA i de schweiziska Jurabergen grundas. De tillverkar delar till klockindustrin.
  1944 Pignons SA introducerar sin första kamera, ALPA-Reflex modell C.
  1946 Varumärket ALPA officiellt registrerat i Schweiz den 19 Februrari 1946
  1965 Produktionen av ALPA Standard når 1.300 kameror per år
  1944-1945 Alpa-Reflex
  1947-1950 Alpa-Reflex från serienummer 20000. 3294 tillverkades.
  1951-1953 Alpa Prisma Reflex
  1951-1952 Alpa Prisma Reflex III
  1953-1960 Alpa Model 4 Alnea
  1952-1959 Alpa Alnea/Reflex 5, 2060st tillverkades. Byggd i aluminium. Denna kamera.
  1952-1956 Alpa Alnea/Reflex 5a, en 5 med självutlösare. 138st tillverkades.
  1952 Alpa Model 7
  1959-1989 Alpa Alnea/Reflex 5b, första Alpa med automatiskt återgående spegel. 251st i grå och 9st svarta.
  1956-1988 Alpa Reflex Model 6, ersatte 5a och tillverkades i 2575st exemplar.
  1956? Alpa Reflex Model 7s var en 7 med snittbild. 19st tillverkades innan den döptes om till 8.
  1957? Alpa Reflex Model 8 var en 7 med snittbild. 245st tillverkades.
  1959-1972 Alpa Model 6b, 1957st i grå och 43st i svart tillverkades.
  1959 Alpa Reflex Model 8b, fick en snabbt återgående spegel.
  1960-1967 Alpa Model 6c, 3620st i grå, 84st i grönt läder med svarta kåpor och 418st i svart tillverkades.
  1960-1971 Alpa Reflex Model 4, är en enklare modell av 5.
  1959-1989 Alpa Reflex Model 4b, endast 93st tillverkades.
  1961-1964 Alpa Reflex 6c
  1964-1965 Alpa Reflex 9b
  1964-1969 Alpa Reflex 9d, 3710st tillverkades.
  1965-1967 Alpa Reflex 9f, en enklare modell av 9d. 157st tillverkades.
  1968-1976 Alpa 10d
  1971-1975 11e, 813st chrome, 414st svarta och 4st med halvformat tillverkades.
  1972-1975 Alpa 10s
  1973-1981 Alpa 11s, var en enklare version av 11si och endast 34st tillverkades.
  1973-1976 Alpa 11el, 615st chrome, 548st svarta och 33st med halvformat tillverkades.
  1973 Alpa 11es var en specialmodell för kristallografi och endast 22st byggdes.
  1973-1990 Alpa 11a Alos Poste, en specialmodell för mätaravläsningar. 2354st byggdes varav 129st av dem i med halvformat.
  1974 Alpa Surgical 81
  1975 Alpa U-Phot, en mycket sällsynt undervattenskamera
  1976-1990 Alpa 11si ersatte 11el. 287st i chrome, 781st i svart, 12st i träfanér, 160st guldpläterade, 12st ichrome märkta med "Golden Jubilee och 36st med databakstycken.
  1977 Alpa Si2000, M42-fattning. Tillverkad av Chinon i Japan. Typ samma som Chinon CE II Memotron. Tragiskt.
  1977-1979 Alpa 11z, hade bara en slutartid, 1/60s, och hade halvformat. 96st tillverkades.
  1977 Alpa 11f var en 11si utan ljusmätare, endast 13st tillverkades.
  1977-1982 Alpa 11m, Mercure, avsedd för mikrofilmsramställning. 85st tillverkades.
  1980 Alpa Si3000, Pentax K-fattning. Tillverkad av Chinon i Japan. Typ samma som Chinon CE-4. Sorgligt.
  1981 Alpa Rotocam, en panoramakamera som klarade 360 grader genom att rotera.
  1990 Företaget kan inte längre konkurrera med tillverkare från länder utanför Europa. Pignons SA försätts i konkurs.
  1996 Capaul & Weber, Zürich förvärvar världsrättigheter till märket ALPA.
  1998 Mellanformatskamerorna ALPA 12 WA och ALPA 12 SWA lanseras
  2005 ALPA 12 TC
  2006 ALPA 12 XY
  2008 ALPA 12 MAX
  2010 ALPA 12 STC
  2012 LPA 12 FPS

  Alla Alpa-kameror fram till de två Chinontillverkade kamerorna är mycket eftertraktade samlarkameror och ligger högt i värde. Det är udda men charmiga kameror. Ramlar du över en Alpa-kamera på en loppis eller i garderoben hos någon gammal släkting så köp den omedelbart om priset är rimligt, de bara stiger i värde.

  Du kan se 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  /Thomas

 • Test: Nikon Z 24-50/4-6,3

  Test

  Nikon Z 24-50/4-6,3 är en liten och lätt normalzoom anpassad för Nikons spegelfria fullformatskameror med Z-fattning.

  Mats skriver: Jag blev också väldigt förvånad över att den ger så pass låga nivåer av focus breathing och focus shift till detta pris och det smidiga formatet, vilket kan vara extra trevligt för dig som filmar mycket. Kort sagt ett mycket bra val för dig som i första hand prioriterar låg vikt och litet format till din Nikon Z-fullformatskamera.

  Läs hela testet här: Nikon Z 24-50/4-6,3

 • Infonsdag: Ha kul!

  Dagens fototips är väldigt konkret: Ha kul! Fast hur man nu har kul med fotografering är ju inte alls så konkret. Vi ska dela med oss av några tankar vi har kring glädjen i fotografering.

  Det är väldigt roligt att fotografera. Ibland är det roligare och ibland är det mindre roligt. Har du tappat lite av glädjen så är detta inlägget till dig.

  Känner du att din kunskap inom fotografering inte riktigt räcker till? I första hand vill vi rekommendera vår sida "Lär dig mer om foto och video" >> eller Underbara Claras Fotoskola >>. Det finns också nära oändligt av kunskapshöjande material på Youtube.

  Känner du att du inte kan din kamera tillräckligt bra? Kolla då in våra tutorials på vår Youtubekanal >>

  Var inte för hård mot dig själv. Se på dina äldre bilder hur du har utvecklats. Jämför inte dig själv mot världens bästa fotografers bilder, som du säkert har tittat på via nätet, utan hitta din egen stil. Låna idéer av andras bilder som du gillar. Undvik att göra samma misstag som andra i bilder som du inte gillar. Du behöver inte ge kritik till andras bilder såvida de inte specifikt ber om det. Om så, var artig och konstruktiv. För så vill du nog ha det själv.

  Se till att ha tid. Stress dödar kreativitet. Har du någon med dig så förhandla om att få tid att till att fotografera utan tidskrav.

  Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Lär. Se. Lek. Ha kul. 

  Fotografering är en konstform.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Vikten av ljus

  Ljuset kan mycket väl vara fotografens viktigaste verktyg. Ett populärt knep för att ge form och kontrast till sitt motiv är att låta ljuset komma från sidan istället för rakt framifrån. Detta kan i sin tur ge bilden en dimension av dramatik och mystik.

  Den här bilden tog jag på min katt Link en eftermiddag när han låg och vilade på soffdynorna i vardagsrummet. Jag tilltalades av hur ljuset kom in från sidan genom fönstret och gav kattens ansikte en häftig kontrast så jag skyndade iväg och hämtade kameran för att ta några snabba bilder innan han sprang iväg. 

  Bilden är tagen med Sony A7 III + Sigma 28-70/2,8 DG DN Contemporary

  /Carl

 • Test: Sigma 24/2 DG DN Contemporary

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Sigma 24/2 DG DN Contemporary som är en kompakt och välbyggd vidvinkeloptik anpassat för Sonys och Panasonics spegelfria fullformatskameror.

  Mats skriver: Precis som övriga objektiv i Sigmas kompakta I-serie har detta en manuell bländarring, och för dig som istället vill reglera bländaren från kamerahuset finns det ett bländarautoläge. Objektivet är byggt i stort sett helt i aluminiumlegering vilket ger en mycket gedigen känsla och hög tålighet. Skärpan är mycket bra redan på f/2, och jag blev lite förvånad att den redan på f/4 ger toppskärpa från kant till kant.

  Läs hela testet här: Sigma 24/2 DG DN Contemporary

 • Snart är Capture One 22 här!

  Nyhet

  I december lanseras en ny version av det populära fotoredigeringsprogrammet Capture One med nya funktioner för HDR och panorama.

  Capture One är, för dig som inte vet, den kompletta programvaran för att importera, redigera, konvertera och exportera dina RAW-bilder. Bland nyheterna i Capture One 22 hittar vi HDR-sammanslagning och panoramasömning.

  E1A9FDFC-DC9E-4277-B460-1B866733CE9E.jpeg

  Du har väl inte missat att du får uppgradera gratis till Capture One 22 när det lanseras i december om du köper Capture One 21 nu? Om du är nyfiken på Capture One kan du ladda ner en gratis testversion från deras hemsida.

  D39C69AB-CA76-4398-86C1-21F8B79B3DE9.jpeg

  Läs mer och köp nu: Capture One Pro 21

 • Drönarsöndag: Harmoni

  De flesta gillar när saker och ting ligger rakt och det blir en harmoni. Jag har stor respekt för de som är duktiga på något. Spelar ingen roll om det är en musiker, fotograf, sömmerska, arkitekt eller snickare. De som är duktiga på det som de jobbar med eller har som hobby. De som gör saker ordentligt. De som gör saker snyggt. Detta kanske kan te sig som årets tråkigaste bild. Den som lagt detta tak har gjort det med skicklighet och omsorg. Ingen kommer någonsin att se eller uppskatta det arbete som denne gjort för enda sättet att se det är rakt uppifrån, men nu finns det de som får se hans skicklighet men det lär han eller hon kanske aldrig få veta.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Bamses farmor

  Det är väldigt vackert ute vi Höga Kusten söder om Örnsköldsvik. Här ser du en stuga som för tankarna direkt till Bamses farmor som bor i en stuga uppe på Höga berget tillsammans med Katten Janson och Husmusen. Som morfar så har man påmints om såna detaljer.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 250/4 R LM OIS WR, 1/400s, f/5,6, ISO 100 på fri hand. Jag måste få nämna att Fujifilm GF 250/4 är nog ett av de bästa objektiv som någonsin tillverkats. Fast jag kanske borde säga så på en bild där jag använt stativ. 

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • Test: Fujifilm GFX 50S II

  Test

  Fujifilm GFX 50s II är en kompakt och lätt mellanformatskamera i likvärdig storlek med de flesta fullformatskameror, men med en 70% större bildsensor på 51 megapixels. Intressanta nyheter i GFX 50s version II är att den fått samma smidiga design som GFX 100s, samt inbyggd bildstabilisering via sensor-shift som nu kompenserar upp till 6,5 steg längre slutartider.

  Mats skriver: Det är verkligen en njutning att vara ute och plåta landskap med en mellanformatskamera som Fujifilm GFX 50s II. För mig är GFX 50s II och naturligtvis även GFX 100s, de två mest optimala landskapskamerorna idag, och deras mest värdefulla egenskaper för det ändamålet är... -Ja, det får du reda på om du klickar in dig via länken nedan: 

  Läs hela testet här: Fujifilm GFX 50s II

 • Ut i naturen med Pentax K-3 III

  Följ med Ogun Caglayan Turkay när han fotograferar små fåglar i hög upplösning.

  Pentax Nordics ambassadör Ogun Caglayan Turkay  är en riktig hejare på att fotografera djur och natur och här kan vi se resultatet av när han tog med sig Pentax K-3 III för att se hur väl den fungerade för fågelfotografi.

  Klicka på bilderna för att beskåda i full 25,7 MP-upplösning.

  pentaxk3III_fågel_blogg6.jpg


  Jag låter bilderna tala för sig själva men vill understryka några utmärkande egenskaper varför Pentax K3 III lämpar sig väl för att fotografera djur:
  ⦁    Ny bakbelyst CMOS-sensor på 25,7 MP
  ⦁    Inget optiskt lågpassfilter, för bättre detaljåtergivning
  ⦁    Förbättrad motivigenkänning och motivföljande autofokus (ögon, ansikte, djur)
  ⦁    Inbyggd 5-axlig bildstabilisering, motsv. upp till 5,5 slutarsteg (Sensor shift)
  ⦁    Seriebildtagning på upp till 12 bilder/s (11 bilder/s med kontinuerlig AF)
  ⦁    Fukt-, damm- och köldtätat hus med alla kåpor i lätt och stark magnesiumlegering

  pentaxk3III_fågel_blogg4.jpg

  Du kan läsa mer om kameran här: Pentax K-3 III

 • Vallerret lanserar fyra nya handskar

  Nyhet

  Frusna fotografer, se hit! Minusgradern är snart här men låt inte det stoppa dig. Med Vallerrets varma, snygga och framförallt praktiska handskar kan du ta dig an vintern utan att tumma på komforten.

  Alla som någon gång fotograferat under årets kallare månader har någon gång ställt inför dilemmat att försöka manövrera kamera med klumpiga handskar eller trotsa kylan. Vallerret löste detta problem genom att ta fram en serie specialgjorda handskar för fotografen och idag välkomnar vi fyra nya modeller:

  • Milford – en ”mild vinter”-handske som är funktionsfokuserad för fotografer och nu fällbar fingertopp även för långfinger då många använder pekfinger/långfinger för att zooma in eller använda touchskärmen till andra funktioner. En perfekt vår- och hösthandske för fotografer och filmare. Handsken är i fleece med ett inbyggt vindskydd man kan dra över handen.

