• Bra tips!

  Linda har skickat in den här bilden till oss och det är ett mycket bra tips som jag personligen inte hade tänkt på...att blåsa såpbubblor när det är kallt och vindstilla så fryser de till en så här vacker bubbla!

  Jag kommer på en hel del uppslag för en härlig bild där man kan utnyttja faktumet att bubblan "håller" ett tag. Denna på bilden har hållit ett dygn enligt Linda. Tänk dig att använda denna teknik vid porträttfotografering av barn eller vuxna för den delen eller för att förstärka magin i en vacker motljusbild? Dags att åka till leksaksaffären efter jobbet och köpa såpbubblor...

 • Dörr Digifinder Lupp

  Test

  Mats har kikat närmare på luppar så det kommer ett gäng tester på dessa praktiska tillbehör inom kort. Först ut är tyska Dörr och deras Digifinder Plus som finns i två versioner. Har du inte använt lupp förut så läs detta på en gång!

  Du hittar hela testet här: Dörr Digifinder Plus 3,0" Lupp (3:2)
  Den andra versionen finner du här: Dörr Digifinder Plus 3,0" Lupp (4:3)

 • Löven del 3

  Här kommer tredje och sista delen av följetongen med Johan, Björklövens fotograf, och hur det är i vardagen för en sportfotograf. De tidigare två delarna hittar du en bit ner i bloggen eller om du söker på Björklöven i sök-rutan ovan.

  Så här berättar Johan: Jag anländer till T3 Center ca 2 timmar före matchstart för att återigen kolla aktuell laguppställning från "swehockey" och kolla Björklövens körschema. Dessutom passar jag på att ta lite bilder på Arenan, puckhögar, arenavärdar och anländande publik. Det är nu 1 timme innan matchstart och inför dagens match har jag 2 st videointervjuer. Jag filmar både en intervju med Björklövens tränare Mats Waltin samt Vita Hästens tränare Niklas Czarnecki. Intervjuer ska sedan vara med i livesändningen senare. Nu närmar det sig, 40min innan matchstart är det matchvärmning. Där är det viktigt att fokusera fotandet på eventuella nya spelare, återkomster efter skada eller annat som kan vara av medialt intresse. Den här kvällen hade Björklöven precis gjort klart med Mark Hurtubise som blev spelklar bara timmarna innan match så det var så klart i fokus.

  10 minuter före nersläpp så har jag tagit mig ner till utvisningsbåset för att fota aktuell matchsponsor. Kvällens matchsponsor får före varje match gå ut på isen och ta emot matchtröja av lagkapten Stefan Öhman. Efter det så skyndar jag mig runt i arenan för att ta plats nere mellan spelarbåsen därifrån jag oftast fotar. När matchen väl är igång så är det viktigt att ha koll på de mesta. Spelet på isen, spelarna i båset, får tränarna nåt utbrott som kan vara bra att få på bild? Vilka händelser skulle media vilja köpa? Hur kan jag bäst fånga kvällens match på bilder? Sportfotografering är en kombination av att ta bra bilder och få utöva konstformen fotografering i balans till att ta bilder som jag faktiskt får betalt för. En teknisk detalj, när jag fotar så använder jag manuella inställningar eftersom ljuset är så pass jämt i hallen. Vitbalansen har jag själv ställt in med hjälp av ett gråkort eftersom lysrör inte är så vänliga mot kamerans förmåga att få till det rätt och just en jämn och bra vitbalans är superviktigt! Lycka till med ditt eget sportfotograferande!

  Tack för din tid, Johan, mycket givande att få haka på dig som sportfotograf! • Från fönstret

  En av våra kunder tog kontakt med oss härom dagen för att berätta om sin situation att som svårt sjuk inte kunna vara ute i det fria och pyssla med det han gillar, att fotografera natur och i synnerhet fågel. Utan att ge upp har han satt sig vid sitt fönster...

  Lollo Brandt har börjat att fotografera från sitt fönster och det har gett honom möjligheten att kunna fortsätta med sitt intresse. Du hittar honom på Facebook där han delar med sig av bilder från fönstret under temat "In my window" på sin profil om du vill kika in på flera bilder. Den här bilden ovan fastnade vi för, en mycket vacker fågelbild, som visar en av alla vackra bilder som Lollo har tagit. Vi gillar energin, att trots svår sjukdom, hitta möjligheterna istället för att gräma sig för det man inte längre klarar av, starkt!

