• Nyhet: Weebill Lab

  Nyhet

  Nu kommer en ny produkt från Zhiyun eller Zhiyun-tech som de egentligen heter och det är Weebill Lab. Ännu en stabiliseringsprodukt tänkte vi men se där var vi lite fel ute, det här är en riktigt smart och klurig produkt när vi kollar närmare...

  50% mindre och lättare motorer, 80% högre vridmoment, 100% snabbare responstid, trådlös telefonkontroll för att använda den som rörelsesensor och kontrollenhet, möjlighet att hålla den med greppet ovanför kameran för låga vinklar och mer klassisk vy för extremsport m.m. och dessutom en mycket lägre vikt trots att den klarar upp till 3kg kameravikt! Den här är superintressant och vi tror att det blir en ny jättesuccé för Zhiyun som tagit fram flera tunga produkter. Läs mer och beställ ditt exemplar redan nu! 

  Läs mer och beställ här: Zhiyun Weebill Lab nyhet! 

 • Vinnare: landskap del 2

  Vinnare i vår landskapstävling, utsedd av leverantörer och personal på CyberPhoto. på Expo 2018, är Alex Tsogias med den här bilden! Vi valde ut ett topp-20 som ställdes ut under EXPO och när vår jury valde vinnare blev det Alex som stod som segrare!

  Vinsten är ett presentkort som skickas ut till Alex. Vi kommer att, på Facebook, lägga ut alla Topp-20 under veckan. Du hittar även alla bidragen presenterade i vår Live-sändning som finns kvar på Youtube (länken hittar du nedan) vid ca 2:05:00 in i videon. Vi passar på att tacka alla som kom till Expo, helt otroligt många som tog sig tiden att besöka oss - fantastiskt! 

  Se Expo 2018 här: Youtube: CyberPhoto PhotoExpo 2018

 • Samyang deal!

  Du som följer oss på Instagram på @cyberphoto_se har sett att du kan göra en riktigt bra deal på några olika Samyang-objektiv just nu och du hittar de via länkarna nedan, gäller så långt lagret räcker så se till att lägga din order asap!

  Vi har en video där vi också berättar vad som skiljer f/ och t/ när det gäller ljusinsläpp. Det förstnämnda är ett teoretiskt värde baserat på bländarens relativa storlek och ljusinsläpp medan t/ ger det korrekta, uppmätta transmissionsvärdet vilket i regel är något högre. Ett objektiv på 24mm f/1,4 kan ha t/1,5 medan ett annat på 85mm f/1,4 kan ha t/1,7. Varför är det viktigt att veta det exakta värdet? Om man som videofilmare vill ha exakt samma förutsättningar när man filmar så kan man se till att ha samma t-värde och därigenom ha samma inställningar på sin kamera. För oss fotografer är det enkelt att i efterhand kompensera eller ändra medan en filmare får mycket mer efterarbete om man blandar material med olika t-värde men för övrigt samma inställningar för att få en homogen look på filmen. Men ett objektiv med t-värde utskrivet fungerar så klart lika bra för fotografering som ett med f-värde utskrivet. 

  Här kommer några galet bra bud - först till kvarn gäller! 

  Till Canon EOS: Samyang 10/3,1 VDSLR ED AS NCS CS II till Canon EOS 

  Till Nikon: Samyang MF 135/2,2 ED VDSLR för Nikon F (AE) 

  Till Canon EOS: Samyang 12mm T3,1 ED AS NCS Fisheye fullformat VDSLR för Canon EOS 

 • Vinnare: landskap del 1

  Vinnare i vår landskapstävling, utsedd av besökarna på Expo 2018, är Mounir Rabhi Hallner i Filipstad med den här bilden! Vi valde ut ett topp-20 som ställdes ut under EXPO och när besökarna fick välja föll vinsten till Mounir och den här bilden. Grattis!

  Vinsten är ett presentkort som skickas ut till Mounir. Snart presenteras även vinnaren som utsågs av leverantörer och oss på CyberPhoto på Expo 2018 och vi kommer att, på Facebook, lägga ut alla Topp-20 under veckan. Du hittar även alla bidragen presenterade i vår Live-sändning som finns kvar på Youtube (länken hittar du nedan) vid ca 2:05:00 in i videon. Vi passar på att tacka alla som kom till Expo, helt otroligt många som tog sig tiden att besöka oss - fantastiskt! 

  Se Expo 2018 här: Youtube: CyberPhoto PhotoExpo 2018

 • X-files: Oyggjarvegur

  Det finns två stora vägar från Torshavn för att ta sig ut på Färöarna. En som går vid kusten och en, Oyggjarvegur, som går över bergen. Denna bild är tagen vid den senare.

  Men hur vacker får en häst vara? Islandshästar är ju otroligt söta och verkligen sociala. Fast en Islandshäst på Färöarna kanske borde kallas Färöhäst :)

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4,0 R LM OIS WR, 1/240s, f/5,0 och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Landskapstävling!

  På EXPO i Umeå kommer du som besökare att kunna rösta på din favorit. 20 bilder är utskrivna i stort format och utställda på Nolia, färdiga för bedömning. Se till att rösta när du besöker mässan - din röst kan avgöra resultatet!

  De som tog sig till topp 20 är; Alex Tsogias, Andreas Sohlé, Eva Liedgren, Johan Svensson, Kenneth Teledal, Kevin Bruseby, Klas Almqvist, Lars Björk, Lars Thorén, Linus Karlsson,Magnus Franzén, Mattias Marklund, Mounir Rabhi Hallner, Philips Slotte, Tommy Lie, Ulf Asplund, Sture Marklund, Sebastian Svanborg, Sebastian Forsman och Rikard Landberg. Vinnare utses under dagen och presenteras kl 15:00 på scenen i föreläsningssalen. Välkommen!

 • Test: Fringer EF-FX PRO adapter

  Test

  Idag släpper vi testet på Fringers adapter för dig som vill använda Canon EF-objektiv på ett Fujifilm X-kamerahus. Om du sitter på ett sånt kamerahus och är sugen på att använda Canon-gluggar - läs testet och lägg en order!

