Vackert värre

Det har varit många vackra kvällar i sommar även om värmen saknas men det syns ju inte på bild. Den här bilden har Thomas tagit igår kväll utanför Robertsfors här i Västerbotten. Svårt att inte bli berörd när man har den vyn framför sig...

Några små tips för dig som ska ta en bild med en vy är att alltid se till att horisonten är vågrät. Det stör ögat och i många fall förstör det upplevelsen av bilden om horisonten är sned. Förhållandet mellan hur mycket himmel och land (eller vatten) i bilden är inte ett fast värde utan handlar om hur man vill att det ska se ut. Personligen brukar jag ha ca 1/3 himmel och använda vidvinkel för att få bilden att efterlikna det jag upplever när jag var på plats. Eftersom man vid landskapsfotografering vill ha mycket detaljer och dynamik och då kan exponeringen för att få med både himlen (som ofta är lite ljusare än hav / land) bli lite trixigt att få till. Man kan ta flera exponeringar och kompensera åt olika håll och sen bygga ihop en bra bild hemma eller så gör man så att man använder ett avtonat gråfilter som mörkar ner himlen något för att få en jämnare exponering och därigenom en härlig dynamik och ett bra tryck i bilden.

Läs mera om dessa filter här: Dörr Halvtonat gråfilter 77mm

Ett annat tips är att sänka ner ditt stativ så att du testar att fotografera landskap från ett lägre perspektiv än när du står upp. Man får mera av förgrunden och det blir lättare att sugas in i bilden. Försök att hitta en balans mellan förgrund och himlen så att ingen av dem är betydligt ljusare än det andra för antingen blir det tråkigt med en utfrätt och livlös himmel, eller så tar förgrunden över hela bilden. Och de bästa dagarna är de stormigaste, molnigaste och blåsigaste...

Lycka till!