• Canon EF 85/1,8 USM

  Test

  Det här är väl ingen nyhet kanske du tänker och det stämmer men vi har gjort ett nytt, mera utförligt test då detta är ett objektiv som säljer väldigt bra är intresset kring hur det presterar mycket högt.

  Så här skriver Mats: Canon EF 85/1,8 USM är en gammal goding som hängt med på marknaden ända sedan 1992, och som blivit omåttligt populärt genom alla åren som gått. Vilket är fullt förståeligt med tanke på den kvalité man får för pengarna. Mer om detta kan du läsa i vårt uppdaterade test nedan där vi använt en modernare och mer högupplöst kamera än vid första testet. Canon EF 85/1,8 USM ger rätt bra skärpa redan på största bländaröppning, och bländar man ner till f/2,8 så ökar både skärpa och kontrast ganska rejält och det ser mycket bra ut till stor del av bilden. Bäst resultat över hela bilden får man på bländare runt f/5,6 till f/8.

  Hela testet och Mats bilder finner du här: Canon EF 85/1,8 USM

 • Uppdatering 645Z

  Nyhet

  Det är ingen storsäljare men vi vet att det rullar ett gäng 645:or där ute och att de vi har kontakt med är nöjda med sina fina Pentax 645Z. Nu kommer en uppdatering till den och det gör kameran ännu bättre!

  Här är meddelandet vi har nåtts utav: Här om dagen kom firmware uppdatering till 645Z och uppdatering av Image Transmitter 2. Har installerat och testkört och kan till min glädje konstatera följande förbättringar vid användning av IT2. Reflektionerna grundar sig på test på min dator som är en Macbook Pro av senare årsmodell med SSD disk och maxat arbetsminne och senaste OSX.

  - Ökad stabilitet.
  - Bättre prestanda. RAW fil till dator ca 1.5 sek och ytterligare 3 sekunder så är bilden automatiskt i Lightroom.
  - Nu fungerar det att välja RAW och/eller JPG, likaså att spara till dator och/eller minneskortet
  - Något större bild i liveview i IT2, bra!
  - Ny funktion: förstoringsglas i Liveview. Utmärkt, tack för den!

  Det har även tillkommit en funktion som parkopplar IT2 med Digital Camera Utility 5 (programvaran som bifogas kameran) DCU5 är tänkt att användas för framkallning av råfiler. Efter att jag som hastigast testat DCU5 kan jag konstatera att den inte är mycket att ha, kan till och med sträcka mig så långt att den är direkt oanvändbar. Lightroom gör ett betydligt bättre jobb och har ett mycket smartare arbetsflöde. Så IT2 + Lr är stalltipset för smidig studiofotografering.

  Läs mera om 645Z: Pentax 645Z hus



 • Nikon D7200

  Test

  Nikon D7200 kommer in som efterträdare till ikoner inom digital fotografering som Nikon D80, D90 och D7000 så förväntningarna är höga och många är nyfikna. Är det en värdig efterträdare?

  Du kanske har märkt att utveckling på det tekniska planet inte rusar fram lika snabbt som det gjorde mellan millennie-skiftet och fram till för ett par år sedan men bildkvalitén blir bättre och kamerorna effektivare för varje ny modell som kommer. D7200 ser på pappret nästan identisk ut mot D7100. Vad skiljer i verkligheten? Mats skriver: D7200 ger bättre bildkvalité med bland annat lägre brusnivåer. Den har större buffert vilket är en stor fördel för dig som ofta fotograferar med seriebildtagning. Autofokussystemet är också förbättrat med bl.a större träffsäkerhet, och speciellt märkbart vid svagt ljus. Batteriet ger fler bilder per laddning än tidigare. Inbyggd Wifi med NFC gör att du kan dela med dig av dina bilder på ett enkelt sätt samt använda din smartphone som fjärrkontroll. Även videofunktionen är förbättrad på flera områden.

  Här har du hela testet: Nikon D7200 hus

 • Hoj hoj!

  Nu är våren här och det börjar att komma ut motorcyklar och lite entusiastbilar på gatorna igen! För oss som gillar det är det en rolig tid och vi vill gärna ha din bild på en snygg hoj eller bil!

  Den här bilden vann Christian en tävling med för några år sen och som vi skrev på Facebook i morse så ser vi gärna att du skickar in en bild innan kl 16:00 idag som vi får publicera på Bloggen och på Facebook - två utvalda får dessutom två biobiljetter och ett knippe godis att njuta av. Maila in din bästa MC eller bil-bild till oss på blogg@cyberphoto.se idag innan kl 16:00 för en chans att vinna och dessutom som inspiration för alla oss som följer Bloggen och Facebook.

  Tack på förhand!

 • Sony FDR-AXP33

  Test

  Den här videokameran har många frågat oss om och Roger har tagit en närmare titt på den för att se om det är värt att betala 12800kr för en 4K-videokamera i den här klassen i dagsläget.