  • Markhof Pro V3 – något mer vadderad än Milford och i strukturväv för att klara fukt, snö osv på ett bra sätt. En lätt vinterhandske för nordiskt klimat med resår för att hålla inne värme och undvika att få in snö.

  • Tinden – en handske för riktigt kall vinter med äkta Merino ull som innermaterial och med läder och andra material i en kombination för att hålla fotografer och filmare varma även när det biter rejält!

  • Hatchet – Läderhandske med minimalt med sömmar och för vinteranvändning – till skillnad från Urbex som mer är en vår- och hösthandske på våra breddgrader. Varm, snygg och i två färger!

  vallerret_blogg2.jpg

  Kameran blir lätthanterlig tack vare att det går att öppna handsken på toppen av pekfingret samt tummen för att kunna justera inställningar, trycka på avtryckaren eller använda mobilen. Fingertoppen hålls öppen tack vare magneter i handsken, supersmidigt. När du sedan är klar med kameran eller mobilen så drar du bara handsken över fingret igen så det blir varmt och skönt.

  Läs mer och beställ handskarna här: Vallerret fotohandskar

 • Workshop - Modellfotografering under vatten

  Vi vill tipsa om en mycket intressant utbildning i undervattensfoto! Passa på att boka in dig på någon av de sista platserna på talangfulla Therese Asplunds workshop kring modellfotografering under vatten.

  Kanske regnet faller just där du bor idag men här kommer ett tips på en alldeles utmärkt inomhusaktivitet som bjuder på sagolika möjligheter att fotografera i vattnet.

  Den 1-3 oktober finns möjlighet att gå kursen Play to learn Waterworld i Ocean Films stora undervattensstudio utanför Göteborg. Här kommer du att få prova på olika typer av modellfotografering. Therese Asplund vars bilder du ser här i vårt blogginlägg leder workshopen och konstnären och designern Viveca Green och andra duktiga stylister hjälper till att sätta stilen för dessa dagar.

  Ljussättning med Elinchrome görs av Aifo och objektiv från Focus Nordic finns att låna.

  Läs mer om denna unika möjlighet att prova på ett otroligt spännande nytt sätt att fotografera.

  https://www.playtolearn.se/waterworld

 • Fotohistoria: Spionkameran

  Det kalla kriget var en verklighet och tyvärr så fick många sätta livet till. Alla är forlorare i ett krig, så också i ett kallt krig. Det spionerades åt alla håll och av alla parter. Spioneri förekommer i allra högsta grad fortfarande. Idag är det lätt och snabbt att fotografera dokument med en telefon och kunna skicka bilderna direkt, samt att det mesta spioneriet numera sker säkerligen direkt på nätet. Men på den gamla "analoga tiden" så behövdes en liten kamera med bra bildkvalitet för att fotografera hemliga dokument samt att sedan ta sig ut med filmen till sin organisation. Många farliga och komplicerade steg jämfört med idag. Den mest kända spionkameran byggdes av tyska Minox. Den fanns också på den öppna marknaden.

  Minox har genom tiderna tillverkat många olika "spionkameror". Vissa mest för allmänheten och vissa användes flitigt av underrättelsetjänster världen över. CIA använde Minox kameror från 1942 till kring 1974 medan KGB använde Minox ända fram till slutet av 1990-talet. KBG använde bland annat även Tochka kameror, vilka använde Minox-film, samt Kiev kameror. 

  Idag ska vi fokusera på Minox C. Det är den du ser på bilderna. Vi har både en svart och en i silver i vårt museum. Det tillverkades i 173,594 exemplar från 1969 fram till 1976. Minox C har en CdS ljusmätare med elektronisk slutare, och var den första Minox-kameran med exponeringsautomatik. Det var också den största Minox 9,5mm-kameran då den är 120mm lång, vilket är 20mm längre än Minox B. Bländaren var fast på f/3,5.

  Minox fanns med två olika objektiv. Combiplan och Minox. Combiplans bakre element låg direkt an mot filmen. Kunder klagade på att detta repade filmen. Senare ersattes Combiplan med Minox optik. Combiplan-optiken var konstruerad av Arthur Seibert som tidigare jobbat hod Leica. Combiplan hade ett krökt bildplan. Den optiken hade 4 linselement i 3 grupper. Minox förstoringsapparater håller negativet krökt för att få bra kantskärpa. Minox-optiken som också hade 4 linselement i 3 grupper tecknade bilden plant och låg inte an mot filmen. Den optiken var konstruerad av Rolf Kasemeier. Båda objektiven var på 15mm. När detta utbyte av objektiv skedde så la Minox in en kantkod på filmen så att man skulle veta vilken optik som bilden var tagen med. Man använde olika förstoringsapparater för detta. Minox II förstoringsapparater var avsedda för krökt bildfält och Minox III förstoringsapparat för plant bildfält. För att gå in på väldigt onödigt vetande så udda nog så gav negativ från de äldre Minox Riga och Minox model II bättre resultat på en Minox III förstoringsapparat, den som var avsedd för plant bildfält..

  Minox börjar sin historia 1938 i Riga med en tysk fotograf med namnet Walter Zapp och han fick en idé om en minikamera. Den skulle rymmas i en sluten hand och han insåg att för att få en så liten produkt att fungera så behövs mycket god precision. Minox har tillverkat många olika kameror och tillbehör under åren och de kameror de är mest kända för är deras 8x11 och 35-kameror och det är dessa vi listat här:

  Här har vi satt ihop en lista på Minox 8x11-serie:
  1938 Riga
  1948 A
  1948 II
  1950 III
  1954 IIIs
  1958 B med Complan optik
  1970 B med Minox optik
  1969 C med Complan optik
  1970 C med Minox optik
  1971 BL
  1978 LX
  1992 Minox AX
  1995 TLX
  1981 EC
  1998 ECX
  1998 MX

  Här har vi satt ihop en lista på Minox 35-serie:
  1973 Minox 35 EL
  1979 Minox 35 GL
  1981 Minox 35 GT
  1982 Minox 35 PL
  1983 Minox 35 PE
  1985 Minox 35 ML
  1985 Minox 35 MB
  1983 Minox 35 PE
  1987 Minox 35 AL
  1991 Minox GSE
  1991 Minox Goldknopf
  1992 Minox MDC
  1997 Minox GT-X
  1998 Minox GT-E
  1998 Minox GT-S

  Generellt så håller Minox inga speciellt höga priser som samlarkameror. Det är som vanligt att äldre eller mer sällsynta modeller håller högre priser. De som är mer populära för samlare är specialversioner, och som byggt i platina, silver eller guld, de kan dra iväg en hel del i pris. Minox 35-serien har en viss status som brukskamera, trots att inte många kör analogt längre och att få kameror fungerar korrekt längre. En Minox C silver i bra skick kostar ofta kring 1200kr-1900kr medan en svart ligger på 1600kr-3500kr.

  Minox finns kvar som företag i lite annan form och säljer kikare, kikarsikten, actionkameror, små replika digitalkameror, åtelkameror och 8x11-film.

  Du ser 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Rekvisitan: Mössan är en äkta från Ryssland och är oanvänd, och kommer från ett mobförråd. Emblemet är troligen en nytillverkning. Pistolen är en oladdad luftpistol lånad för bilden, dock en tämligen korrekt replika av en Makarov.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Canon EOS R3 - Presentation och livechatt

  Nu har du möjlighet att få en mer ingående presentation av höstens stora nyhet Canon EOS R3. Vi sänder via Youtube den 28 september kl 16:00.

  Under presentationen kan du ställa frågor till Anders Sävås, produktspecialist på Canon, som svarar direkt i livechatten. Har du frågor i förväg så kan du även skicka in den till oss på blogg@cyberphoto.se. Du kan redan nu förhandsboka din nya Canon EOS R3, första leveransen beräknas in under november.

  Varmt välkommen!

 • Infonsdag: Egen meny

  De flesta kameror idag har möjligheten att sätta upp en egen mini-meny. Där kan du lägga de funktioner som oftast använder.

  Din kamera har troligen möjligheten att sätta upp en egen liten meny där du kan samla de funktioner som du använder oftast. Vi rekommenderar verkligen att du tar dig tiden och sätter upp denna meny. Det är oftast betydligt enklare än man tror.

  Du kommer att spara mycket tid och mycket frustration genom att använda denna egna meny. 

  Vi har provat. Vi vet.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Laowa 33/0,95 CF Argus

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Laowa 33/0,95 CF Argus. En mycket ljusstark optik med en underbar bokeh. Finns med fattningar för Sony E, Fujifilm XF, Canon RF och Nikon Z, avsedd för APS-C-kameror.

  Mats skriver: Som vanligt med Laowa så är den optiska konstruktionen lite mer avancerad än man kanske räknar med i prisklassen. En mycket välkorrigerad optik med låg grad av kromatisk och sfärisk aberration. Det är väldigt få objektiv som har så pass hög ljusstyrka som f/0,95, och det är ännu färre av dessa få som ger skarpa bilder på full öppning. Men Laowa 33/0,95 sticker ut från mängden. 

  Läs hela testet här: Laowa 33/0,95 CF Argus

 • Varför 45mm?

  Det finns många fasta objektiv med olika användningsområden, idag kikar vi på 45mm, specifikt Samyang AF 45/1,8 FE och vad denna brännvidd har att erbjuda dig som fotograf.

  45mm är en normalvinkel med ca 52 graders bildvinkel. 45mm ger en liknande bild som 50mm men du får lite extra utrymme i bilden. Detta objektiv lämpar sig mycket bra för bland annat porträtt tack vare den distorionsfria brännvidden som tillsammans med den stora bländaren ger en bra separation mellan modellen och bakgrunden.

  samyang45_blogg2.jpg

  45mm är dock inte enbart för porträttfotografi utan kan även användas till allt från landskap, produkt- och streetfotografi. När det kommer till fotografi så är det kreativiteten som sätter gränserna. 

  De flesta fasta 45mm-objektiv har ofta en bra närgräns och stor bländare vilket gör att du kan få fina närbilder med fin separation mellan motiv och bakgrund, precis som du kan se i bilden på katten nedan.

  samyang45_blogg3.jpg

  Alla dessa bilder är tagna med Samyang AF 45/1,8 FE som är en ljusstark normalvinkel med Sony-fattning. Detta objektiv tillhör Samyangs "Tiny"-serie vilket betyder att den prioriterar ett litet och smidigt format. Dock som du ser i bilderna så kompromissar den inget i bildkvalitén. Objektivet är anpassat för fullformat men kan även att användas med Sonys APS-C modeller och ger då en brännvidd på ca 68mm.

  "Objektivets bokeh är soft och fin på största öppning i förhållande till brännvidd, bländare och prisklass. Totalt sett ett mycket bra köp för dig som är ute efter ett kompakt och lätt objektiv." - Mats

  Vill du läsa vårt test så kan du göra det här: Samyang AF 45/1,8 FE

 • Test: Sigma 90/2,8 DG DN Contemporary

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Sigma 90/2,8 DG DN Contemporary. En otroligt kompakt optik för sin brännvidd och ljusstyrka.

  Mats skriver: Jag måste bara medge att jag blir mer och mer imponerad av vad Sigma lyckas ta fram i objektivväg. Numera är det inte bara deras fasta Art-varianter som klarar av att leverera riktigt hög bildkvalitet, det gäller även många objektiv tillhörande deras mindre kostsamma serie - Contemporary.  

  Läs hela testet här: Sigma 90/2,8 DG DN Contemporary

 • Drönarsöndag: Myrbergsgården

  Myrbergsgården i Vörå, Österbotten, Finland, omfattar idag 17 byggnader som flyttats till området från olika byar i Vörå. Förutom en bondgård finns här bland annat en fungerande smedja och en väderkvarn. Till museet hör också ett lånemagasin från år 1753, ett av de tre första i Österbotten. Museets textilsamling är en av de finaste i hela landskapet med sammanlagt ca 6000 olika textilier.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: C-117

  Norrsken och flygplan. Jag gillar båda. Jag har tagit båda bilderna själv som bildar denna bild. Inte tagna varken på samma plats eller vid samma tid. Blev riktigt bra tillsammans.

  Lite mer detaljerat så är bilden flygplanet taget på Island mitt på dagen. Självklart i raw så det var lätt att göra den till nattblid bara genom att ändra exponering och färgtemperatur. Den andra bilden är tagen i Djäkneböle strax utanför Umeå. Nu var det en irriterande måne där men den var bra för detta projekt, då planet har solblänk på sig och det blev nu till "månblänk" i stället. Eftersom planet ligger på en stenöken så var det extremt lätt att lägga ihop bilderna. Det värsta är om det finns träd med blad, det är ett elände såna här gånger. Denna bild har jag dessutom använt Instagrams Lux-funktion på vilket gav den lite extra tryck.

  Fotografering är en konstart. Om du tar en enda bild, eller om du tar hundra bilder för att få en bra bild, eller om du bygger en bild av hundra bilder så är det helt okej. I det senare fallet så bör du tala om att det är flera bilder satt ihop till en.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Apple lanserar iPhone 13-serien

  På tisdagskvällen visade Apple upp höstens kommande modeller och den 24e september får iPhone-familjen tillökning med iPhone 13, Mini, Pro och Pro Max.

  iPhone 13 erbjuder en 6,1" högupplöst Liquid Retina display med en ljusstyrka på hela 1200 nits, alltså 28% ljusare än föregångaren. Flärpen längst upp på skärmen har krympt med 20%. Tittar vi under huven hittar vi ett större batteri som tillsammans med Apples nya 6-kärniga A15 Bionic-processor ger iPhone 13 upp till 2,5 timmar längre batteritid än iPhone 12.