  För dig som läser detta så kan du få 20% rabatt tom den 31 oktober på en adapter med rabattkoden FRINGER20 (används i kundvagnen). Så här skriver Mats om den: Adaptern fungerar enligt tillverkarens uppgifter, med de flesta objektiv med Canonfattning. Men undantag förekommer garanterat precis som med alla övriga liknande adaptrar, och uppdatering av senaste firmware i adaptern kan i vissa fall vara nödvändigt. Bäst brukar det fungera enligt vår erfarenhet av dessa adaptrar med Canons objektiv, och flest problem brukar uppstå med Tamrons. Vi har dock endast testat just denna adapter med Canon EF 16-35/4 L IS USM och Canon EF 70-200/2,8L IS III USM på X-T3 och X-H1. Med båda kamerorna fokuserade dessa två Canonobjektiv faktiskt lite snabbare än Fujis egna objektiv av snabbaste sort, och gav heller inga nämnvärda begränsningar av kamerans och objektivets autofokusfunktioner, vilket jag absolut inte hade förväntat mig. 

  Läs mer här: Fringer EF-FX PRO adapter test

 • Nyhet: Uppdatering på G

  Nyhet

  Panasonic släpper nya uppdateringar till flera kameror och de förbättrar inte bara prestanda utan fixar små buggar och tillför nya alternativ och funktioner. En bra uppdatering för alla som har en kameramodell som berörs av uppdateringen.

  Uppdateringar finns till GH5 och GH5S men även G9 och GX9. Du kan se via länken nedan både vad varje uppdatering medför i förbättringar men också hitta alla uppdateringar till alla andra modeller. Kolla i din kamera vilken version du har och uppdatera om det finns en nyare version, det är en rekommendation från oss att hålla sig ajour med uppdateringar när det gäller firmware. 

  Läs mer här: Panasonic Firmware uppdateringar GH5 GH5S G9 GX9

 • Fotohistoria: Fuji GA645

  Fujis GA645-serie har verkligen en plats i fotohistorien.

  Precis när de första digitalkamerorna börjar dyka upp, 1995, så kommer Fuji med en mycket lättanvänd mellanformatskamera som ger mycket bra bildresultat som är ljusår bättre än de digitalkameror som fanns vid den tiden. De visade exponeringstid, bländare och även avstånd digitalt i sökaren med hjälp av LED.

  De var mycket lättanvända då de hade autofokus, de hade programautomatik för titta och tryck-användning. Du kunde också köra tidsautomatik eller helt manuell. Den hade till och med en inbyggd blixt. Allt i ett för mellanformat litet format. Den kunde printa in datum, klockslag, exponeringstid, bländare och exponeringskompensation på filmen utanför bildfältet. Mycket praktiskt. Slutaren klarade 2s till 1/700s.

  Optiken på GA645 var en  Fujinon Super-EBC 60mm f/4 som hade 7 element i 6 grupper. Det motsvarade 35mm på en fullformat. GA645W hade en Fujinon Super-EBC 45mm f/5,6 som då motsvarar 28mm på fullformat.

  1997 kommer uppdaterade modeller med samma objektiv, GA645i och GA645Wi. 1998 lanseras GA645Zi som är i grunden nästan samma kamera men med ett zoomobjektiv 55-90mm f/4,5-6,9.

  Dessa modeller är inte så populära samlarkameror men de är desto populärare som brukskameror och det gör att priserna ligger högt, ofta kring 5000-7000kr beroende på modell och skick.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • PhotoExpo - Tomas Jönsson

  Vi fortsätter att presentera våra föreläsare och kan glatt meddela att Tomas Jönsson kommer att vara en av våra föreläsare under PhotoExpo 2018. Tomas kommer att berätta mer om projektet "Bryggeriet".

  Nedräkningen börjar lida mot sitt slut nu är det endast ett fåtal dagar kvar innan vi slår upp dörrarna till PhotoExpo, vi hoppas att du har laddat upp med frågor och passar på att testa både nyheterna och proffsens kunskaper inom de områden där du vill veta mer. 

  En av våra föreläsare heter Tomas Jönsson. Tomas har mycket lång erfarenhet av foto och kommer bland annat berätta om ett projekt där han har fått möjlighet att ta porträtt av ytterst kreativa personligheter. Till vardags är Tomas skribent och fotograf för ett antal tidningar. Passa på att få tips från Tomas under PhotoExpo, hans föreläsning kan du höra med start kl 14:10. 

  PhotoExpo i Umeå 27 oktober. 
  Kl 10:00-16:00 

  Du hittar hela programmet och information om alla föreläsarna här: PhotoExpo 2018

 • PhotoExpo - Livesändning!

  I år kommer vi att livesända en del av mässan för dig som inte har möjlighet att besöka oss i Umeå. Du kommer att kunna följa oss både på Youtube och Facebook så varmt välkommen att delta även om du inte hinner vara på plats! 

  Vi har fått många förfrågningar från er som inte kommer att ha möjlighet att besöka oss i Umeå och vill kunna följa PhotoExpo på annat sätt. Vi har därför förberett oss för att göra en livesändning direkt från mässområdet. Du kommer att kunna se en föreläsning, få info om nyheter och höra från en mängd intressanta människor på plats i Umeå. Vi kommer även att svara på frågor som kommer in. 

  För att se sändningen så gå in på vår kanal på Youtube eller på Facebook den 27 oktober. 
  Vi kommer att starta vår sändning kl 10:30 och håller på till ca 14. 

  Vill du få den maximala förstahandsupplevelsen så tveka inte att komma till Umeå, Nolia den 27 oktober. 
  PhotoExpo 2018 håller öppet kl 10:00 - 16:00. 
  Gratis inträde, gratis parkering på Nolia. 
  Restaurang Kummin är öppen mellan 11:30 - 13:00 och Café Reko finns i mässhallen så att du orkar hålla igång hela dagen. 

  Du hittar hela programmet här: PhotoExpo 2018

 • Test: Canon RF 24-105/4 L IS USM

  Test

  Canon lanserar sitt nya spegelfria system och med det ett nytt "standardzoom-objektiv" som är på 24-105mm med fast bländare på f/4. Vi har testat den redan nu för att se hur den presterar och du kan läsa testet hos oss!

  Canon RF 24-105/4L IS USM känns lika välbygg som Canons L-optik brukar göra, och den är också gjord för yrkesbruk med väderskyddad konstruktion. Men den är givetvis inte vattentät och att sänka ner den under vatten eller spola av den är inte att rekommendera, och täcks heller inte av någon garanti! Vid zoomning växer den några centimeter på längden, precis som de flesta liknande zoomar. Men frontlinsen roterar varken vid zoomning eller fokusering - en fördel vid användning av polariserings- och avtonade filter. Låsknapp för att zoomen inte ska glida ut vid transport finns i 24mm-läget. 

