• Nyhet: Canon Powershot SX740 HS

  Nyhet

  Canon utkommer idag med en ny smidig kamera i fickvänligt format. Det är Canon Powershot SX740 HS som redan nästa månad bör dyka upp i en webbutik nära dig. Söker du en bra resekamera så tycker vi absolut att du ska ta en titt.

  Canon Powershot SX740 HS har flera fina specifikationer. Den är bland annat utrustad med en kraftfull 40x optisk zoom, en funktion som uppskattas inte minst på resan eftersom du alltid kan zooma dig in till händelsernas centrum. Utöver en kraftfull zoom så får du möjlighet att filma i 4K-upplösning med Powershot SX740. Kameran är också utrustad med en supersnabb DIGIC 8 processor. Allt i ett mycket fickvänligt format. 

  Säljstarten kommer i mitten/slutet av augusti i år. 

  Du kan läsa mer om Canon Powershot SX740 HS här: 

  SX740 HS Silver 
  SX740 HS Svart

 • Efterlysning!

  Har du en bra bild på den blodmåne vi fick uppleva förra veckan? Skicka gärna in din bild till oss, publicerade bilder premieras. Vi hade inte möjligheten att plåta det själva men vill gärna se, och dela med oss, av bilder på händelsen.

  Maila in din bild till oss på blogg@cyberphoto.se och ta med ditt namn, adress och mobilnr och skriv gärna en rad vad du använt för utrustning. Vi säger tack på förhand och hoppas att få uppleva blodmånen i bildform kommande dagar. Har du andra bilder som du vill dela med dig av? Skicka gärna in det också - som sagt premieras publicerade bidrag. Imorgon publicerar vi en trevlig nattbild...

 • Nikon räknar ned

  Vi kan glatt meddela att Nikon har startat en nedräkning på sin hemsida. Man räknar ner till ett alldeles speciellt event och som ledtrådarna avslöjar bör det blir mer om det spegellösa kamerasystemet. Eller "Mirrorless is coming" som man kallar det.

  Inget är väl som väntans tider och vi kan se tydligt att det blir rena julafton för dig som gillar att få uppdateringar från Nikon. Ett globalt event kommer att hållas den 23 augusti med start kl 12 AM i Tokyo. Lanseringen kommer att streamas live. För oss gäller det att vara riktigt morgonpigga eftersom Tokyo ligger 7 timmar före oss. 

  På Nikons hemsida kan du anmäla dig och få information via e-post. 
  Klicka här 

  Självklart kan du också lita på att du får ser mer här i våra kanaler! 

 • X-files: Svanar

  Men så söta de är!

  Denna bild är tagen vid Lövön i Holmsund, vid Umeå, som ligger i Norrland, och Norrland är största ytan av Sverige. En ståtlig svanpappa och en minst lika ståtlig svanmamma höll koll på sina ungar. Dessa ungar var nyfikna och simmade in under brygga och sedan ut på andra sidan där det hade smugit fram en människa som höll i GFX med den nya galet skarpa 250mm-optiken. Nu fick jag ändå beskära bilden hårt då de var en bra bit ifrån ändå. 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4 R LM OIS WR, 1/250s, f/5,6 och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas 

 • Lagerbilder

  Nu när det är högsommar och full blomning på mycket så finns också chansen att skörda bilder. Passa på att ta massor av bilder som du sen kan använda under vinterhalvåret inomhus vid datorn...det är ett bra tips just nu!

  Eftersom digital fotografering handlar om att både samla in bilder (att fotografera) och sen fixa till dem, eller tom skapa nya bilder, i datorn så är det ett bra tips att se till att sticka ut och ta bilder i de olika förhållandena och tillfällena man får. Att just nu samla in vackra kvällshimlar, ängar i full blomning, detaljbilder på lövverk eller annat som hör sommaren till för att sen i vinterrusket sitta inne och färdigställa bilder eller att ha de färdiga den dagen man behöver bygga en bild eller ett scenario. Snygga himlar ur olika perspektiv, olika brännvidder och exponeringar är extra bra att ha ett gäng utav lagrat som man kan använda när man vill skapa en dynamisk bild när inte man har vädret med sig. Många bilfotografer och actionfotografer sitter på mängder med snygga himlar och bakgrunder - färdiga för att användas när det behövs! 

  Den här läckra bilden har Lena Lindvall-Snabb skickat in och är ett exempel på en bild som man gärna har i bakfickan en dag och som är svår att fånga under vinterhalvåret. Så även om du saknar inspiration just nu så se till att komma ut och skörda bilder som du har nytta av senare!

   

 • Sommarkänslor!

  Den här bilden har Joel Bengs skickat in till oss och visst är det verkligen en sommarbild? Dessutom är det fint inramat och exponerat så finns inget att klaga på. Se till att du också har med dig din kamera i sommar så att minnena bevaras...