 • Nötskrikan

  Många fåglar har en förmåga att äta annat än det vi tror och ser dem äta. Den här nötskrikan hugger in på en mus, något som inte alls är ovanligt då de äter både fågelungar, andras ägg och möss. Vi kanske är vana att se dem leta nötter och ekollon för det mesta...

  En bra bild på en mycket vacker fågel från Janne som mailat denna till oss. Det kommer flera naturbilder inom kort och du får gärna bidra till Bloggen också, gärna med just naturbilder då det är en stor del av oss som gillar denna genre. Tack Janne och tack alla ni andra som skickar bilder!

 • Årets julklapp!

  Vi frågade på Facebook vad som blir årets julklapp och några hade helt rätt, aktivitetsarmbandet blir årets julklapp enligt HUI. Det var en lågoddsare och det är en mycket bra produkt då prisläget är "rätt" och antalet potentiella användare är många.

  Vad tycker du, blir det årets julklapp även när det kommer till försäljning? Något till en smartphone trodde vi också på men vi gissade på en Blåtands-högtalare då de är på modet och finns i alla prisklasser. Vi har ett par modeller som du kan göra ett kap på om du tycker att det passar bättre än aktivitetsarmbandet (känns inte som ett bra ord?) och dessa finner du här:

  Spara 60%: Sony SRS BTV5 Bluetooth-högtalare
  Spara 50% (Ring eller maila för att erhålla rabatten): Harman Kardon Onyx Studio

  Är du sugen att kika på årets juklapp istället så klickar du här: Aktivitetsarmband

 • Evolution to Revolution

  Denna mycket snygga T-shirt kan bli din! Fujifilm läckra logo med stort Fujifilm X på ryggen och denna Evolution to Revolution på framsidan gör dig mycket, mycket snyggare. Vill du vinna den? Besök vår sida på Facebook o tävla innan kl 16:00.

  Du hittar vår sida här: CyberPhoto på Facebook

 • Umeå: Nikon School

  Nikon School för dig som vill lära dig grunderna om din kamera hålls hos oss nu på söndag och har du köpt en Nikon-kamera (D3300, 5200, D5300, D7000, D7100 mfl) så har du möjligheten att få en eftermiddag med Nikon hos oss.

  Du hittar all info om Nikon School nu på söndag här: Anmälan & Information
  Platsen är här hos oss, Gräddvägen 5 i Umeå, nu på söndag den 23:e november och anmälan gör du på sidan ovan eller till Nikon på 08-59410900. Kursen gör att du lär dig grunderna om din kamera för att du ska få de bilder som du vill och är mycket uppskattad. Så har du chansen och tiden samt sitter på en kamera som berättigar dig till kursen, missa inte detta!

 • Panasonic Lumix G Vario 35-100/4-5,6 ASPH OIS

  Test

  För dig som kör Micro 4/3 så har Panasonic tagit fram en fin zoom som är både kompakt och en lättviktare. Omfånget är mycket användbart vilket du som använt 70-200 tidigare känner till, och denna motsvarar det i klassiska 35mm format.

  Så här skriver Mats: Det är alltid roligt när man blir positivt överraskad. Skärpan är mycket hög redan på största bländare och ökar som brukligt vid nedbländning till f/5,6. Mindre bländare än f/8 bör man helst inte välja pga diffraktion, och detta beror i första hand på den lilla Micro 4/3-sensorn och inte objektivet. Det är inte helt befriat från kromatisk aberration, vinjettering eller distorsion, men det är i försumbara mängder och knappast något som lär störa för normala användare. Bakgrundsoskärpan ser oftast bra ut på kortare avstånd, men kan upplevas lite orolig ifall bakgrunden är stökig och avståndet mellan motiv och bakgrund ökar. Motljusegenskaperna får klart godkänt betyg.

  Läs resten och kolla in bilderna här: Panasonic Lumix G Vario 35-100/4-5,6 ASPH Mega OIS (för Micro 4/3)

 • Fujifilm lanserar!

  Nyhet

  Nu finns det två nya mellanringar till Fujifilm som säkerligen är något som du själv kan tycka är roligt att använda. Vi gillar mellanringar eftersom det är relativt billigt att komma igång med och ger i många fall bra resultat. Kreativt dessutom!