  Läs mer här: Canon RF 24-105/4 L IS USM test 

  Vill du se mer av Canon EOS R? Besök EXPO på lördag 27 oktober eller se vår Live-sändning på Facebook eller Youtube!

 • PhotoExpo - Produktnyheter!

  Vi kommer att ha ett flertal produktnyheter på EXPO 2018 varav många får sin visningspremiär i Sverige under lördagen. Canon tar med de helt nya EF 400mm och EF 600mm men även den mäktiga RF 28-70mm F2 till nya spegelfria systemet!

  Canon kommer att visa flera nyheter och du har möjligheten att känna på nya EOS R och bekanta dig med det nya systemet samt köpa ditt eget exemplar. Den nya 28-70mm är en redig pjäs som ska slå allt du tidigare upplevt bland zoomar. Även Sigma premiärvisar nya 60-600mm på plats och vi kommer dessutom att Live-sända från EXPO med start 10:30 på lördag. Mellan 10:50-11:30 sänder vi Robert Unghs föreläsning via Facebook och Youtube. Besök oss eller följ oss Live på lördag!

 • PhotoExpo - Zoom Fotoresor

  PhotoExpo-veckan är äntligen här och vi laddar upp på alla möjliga sätt för lördagens stora event. Vi är mycket glada över att våra vänner på Zoom Fotoresor kommer och besöker oss denna gång. Kolla in deras stora utbud av fotoresor. 


  Zoom Fotoresor är Nordens ledande arrangör av fotoresor med ett brett program som inkluderar allt från endagars workshops i Sverige till långresor runt om i värden. Under alla resor och workshops medverkar alltid en välkänd och meriterad fotograf som lägger full fokus på att utveckla dig och ditt fotograferande. Bland fotograferna finner du många av Sveriges mest kända såsom Mattias A. Klum, Tom Svensson, Serkan Günes, Anders Geidemark och Hans Strand. 

  Besöker du Zoom Fotoresors monter under mässan har du möjlighet att boka resor med bra mässrabatter. 

  Klicka här för mer information om Zoom Fotoresor

 • Japan och X-T3

  Du som följer oss på Instagram har sett att vi har lagt upp bilder "live" från Japan och vår resa där vi har testat Fujifilm X-T3 för fullt på gatorna i Tokyo och Kyoto. Är du nyfiken så hittar du oss på Instagram som @cyberphoto_se redan nu!

  Det kommer en artikel från resan inom kort på hemsidan där du kan läsa om allt vi sett och gjort under veckan. Även en del inspel om Fujifilm X-T3, den kanske mest intressanta kameran på marknaden just nu, för dig som är nyfiken på den. Att använda en kamera i en vecka, varje dag, gör att man blir ganska tajta och känner varandra utan och innan vilket vi ska berätta mera om. Häng med i Bloggen så missar du inget! 

  Vill du göra en extra bra affär på en X-T3 så har vi en specialare i begränsat antal: Fujifilm X-T3 deal!

 • X-files: Norðradalur

  En liten skylt. En liten avtagsväg. Sedan uppenbarar sig denna vackra syn!

  Färöarna bara överaskar gång efter gång hur galet vackert det är där. 

  Wikipedia skriver: Norðradalur är en liten ort på Färöarna, belägen på ön Streymoys västkust i Torshamns kommun. Norðradalur ligger tämligen isolerad, omringad av 400-600 meter höga berg på tre sidor, men har ett kort avstånd till huvudstaden Torshamn och utsikt mot ön Koltur. Byn nämns första gången i skrift 1584. Norðradalur hade vid folkräkningen 2015 hela 15 invånare.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/60s, f10 och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Test: Tamron 17-35/2,8-4,0 Di OSD

  Test

  Fredagsfeelingen står högt i tak i Cyberhuset och ingen fredag utan ett test! Läs om nya Tamron 17-35/2,8-4,0 Di OSD uppföljaren till den tidigare versionen som försvann för drygt 10 år sedan. En mycket bra och prisvärd allround optik.

  Vi bjuder idag på en bild av ett soligt Umeå eftersom lyser på oss idag. Vi hoppas självklart att även du har massor av sol denna härliga oktoberfredag. Apropå solglimtar så vill vi tipsa dig om Tamron 17-35/2,8-4,0 Di OSD som nu är testad. En vidvinkelzoom som du kan använda till landskap-, gatu- och resefotografi och mycket annat. Klicka in och läsa mer i testet som överraskade Mats när han jämförde optiken med likvärdiga. 


  Tamron 17-35/2,8-4,0 Di OSD

 • PhotoExpo - Sandra Linnell

  Gillar du att dela med dig av dina bilder på sociala medier eller är det något du vill syssla ännu mer med? Kom och lyssna till duktiga Sandra Linnell som har lockat över 100 000 följare med sina bilder på sitt Instagram. 


  Vi vill skapa en så bra och givande mässa som möjligt för dig som gillar att arbeta med bilder. Har du funderat över vad som fungerar i sociala medier? Vi är mycket glada över att Sandra Linnell kommer att vara en av våra föreläsare. Sandra är en fotograf och influenser som under sin föreläsning under PhotoExpo kommer att dela med sig av tips kring hur hon arbetar. Var hittar man inspiration och vad är det egentligen som funkar i sociala medier? Du kan följa henne redan nu på @sannalinn. 

  PhotoExpo hålls den 27 oktober. 
  Under PhotoExpo har du möjligheten att se alla höstens nyheter. Du kan testa de senaste produkterna, ställa frågor till experterna och tanka massor av tips och inspiration från föreläsarna som besöker oss. 
  Gratis inträde, fri parkering. 
  Varmt välkommen! 

  Läs mer här: PhotoExpo 2018

 • Arbeta hos oss!

  Vi behöver dig som tycker om att arbeta och att hänga med ett fartfyllt och roligt team på vår logistikavdelning. Kan du hoppa in på kort varsel och hjälpa oss medan dina kollegor är sjuka, lediga eller har högtryck under högsäsong - sök!