  Kameran har fått en ny 12 MP-sensor och tack vare en helt ny sensor shift-teknologi kan du ta ännu bättre bilder i mörker. iPhone 13 Mini är delar många styrkor med iPhone 13 men i ett kompakt utförande. Apple introducerar även något de kallar för Cinematic Mode vilket låter användaren sätta fokus på ett objekt medans bakgrunden blir oskarp när man filmar. iPhone 13 kommer i 5 spännande färger, rosa, blå, midnatt, stjärnglans och PRODUCT(RED).

  iphone13_blogg3.jpg

  iPhone 13 Pro / Pro Max innehåller det mesta från iPhone 13 men skärmen har fått en rejäl uppgradering med ProMotion-teknik vilket innefattar en adaptiv uppdateringsfrekvens på upp till 120 hz. Pro-modellerna kommer även utrustade med en ljusstark teleoptik vilket iPhone 13 och Mini saknar.

  Ett annat ess i rockärmen för Pro är Apple ProRaw för den som vill få ut det mesta av sin filmning i efterbearbetningen. iPhone Pro och Pro Max kommer i färgerna silver, guld, grafik och sierrablå.

  iphone13_blogg2.jpg

  Läs mer och beställ här: Apple iPhone 13

 • Här kommer vinnarbilden i vår hösttävling!

  Vi säger grattis till Kajsa som tar hem vinsten i vår hösttävling. Kajsas bild på sin hund Disa blev framröstad av våra följare på Facebook. Vi skickar dig ditt pris som är en Nisi Starter kit III 100mm V6 värde 4990:-.

  Filter kan göra stor skillnad för din bild, oavsett om du filmar eller fotograferar. Ett gråfilter används om man vill skära ner på mängden ljus som når kamerans sensor utan att justera slutartid eller bländare. Detta är till stor hjälp om man vill få en naturlig rörelseoskärpa när man filmar eller för att ge rörliga fenomen som moln och vattendrag ett mjukare utseende tack vare den förlängda exponeringstiden.

  Polarisationsfilter är användbara när man vill få en djupare blå i himlen och om man behöver minska reflektioner i blanka ytor som vatten och glas.

  UV-filter filtrerar bort uv-strålning som namnet antyder men har idag fått en annan primär funktion då de allra flesta moderna objektiv idag filtrerar bort uv-strålning och det är att skydda frontlinsen. Ett UV-filter kan vara en billig försäkring mot smuts, repor och stötar och hjälper därför till att behålla värdet på ditt objektiv.

  Tack till alla som har deltagit i tävlingen och vi önskar er lycka till vid nästa tävling som kommer inom kort! Vi vill inte att någon ska gå tomhänt så därför erbjuder vi 20% rabatt på alla filter från Nisi, använd rabattkoden: NISIFILTER

  Se alla våra Nisi-filter här >

 • Få en signerad bok på köpet!

  Den 29 september håller den välkända bevarandefotografen Tom Svensson en liveföreläsningen här hos oss och just nu har du även möjlighet att boka en workshop med honom i Kosta safaripark extra förmånligt.

  1-3 oktober har du chans att lära och arbeta sida vid sida med Tom när han håller en Workshop i djur- och naturfoto. Du som bokar en plats nu får en signerad bok av Tom, en fotoväska värde 2290:- och 6 månaders plusmedlemskap hos Kamera&Bild. OBS! Begränsade platser.

  Läs mer och boka här: Workshop I Djur - Och Naturfoto

 • Test: Canon RF 14-35/4 L IS USM

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Canon RF 14-35/4 L IS USM. Världens första och hittills enda ultravidvinkeloptik som går från 14mm och upp till 35mm brännvidd.

  Mats skriver: Canon kompletterar objektivsortimentet med ytterligare en vidvinkelzoom för RF-fattningen. Den största skillnaden mot den redan befintliga RF 15-35/2,8L IS USM är att 14-35/4L IS USM har ett steg lägre ljusstyrka - som i sin tur möjliggör en lite mindre och lättare optik totalt sett. I centrum och till stor del av bilden är skärpan mycket bra på samtliga brännvidder från f/4 till f/8. Nära kanter hörn krävs det som regel att man bländar ner runt f/11 för att nå bästa resultat.

  Läs hela testet här:  Canon RF 14-35/4 L IS USM

 • Nyhet från GoPro!

  Nyhet

  GoPro höjer återigen ribban för actionkameror när de lanserar sin mest kraftfulla och användarvänliga kamera någonsin, Hero10 Black.

  GoPro Hero10 Black behåller samma smidiga formfaktor som föregångaren, men låt dig inte luras, på insidan sitter GoPro's revolutionerande GP2-chip som är dubbelt så kraftfullt som GP1-chippet i Hero9. Detta möjliggör 5.3K 60p och 4K 120p video, 23 MP RAW foton, förbättrad prestanda i dåliga ljusförhållanden och en av marknadens bästa videostabiliseringar - HyperSmooth 4.0. 

  Hero10 är byggd med extremsport i åtanke så du kan lita på att den klarar tuffa tag och den vattentäta konstruktionen tillåter djup ner till 10 meter.

  goprohero10_blogg2.jpg

  Det ska också sägas att alla accessoarer och modifikationer som passar på Hero9 även är kompatibel med Hero10. Anslut kameran till wi-fi för att automatiskt ladda upp dina bilder och videor till GoPros molntjänst så att du snabbt och enkelt kan komma åt det på din telefon.

  Vill du läsa mer om alla funktioner och specifikationer om GoPro Hero10 Black så hittar du det under vår produktsida i länken nedan.

  Läs mer och beställ redan nu: GoPro Hero10 Black

 • Fotohistoria: ФЭД-5B

  Hur gammal tror du att denna ryska FED-5B är? Från 1956? 1964? 1973? 1980? Frågan kanske är lite ledande, och rätt svar är 1980. Detta är jubileumsmodellen för Olympiska spelen i Moskva 1980. FED-5B tillverkades 1975-1990. Egentligen så borde kameran heta FED-5V då ryska B motsvarar västerländska V.

  FED är förkortning av Felix E. Dzerzhinsky, den man som grundade NKVD, vilket var föregångaren till KGB. När Leica lanserade sin Leica II 1932 så stoppade den sovjetiska ledningen import av kameror och gav FED-fabriken uppgiften att ska en egen "Leica". Redan 18 månader efter så hade FED tillverkat sin första Leica-klon. Sedan dess så har FED tillverkat miljoner kameror där vissa var rätt bra medan vissa var definitivt mindre bra.

  FED-5B är en mätsökarkamera med utbytbara objektiv men har ingen inbyggd ljusmätare. Slutaren är horisontellt gående i tyg och klarar 1/500s - 1s + B. Den har kopplad blixtsko. Sökaren har justerbar dioptri-inställning. Objektivfattningen är M39, så kallad Leica-gänga, eller LTM (Leica Thread Mount). Den levererades oftast med Industar-61 53/2,8. Vi råkar ha en Jupiter-8 50/2 på vårt exemplar. Huset väger 720 gram. Totalt fanns de 7 olika versioner av FED-5 med 10 olika underversioner.

  Värdet ligger från 200kr till 500kr, även om det finns någon lycksökare som hoppas få 7500kr.

  Du ser 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nytt kompakt objektiv från Nikon

  Nikon breddar sitt sortiment till Z-systemet med en normaloptik på 40mm och en stor bländare på f/2.

  Nikon Nikkor Z 40/2 blir Z-systemets lättaste fullformatsobjektiv på ynka 170 gram vilket tillsammans med den kompakta storleken gör den ypperligt för rese- och streetfotografi. 

  Objektivet är uppbyggt av sex linselement i fyra grupper vilket inkluderar två asfäriska linser och en antireflexbeläggning som hjälper mot kromatisk aberration och interna reflexer som kan störa bilden.

  nikonnikkor40f2_blogg2.jpg

  Bilden ovan är tagen med Nikon Nikkor Z 40/2 och Nikon Z5

  Förbeställ objektivet här: Nikon Nikkor Z 40/2

 • Infonsdag: Ta bort bilder

  Undvik att ta bort dina bilder i kameran. För över bilderna till datorn och formatera sedan kortet i kameran. Varför?

  Det här är lite kontroversiellt då det oftast går att ta bort bilder i kameran utan några som helst problem. Det finns ju en soptunneknapp på nästan alla kameror.

  Faktum är att kortet kan bli korrupt när man tar bort bilder i kameran och du måste formatera om kortet. Det har inte hänt oss alla men det har hänt för några av oss, så tyvärr händer det. En kamera är duktig på att ta bilder och lagra dem men är inte lika duktig som en dator på att hålla full koll på filsystem.

  Enda gången man egentligen behöver ta bort bilder i kameran är om minneskortet är fullt och du behöver mer utrymme. Men då sker det på grund av dålig planering. Man bör alltid ha med ett extra minneskort i väskan och det kort som sitter i kameran borde vara tömt i datorn och sedan bör man ha formaterat minneskortet i kameran innan man ger sig ut på nya fotoäventyr.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Canon EOS R3 är här!

  Nyhet

  Nu är dagen här! Den dag som så många har väntat på. Lanseringen av den efterlängtade Canon EOS R3. Canon lanserar dessutom två nya objektiv, en vidvinkel på 16mm och en telezoom på 100-400mm.

  Canon har tillsammans med några av världens mest krävande fotografer tagit fram en kamera som optimalt balanserar prestanda, upplösning och hastighet. På utsidan ser Canon EOS R3 bekant ut för alla som känner till EOS 1D X-serien men under huven finns det över 100 nya förbättringar. Oavsett om du fotograferar eller filmar så är Canon EOS R3 mer än kapabel för jobbet.

  En av Canon EOS R3 mest iögonfallande innovationer är Eye Control AF som låter dig välja vart kameran ska fokusera genom att titta på det. Kameran har fått en uppdaterad version av deras Dual Pixel AF 2 som nu även kan identifiera och följa fordon vilket är ypperligt för motorsportfotografer. Canon har även utvecklat en ny sensor på 24.1 MP som kan fota upp till 30 b/s med en slutartid så lågt som 1/64000 sekund. Om filmning är mer din grej kan vi gladeligen berätta att EOS R3 kan filma upp till 6K 60p RAW internt på hela sensorbredden.

  EOSR3_blogg2.jpg

  Vi har redan presenterat många funktioner från denna kamera så vi kommer inte gå igenom allt här i bloggen, vill du läsa om alla funktioner och specifikationer så hittar du det under vår produktsida i länken nedan.

  Första leverans beräknas under november.

  Läs mer och beställ redan nu: Canon EOS R3

  Missa inte presentation och livechatt med Canons produktspecialist Anders Sävås den 28 september kl 16:00: Canon EOS R3 - Presentation och livechatt

  RF 100-400/5,6-8 IS USM är ett lättviktigt teleobjektiv med inbyggd stabilisering på 5.5 stopp.  Med en närgräns på endast 0.88m vid 200mm samt den snabba Nano USM fokusmotorn är RF 100-400/5,6-8 IS USM ett mångsidigt objektiv för fotografen som vill ge sig in i telefotografins underbara värld.

  100-400mmRF_blogg.jpg

  Bilden ovan är tagen med RF 100-400/5,6-8 IS USM.

  Läs mer och förbeställ redan nu: RF 100-400/F5,6-8 IS USM

  RF 16/2,8 STM är ett kompakt, ljusstarkt och prisvärt vidvinkelobjektiv för skaparen som vill få ett bredare perspektiv, oavsett om man fotograferar, filmar eller vloggar. Med en vikt på blygsamma 165g och en närgräns på 0.13m är det endast fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra med detta objektiv.

  16mmRF_blogg2.JPG

  Läs mer och förbeställ redan nu: RF 16/2,8 STM

 • Test: Sony ZV-E10

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Sony ZV-E10 som är en kompakt systemkamera med utbytbar optik, skräddarsydd för filmning, vlogg och streaming.

  Mats skriver: Sony ZV-E10 är en vidareutveckling av Sonys tidigare Vlogg-kompaktkamera ZV-1, vilket resulterat i en mycket smidig och bra systemkamera med många specialfunktioner  - bland annat en fullt vrid- och vinklingsbar touchskärm, röd kontrollampa vid inspelning, trekapslad mikrofon, autoexponering med ansiktsprioritering och en funktion för att ställa in bakgrundsoskärpa (bokeh). De största fördelarna med ZV-E10 jämfört med den mindre och hyfsat snarlika kompakten ZV-1 är att ZV-E10 har utbytbar optik. Vilket i skrivande stund innebär fler än 380 st olika objektiv att välja bland.

  Läs hela testet här: Sony ZV-E10

 • Drönarsöndag: Kyrktupp

  Då var det dags att få se en kyrktupp igen. Denna sitter på Oravais kyrka i Österbotten, Finland. Den här ovanligt nog svart. I Sverige är det vanligast med guldfärgade. I Finland har jag sett flera vita. Jag vet fortfarande inte vad som är så fascinerande med kyrktuppar, kanske för att de alla är så olika. Hur som helst har det visat sig att det är många fler som tycker att det är intressant, så numera finns det en facebookgrupp som heter just Kyrktuppar där vem som helst kan bli medlem i och bidra med bilder på kyrktuppar.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: CobraCat

  Denna snälla och lugna lilla hårboll gäspade precis när jag skulle ta en bild och rent instinktivt så tryckte jag av. Bilden var egentligen en testbild tagen med en kring 60 år gammal optik, då självklart med manuell fokusering, och därför var det extra roligt att skärpan satt där den skulle.

 • Live-föreläsning med Tom Svensson

  Vi bjuder in dig till en gratis föreläsning med Tom Svensson där han berättar om sina erfarenheter med kamerafällor och visar otroliga bilder han har tagit med dessa.

