• Fjälltur

  Fredag och vi har fortfarande en betryggande mängd sommar framför oss - det kan inte bli bättre! Idag får vi rapport från Jens Olofsson som har gjort en fiskeresa till Arjeplogsfjällen. Njut och må den här dagen och hämta lite inspiration från Jens.

  Det är klokt att förflytta sig till en plats som bjuder på något bättre väder och det verkar onekligen härligt i Arjeplogsfjällen. I alla fall om man får lita på bildmaterialet. Tusen tack för att du delar med dig. Jens berättar också om en praktisk detalj i sitt mail till oss:

  "Denna gång provade jag Capture fästet från Peak Design. Mycket smidigt att ha kameran på axelremen till ryggsäcken. Använde min Sony a77 och ett Tamron 17-50mm som satt mycket säkert fast trots hopp och vadningar över jockar/bäckar."

  Vi får in mycket glad respons på Peak Designs fina fästen och remmar. Du hittar dem här:

  Titta närmare på produkterna från Peak Design


  Vi önskar dig en fin helg med massor av tur - fjälltur - fisketur - kontur - kultur - eller vad du nu längtar efter!

 • Canon ME20F-SH

  Nyhet

  Canon har idag presenterat en mycket spännande professionell videoprodukt. Modellen heter ME20F-SH och man har gett den tillägget "Multi-Purpose". Det unika med modellen är bland annat att den medger extremt hög ljuskänslighet (upp till ISO 4 000 000) och därför kan filma i svåra mörkerförhållanden. Dessutom har den EF-fattning, som gör att man har tillgång till en mängd objektiv från EOS-systemet för användning även på denna kamera.

  De främsta användningsområdena för kameran, och dess extremt ljuskänsliga 2,26 Mpixels fullformatssensor, är förstås förhållanden som inte går att filma med vanliga kameror. Nattfilmning, filmning under vatten, i grottor, i astronomiska sammanhang eller för bevakningstillämpningar. Filmning kan ske helt utan hjälpbelysning ner till 0,0005 lux, alltså cirka 1/10000 av den belysning en standardvideokamera kräver.

  Utmärkande egenskaper i korthet:
  Filmning vid ultralåga belysningsnivåer (med ISO upp till 4 000 000)
  Högkvalitetsfilmning i Full HD 1080p/1080i/720p
  Flexibla kontrollmöjligheter med automatiska och manuella inställningar
  Kompatibel med en stor mängd objektiv i Canons EF-system (EOS)
  Möjlighet till fjärrstyrning av kamerans funktioner
  Inbyggt valbart gråfilter (ND) och IR-filter (filtrerar bort IR-strålning)
  Liten och lätt för enkel anpassning till olika tillämpningar
  Dubbla SDI-utgångar, HDMI-utgång och ingångar för extern mikrofon och fjärrstyrning, bland annat

  Modellen förväntas börja levereras i december 2015 via utvalda handlare.


  Mer information kommer inom kort...

 • Sista chansen!

  Du missar väl inte slutspurten av vårt förmånliga erbjudande på Canonprodukter? I några dagar till kan du dela upp din betalning på 30 månader - utan ränta eller uppläggningsavgift. Och flera av modellerna har även en Wacom-platta på köpet!

  Har du funderat på att köpa 7D Mark II eller någon annan av Canons något dyrare modeller så tipsar vi om sommarens hittills bästa erbjudande. Vi erbjuder dig en mycket förmånlig delbetalning när du köper din nya Canon-produkt. Kampanjen gäller produkter mellan 8000-50000kr*/styck, inkl moms. Du betalar ingen ränta (0%) och vi bjuder på uppläggningsavgiften (395kr), dvs du betalar endast köpesbeloppet delat på 30 månader och en aviavgift på 29kr per månad. Du hittar 30mån betalsätt i kundvagnen när du checkar ut.

  Dessutom får du just nu med en Wacom platta och 1 års programvara och tjänster från Adobe om du väljer att köpa 7D Mark II, 70D, 6D eller 5D Mark III.

  Passa på - erbjudandet gäller bara t o m den 31 juli 2015!


  Här kan du läsa mer om kameran:

  Canon EOS 7D Mark II hus

  *Enda undantagen i kampanjen är Canon EOS 5Ds och EOS 5Ds R.