  Så nu kan du som använder Fujifilm beställa dessa till din kamera här:
  Fujifilm MCEX-11 Mellanring
  Fujifilm MCEX-16 Mellanring


 • Sony Alpha A7 II

  Nyhet

  Sony lanserar idag en ny kamera, Sony A7 version II, och du kan lägga order på den hos oss redan nu! Stora nyheten är att man får en 5-axlig bildstabilisering i en spegelfri fullformatare och en avsevärt snabbare autofokus. Det här är bra!

  Mats som testar nästan alla våra produkter använder Sony som sitt huvudsakliga system med A7 R i spetsen och fler av oss (däribland jag) använder Sonys Alpha-kameror. Produkterna är väldigt bra och presterar fantastiskt även om objektiv-utbudet är något tunt ännu. Vi vet att det är en hel del på gång så det löser sig säkerligen då Sony med A7S och nu version II visar att systemet är här för att stanna.

  Bildstabiliseringen ger upp till 4,5 steg kompensation men använder du ett objektiv med OSS, inbyggd stabilisering, så kombinerar tekniken de båda. Autofokusen ska vara 30% snabbare och klara 50% bättre följande fokus. Video-delen är kompletterad med nya XAVC S-formatet samt har inställningen S-Log2 för större dynamiskt omfång vid video-inspelning. Dessutom är den ergonomiskt förbättrad med rejälare grepp, bättre placering av knappar och reglage samt ett välplacerat främre programhjul. Hela kameran är nu i magnesium istället för kompositmaterial.

  Du kan ställa dig på kö här: Sony Alpha 7 II kamerahus

 • Fjället

  Patrik har skickat in den här vackra bilden som han tagit över Luossavaara i Kiruna. Alla färger, nyanser och det vackra ljuset gör att bilden ser exotisk ut vilket vi gillar då det visar hur verkligheten i den kallaste och kargaste delen av landet kan se ut.

  Bilden inspirerar och Patrik får en Canon-mössa på posten inom kort! Det kommer flera bilder då vi fick in massor av bidrag under gårdagen till vårt upprop på Facebook om bilder för inspiration, tack!

 • Pentax K-S1

  Test

  En kamera som hamnat i skymundan är Pentax K-S1 trots att den har bra specifikationer och storebrorsan K-3 röner stora framgångar i både försäljning och i tester. Med sin nya funktion, LED-indikation, så skapar den lite nyfikenhet men är det en bra kamera?

  Vi kan vända på frågan, har Pentax gjort någon dålig kamera de senaste åren? Nej, deras systemkameror har varit av samma kaliber som Nikon, Canon och Sony och på vissa områden bättre. K-5 började en process som K-3 idag ärvt och ryktena om efterträdare och eventuellt fullformat finns även om vi inte har någon officiell information. Vad sägs då om K-S1? Läs testet här: Pentax K-S1 hus svart

 • Film: Grå- och polarisationsfilter

  Nu kan du se en färsk video på vår Youtube-kanal om dessa filter och dela gärna med dig till dina vänner som behöver att lära sig ett och annat om fotografering. Det bästa...det kommer mera!

  Du hittar klippet via länken nedan. Du hittar idag tester på vår sajt och du kan filtrera fram dessa i vår Blogg genom att bocka för "tester" längst uppe på sidan. Nu kommer fortsättningen, nämligen att vi from 1 december också startar ett flöde av videoklipp! Dessa filmer kommer att vara en mix, precis som Bloggen, hur du blir en bättre fotograf, lär dig kamera, tips och trix samt nya produkter. Produktionen är nu igång och du kan se ett pilot-avsnitt redan nu vi länken nedan. Se till att bli prenumerant på vår Youtube-kanal så missar du inget.

  Här hittar du klippet: CyberPhoto: Gråfilter & Polarisationsfilter

 • Sirui P-326 Monopod

  Test

  Monopod, ett enbensstativ, är bland det bästa tillbehör du kan köpa till din kamera oavsett vilket märke eller vilken modell du har. Vår favorit just nu är Siruis fina P-326, en monopod som förtjänar ett högt betyg!

  Ett bra julklappstips om du har någon i din närhet som gillar att fotografera då prislappen är i storleksordningen att det passa för en julklapp. Dessutom är själva produkten så bra att man borde bli glad. Har du ingen som den passar till som julklapp så är vi övertygade om att du varit snäll i år...

