• Kameramonstret

  Vad har du i din kameraväska? Jag har ett monster!

  Lämnar jag en halvtom kameraväska öppen så får den garanterat en hårig gäst. Katter älskar lådor. Alla trånga utrymmen ska antingen provsittas eller provsovas. Precis när jag skulle ta en bild så gäspade hon stort. Bilden är tagen med Sony A7R II med Zeiss Batis 85/1,8 på f/2 så skärpedjupet räckte tyvärr bara till morrhåren på detta snapshot. Men bilder behöver inte alltid vara tekniskt fulländade för att vara kul. Belysningen var bara naturligt ljus från fönstret.

  /Thomas

 • Umeå: Canon on Tour

  Nu är det dags för Canon on Tour i Umeå och det blir fullspäckade två dagar - helt kostnadsfritt! Boka upp 13-14 april för att bli inspirerad och fylld med kunskap inför våren och sommaren tillsammans med oss och Canon. Välkommen!

  Anmälan gör du här: Canon on Tour - anmälan & information

  Platsen är 1646 Studios i Umeå, adress Lärlingsgatan 18 och du har chansen att träffa produktspecialister och kända fotografer under dessa dagar. Vi öppnar kl 15:00 båda dagarna och du kan boka in dig till valfria delar via länken ovanför. Vad sägs om om Magnus Wennman och Åsa Sjöström samt den finska naturfotografen Kimmo Ohtonen (känd från TV m.m.)? Canon visar alla produkter i sortimentet och vi erbjuder riktigt bra deals till alla besökare. Boka din plats redan nu och se till att vara på plats med oss och Canon!

  Se vår inbjudan på Youtube: Youtube: Canon on Tour - inbjudan!

 • Ricoh WG-M2

  Test

  Actionkamera med 4K är inte helt nytt men Ricoh kommer med en annorlunda modell som ska konkurrera med de självklara spelarna i klassen som Sony och huvudsakligen GoPro. Håller den måttet?

  Mats skriver: Ricoh WG-M2 filmar i hög kvalitet, och bäst resultat överlag tycker vi det blev i full HD 1080/60p, och med den snävare bildvinkeln "narrow" som ger ca 150 graders bildvinkel. I "wide"-läget som ger en bildvinkel på ca 202° är hörnskärpan inte den bästa, men i övrigt ser det mycket bra ut. Bildkvalitén vid stillbildsfotografering är däremot ganska medioker, så Ricoh WG-M2 lämpar sig absolut bäst för action och äventyrsfilmning etc.

  Hela testet och filmer hittar du här: Ricoh WG-M2 orange

 • SONY lanserar!

  Nyhet

  Sony har lanserat version III av RX10 och det är ett rejält objektiv man har satt dit på nyheten, motsvarande 24-600mm och ljusstyrka f/2,4-4 med Zeiss-logga, vilket borgar för att ambitionsnivån är högst satt!

  För dig som uppskattat RX10 och RX10 II eller funderat på en av dessa så finns nu ett tredje alternativ, RX10 III som har samma bildsensor som RX100 IV och RX10 II men som tar omfånget till en ny nivå med hela 600mm tele! Vädertätad och med en fin sökare så är RX10 III troligen drömkameran för många som gillar både filmning och fotografering och vi är myclet spända på att se hur den presterar i vårt test. 4K Video är en självklarhet i en produkt från Sony och i den här klassen och som vanligt har Sony fokuserat mycket på just video-delen och det ser man genom att den har full pixel readout, ingen \"pixel binning\" och tex S-Gamut och S-Log2 för dig som redigerar video på en högre nivå. Kort sagt, kompakt och komplett. Enligt information börjar den att säljas under april månad.

  Det mest intressanta idag är att man lanserar två nya objektiv för att bygga ut beståndet i det lite tunna sortiment man haft hittills. Först ut är ett fast 50mm f/1,8 FE som tecknar ut fullformat och blir lite av en standardglugg för den som vill ha ett enklare normalobjektiv till sin A7 eller A6000. Väger bara ca 190 gram och har fina glas inkl 1st asfäriskt. Närgräns på 0,45m och filterdiameter på 49mm. Preliminärt leveransstart i april.

  Den andra nyheten är ett FE 70-300mm med ljusstyrka 4,5-5,6 som har laddats med fina glas och glasbehandlingar. Närgränsen är på 0,9m, den har inbyggd bildstabilisering (OSS), fyra asfäriska glas varav två ED-glas, Nano AR-behandling för antireflex-egenskaper, 9 bländarlameller för snygg bokeh, 72mm filterdiameter och en vikt på 854 gram. Leveransstart i maj, preliminärt.


  Läs mer om produkterna:
  Sony DSC-RX10 III
  Sony FE 70-300/4,5-5,6 G OSS
  Sony FE 50/1,8


 • TÄVLING: Nya teman!

  TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD

  Nu kör vi igång med vårens stora fototävling och det är läge för dig som gillar att tävla att damma av kameran! Det är tre teman och det är riktigt, riktigt fina priser så se till att läsa all information och att sätta igång kreativiteten!