 • Exotiska Sverige

  Man behöver inte resa särskilt långt för att se exotiska djur i Sverige. Vi har massor av insekter och andra mindre djur som i rätt ljus, rätt tid på året och på dygnet ter sig fantastiska på bild - som denna fjäril!

  En helt blå fjäril som är otroligt vacker på bild, den finns i Sverige precis som tex nässelfjäril och många andra fjärilsarter som ser rent utav exotiska ut på bild. Det gäller dock att hinna fånga den på bild och att ha rätt prylar. Behöver du prylar så är vi rätt ställe och Sverige är rätt ställe för själva djuren så bingo, du bor och lever på rätt ställe för exotisk fjärilsfotografering :) Dessutom har vi allemansrätten...

  Foto: Thomas Lövgren. Bilden tagen med ett Panasonic Leica Macro-Elmarit 45/28 på fri hand.

  Vet du vilken fjäril detta är?

 • Blicken

  Vår tävling med temat Fågel fortlöper och den här bilden har vi fått in av Christian Strömqvist och det vi gillar är att det inte är en "typisk" fågelbild utan snarare ett porträtt av en fågel.

  Kreativitet belönas så klart när det kommer in så mycket bidrag till tävlingen och vi gillar Christians "annorlunda" fågelbild. Vi hoppas att du är motiverad att vara med i tävlingen som du läser mera om längre ned i Bloggen. Finns en hel del fågelbilder i bloggen om du bläddrar så det ska finnas inspiration till oss alla. • Köttätare

  Då tänker vi automatiskt på rovdjur som björn, lejon eller kanske järv men vi har en mindre variant som finns lite här och där. Sileshårssläktet (Drosera) innehåller ca 100 kärrlevande arter som även finns här!

  Växten har blad med både känsel och rörelseförmåga och reagerar på rörelse och kontakt med den klibbiga avsöndringen som sitter på dem. Även kringliggande tentakler eller blad böjer sig för att "hjälpa till" och om det som fastnat innehåller protein (tex en insekt) så utsöndras ett enzym, likt matsmältningsvätska, som smälter och löser upp proteinerna och "sugs" upp av blader. Endast hudskelettet blir kvar. På bilden kan man se rester av insekternas hudskelett...

  Nog om växterna men visst vore det häftigt med ett bra macro-objektiv? Kolla in kampanjen på Tamrons fina 90mm till Canon och Nikon som finns i ett begränsat antal. Läs mera via länkarna:

  Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 (Canon)
  Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 (Nikon) • Vinnare korad - Meopta-tävlingen!

  Nu är vinnare korad och vi gillar osjälviska vinnare, det är ju trevligare att ge än att få heter det. Camilla Sandmark heter vinnaren och är från Gävle, vi säger Grattis till ett sikte värde 11690kr!

  Hon har svarat rätt på båda jaktfrågorna och den vinnande motiveringen lyder: En bättre födelsedagspresent skulle jag inte kunna hitta till min pappa,om jag så letade i veckor... Han har varit hängiven jägare och haft ett stort intresse av djur och natur i stort sett hela sitt liv och han har lärt mig massor. Vi delar det intresset,förutom det där med att jaga. En sådan här fin gåva skulle jag aldrig ha råd med själv,så det skulle ju vara kul om jag hade turen med mig och pappa skulle få en riktigt fin 70-års present!

  Vi hoppas att Camilla blir superglad och att Camillas pappa blir snäppet gladare ändå med det här superfina siktet som han nu kommer att kunna använda i höst. Grattis än en gång och ett stort tack till alla er som medverkade i denna tävling!

  Mera om Meostar R2 hittar du här: Meopta Meostar R2 kikarsikten

 • XF90 på test

  Vi har påbörjat testet av Fujifilms nya 90mm objektiv och som vanligt med Fujifilm (de har skämt bort oss fotografer) så är det ett objektiv som levererar. Man blir lika glad varje gång...