  Du kan läsa vårt test här: Sirui Monopod P-326

 • Inbjudan, nu på onsdag!

  Vi är jätteglada att kunna presentera Tom Svensson den 19 november, här i Umeå, för en föreläsning kring hans fotografering! Tillsammans med Canon har vi möjligheten att erbjuda denna föreläsning helt utan kostnad.

  Väl mött i studion, 1646 Studios, på Lärlingsgatan 18 (samma byggnad som Helhet Reklam) kl 18:00 den 19 november. Var gärna i god tid så att vi kommer igång i tid, tack för det på förhand. Din anmälan gör du till blogg@cyberphoto.se och det är först till kvarn som gäller. Det är 17 november idag, alltså två dagar kvar och det finns platser kvar, vi har ytterligare 20 platser jämfört med tidigare föreläsningar. Välkommen!

 • Canon EOS 7D Mark II

  Vi har nu uppdaterat testet på EOS 7D Mark II med fler bilder och mera information samt att vi har testat ytterligare ett exemplar sedan produktionsexemplaren har kommit in i lager. Dock står betyget kvar, det är en mycket bra kamera.

  Du hittar den uppdaterade versionen här: Canon EOS 7D Mark II hus

 • Samsungs 50-150

  Nyhet

  Vi har haft Samsungs nya 50-150 på plats nu och kan inte annat säga än att med nya NX1, 16-50mm f/2-2,8 och denna glugg så har man en uppsättning av imponerande produkter. Autofokusen är så bra att man efter en stund inser att man sitter i bara leker med den...

  NX1 börjar att levereras ut nu och det är en fantastisk produkt. Dessutom tycker vi det är kul med att Samsung, inte de vanliga spelarna, får tummen ur och levererar en kamera som sätter press på de andra. Filmningen, bildkvalitén och i synnerhet autofokusen som jag skulle vilja säga är den bästa för tillfället gör att kameran som helhet är en Toppklassare. Nackdelen är fortfarande den mindre tillgången på tillbehör och objektiv men det finns fler alternativ än man tror även om Sigma, Tamron och andra tillverkare ännu inte levererar alltför mycket till Samsung. Är NX1 kameran som vände upp och ner på allt det?

  Vi kommer att uppdatera testet på NX1 inom kort med mera information men du kan redan nu läsa om mera här: Samsung NX1 kamerahus (Adobe Lightroom 5 ingår)

 • Lugna gatan

  Den här mycket vackra bilden på Umeås nya "skyline" har vi fått av Michael Estwik och visst är det vackert med den helt lugna ytan på älven som är en spegel för vår stad. Oavsett smak så är det fantastiskt hur Umeå växer och förändras...

  De nya byggnaderna har fått sin beskärda del av kritik men som en profil i stan nyligen skrev så är det förändringen och tillväxten som är det fantastiska, resten är upp till subjektiva bedömningar och vi tycker det är mycket roligt att få verka i en stad som är så "framåt"! Vi utvecklas också och är en av Sveriges absolut största återförsäljare inom foto idag men vi ser möjligheterna att växa vidare och att utvecklas med våra kunder. Mera utbildningar, mera föreläsningar, flera tester och snart kommer vi även med -------. Vad ska det stå där? Ja, det får du se from 1 december :)

  Tack för bilden, Michael!

 • Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Sports

  Test

  Nu har Mats under flera dagar testat Sigmas nya vapen i super-telezoom-klassen och gått igenom objektiv från motljusskydd till fattning för att ge en klar bild över hur bra den är. Tamron 150-600 är så klart referensen men det skiljer en hel del i pris, så vilken ska man köpa?

  Så här skriver Mats: Sigmas svar på Tamrons succé-supertelezoom med samma brännvidd och ljusstyrka. Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Sports är påkostad med både ny och bättre bildstabilisering än tidigare, samt vädertätningar. Innanför skalet är den försedd med bl.a. 3st SLD och 2st FLD linselement, som bäddat för bra bildkvalité. Avsedd i första hand för Nikon och Canons fullformatskameror, men passar självklart även kameror med APS-C sensorer, och ger en motsvarande bildvinkel på dessa med ca 225-900mm (Nikon) och 240-960mm (Canon). Förmodar att det är inte bara vi som väntat med spänning för att se om denna presterar bättre eller sämre än Tamrons motsvarande telezoom. Nu vet vi resultatet efter att ha testat och jämfört, och du också om du fortsätter läsa vad vi kommit fram till.