  Arbetet innefattar att arbeta med logistikflödet genom att ta emot inkommande försändelser, hantera dem på lagret och att packa när de ska ut till världens bästa kunder. Du måste vara över 18 år, tycka om att arbeta och vara en positiv kraft i gruppen. Tidigare arbetslivserfarenhet är en fördel. Det här kan vara en bra tjänst för dig som studerar eller vill kombinera arbetet med något annat i livet. 

  Du behövs, så sök tjänsten nu! 

  Ansökan till: logistik@cyberphoto.se 
  Ansökningsperiod: 18-31 oktober 2018 
  Kontaktperson: Karoline Juliusson 
  Tillträde: enligt överenskommelse 
  Arbetsplats: Gräddvägen 5, Ersboda, Umeå 

 • Fotohistoria: Yashica-44

  Likadan fast mindre.

  Yashica tillverkade många olika tvåögda spegelreflexkameror. De flesta använde 120-film och 6x6 cm negativformat men de tillverkade även en serie för 127-film och 4x4 cm negativformat. Fast egentligen kanske vi skulle skriva det i omvänd ordning för Yashicas första tvåögda spegelreflexkamera var för 127-film och 4x4cm. 

  1958 så lanserar Yashica sin första så kallade TLR, twin-lens reflex, på svenska hette de tvåögd spegelreflex. Den hette Yashica 44 och var väldigt inspirerad av Baby Rolleiflex som släpptes 1957. Yashica-44 hade en Copal SV slutare som klarade 1/500s ner till 1s + B. Objektivet var ett Yashikor 60mm f/3,5 som bestod av endast tre linselement. Filmen matades fram med en vev. Fanns i färgerna askgrå, silvergrå, pastellblå, lavender, gyllenbrun, rosbrun, burgundy och svart.

  1959 släpps Yashica-44A vilket är en biliigare version. Slutaren klarar bara 1/300s ner till 1/25s + B. Fanns i färgerna askgrå, pastellblå, rosbrun, burgundy och svart. Den kamera du ser på bilden kommer från vår egen samling och det är en Yashica-44A i burgundy. När vi läste på inför det här inlägget så kom det fram att det fimnns bara 13 kända exemplar av just den här kameran i den färgen, så vårt exemplar blir det fjortonde då.

  1959 släpps också Yashica-44LM som har en okopplad ljusmätare av selen-typ. LM står för just Light-Meter. Kontrollerna för tid och bländare är som på Yashica Mat-124. Den har samma Copal SV-slutare som Yashica-44 har men låg bara försumbart dyrare än den, fast hade då ljusmätare så 44LM-modellen lär har dödat 44-modellen rätt snabbt. fanns i färgerna askgrå, burgundy och svart. Det sitter samma triplett-optik som i de övriga 44-modellerna. Vissa påstår att det sitter en fyrlinsig optikkonstruktion av Tessar-typ i den men det stämmer tyvärr inte.

  Alla 44-modeller och färger är vackra att ha i sin samling. Priserna varierar väldigt mycket beroende på modell, färg och skick. Dyrast är 44 och 44A i burgundy som ligger mellan 2000-6500kr medan andra modeller varierar från 500kr upp till 6500kr. Vi skulle säga att mellan 500kr tilll 1500kr är vettigt att betala för en kamera i bra skick. De flesta som samlar TLR riktar in sig på Rollei och det gör att Yashica går lättare att hitta till vettigt pris. De var ju också billigare som nya jämfört med Rollei.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • PhotoExpo - Nikon Check & Clean

  Vi är så förväntansfulla inför nästa lördag och vi hoppas få träffa så många av er som möjligt under vår mässa PhotoExpo. Vi har två riktigt goda nyheter idag. Den första är att Nikon Check & Clean kommer att vara på plats!

  PhotoExpo 27 oktober bjuder på flera nyheter i år. Vi är så glada över att kunna meddela att Nikon är på plats med Check & Clean. Du som har en Nikon har alltså möjlighet att helt kostnadsfritt få en kontroll och uppfräschning av din digitala systemkamera när du besöker PhotoExpo. 

  Vad är nyheten undrar du kanske? Jo, för dig som har en kamera av annat märke så kommer CyberPhotos egen inbytesavdelning finnas på plats för en sensorrengöring. Även den blir helt kostnadsfri under mässan. Vi hjälper alla i mån av tid. 

  Det är gratis inträde till PhotoExpo. 
  Mässan öppnar kl 10:00 den 27 oktober och hålls även i år på Nolia. 

  Se hela programmet här! 

  Du kan även tävla om en liten DJI-drönare när du föranmäler dig! 

 • Nyhet: Adobe Camera Raw uppdatering

  Nyhet

  Vi kan meddela dig som köpt en ny kamera att Adobe Camera Raw har kommit med flera uppdateringar under oktober så att den omfattar ännu fler nya kameramodeller. Kolla in listan här nedan.

  Visst är det är riktigt härliga tider när funktionerna hänger med när du ska ta in bilderna för redigering. De nya modeller som nu stöds av program som Photoshop, Lightroom CC, Photoshop Elements, After Effects mm när det gäller RAW-filer är bland andra; 

  Canon EOS R, Fujifilm X-T3, Nikon Coolpix P1000, Nikon Z7, Panasonic Lumix DC-LX100 ii. 

  Du kan läsa mer om uppdateringarna här 
   

 • Ett ljus i tillvaron!

  Det är så många gånger man skulle vilja ha lite mer ljus, att bara få bort lite skugga eller framhäva något i som ligger dunkel. Blixt är ofta för stort och bökigt att både ta med sig och att använda. Här är en mycket bra lösning, en liten LED-belysning!

  Så liten att den ryms i fickan, den är typ samma yta som ett kreditkort. Så lätt att du knappt märker att du har med den, bara 81 gram. Batterier som räcker länge. Justerbar ljusstyrka och tre olika diffusionsskivor för olika färgtemperaturer. Laddningsbar med micro-USB så du kan ladda den nästan var som helst.

  Känner du igen dig när ljuset är så hårt vid ett porträtt att du skulle vilja lätta upp skuggorna lite?
  Känner du igen dig när du fotograferar macro att alla växter runtomkring ger massa konstiga skuggor på motivet?
  Känner du igen dig när du fotograferar det där vackra höstbladet och du skulle vilja lysa lite genom bladet för att få fram ådringen?
  Känner du igen dig när det är helt molnigt och ljuset på motivet blir helt platt att du skulle vilja få lite, lite, lite ljus från sidan så motivet blir tredimensionellt?

