Köttätare

Då tänker vi automatiskt på rovdjur som björn, lejon eller kanske järv men vi har en mindre variant som finns lite här och där. Sileshårssläktet (Drosera) innehåller ca 100 kärrlevande arter som även finns här!

Växten har blad med både känsel och rörelseförmåga och reagerar på rörelse och kontakt med den klibbiga avsöndringen som sitter på dem. Även kringliggande tentakler eller blad böjer sig för att "hjälpa till" och om det som fastnat innehåller protein (tex en insekt) så utsöndras ett enzym, likt matsmältningsvätska, som smälter och löser upp proteinerna och "sugs" upp av blader. Endast hudskelettet blir kvar. På bilden kan man se rester av insekternas hudskelett...

Nog om växterna men visst vore det häftigt med ett bra macro-objektiv? Kolla in kampanjen på Tamrons fina 90mm till Canon och Nikon som finns i ett begränsat antal. Läs mera via länkarna:

Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 (Canon)
Tamron AF SP 90/2,8 Di Macro 1:1 (Nikon)