  Jag använder inte Fujifilm till vardags privat men är alltid förväntansfull när det gäller att få testa deras nya objektiv för jag har aldrig blivit missnöjd. Ibland levererar de vad man förväntar sig vilket är bra nog men ofta överlevererar deras objektiv. Nya XF 90 f/2,0 LM WR är inget undantag utan man blir positivt överraskad redan när man ser bilderna i kameran. En mjuk, gräddig bokeh och användbar skärpemässigt redan på f/2,0. Vi kommer att grotta in oss mera i denna och Mats kommer att komplettera med ett djupgående test men vi kommer att visa bilder under kommande veckor från detta objektiv. Tack vare objektiven är jag personligen sugen på att testa Fujifilm även privat...och det kanske du också är? Hör av dig till oss om du har frågor kring dessa kameror. Dessutom är det Cashback just nu...

  Läs mera och beställ här: Fujifilm Fujinon XF 90/2 R LM WR • Fredagsmys

  Ett ord som verkligen slagit igenom men idag är det fredag, semester eller inte, så är det en ovanligt trevlig dag. Dessutom får många lön idag så vad kan vara bättre än en fredag i juli med lön? Kanske att få tid att plåta också?

  Den här vackra bilden har vi fått från Roger Westerberg till vår tävling på temat fågel och det är en varm, trevlig och mysig bild. Hoppas att du också får lite tid att bege dig ut med kameran till helgen, det ska många av oss på CyberPhoto göra! Vi finns på plats, utan semesterstängt, på telefon 09:30-17:00 med uppehåll för lunch 12-13 och Lagershopen i Umeå är öppen 10:00-17:00 utan lunchstängt. Passerar du Umeå så är du hjärtligt välkommen in och hälsa på eller att handla.

  Ha en trevlig fredag!

 • Nikon 1 Nikkor 10/2,8

  Test

  Vi har testat många objektiv för Nikons 1-serie och nu är det dags för nästa, nämligen 10mm f/2,8. Det här systemet är rätt populärt och i synnerhet AW1 som är vattentät har sålt bra...kanske du också har sneglat på denna?

  Så här skriver Mats: På grund av den lilla sensorn i Nikon 1-kamerorna bör man också helst undvika att använda mindre bländaröppningar än f/8. Anledningen är att diffraktion (sämre skärpa) framträder tidigare ju mindre sensorn är, och f/8 motsvarar ur den synpunkten minst två steg mindre bländartal jämfört med en kamera med fullformatssensor och motsvarande brännvidd på objektivet.

  Diffraktion, du kanske frågar dig vad det är? Det är ett fenomen som uppstår i objektiv och försämrar den optiska upplösningen. Eftersom graden av diffraktion blir högre vid en mindre bländaröppning så går det helt emot det man då oftast vill, att få hög skärpa i bilden vid mindre bländaröppning. Hur hög grad av diffraktion man får beror delvis på hur man konstruerat objektivet och som sagt den valda bländaröppningen. När bländaröppningen görs mindre (högre f-tal) så passerar större andel av ljuset kanten på bländaren, på sin väg mot sensorn. Ljuset böjs då mer eller mindre. Det blir en effekt likt den som uppkommer när du klämmer ihop änden på din trädgårdsslang, strålen är inte längre samlad utan sprids bredare. Fenomenet gör bl a att ljuset sprids på flera pixlar än om den hade kommit in genom en större bländaröppning, rakt in och träffat en pixel och gett bildinformation. Ljuset \"blöder\" alltså över till andra pixlar och leder först till skärpeförluster (mikrokontrast) och efterhand också till tydliga kontrastförluster när bländaröppningen blir ännu mindre. Du kan testa detta genom att ta en bild på något som visar upplösning på ett bra sätt, t ex tyg, en karta eller något annat med mycket detaljer eller struktur. Ta samma bild på bländare 8, 11, 16 osv för att se skillnaden i upplösning och kontrast.

  En följd av detta är att man på en sensor med större pixlar får en mindre synlig effekt av diffraktion än om man har mindre pixlar på sensorn (på samma bländartal). Sony A7S har endast 12 Mpixel för att vara en mästare i dåligt ljus, vilket också gör att diffraktionen syns betydligt mindre i bilden än om man har en A7R på 36 Mpixel om man använder samma objektiv och inställningar. Detta förutsatt att man betraktar den mer högupplösta bilden i större storlek förstås. Skalar man ner 36 Mpixels bilden till 12 Mpixel är det inte alls säkert att man märker att den mer högupplösta sensor är \"känsligare\" för diffraktion.