  Så här skriver Roger: Sony FDR-AXP33 är en relativt avancerad videokamera med makalöst bra film och ljudkvalitet för sitt pris, som gjord för mer krävande entusiaster och semi-proffs, som ändå vill ha en relativt liten kamera och inte vill göra alltför mycket avkall på manuella funktioner m.m. Ett ytterligare plus är att Sony på denna modell gått ifrån sina speciella tillbehörsskor och nu har en av standardstorlek.
  Rekommenderas varmt!

  Det låter väl bra? Du hittar resten här: Sony FDR-AXP33

 • Ny film: Focus Stacking

  Vi hoppas att du gillar och följer våra filmer på Youtube! Här kommer en ny film som visar hur du enkelt kan använda tekniken Focus Stacking för att förbättra dina bilder på en smart sätt...när du vill ha eller behöver längre skärpedjup men snygg bakgrund!

  Du hittar dagens film här: Youtube: Focus Stacking

 • Fyrtiotvåochenhalv

  Test

  Vi har nu testat Panasonics senaste objektiv...

  Panasonic Lumix G 42,5/1,7 ASPH Power O.I.S fyller helt klart sin plats i sortimentet av Micro 4/3-objektiv. Detta objektiv är till dig som vill ha ett bättre objektiv än Olympus 45mm men vill inte betala för Panasonics 42,5/1,2. Toppklass i sin prisklass.

  Läs testen >>

 • Nikon Coolpix P900

  Test

  Nu har vi testat Nikons nyhet som chockade med 83x optisk zoom eller 2000mm brännvidd som mest. Du kan se våra testbilder och vårt test genom att klicka på länken nedan, utan kostnad som vanligt!

  Du kan jämföra testbild på 24, 95, 550, 1200 och 2000mm brännvidd för att se och uppleva vilket omfång man får i samma kamera. Det här är smått otroligt vilket har märkts då många har lagt en order på denna kamera! Så här skriver Mats: Fotografer med intresse för djurliv eller natthimlen kan ha stor nytta av 16 Mpixel-kameran Coolpix P900, som med sin kraftfulla optiska zoom på 83x kan fånga detaljer som inte är synliga för blotta ögat. Fotografera direkt med snabb AF och kortare avtryckarfördröjning, samtidigt som vibrationsreduceringen Dual Detect Optical VR motverkar skakningsoskärpa. Utnyttja de flexibla kompositionsmöjligheterna som den vinklingsbara monitorn och den inbyggda elektroniska sökaren ger för att ta detaljerade stillbilder vid supertelefoto och spela in filmer i full HD. Det inbyggda stödet för GPS/GLONASS/QZSS håller koll på fotograferingsplatserna och bilderna kan delas direkt via inbyggt WiFi och NFC.

  Resten finner du här: Nikon Coolpix P900

 • Canon EF-S 55-250/4-5,6 IS STM

  Test

  Vi brukar ofta lovorda objektiv som är rejält byggda och som känns solida, gedigna och rediga. Canons 55-250mm i sin senaste variant är inte ett sådant objektiv och då blir frågan...vad säger det om bildkvalitén?

  Mats skriver: Canon EF-S 55-250/4-5,6 IS STM är faktiskt ett bättre val för kameror med APS-C sensor än t ex de flesta 70-300mm objektiv som är anpassade för fullformatskameror. Det blir helt enkelt bättre skärpa och bero på att den är optimerad för just APS-C formatet. Den är ganska plastig, men kostar heller inte speciellt mycket vilket gör att den känns oerhört prisvärd med tanke på den bildkvalité den levererar. Rekommenderas varmt för dig som ute efter en bra telezoom i den lägre prisklassen till din APS-C kamera.

  Testbilder och resten av testet finner du här: Canon EF-S 55-250/4-5,6 IS STM

 • Ny film: Panorama

  Att fotografera panoramabilder är något som har ökat kraftigt med smartphones då de har inbyggda funktioner för att mycket enkelt "stitcha" eller sy ihop bilderna till en enda utan att man behöver kunna någon programvara.

  I dagens film går Johannes igenom lite tips och tankar kring just panoramafotografering. På norrländska: Youtube: Panorama

 • Dagens lunch!

  Lagom innan lunch idag så skedde en solförmörkelse som syntes över Sverige och vi hade ett gäng besökare som kollade in detta hos oss och du kanske var en av de som såg detta himlafenomen idag?

  Många tog bilder idag vet vi och en hel del har ramlat in i vår mailbox. Björn Joelsson från Örebro skickade in den här bilden som visar fenomenet i ett tidigt stadium, strax innan regnmolnen drog in. Du får gärna skicka över din bild till oss så att vi kan dela med oss till varandras glädje. Tack på förhand!

  Bilden tagen med Canon Eos 70D, EF70-200mm f/4 L IS USM + EF x2 extender. ND1000-filter. ISO 640, 400mm, f/13 1/4s

  Bilder skickas till blogg@cyberphoto.se.

 • Panasonic Lumix DMC-TZ70

  Test

  Panasonics TZ-kameror har varit superpopulära och många av er som läser detta har eller har haft en TZ någon gång. Hur är då nya TZ70? bara en i mängden? En efterföljare och evolution? Nej.