  Under sommaren kör vi öppet som vanligt, butiken 10-17 och på telefon 09:30-17:00 med lunchstängt 12-13. Inbyte, service och allt annat snurrar på som vanligt så ring, maila eller besök oss så hjälper vi dig mer än gärna - som vanligt! Passa på att komma förbi om du är på semester och passerar Umeå under sommaren, alltid roligt för oss att träffa långväga gäster. Vi hoppas att du har en underbar sommar och semester! 

  Bilden tagen med Fujifilm X-T20 och Fujifilm XF 56mm f/1,2

 • Fotohistoria: Weist

  Förmodligen en del av svensk fotohistoria...

  Vi har en Weist SL 35 och en 135L i vår samling och ett gäng Weist objektiv. Vi har forskat runt men det finns nästan ingen information alls om kamerorna. Vi vet att 1943 ändrades svenska företaget Forsner, Nerliens & Stölten AB till FNS Foto AB och ca 1965 införlivades Fritz Weist & Co och företaget fick heta FNS Weist AB. 1976 så splittrades företaget på grund av dålig lönsamhet. FNS Foto AB gick i konkurs 1979 och avregistrerades helt 1986. 

  Kanske FNS Weist köpte noname-kameror och sålde under eget namn. Det var ju verkligen inte ovanligt på den tiden. 

  Vi kan berätta att den till synes enkla Weist SL-35 är byggd som en stridsvagn. Gediget och bra byggd. Självutlösare som fäller upp spegeln, möjlighet till dubbelexponering, inbyggd ljusmätare och möjlighet till dubbelexponering. Vertikal metallridåslutare. M42 objektivgänga. Det mest imponerande av allt är att vårat exemplar fungerar perfekt. Till och med långtidsverket fungerar felfritt. Noname-kameror brukar vara bristfälliga i konstruktionen men denna verkar vara som en Kalashnikov. 

  Vissa på nätet gissar på Carena som tillverkare av Weist SL-35 men Carena köpte ju också kameror från andra tillverkare och satte eget namn på. Carena köpte kameror från både Petri och Cosina. Så kanske det kan vara Ricoh som tillverkade Weist. Vi forskade vidare och efter en hel del googlande så hittade vi en modell som faktiskt motsvarar Weist SL-35 i minsta detalj, nämligen Chinon CX och då kan vi åldersbestämma denna kamera till 1974. Denna modell såldes i USA även som Argus CR-2 och Ansco L-CX. Då var det lilla mysteriet löst. 

  De Weist-objektiv vi har testat har också fungerat mekaniskt men de har lämnat mycket att önska rent optiskt och vi ser att dessa ser likadana ut som Chinon från den tiden. 

  Vår lilla Weist 135L fungerar faktiskt också fortfarande. Den är högst troligt tillverkad av Haking i Hong Kong, de som också tillverkade Halina. 

  Det finns inget samlarvärde på Weist, inte heller något bruksvärde. Du kan hitta dem på någon loppis för någon tia. Våra Wesit-kameror har följt med när vi köpt in en hög med kameror, så vi har egentligen inte betalat något alls för dem, värde har legat på andra kameror vid inköpen. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Nyhet: Nikon utvecklar nytt!

  Nyhet

  Ett par dagar sen släppte Nikon en video där man retas genom att visa något nytt men ändå inte i en video som man spridit via Youtube. Lite diffust kan man se en ny typ av kamera, en spegelfri sådan, och diskussionerna är i gång.

  Idag släpper man ett pressmeddelande där man bekräftar mer specifikt vad som är på gång. Inga priser, specifika kameror eller data är släppta ännu men kontentan är att det 1) blir en ny fattning, 2) blir fullformats-sensor-baserat och 3) att det kommer en adapter för F-mount och objektiv avsedda för det nuvarande systemet. Läs hela pressmeddelandet nedan (på engelska) för all information som man har valt att släppa. 

  MELVILLE, NY (JULY 25, 2018 at 12:01 A.M. EDT) – Nikon Inc. is pleased to announce the development of a next-generation full-frame (Nikon FX-format) mirrorless camera and NIKKOR lenses featuring a new mount. 

  The new mirrorless camera and NIKKOR lenses that are in development will enable a new dimension in optical performance with the adoption of a new mount. The system is the result of Nikon’s unsurpassed optical and manufacturing capabilities gained through more than a century of imaging expertise. Proven reliability and trusted performance are core traits of Nikon Digital-SLRs, and decades of feedback from professional creators around the world has further contributed to the development of this system. 

  Through the development of this new mirrorless camera, Nikon reaffirms our commitment to providing photographers with the ability to capture images that are richer and more vivid than ever before. Additionally, an F-Mount adapter is being developed that will enable the use of a wide variety of F-Mount NIKKOR lenses with the new camera. 