  Så i jakten på högre skärpa och upplösning kan efffekten bli det motsatta så testa dina favoritgluggar en regnig dag för hitta den ultimata skärpan när det gäller bländartalet så vet du det när det är dags för landskap eller andra genrer där maximal skärpa och upplösning uppskattas.

  Nog om diffraktion - här kan du läsa dagens test: Nikon 1 Nikkor 10/2,8 (svart)

 • Utmaning i sommar!

  Du har väl inte missat vår tävling på temat fågel? Hela sommaren har du på dig att fånga en härlig fågelbild och ta chansen att vinna ett Tamron 150-600mm som pris - det vore väl något?

  Den här bilden har Kent Bredahl skickat in till oss och vi gillar den skarpt. Det gäller att fånga rätt ögonblick och visst har Kent lyckats med denna unga och fina ladusvala som skriker efter mera mat. Se till att anta utmaningen att fånga en fågel på bild, gärna på ett kreativt sätt, som fångar vår uppmärksamhet och gör dig till vinnare! Reglerna läser du längre ned i Bloggen men kortfattat får du tävla med ett (1) bidrag som skickas in till blogg@cyberphoto.se senast 31 aug. Fri efterbehandling och efterbearbetning, du ska ha tagit bilden och ha rätten till den. Hoppas att du är en av oss som inte plåtar fåglar normalt sett men antar utmaningen och kan komma med något kreativt.

  Tack till alla bidrag som redan kommit in, fantastiskt roligt att få bläddra bland dessa för att se hur duktiga fotografer vi har ute i landet! • Vackert värre

  Det har varit många vackra kvällar i sommar även om värmen saknas men det syns ju inte på bild. Den här bilden har Thomas tagit igår kväll utanför Robertsfors här i Västerbotten. Svårt att inte bli berörd när man har den vyn framför sig...

  Några små tips för dig som ska ta en bild med en vy är att alltid se till att horisonten är vågrät. Det stör ögat och i många fall förstör det upplevelsen av bilden om horisonten är sned. Förhållandet mellan hur mycket himmel och land (eller vatten) i bilden är inte ett fast värde utan handlar om hur man vill att det ska se ut. Personligen brukar jag ha ca 1/3 himmel och använda vidvinkel för att få bilden att efterlikna det jag upplever när jag var på plats. Eftersom man vid landskapsfotografering vill ha mycket detaljer och dynamik och då kan exponeringen för att få med både himlen (som ofta är lite ljusare än hav / land) bli lite trixigt att få till. Man kan ta flera exponeringar och kompensera åt olika håll och sen bygga ihop en bra bild hemma eller så gör man så att man använder ett avtonat gråfilter som mörkar ner himlen något för att få en jämnare exponering och därigenom en härlig dynamik och ett bra tryck i bilden.

  Läs mera om dessa filter här: Dörr Halvtonat gråfilter 77mm

  Ett annat tips är att sänka ner ditt stativ så att du testar att fotografera landskap från ett lägre perspektiv än när du står upp. Man får mera av förgrunden och det blir lättare att sugas in i bilden. Försök att hitta en balans mellan förgrund och himlen så att ingen av dem är betydligt ljusare än det andra för antingen blir det tråkigt med en utfrätt och livlös himmel, eller så tar förgrunden över hela bilden. Och de bästa dagarna är de stormigaste, molnigaste och blåsigaste...

  Lycka till!

 • Ny film: Nikon AW130 Action

  Vi har testat Nikon AW130 ute i verkligheten och du får följa med upp på höjder och ner i djupen med Johannes som visar hur bra den här kameran är för dig som är en aktiv kille eller tjej!

  Du hittar filmen här: Youtube: Nikon Coolpix AW130

 • Panasonic del 2

  Nyhet

  Nya GX8 och FZ300 lanserades förra veckan men det räckte inte med det, Panasonic introducerar och lanserar inom optik och det är rätt spännande funktioner och objektiv som man skvallrar om.

