Samyang MF 8/2,8 UMC Fisheye II

Test

Fisheye är användbart ibland och förstärker upplevelsen av vidvinkel men är en relativt dyr konstruktion, i alla fall om det ska bli bra optiskt. Samyang har skämt bort oss med riktigt bra objektiv på sistone...håller nya 8mm måttet?

Så här skriver Mats: Riktigt bra skärpa över hela bilden i nedbländat läge, som särskilt på f/8 och f/11. Även på full öppning ser det bra ut i centrum av bilden, men lite väl mjukt i kanter och hörn. Märkbar vinjettering förekommer som vanligt på större öppningar och avtar på mindre, fullt normalt. Kromatisk aberration framträder ibland vid stora kontraster nära kanterna, heller inget ovanligt och inte så mycket att gorma om i denna prisklass. Vid direkt motljus har det av naturliga skäl en tendens att uppstå en del reflexer och spökbilder, men inte så farligt ändå. Distorsion? Självklart, det är ju liksom det som är meningen med ett Fisheye-objektiv!

Läs resten här: Samyang MF 8/2,8 UMC Fisheye II för Sony E-fattning (APS-C), svart