  Nikon will continue to lead imaging innovation with the launch of the new mirrorless camera and the continued development of Nikon Digital-SLR cameras as well as the impressive NIKKOR lens lineup. Soon, Nikon users will have two industry-leading camera systems to choose from, giving consumers the choice to enjoy the unique values that each system offers.

   

 • Test: Sigma 105/1,4 DG HSM Art

  Test

  Idag har vi släppt testet på Sigmas läckra 105mm f/1,4 i Art-serien och det är bara att låta sig imponeras för det är en mycket välbyggd pjäs med riktigt bra bildegenskaper. Det är ett objektiv man lätt blir kär i trots sina nackdelar.

  Sigma 105/1,4 DG HSM ART är milt sagt en alldeles fantastisk teleoptik, skärpan och de flesta övriga optiska egenskaper imponerar stort redan på största bländaröppning. Man behöver egentligen inte tänka så mycket på att blända ner för skärpan skull, bara för skärpedjupet. Vilket alltid är imponerande för en så ljusstark optik. Distorsion och kromatisk aberration ligger på försumbara nivåer. En tydlig vinjettering får man som brukligt räkna med på full öppning, men det avtar snabbt vid nedbländning. Många tycker ju också att vinjettering tillför något positivt i bilderna eftersom det kan framhäva motivet, en smaksak alltså. 

  Läs resten här: Sigma 105/1,4 DG HSM Art test

 • Silly season

  I september är det dags för Photokina och snacket om vad som ska komma är i full gång på många håll. Det är lite av ett silly season och frågan är så klart vad som kommer och vilka är det som visar framfötterna.

  De senaste årens raket har utan tvekan varit Sony med otroligt många nya produkter och en lanseringstakt som får konkurrenterna att stå på sidan och titta på. Allt har inte varit succé-produkter men nog många för att föra varumärket och populariteten framåt. Sony har inte använt sig av Photokina för att lansera sina största nyheter och vi tror inte att det blir så i år heller även om det väntas på nya produkter för video och en del annat. Sony har också sagt att man kommer att lansera en sensor på 150 mpixel under 2019 och är det Sony som lanserar en global slutare först? Det finns en sensor med global slutare (läser in hela bilden samtidigt) från Sony men den är på 1,46 mpixel än så länge. A7 II blev A7 III, A7R II blev A7R III. Frågan är om/när det kommer en A7S III? 

  Samyang, Sigma och Tamron har alla satsat friskt på Sony E-mount när det gäller att fokusera på nyheter och det med all rätt. Det har tagit ett par år men vi förväntar oss ännu fler objektiv för denna fattning från alla dessa tillverkare och det är inte alls omöjligt att Photokina blir lanseringsplatsen för dessa. Även ett par nya objektivtillverkare är på banan, vi får se under hösten vad det blir av dessa. 

  Canon har en del kameror som fortfarande är populära och säljer bra men det känns som att en uppdatering och uppgradering är på sin plats. Är det dags att ge sig in bland de spegelfria på allvar? Hur ska man använda sin styrka bland fullformatsanvändare som nästa steg? Canon kan vara ett företag som kommer att överraska under andra halvåret 2018 - vi hoppas åtminstone det! Ärkerivalen de senaste årtiondena, Nikon, har sin D850 kvar som trumfkort men här behövs också nyheter och kanske något helt nytt. Ryktena säger att både Nikon 1 och Nikon Keymission fått ge vika helt för andra satsningar och något annat, något viktigare, så vi väntar oss något riktigt starkt även från Nikon. 

  Fujifilm överraskade de flesta med GFX under 2016 på Photokina och har sen dess lanserat riktigt fina kameror och objektiv fortsättningsvis. Vi tror att Fujifilm lärde sig att utnyttja kraften i Photokina och att överraska på plats vilket kan hända igen - frågan är bara vad det är man kommer att lansera, vad tror du? 

  Olympus E-M1 Mark II har hängt med ett tag nu och är fortfarande en otrolig kamera för den som prioriterar storlek och hastighet. Det finns inget i prisklassen för övrigt som matchar vad du får när du väljer en E-M1 Mark II. Eller, Panasonic G9, som nästintill är en identisk kamera från en annan tillverkare. Olympus skulle behöva lansera nya produkter för att hänga med på marknaden och det är antingen att lansera nåt helt nytt och häftigt men mer troligen händer något med den befintliga E-M-serien, antingen 5:an eller 1:an. Man kommer inte att ha en vanlig mässyta på Photokina utan ett nytt koncept som vi får se och uppleva på plats i september. 