  Efter massor av inspel från många av er så blir det tre olika teman under våren. Du ser respektive tema och priser här nedan och se till att läsa villkoren innan du skickar in dina bidrag. Lycka till och vi säger redan nu TACK på förhand för ditt bidrag.

  Tema 1: Människan
  Fri tolkning av temat. Fri efterbehandling och bearbetning av bilden. Bilden/alla delar av bilden måste vara tagen/tagna av dig som skickar in bidraget. Du får tävla med ett (1) bidrag i denna kategori. Första pris är en Pentax K-1 (värde 19690kr), andra pris är ett valfritt fast Tamron-objektiv (35, 45, 85 eller 90mm) till valfri fattning och tredje pris är en valfri väska eller ryggsäck från LowePro (upp till 3000kr).

  Tema 2: Omöjligt
  Vi värdesätter kunskaper inom tex Photoshop och att leka med det bildmaterial som du har tagit. Bilden ska utgå från en bild eller flera bilder som du har tagit men får innehålla annat material. Du som tävlar med bidraget ska ha skapat bilden och du får tävla med ett (1) bidrag. Här belönar vi kreativitet och kvaliteten på arbetet. Bästa bilden ger fotografen ett presentkort på 5000kr hos CyberPhoto AB.

  Tema 3: Miniatyr
  Fri tolkning av temat. Fri tolkning av temat. Fri efterbehandling och bearbetning av bilden. Bilden/alla delar av bilden måste vara tagen/tagna av dig som skickar in bidraget. Du får tävla med ett (1) bidrag i denna kategori. Bästa bilden ger fotografen ett presentkort på 5000kr hos CyberPhoto AB.

  Villkor: Du får skicka in bidrag i alla grenar, dock max 1 per kategori. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Juryns beslut kan ej överklagas. Den tävlande måste följa grenspecifika regler. Tävlingsvinsten regleras inom en månad efter avslutad tävling. Tävlingsperioden är tom 13 juni 2016. Bidraget får max vara på 3 MB, skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se. Skicka ej .zip eller andra komprimerade format eller länkar till nätbaserad lagring. Endast bifogade bilder deltar i tävlingen. Bilderna får innehålla vattenstämpel eller logo men tänk på att det kan påverka bedömningen av ditt bidrag. Vi förbehåller oss rätten att använda bilderna i Bloggen, Instagram och Facebook i samband med tävlingen.

 • NIKONHELG!

  Märket som är en av de absolut mest kända och populära inom fotografering är Nikon. Du kanske är som de flesta på CyberPhoto, en av de som någon gång de senaste årtiondena har använt en Nikon? Nu dedikerar vi en helg till denna gigant.

  Vi har testat det mesta från Nikon och du kan läsa de testerna på vår hemsida och du kan se en del av filmerna via länkarna nedan. För oss som kört analogt så har vi säkert flera kameramodeller som man minns med glädje och har man bara plåtat digitalt så har fejden med konkurrenten Canon varit intensiv periodvis - utvecklingen drevs på snabbt tack vare detta! Vi tänker tillbaka till 2007 och lanseringen av D3 och D300, kamerorna som gjorde Nikon otroligt starka i semipro och pro-segmentet då väntetiden på kameran kunde vara upp till ett halvår från att man beställde sitt exemplar.

  Passar på att tipsa om NX-D, programvaran som finns kostnadsfritt på Nikons hemsida och om du vill ha en guide för att komma igång med det så har vi en film om det här nedan - du hittar den på vår Youtube-kanal. Också den helt gratis :)

  Dynamiskt omfång och låga brusnivåer på höga ISO har varit kännetecken för Nikon sedan dess och även om andra förknippas mera med video idag så var D90 den första DSLR-kameran med videoinspelning och den presenterades 27 augusti 2008. Vilken modell var den första Nikon som du använde? Skriv gärna en rad som kommentar om dina Nikon-minnen. Se till att läsa tester, kolla in våra filmer och gör en bra deal på någon av Nikon-modellerna som vi har på kampanj i helgen - vad sägs om att uppgradera till en D810 med 36 mpixel i helgen? Läge för det!

  Några exempel på våra filmer:
  Youtube: Nikon P900 - massor av zooom!
  Youtube: Nikon D7200 - fågelfotografering
  Youtube: Nikon NX-D - gratis programvara
  Youtube: Nikon 300 PF VR - nyhet!
  Youtube: Nikon D810, D750, D4s - upplösning

  Flera filmer hittar du på vår Youtube-kanal! • Sony SLT-A68

  Test

  Sonys modeller med E-fattning har hamnat i strålkastarljuset men kamerorna med A-fattning har inte slutat att utvecklas och vi har testat den nya SLT-A68 nu för att se hur den står sig mot de starkaste i det konventionella lägret, Canon och Nikon.

  Mats skriver: Nya lillebrodern till A77 II är inriktad mot nybörjare och lite mer avancerade hobbyfotografer. Det är alltså en modern kamera som man kan utvecklas mycket med. A68 har en fast monterad halvgenomskinlig spegel, vilket gör att man kunnat använda traditionell fasdetektionsteknik för autofokusen. På ren svenska innebär det seriebildtagning med upp till 8 bilder/s och med fungerande autofokus. Autofokussystemet imponerar på fler punkter, t ex har det 79 st fokusfält (fasdetekterande), vilket är världsledande för denna typ av kamera.