  Här är en smidig lösning >>

 • Test: Panasonic Lumix DC-LX100 II

  Test

  Panasonic LX100 II är testad och du kan läsa om den via länken här nere. LX100 II är en ordentlig uppgradering mot den tidigare modellen LX100 och bjuder på flera vässade funktioner i en mycket kompakt förpackning.

  Lumix DC-LX100 II, en liten kamera som passar närhelst du vill slimma ner packningen men fortfarande ta bilder av bra kvalitet. Du får en stor mängd praktiska funktioner i nya LX100 II som RAW-format, Time lapse, Panorama, Focus peaking, Post fokus, 4K foto, 4 K film samt mycket mer. Du kan läsa om alla funktioner och se både testbilder och testvideo helt kostnadsfritt här hos oss. 


  Panasonic Lumix DC-LX100 II, svart

 • Tävling: Landskap - sista dagen!

  Idag är det sista dagen att skicka in bild till tävlingen under PhotoExpo 2018! Skicka in din bästa landskapsbild och du har chansen att vinna två presentkort och äran i vad vi tror blir tuff konkurrens. Läs reglerna innan du skickar in din bild!

  Under PhotoExpo 2018 (lördag 27 oktober, Umeå) kommer vi att printa vår egen jurys topp 20 och ha som utställning på plats. Förutom att ha platsat i topp 20 så kommer vi att ha ett "publikens pris" och ett där leverantörer, föreläsare och fotografer tillsammans väljer ut sin favorit. Vinnarna, eller vinnaren om man lyckas övertyga båda jurygrupperna, får 5000kr presentkort på CyberPhoto. 

  Totalt står alltså 10000kr i presentkort på spel! 

  Sista dagen att skicka in bilden är idag, måndagen den 15 oktober! 

  Temat är landskap och det är ett (1) bidrag per person som gäller. Tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning som gäller. Bilden som skickas in får bestå av flera exponeringar eller delar av flera bilder (tex att man skapar en bild med olika exponering på himmel och hav och sätter ihop till ett (1) bidrag), filter eller andra tekniker där det är du som fotograf som tagit allt material som återfinns i bilden. För frågor kring detta, maila oss. Bilden skickas in till blogg@cyberphoto.se och får max vara på 5 MB. Bilden måste infogas eller bifogas i mailet, inte länkas från en molnfunktion eller annan delningslösning. Juryns val kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och anställda,eller nära vänner och familj till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Lycka till och tack på förhand! 

  Föranmäl dig till mässan och var med och påverka vad vi ska fokusera på. Dessutom kan du som föranmäler dig också vara med och tävla om en DJI Spark drönare (värde 5390:-). 

  Läs mer om programmet här och föranmäl dig till PhotoExpo 2018!

 • X-files: Gásadalur

  Ser du tunneln?

  Man kommer ut mitt i berget och tunneln är enfilig, många tunnlar är enfiliga och det kändes lite udda från början men det funkade rätt bra ändå. Ena hållet har företräde och andra hållet får köra in på en av de många mötesplatserna och sedan släcka sitt ljus. Kanske de gör så för att visa att de inte är i vägen och att inte störa de andra bilisterna. Dessa små tunnlar, även om de kan vara långa, saknar takbelysning. De större tunnlarna är tvåfiliga och har belysning. Den tunnel du ser på bilden är 1445m lång.

  Gásadalur [ˈgɔasadɛalʊɹ] viket betyder Gåsdalen och är en ort på Färöarna, belägen på västkusten av ön Vágar. År 2015 hade Gásadalur 16 invånare. 

  Från Gásadalur får man en bra utsikt över ön Mykines. Orten tillhör Sørvágs kommuna men tillhörde tidigare Bíggjars kommun. Den lilla orten har fått sitt namn efter en färöisk kvinna som hette Gæsa. Hon levde under 1100-talet i Kirkjubøur. Det som gjorde henne känd över hela Färöarna var att hon var mycket rik och ägde stora marker på ön, men hon straffades av kyrkan efter att ha brutit mot fastan och var tvungen att lämna ifrån sig sin mark. I Gásadalur bor det endast 16 invånare och orten har hela tiden varit i fara att helt avfolkas, då det var en av de mest isolerade orterna i Europa.

  År 1940 blev en lång trappa byggd från stranden upp till byn, som ligger 79 meter över havsytan, högt uppe på ett berg. I början av 2004 började de spränga upp bergen för att bygga en tunnel för att koppla ihop Gásadalur med de övriga orterna i Vágars vägnät. Om man ville nå byn innan tunneln byggdes var man tvungen att gå den historiska vandringspromenaden över berget, ta trappan från stranden eller använda sig av helikopter för att nå byn. I och med tunnelbygget hoppas kommunen att invånarantalet i Gásadalur ska öka igen. (Wikipedia)

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 32-64/4,0 R LM WR, 32mm, 1/125s, f/5,6 och ISO 125. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Nyhet: Viltrox lanserar!

  Nyhet

  Nu kommer Viltrox med fler objektiv (de tidigare har vi valt att inte ha i sortimentet) och dessa verkar lovande! Det är kul med nya gluggar och nya prylar och att de fokuserar på de hippare fattningarna är extra roligt.

  Först ut är 85mm med autofokus och tom en STM-motor, alltså en med minimala eller inga steg alls för en mjuk och snygg fokusering för filmning. Hela namnet är Viltrox PFU RBMH 85mm 1.8 STM och priset ser ut att landa på 4290kr inkl moms. Nano-behandlat glas, autofokus, Sony E och Fuji X-fattning samt att den tecknar ut fullformat gör den väldigt intressant, eller hur? Kommer även ett tredje objektiv och det är ett 85mm men med manuell fokusering. Även ett 20mm vidvinkel till Sony E lanseras med manuell fokusering och som tecknar ut fullformat. Vi kommer att testa dessa objektiv så fort vi har dem på plats. Priser och preliminära leveransdatum finns via länken nedan. 

  Läs mer här: Viltrox objektiv till Sony E och Fuji X

 • Fotohistoria: Jhagee

  Jhagee eller Ihagee som det egentligen betyder, de tillverkade det lite mer bekanta Exakta.