  Panasonic till sist. Här är det tekniska specar och häftiga produkter för fulla muggar! Panasonic Lumix har överraskat och levererat riktigt bra produkter under flera år nu och många av oss fotografer har haft en eller flera Panasonic-kameror. Vi förväntar oss nya produkter till hösten och vi tror att vi kommer att bli överraskade över teknik-kliv igen från Panasonics sida. De har lyckats förut och vi tror att de lyckas igen. Avancerade kompaktkameror och nya objektiv är ett hett tips till Photokina och hösten 2018. 

  Vad tror du? Vem lanserar vad och vad vill du se? 

 • X-files: Stuga

  På biltur genom vackra Höga Kusten...

  Efter en lång och härlig dag runtomkring Höga Kusten så passerade vi denna vy och jag var bara tvungen att ta en bild. Ja, det är alltid lite enkelt med solnedgångar. Det som gör bilden för mig är den sommarstuga som ligger längre in i viken. Härligt ställe! 

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 160. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas 

 • Fuji-nytt!

  Fuji har haft en fullmatad dag idag! Man har presenterat två nya objektiv, en ny telekonverter och även presenterat sina kommande objektivsläpp för X-serien.

  Fujinon XF 200/2 R LM OIS WR är tillverkarens hittills kraftigaste teleobjektiv med fast brännvidd. Professionell kvalitet, med hölje i magnesiumlegering och en optisk lösning med element i lågspridande ED- och Super ED-glas. Optisk bildstabilisering, som möjliggör upp till 5 steg längre slutartider vid handhållen användning. Allt bäddar för en riktigt fin optik för sport, action och djur&natur. Till denna medföljer en förbättrad 1,4x telekonverter. 

  Samtidigt släpper man en ny vidvinkeloptik, Fujinon XF 8-16/2,8 R LM WR, som istället är det mest vidvinkliga objektiv man släppt hittills. Raktecknande och ljusstarkt, vilket gör det perfekt för landskap, arkitektur, interiör och mycket annat. 

  Förutom allt detta meddelar man att man håller på att utveckla en ny normalzoom med 16-80 mm omfång, en normaloptik med 33 mm brännvidd och en fantastisk ljusstyrka på f/1,0 och slutligen en ny 16mm-optik med en lite beskedligare ljusstyrka på f/2,8. Dessa tre objektiv planerar man att släppa på marknaden under 2019-2020. 


  Läs mer: Fuji-nyheter

 • Sommarpris!

  Fujifilm X-T2 är en riktigt prisvärd kamera med det sommarpris som Fujifilm har gått ut med. Vi gillar X-T2 skarpt för den har nästan allt till ett pris som gör den väldigt intressant. Inte en perfekt kamera för filmaren men nästan för fotografen...

  Vad kan man önska mer än bra bildkvalitet, hög hastighet, bra byggkvalitet, bra ergonomi och en bildkänsla som är bland det bästa som finns när det gäller färger, nyanser och toner. Lägg till ett objektivsortiment som är av högsta nivå till vettiga priser. Så skulle man kunna sammanfatta X-T2. Vi har använt den här kameran väldigt sen den lanserades och man blir fortfarande glad över att gå igenom bilderna när man väl sitter vid datorn. Floran av bra objektiv är stor med tanke på att man har en egen fattning och en egen utveckling utan stöd eller samarbete med andra tillverkare. Ryktena säger att det kommer spännande produkter från Fujifilm under 2018 och vi hoppas, och tror, att dessa rykten stämmer. 

  Det blev mycket Fujiiflm i Bloggen den här veckan men det är inte så konstigt, det är ett märke som ligger oss nära hjärtat och även om man har modeller som är mindre intressant också så är det såna modeller som X-T2, X-H1, GFX och X100F som gör att man blir lite lätt förälskad. För dig som söker en kamera att uppgradera till så måste du kika på X-T2 för det kan vara din nästa kamerakompis. 

  Läs mer här: Fujifilm X-T2 test

 • Nyhet: Feiyutech G6 Plus

  Nyhet

  Ny modell av Feiyutech G6, med ett nytt multireglage för fokusering, zoom och manuell styrning av stabiliseringen.

  Nya G6 Plus är en stabilisering för kompaktkameror, actionkameror, mobiltelefoner och mindre spegelfria systemkameror (maxvikt 800 g). Den har inbyggda reglage för fokusering, zoomning och manuell styrning via WiFi och Bluetooth (med kompatibla kameramodeller). 

  Läs mer här: Feyiutech G6 Plus

 • Nyhet: Fujifilm XF10

  Nyhet

  Fuji utökar sin serie av exklusiva kompaktkameror i X-serien med en mycket smidig modell där man fått plats med en stor APS-C-sensor!

  Fuji släpper en av de minsta APS-C-kamerorna på marknaden. Det handlar om en kompaktkamera med fast brännvidd på 18,5 mm, vilket ger en bildvinkel motsvarande 28 mm brännvidd på en fullformats 35mm-sensor. Fujifilm XF10 är helt enkelt en kamera för den som behöver bästa möjliga bildkvalitet i smidigt fickformat. Perfekt för resor och vardag! 

