Panasonic del 2

Nyhet

Nya GX8 och FZ300 lanserades förra veckan men det räckte inte med det, Panasonic introducerar och lanserar inom optik och det är rätt spännande funktioner och objektiv som man skvallrar om.

Två objektiv som man berättar lite mera om är 25mm f/1,7 i G-serien och ett 100-400mm f/4-6,3 som spontant verkar vara relativt klara för marknaden. Ett 25mm med bra ljusstyrka är inte helt fel men den som vi fastnar för är det andra objektivet som kommer att motsvara 200-800mm (35mm format) på ett Micro 4/3-kamerahus när det gäller bildutsnitt. Det gör att en Micro 4/3-fotograf nu kan kika närmare på fågelfotografering och andra genrer som kräver mycket brännvidd. Enligt Panasonic innehåller det nya objektiv stöd för nyaste autofokusen och funktion Post Focus som vi kommer till strax. Man har lovat en mycket effektiv bildstabilisering, låg vikt och smidigt format för att kunna fungera handhållet. Logon Leica DG kommer på detta objektiv vilket skvallrar om att det kan bli riktigt bra, test kommer så fort testexemplar finns att få tag i!

Post Focus. Det är en ny funktion som utnyttjar 4K-fotograferingen som Panasonic trummar hårt för och som gör det möjligt för gemene man att få relativt högupplösta actionbilder på ett mycket enkelt sätt, vi gillar funktionen. Post Focus gör helt enkelt att du som fotograf kan i efterhand välja vart du vill att fokus ska hamna. Vi kommer att testa funktionen när de nya kamerorna GX8 och FZ300 uppdateras med denna funktion (via firmware under hösten 2015) för att se hur användbart det är. Man säger också att "flera kameror" kommer att få denna uppgradering, ska vi gissa på nya G7 och kanske även GX7, GH4 och GM5? Återstår att se...