  Läs hela testet här: Sony Alpha SLT-A68 test

 • Ring emellan

  Vi vill tipsa om en produktgrupp som många inte tänker på eller som man kanske inte vet om ens? Är du ny inom fotografering så är mellanringar troligen en ny produkt men det kan vara värt att kolla in det...

  Vi har gjort en film som handlar om mellanringar och den hittar du via länken nedan. Helt enkelt är det ringar som du använder mellan objektivet och kamerahuset och som gör att du får en bättre närgräns och kan börja med makrofotografering. Ett objektiv avsett för detta är generellt alltid en bättre lösning men det är kul att börja med och det kostar relativt lite vilket gör det till en bra början! Om du har frågor kring mellanringar så ring eller maila oss så hjälper vi dig mer än gärna.

  Film om mellanringar: Youtube: Fota macro med mellanringar
  Här hittar du mellanringar: Mellanringar i sortimentet

 • Canon EF 24-70/4L IS USM

  Test

  24-70mm, en brännvidd som klingar väl och idag finns det flera alternativ när det kommer till denna och närliggande omfång och då är frågan hur Canons variant med ljusstyrka f/4 står sig i konkurrensen.

  Mats skriver: EF 24-70/4L känns robust och välbyggd. Bra känsla i både fokus och zoomring. Att objektivet växer ca 3 cm i 70mm-läget är kanske mindre trevligt, men växer vid zoomning gör nästan alla normalzoomar. Maximala närgränsen på ca 20 cm aktiveras med en macro-knapp vid sidan om objektivet, och ger en avbildningsskala på 1:1.42 (0,7x). I vanliga zoomläget ligger närgränsen på 38 cm (från sensorn).

  Resten hittar du här: Canon EF 24-70/4L IS USM

 • Öppet i påsk

  Nu är det snart dags för påsk och vi hoppas att du får en riktigt fin sådan och att vädret är med oss! Se till att få med kameran för det börjar att bli läge för vackra vår- och vårvinterbilder nu med det varma ljuset och skarpa skuggorna.

  Vi kör öppet som vanligt hela vägen fram till påsk och har stängt långfredag och annandag påsk. Ring, maila eller besök oss fram till skärtorsdagen för att fylla kameraväskan med det som saknas. Om du gillar att tävla så ska du hålla ögonen öppna för i påskhelgen startar vi vårens stora fototävling med tre olika teman! Allt om tävlingen kommer givetvis i Bloggen, på Facebook och på vår Instagram (cyberphoto_se). Leta gärna upp oss och följ oss där.

  Glad påsk!

 • IRIX introduceras!

  Nyhet

  Ett nytt objektivmärke att lägga på minnet är IRIX. Man släpper ett 15mm f/2,4 till att börja med och den kommer i två versione, Blackstone som är en rejälare version som väger lite mera men är byggd för dig som behöver maximal hållbarhet.

  Den enklare versionen heter Firefly men de har samma bildprestanda men olika känsla och den enklare varianten är lättare och smidigare och att föredra om du inte arbetar i tuffa miljöer. Bländare 2,4-22, nio bländarlameller, 95mm filterdiameter och en ny ytbehandling (Neutrino) för att minimera ghosting, flares och andra optiska effekter man inte vill ha. Ett par ED-glas och totalt 15 glas i 11 grupper gör att den väger lite, Firefly ca 600gr och Blackstone ca 100gr till. Man kan använda filter (95mm). IRIX skriver och poängterar att denna manuella (fokus) glugg är avsedd och utvecklad för högupplösta kameror och därför passar bra till dagens Nikon och Canon (och Sony) med höga upplösningar och att man utvecklat den för att ge bra prestanda även när sensorn är på 50+ Mpixel. Kommer med Nikon, Canon och Pentax-fattning.

  Pris och leveranstid kommer under våren 2016.

  Boka ditt exemplar här: IRIX 15mm f/2,4 boka här

 • Inspiration: Timelapse

  Känner du att inspirationen inte räcker till? Är det lite tråkigt med fotograferingen just nu? Serkan Günes tipsade oss förra veckan om att skapa ett projekt om vi vill skapa motivation och ett projekt skulle kunna vara timelapse.

  När det gäller timelapse så har du nytta av din kunskap när det gäller fotografering och kommer till bild. Komposition och teknisk korrekthet är lika viktiga och det är mer likt fotografering än film så det är inte alltför klurigt att komma igång. Patrik, en av våra kunder, har gjort denna timelapse på första försöket och det borde inspirera dig till att testa: Youtube: Timelapse Lysekil.

  Det finns massor av häftiga timelapse på Youtube och ett annat inspirerande förslag hittar du här: Youtube: Timelapse Macro. Du kan använda din kunskap och dina produkter för att göra en timelapse inom makro, porträtt eller landskap. Börja enkelt så att du får in förståelsen, sök på "time lapse" på Youtube och låt dig inspireras! Det finns en färdig timelapse-funktion i många kameror (läs våra tester) vilket förenklar proceduren så klart. Kanske det här är vårens projekt för dig?