  Läs mer här: Fujifilm XF10

 • Test: Fujifilm X-T100

  Test

  Fujifilm har skämt bort oss med snygg och bra produkter, mycket uppdateringar och fina objektiv. Frågan är om X-T100 tar över stafettpinnen på ett bra sätt? Mats har testat X-T100 för att se vad den går för.

  Ny instegsmodell i Fujis X-serie, eller X-T-serie kanske man ska säga eftersom det handlar om en modell med klassisk SLR-design. Nytt på X-T100 är bland annat en bildsensor på 24 Mpixel, en vinklingsbar touch-skärm, samt förbättrad autofokus med fasdetektion. Kameran är rejält byggd med toppkåpa i aluminiumlegering och inrymmer även WiFi-funktion med bluetooth-stöd. Förutom filöverföring över WiFi kan kameran även fjärrstyras den vägen, allt via dedikerad app för smartphone/surfplatta. Det här är en kamera som lämpar sig mycket bra för bloggare eller dig som på något sätt vill sprida ditt material via sociala medier tack vare en smart, enkel displayupphängning (vinklingsbar) och en bra WiFi för styrning av kameran. 

  Läs mer här: Fujifilm X-T100 test

 • Nikon superzoom

  Förra veckan lanserades Nikon P1000 och det är en kamera som skapat massor av intresse (igen!) och som vi gillar då den skapar nya förutsättningar att skapa något. Även om det är en liten sensor ger den stora möjligheter.

  Redan nu finns P900 från Nikon som vi vet har använts och används av många fotografer tack vare sin brännvidd (motsvarande 2000mm) som ger väldigt kreativa och roliga möjligheter. P1000 har varit under utveckling flera år nu och vi hoppas att man lyckats göra en produkt som verkligen håller måttet - vi kommer självklart att testa men även göra en film kring den här kameran. Är det något för dig? Du kan kolla in vår film om P900 i väntan på Nikon P1000 för att få lite mersmak. Oavsett vad så är vi väldigt glada för att det kommer något nytt, något kreativt, som gör att man blir sugen att testa något nytt - P1000 är verkligen en sån produkt! 

  Läs mer om P900 här: Nikon Coolpix P900 

  Du hittar filmen här: Youtube: Nikon P900 film 

  Boka din P1000 här: Nikon Coolpix P1000

 • Test: Samyang AF 24/2,8 FE

  Test

  Det kommer verkligen massor av objektiv till Sonys E-fattning just nu, snacka om att alla vill vara med och äta av kakan när det gäller de senaste årens största succé, Sony A7-serien. Mats har testat Samyang 24mm f/2,8 - blir det toppklass?

  Samyang följer upp succén för den supersmidiga AF 35/2,8 för Sonys E-fattning med en lika smidig 24 mm-optik. Både till utseende, storlek och grundläggande funktion är objektiven mycket snarlika varandra. Denna vidvinkligare modell breddar användningsområdena för dem som vi ha ett kompakt system för t ex landskapsbilder, gatubilder och arkitektur - eller en ganska allround reseoptik. Samyang AF 24/2,8 är anpassat för fullformatskameror med Sony E-fattning, och passar även kameror med APS-C sensor (det senare ger en bildvinkel motsvarande ~36 mm brännvidd på 35mm-fullformatskamera). 

  Se bilder och läs sammanfattningen här: Samyang AF 24/2,8 FE för Sony E-fattning test

 • X-files: Vasa

  Ibland dyker intressant motiv upp där man minst anar det...

  Så i Finland, i Vasa, på torget så har de lite ovanliga cykelställ. Vilket är exakt vad du ser på bilden. Bilden tagen rakt i i cykelstället. 

  Bilden är tagen med Fujifilm X-E3 + XF 18-135/3,5-5,6 R LM OIS WR, 18mm, 1/105s, f/11 och ISO 400. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas 

 • Nyhet: Viltrox i lager!

  Nyhet

  Nu har vi det mesta i Viltrox sortiment i lager och det här är ytterligare ett varumärke med bra, prisvärda produkter. Mats kommer att släppa tester på Viltrox produkter i slutet på sommaren men vi har redan använt flera produkter...

  Vår erfarenhet är väldigt positiv av adaptrar, skärmar och även de andra produkterna i sortimentet. Test kommer på det mesta i augusti/september men du har alltid 14 dagars ångerrätt, även om du testar produkten. Skärmarna säljs redan massor utav och det förstår vi, kvaliteten är så bra och priset ännu bättre. Kolla in hela sortimentet och se om det finns något för dig. 

  Läs mer här: Viltrox sortiment av adapter skärmar konverter med mera.