  Två objektiv som man berättar lite mera om är 25mm f/1,7 i G-serien och ett 100-400mm f/4-6,3 som spontant verkar vara relativt klara för marknaden. Ett 25mm med bra ljusstyrka är inte helt fel men den som vi fastnar för är det andra objektivet som kommer att motsvara 200-800mm (35mm format) på ett Micro 4/3-kamerahus när det gäller bildutsnitt. Det gör att en Micro 4/3-fotograf nu kan kika närmare på fågelfotografering och andra genrer som kräver mycket brännvidd. Enligt Panasonic innehåller det nya objektiv stöd för nyaste autofokusen och funktion Post Focus som vi kommer till strax. Man har lovat en mycket effektiv bildstabilisering, låg vikt och smidigt format för att kunna fungera handhållet. Logon Leica DG kommer på detta objektiv vilket skvallrar om att det kan bli riktigt bra, test kommer så fort testexemplar finns att få tag i!

  Post Focus. Det är en ny funktion som utnyttjar 4K-fotograferingen som Panasonic trummar hårt för och som gör det möjligt för gemene man att få relativt högupplösta actionbilder på ett mycket enkelt sätt, vi gillar funktionen. Post Focus gör helt enkelt att du som fotograf kan i efterhand välja vart du vill att fokus ska hamna. Vi kommer att testa funktionen när de nya kamerorna GX8 och FZ300 uppdateras med denna funktion (via firmware under hösten 2015) för att se hur användbart det är. Man säger också att "flera kameror" kommer att få denna uppgradering, ska vi gissa på nya G7 och kanske även GX7, GH4 och GM5? Återstår att se...

 • Jagad!

  Zacke har skickat in den här häftiga bilden som verkligen är ett ögonblick fångat på bild. Måsen ser ut att åka snålskjuts på den mäktiga havsörnen men hur är storyn egentligen?

  Bilden är tagen vid Svenska Högarna i våras där måsen försökte, och lyckades, jaga bort havsörnen. Stundvis "landade" den på ryggen och såg ut att åka snålskjuts men intentionen var att irritera den större fågeln för att få lite lugn och ro. Ska vi gissa att måsen har sitt bo i närheten? Häftig bild som visar att man alltid ska vara redo. Tack för en härlig bild, Zacke!

 • Zeiss Batis 25/2,0

  Test

  Nu kommer testet på Sonys Batis 25mm och vi vet att många har sneglat på denna glugg så se till att läsa testet ordentligt för att få en uppfattning om det är vad du ska lägga pengarna på i sommar...

  Mats skriver: Med en närgräns på bara 20 cm gör att man kan jobba nära sina motiv och hitta nya perspektiv, samtidigt som den korta brännvidden ger möjlighet till relativt långa skärpedjup - samtidigt som ljusstyrkan förstås även ger möjlighet att korta upp skärpedjupet för en mjuk och harmonisk bakgrundsoskärpa.

  Resten av testet och alla testbilder finner du här: Zeiss Batis 25/2,0 för Sony E-fattning (fullformat)

 • Chock?

  Glenn Fahlgren har skickat in den här bilden med benämningen sötchock i stugan och visst skulle man få lite av en chock om man såg det här i en blomkruka i sommarstugan?

  Det är en trevlig sorts chock så man blir nog inte annat än glad. Kan du se vad det är för art dessa söta små ungar tillhör? Har du en bra fågelbild så var med i vår tävling på temat Fågel och ta chansen att vinna ett Tamron 150-600mm värde ca 11000kr för höstens fortsatta bravader i skog och mark. Tävlingen pågår augusti ut så du har god tid på dig att planera och genomföra en fototripp med målet att ta vinnarbilden :)

 • Mer sol

  Härliga sommar...

  Även om sommaren varit lite knagglig så har det hittills varit några fina dagar, här i alla fall, och många vackra kvällar...

  Bilden är tagen med Nikon 35/1,4 på fullformatskamera.

  /Thomas

 • Vingar

  Sommarnätter...

  Sent en sommarnatt så fotograferade jag naturen i det mjukaste ljus som finns. Tyvärr så fann myggen mig väldigt smaklig, så jag gav upp ganska snabbt och på vägen hemåt så hittade jag denna lilla vän.

  Jag använde ett Nikon Macro 105/2,8 på f/4,8 till denna bild.

  /Thomas

 • Panasonic lanserar!

  Nyhet

  Panasonic lanserar två nya kameror som vi tror kan bli riktigt populära med tanke på föregångarna och den succé man har hittat med i synnerhet FZ-serien och ljusstyrka f/2,8 rakt igenom. Nu kommer uppdateringen!