  Så här skriver Mats: Panasonic Lumix DMC-TZ70 tycker jag är en rätt imponerande liten kamera. Den kan mer än de flesta, den tar bättre bilder än de flesta, och är tillika mindre än de flesta kompakter med liknande zoom-möjligheter. Som gjord för dig som ska ut och resa och som tröttnat på mobilens mediokra bildkvalité och få inställningsmöjligheter, men som samtidigt inte vill släpa på någon större kamera än denna smäckra långzoomare. Panasonic DMC-TZ70 ger så pass bra bildkvalité i sin kategori av kompaktkameror att det faktiskt landar på högsta betyg.

  Resten finner du här: Panasonic Lumix DMC-TZ70 svart

 • Purple Rain

  Sverige har fått njuta av mycket norrsken på sistone...

  Jag tog denna bild i tisdags, och vi som var där förundrades över mängden lila. När jag sedan fotograferat så blev det lila ännu tydligare genom kameran. Jag trodde först att vitbalansen kunde ha missat lite på grund av allt grönt, men när jag tog upp bilden i RAW-programmet så såg jag att den ovanligt stora mängden lila var helt korrekt.

  Men varför så mycket lila? Jag har sett många norrsken och jag har sett strimmor av lila förr men aldrig så dominerande som nu.

  Svaret är att vid norrsken under 10km höjd så avger kväveatomer ett lila sken. Mellan 10-20 km höjd så ger kväve ett blått ljus medan syre ger ett grönt ljus. Över 20 km så ger syre ett rött ljus. Därav de olika färgerna. olika partiklar på olika höjd helt enkelt.

  Bilden är tagen med en Nikon D810 + Nikon 24/1,4 på f/2, ISO 800, 4s.

  /Thomas

 • Canon EOS 5D Mark III

  Vi vill passa på att tipsa om att EOS 5D Mark III nu omfattas av en kampanj som gör att du får 2850kr tillbaka. Det här är fortfarande kameran för dig som behöver en kombination av robust kamerahus, hög upplösning och bra fart.

  För dig som är sugen på en Mark III men redan har en äldre eller annan kamera så kan du höra av dig till oss om att byta in din utrustning då vi har stor efterfrågan på begagnat. EOS 7D, 5D Mark II eller andra märken är intressanta för oss och våra kunder så se till att maila oss på pro@cyberphoto.se för att få ett inbytesförslag, kanske mot just en 5D Mark III. Missa heller inte att vi har ett begränsat antal Nikon D800E på lager just nu för endast 22990kr inkl moms - spara 4000kr!

  Läs mera:
  Canon EOS 5D Mark III hus
  Nikon D800E kamerahus

 • Kowa Prominar 25/1,8 grön

  Test

  Bara den läckra färgen på nya Kowa gör att man blir extra sugen och när man få hålla i objektivet så bådar det gott. Metall och glas, precis så kan man beskriva känslan och det är ju precis vad det är...

  Mats testar den ordentligt: Objektivet är byggt i metall och känns oerhört gediget, precis som objektiv gjorde förr i tiden. Fokuseringen ger lite känslan av att skära i smör, och bländarringen kan man välja om den ska vara steglös eller ej genom att trycka in en liten knapp och vrida den ett halvt varv, vilket är extra trevligt för dig som filmar mycket. Någon hyperfokal-skala finns tyvärr inte, och hade varit en fördel eftersom den är avsedd endast för manuell fokusering. Motljusskydd i metall samt väska ingår.

  Men presterar den bildmässigt? Se bilder och läs mera här: Kowa Prominar 25/1,8 grön (för Micro 4/3)

 • Hälsning från Skåne

  Här kommer en hälsning från Johan Grip i Skåne, närmare bestämt Hässleholm, som skickat in den här bilden på gårdagens natthimmel. Häftigt att det synts så långt söderut denna gång!

  Hoppas att du fick tillfället att se det fantastiska spelet på himlen under natten som var och du får gärna skicka in dina bilder till oss på blogg@cyberphoto.se så kan vi visa dem på vår Facebook-sida (www.facebook.com/cyberphoto) eller här i Bloggen. Tack på förhand och tack till alla er som redan skickat in bidrag under dagen, mycket uppskattat!

 • Samyang MF 8/2,8 UMC Fisheye II

  Test

  Fisheye är användbart ibland och förstärker upplevelsen av vidvinkel men är en relativt dyr konstruktion, i alla fall om det ska bli bra optiskt. Samyang har skämt bort oss med riktigt bra objektiv på sistone...håller nya 8mm måttet?

  Så här skriver Mats: Riktigt bra skärpa över hela bilden i nedbländat läge, som särskilt på f/8 och f/11. Även på full öppning ser det bra ut i centrum av bilden, men lite väl mjukt i kanter och hörn. Märkbar vinjettering förekommer som vanligt på större öppningar och avtar på mindre, fullt normalt. Kromatisk aberration framträder ibland vid stora kontraster nära kanterna, heller inget ovanligt och inte så mycket att gorma om i denna prisklass. Vid direkt motljus har det av naturliga skäl en tendens att uppstå en del reflexer och spökbilder, men inte så farligt ändå. Distorsion? Självklart, det är ju liksom det som är meningen med ett Fisheye-objektiv!