 • Test: Tamron 11-20/2,8 Di III-A RXD

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Tamron 11-20/2,8 Di III-A RXD som är en vidvinkelzoom anpassat för APS-C kameror och finns för tillfället endast med Sony E-fattning.

  Mats skriver: Objektivet är skyddat mot fukt, damm och stänk genom strategiskt utplacerade tätningar runtom konstruktionen. RXD-autofokusmotor innebär tyst och snabb fokusering - och närgränsen är 20 cm. I mitten och till stor del av bilden är skärpan mycket bra redan på full öppning, och som väntat lite svagare närmast kanter och hörn. Nedbländad runt f/5,6-f/8 är skärpan bra över i stort sett hela bilden.

  Läs hela testet här: Tamron 11-20/2,8 Di III-A RXD

 • Sigma presenterar två nya objektiv!

  Nyhet

  Nu presenterar Sigma två nya objektiv i deras kompakta Contemporary-serie, nämligen ett 24mm f/2 och ett 90mm f/2,8. Båda objektiven kommer i fattning till Sony E och Panasonic L.

  Sigma 24/2 DG DN Contemporary är smidig vidvinkel gjort helt i metall. Objektivet är uppbyggt av 13 glaselement i 11 grupper varav två är asfäriska, två SLD och ett FLD-glas för bästa möjliga bildkvalitet. Fokusmotorn är av STM-variant som ger snabb fokus men viktigast av allt, tyst fokus för de som använder objektivet till video. Objektivet har även en manuell bländarring som är en trevlig funktion att ha för både foto och video.

  Första leverans beräknas i slutet av september.

  Läs mer och förbeställ redan nu: Sigma 24/2 DG DN Contemporary

  Sigma 90/2,8 DG DN Contemporary är ett teleobjektiv gjort helt i metall. Objektivet är uppbyggt av 11 glaselement i 10 grupper varav ett asfäriskt och fem SLD för bästa möjliga bildkvalitet. Precis som 24mm är fokusmotorn av STM-variant och objektivet har en manuell bländarring.

  Första leverans beräknas i slutet av september.

  Läs mer och förbeställ redan nu: Sigma 90/2,8 DG DN Contemporary

 • Test: Gomatic Peter McKinnon Camera Pack

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Gomatic Peter McKinnon Camera Pack. Normalt gör vi inte test på väskor men denna tycker vi är värd att ta en närmare titt på

  Mats skriver: Ryggsäcken är stabilt byggd med styva vadderade ytterväggar som skyddar känslig kamerautrustning bra. Den är dessutom tillverkad av vädertåligt material med tätade dragkedjor. Ryggsäcken har en volym 35 liter men går att expandera via det yttersta klädfacket till att rymma 42 liter. Två kamerahus och minst 5-10 objektiv (beroende på objektivstorlek) får plats ifall man väljer att använda hela utrymmet till kamerautrustningen. Ryggsäcken levereras dock avdelad med ett fotofack nedtill och tilltänkt klädfack upptill.

  Läs hela testet här: Gomatic Peter McKinnon Camera Pack

 • Fotohistoria: Minolta-16 MG

  Minolta satsade en hel del på små 16mm-kameror på 60-talet. Idag ska vi titta närmare Minolta-16 MG som lanserades 1966. Den såldes i Tyskland även av Foto-Quelle som Revue 16.

  Minolta-16 MG använder Minoltas 16mm filmkassetter och den har 10x14mm som negativformat. Den klarar ISO 25-400. Den är 102x24x39mm och väger 160 gram. Slutaren klarar 1/250s - 1/30s. Optiken är en fixfokus Rokkor 20/2,8 med 4 linselement. Det finns en inbyggd lins avsedd för porträtt som kan kan dra för objektivets framsida för att få bättre närgräns.

  Ljusmätaren är av selentyp och behöver därför inget batteri. På kamerans ovansida så styr selencellen en röd nål och sedan får man manuell justera exponeringsratten så dess gaffel hamnar mitt på nålen. Tid- och bländarkombinationerna är som typ programautomatik och på ratten kan du se ungefärlig exponeringstid och bländare. Du kan dock inte ställa in dem separat.

  Kamerans kåpor är byggda i aluminium och ger både en god tålighet och en snygg yta.

  Sista 16mm-kameran som Minolta tillverkade var Minolta 16 QT 1972 - 1974. Den har vi berättat om tidigare >>

  Dessa kameror ligger lågt i pris men passar in i de flesta samlingar. De ligger på 100-300kr och ofta ingår hela setet.

  Du ser 13 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vi tar tacksamt emot både kameror och objektiv. Dels vill vi rädda kameror från att hamna på återvinningen och dels vill vi bygga vidare på vårt museum. Har du en kamera eller objektiv som du vill donera så maila till thomas@cyberphoto.se så skickar vi en betald fraktsedel.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  /Thomas

 • Nytt från DJI!

  Nyhet

  Nu lanserar DJI nästa version av deras populära mobilgimbal, nämligen DJI OM 5.

  DJI OM 5 har fått en helt ny design med smarta lösningar och lätt användning. Denna nya gimbal har fått en teleskopstång som gör att du kan förlänga gimbalen som ett teleskop så du når högre upp om så skulle behövas. För dig som vill fota/filma hands free så följer det med ett avtagbart stativ för att du ska kunne ställa ifrån dig hela gimbalen.

  Gimbalen är helt ihopfällbar och kommer med en mjuk bärpåse för att den ska vara lätt att ta med sig på kortare och längre resor. 

  Beställ DJI OM 5 här >

 • Live: Redigera dina mobilfilmer

  Vi bjuder in dig till en gratis föreläsning med Moderskeppet där Josefina Sahlin går igenom hur du redigerar dina mobilfilmer.

  ENKEL REDIGERING I MOBILEN – ADOBE RUSH
  Vägen till en film behöver inte gå via en super-videokamera och ett kraftfullt videoredigeringsprogram på datorn. För om du tänker så är risken stor att dina filmidéer aldrig blir av.
  I appen Adobe Rush redigerar du ihop din film på ett kick. Filma, byt ordning på klipp, trimma och lägg på effekter, text och musik. Din färdiga film kan du sedan dela med dig av direkt eller spara ned på din telefon. I den här föreläsningen lär videoproducenten Josefina Sahlin dig hur du gör.

  Josefina Sahlin är videoproducent och produktionschef på Moderskeppet. Hon undervisar också inom tv-produktion och videoredigering. Privat filmar hon nästan bara med sin smartphone.

  Datum: Torsdag, 9 september
  Tid: 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

 • Nyhet: Ricoh GR IIIx

  Nyhet

  Ricoh lanserar nu GR IIIx som är en vidareutveckling på deras populära GR-serie. Denna nyhet har samma klassiska design men får ett nytt objektiv med en ny brännvidd samt fler interna uppdateringar som ger kameran toppmodern prestanda.

  Ricoh GR IIIx får ett nytt 26,1mm objektiv som motsvarar ca 40mm på fullformat vilket ger denna kamera en helt annan känsla än tidigare GR-modeller som haft motsvarande 28mm brännvidd. Detta är en klassisk fråga bland streetfotografer, vilken brännvidd är bäst för streetfoto, 28-35mm eller 40-50mm? Svaret är självklart olika från person till person men nu finns det ett val för dig som gillar GR-serien, vill du ha en bredare eller snävare bildvilkel.

  Mer nytt på kameran är processorn som är helt nyutvecklad vilket gör kameran snabbare och bättre i alla led. Kameran har fått ett flertal nya funktioner som gör ditt fotograferande lättare och förhoppningsvis bättre. Designen på GR IIIx är identisk till tidigare modeller, detta gäller även sensorn, bildstabiliseringen och skärmen.

  Läs mer och beställ här: Ricoh GR IIIx

 • Canon presenterar årets stora nyhet!

  Nyhet

  Canon har satt ett datum för lansering av vad dom kallar årets mest spännande nyhet. Missa inte detta den 14e september kl 12:00

 • Infonsdag: Backup

  Det är viktigt för de flesta att se till att alla mina bildminnen inte försvinner utan finns kvar till kommande generationer, speciellt bilder på familjen. 

  Det finns flera sätt att säkra upp dina bilder. De flesta har bilderna på datorns hårddisk. Ett sätt är att komplettera med två externa hårddiskar. Kopiera alla dina bilder till båda hårddiskarna, sedan förvarar du en av dem någon annanstans än hemma, På jobbet, hos föräldrar, barn, var som helst men inte hemma. Backa upp regelbundet, hur ofta beror helt på hur mycket du fotograferar. Och kopiera då över till den hårddisk du har hemma och ta med den och byt ut den uppdaterade mot den du har någon annanstans än hemma. Ha aldrig båda hemma. Om det brinner då så är allt borta. Ett hus kan byggas upp men dina bilder får du aldrig igen. Vill du vara riktigt säker så ha en tredje hårddisk ytterligare någonstans, kanske i bankfack. Denna kan du uppdatera mer sällan, kanske en gång per år. Du kan även nyttja Google Drive, iCloud, Dropbox eller liknande tjänst för att ha en ytterligare backup för dina bilder.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Kommande objektiv från Fujifilm

  Nyhet

  I samband med lansering av flera nya produkter uppdaterar Fujifilm även deras roadmap av kommande objektiv både för X- och GFX-systemet.

  Till X-serien läggs två nya objektiv till vilket gör att systemet totalt kommer innehålla hela 40 objektiv när de finns ute på marknaden. Det första objektivet att läggas till är zoomobjektivet XF18-120mm (motsvarande 27-183mm i 35mm format) som är utformat för att tillgodose den växande efterfrågan på dedikerade videoobjektiv till systemet. Det andra objektivet att läggas till blir telezoomen XF150-600mm (motsvarande 229-914mm i 35mm format) som blir det objektivet med längst brännvidd i systemet hittills och passar perfekt till exempelvis djur- eller sportfotografering.

  Till GFX-systemet läggs hela tre nya objektiv till vilket gör att systemet totalt får ett utbud på 17 olika objektiv. Det första är GF55mmF1.7, ett mycket ljusstarkt normalobjektiv med en bländare på hela f/1.7 och en brännvidd motsvarande 44mm i 35mm format. Den andra blir vidvinkelzoomen "GF20-35mm" (motsvarande 16mm-28mm i 35mm format). Sist men inte minst presenteras även ett tilt shift-objektiv till systemets roadmap. Något som funnits en stor förfrågan på sedan lansering av den första GFX-kameran från fotografer som jobbar med motiv så som landskap, arkitektur eller produktfotografi. Information om brännvidd på det kommande tilt shift-objektivet finns inte i dagsläget.

  Läs mer om deras nyhetssläpp här >

 • Test: Canon RF 100/2,8L Macro IS USM

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Canon RF 100/2,8L Macro IS USM som är Canons professionella macroobjektiv till RF-fattningen. Det är även världens första AF-makroobjektiv med 1,4x förstoring vilket åter bevisar att Canon visar sina muskler när det kommer till utveckling och innovation.

  Mats skriver: Stabiliseringen kompenserar för upp till 5 steg eller upp till 8 steg längre slutartider med kombinerad IS tillsammans med EOS R5 och EOS R6. Autofokusmotorn Dual Nano USM ger en mycket tyst och snabb autofokus som lämpar sig väl för allt från makrobilder till videofilmning. Canon har försett detta objektiv med en ny funktion som ger möjligheten att justera sfärisk aberration med en separat kontrollring. Det är alltså möjligt att variera utseendet på bakgrunden och i förgrunden, samtidigt som det skapas en softfokuseffekt i hela motivet. Skärpan imponerar stort redan på f/2,8. Det blir skarpt till större delen av bilden, och gäller över hela fokusområdet.

  Läs hela testet här: Canon RF 100/2,8L Macro IS USM

 • Drönarsöndag: Ute på myren

  Det finns så många spännande platser som blir ännu mer spännande sedda uppifrån. Här ser du en spång som går långt ut på en myr.

  När du är i ett naturreservat tänk på att kolla om det är förbud mot drönare där. De flesta naturresrevat har detta förbud men inte alla. Normalt brukar drönaren också varna om du är i ett förbudsområde. 

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

 • X-files: Humor

  Ute på en sjö långt in i det norrländska inlandet så finns denna sten med helt ovidkommande vägskyltar. Någon som bor i närheten har helt klart humor.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 100-200/5,6R LM WR, 200mm, 1/210s, f/5,6 och ISO 100.

  Jag kan ju passa på att hylla optiken. Detta är en mycket skarp och kompentent optik med en bra bildstabilisering. Utan tvekan toppklass. Jag älskar Fujinon GF 250/4 som förmodligen är en av de bästa objektiv som någonsin tillverkats, men ute på roadtrips så använder jag oftast GF 32-64 och GF 100-200. Detta då jag behöver många gånger behöver agera snabbt om jag står olämpligt till med bilen på en väg eller så. En zoom underlättar också då samt att jag helst inte vandrar så mycket ute i högt gräs på grund av fästingar. 

  /Thomas

 • Tävling: Höst

  Hösttävling! Vinn ett filterkit från Nisi värde 4990:-

  1. Följ oss på Instagram
  2. Lägg ut en bild i ditt flöde på din bästa höstbild. Tagga oss i bilden tillsammans med hashtaggen #cybertävlinghöst2021 (Att tagga tidigare postade bilder gills ej som ett bidrag)

  Tagga gärna dina vänner i inlägget för att de också ska ha chansen att vinna!

  Tävlingen pågår fram till söndag, 2021-09-12. Därefter lägger vi ut en facebookinlägg där du kan rösta fram vinnaren!