  Kolla igenom bilder och läs både separata inlägg om Sigma samt jämförelsen mot Tamron här: Sigma 150-600/5-6,3 DG OS HSM Sports

 • Hyra kamera?

  Det är superkul att så många vill hyra en kamera utav oss och vi fortsätter med kampanjpriset 1250kr per vecka (plus moms) för Nikon D810 och vi lägger till ett kampanjpris även på D4S from idag...och på Canon!

  Så tills vidare kan du hyra dessa fantastiska kameror till nedanstående priser (inkl frakt & returfrakt om du inte bor i Umeå med omnejd) för att kunna göra projektarbeten, fotografera på semestern eller göra det där jobbet som dina egna prylar inte räcker till. Vi har flera kameror på lager så är du sugen så hör av dig, även med kort varsel. Även en hel del objektiv finns för uthyrning, maila oss och fråga så kan vi oftast lösa de önskemål som finns. Sen har vi kampanj på EOS 7D Mark II just nu, hyr den till ett kanonpris! Du kan hyra både som privat- och företagskund (moms tillkommer). Hyr gör du genom att kontakta oss på pro@cyberphoto.se.

  Nikon D810 1250kr / vecka
  Nikon D4S 1600kr / vecka
  Canon EOS 5D Mark III 1250kr / vecka
  Canon EOS 1D X 1600kr / vecka
  Canon EOS 7D Mark II 800kr / vecka*

  * Kampanjpris, ord pris 1250kr per vecka. Frakt 160kr tillkommer för frakt + returfrakt på denna. Veckohyra avser 7 dygn på plats hos dig.

  OBS! Vi hyr endast ut lokalt i Umeå sedan 2015-11-01 OBS!


 • Erbjudande - stativ!

  Kolla in Digipod C2530, ett mycket lätt och smidigt stativ i kolfiber som vi säljer ut för endast 1299kr just nu, riktigt bra pris på en mycket bra produkt. Priset gäller ett begränsat antal så vänta inte...

  C2530 kommer med en rejäl stativ-väska, inbyggt vattenpass (så att man enkelt får stativ i våg), benvärmare och bär-rem. Kolfiber av mycket hög kvalitet med bra kvalitet även på detaljerna. Vikten är ca 1170gr och gör detta till ett mycket lätt stativ. Höjden blir upp till 148,5cm plus kulled vilket gör att man klarar praktiskt taget alla behov som finns. Som sagt är det ett begränsat antal så vänta inte med att beställa om du behöver ett stativ till!

  Du hittar stativet här: Digipod C2530, tresektioners trebensstativ i kolfiber

 • Vinjettering

  Ett optiskt fenomen som man har arbetat hårt med att få bort ur objektiven men som kan skapa en mysig bild och förstärka känslan kraftigt. Fördelen med dagens objektiv är att man kan vara utan när man vill men i efterhand fylla på med det...

  Vinjettering är när bilden får mörkare hörn än center i bilden vilken var en effekt man alltid fick förut, mer eller mindre, och än idag inte är borta helt även om de flesta nya objektiv vinjetterar mycket mindre än förut och ibland knappt synbart alls. Men effekten skapar en känsla som man ibland vill ha ändå och därför finns det en funktion för att lägga till vinjettering i nästan alla redigeringsprogram. På bilden ovan har jag vinjetterat bilden, sedan öppnat "kurvor" där jag dragit upp det ljus i bilden lite och mörkat ner de mörka partierna samt att jag ofta på bilder väljer att dra ner mättnaden lite samtidigt som jag ökar på värmen något. Försiktigt och lite men ändå synbart, allt för att skapa en varmare och mysigare känsla.

  Man kan testa att vinjettera bilder men precis som med det mesta så är lagom bäst och många bilder blir bara sämre om man vinjetterar. Bilder med kort skärpedjup (oskarp bakgrund) passar ofta med vinjettering vilket höjer känslan ytterligare. Fördelen är att det inte kostar att testa, så se till att testa det här med vinjettering!

 • Utan färg

  Jeroen har skickat in den här bilden till oss när vi körde tävlingen med temat svartvitt. Bilden är en av våra favoriter bland de 306st bidrag som har kommit in, visst är den läcker?