  Läs resten här: Samyang MF 8/2,8 UMC Fisheye II för Sony E-fattning (APS-C), svart

 • Ny film: Vad är HDR?

  Idag fortsätter vi att leverera filmer genom att ta upp vad HDR är och kortfattat visa och förklara hur du kan använda funktionen för att få en exponering som du vill ha den. Nya filmer kommer varje vecka!

  Här hittar du dagens film: Youtube: Vad är HDR?

 • Polaroid Cube

  Test

  Så passande till vår tävling idag så har Mats testat nya Cube för att se vad denna lilla och häftiga leksak duger till. Kolla in vad du kan vinna idag eller köpa imorgon i vår webshop...

  Så här skriver Mats: Polaroid Cube är egentligen så enkel en kamera kan bli, det finns bara en knapp utanpå kameran och med den styr man alla funktioner. Eller "alla" är nog att ta i, det finns nämligen bara två funktioner, filmläge eller stillbildsläge. Ett tryck för stillbilder, och två tryck för att starta filmningen. För on/off håller man in knappen tre sekunder. Den filmar i HD och ger stillbilder med 6 Mpixels upplösning. Under luckan på baksidan finns plats för MicroSD minneskort, Micro-USB kontakt, samt knapp för växling mellan 720p eller 1080p. Batteriet laddas via Micro-USB kontakten.

  Läs resten här: Polaroid Cube svart

 • Utmaning till dig!

  Vi utmanar dig som följer oss på Facebook och i Bloggen att idag använda din smartphone för att ta en bild och skicka in den till oss! Senast kl 17:00 vill vi ha ditt bidrag och du kan vinna en Cube komplett med tillbehör!

  Du skickar in ditt bidrag senast kl 17:00 idag till blogg@cyberphoto.se för att delta. Bilden ska vara tagen med en smartphone och det är fritt tema och efterbehandling så var kreativ och ha kul idag! Vi förbehåller oss rätten att presentera bidrag i vår Blogg & Facebook-sida. Ev vinstskatt betalas av vinnaren. Ladda batterierna och plåta med telefonen idag så får vi tillsammans igång fotograferandet :)

  Läs mera om Cube: Polaroid Cube röd


 • Ny film: Zebra

  Djuret är i sig fantastiskt vackert men ännu bättre är funktionen med zebra-mönster i kameran. Vet du hur det fungerar och varför man ska använda det? Om inte så kolla in dagens film!

  Du hittar nyaste klippet här: Youtube: Zebra-mönster

 • Norrsken

  Så här ser det ut i Umeå just nu...

  Norrsken är bland det vackraste man kan skåda. Så fascinerande när det dansar över himlen.

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Nikon 24/1,4 på f/1,4, ISO 800 och 8s.

  /Thomas

 • Sigma 24/1,4 DG HSM (Art)

  Test

  Sigmas ART-serie har nog inte gått många av oss förbi och nu har vi testat nya 24:an i denna serie för att se vad den presterar. 24mm är generellt populärt men lite knepigt att bygga för tillverkarna då det kräver en relativt avancerad konstruktion.

  Så här skriver Mats: Sigma börjar blir riktigt vass på objektivmarknaden och en farlig konkurrent till Canon, Nikon, Pentax, Sony och Zeiss, och speciellt bland alla fasta Art-objektiv som de släppt senaste åren. De har också meddelat att de ökat kvalitetskontrollerna. Vilket inte är bara tomma ord, utan faktiskt något vi också märkt av sedan några år tillbaka. Både när det gäller bildkvalité och funktion.

  Resten av testet och alla bilder hittar du här: Sigma 24/1,4 DG HSM (Art)

 • Vinnare: Porträtt

  Här presenterar vi vinnaren av vår tävling med temat Porträtt! Camilla Hynynen heter vinnaren och vi har bett henne berätta om hennes fotografering och hur hon tänkte när hon tog bilden.

  Camilla berättar: Porträttet är en del av en fantasiserie som min väninna Ninette Bahne och jag jobbar på. Ninette är otroligt duktig på att göra fantasikostymer av återvinningsmaterial så det är ett genomgående tema i porträtten. Allt som flickan har på sig är alltså återvunna textilier och blomsterdekorationer som Ninette samlat på sig och hittat på loppis under åren. Flickan på bilden är hennes dotter och hon är otroligt duktig framför kameran. Fotografiet har jag tagit med min Canon 5D Mark III med ett av mina favoritobjektiv : Canon EF 70-200 2.8 IS USM II , ett fantastiskt objektiv med otrolig skärpa.

  Vi fotade på en gammal charmig innergård. På de flesta bilderna ser man mer av hennes klädsel och av omgivningen men den här bilden fick just det ljuset jag önskade. Det kom en hel del störtskurar den här dagen så vi hoppade in under tak mellan varven, men så fort regnmolnen sprack upp fortsatte vi fotografera. Den här bilden är tagen just under en sådan kort kort stund av uppehåll i regnet, då ljuset föll sådär mjukt och fint över hennes ansikte. Jag fotar alltid i RAW, och redigerar i alltid photoshop. Jag använder mig gärna av olika köpta actions, layers och texturer som jag tycker ger det där lilla extra åt bilderna. Alltid då och då försöker jag fotografera svartvitt eller ta ljusa lätta, nästan överexponerade bilder men jag återkommer ändå alltid till de mustiga färgerna och fylliga tonerna i mina porträtt. Jag har väl hittat min stil i just det och trivs med det.

  Vi säger Grattis till Camilla som vinner ett Sigma 50mm f/1,4 ART värde 7490kr till sin Canon EOS 5D Mark III. Trots att bilden i grunden är en enkel komposition så vet vi svårigheten att sätta det tekniska samtidigt som man får rätt känsla i både minspel, blick och som i detta fall, i efterbearbetningen. Tack än en gång för alla fantastiska bidrag, vill du se de övriga 38 bilder som tog sig till sista gallringen så hittar du dem på vår Facebook-sida.

 • Samsung NX 18-55/3,5-5,6 OIS III

  Test

  Samsung NX1 är en succé och du kanske själv kikat närmare på den kameran? Även lillebror NX300 och NX500 är intressanta på många sätt och standardgluggen 18-55mm kände vi behöver ett test för att se vart den ligger.

  Så här beskriver Mats fördelarna:

  + Allround zoomomfång
  + Fullt godkänd skärpa till större del av bilden
  + Låg vinjettering
  + Jämförelsevis lite kromatisk aberration
  + Inbyggd bildstabilisering
  + i-Function knapp på objektivet
  + Relativt liten och lätt
  + Ingår motljusskydd
  + Bajonettfattning i metall
  + Lågt pris

  Testet hittar du här: Samsung NX 18-55/3,5-5,6 OIS III

 • Ny film: Focus Peaking

  Det här är en funktion som är fantastiskt bra och användbar när man vill eller behöver fokusera manuellt. Verktyget Focus Peaking gör att man lättare kan använda objektiv som saknar autofokus. Kolla in dagens film!

  Du hittar vår nyaste film här: Youtube: Focus Peaking

 • Nikon-tillfälle!

  Har du ett Nikon kamerahus med APS-C-sensor, eller DX som Nikon kallar det? Nikon D7000, D7100, D5000 och D3000-serien m.fl. har denna sensor och till dem passar Sigmas 30mm f/1,4 EX väldigt bra...

  Vi har ett begränsat antal Sigma 30mm f/1,4 till dessa kamerahus på lager just nu och då får du ett riktigt ljusstark och bra objektiv som ger väldigt mycket för pengarna. Liten, kompakt och rejäl i metall med motljusskydd och lock samt en mycket fin väska för endast 2490kr inkl moms är ett kap för dig som gillar streetphoto, landskap eller tom porträtt. Det är först till kvarn som gäller...

  Läs mera här: Sigma EX 30/1,4 DC HSM för Nikon AF

  Även 50mm f/1,4 från Sigma är prissänkt 1000kr just nu: Sigma EX 50/1,4 DG HSM för Nikon AF

 • Nikon AF-S 300/4 PF ED

  Test

  Vi har varit oroliga för att Nikon 300mm F4 med det nya tillägget PF inte skulle leverera och istället vara en kompromiss mellan storlek och prestanda. Men så är inte fallet, som tur är.

  Det kan man enkelt beskriva så här: Måste erkänna att jag först var lite smått orolig att objektivets kompakta format skulle vara på bekostnad av bildkvalité och funktion, men den oron var helt obefogad och det här är ju precis vad jag längtat efter! En mycket skarp och relativt ljusstark teleoptik med effektiv stabilisering och snabb fokusering i ett väldigt behändigt format. Suveränt! Det är sådana här objektiv som gör att man börjar längta tillbaka till Nikon igen.

  Läs allt om denna nya, lilla, glugg här: Nikon AF-S 300/4 PF ED

 • D7200 på väg...

  Nästa vecka börjar D7200 att säljas i Sverige och du kan boka den hos oss så klart. Men vad skiljer den mot föregångaren D7100 och D7000? Är det värt att lägga ordern på en D7200 eller är de andra ett bättre köp?

  Utifrån ser det ut som en kamera som knappt skiljer sig mot de tidigare modellerna. Huset är samma konstruktion som D7100 och sensorn är den samma som D7100 trots rykten och diskussioner om att det är en helt ny sensor. Jaha, då är det alltså samma kamera, eller? Inte direkt. Tack vare ny process (EXPEED 4) så använder man effektivt fler pixlar än tidigare och man klarar av att hantera brus på en helt ny nivå för en APS-C-sensor på högre ISO. Vi kommer att hårdtesta detta så fort vi har fått ett skarpt exemplar! Inbyggd WiFi och NFC, vi kan bara säga äntligen. Batteritiden har vuxit till 1100 bilder per laddning vilket gör att avståndet till en del spegelfria kameror ökat.

  Autofokusen är tillsammans med brusnivåerna på höga ISO den största nyheten. Systemet är taget från storebror D750 och klarar därigenom -3 EV på mittpunkten och mellan -2 till -3 EV i de närliggande 14 punkterna vilket är mycket, mycket bra i dåligt ljus och i denna prisklass. Autofokusen är också mycket mera precis och snabb jämfört med föregångarna. En annan smart sak är att Auto-ISO nu fungerar i filmning vilket blir ett mycket användbart verktyg när man i samma klipp filmar i olika ljusförhållanden.

  Vi ser att tillverkarna gör kamerorna bättre i tuffa ljusförhållanden vilket tillsammans med fasta och ljusstarka objektiv gör att de kameror, som D7200, vi köper idag kan ta bra bilder i förhållanden som ingen kunnat fotografera under någonsin tidigare. Autofokus i dåligt ljus, låga brusnivåer på höga ISO-tal och belysta skärmar med ljusförstärkning och mycket annat för utvecklingen framåt. Antal sålda blixtar och andra tillbehör som ska skapa bättre ljusförhållanden har sjunkit de senaste 5-6 åren i mycket hög grad och det är till viss del just att man kan använda ISO 800, 1600 eller tom ännu högre och få ut bra bilder.

  D7200 blir testad inom kort och då får vi se om det Nikon lovar håller måttet...spännande! Leveranserna börjar 19 mars.

  Du kan boka ditt exemplar här: Nikon D7200 hus

 • Vad?

  Vad föreställer bilden?

  Gissa gärna innan du läser mer av texten... kom igen, gör ett försök!

  Bilden är tagen med ett av våra nya favoritobjektiv, Samyang 135/2,0. Aldrig trodde jag att jag en dag skulle sätta ett Samyang objektiv på ett Leica kamerahus, men nu är det gjort, via en Nikon F till Leica M-adapter på ett Leica M (240) hus.

  Ja, till motivet då. Hoppas du ändå gissade. Bilden som sådan är varken vacker eller spännande, men när du snart läser svaret så är det lite coolt ändå. Motivet är ett propellerblad på ett vindkraftverk, taget i solnedgången.

  /Thomas





 • Canon EF 11-24/4 L USM

  Test

  Den lite klumpiga 11-24mm i L-serien från Canon har nu blivit rejält testad av Mats och vi har slutresultatet klart. Att bygga en ultra-vidvinkel är en utmaning för tillverkarna då fel och brister kommer fram så lätt. Hur har Canon lyckats?

  Så här skriver Mats: Canon har lyckats skapa en vidvinkelzoom utan dess like! Elva millimeters brännvidd på en fullformatare utan fisheye-effekt är otroligt kul och givande att fotografera natur och arkitektur med. Sen att den även är rejält skarp redan på full öppning och ger i nedbländat läge riktigt bra resultat över hela zoomomfånget, gör det hela knappast mindre givande.

  Det låter rätt gott, eller hur? Läs resten redan nu: Canon EF 11-24/4 L USM

 • Svåra val

  Livet är fullt med svåra val och i vårt arbete att hitta vinnaren i tävlingen med temat Porträtt har vi stött på detta flera gånger vilket tyder på hög klass på alla bidrag.

  Vi var tvungna att visa den här vackra bilden som Klas Almqvist från Fjärås har skickat in, den är otroligt vacker och ger oss lite vårkänslor då fåglar är ett tydligt tecken på vår och värme. Även om bilden inte längre är en av finalisterna i porträtt-tävlingen så är det en mycket fin bild som vi tror inspirerar många att greppa teleobjektivet och sticka ut på lunchen om det är fint väder, eller hur?

  Innan veckan är slut räknar vi med att kunna presentera vinnaren.

 • 36 Mpixel gör comeback!

  Vi får in ett begränsat antal Nikon D800E på lager, helt nya och fina, vilandes i kartong, för endast 22990kr inkl moms och vi byter mer än gärna in din gamla kamera då efterfrågan på begagnat är mycket stor!

  Detta gäller även dig som inte bor i Umeå, hör av dig till pro@cyberphoto.se så hjälper vi dig att beräkna inbytesvärdet så att vi båda gör en bra affär. D800E är en toppmodell när det gäller upplösning och med sitt speciella filter levererar den fantastiska bilder och till ett bra pris. Vad har bilden ovan med detta att göra? Dejan Sokolovski som har tagit den använder just D800E så den passade in rätt bra och vi gillar ju läckra bilar, i synnerhet blir vi glada när de har en anknytning till Sverige.

  Läs mera & boka här: Nikon D800E kamerahus

 • Leica M på A7

  A7
  Sony förvånade alla när de släppte sin A7-serie. Kompakta, spegelfria kameror med en sensor i fullformat. Dock med väldigt få objektiv, så många har använt andra objektiv via adapters. Då och då har vi fått frågan om hur Leica M-objektiv skulle fungera på Sony A7 och vi har svarat att det är tveksamt att det blir bra då Leica själva har haft det tufft att få till en fungerande fullformatssensor som klarar av de tuffa vinklar Leicaobjektiven ger, då objektiven sitter så pass när bildplanet. Nu har jag testat ordentligt.

  Slutsats
  Det finns miljoner kombinationer att testa; olika hus, olika objektiv, olika bländare och olika motiv. Det jag kan konstatera är att A7, A7 II, A7R och A7S, alla ger bra skärpa i mitten. Men sedan blir det problem. Alla A7-modeller smetar ut skärpan i hörnen. A7R får kraftiga färgförskjutningar i hörnen, A7 och A7 II ger medelmåttiga färgförskjutningar och A7S är den som är minst dålig vid användning av Leica M-objektiv. 90mm optik fungerar bra men redan vid 50mm så blir problemen för stora för att vara acceptabla. Så ingen A7-modell är tyvärr lämplig för Leica M-objektiv. Inte i mina ögon i alla fall.

  Klicka här för att se bildresultat >>

  /Thomas

   

 • Panasonic Lumix G Macro 30/2,8 ASPH MEGA O.I.S

  Test

  Nu har vi testat nya 30mm Macro till Panasonic och det är en riktigt bra produkt vilket gläder oss som gillar och använder Micro 4/3. Vi tror att detta blir ett objektiv som kommer att finnas i mångas kameraväska inom kort...

  Micro 4/3 är ett system fullt med riktigt fina och prisvärda objektiv och nu finns en till i denna skara, nämligen detta Macro. Så här skriver Mats: Finner just inget att klaga på direkt, skärpan är mycket bra redan på största bländaröppning och man ser ingen större skillnad ifall man bländar ner (bortsett från det varierande skärpedjupet som uppstår med mindre bländare).

  Resten hittar du här: Panasonic Lumix G Macro 30/2,8 ASPH MEGA O.I.S (Micro 4/3)

 • Ny film: Photographers Ephemeris

  Idag tipsar vi om en bra app och hur den fungerar och du kan ha nytta av den i vår nyaste film på Youtube. Kolla in den nu för det ska ju vara fint väder i helgen så det är läge att ladda upp kameran om den varit i vintervila ett tag...

  Du hittar vår nyaste film här: Youtube: Photographers Ephemeris

 • Teaser!

  Nikon har ju släppt en ny 300mm-glugg som många väntar på och du kanske också är nyfiken på hur den presterar? Mats har varit ute idag för att se vad den går för och han delar med sig av en hälsning från "utomhus".

  Mats har kanske ett av världens bästa och roligaste arbeten som en foto-intresserad kan ha, nämligen att testa kameror och objektiv mest hela dagarna även om det så klart innebär en hel del mindre roligt som att sitta och skriva i timmar. Den här hälsningen kommer med en bild där en av skogens vänner också var nyfiken på hur den nya 300mm PF presterar. Mats hälsar att bildmässigt verkar den prestera "mycket bra" och vad det innebär får du läsa i det färdiga testet inom kort. Vill du läsa mera om själva objektivet så gör du det här nedan.

  Nikon 300mm PF: Nikon AF-S 300/4 PF ED

 • Kowa Prominar 12/1,8

  Test

  Kowa är märket som överraskade nyligen i vårt test med sin nya 8,5mm till Micro 4/3 som presterar mycket bra och nu har turen kommit till 12mm och ljusstyrka f/1,8. Hakar den på lillebror 8,5mm?

  Så här skriver Mats: Objektivet är byggt i metall och känns oerhört gediget, precis som objektiv gjorde förr i tiden. Fokuseringen ger lite känslan av att skära i smör, och bländarringen kan man välja om den ska vara steglös eller ej genom att trycka in en liten knapp och vrida den ett halvt varv, vilket är extra trevligt för dig som filmar mycket. Någon hyperfokal-skala finns tyvärr inte, och hade varit en fördel eftersom den är avsedd endast för manuell fokusering.

  Men bildmässigt då, presterar den? Du läser fortsättningen här: Kowa Prominar 12/1,8 Svart (för Micro 4/3)

 • Status!

  Vi måste tipsa om den riktigt läckra mössan som visar om du plåtar med Nikon eller Canon och som bara kostar 99kr! Perfekt med en tunnare, snygg mössa så här under vårkanten, eller hur?

  Just nu så testar vi Nikons nya 300 PF ordentligt och även Canons 11-24mm är med i kameraväskan så räkna med tester inom kort. Nya filmer som inspirerar är också på väg. Just nu känner vi vårens varma och välkomnande vindar och det gör oss extra glada och aktiva. Dessutom fick vi in över 700 bidrag (!) till vår tävling med temat porträtt och det har gjort vårt jury-arbete ovanligt stort. Första gallringen är klar och vi räknar med att vara klara under nästa vecka med vald vinnare som plockar hem ett Sigma 50mm f/1,4 ART till valfri fattning, håll tummarna! Sugen på en läcker mössa? Du hittar dem här:

  Mössa Canon
  Mössa Nikon




 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Sony ett gäng objektiv och för dig som använder A7-serien så är det ett välkommet tillskott och vi har redan fått testa huvudrollsinnehavaren i denna nya lineup, 35mm f/1,4.

  Sony Alpha 7-serien med A7, A7R, A7S och A7 II är ett mycket populärt system just nu men det saknar fortfarande objektiv för att vara ett fullvärdigt system. Med dagens lanseringar så blir det bättre och vi vet att man inte ligger på latsidan så det kommer garanterat flera i framtiden och med adaptrar kan man ju ändå köra sina Canon eller Nikon-objektiv i väntan.

  Kortfattat så lanserar man idag Zeiss Distagon T* FE 35mm f/1,4 ZA, FE 90mm f/2,8 Macro G OSS, FE 24-240mm f/3,5-6,3 OSS och ett 28mm f/2,0 varav alla passar till Alpha 7, dvs fullformatare. Dessutom kommer två konvertrar till fisheye respektive vidvinkel till det fasta 28mm f/2,0.

  Test på den nya 35:an kommer inom kort och på de övriga så fort vi har fått testexemplar. 35:an har en närgräns på 30cm och är den första Sony-gluggen som är så ljusstark som f/1,4 till Alpha 7 vilket tillsammans med en 9-bladig bländare ger förutsättningarna till en snygg och harmonisk bokeh. Mer om denna i testet. 90mm Macro G är intressant då den ska ha riktigt fina optiska egenskaper och den är vi riktigt nyfikna på! Inbyggd bildstabilisering dessutom!

  24-240mm är ett lite udda omfång idag men 10x zoom och ett smidigt format för det till en resekamrat för Alpha 7-användare vilket inte är dumt tänkt av Sony. Sist men minst är den fasta 28mm f/2,0 som vi tror och hoppas kommer bli riktigt populär då ljusstyrkan är bra och priset riktigt skäligt så länge den presterar som vi förväntat oss. Leveranser är under våren med start redan i mars men huvudsakligen april och maj. Priser enligt nedan.

  SEL35F14Z 16400 KR
  SEL24240 9700 KR
  SEL28F20 4300 KR
  SEL075UWC 2400 KR
  SEL057FEC 3000 KR
  SEL90M28G 11100 KR




 • Ny film: Olympus E-M5 Mark II

  Nu kan du även se en film om den nya E-M5 Mark II där du får uppleva hur effektiv bildstabiliseringen är. Har du frågor om E-M5 Mark II så ska du givetvis ringa eller maila oss så hjälper vi dig!

  Du hittar filmen här: Youtube: Olympus E-M5 Mark II

 • Olympus E-M5 Mark II

  Test

  Nu är testet klart och vi kommer att inom kort presentera en film som visar hur bra nya E-M5 är när det kommer till film tack vare den fantastiskt fina bildstabiliseringen!

  Så här skriver Mats om nya E-M5: Att kameran dessutom klarar av att ge högupplösta bilder i 40Mp trots sensor med "bara" 16Mp är rätt fascinerande och än så länge unikt, och det fungerar klart bättre än väntat. För att göra detta möjligt använder sig kameran av den rörliga bildstabiliserade sensorn, och genom att ta åtta exponeringar med sensorn i olika lägen så lyckas den bygga en bild med betydligt högre upplösning än det antal pixlar som finns på sensorn, genialt! Stativ är dock nödvändigt för denna typ av fotografering och rör man kameran det minsta under dessa exponeringar så blir det allt annat än skarpt. Bland testbilderna (klicka på testbildsfliken ovan) så hittar du flera bildexempel på samma motiv i både 16Mp och 40Mp.

  Läs hela testet här: Olympus E-M5 Mark II kamerahus svart

 • Nikon D7200 m.m.

  Nyhet

  Släkten ska föras vidare och i släkt ledet efter D7100, D7000, D90, D80, D70 / D70s så kommer nu D7200 som ska hålla fanan högt och bli den nya referenskameran i klassen har Nikon tänkt sig. Vad innehåller denna nyhet?

  Du kanske har haft en eller flera av ovan nämnda kameror? D70 och D70s var enormt intressanta modeller precis som D80 och den efterföljande D90 som fortfarande är en av de mest sålda systemkamerorna någonsin, en riktigt favorit för många av oss. D7200 kommer med en sensor som har 0,1 mpixel högre upplösning än föregångaren vilket skvallrar om en ny sensor för att ytterligare höja bildprestandan. Konventionellt AA-filter saknas precis som i D7100. D7200 innehåller också en uppdaterad autofokus-modul (51 punkter) med betydligt bättre lågljus-egenskaper (ner till -3 EV), inbyggd WiFi och NFC (äntligen!) och 100-bilders buffert vid 6 bilder per sekund-fotografering. Full HD video med 60p, 1100 bilder per laddning och vädertätad gör att D7200 verkar ha allt man kan önska sig i prisklassen men utan några överraskningar. Vi kommer att återkomma med test samt mera information inom kort. Kamerahus ca 11990kr, säljstart redan 19 mars

  Nikon D7200 hus
  Nikon D7200 hus + AF-S DX 18-140/3,5-5,6 G ED VR

  Man lanserar även mikrofonen ME-W1 samt Coolpix P900 med 83x optisk zoom vilket är marknadsledande! Ny bildstabilisering, GPS / GLONASS /QZSS samt inbyggd WiFi och NFC gör att den här kameran blir högst intressant!