  FZ300 får 25-600mm omfång med f/2,8 rakt igenom och nu med 4K-filmning. Vi har haft många och åter många supernöjda kunder med FZ200 och FZ1000 så vi hoppas, och tror, att FZ300 fortsätter i samma anda. Vädertätning, inbyggd WiFi, bättre skärm, sökare och 4K video gör att den blir mycket intressant för många. Mera information om FZ300 kommer på vår hemsida inom kort. Den andra nyheten är GX8 som ersätter GX7 med en helt ny sensor på över 20 mpixel (!), vädertätning, 4K Video och en ny avancerad bildstabilisering som ska slå ner den 5-axliga från konkurrenterna och toppen. Panasonic DMC-GX8 blir flaggskeppet. Säljstart ca 24 augusti.

  Läs mer om DMC-GX8 här!

  Läs mer om DMC-FZ300 här! • Mjau

  Att vi gillar både katter och hundar har nog framgått i denna blogg...

  Vid ett tillfälle när jag var ute och fotograferade i en gammal bondgård som låg långt ifrån allt, så träffade jag en kelig liten kattfröken. Hon älskade att gosa med mitt stativ och därför fick det bli en bild av det idag på bloggen. Ser ni hur skönt det är? Kanske man skulle prova själv...

  Bilden är tagen med Panasonic Leica Summilux 15/1,7 på f/2,5

  /Thomas

 • Sony FE 90/2,8 G OSS Macro

  Test

  Vi har nu på sommaren testat Sonys 90mm Macro för fullformats-kamerorna med E-fattning. Väderskyddad och med inbyggd, effektiv stabilisering gör att den känns professionell och lämpar sig även för filmning...

  Så här skriver Mats: Äntligen ett riktigt bra objektiv med Sony E-fattning som det inte står Zeiss på. Sony har tidigare inte lyckats frambringa lika vassa gluggar som Zeiss, som exempelvis Zeiss FE 55/1,8 ZA, FE 35mm f/1,4 & f/2,8 ZA-varianterna samt Loxia och Batis objektiven. Men med FE 90/2,8 G OSS Macro kan nu också Sony sälla sig till skaran av de bäst presterande objektiven med E-fattning. Fantastiskt trevligt och jag hoppas Sony fortsätter i samma riktning!

  Kolla in alla testbilder och resten av testet här: Sony FE 90/2,8 G OSS Macro, för Sony E-fattning (fullformat)

 • Scotland

  Scotland är otroligt vackert...

  Jag kollade igenom lite bilder som jag tidigare tagit därifrån och tänkte dela med mig av en bild på detta praktfulla slott som heter Dunrobin Castle. Det har sitt ursprung redan från 1200-talet och har sedan dess byggts ut och byggts om. En brand förstörde stora delar av interiören 1915.

  Skulle bli ett bra pussel.

  /Thomas • Vädret

  Samtalsämnet i sommar har varit vädret, som vanligt, men tyvärr har väl värmen uteblivit förutom några korta visiter med upp emot 30 grader. Däremot är vädret rätt bra för fotografering och det märker vi på hur många bidrag vi får i vår tävling!

  Temat är fågel och vinsten är ett Tamron 150-600mm värde ca 11000kr. Ovan ser du en bild inskickad av Gustav Wikström som vi verkligen gillar. Härligt ljus och en väl avvägd kontrast och färgskala. Mycket vacker bild som inspirerar till att kliva upp tidigt i ottan för att fånga den där vinnarbilden. Se till att ha det som sommarprojekt att fotografera fågel om du inte har provat det förut, risken är att du fastnar...

  Mera info om tävlingen hittar du om du bläddrar i Bloggen.

 • Himmelskt

  Förringa inte en solnedgång...

  Förringa inte en soluppgång heller. Denna bild föreställer en solnedgång över en myr i djupaste norrland.

  Bilden är tagen med en fast 28mm på fullformat.

  /Thomas


 • Zeiss Batis 85/1,8

  Test

  Att Zeiss levererar bra optik är det nog ingen som undgått. Men sällan ser vi Mats så nöjd som när han har en riktigt bra optik framför kamerahuset. Han använder uttryck som "Perfekt som porträtt-tele", "Det är en fröjd..." och "Fantastiskt bra!" när det gäller Zeiss Batis 85/1,8. För att läsa testet klickar du på länken nedan.