  Företaget Ihagee Kamerawerk, Steenbergeen & Co grundas 1912 i Dresden Tyskland. Exakta var deras mest framgångsrika prdukter. VP Exakta lanseras 1933 som använde 127-film. Den kamera du ser på bilden är den mer kända Kine Exakta för 35mm film, den film som användes för biografer, därav namnet Kine. Engelskan använder Cine och Cinema och i Norge heter bio just kino. Exakta stavades ibland som Exacta av Ihagee själva. Topcon använde Exakta bajonett på vissa kameror.

  Ihagee tillverkade inte objektiv själva utan passande objektiv tillverkades av både Schneider-Kreuznach and Carl Zeiss Jena. 1935 kostade en Ihagee Exakta Model B med Carl Zeiss Jena Tessar 5cm f/2,8 $125, vilket motsvarar $1730 idag, och en Ihagee Exakta Model B med Carl Zeiss Jena Biotar 5cm f/2,0 $225, vilket motsvarar $3200 i dagens pengavärde.

  Ihagees fabrik förstördes i de allierades bombningar 1945 och senare hamnade staden under Sovjetisk kontroll under dåvarande Öst-Tyskland. Pentacon införlivade Ihagee. Sista Exakta-modellen, RTL 1000, såldes 1969-1970. Man ser tydligt släktskapet med Praktica men den hade Exakta-bajonett.

  Den kamera du ser på bilden som är från vår egen samling och är en Ihagee Kine Exakta version 1.2.1 från 1936 så det är en mycket tidig modell. Byggd som ett kassaskåp, den är mycket gedigen. Ihagee tillverkade massor av modeller men här listar vi endast Kine Exakta:

  1936 (Kine) Exakta, version 1, 1400st tillverkade, ser nr 472000-486000, rund lupp
  1936 (Kine) Exakta, version 1.2.1, 13700st tillverkade, ser nr 484000-545000, rektangulär lupp
  1938 (Kine) Exakta, version 1.2.2, 21000st tillverkade, ser nr 530000-613000
  1945 (Kine) Exakta, version 1.2.3, 52700st tillverkade, ser nr 608000-650000
  1949 (Kine) Exakta II, version 2.1, 6100st tillverkade, ser nr 647000-655000
  1949 (Kine) Exakta II, version 2.2, 12000st tillverkade, ser nr 655000-673000
  1950 (Kine) Exakta II, version 2.3, vet ej antal tillverkade, ser nr 668000-673000
  1950 (Kine) Exakta V, version 3.1.1, 13000st tillverkade, ser nr 670000-684000
  1950 (Kine) Exakta,V version 3.1.2, 4300st tillverkade, ser nr 682000-690000
  1951 (Kine) Exakta V, version 3.2, 3900st tillverkade, ser nr 690000-693000
  1951 (Kine) Exakta VX, version 4.1, 40100st tillverkade, ser nr 691000-734000
  1953 (Kine) Exakta VX, version 4.2, 38700st tillverkade, ser nr 732000-772000
  1955 (Kine) Exakta VX, version 4.3, 37800st tillverkade, ser nr 772000-820000
  1956 (Kine) Exakta VX, version 4.4, 7700st tillverkade, ser nr okänt
  1956 (Kine) Exakta, version 5.1.1, 27800st tillverkade, ser nr 820000-852000
  1957 (Kine) Exakta, version 5.1.2, 17400st tillverkade, ser nr 850000-890000
  958 (Kine) Exakta, version 5.1.3, 71100st tillverkade, ser nr 860000-937000
  1960 (Kine) Exakta, version 5.2 65600st tillverkade, ser nr 935000-1010000
  963 (Kine) Exakta, version 6.0, 114400st tillverkade, ser nr 1000000-1126000
  1967 (Kine) Exakta, version 7.0, 104100st tillverkade, ser nr 1126000-1230000
  1969 (Kine) Exakta, version 8.1, 13300st tillverkade, ser nr 1500000-1530000
  1969 (Kine) Exakta, version 8.2, 72900st tillverkade, ser nr 1530000-1590000
  1969 (Kine) Exakta, version 9, 86000st tillverkade, ser nr 207000-290000

  Exakta har en sjävklar plats i en kamerasamling. Priserna varierar kraftigt beroende på modell och skick som vanligt. Antal tillverkade styr självklart prisbilden. Ett snittpris kanske är kring 1000-2000kr. Vår version ligger kring 3000-4000kr och jag har sett priser upp till 25000kr. 

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Nyhet: Sony uppdaterar!

  Nyhet

  Sony har släppt nya uppdateringar till sina två toppspelare A7 III och A7R III som du kan ladda ner och ladda in i din kamera redan nu! Följ länken nedan så hittar du rätt på den svenska support-sidan. Enkel guide finns i din bruksanvisning.

  Till din Sony A7 III: Sony A7 III firmware uppdatering 

  Till din Sony A7R III: Sony A7R III firmware uppdatering 

  Även till Sony A9 finns en hyfsat ny uppdatering som du hittar via länken nedan. 

  Till din Sony A9: Sony A7R III firmware uppdatering

 • PhotoExpo - Mikkel Fykse Engelschiøn

  Vill du också jobba mer med rörliga bilder? Missa då inte den här föreläsningen under PhotoExpo. Vi är så glada över att Mikkel Fykse Engelschiøn kommer till vår mässa och berättar om sitt arbete. Klicka genast in och läs mer här nedan.

  Att jobba med film har fått en ofantlig boom de senaste åren! Möjligheten att skapa snygga filmer blir tillgängliga för fler och många hittar en ny passion i att uttrycka sig med rörliga bilder. Vi är därför mycket entusiastiska över att Mikkel Fykse Engelschiøn kommer och besöker vår mässa den 27 oktober. Mikkel är en kompetent filmmakare med stor erfarenhet. Under hans föreläsning berättar han om uppdraget att skapa en promotion-video inför lanseringen av Fujifilm X-T3. Han berättar hur han och Daniel Teng arbetade med allt från planering och manus, till val av utrustning, och redigering. Mikkel kommer att ge dig flera tips på vad som verkligen är viktigt när du gör en video med actionsport. 

  Föreläsningen samt inträdet till hela PhotoExpo är gratis! 

  Mikkels föreläsning startar kl 10:00. 
  Varmt välkommen! 