  Pris: Nisi Starter Kit III 100mm V6 Värde 4990:-

 • Fujifilm lanserar!

  Nyhet

  Nu lanserar Fujifilm en ny mellaformatskamera, ett nytt GF-objektiv och två XF-objektiv. Kameran är en uppdatering på deras första GFX modell, nämligen GFX 50S II.

  Fujifilm GFX 50S II är en uppdatering på deras kamera som satte mellanformat på kartan för alla fotografer. Fujifilm har kommit väldigt långt med deras GFX-system sedan dom lanserade den första GFX 50S i 2017. Den senaste GFX 100S blev snabbt populär tack vare enastående specifikationer men många behöver inte 100 MP och därför lanserar Fujifilm nu GFX 50S II.

  GFX50SII Prebook_hero.jpg

  Den nya 50S II får exakt samma exteriör, processor ochbatteri som storebror GFX 100S, den får även IBIS. Tack vare dessa uppgraderingar mot den äldre modellen får du en betydligt förbättrad hantering av kameran samt snabbare autofokus med förbättrad tracking för både människor och djur.

  Läs mer och förbeställ redan nu: Fujifilm GFX 50S II

  Fujifilm GF 35-70 är ett nytt kitobjektiv till GFX-serien som har en kompakt design för att matcha med det lilla formatet av nya GFX 50S II. Objektivet är självklart optimerat för att användas med Fujifilms 100 MP sensor så oavsett om du använder den med nya GFX 50S II eller GFX 100 så får du optimal bildkvalitet. Det är även anpasst för dig som använder kameran i ur och skur tack vare vädertätad design, ett måste för ett så pass professionellt system. Objektivet kommer att säljas tillsammans med GFX 50S II i kit.

  Läs mer om objektivet här: Fujifilm GF 35-70/4.5-5.6 WR

  GF3570_blogg.jpg

  De två sista objektiven som lanseras är XF 23/1,4 R LM WR och XF 33/1,4 R LM WR. Detta är uppdateringar på redan existerande XF 23/1,4 R och XF 35/1,4 R av Fujifilm. Dessa nya objektiv får helt ny optisk design, uppdaterad autofokusmotor och vädertätning. 23mm ersätts av den nya medan 33mm kommer att leva kvar vid sidan av deras 35mm pga att det är många som älskar just denna optik för dess unika karaktär.

  XF23mm_blogg.jpg

  Läs mer och förbeställ objektiven redan nu:
  Fujifilm XF 23/1,4 R LM WR

  Fujifilm XF 33/1,4 R LM WR

 • Varför 35mm?

  Det finns många fasta objektiv med olika användningsområden, idag kikar vi på 35mm, specifikt Samyang AF 35/1,8 FE och vad denna brännvidd har att erbjuda dig som fotograf.

  35mm är en vidvinkel på gränsen till normalvinkel med 63° graders bildvinkel. Många menar att 35mm ger en väldigt realistisk bild tack vare avsaknaden av både distortion som man finner i vidvinkelobjektiv samt kompression som man får i teleobjektiv. Den stora bländaren gör det även möjligt att kunna ta detaljbilder med en fin bakgrundsoskärpa.

  Samyang35_blogg4.jpg

  35mm är en populär brännvidd när det kommer till att fota allt från streetfotografi till arkitektur men även porträtt. Många väljer en fast brännvidd, ofta 35mm för streetfoto för att begränsa sig själv med att hitta unika motiv och bildvinklar, om man använder ett zoomobjektiv blir man ofta lat med att vara kreativ.

  De flesta fasta 35mm har ofta en bra närgräns och stor bländare vilket gör att du kan få fina närbilder med fin separation mellan motiv och bakgrund, precis som du kan se i bilden under.

  Samyang35_blogg3.jpg

  Alla dessa bilder är tagna med Samyang AF 35/1,8 FE som är en ljusstark vidvinkel med Sony-fattning. Detta objektiv tillhör Samyangs "Tiny"-serie vilket betyder att den prioriterar ett litet och smidigt format. Dock som du ser i bilderna så kompromissar den inget i bildkvalitén. Objektivet fungerar även att användas med Sonys APS-C modeller och ger då en brännvidd på ca 52mm.

  "Samyang AF 35/1,8 FE är precis som sina syskonobjektiv i samma serie, ett kompakt objektiv som presterar riktigt bra i förhållande till dess pris- och prestandaklass, som gjort för dig som önskar hög bildkvalitet och ljusstyrka i ett smidigt och lätt format." - Mats

  Vill du läsa vårt test så kan du göra det här: Samyang AF 35/1,8 FE

 • Fotohistoria: Alpa Alnea Mod 5

  Alpa är för många ett helt okänt kameramärke, men de är väldigt populära samlarkameror. De handtillverkades i Schweiz. Man gissar att endast 40000 kameror av alla modeller tillverkades från 1944 till 1990.

  Alpa är varumärket som tillverkaren Pignons S.A. använde för sina kameror. är lite av en Rolex för fotografering. Schweiziskt hantverk med hög kvalitet och god precision. Den ursprungliga kameran hette egentligen Bolca Reflex och var tillverkad av Jacques Bogopolsky. Han hade också konstruerat Bolex filmkamera. Pignons S.A. köpte rättigheterna till Bolca Reflex 1942 och döpte om den till Alpa Reflex.

  Alpa hade objektiv från schweiziska Kern, franska Angenieux, Kinoptik, tyska Schneider, Kilfitt, Zoomar, holländska Old Delft, och någon enstaka från japanska Asahi. Vi har testat 4 av objektiven:

  Angenieux Alfitar 90/2,5 >>
  Kern-Macro-Switar 50/1,8 >>
  Schneider ALPA-Curtagon 35/2,8 >>
  Schneider Alpa-tele-Xenar 135/3,5 >>

  Den Alpa vi ska titta på idag är en Apla Alnea Mod 5 som tillverkades 1952-1959: Den bara även namnet Alpa Reflex 5, 2060st tillverkades totalt. De var byggda i aluminium. Detta är på många sätt en udda kamera. Sökaren är i 45 graders vinkel, vilket nästan ingen annan hade. Denna modell hade dessutom en genomsiktssökare på sidan om, vilket är ännu mer udda. Bakstycket öppnas undertill och tas av helt för att ladda film.

  Slutaren är horisontellt gående med tyggardiner och klarar 1/1000s - 1s. Avtrycket sitter på kamerans framsida och en del av avtryckaren sitter monterad på objektvet. Det funkar som så att när du trycker av så bländar optiken ner till vald bländare och fortsätter du att trycka in så utlöses slutaren. På vissa Alpa-objektiv så kan du låsa bländaren i nedbländat läge antiingen i själva avtrycket, så är det på denna optik, eller också sitter den funktionen på själva optikkroppen. Att det finns är mycket bra om man vill använda optiken på en modern kamera via en adapter.

  Värdet på ett Alnea 5 kamerahus ligger från 2000kr upp till 8000kr beroende på skick. Det Alpa Curtagon från Schneider som som sitter på kameran på bilderna ligger kring 4500kr i värde. 

  Alpas kamerahistoria:

  1918 Företaget Pignons SA i de schweiziska Jurabergen grundas. De tillverkar delar till klockindustrin.
  1944 Pignons SA introducerar sin första kamera, ALPA-Reflex modell C.
  1946 Varumärket ALPA officiellt registrerat i Schweiz den 19 Februrari 1946
  1965 Produktionen av ALPA Standard når 1.300 kameror per år
  1944-1945 Alpa-Reflex
  1947-1950 Alpa-Reflex från serienummer 20000. 3294 tillverkades.
  1951-1953 Alpa Prisma Reflex
  1951-1952 Alpa Prisma Reflex III
  1953-1960 Alpa Model 4 Alnea
  1952-1959 Alpa Alnea/Reflex 5, 2060st tillverkades. Byggd i aluminium. Denna kamera.
  1952-1956 Alpa Alnea/Reflex 5a, en 5 med självutlösare. 138st tillverkades.
  1952 Alpa Model 7
  1959-1989 Alpa Alnea/Reflex 5b, första Alpa med automatiskt återgående spegel. 251st i grå och 9st svarta.
  1956-1988 Alpa Reflex Model 6, ersatte 5a och tillverkades i 2575st exemplar.
  1956? Alpa Reflex Model 7s var en 7 med snittbild. 19st tillverkades innan den döptes om till 8.
  1957? Alpa Reflex Model 8 var en 7 med snittbild. 245st tillverkades.
  1959-1972 Alpa Model 6b, 1957st i grå och 43st i svart tillverkades.
  1959 Alpa Reflex Model 8b, fick en snabbt återgående spegel.
  1960-1967 Alpa Model 6c, 3620st i grå, 84st i grönt läder med svarta kåpor och 418st i svart tillverkades.
  1960-1971 Alpa Reflex Model 4, är en enklare modell av 5.
  1959-1989 Alpa Reflex Model 4b, endast 93st tillverkades.
  1961-1964 Alpa Reflex 6c
  1964-1965 Alpa Reflex 9b
  1964-1969 Alpa Reflex 9d, 3710st tillverkades.
  1965-1967 Alpa Reflex 9f, en enklare modell av 9d. 157st tillverkades.
  1968-1976 Alpa 10d
  1971-1975 11e, 813st chrome, 414st svarta och 4st med halvformat tillverkades.
  1972-1975 Alpa 10s
  1973-1981 Alpa 11s, var en enklare version av 11si och endast 34st tillverkades.
  1973-1976 Alpa 11el, 615st chrome, 548st svarta och 33st med halvformat tillverkades.
  1973 Alpa 11es var en specialmodell för kristallografi och endast 22st byggdes.
  1973-1990 Alpa 11a Alos Poste, en specialmodell för mätaravläsningar. 2354st byggdes varav 129st av dem i med halvformat.
  1974 Alpa Surgical 81
  1975 Alpa U-Phot, en mycket sällsynt undervattenskamera
  1976-1990 Alpa 11si ersatte 11el. 287st i chrome, 781st i svart, 12st i träfanér, 160st guldpläterade, 12st ichrome märkta med "Golden Jubilee och 36st med databakstycken.
  1977 Alpa Si2000, M42-fattning. Tillverkad av Chinon i Japan. Typ samma som Chinon CE II Memotron. Tragiskt.
  1977-1979 Alpa 11z, hade bara en slutartid, 1/60s, och hade halvformat. 96st tillverkades.
  1977 Alpa 11f var en 11si utan ljusmätare, endast 13st tillverkades.
  1977-1982 Alpa 11m, Mercure, avsedd för mikrofilmsramställning. 85st tillverkades.
  1980 Alpa Si3000, Pentax K-fattning. Tillverkad av Chinon i Japan. Typ samma som Chinon CE-4. Sorgligt.
  1981 Alpa Rotocam, en panoramakamera som klarade 360 grader genom att rotera.
  1990 Företaget kan inte längre konkurrera med tillverkare från länder utanför Europa. Pignons SA försätts i konkurs.
  1996 Capaul & Weber, Zürich förvärvar världsrättigheter till märket ALPA.
  1998 Mellanformatskamerorna ALPA 12 WA och ALPA 12 SWA lanseras
  2005 ALPA 12 TC
  2006 ALPA 12 XY
  2008 ALPA 12 MAX
  2010 ALPA 12 STC
  2012 LPA 12 FPS

  Alla Alpa-kameror fram till de två Chinontillverkade kamerorna är mycket eftertraktade samlarkameror och ligger högt i värde. Det är udda men charmiga kameror. Ramlar du över en Alpa-kamera på en loppis eller i garderoben hos någon gammal släkting så köp den omedelbart om priset är rimligt, de bara stiger i värde.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.

  /Thomas

 • Nyhet: Panasonic Lumix S 24/1,8

  Nyhet

  Idag lanserar Panasonic Lumix S 24/1,8 som är en ljusstark vidvinkel som är anpassat för deras fullformats-serie.

  Objektivet består av tolv linselement i elva grupper som inkluderar tre asfäriska linser, tre ED-linser (Extra-Low Dispersion) och en UED-lins (Ultra Extra-Low Dispersion). Användningen av tre asfäriska linser ger både hög beskrivande prestanda och vacker bokeh.

  Med en längd på 82mm och en vikt på endast 310g så passar objektivet perfekt med Lumix senaste S5 men går även utmärkt att använda på deras övriga fullformatskameror. Objektivet är vädertätat vilket är viktigt för dig som använder kameran ute i naturen.

  Förbeställ objektivet redan nu: Panasonic Lumix S 24/1,8

 • Garmin lanserar Alpha 10

  Nyhet

  Det senaste tillskottet i Garmins serie av hundpejlar är nu här. Alpha 10 är, precis som sina storasyskon, en  mycket bra pejl som inte behöver något mobilnät för att fungera. Därmed är den perfekt till all typ av jakt, överallt. 

  Lätt och kompakt
  Alpha 10 är mindre och lättare än Alpha 100 och 200. Därför är den inte bara lämplig för hundförare utan också perfekt för exempelvis passkyttar som vill se var hundarna befinner sig och hinna göra sig beredd om drevet närmar sig. 

  garminalpha10_blogg2.jpg

  Flexibel
  För mer flexibilitet under jakten kan Alpha 10, som är utrustad med snabb multi-GNSS-spårning, användas som en fristående enhet eller ansluten till din kompatibla smartphone. Parkoppla den med T 5-halsband för att spåra upp till 20 hundar på upp till 14,5km avstånd. Pejlen går också att ansluta till ett flertal av Garmins klockor som Fenix, Instinct och Tactix.

  Lång batteritid
  Alpha 10 är en perfekt pejl för dig som till exempel jagar i fjällen eller på andra platser där laddmöjligheterna är begränsade. Detta genom en batteritid på upp till en vecka.