  Se även vår egen film här: Youtube: Timelapse - en börjanl

 • Dörr DMF-15 TTL makroblixt

  Test

  En makroblixt blir lätt en förskräckelse då priserna kan vara relativt höga även om det också i regel är mycket bra produkter. Tyska Dörr har tagit fram en modell som blir lite snällare mot plånboken och då är frågan...duger den?

  Läs Mats test här: Dörr DMF-15 TTL makroblixt för Canon

 • Uppdatering av GH4

  Nyhet

  Panasonic lanserar en uppdatering (Firmware) till GH4 som gör att den blir lite modernare och fortfarande hänger med i matchen som ett mycket bra val för dig som vill filma. Eller plåta, men fokus är på filmningen!

  Vad ger uppdateringen? Man får 4K Photo vilket ett flertal nyare modeller har från början vilket är serier av bilder i 4K som gör att du kan välja ut den "perfekta bilden" i ca 8 Mpixel och då man använder kraften i videoinspelningen så blir det i regel väldigt bra. Vi har testat detta en hel del och det fungerar mycket bra så länge man inte behöver maxa ut bildkvaliteten. Skulle påstå att för de flesta användare är det en mycket användbar funktion.

  Post Focus kommer in i GH4 tack vare uppdateringen, en funktion som möjliggör flyttande av skärpan i en bild tack vare teknik som möjliggör flera exponeringar med fokusplan på olika djup. Det här kombinerat med 4K Photo är funktioner som vi räknar med kommer i olika former från andra tillverkare men just nu är det Panasonic som går i fronten. Även förbättrad möjlighet till seriebildtagning med blixt är en fördel med uppdateringen. Den kommer att finnas tillgänglig via Panasonics hemsida i slutet av mars.

 • PZ ger nya möjligheter

  Nyhet

  Canon har tagit fram en hel del innovativa produkter, vissa mer intressanta än andra, och en produkt som inte gjort så mycket väsen av sig men som faktiskt är en riktigt smart och bra produkt är PZ-E1. Men vad är det?

  När systemkamerorna kom med video-inspelning så var det inte bara jubel utan även en hel del kunder som inte kände behovet eller som anade att det ändå inte blir en ersättare för en konventionell videokamera så fokus-system och mycket annat är avsett för bästa möjliga stillbildsprestanda och inte video. Det öppnades nya möjligheter med kort skärpedjup, bra hög-ISO-egenskaper och variationen av objektiv men det ersatte inte en videokamera i de flesta avseenden.

  Canon har en ny produkt som gör att man kan kombinera funktioner på ett sätt som gör att man både får en bra systemkamera för stillbilder och video och produkten är PZ-E1. Objektiv med motorzoom och steglös eller mjuk fokusering finns ju redan? Ja, det är sant, men när man istället vill plåta stillbilder är motorzoom ingen höjdare och att byta objektiv är heller inte den smartaste lösningen då det blir dyrt att ha dubbla uppsättningar och det tar plats. PZ-E1 är en mycket bra lösning.

  Det fungerar så att du kopplar på en mindre enhet på ditt objektiv och då får du motorzoom och en trådlös styrning där du kan styra filmningen med din smartphone eller surfplatta genom en bra app, Canon Camera Connect. PZ-E1 fungerar idag bara till Canons nya 18-135mm men vi är säkra på att kompatibiliteten kommer att breddas med nya objektiv kommande år. Helt enkelt så använder du ditt objektiv som vanligt när du tar stillbilder och när du vill filma monterar du PZ-E1 som ger ett bättre grepp, motordriven zoom och möjligheten att välja mellan långsam eller snabb zoom. Långsam ger en mjuk och filmisk effekt som ger dynamik i vissa lägen. Kort sagt så kan du ersätta din videokamera och din förra systemkamera med denna kombo med tex nya EOS 80D.

  Läs mera, se en film och boka ditt exemplar här: Canon PZ-E1, motorzoomadapter

 • Igen!

  Himlen levererade ikväll. Igen!

  En riktigt trevlig show på himlen ikväll och som sågs i stora delar av Sverige. När man står sådär vid sidan av vägen med varseljacka på sig och kameran på stativ så är det konstigt nog ingen som kör för fort. Jag gissar att 95% tror att det är en hastighetskontroll.

  Jag använde en Sony A7R II + Zeiss Batis 25/2, 4s f/2, ISO 1000.

  /Thomas

 • Ny film: Panasonic CM1

  Dagens film handlar om telefonen som har en riktig kamera, eller är det kameran man kan ringa med? Oavsett vad så är det en häftig och bra produkt som gör att man blir köpsugen...

  Du hittar filmen här: Youtube: Vi testar Panasonic Lumix CM1

  Produkten hittar du här: Panasonic Lumix DMC-CM1

 • Nikon AF-S 24/1,4 G ED

  Test

  Vi testar Nikons fasta 24:a med ljusstyrka 1,4 idag och det är ett objektiv som många av oss skulle vilja ha i vår kameraväska. Den så populära 14-24 täcker upp till denna brännvidd men vilken ska man välja?

