Silly season

I september är det dags för Photokina och snacket om vad som ska komma är i full gång på många håll. Det är lite av ett silly season och frågan är så klart vad som kommer och vilka är det som visar framfötterna.

De senaste årens raket har utan tvekan varit Sony med otroligt många nya produkter och en lanseringstakt som får konkurrenterna att stå på sidan och titta på. Allt har inte varit succé-produkter men nog många för att föra varumärket och populariteten framåt. Sony har inte använt sig av Photokina för att lansera sina största nyheter och vi tror inte att det blir så i år heller även om det väntas på nya produkter för video och en del annat. Sony har också sagt att man kommer att lansera en sensor på 150 mpixel under 2019 och är det Sony som lanserar en global slutare först? Det finns en sensor med global slutare (läser in hela bilden samtidigt) från Sony men den är på 1,46 mpixel än så länge. A7 II blev A7 III, A7R II blev A7R III. Frågan är om/när det kommer en A7S III? 

Samyang, Sigma och Tamron har alla satsat friskt på Sony E-mount när det gäller att fokusera på nyheter och det med all rätt. Det har tagit ett par år men vi förväntar oss ännu fler objektiv för denna fattning från alla dessa tillverkare och det är inte alls omöjligt att Photokina blir lanseringsplatsen för dessa. Även ett par nya objektivtillverkare är på banan, vi får se under hösten vad det blir av dessa. 

Canon har en del kameror som fortfarande är populära och säljer bra men det känns som att en uppdatering och uppgradering är på sin plats. Är det dags att ge sig in bland de spegelfria på allvar? Hur ska man använda sin styrka bland fullformatsanvändare som nästa steg? Canon kan vara ett företag som kommer att överraska under andra halvåret 2018 - vi hoppas åtminstone det! Ärkerivalen de senaste årtiondena, Nikon, har sin D850 kvar som trumfkort men här behövs också nyheter och kanske något helt nytt. Ryktena säger att både Nikon 1 och Nikon Keymission fått ge vika helt för andra satsningar och något annat, något viktigare, så vi väntar oss något riktigt starkt även från Nikon. 

Fujifilm överraskade de flesta med GFX under 2016 på Photokina och har sen dess lanserat riktigt fina kameror och objektiv fortsättningsvis. Vi tror att Fujifilm lärde sig att utnyttja kraften i Photokina och att överraska på plats vilket kan hända igen - frågan är bara vad det är man kommer att lansera, vad tror du? 

Olympus E-M1 Mark II har hängt med ett tag nu och är fortfarande en otrolig kamera för den som prioriterar storlek och hastighet. Det finns inget i prisklassen för övrigt som matchar vad du får när du väljer en E-M1 Mark II. Eller, Panasonic G9, som nästintill är en identisk kamera från en annan tillverkare. Olympus skulle behöva lansera nya produkter för att hänga med på marknaden och det är antingen att lansera nåt helt nytt och häftigt men mer troligen händer något med den befintliga E-M-serien, antingen 5:an eller 1:an. Man kommer inte att ha en vanlig mässyta på Photokina utan ett nytt koncept som vi får se och uppleva på plats i september. 

Panasonic till sist. Här är det tekniska specar och häftiga produkter för fulla muggar! Panasonic Lumix har överraskat och levererat riktigt bra produkter under flera år nu och många av oss fotografer har haft en eller flera Panasonic-kameror. Vi förväntar oss nya produkter till hösten och vi tror att vi kommer att bli överraskade över teknik-kliv igen från Panasonics sida. De har lyckats förut och vi tror att de lyckas igen. Avancerade kompaktkameror och nya objektiv är ett hett tips till Photokina och hösten 2018. 

Vad tror du? Vem lanserar vad och vad vill du se?