Nikon 1 Nikkor 10/2,8

Test

Vi har testat många objektiv för Nikons 1-serie och nu är det dags för nästa, nämligen 10mm f/2,8. Det här systemet är rätt populärt och i synnerhet AW1 som är vattentät har sålt bra...kanske du också har sneglat på denna?

Så här skriver Mats: På grund av den lilla sensorn i Nikon 1-kamerorna bör man också helst undvika att använda mindre bländaröppningar än f/8. Anledningen är att diffraktion (sämre skärpa) framträder tidigare ju mindre sensorn är, och f/8 motsvarar ur den synpunkten minst två steg mindre bländartal jämfört med en kamera med fullformatssensor och motsvarande brännvidd på objektivet.

Diffraktion, du kanske frågar dig vad det är? Det är ett fenomen som uppstår i objektiv och försämrar den optiska upplösningen. Eftersom graden av diffraktion blir högre vid en mindre bländaröppning så går det helt emot det man då oftast vill, att få hög skärpa i bilden vid mindre bländaröppning. Hur hög grad av diffraktion man får beror delvis på hur man konstruerat objektivet och som sagt den valda bländaröppningen. När bländaröppningen görs mindre (högre f-tal) så passerar större andel av ljuset kanten på bländaren, på sin väg mot sensorn. Ljuset böjs då mer eller mindre. Det blir en effekt likt den som uppkommer när du klämmer ihop änden på din trädgårdsslang, strålen är inte längre samlad utan sprids bredare. Fenomenet gör bl a att ljuset sprids på flera pixlar än om den hade kommit in genom en större bländaröppning, rakt in och träffat en pixel och gett bildinformation. Ljuset \"blöder\" alltså över till andra pixlar och leder först till skärpeförluster (mikrokontrast) och efterhand också till tydliga kontrastförluster när bländaröppningen blir ännu mindre. Du kan testa detta genom att ta en bild på något som visar upplösning på ett bra sätt, t ex tyg, en karta eller något annat med mycket detaljer eller struktur. Ta samma bild på bländare 8, 11, 16 osv för att se skillnaden i upplösning och kontrast.

En följd av detta är att man på en sensor med större pixlar får en mindre synlig effekt av diffraktion än om man har mindre pixlar på sensorn (på samma bländartal). Sony A7S har endast 12 Mpixel för att vara en mästare i dåligt ljus, vilket också gör att diffraktionen syns betydligt mindre i bilden än om man har en A7R på 36 Mpixel om man använder samma objektiv och inställningar. Detta förutsatt att man betraktar den mer högupplösta bilden i större storlek förstås. Skalar man ner 36 Mpixels bilden till 12 Mpixel är det inte alls säkert att man märker att den mer högupplösta sensor är \"känsligare\" för diffraktion.

Så i jakten på högre skärpa och upplösning kan efffekten bli det motsatta så testa dina favoritgluggar en regnig dag för hitta den ultimata skärpan när det gäller bländartalet så vet du det när det är dags för landskap eller andra genrer där maximal skärpa och upplösning uppskattas.

Nog om diffraktion - här kan du läsa dagens test: Nikon 1 Nikkor 10/2,8 (svart)