  Mats skriver: Tack vare den höga ljusstyrkan kan man effektivt begränsa skärpedjupet i sina bilder, för att t ex separera ett skarpt huvudmotivet mot en mjukt utsuddad bakgrund (bokeh). Samtidigt gör förstås ljusstyrkan att objektivet är synnerligen väl lämpat för fotografering i sämre ljusförhållanden, såsom inomhusmiljöer med begränsad belysning, kvälls - och nattbilder.

  Resten hittar du här: Nikon AF-S 24/1,4 G ED

 • Need for green

  Då lyste himlen upp igen...

  Trots moln och alltför sent så började himlen att visa vad den kan. Bara att hoppa upp ur sängen och gnugga ögonen. Minneskort in i kameran, kolla batteriet, och iväg. Ingen fantastisk show och endast i grönt tyvärr, men det var härligt att uppleva ändå.

  Övre bilden: En delförstoring från en av nattens bilder. Ett flygplan som passerar i motivfältet och gav en intressant ufo-effekt.

  Nedre bilden: Månen lyste så mycket den orkade nere vid horisonten, men lyckades inte gömma norrskenets dans.

  Jag använde en Sony A7R II och ett Sigma 20/1,4 till Canon via Metabones adapter. 4s, f/2.0, ISO 1000.

  /Thomas

 • Capture Lens

  Test

  Vi har testat Capture Lens från Peak Design och du kan läsa Mats snabbtest på vår hemsida redan nu! Peak Design har överraskat med väldigt bra prylar och det är flera nya produkter på gång som vi tror kan bli riktigt populära...

  Mats skriver: Att ta med sig flera objektiv till kameran kan ibland vara en utmaning, och i synnerhet ifall man behöver byta objektiv ofta. För dig som fotograferar sport, bröllop, action eller vid olika events är detta ett suveränt hjälmedel! Peak Design Capture Lens är tillbehöret för dig som kanske redan har ett Peak Designs clip-bältesfäste, eller någon av deras smarta Slide-kameraremmar.

  Handla senast 25 mars så sparar du 20% med rabattkoden: CAPLENS2 (i kundvagnen).

  Läs testet här: Test av Capture Lens

 • Serkan Günes föreläser

  Vi har möjligheten att presentera Serkan Günes den 17 mars 2016 för en öppen föreläsning helt utan kostnad här i Umeå! Boka din plats redan nu så att du inte missar denna chans att bli inspirerad inför våren, platser kvar!

  Fujifilm presenterar Serkan som är en av de utvalda fotograferna att testa X-Pro2 redan innan lanseringen. Kvällen börjar 17:00 med produktdemo och möjlighet att träffa personal från Fujifilm och att se de nya produkterna X70, X-E2S och självklart X-Pro2. Vi bjuder på fika och vårt sällskap också! Kl 18:00 börjar föreläsningen och har du anmält dig och fått en bekräftelse är du hjärtligt välkommen!

  Anmäl dig till blogg@cyberphoto.se. Platsen är 1646 Studios, Lärlingsgatan 18, Umeå.

 • Firmware Sigma

  Nyhet

  Sigma lanserar en ny firmware till 150-600mm objektiven för Canon och Nikon som kan installeras via USB-dockan som köps till. En ny firmware, är det värt att byta? Sigma meddelar att autofokusen blir upp till 50% snabbare!

  I snitt ska förbättringen vara ca 20% men som bäst upp till 50% snabbare vilket så klart blir märkbart för oss som använder Sigmas fina 150-600mm-objektiv och det här är både verklighet nu förstås men även en försmak av hur det kommer att vara i framtiden när man kan uppdatera sina produkter för att göra de bättre. Tamron har nyligen lanserat en kontakt-docka för uppdatering av objektiven också så det är något man bör kika på att köpa om man använder Sigma eller Tamron, du hittar länken nedan.

  Läs testet på Sigmas 150-600mm här:
  Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Contemporary
  Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Sports

  USB-dockan hittar du här:
  Sigma USB-dockningsstation

  Firmware hittar du här:
  SIGMA Optimization Pro

 • Häst 2

  Den här hästbilden har vi fått inskickad av Marcel och visst ser det otroligt härligt ut? Även om man inte har upplevt det själv så kan man tänka sig in i att rida fram genom vildmarken som i en westernfilm...

  Marcel skriver: Tänkte dela med er en av många bilder från förra helgens ridtur. Det finns faktiskt andra sätt att njuta av det fina vintervädret här uppe i Swedish Lapland. Jag hade återigen chansen att få följa med på en tredagars tur i skogen, utan el och rinnande vatten, helt enkelt ett udda äventyr som man lätt blir beroende av. Att utforska vårt fina landskap från hästryggen är enastående och går ej uppleva på något annat sätt. Sorry, en skoter kommer inte ens i närheten. Det "största" är nog att galoppera över en frusen sjö ihop med sina kompisar, lite som easyrider fast på häst!

  Tack för bilden och texten!

 • Fujifilm i helgen!

  Från att nästan vara uträknade under en period så kom Fujifilm tillbaka starkt och hittade X-konceptet som blivit en succé! Vi gillar produkterna man lanserat de senaste åren och nya X-Pro2 och X-E2s är inga undantag...

  X100-serien är ikonisk och nya X70 från Fujifilm är en mycket fin kamera i sitt segment och du kan läsa vårt test här: Fujifilm X70 svart. En mycket kompetent kamera som ryms i fickan och har den känslan man förväntar sig från en Fujifilm. X100 fortsätter att tugga på och systemkamerorna är populära alltjämt. Du kan läsa testerna på de flesta produkter från Fujifilm och en favorit för oss är 56:an som finns i två versioner. Vilken ska man välja? Läs gärna det testet här: Fujifilm Fujinon XF 56/1,2 R APD.

  X-Pro2 fick vi känna på i slutet av 2015 och vi blev redan då imponerade över känslan i den och som du kan läsa i testet så är det en bra efterträdare till X-Pro1 som är en av de spegelfria kameror vi sålt mest av någonsin. Sökaren är fantastiskt fin och den 2:an känns allmänt som en bra mix av retro och modernt men en touch av den mera exklusiva kameravärlden där bla Leica återfinns. Det är inte så konstigt att många Leica-användare har gått över till Fujifilm de senaste åren...

  Passa på att köpa en X-T1 eller X-T10 i helgen, vi erbjuder ett riktigt bra pris samt en cashback från Fujifilm, det samma gäller objektiv som du kan göra en bra deal på i helgen kombinerat med cashback på de fasta objektiven. Kampanjen gäller hela helgen även om produkterna tar slut i lager - mera kameror och objektiv kommer redan nästa vecka! Passa på att läsa våra tester under helgen och lär känna Fujifilm via länkarna nedan.

  Trevlig helg!

  Fujifilm X-Pro 2 kamerahus
  Fujifilm X-T1 kamerahus
  Fujifilm X-T10 kamerahus silver

 • Sony Alpha A6300

  Test

  Nu är testet av A6300 klart och vi kommer inom kort med en film där vi går igenom en del huvudpunkter kring A6300. Du hittar testet, som vanligt, kostnadsfritt på vår hemsida. Hoppas att du får en stunds bra läsning!

  Mats som har testat skriver: Vad kan då nya A6300 bidra med för att göra en bra kamera ännu bättre? Bland nyheterna finns bland annat en nydesignad 24,2 Mpixelsbildsensor, filmning i 4K, nytt autofokussytem med hela 425 st fasdetektionspunkter och marknadsledande responstid. Kameran presterar bildserier med upp till 11 bilder/s med kontinuerlig motivföljande autofokus och exponeringsautomatik. Stöd för WiFI och NFC gör det lätt att överföra filer till din mobiltelefon/surfplatta och att fjärrstyra kameran.

  Läs hela testet här: Sony Alpha A6300 test

 • Ny EOS!

  Nyhet

  Canon lanserar EOS 1300D idag, en hlt ny kamera som är för dig som vill ta bilder (enkelt) och att dela de lika enkelt. Fokus ligger på WiFi och NFC som tillsammans med Canons (riktigt bra!) app ger en enkel överföring.

  Vi har tidigare berömt Canon för deras appar och de fortsätter att utveckla dessa till deras nyare kameror vilket gör att man visar hur viktigt den här funktionen och förmågan är för dem och för kunderna. Idag förutsätter vi att en ny kamera har trådlös överföring och gärna även kontroll för i alla fall enklare funktion via den trådlösa kopplingen. EOS 1300D är ingen banbrytande produkt men det blir ett bra val för många användare. Med 18 Mpixel-sensor och vettiga specifikationer samt det största värdet: tillgången till massor av bra objektiv, så är EOS 1300D intressant!

  Pris blir ca 3590kr inkl moms för huset och 4690kr för kit med 18-55mm IS. Leverans under april 2016.

  Boka ditt exemplar här:
  Canon EOS 1300D hus
  Canon EOS 1300D hus + EF-S 18-55/3,5-5,6 IS III

 • Ny film: Produkttest

  Test

  Idag har vi testat en gammal goding, en 50 år gammal modell men som tuffar på fortfarande och vi vet många är nyfikna på. Om du har någon minut över så klicka på länken nedan och höj volymen.

  Se filmen här: Youtube: Johannes testar gammal goding!

  Läs testet här: Klicka här

 • Sony A6300 på plats!

  Nyhet

  Nu har vi A6300 på plats för test och vi går igenom den från topp till tå för att du ska få veta så mycket som möjligt om den. Även att vi vet så mycket som möjligt om den också, så klart! Och det första intrycket är mycket bra!

  A6000 är en succé och en efterföljare, eller rättare sagt storebror (det finns potentiellt utrymme för en A6100 och A6200 i sortimentet), är på sin plats och nu har vi den på plats, A6300. Första leveransen av kamerorna är det säljstart för imorgon, torsdag 10 mars. Vårt testexemplar går varm nu och vi har redan plåtat och filmat en hel del med den och hittills är allt enligt förväntningarna. Vi väntar tills testet är klart innan vi kommer med vår slutgiltiga slutsats om den men snabbheten och exaktheten i autofokusen är slående och formatet är väldigt "trevligt" om man får använda ett så tråkigt ord. Måste be om ursäkt till Sony men A6300 är så "lagom" och då menar vi inte på ett tråkigt sätt utan positivt. Allt sitter som bara där...