  Zeiss Batis 85/1,8

  Nu tar vi en skön helgvila och hoppas på fina förutsättningar för fotografering!

 • Midnatt

  Midnattssolens land...

  Sverige är härligt på sommaren. Trots att midsommar passerats sedan länge så hänger de ljusa nätterna kvar. Denna bild är tagen vid midnatt på en övervuxen väg. Fullformat och 50mm på f/1,4.

  /Thomas

 • Cobra

  Varje onsdagskväll samlas ett stort gäng bilentusiaster här i Umeå...

  Det är förvånansvärt många människor och bilar som besöker denna träff på Gammlia. Stämningen är trevlig och det är en stor mångfald av bilar.

  Denna bild är från förra onsdagen och är tagen med Samyangs imponerande 135/2,0 med en fullformatskamera.

  /Thomas

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Nya EX-modellen får efternamnet RT, precis som strorebror 600, som får radiobaserad trådlös TTL-funktion. 430EX III RT är namnet på den nyfödda och den är både mindre, lättare och snabbare än föregångaren.

  Canon lanserar denna för att ersätta nuvarande 430 EX II och det känns som en modern och bra uppdatering. I lådan medföljer en mjuk väska, ett litet stativ, bouncer-adapter, färgfilter, bouncer, filterhållare och självklart bruksanvisning och garantisedel. Mera information om denna nyhet kommer inom kort, du hittar blixten här: Canon Speedlite 430EX III-RT Speed

 • Blomstertid

  Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor, du nalkas ljuva sommar, då gräs och gröda gror.

  Vår mest älskade sommarpsalm är skriven av kyrkoherden Israel Kolmodin (1643 - 1709) och inspiration hämtade han under sina stunder vid Hångers källa; det sägs att han brukade promenera från bostaden vid Lärbro kyrka, förbi Gann ödekyrka till Hångers.

  Bilden är tagen vid Hångers källa på Gotland och jag använde ett 21mm objektiv på en fullformatskamera.

  /Thomas

 • Ihåg?

  Kommer du ihåg våren?

  För en kort tid sedan strävade vårblommorna upp genom den tillplattade naturen, och nu blommar det överallt. Denna bild är från maj här uppe i norr. Bilden är tagen med Panasonic Leica 45/2,8 Macro.

  /Thomas

 • Hero4 Session

  Nyhet

  GoPro släpper Hero4 Session. Ett kraftpaket i miniformat. Väger endast 74g! Klarar filmning i 1920 x 1440 /30p alternativt 1920 x 1080 i 60p, samt stillbilder upp till 8Mp. Hero4 Session använder samma standardfäste som övriga GoPro modeller, tack för det.

  GoPro HERO4 Session

 • Sommar

  Det finns tråkiga och alltför vanliga motiv...

  Detta är ett exempel på ett sådant. Men med superkort skärpedjup och en underbar bokeh så blir det tråkiga helt plötsligt lite mer spännande och faktiskt väldigt vackert. Jag använde ett Panasonic Leica Nocticron 42,5/1,2 på just f/1,2 till detta motiv.

  /Thomas

 • Vid fågel

  Att fotografera fågel är inte bara möjligt med telezoom eller fasta tele-objektiv utan du kan göra som Erik Phersson som använt Fujifilms fantastiska 10-24mm för att fånga denna bild.

  När detta objektiv lanserades så blev Mats, vår testare, lyrisk och skrev: Jag har nog aldrig sett bättre bildresultat tagna med någon liknande vidvinkelzoom! Fujinon XF 10-24/4 R OIS ger riktigt bra skärpa över hela bilden nedbländat bara ett steg. Jag har heller inte upptäckt några optiska problem på bilderna som de kommer direkt ur kameran. Alla bilder ovan är tagna i JPEG format med en Fujifilm X-T1, och resultatet blir så otroligt bra att man känner snart inget större behov av RAW-format längre.

  Du kan läsa hela testet här: Fujifilm Fujinon XF 10-24/4 R OIS

 • Nya objektiv från Nikon

  Nyhet

  Idag lanserar Nikon tre nya objektiv. Två stycken supertelen, en 500mm samt en 600mm, som väger 20 respektive 25 procent mindre än föregångarna. Garanterat många som inte klagar över den lilla detaljen. Dessutom lanseras ett zoomobjektiv i DX-serien. Ett 16-80mm f/2,8-4 och även den får man anse som en lättviktare, endast 480g.