  Här kan du läsa mer om PhotoExpo alla föreläsarna och vilka utställare som du kan träffa på plats! 
  PhotoExpo 2018

 • Test: Nikon Z7

  Test

  Nu har vi släppt testet på Z7 från Nikon och det är spännande att se hur bra den är då EOS R visade att de nya kamerorna kan vara bättre än förväntningarna och de befintliga modellerna. Mats har använt Z7 ett tag...

  Den kanske största revolutionen i Nikons historia är ett faktum, i alla fall sedan införandet av autofokus i slutet av 80-talet. Ett helt nytt kamerasystem med fullformatssensor - spegelfritt och med en helt ny bajonett - något som egentligen inte hänt sedan 1950-talet. Nikon Z7 är toppmodellen med bland annat 45,7 Megapixels CMOS-sensor, filmning i 4K med upp till 10-bitar och 4:2:2 färginformation, inbyggd 5-axlig bildstabilisering, ultrahögupplöst elektronisk sökare (3,7 Mpixel), ett nytt fokussystem med 493 st fasdetektionspunkter och seriebildtagning på upp till 9 bilder/s med aktiv motivföljande autofokus. 

  Läs mer här: Nikon Z7 kamerahus + adapter FTZ för Nikon F-objektiv

 • Välkommen till PhotoExpo

  Varmt välkommen till PhotoExpo 2018! Vår populära mässa kommer att gå av stapeln den 27 oktober på Nolia i Umeå så boka upp dagen redan nu. Föreläsare och program kommer du så småningom att kunna se via länken här nedan.

  Vi är fantastiskt glada att kunna inbjuda dig till årets upplaga av vår mässa. PhotoExpo 2018 arrangerar vi i vår hemstad Umeå och den är öppen för precis alla. Mässan kommer att bjuda på massor av roliga möten, föreläsningar, inspiration och bra erbjudanden för dig som är intresserad av foto och film, outdoor och mobiltelefoni så missa inte tillfället att titta in till oss. 

  MISSA INTE! Gör en föranmälan till mässan och var med och tävla om en DJI Spark, drönare (värde 5390kr)! 

  Tid: Lördagen 27 oktober 10-16 
  Plats: Nolia, Signalvägen 3, Umeå 

  Varmt välkommen! 

  PhotoExpo 2018 info och föranmälan

 • X-files: Nólsoy

  Denna vy ser man från Torshavn på Färöarna...

  Nólsoy är en av öarna som bildar Färöarna. Ön ligger belägen öster om Streymoy och har en yta på 10,3 km². Det högsta berget är Eggjarklettur med sina 372 meter och invånarantalet 2014 var 222. Ön är ca 9 km lång i nord-sydlig riktning. Vid öns södra udde finns en naturlig tunnel genom berget, som det går att åka båt igenom. Där finns även Borðan, öns fyr som byggdes 1893. Den var ett av mycket få mål på Färöarna som blev bombade under andra världskriget. Första anfallet av tyska flygplan kom 8 augusti 1941, då endast med kulsprutor. En assistent blev skadad men överlevde. 24 augusti 1941 kom nästa anfall och då med bomber som ledde till avsevärda materiella skador men lyckligtvis inga personskador. Tredje anfallet kom 30 oktober 1941 och då släpptes fem bomber varav fyra träffade området kring fyren men ingen av dessa exploderade. Två av dem gled vidare ut i havet. Den femte träffade vattnet direkt och exploderade där.

  Nólsoy utgjorde tidigare en egen kommun, men sedan januari 2005 tillhör Nólsoy Torshamns kommun. I Nólsoy finns en hamn varifrån det går färjor över till Torshamn. En båtfärd från Nólsoy över till Torshamn tar ungefär tjugo minuter. Eftersom den ligger rakt ut från Torshamn så kan man se ön enkelt från Torshamn. Mycket av konstnärens Johan Steffan Danielsens verk är målade på ön och föreställer sålunda olika delar av ön. Info från Wikipedia.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX50S + GF 250/4,0 R LM OIS WR, 1/250s, f/5,6 och ISO 100. 

  Se bilden i full upplösning >> 

  Bilderna i X-files ska allmänt inte betraktas som testbilder då de ofta är redigerade och många gånger på sätt som leder till ökat brus. Dessa bilder är mer för inspiration och allmänt bildintresse. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >> 

  /Thomas

 • Bättre belysning

  Magmod är märket som vi pratat om tidigare men som fortfarande är en nyhet för många. Om du gillar att använda belysning eller vill komma komma igång med att belysa så ska du kolla på dessa system - det är riktigt bra grejer!

  Enkelt att montera, väldigt lätt och smidigt att byta mellan tillbehör och till bra priser. Läs mer om Magmods produkter på respektive produktsida för det är ett kreativt system. Vi har ett antal kunder som använder Magmod och efter feedback från dessa så inser vi hur bra produkterna är. Kolla in kampanjen och beställ det du är sugen på via länken nedan. Har du fler frågor? Ring eller maila oss! 

  Läs mer här: MagMod sortiment och kampanj

 • PhotoExpo - Hannes Söderlund

  Vi ser verkligen fram emot att träffa dig på PhotoExpo i Umeå! Det är med glädje kan vi kan meddela att Hannes Söderlund kommer att bli en av våra föreläsare då Canon Roadshow finns på plats på mässan den 27 oktober. Visst kommer du också?

  Vi startar upp vår fredag med mycket goda nyheter. Hannes Söderlund kommer att finnas på plats i Umeå under vår mässa PhotoExpo. PhotoExpo är en av platserna där du kan se Canon Roadshow i år. Du får träffa Canons produktspecialister, testa nya Canon EOS R och höra vad Hannes som professionell fotograf tycker om kameran. Hannes arbetar med musikdokumentär- och reklamfoto och har rest jorden runt bland annat med världsartisten Steve Angello. 

  Hannes föreläsning startar 12:30. 
  Plats Nolia i Umeå 
  Gratis inträde! 

  Du kan se hela programmet och även föranmäla dig till mässan här nedan. 
  PS! Missa inte att tävla om en DJI Spark drönare värde 5390:- när du föranmäler dig! 

  Läs mer om PhotoExpo 2018 

 • Test: Canon EOS R

  Äntligen är det första ord som Mats startar med i sitt test av Canon EOS R. Äntligen är nämligen Canons första spegelfria kamera med fullformatssensor här och äntligen är den testad. Är du nyfiken på resultatet så titta genast in och läs mer. 