  Mats jobbar just nu med filmtestet och när vi är klarar kommer ett utförligt test. Du kan boka ditt exemplar och läsa mera här:
  Sony A6300 produktinformation

 • Panasonic Lumix DMC-TZ80

  Test

  TZ-serien är och har varit en succé med all rätt i många år och nu har vi testat den nyaste varianten, TZ80. Den tar över stafettpinnen från TZ70 som har sålt i tusentals exemplar i Sverige med 4K Video och en ny sensor med högre upplösning.

  Man har laddat kameran full av funktioner så gillar du att kunna göra mycket med din kamera och att vara kreativ så är Panasonic generellt i topp och med TZ80 visar man vägen i denna klass. Förutom 4K Video så erbjuder den Time Lapse, Focus Peaking, Post Focus, Panorama, HDR, RAW-format, Stop Motion, 3D-bilder och mycket, mycket mera! Det är egentligen galet hur mycket funktioner man fått in i detta lilla format...oj, man låter gammal när man imponeras av ny teknik!

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DMC-TZ80 test

 • Serkan & Fujifilm på besök!

  Vi har möjligheten att presentera Serkan Günes den 17 mars 2016 för en öppen föreläsning helt utan kostnad här i Umeå! Boka din plats redan nu så att du inte missar denna chans att bli inspirerad inför våren.

  Fujifilm presenterar Serkan som är en av de utvalda fotograferna att testa X-Pro2 redan innan lanseringen. Kvällen börjar 17:00 med produktdemo och möjlighet att träffa personal från Fujifilm och att se de nya produkterna X70, X-E2S och självklart X-Pro2. Vi bjuder på fika och vårt sällskap också! Kl 18:00 börjar föreläsningen och har du anmält dig och fått en bekräftelse är du hjärtligt välkommen!

  Anmäl dig till blogg@cyberphoto.se. Platsen är 1646 Studios, Lärlingsgatan 18, Umeå. Först till kvarn...

 • Jobba på Gräddvägen!

  Vi behöver hjälp i sommar och det kanske är din hjälp vi behöver? Vi söker dig som vill jobba hos oss och är glad, positiv, driven och snabb på att lära dig nytt. Stämmer de dragen in på dig så skicka en ansökan på en gång!

  Arbetsuppgiften är att ta hand om kunder på telefon, mail och i vår butik och det är full fart under sommaren! Vi tycker att det vore superkul om du skickar in din ansökan så fort som möjligt då vi planerar sommaren just nu. Semesterperioden för oss är vecka 25-32 och den viktigaste perioden är 27-31. Vi vill att du uppfyller kriterierna ovan(glad, positiv och driven!) och ett plus är om du kan en del om foto & mobilt redan och har arbetat i en butik, restaurang eller liknande, men vi prioriterar att hitta rätt person som tillför glädje i sommar. Senaste ansökningsdatum är 21 mars 2016.

  Skicka in din ansökan till tobias@cyberphoto.se eller dela med dig av detta inlägg till dina vänner!

 • Olympus PEN-F

  Test

  Idag släpper vi testet av PEN-F eller PEN F från Olympus och det är första testet av den nya 20 mpixel-sensorn i en Olympus. Kameran har många varit nyfikna på, troligen mest pga sitt utseende och sin stil. Den är riktigt snygg!

  Mats skriver: Olympus fortsätter att hämta inspiration från äldre kultmodeller i sin design - och kombinera det med den senaste tekniken från den digitala eran. Nya Pen-F bär till och med samma namn som sin inspirationskälla från 60-talet. Innanför retroskalet hittar man Olympus bästa teknik, delvis lånad från E-M5 Mark II. Det handlar bland annat om en 20 Mpixels bildsensor, en elektronisk sökare av högsta klass och höga prestanda vad gäller korta slutartider och snabba bildserier. Hur kan man bättre kombinera gammalt med nytt?

  Läs allt här: Olympus PEN-F kamerahus svart

 • Ny film: Nikon 300 PF

  Det här är ett objektiv som hyllats i många tester och vi är fortfarande väldigt förtjusta i det och blir imponerade över prestandan och formatet. Nu har vi släppt en film om denna mycket kompetenta kamrat till din Nikon!

  Du hittar filmen här: Youtube: Nikon 300mm PF - Vi testar!

  Se till att välja minst HD-kvalitet för bästa upplevelse! Bilderna tagna med detta objektiv av oss.

 • Bättre ljud

  Röde är märket som många inom foto & video känner igen idag och man har flera mycket bra produkter i sitt sortiment. Roger har kikat närmare på två av dem som vi kan rekommendera för dig som vill ha bra ljud till bra pris!

  Roger skriver: n mycket smidig och väljudande riktmikrofon för video och DSLR-kameror. Passar de allra flesta kameror som ger spänning ut via 3,5 mm mikrofoningången (dock ej Canons videokameror). VideoMicro är en kompakt mikrofon som förbättrar ljudkvaliteten på dina videoinspelningar. Den har en högkvalitativ kondensatorkapsel som ger mycket hög ljudkvalitet och går att använda med ett brett utbud av kameror.