 • Nyhet: Tamron 28-75mm uppdatering

  Nyhet

  Nu har det kommit en uppdatering till Tamrons populära 28-75mm (för Sony E) som gör att fokuseringen ska fungera korrekt, oavsett om man fotograferar eller filmar med sin Sony-kamera ihop med detta objektiv.

  Du hittar firmware-uppdateringen via länken nedan. Det här objektivet är bland det bästa du kan köpa till din Sony-kamera sett till användbarhet och optisk prestanda. Vill du ha en normalzoom men komma undan med ett bra pris så måste du läsa vårt test och sen beställa ditt eget exemplar. Självklart finns det bättre objektiv men vi gillar när pris och prestanda står i en bra relation till varandra. 

  Läs testet här: Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD test 

  Uppdatering hittar du här: Tamron AF 28-75/2,8 Di III RXD fimrware update

 • Nyhet: Sony lanserar!

  Nyhet

  Sony släpper en ny uppdaterad version av sin DSC-RX100 V!

  Den nya kameran DSC-RX100 Va har fått en uppdaterad Bionz-processor och mjukvara vilket resulterar i bland annat en förbättrad bildkvalitet, förbättrad autofokus och en mindre fördröjning i sökaren. 

  Nya DSC-RX100 Va är även förbättrad vid seriebildtagning och klarar av att hantera upp till 233 st jpeg bilder. För filmskapare har man nu gjort det möjligt att spela in proxy-filer samtidigt som man spelar in sina högupplösta klipp. Det gör att man snabbt kan importera sitt material och börja redigera utan att det krävs en enorm datorkraft. 

  Priset på nya Sony DSC-RX100 Va är 11 490kr och leveransen börjar i augusti. 

  Läs mer och boka här: Sony Cybershot DSC-RX100 V

 • Fotohistoria: EBC Fujinon 50/1,4

  Detta fina objektiv är någonstans kring 40-50 år gammal och har M42-gänga.

  Fujifilm har en lång tradition av fina objektiv. De har tillverkat många objektiv till mellanformat och storformat, samt även till TV-kameror. Detta exemplar kommer från vår egen samling. Vi hittade den på en webauktion där det var en dålig bild på en gammal Fuji-utrustning, ingen listning av vad som ingick och jag kunde antyda att objektivet på kameran skulle kunna vara en 50/1,4. Inte säkert men kanske. Priset i auktionen blev lågt så jag chansade och mycket riktigt var det ett 50/1,4. Dessutom som en bonus var det ett EBC-behandlat objektiv. Marknadsvärdet ligger kring 1500-3000kr. 

  Klicka här för att se hela testen och se bilder tagna med objektivet >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Test: Canon EF 70-200/4L IS II USM

  Test

  Nu har vi testat Canons senaste version av 70-200 f/4. Brännvidden är populär hos många fotografer och kanske är det så att du funderar på ett nytt? Läs då vårt test.

  Som brukligt är EF 70-200/4 L IS II USM mycket rejält byggd, mestadels i aluminiumlegering. Autofokusen drivs av en ringformig USM-motor (ultraljudstyp), som ger mycket snabb och exakt fokusering. Fokuseringen sker helt internt, utan att objektivet ändrar storlek eller rör sig externt - perfekt vid användning av polariseringsfilter, avtonade filter eller separata filterhållare. Fokus kan kontinuerligt finjusteras manuellt, utan att man behöver ställa om objektivet till manuell fokusering. Tack vare ny processor är autofokusen ytterligare lite snabbare än hos föregångaren. 

  Läs mer här: Canon EF 70-200/4L IS II USM test

 • Nyhet: Nikon Coolpix P1000

  Nyhet

  Idag lanserar Nikon den nya superlångszoomen Coolpix P1000!

  För dig som känner att 2000 mm inte har räckt till alla gånger så kan vi meddela att P1000 erbjuder motsvarande 3000 mm brännvidd fullt inzoomad! Skulle även detta inte räcka till så går det att zooma vidare (digitalt) med en del försämring i bildkvalitet/upplösning och då nå motsvarande 6000 mm. Vill du sedan ta zoomen till sin spets och se vad dina vänner har för sig på andra sidan stan kan du använda den 4x digitala zoomen och på så vis få en motsvarande 12000 mm brännvidd, men då får du en markant försämrad bildkvalitet. 

  Den här kameran är kanske inte tänkt för dig som vill ha en liten kamera som enkelt går att gömma undan i en bakficka- nej det här är en rejäl pjäs. Kameran väger 1,4 kg och med objektivet fullt utzoomat är den hela 360 mm djup. Förutom det fantastiska zoomomfånget har kameran bl a RAW-format, mikrofoningång och möjlighet att koppla upp mot mobiltelefon/surfplatta via WiFi och Bluetooth. Coolpix P1000 kan även spela in video i 4K med 30 eller 25 fps och full HD 1080p i upp till 60 fps. 

  P1000 har en sensorupplösning på 16 Mpixel och en elektronisk sökare med hela 2,36 Mpixels upplösning. 

  Pris och leveransdatum kommer inom kort! 

  Läs mer här: Nikon Coolpix P1000

 • Sommarrepris

  Precis som TV-kanalerna sänder gamla säsonger av serier och alla "Die hard"-filmer än en gång på sommaren så vill vi tipsa om våra filmer så här på sommaren. Kolla in vår film om Nikon D850 som är riktigt, riktigt bra om vi får säga det själva...

  Se filmen här: Youtube: Nikon D850 tips & test 

  Läs vårt test och boka här: Nikon D850 kamerahus 

  Vi har Nikon D850 på lager nu och kan erbjuda riktigt bra inbytesdeal för dig som vill byta upp dig. Kontakta oss på inbyte@cyberphoto.se så hjälper vi dig vidare. Vi byter in alla märken och modeller så länge det är säljbart i vår tur. Fördelen är att vi byter in dina produkter vart du än bor genom att maila en fraktsedel så att du kan skicka in dina produkter kostnadsfritt och enkelt till oss.

  Hör av dig!

 • Test: Sony DSC-RX100 VI

  Test

  Nu har vi testat senaste generationen av Sony RX100 och det finns alltså 6st versioner, eller generationer, av denna kamera samtidigt på marknaden! Är den nya värd sitt pris och vad skiljer den mot version V, eller 5? Läs vårt test.

  Den mest framträdande nyheten är ett utökat zoomomfång som nu löper mellan motsvarande 24 mm och hela 200 mm brännvidd - alltså väsentligt kraftigare tele än hos tidigare modeller, samtidigt som ljusstyrkan fått ta ett steg tillbaka. Dessutom har man förbättrat autofokusen, som nu ska vara klart snabbare än hos föregångarna och övriga konkurrenter med bildsensor av 1-tumstyp. Touch-funktion för autofokus på skärmen är också nytt och mycket välkommet. 

  Läs mer här: Sony Cybershot DSC-RX100 VI test

 • X-files: Saint-Jacques

  Saint-Jacques torn i Paris.

  Jag var i Paris med Fujifilm. Det hela handlade mest om GFX så jag kände att jag borde åka. Det var mycket trevligt, med ett härligt gäng fotohandlare från hela norden. Helt klart värt besväret. Affärsresor låter alltid lockande för den som inte varit på sådana. Normalt blir det knappt någon sömn under ett par dagar vilket faktiskt tär på när man passerat 50år. Sedan brukar det mest bestå av konferensrum, men inte denna gång. Planet gick 06:25 hemifrån, sedan var det full rulle till en dag senare när jag steg upp 03:00 för att hinna med planet tillbaka. Fujifilm hade lagt mesta tiden på att gå omkring och fotografera i Paris. Något som alla uppskattade mycket. Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/160s, f/16 och ISO 100.

  Se bilden i full upplösning >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Osynlig i sommar

  Camo-mönster i olika mönster har blivit mode igen bland klädkollektioner och även träningskläder så varför inte bland ryggsäckar? Vi har en kampanj just nu på en smart, kompakt ryggsäck som dessutom är extra snygg...tack vare camo!

  LowePro har många fina väskor och vi vet att många läsare har en LowePro i någon form. De flesta av oss på CyberPhoto har också valt LowePro genom åren tack vare många smarta och rejäla väskor. Vi kör kampanjpriser just nu på Whistler-modellerna som vi anser vara bland de absolut bästa ryggsäckarna på marknaden (du sparar upp till 1200kr just nu) men nu kompletterar vi kampanjen med Tahoe BP 150 i camo för halva priset. Kampanjen gäller så långt det inkommande lagret räcker - vi har dessa på måndag (9 juli) hos oss. Vill man ha en smidigare ryggsäck som sitter superbra på ryggen och dessutom gillar designen så är det ryggan för dig. Har du andra önskemål eller krav - ring, maila eller besök oss så hjälper vi dig på en gång! 

  Läs mer här: LowePro Tahoe BP 150 camo 

  Whistler-serien och den vattentäta LowePro på kampanj hittar du i kampanjrutorna till höger.

 • Fotohistoria: Pentacon 50/1,8

  Ett 43 år gammalt objektiv från en östtysk billig Praktica. Något mindre upphetsande finns nog inte. Eller?

  På en webauktion så ramlade vi över en Praktica LTL3 med ett Pentacon 50/1,8 i absolut nyskick i originalkartong för nästan inga pengar alls. 43 år gammal. Köpte bara som kuriosa i vår samling. Aldrig hade jag trott att jag skulle använda objektivet därifrån. Praktica objektiv har alltid betraktats som undermåliga. De har alltid varit löjligt billiga. De enda som någon brytt sig i var de Prakticaobjektiv som kom från Zeiss Jena. 

  Jag blev helt överraskad över vad detta objektiv kunde prestera. Helt klart ett objektiv som kan användas kreativt. Har du tillgång till ett sådant objektiv så rekommenderar jag absolut att att använda det. De är billiga och du kan köpa ett sådant objektiv för 20-200kr beroende på skick och ålder. Jag rekommenderar att köpa ett med antireflexbehandling, det står då MC på frontringen. 

  Klicka här för att se hela testen och se bilder tagna med objektivet >> 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria. 

 • Nu i lager!

  Kameran som så många velat ha under våren 2018 att tillgången inte räckt till - Sony A7 III. Se till att kolla in vårt test men även vår film som ger lite tankar och tips kring valet av Sony A7-kamera. Dessutom finns den nu i lager...

  Fullformatskameran (digitalt) blev en stor "hit" på marknaden med Canons EOS 5D-serie och Nikon D700 som var de tidigaste brett kommersialiserade fullformatarna. Nikon D700 var en riktig fullpoängare och något annat kan man inte säga om 5D-serien heller. Nu inne på generation IV och still going strong så att säga. Man har fått viss konkurrens av Pentax, Olympus och Fujifilm men det är Sony som verkligen tagit upp kampen när det gäller just större sensor till ett vettigt pris - och på vilket sätt man har lyckats göra det! Att ingen av de mer klassiska märkena (ovan nämnda) gick den vägen är lite överraskande när man ser i backspegeln men samtidigt har de hittat sin egen nisch. För oss som testat Fujifilms kameror, och i synnerhet objektiv, är det svårt att annat än imponeras. Samma gäller farten i Olympus E-M1 Mark II och inte minst Panasonic som med 4K video och massor av features lanserat massor av coola produkter. 

  Men en stor sensor är en stor sensor. Kan man leva med formatet, de tyngre objektiven och avsaknaden av de absolut häftigaste specifikationerna så belönas man med ett underbart dynamiskt omfång och idag ofta med en mycket hög upplösnng. Vi älskar fullformatskameror generellt och Sony har hittat sin plats med väldigt mycket funktioner och väldigt bra bildkvalitet för pengarna. Vill du veta mer? Kolla in vårt test på produktsidorna, ring och snacka med oss eller se filmen på Youtube redan nu! 

  Se filmen här: Youtube: Sony A7 III vs A7R III

 • Test: Genesis Base ABT

  Test

  Vi har testat ett billigare och mindre stativ från Genesis och det kanske inte är så häftigt men det är rätt ofta man skulle ha behövt ett litet och smidigt stativ, eller hur? Kan det här vara ett smart val?

  Stativet är till större del tillverkat av aluminium och magnesiumlegering, det är bara benlåsningarna som är gjorda av plastmaterial. Och plast är väl allmänt känt vid det här laget att det kan lätt gå sönder ifall man är oaktsam, och speciellt när utetemperaturen sjunker långt under noll. Både stativ och kulled ger dock en förhållandevis god kvalitetskänsla och stabiliteten är bra för denna pris- och storleksklass. 

  Läs mer här: Genesist ABT stativ test

 • Nyhet: Nya drönare!

  Nyhet

  Ett märke som funnits många år och som kommer från RC-branschen är Yuneec som tillsammans med Intel skapat drönare som är fyllda med funktioner och specifikationer som gör de unika i sin prisklass. Läs mer hos oss nu!

  Du kan nu beställa Yuneec från oss för vi har fullt sortiment. Yuneec har flera modeller men den som skapat mest snack är Typhoon som är en hexakopter, dvs har sex stycken propellrar. Upp till 25 minuters flygtid med CGO3+ 4K UHD-kamera, en fjärrkontroll med Android-bas och 7 tums skärm. Livebild i 720p och en kamera med 360 graders rörlighet. 98 grader brett synfält genom en vivinkellins och manuella inställningar medan man flyger. Fjärrkontrollen är maffig. Känns väldigt professionell och storleken har betydelse i det här fallet. Kontrollerna är väldigt lika RC-produkters vilket är en fördel om man redan är van att flyga eller köra RC-prylar. 

  Massor av andra funktioner finns, som Orbit Me, att den flyger i cirklar runt dig med kameran på samma punkt (dig) eller POI-läget där man väljer något som drönaren ska filma och hänga fast vid. Follow Me-läge och massor av andra mer eller mindre dynamiska lägen finns att välja på. Landningsställen fälls upp så att man har helt tomt för kameran vid filmning. Som du märker har Yuneec mycket features och tack vare Android i fjärrkontrollen finns det, och kommer, ännu mera program och features till Yuneec. 

  Läs mer här: Yuneec sortiment