  Beställ Garmin Alpha 10 här >

 • Infonsdag: Planera

  Ibland måste man planera både tid och plats för att kunna ta den bild du vill ha. Det kan vara att ha solen eller månen på en speciell plats, eller bara att kunna se när den gyllene eller den blå timmen är.

  Det finns många sätt att planera, och det kan avse personer, platser eller ljus, eller alltihopa. Det finns flera appar som kan hjälpa dig att hålla koll på solen, var den går upp eller ner och vilka tider som då gäller. Jag använder oftast TPE, The Photographer's Ephemeris. Den finns för dator, Android och iOS. Jag använder den oftast i telefonen.

  Även om man kan ta fina bilder när man råkar vara på en plats, så är det oftast så att de bilder man planerat inför som blir de allra bästa. Budskapet i detta inlägg är att använda de hjälpmedel som finns för att kunna planera en fotografering. 

  Bilden till vänster så ser du appen TPE och på bilden till vänster så ser du en solnedgång tagen i Obbola nära Umeå. Ja, det är en solnedgång och inte en termonukleär explosion. Den är tagen i en serie bilder där jag besökte platsen flera dagar i rad för att se om jag kunde fånga en intressant solnedgång. Jag hade inte förväntat mig fånga detta resutlat. Jag använde TPE för att veta klockslaget för solnedgången.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

  /Thomas

 • Test: Nikon Z fc

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Nikon Z fc som är en läcker retromodell där man har hämtat inspirationen till designen från den klassiska FM och FE-serierna, närmare bestämt FM2 från 1982. Innanför skalet sitter dock förstås den senaste digitala kameratekniken från Nikon.

  Mats skriver: Här syns retrokänsla i detaljerna. Prismahusets design och balansen mellan delarna i svart och silver är hämtade från FM och FE kamerorna, liksom det runda okularet för den elektroniska sökaren, rattarnas utformning och funktion - och den ingraverade Nikon-logotypen från 1970-80-talet. Bortsett från den yttre retrodesignen är Z fc i princip identisk med Nikon Z50

  Läs vårt test här: Nikon Z fc

 • Belysningsstativ i kolfiber!?

  Nyhet

  Belysningsstativ är ofta en produkt man överser när man köper belysningsprodukter. Du köper din belysning för många tusenlappar och sedan väljer man ofta det billigaste stativet till dessa. Men litar du på att din dyra belysning är trygg med dessa?

  Nu har vi fått in ett nytt belysningsstativ som är gjort i kolfiber, ett material som är lätt, tåligt och något du helt klart kan lita på. Tack vare den låga vikten och kompakta formatet är detta perfekt för dig som fotograferar on-location.

  Använd detta som ett traditionellt belysningsstativ, med både 1/4" och 3/8” hane och hona monteringsalternativ. Samt en hane 5/8" standardfäste för större belysningar som t.e.x en AD600. Dessa gängor som du behöver till dina belysningar, finns inne i stativet som enkelt plockas ut men när stativet inte används är de i säkert förvar.

  Det går även att montera en lättare kulled på stativet så att det kan användas som ett vanligt stativ.
  Utöver detta så kan du ta lös mittpelaren och använda denna som en monopod.

  Läs mer och köp här: Fotopro TR-01C Kolfiber

 • Skapa professionella filmer med mobilen

  Vi bjuder in dig till en gratis föreläsning med Moderskeppet där Josefina Sahlin går igenom hur du kan skapa professionella filmer med mobilen!

  Du filmar lite med mobilen. Men vet inte vad du ska göra med dina klipp. I den här föreläsningen visar Josefina hur du med små enkla knep och tricks kan förvandla dina sporadiska klipp till snygga videoproduktioner. Från hur du spelar in ljud och bild, till hur du snabbt färdigställer din video. Du kommer att upptäcka att producera videofilmer direkt i mobilen är både enkelt och roligt!

  Josefina Sahlin är videoproducent och produktionschef på Moderskeppet. Hon undervisar också inom tv-produktion och videoredigering. Privat filmar hon nästan bara med sin smartphone.

  Datum: Torsdag, 2 september
  Tid: 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

 • Drönarsöndag: Meteoritnedslag

  Åkrar på en meteoritnedslagsplats strax utanför Vasa i Finland. Kratern är 6km i diameter och 300m djup.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Rykande färska bilder

  På första bilden är det tre killar som badar… riktiga vikingar… själv hade jag dunjacka och mössa på… det var kyligt i natt… nu har norrskenssäsongen börjat...

  Bilderna är tagna i natt med Sony A7R IV + Sony 14/1,8.

  /Thomas

 • Manfrotto tar över helt

  För ca 10 år sedan köpte Manfrotto företaget Lastolite och har sedan dess kallats "Lastolite by manfrotto". Nu i 2021 försvinner namnet Lastolite helt och alla produkter kommer endast säljas under namnet Manfrotto.

  Vad betyder detta för dig?
  Under en period framöver kommer vårt och Manfrottos lager bestå av både Lastolite by Manfrotto och Manfrotto. Produkterna är exakt likadana men vi kan inte garantera att du får en som kallas det ena eller det andra. Så har du beställt en Lastolite produkt så kan det stå Manfrotto på förpackningen istället.

  Du hittar vårt sortiment av Lastolite/Manfrotto HÄR >

 • Test: Nikon Nikkor Z MC 105/2,8 S VR macro

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Nikon Nikkor Z MC 105/2,8 S VR som är ett professionellt macroobjektiv med en brännvidd på 105mm som dessutom gör den till ett utmärkt objektiv för bland annat detaljerade porträtt med fantastisk skärpa, kontrast, och mycket mer.

  Mats skriver: Direkt på största öppning blir det knivskarpt över i stort sett hela bilden, och detta även fokuserat inom makroområdet. Man vinner ingen nämnvärd skärpa genom att blända ner, bortsett från ökat skärpedjup förstås. På objektivets ovansida sitter en informationsdisplay som visar bl a inställd bländare, fokuseringsavstånd, brännvidd, skärpedjup och valt ISO-värde. Som med i stort sett alla makro-objektiv förlorar man ljusstyrka på kortare fokusavstånd i och med större utdrag än hos vanliga icke-makro-objektiv. 

  Läs hela testet här: Nikon Nikkor Z MC 105/2,8 S VR macro

 • Fotohistoria: Moonflex

  Jag ska idag dyka onödigt djupt i historien om det japanska företaget Tougodo. Jag ska utöka det onödiga vetandet med att berätta hur flera kopplingar gjorde att denna kamera hamnade i vårt museum. En vän och tillika fotograf som gillar astronomi hade byggt en Saturn V i Lego och tyckte att det var ett roligt vuxenpussel att göra, så jag tänkte att det lät kul och köpte en. Så månresor fanns i bakhuvudet. Vi var strax därefter en sväng till Finland och en kväll sändes filmen Moonraker, så jag tänkte att det var länge sedan jag såg den så vi såg den. Strax efter det så var det en i ett forum som ville sälja en Moonflex till vettigt pris så jag tänkte, varför inte? och köpte den. Så från Mooninterest till Moonrocket till Moonraker till Moonflex, och nu står den här framför mig. Moonflex är en mycket sällsynt kamera som det knappt finns någon information alls om. Bristen på information gör det hela ännu mer spännande.

  Moonflex är en tvåögd spegelreflexkamera med fast optik. Slutaren klarar 1/300s - 1s + B. Optiken är en Tri-Lausar Anastigmat 80/3,5. Av namnet så kan man gissa att det är en triplett, den har tre linselement. Kameran tar 220-film och ger 6x6 negativ. Kameran visar sig vara tillverkad av Tougodo, ett färetag vi stött på tidigare i bloggen.

  Företaget Tougodo grundades 1930 i Omote-Jinbōchō (表神保町), Tokyo av tre släktingar Nagatsuka Masanori (長束正規), Tanaka Kōichi (田中幸一) och Toyota Yoshio (豊田義雄). Företagsnamnet Tougodo (東郷堂, Tōgōdō, betyder "Tōgō" = fast) kommer från Admiral Tōgō Heihachirō (東郷平八郎), som besegrade den ryska flottan vid slaget vid Tsushima 1905. Admiral Tōgō Heihachirō var född i Kagoshima, precis som en av grundarna till företaget.

  Första kamerorna använde en process som inte krävde mörkrum, men vi går inte in mer på det här. Tougodo tillverkade de små Hit-kamerorna som vi tidigare berättat om här i bloggen

  Den japanska flottan bad senare företaget om att byta namn. En av grundarna kände att det skulle påverka affärerna för mycket att byta namn så han tog med sig ledningen i företaget och besökte Admiral Tōgō Heihachirō i hans hem för att be om hans tillstånd personligen, och admiralen gav sin tillåtelse att anmvända namnet. Hans sekreterare Ogasawara Naganari (小笠原長生), skrev en licens till dem som gav dem rätt att använda namnet.

  Tougodo hade stora problem att få tag i film. De hade vänt sig i huvudsak till Konishiroku, det företag som vi känner som Konica, men de kunde inte, eller ville inte, leverera. Det ledde till att Tougodo importarde film från Belgiska Gevaert, de som blev Agfa i framtiden. När världsläget ändrades och blev till andra världskriget så vände sig till Fuji men Tougodo ansåg att den filmen var alldelels för dålig.

  Från mitten av 1930-talet till början av 1940-talet så hette företaget Tōgōdō Shashin Kōgyō-sha (東郷堂写真工業社. 1933-1939 gav de ut ett månadsmagasin med namnet Camera Shumi (Camera趣味). Under kriget blev de ålagda att tillverka produkter åt krigsmakten, närmare bestämt delar för transmission i flygplan. Produktionen flyttades till två separata fabriker, en i Toyohashi (豊橋) som leddes av Tanaka Kōichi och den andra i Yamanashi (山梨県), och leddes av Toyota Yoshio. Den tredje grundaren Nagatsuka Masanori stannade i fabriken som låg i Kanda, men den totalförstödes i en bombräd i februari 1944. De tre grundarna träffades 1945 och beslöt att upplösa företaget Tougodo. Nagatsuka gav upp kameratiilverkning helt och startade en ramverkstad i Ginza. De två andra ville fortsätta och det blev två Tougodo-företag, ett i Toyohashi, vilket var det som senare blev mest känt. Det andra företaget leddes av Tanaka Kōichi och de lyckades överleva genom att tillverka cigaretttändare och cigarettfodral.

  Kring 1947 bestämde Tanaka sig för att börja tillverka kameror igen. Han hade svårt att hitta lämpliga lokaler för att sälja kameror i, han fick inte tillåtelse av ockupationsmakten att ha kameravisning eller försäljning på gatan, samt att den enorma inflationen gjorde att anställda och annonsering skulle kosta alldeles för mycket. Han bestämde sig för att sälja sina kameror via distributörer istället, både för inhemsk försäljning men även för export. 

  Hit-kamerorna blev en stor succé. Lägg märke till att jag motstod att skriva att Hit-kamerorna blev verkligen en hit, fast nu skrev jag ju det ändå. Hobix-kamerorna som använde Bolta-film lanserades 1948.

  1949 så bytte företaget namn till Tōgōdō Seisakusho (東郷堂製作所) och som extremt onödigt vetande så höll de till på Chiyoda-ku Kanda Tsukasamachi 1–9 (千代田区神田司町1–9) i Tokyo.1952 byttes namnet till Tōgōdō Sangyō Y.K. (東郷堂有限会社) och 1957 ändrades det till Tōgōdō Kōki K.K. (東郷堂光機㈱).

  De använde varumärkena Hit, Hobix, Hobiflex and Toyoca för den japanska marknaden. Toyoca är absolut en sammanskrivning av Toyohashi Camera. Tougodos produkter för export bar en mängd av olika namn. Toyocaflex 6×6 tvåögd spegelreflex såldes i varierande version under bland annat namnen Crownflex, Hobiflex, Kinoflex, Lionflex, Metarflex, Metascoflex, Mirroflex, Proskar, Accuraflex, Deitzflex, Miloflex, Hacoflex, Skyflex, Daflex, Zenoflex, Hilkaflex och sist men inte minst Moonflex.

  Tougodo som låg senare låg i Toyohashi blev senare till Daishin Seiki (大真精機) och i mitten av 1960-talet så slutade de tillverka kameror. Det företaget fanns i alla fall fram till 1980-talet då de tillverkade delar åt Pioneer.

  Toyota Yoshio ledde fabriken i Yamanashi och tog upp kameratillverkningen 1945. Denna andra Tougodo kameratillverkaren döpte 1953 om företaget till K.K. Tōgōdō (㈱東郷堂). De använde varumärket Meikai och tillverkade Muse Flex TLR and Shinkoh Rabbit or Semi Rabbit. I juni 1955 fallerade företaget men Toyota var inte redo att ge upp ännu så han arbetade på att sätta upp sitt företag igen. Det företaget hette förmodligen Meikōsha (明興社). Han återupplivade ett varumärke som de använt på 1930-talet, Meisupii. Det sägs att färetaget senare fick namnet Meikai Sangyō (メイカイ産業) och de tillverkade kameror fram till 1980-talet, åtminstone två modeller, Meikai EL och Meikai ELX. Jag förmodar att de sedan gick i konkurs för där slutar alla spår från det företaget.

  Du ser 8 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

 • Boka ditt nästa fotoäventyr via oss!

  Nyhet

  Har du drömt om att få uppleva några av världens mest spännande platser och utveckla ditt fotograferande? Nu kan du boka fotoresor via oss och få unika fördelar!

  Resorna arrangeras av Zoom Fotoresor som är Nordens ledande arrangör av fotoresor med ett brett utbud av onlinekurser, kurser i Sverige och till resor runt om i världen. Dessa leds av kända fotografer som är med för är att hjälpa dig att utvecklas som fotograf. Under resorna och kurserna spenderar vi mycket tid med att fotografera ute i fält men vi jobbar också med bildbearbetning och har bilddiskussioner där du får konstruktiv feedback på bilderna du har tagit. 

  - Lanseringskampanj -
  KOB_kampanj_zoom_hero.jpg

  De första 20 personer som beställer en fotoresa via oss får 6 månader gratis plusmedlemskap hos Kamera & Bild. Dessutom får du en Lowepro ProTactic BP 450 AW II värde 2290:- på köpet, passa på att beställa din resa innan kampanjen tar slut!

  Läs mer om resorna här: Zoom Fotoresor

 • Infonsdag: Ljuset

  Att ljuset är viktigt för fotografering är en självklarhet. Inte då bara att ha tillräckligt med ljus, utan också typ av ljus, riktning av ljus samt färgtemperatur på ljuset. Ämnet är för stort för en enda blogginlägg även om vi bara berör naturligt ljus denna gång, men vi ska i alla fall gå igenom grunderna. Vi förutsätter att du fotograferar i RAW.

  Mängd ljus
  Vi börjar med det mest fundamentala, nämligen att styra mängden ljus till bildsensorn. Det bästa är att exponera så korrekt som möjligt oavsett hur du vill ha bilden i slutänden. Om du överexponerar så är risken att du fräter ut delar av bilden, och om du underexponerar så får du mycket brus i de mörkaste delarna. Mätta sensorn så får du mest information för att redigera senare i Capture One, eller vad du använder för program. Då kan du välja om du vill ha en ljus (High Key) bild eller en mörk (Low Key) bild, eller vad som helst därimellan.

  Hårt eller mjukt ljus
  Beroende på den effekt du vill ha i bilden så väljer du hårt eller mjukt ljus. Ofta vill man ha mjukare ljus vid porträttfotografering. Kort kan man säga att direkt solsken ger hårt ljus medan skugga ger mjukt ljus. Vad du väljer är tycke och smak men det viktiga är att du faktiskt väljer, och inte bara tar bilden där och då för att det är bekvämt. Hela idén med vår serie "Infonsdag" är att uppmuntra till att tänka efter lite extra innan du tar bilden, att se att det finns många alternativ, och detta leder då till att du tar fler bilder, och i fler variationer, och du kommer därmed att få bilder som du kommer att bli ännu mer nöjd med, och det blir ännu roligare att fotografera.

  Temperatur på ljus
  Under dagen så kommer färgtemperaturen att variera kraftigt från väldigt gult till väldigt blått. Nu kan du styra färgtemperaturen i t ex Capture One så att du kan få den känsla i bilden som du är ute efter. Vi ska nu ta upp två tillfällen med väldigt stor skillnad i färgtemperatur.

  Gyllene timmen
  Det är den stund på dagen precis efter solen just gått upp eller just innan den går ner. Då lyser solen genom jordens atmosfär och ljuset blir väldigt varmt och behagligt. Då uppstår också det som kallas för släpljus där den låga solen ger långa mjuka skuggor av allt som sticker upp.

  Blå timmen
  Det är den stund på dagen precis innan solen går upp eller just efter att solen gått ner. Det är ett mycket mjukt ljus. Denna tid är lämplig för stämningsfulla bilder.

  Riktning av ljus
  Detta är oftast den enklaste parametern att kunna styra. Tar du en bild på en person så är det ju bara att ni flyttar er runt för att få medljus, motjus eller sidoljus.

  Bilden du ser ovanför är tagen exakt vid midnatt i Ilulissat på Grönland med Fujifilm GFX 50S + GF250/4. Den tid på sommaren då det finns en gyllene timme men ingen blå timme på den platsen. Solen går aldrig ner.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Niklas Virsen testar nya Sigma 150-600mm

  Vi hade nyligen en livesändning med Niklas Virsen där han föreläste om hans senaste år som naturfotograf. Niklas hade precis som vi möjlighet att testa nya Sigma 150-600mm innan lansering, han gjorde sitt test på hans youtubekanal, se hans video här nedan!

  Läs vårt test och beställ objektivet här: Sigma 150-600/5-6,3 DG DN Sports

 • Fota och redigera dina mobilbilder

  Nu bjuder vi in dig till en gratis föreläsning som kommer att sändas live på vår youtubekanal. I dagens läge använder många mobilen för att fota och filma, därför kommer denna livesändning handla om hur du fotar och redigerar dina mobilbilder!

  Bättre bilder med mobilen
  Lär dig fotoknepen som gör att dina mobilbilder går från bra till bättre. Få koll på appar för snabb och enkel bildredigering i din smartphone. Moderskeppets instagramredaktör Camilla Grönbladh delar med sig av sina bästa tips.

  Om Camilla Grönbladh
  Camilla är utbildare, föreläsare och marknadsansvarig på Moderskeppet.se – Sveriges största utbildare för fotografer.

  Datum: Torsdag, 26 augusti
  Tid: 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Se livesändningen här >

 • Test: Panasonic Lumix DC-GH5 II

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Lumix DC-GH5 II som är Panasonics uppgraderade version av en av de allra mest populära hybridkamerorna på marknaden.

  Mats skriver: Den nya bildsensorn behåller samma upplösning som hos föregångaren, men ger upp till 25% större dynamiskt omfång, för större tonomfång och bättre egenskaper i sämre ljusförhållanden. Till skillnad från tidigare GH5-modeller kan man nu ladda eller driva kameran med t ex en powerbank via USB-kontakten. Suverän funktion när man är ute i fält och jobbar och samtidigt har med sig en kraftig powerbank. Panasonic har förbättrat skärmen i GH5 II med högre ljusstyrka och större färgomfång för att man ska kunna se bilden bättre i starkt solljus, mycket bra! Några viktiga punkter som förbättrats i GH5 II är att den kan filma med full sensorbredd i 4K och direkt till minneskort med 10 bitars färgdjup. Den ger även mindre "rolling shutter", har förinstallerad V-Log, och ger 25% större dynamiskt omfång.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-GH5 II

 • Drönarsöndag: Väderkvarn

  Är bilden tagen 2021 eller 1891? Är det en fullstor väderkvarn eller en liten som är gjord av tändstickor? Väderkvarnar blir alltmer sällsynta att få se. Denna väderkvarn står i ett museiområde i Vörå, Finland så jag gissar att den får tillräckligt underhåll för att stå kvar. Jag tyckte att bilden blev mer intressant i svartvitt och med en touch av vinjettering.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Bad hair day

  Nära Umeå så finns Mickelbo gård, och där finns många och varierande djur. På bilden så ser du en alpacka. Jag gillade looken på frillan. Den var oerhört gullig.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 80/1,7 R WR, 1/60s, f/1,7 och ISO 640. Bilden är i stort sett oredigerad förutom att jag fick sänka exponeringen på de ljusaste områdena. Jag är mycket imponerad över dynamiken i sensorn i GFX. 

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • Köp Peter Mckinnon - Gomatic hos oss!

  Nyhet

  Nu kan du köpa den mycket omtalade Peter Mckinnon väskan samt övriga produkter från märket Gomatic, även känt som Nomatic i USA.

  Gomatic har snygga och högkvalitativa väskor med smarta system för att göra förvaring så lätt som möjligt oavsett om du går bland gatorna i New York som en streetfotograf eller vandrar i Norska berg som en naturfotograf. Gomatic har ett starkt samarbete med den kända fotografen och Youtubern Peter Mckinnon där de har skapat väskor tillsammans och nu kan du köpa denna hos oss!

  116643_Gomatic Peter McKinnon Camera Pack--Travel_35LPhotoPack_4.jpg

  Peter Mckinnon har fotograferat i många år men har aldrig hittat en väska som har allt, då fick han kontakt med Gomatic för att tillsammans skapa det han tycker är den perfekta väskan. En väska som rymmer en hel kamerautrustning där allt är lätt att komma åt och samtidigt lätt att organisera. Har du inte hört talas om väskan tidigare så kan du se Peters egna video här:


   

  Se alla väskor från Gomatic här >

 • Varför 24mm?

  Det finns många fasta objektiv med olika användningsområden, idag kikar vi på 24mm, specifikt Samyang AF 24/1,8 FE och vad denna brännvidd har att erbjuda dig som fotograf.

  24mm är en vidvinkel med 83.7 graders bildvinkel vilket gör den tillräckligt bred för landskap och natur men tillräckligt snäv för att undvika i stort sett all distortion. Är du streetfotograf eller gillar att fotografera arkitektur är detta en bra glugg för dig. Du har ett brett användningsområde för all typ av arkitektur och vill du fotografera något mindre tar du bara några steg framåt. Den stora bländaren gör det även möjligt att kunna ta detaljbilder med en fin bakgrundsoskärpa. 

  samyang24_blogg3.jpg

  24mm är en mycket passande brännvidd för astro/norrsken. Normalt vid astro/norrsken vill man ha så mycket vidvinkel som möjligt, 24mm är nog en av de snävaste brännvidderna man brukar använda. Dock så passar 24mm perfekt för dig som vill ha en förgrund då du får med mycket av himlen men samtidigt som förgrunden håller sig på en naturlig storlek och utan distortion. Bländaren på f/1,8 passar utmärkt till dessa motiv då objektivet släpper in mycket ljus och du kan hålla ned slutartiden.

  samyang24_blogg4.jpg

  Alla dessa bilder är tagna med Samyang AF 24/1,8 FE som är en ljusstark vidvinkel med sony-fattning. Detta objektiv tillhör Samyangs "Tiny"-serie vilket betyder att den prioriterar ett litet och smidigt format. Dock som du ser i bilderna så kompromissar den inget i bildkvalitén. Objektivet fungerar även att användas med Sonys APS-C modeller och ger då en brännvidd på ca 35mm.

  "Samyang AF 24/1,8 FE är ett mycket prisvärt objektiv, och som gjort för dig som önskar hög bildkvalitet och ljusstyrka i ett litet och lätt format." - Mats

  Vill du läsa vårt test så kan du göra det här: Samyang AF 24/1,8 FE

 • World Photography Day - utlottning!

  🌏 Idag är det World Photography Day och detta firar vi med en utlottning av en fotoväska full med godis!

  Utlottningen hålls på våra sociala medier. Klicka på valfri media för att läsa om hur du deltar!

  Instagram - Facebook

 • Fotohistoria: Yashica Samurai X3.0

  Här har vi en kamera från 80-talet med ett minst sagt ovanligt utseende. Den ser mer ut som en av dess samtida videokameror, men det är en stillbildskamera.

  Kyocera lanserade 1987 sin Samurai X3.0 under både sitt eget namn och under namnet Yashica. 1988 så vann denna kamera ett designpris i Japanese Camera Grand Prix. Kyocera hade frångått all klassisk kameradesign när de skapade sin Samurai-modell. Yashica valde att gå på halvformat för att få ner storleken på kameran. Halvformat är ett helt accepterat format i Japan men inte riktigt i övriga världen. Den hade inte så stor framgång i Sverige.

  Kameran är en spegelreflex så du ser genom optiken, vilket gör den till en av pionjärerna av "Bridge-cameras" vilket kanske kan översättas till bryggkameror. Namnet avser att det är ett mellanting mellan systemkamera och kompaktkamera. Olympus hade stor framgång med sina bryggkameror.

  Samurai finns i flera versioner och färger. Den finns som vänsterhänt version också. Den finns med röda, guld eller gröna accentlinjer. Den såldes också under namnet Kyocera på vissa marknader.

  Objektivet är ett Yashica Zoom 3,5-4,3/25-75mm med 14 element. Slutaren är elektronisk och klarar 1/500 - 2s. Sökaren kan justeras +1 till -4 dioptrier. Batteriet är ett 2CR5, 6v lithium.

  Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Sony FE 24/2,8 G

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Sony FE 24/2,8 G som är en kompakt vidvinkel och ett mycket bra komplement till framförallt A7 C-modellen men passar självklart också till Sonys större A7-hus samt mindre A6000-serie.

  Mats skriver: Detta vidvinkelobjektiv är användbart i många olika sammanhang, t ex för landskapsbilder, arkitektur, reportage, gatufoto och kreativa porträtt - och även för filmning. Objektivet är fukt- och dammskyddat, vilket gör att det kan följa med även i lite tuffare miljöer och sämre väderlek - då helst i kombination med ett skyddat kamerahus förstås. Mekaniskt är objektivet tillverkat mestadels i en stark och lätt aluminiumlegering. Dubbla linjära autofokusmotorer ger tyst, snabb och följsam fokusering - lämplig både för stillbildsfoto och videotillämpningar. 

  Läs hela testet här: Sony FE 24/2,8 G

 • Canon lanserar XF 605

  Nyhet

  Tidigt nu på morgonen lanserar Canon XF-seriens nya flaggskeppsmodell, nämligen XF 605 som ersätter både XF 405 och XF 705. Kameran klarar av att spela in i upp till 4K UHD 60p 10-bit 4:2:2 i Canons XF-HEVC format direkt till SD-kort. XF 605 är både mindre i storlek och ca 600 gram lättare än XF 705. Bildkvaliteten ska ha förbättrats tack vare ny sensor och processor. Även autofokus har uppdaterats med ögonigenkänning.

  Nytt i XF 605:

  • Mindre och lättare än XF 705
  • Ny förbättrad 1" CMOS-sensor
  • Ny DIGIC DV7 processor
  • Förbättrad Dual Pixel AF med ögon/människa-igenkänning
  • High Sensitive Mode för bättre resultat i svagt ljus
  • Slow och fast mode, nu med ljud (slow motion upp till full HD 120p)
  • Touch-kontroller på skärmen även för menyerna
  • Både hotshoe och coldshoe för diverse tillbehör
  • Zoomring som stannar i ändlägena
  • Möjligheten att använda 4 bildutgångar unisont (HDMI, SDI etc)
  • UVC - webbkamerafunktion

  Läs mer och förbeställ redan nu: Canon XF 605

 • Infonsdag: Rengöring av sensor

  För eller senare så kommer du att behöva rengöra din sensor. Det är egentligen inte så komplicerat men det gäller att har rätt rengöringsmaterial och att vara försiktig. Du bör inte använda annat än det som är avsett just för att rengöra bildsensorer, för använder du fel materiel så kan du skada bildsensorn.

  Sätt rengöringsvätska på en rengöringsspatel och för den över sensorn tills den blir ren. Vi rekommenderar absolut att skaffa en lupp med belysning, det underlättar arbetet. Det är egentligen inte svårare än så. Rengöringsspatlar bör inte återanvändas.

  Se rengöringsvätska >>

  Se rengöringsspatlar (Swabs) >>

  Se lupp med belysning >>

  Använder du luft på burk så funkar det oftast bra för att blåsa bort damm men de har en tendens att spotta. Det är bara att rengöra men kan som sagt undvikas. Använd blåsbälg eller spatel istället. Det man inte vill göra är att blåsa dammet från sensorn till slutaren. Slutaren är finmekanik med mycket små toleranser och definivt inget som man vill få in damm i.

  Slutligen en varning. Precis som man inte kan torka en pudel i en mikrovågsugn så kan man inte heller rengöra en sensor med kniv eller skruvmejsel. Varför vi nämner just de exemplen med kniv eller skruvmejsel är självklart ingen slump. Det har hänt och de förstörde sina kameror. Det är sällan lönsamt att byta bildsensor. Så återigen, använd rätt produkter så är det inga problem.

  Känner du dig osäker så kan vi rengöra din bildsensor åt dig. Vi har rätt materiel och stor erfarenhet. Ring eller maila oss så hjälper vi dig.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • NÄR & FJÄRRAN med naturfotografen Niklas Virsen

  Nu bjuder vi in dig till en live-föreläsning NÄR & FJÄRRAN med naturfotografen Niklas Virsen. Föreläsningen kommer att handla om bilder som Niklas har producerat under 2020 & 2021, med koppling mot närområdet, närnatur och även bilder från fjärran länder som afrika & europa.

  Niklas är utbildad arkeolog och har en masterexamen från Uppsala Universitet men har valt banan som naturfotograf. Ett val som han verkligen inte ångrar.

  Datum: Fredag, 20 augusti
  Tid: 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Se livesändningen här >

 • Eisa awards 2020-2021

  EISA är en unik organisation som består av 55 specialtidningar från 29 länder. Framför allt är EISA känt för att dela ut utmärkelsen till produkter, EISA Awards. Nu har de släppt vinnarna av 2020-2021 och vi kikar så klart på vinnarna av kategorin fotografi.

  Här är vinnarna:

  Årets kamera - Sony A1
  Årets Avancerade kamera - Nikon Z6 II
  Årets Premiumkamera - Canon EOS R5
  Årets professionella kamera - Fujifilm GFX 100S
  Årets foto/video-kamera - Sony A7S III
  Årets Prisvärda kamera (Fullformat) - Nikon Z5
  Årets Prisvärda kamera  (APS-C) - Fujifilm X-S10

  Årets objektiv - Tamron 17-70/2,8 Di III-A VC RXD
  Årets vidvinkel - Sony FE 14/1,8 GM
  Årets vidvinkelzoom (APS-C) - Tamron 11-20/2,8 Di III-A RXD
  Årets vidvinkelzoom (Fullformat) - Sony FE 12-24/2,8 GM
  Årets normalobjektiv - Sony FE 50/1,2 GM
  Årets telezoom - Tamron 150-500/5-6,7 Di III VC VXD
  Årets professionella telezoom - Nikon Nikkor Z 70-200/2,8 VR S
  Årets porträttobjektiv - Sigma 85/1,4 DG DN Art
  Årets manuella objektiv - Laowa 33/0,95 CF Argus
  Årets makro - Nikon Nikkor Z MC 50/2,8 macro
  Årets specialobjektiv - Laowa 15/4,5 Zero-D Shift
  Årets objektivinnovation - Canon RF 100/2,8L Macro IS USM

  Årets fotoskrivare - Epson Surecolor SC-P700

  Årets multimedia smartphone - Sony Xperia 1 III

 • Drönarsöndag: Bubblor i skogen

  Här och där i skogen så hittar jag övergivna bilar. Jag undrar hur de överhuvudtaget kom dit, jag undrar varför den hamnade där och jag undrar vem som ägt den. Jag skulle kunna göra en hel serie om bilar på omöjliga ställen. Denna bubbla saknar lite delar och framrutan ser precis ut som en kula träffat passageraren.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Serenity

  Serenity är engelska och betyder lugn, men egentligen mer en inre frid av lugn. Jag tyckte vi behövde en lugnande bild i bloggen idag, lite variation mot ödehus och nattlysande moln. Snart är det säsong för norrsken så det kan tänkas att ett och annat norrsken dyker upp här i bloggen.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/80s, f/16 och ISO 320.

  Det var väldigt frestande att "photoshoppa" stenarna att bli raka de också, men kände att det skulle ta bort av känslan i bilden. Eller att ljusa upp stenarna mer men då tappar man solen-har-gått-ner-känslan. Bilden är i princip helt oredigerad.

  Klicka här för att se större bild >>

  /Thomas

 • Test: Viltrox AF 33/1,4 STM ED IF

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Viltrox AF 33/1,4 STM ED IF som är en ljusstark 33mm-optik med autofokus, som till en början finns för Fujifilm XF- och Sony E-fattning. Bildvinkeln motsvarar den hos en ~50 mm optik på en fullformatskamera och passar utmärkt till allt från porträtt och vardagsbilder till dokumentärfoto, arkitektur och landskapsbilder.

  Mats skriver: Inuti objektivet finner man bl a ett linselement i lågspridande ED-glas och ett i högbrytande HR-glas. Tillsammans bidrar dessa till en reducerad grad av kromatisk aberration, högre skärpa och bättre färgåtergivning. Autofokusering utförs av en stegmotor, vilket ger en tyst och följsam fokusering lämplig både för stillbild och videoändamål. Bländaren har fått ett eget reglage på objektivet. På full öppning f/1,4 är skärpan okej i centrum, och vid nedbländning omkring f/4-f/5,6 blir det betydligt skarpare över större del av bilden.

  Läs hela testet här: Viltrox AF 33/1,4 STM ED IF

 • Fotohistoria: Fuji HD-R (Hjälmserie 7 av 8)

  Fuji lanserar sin HD-R 1986 som en tålig och robust kamera som passade till äventyrare såväl som till byggarbetsplatsen.

  Hjälmserie 7 av 8. i vår serie fotohistoria har vi en "Limited Edition"-serie. Jag hade tillgång till några historiska hjälmar så jag tänkte att det skulle vara intressant att sätta samman hjälmhistoria med fotohistoria, så det fick bli en serie selfies med olika tidspassande kombinationer av hjälmar och kameror. Här svensk M/90 hjälm och M/90 uniform.

  Första Fuji allväderskameran hette HD-1 och lanserades 1979. Redan 1980 så kom Fujica HD-S som var ungefär samma kamera men med inbyggd blixt. 1984 så lanseras HD-M som hade inbyggd motor. 1986 så lanserades Fujica HD-R, typ samma kamera som HD-M men med manuell frammatning. Tydligen så var inte motordriften i HD-M så tillförlitlig. 1990 lanseras HD-P som i stort sett var en HD-R men med möjlighet till panoramabilder.

  Fuji HD-R har DX-kodning ISO 100-400. Slutaren klarar 1/500s - 1/8s. Kameran klarar 2m vattendjup.

  Du ser 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Kameran kommer från vårt museum

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Rengöring av kamerahuset

  Idag ska vi titta på hur du rengör kamerahuset på bästa sätt. Förra veckan tog vi upp hur du rengör ditt objektiv och nästa vecka går vi in på hur du rengör kamerans bildsensor.

  Damm borstar du bort med en pensel och blåsbälg. Använder du tryckluft på burk så tänk på att kameror som inte är allvädersskyddade måste man vara lite försiktigare med så du inte riskerar att blåsa in damm i kameran. 

  Fettfläckar kan du ta bort med linsrengöringsmedel på en microfiberduk.

  Ingrodd smuts som fastnat längs kanter kan du ta bort med en mjuk tandborste. En uttjänt tandborste är på ett sätt bättre då stråna är mjukare men istället kan sträna spreta mera.

  Har du damm på mattskivan så kan det enkelt blåsas bort med blåsbälg. Ligger dammet på mattskivans ovansida så är det enkelt att blåsa bort om din kamera har utbytbar mattskiva. Men har den en fast mattskiva så får du nog stå ut med dammet. Det blir för dyrt att åtgärda.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Uppdatera ditt Samyangobjektiv

  Samyang har släppt en uppdatering till deras AF 45mm och AF 75mm. Uppdateringen förbättrar objektivets prestanda i helhet men för dig som har en A7S II så förbättras också autofokusen i videoläget.

  Uppdatera ditt objektiv här >

  *Du behöver en Samyang Lens station för att uppdatera ditt objektiv

 • Test: Panasonic Lumix S 70-300/4,5-5,6 Macro O.I.S

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på Panasonic Lumix S 70-300/4,5-5,6 Macro O.I.S som är deras senaste telezoom och passar utmärkt för sport, porträtt och djur&natur. Tack vare en kort närgräns så passar detta objektiv även för en del macro.

  Mats skriver: Den optiska konstruktionen är ovanligt komplex för att tillhöra en 70-300-zoom, men nu är ju även priset steget högre än för de flesta zoomar i detta brännviddsområde. Den inbyggda optiska bildstabiliseringen (O.I.S) gör det lättare att fotografera handhållet även i lite sämre ljusförhållanden eller vi tillfällen då det är svårt att hålla objektivet stilla. utofokusen drivs av en linjär motor, vilket gör den relativt snabb och tyst. I mitten av bilden är skärpan bra genom hela zoomomfånget redan på respektive största bländaröppning, men ut mot kanterna faller skärpan, och speciellt på de kortare brännvidderna. Man behöver blända ner 1-2 steg för att få bättre kantskärpa.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix S 70-300/4,5-5,6 Macro O.I.S

 • Drönarsöndag: Norrfällsviken

  Det är så otroligt vackert i Höga Kusten. En plats man inte bör missa är Norrfällsviken. Där finns även gravrösen, geocache, golfbana, camping, restauranger, en fin badstrand och ett gammalt kapell med en liten kyrktupp. Vet inte vad som lockar mig med kyrktuppar men de är fascinerande. Finns en grupp på Facebook om kyrktuppar.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro. Spridningstillstånd finns.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Varje söndag visar vi bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Nattlysande moln igen

  Historiskt så har vi kunnat se nattlysande moln i början av augusti under flera år i rad. Här har du härliga nattlysande moln över Umeå. Bilden är tagen i onsdags.

  Nattlysande moln har fått sitt namn av att de är så tunna att de inte syns på dagen, och samtidigt ligger så högt att de fortfarande är solbelysta även långt efter solnedgången. De nattlysande molnen syns vid Sveriges latituder oftast i juli och augusti, även om molnen har kunnat observeras så tidigt som i maj och så sent som i september.

  Nattlysande moln bildas under extrema förhållanden, högt upp i luften där yttre rymden tar vid. Temperaturen kan bli så låg som -170 C och luften där dessa märkliga ismoln bildas är hundra tusen gånger tunnare än nere vid jordytan. Nattlysande moln är jordens kallaste fenomen och de högsta molnen i vår atmosfär. De bildas på 80-90 kilometers höjd, omkring tio gånger högre än vanliga marknära moln. Därmed finns de långt ovanför det vanliga väderskeendet och långt ovanför ozonskiktet.

  Klicka här för att se större bild >>

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100S + GF 23/4,0 R LM WR,5,3s, f/4 och ISO 100. Bilden är ett panorama sammansatt av tre bilder.

  /Thomas

 • Magnus Winbjörk testar Sigma 150-600mm

  Vår Content Partner Magnus Winbjörk fick låna vårt testexemplar av Sigmas nya 150-600/5-6,3 DG DN Sports för att göra ett eget test på objektivet. Han hade endast 2 dagar med objektivet och lyckades fortfarande få dessa fantastiska bilder!

  4v2tillweb.jpg

  Magnus skriver:

  "Eftersom jag tillbringar otroligt mycket tid ute i naturen, så har jag mycket höga krav på min utrustning. Min huvudsakliga utrustning för att fotografera vilda djur är Sony A1 och Sony A7r IV tillsammans med Sony 400/2.8 GM som är arbetshästen, jag kompletterar den sedan med flera olika telezooms beroende på syftet. Att komma från ett 400 mm fast objektiv med f/2,8 bländare och jämföra det med en telezoom kan aldrig vara rättvist, och det är väldigt lätt att tänka ”men med tanke på priset, och med tanke på att det är en zoom, är resultatet fortfarande ganska ok” Här måste jag erkänna med handen på hjärtat att det var första gången jag inte automatiskt tänkte så. Sigmas nya 150-600 telezoom ger en helt enastående bildkvalitet och det har överraskat mig positivt vid så många tillfällen."