  Läs resten här: Röde VideoMicro

  Den andra produkten Roger berättar om: Nytt professionellt trådlöst mikrofonsystem från RØDE, komplett med myggmikrofon, ficksändare och mottagare, samt 3,5 mm stereotelekabel för anslutning till ex.vis DSLR eller videokamera. Systemet använder det nya 2,4GHz frekvensbandet med 128-bitars krypterad digital överföring, där signalen kontinuerligt växlar mellan olika frekvenser och automatiskt väljer den som har starkast signal. Kitet anväder 24-bitar i 44,1 kHz standard, vilket ger en mycker bra ljudkvalitet, dessutom med en räckvidd på upp till 100 meter.

  Läs resten här: Röde Link Filmmaker Kit trådlöst myggmikrofonsystem

 • Panasonic Lumix DMC-CM1

  Test

  Vi har den på lager igen...Panasonics CM1 och det kommer en film om den inom kort som visar hur bra och smart den är. En smartphone med en riktigt bra kamera är något de flesta av oss vill ha, eller hur?

  Du kan redan nu läsa testet hos oss: Den högkänsliga 1-tums MOS-sensorn är sju gånger större än de brukar vara i mobiltelefon och helt i klass med en avancerad kompaktkamera. Tack vare det kompakta formatet har optiken en mycket god ljusstyrka och ger ett utmärkt bildresultat med försumbart bildbrus, även vid sämre ljusförhållanden och höga ISO-tal. CM1 ger skarpa och dynamiska bilder med detaljerade motiv mot en perfekt oskarp bakgrund.

  Resten hittar du här: Panasonic Lumix DMC-CM1

 • Tamron AF SP 24-70/2,8 Di VC USD

  En ny rykande färsk test av detta fina objektiv...

  Ett mycket prisvärt objektiv som just nu är ännu mera prisvärt då du får med DXO OpticsPro 10 på köpet, värde 1990kr!

  Mats skriver bland annat så här: Känns för övrigt mycket rejält och robust med lämpligt motstånd i fokus och zoomring. Autofokus jobbar relativt tyst och snabbt och det går fint att finjustera fokus manuellt även när optiken står i AF-läge...

  Läs hela testen >>

 • DJI Phantom 4

  Nyhet

  Efter en succé-resa med de tidigare modellerna kommer nu Phantom 4 som ser ut som en Phantom 3 och vid första anblicken inte verkar så spännande men den kommer med revolutionerande funktioner som gör att man känner habegäret växa...

  Se filmen om den på vår produktsida och boka ditt exemplar (utan köptvång) redan nu: DJI Phantom 4

 • Byt in hos oss!

  Just nu har vi hög efterfrågan på begagnade kamerahus och tele-objektiv, i synnerhet fasta sådana från Nikon och Canon. Har du funderat på en ny kamera eller ett nytt objektiv så maila våra inbyteskillar redan nu!

  Vi kan byta in produkter oavsett vart du bor i Sverige. Det gör att alla kan byta in produkter hos oss och vi ordnar en fraktsedel (per mail eller post) som gör att du skickar in din produkt utan kostnad! Har du funderingar kring detta så maila inbyte@cyberphoto.se för mera information. Det är i synnerhet kamerahus i mellansegmentet (Nikon D7000, D7100, Canon EOS 60D, 7D) och uppåt (Nikon D800, D4, Canon 5D Mark II, III, 1D) som är mest intressant men även kamerahus från Sony, Panasonic, Olympus och Pentax. Men maila oss vad du har och i vilket skick de är så ska vi se vad vi kan erbjuda. Även om du vill sälja dina produkter utan att köpa nytt är det av intresse. Återkom till oss per mail så hjälper vi dig, tack på förhand!

 • Zeiss Otus 28/1,4

  Test

  Nu släpper vi vårt test av den nya och fantastiska 28:an från Zeiss. Du behöver inte läsa mellan raderna för att inse att vi gillar den. Det är väldigt, väldigt mycket pengar så kraven är högt ställda från början.

  Första man möts av är en rejäl klump till objektiv som inte direkt är välkomnande utan man blir lite smått negativ till en början då vikt och smidighet är viktiga faktorer när det gäller fotoprylar. Men känslan är klinisk och teknisk perfekt, otroligt vad man lyckats med! Plötsligt så blir man snarare nyfiken på hur bilderna blir då man i alla fall inte prioriterat storlek, vikt eller smidighet...

  Mats skriver: Zeiss tar kanske inte bara världsrekord i skärpa med denna optik, de vinner förmodligen även i storlek och tyngd bland samtliga vidvinkelobjektiv anpassade för småbildsformatet. Canon-versionen är lite tyngre än till Nikon och väger närmare 1,4 kilo (i förhållande till t ex Canon EF 400/5,6L USM som väger bara 1,25 kilo). Fokusreglaget går med näst intill perfekt motstånd och är väldigt exakt i sin inställning.

  Läs resten här: Zeiss Otus 28/1,4, för Canon EF/EOS (ZE)