  Nikon om dagens nyheter: Nikon lanserar idag två nya professionella superteleobjektiv som är lättast i klassen: AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR och AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR.

  I och med dessa nya objektiv förbättrar Nikon prestandan och minskar vikten avsevärt för de två berömda superteleobjektiven. Den nya 500mm f/4E väger 20 procent mindre än sin föregångare och den nya 600mm f/4E väger otroliga 25 procent mindre.

  Båda objektiven har en helt ny optisk utformning som använder fluoritglaselement med låg vikt, samt Nano Crystal Coat och ED-glas. Den imponerande viktminskningen är möjlig genom att man har använt fluoritelement och en konstruktion med magnesiumlegering. Båda objektiven innehåller ny teknik. Det finns bland annat en elektromagnetiskt styrd bländare för konsekvent och mer exakt exponering under snabba bildserier – en funktion som alla som tar sportbilder med snabba rörelser kommer att uppskatta.

  Idag presenterar Nikon även ett helt nytt högpresterande zoomobjektiv i DX-format. NIKKOR DX 16–80mm f/2.8–4 är ett ljusstarkt och lätt objektiv i ett väldigt kompakt format och är perfekt för fotografer som ställer höga krav på sin utrustning.

  Detta avancerade och kompakta zoomobjektiv är perfekt att ha med på resan tack vare perfekt balans och en vikt på endast 480 g. Den stora brännvidden på 16–80 mm täcker de flesta fotograferings ­situationer, från svepande landskap till porträtt. Det ljusstarka objektivet, bländare f/2.8–4, ger en stor fördel vid svag belysning och Nikons imponerande vibrationsreducering på fyra steg ser till att bilderna blir skarpa även vid långa slutartider.

  Nikon AF-S DX 16-80/2,8-4 E ED VR
  Nikon AF-S 500/4,0 E FL ED VR
  Nikon AF-S 600/4,0 E FL ED VR

 • Orange

  När det gäller fotografering så berättade en av våra gästföreläsare om hur han alltid letar bakgrund först och sedan objekt för bilden. Den här bilden visar hur en passande bakgrund förstärker bilden!

  Daniel Nilsson har skickat in denna bild som visar hur färgen och mönstret i bakgrunden passar objektet och tillsammans skapar en vacker färgskala som gör bilden till ett mycket vackert motiv. Nästan så det ser ut som en bakgrund i en studio men vi tror att det är helt naturligt i detta fall. Exponering och bakgrund gör denna bild till en bra bild...

  Bilden är inskickad som ett bidrag till vår tävling där man tävlar om ett objektiv (Tamron 150-600mm) till ett värde av ca 11000kr tom 31 augusti 2015.

 • Canon PowerShot G3 X

  Test

  Som vi redan nämnt är Canon PowerShot G3 X dels vädertätad (dock ej vattentät skall nämnas), har ett enormt zoomomfång och fylld till bredden med den senaste tekniken. Räcker det för att förvärva den åtråvärda Toppklasstämpeln hos oss? Mats har såklart synat den i sömmarna och gett domen...

  Mats skriver bland annat: Rekommenderar Canon Powershot G3 X för dig där prisnivån inte är den avgörande faktorn, utan som istället är ute efter en kompakt och robust samt väderskyddad superzoomare av den bättre sorten för både stillbilder och film.

  Läs hela testet här: Canon PowerShot G3 X

 • Vinnarblicken!

  Vår tävling på temat fågel fortsätter och bidragen ramlar in. Hans Svensson har skickat in det här bidraget som visar naturens gång med vinnare och förlorare och visst är det en vinnarblick denna sparvhök visar exempel på?

  Du läser mera om tävlingen längre ned i Bloggen. Om du tvekar på att delta så glöm inte att priset är ett Tamron 150-600mm värde ca 11000kr som står på spel! Det är ett av våra absoluta favoritobjektiv och har en bildstabilisering som är mycket imponerande vilket gör det möjligt att fotografera handhållet, även på full brännvidd. Läs mera om detta objektiv här: Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD