Purple Rain

Sverige har fått njuta av mycket norrsken på sistone...

Jag tog denna bild i tisdags, och vi som var där förundrades över mängden lila. När jag sedan fotograferat så blev det lila ännu tydligare genom kameran. Jag trodde först att vitbalansen kunde ha missat lite på grund av allt grönt, men när jag tog upp bilden i RAW-programmet så såg jag att den ovanligt stora mängden lila var helt korrekt.

Men varför så mycket lila? Jag har sett många norrsken och jag har sett strimmor av lila förr men aldrig så dominerande som nu.

Svaret är att vid norrsken under 10km höjd så avger kväveatomer ett lila sken. Mellan 10-20 km höjd så ger kväve ett blått ljus medan syre ger ett grönt ljus. Över 20 km så ger syre ett rött ljus. Därav de olika färgerna. olika partiklar på olika höjd helt enkelt.

Bilden är tagen med en Nikon D810 + Nikon 24/1,4 på f/2, ISO 800, 4s.

/Thomas