  Canon EOS R är en av nyheterna som gör den här hösten extra spännande. Mats har som vanligt gjort ett digert arbete med testningen och guidar dig kring alla funktionerna. Det finns både testbilder och testvideos att titta på, kolla in resultatet via länken här nedan. 

  Värt att nämna är att du också kommer att kunna titta mycket närmare på Canon EOS R under vår mässa PhotoExpo den 27 oktober.  Du kan se kameran på plats, prata med Canons produktspecialister och lyssna till proffsfotografen Hannes Söderlund som har arbetat med EOS R. Välkommen! 

  Canon EOS R - läs test här!

 • Fotohistoria: Fuji GS645S

  En underbar kamera med riktigt fin optik. Idag känner vi Fujifilm GFX50R som en smidig och bra mellanformatskamera, och mellanformat har alltid gett bättre bildresultat än småbild, eller fullformat som vi säger numera. Fujifilm har ett långt arv med denna typ av kamera och idag ska vi titta på en av dem.

  Mars 1983 släpper Fuji sin Fujica GS645 Professional. En mellanformatskamera med negativformatet 6x4,5. Den hade en EBC Fujinon 75mm f/3,4 optik med 5 linelement. Du ställde skärpan med hjälp av en bälg. Inbyggd ljusmätare. Den hade mätsökare.

  Oktober 1983 kommer Fujica GS645W Professional Wide som hade en EBC Fujion W 45mm f/5.6 optik med 6 linselement. Nu med snäckgång för fokusering. Optiken motsvarade 28mm på en fullformatare. Saknade mätsökare.

  Oktober 1984 kommer Fuji GS645S Professional Wide60 som hade en EBC Fujion W 60mm f/4 av Orthometar-typ. Det är den kameran som du ser på bilden. Det är också den som har den klassiska skyddsbågen runt optiken. Kameran hade mätsökare. Optiken på 60mm motsvarar 35mm på fullformat.

  De hade lysdioder i sökaren som visade exponeringen om den var +, - eller korrekt. Dessa kameror tog bilden på höjdformat som standard eftersom filmen löpte horisontellt. Den tog både 120 och 220-film. De kan upplevas lite plastiga men efter du använt en så känner du att de var verkligen inriktade på professionell fotografi.

  De är populärare som brukskameror än som samlarkameror, och priserna ligger från 2500kr till 5500kr beroende på modell och skick.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Tävling: Landskap

  Till CyberPhoto EXPO 2018 kommer vi att ha en tävling öppen tom måndag 15 oktober. Skicka in din bästa landskapsbild och du har chansen att vinna två presentkort och äran i vad vi tror blir tuff konkurrens. Läs reglerna innan du skickar in din bild!

  Under CyberPhoto EXPO 2018 (lördag 27 oktober, Umeå) kommer vi att printa vår egen jurys topp 20 och ha som utställning på plats. Förutom att ha platsat i topp 20 så kommer vi att ha ett "publikens pris" och ett där leverantörer, föreläsare och fotografer tillsammans väljer ut sin favorit. Vinnarna, eller vinnaren om man lyckas övertyga båda jurygrupperna, får 5000kr presentkort på CyberPhoto. 

  Totalt står alltså 10000kr i presentkort på spel! 

  Temat är landskap och det är ett (1) bidrag per person som gäller. Tolkningen är fri och det är fri efterbearbetning som gäller. Bilden som skickas in får bestå av flera exponeringar eller delar av flera bilder (tex att man skapar en bild med olika exponering på himmel och hav och sätter ihop till ett (1) bidrag), filter eller andra tekniker där det är du som fotograf som tagit allt material som återfinns i bilden. För frågor kring detta, maila oss. Bilden skickas in till blogg@cyberphoto.se och får max vara på 5 MB. Bilden måste infogas eller bifogas i mailet, inte länkas från en molnfunktion eller annan delningslösning. Juryns val kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren och anställda,eller nära vänner och familj till anställda på CyberPhoto får ej delta i tävlingen. Lycka till och tack på förhand! 

  Föranmäl dig till mässan och var med och påverka vad vi ska fokusera på. Dessutom kan du som föranmäler dig också vara med och tävla om en DJI Spark drönare (värde 5390:-). 

  Läs mer om Robert Ungh här och föranmäl dig till PhotoExpo 2018!

 • PhotoExpo - Göran Strand

  Resan mot PhotoExpo fortsätter och vi hoppas att vi får möjlighet att få träffa just dig på plats i Umeå den 27 oktober. Göran Strand kommer att vara en av många kunniga föreläsare som du kan lyssna till och prata med under vår mässa. 

  Höstmörkret har dykt upp på riktigt och med det även möjligheten att börja med astrofotografering. Vi är väldigt glada för att Göran Strand kommer och hjälper oss med heta tips i ämnet under vår fotomässa. Göran är en av Sveriges bästa astrofotografer och hans bilder har synts i allt från musikvideos, till NASA hemsida och här hemma i Sverige på frimärken. Bra jobbat! 

  PhotoExpo hålls den 27 oktober kl 10-16 på Nolia i Umeå. Gratis inträde! 

  Läs mer på vår informationssida. Här kan du även föranmäla dig och tävla om en DJI drönare värde 5390:-! 


  PhotoExpo 2018

 • Test: Viltrox VC-80 slider

  Test

  Mats har testat en slider i kolfiber för att se hur den är att arbeta med IRL och du kan läsa testet hos oss redan nu. Mer tester kommer de kommande veckorna då det är mycket nytt som lanserats - spännande!

  När jag bar omkring på Viltrox VC-80 med kameran monterad så började jag fundera på om den kanske skulle kunna fungera som videostabilisering också, så det var bara att prova. Genom att bara hålla glidskenan i ena handen och låta den hänga i vertikalt läge och med kameran placerad längst ner riktad framåt, vilket gav en känsla av "hundperspektiv", och ett klart bättre stabiliseringsresultat än förväntat. Jag hade även med mig ett macroobjektiv för att ta extrema närbilder i skala 2,5:1-5:1, och kom på att jag även kunde använda slidern som macrosläde, eftersom handhållen fotografering med ett sådant macroobjektiv ger väldigt stor risk för skakningsoskärpa och felfokusering. Finns säkert fler användningsområden och bara ens egna fantasi som sätter gränserna. 

  Läs mer här: Viltrox VC-80 Kolfiber slider 80cm