  Att skippa färgerna i en bild tillför ofta en känsla som en färgbild har svårt att förmedla. Utmaningen är att få till den svartvita bilden så att den ser bra ut, det fungerar sällan att man bara drar ner färgerna och sen är det klart utan man får arbeta med kontrast, kurvor, ljus och en hel del annat. Ibland kräver en svartvit bild mera arbete i efterhand än en färgbild för att man ska bli nöjd. Har du inte börjat med efterbearbetning av bilder så vill vi passa på att tipsa om NX-D, en bildbehandlings-programvara som Nikon släppt nyligen, helt utan kostnad. Du hittar programvaran på Nikon.se och fliken Supportcenter. Det är en bra programvara för att skapa vinjettering (mörkare sidor i bilden, man får en mysigare stämning) och att göra svartvita bilder men även mycket annat.

  Tack för bilden, Jeroen, mycket bra!

 • Tokina AT-X 70-200/4 PRO FX VCM-S

  Test

  Det tog tre år från lansering till första leveranser men nu är den här, Tokinas 70-200 med bildstabilisering! Priset landar helt rätt, under 10000kr inkl moms, men hur presterar den? Tokina har vissa mycket bra objektiv, och andra mindre bra...

  Så här skriver Mats: Optiken känns mycket rejält byggd och till stor del av metall. Lämpligt motstånd ger bra känsla i zoom och fokusring. Det sitter en gummipackning runt bajonetten för bättre tätning mot kamerahuset, men den klassas inte som vädertätad i övrigt. Autofokuserar relativt snabbt och tyst, men jämförelsevis inte lika tyst och snabbt som Canons liknande teleobjektiv med USM-motorer. Den är försedd med intern fokusering och zoomning, vilket innebär att den varken ändrar längd eller roterar vid användning, och det går bra att finjustera fokus manuellt i AF-läget.

  Bildmässigt då? Jo, då blir det så här: Tokina AT-X 70-200/4 PRO FX VCM-S till Nikon • Sigma EX 10-20/4,0-5,6 DC HSM

  Test

  Vidvinkel testad av Mats - Sigma 10-20mm f/4,0-5,6 DC HSM - ett bra test för oss som kikar på en prisvärd vidvinkel, kanske för vinterns action-fotografering eller för kreativ landskapsfotografering?

  Oavsett vad du ska använda den till så är det värt att läsa testet och få en uppfattning om hur bra detta objektiv är. Så här skriver Mats: På största öppning är skärpan fullt acceptabel, men bara i mittenpartiet. Kantskärpan ökar som vanligt vid nedbländning och runt f/11-f/16 är den som bäst sett över hela bilden beroende på brännvidd, vilket rör sig om ca 1 steg mindre bländare jämfört med många andra liknande objektiv. Ger rätt tydlig tunnformig distorsion på 10mm, men redan på 12mm är den i stort sett raktecknande och håller det kvar på låg nivå ända fram till 20mm. Vinjettering märkbart på full öppning och avtar som brukligt vid nedbländning. När det gäller kromatisk aberration så blir jag faktiskt lite imponerad, det är sällan man stöter på det i så minimal mängd i den här klassen.

  Du finner hela testet här: Sigma EX 10-20/4,0-5,6 DC HSM för Canon


 • Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM

  Nyhet

  Canon fortsätter att lansera tunga produktnyheter i och med detta objektiv, en ny variant av 100-400mm i modern tappning! Det har pratats mycket om denna nyhet och vi är glada för att kunna presentera nyheten idag.

  Istället för skjutzoom så blir det nu en konventionell vridzoom, kanske största nyheten tror man först men man stannar inte där. Den är större och tyngre än föregångaren, troligen pga. just konstruktionen kring zoomen. Det toppas av att man får en helt ny bildstabilisering med många nyheter, vad sägs om 4 stegs kompensation jämfört med 1,5 steg i föregångaren. Dessutom 3 olika valbara lägen, standard, för panorering och ett nytt läge där IS endast fungerar när du tar bilden, inte när du fokuserar. Bra när man behöver att snåla på batteri. Så här skriver Canon själva:

  Objektivets uppbyggnad med 21 linser levererar resultat av högsta kvalitet och använder en kombination av fluorit och UD-superglas – och för första gången i EF-serien används nu Canons nya ASC-beläggning (Air Sphere Coating). Det är en avancerad antireflexbeläggning som består av nanopartiklar av luftfickor, som skapar ett skikt med mycket lågt brytningsindex för att minska reflexer och ljusslöjor. Efter omfattande feedback från fotografer som använder Canons kameror har objektivets design nu uppgraderats, inklusive den traditionella vridbara zoommekanismen i enlighet med andra EF-zoomar. Med den nya mekanismen justerar man zoomens vridmoment via en speciell ring för att bekvämt och snabbt kunna zooma och få möjlighet att låsa zoomen på önskad brännvidd – något som förhindrar att bildkompositionen ändras när man oavsiktligt vidrör zoomen.

  EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM är otroligt kompakt och lätt för att vara en avancerad telezoom och har optimerats så att fotograferna kan förses med allt de behöver på ett lättillgängligt sätt. Objektivets stativfäste är nu inbyggt och ger en jämnare, integrerad rotation och stativfoten kan, om så behövs, tas bort – något som naturligtvis minskar objektivets storlek. Med det nya, speciella motljusskyddet ET-83D kan polarisationsfilter roteras utan att skyddet måste tas bort. Den nya telezoomen kan användas överallt, även i riktigt tuffa omgivningar, och den bibehåller L-seriens lovordade uppbyggnad, med den robusta, damm- och vattenavvisande konstruktionen som klarar extrema miljöer. Objektivet har dessutom fluorinebeläggning på linsernas främre och bakre element, så att smuts inte fastnar lika lätt och påverkar bildkvaliteten.

  Priset landar på ca 24.000kr inkl moms, leveranser börjar December 2014.

 • Peak Design PRO

  Nyhet

  Peak Design har blivit en succé och fungerar mycket, mycket bra vilket vi har fått feedback om från flera av våra användare. Nu har man lanserat en ny modell som ersätter de flesta i sortimentet då man får allt i ett...

  Tidigare har man fått välja snabbplatta utifrån vad man vill ha den kompatibel med men med nya PRO-modellen så passar samma produkt Peak Designs egna fäste och både Arca Swiss samt Manfrottos RC2. Kort sagt så kommer vi att erbjuda en modell som passar för (nästan) alla användare. Själva produkten är supersmart och vi har märkt att några av er som köpt Peak Design har köpt en till vilket är ett bevis på hur smart produkten är.

  Passa på, vi säljer ut de utgående modellerna:
  Peak Design Arca Snabbplatta
  Peak Design Capture Pro kamera fäste för bälte, med Micro snabbplatta
  Peak Design Capture Pro kamerafäste för bälte, med ARCA-snabbplatta
  Peak Design Capture Pro kamerafäste för bälte, med Dual-snabbplatta (Arca + RC2)
  Peak Design Dual snabbplatta (Arca + RC2 200PL)

  Och den nya hittar du här: Peak Design Capture Pro kamerafäste för bälte, med PRO-snabbplatta (Arca + RC2 med adapter)

 • Vinnare av G7X!

  Här ser du Björn Magnussons vinnarbild i vår tävling med svartvita bilder! Tack för det massiva deltagandet, 306st bidrag blev det till slut varav du hittar 40st på vår Facebook-sidan, fantastisk inspiration!

  Vinnarbilden har Björn tagit i Irbit, Ryssland 2006, på en MC-träff och visst är det en härlig känsla i bilden...lite storformatskänsla? Minerna och alla detaljer i bilden gör det till en bra bild enligt oss, det finns så mycket att kolla på och dessutom en bild som passar bra i svartvitt. Vi tycker att allt stämmer och att det var en bild som fick oss att le och studera den länge, så GRATTIS till Björn som nu är en Canon Powershot G7X rikare!

 • LowePro Hardside 300 Foto

  Test

  Mats har gjort ett snabb-test på LowePro Hardside 300, en väska som har en unik funktion bland alla rejäla fotoväskor. Vad det är och vad Mats tycker om denna väska får du läsa via länken nedan.

  LowePro har många riktigt vassa väskor på marknaden nu och vi vill passa på att tipsa om Roller Lite 150 AW som du hittar här: LowePro Pro Roller Lite 150AW som är en perfekt resekamrat för dig som har 1-2 kamerahus och ett gäng objektiv med dig på resande fot för bröllopsjobb eller porträttfotograferingar. Det finns ett begränsat antal kvar till detta pris och vi kan bara intyga att det är bästa köpet i klassen, i synnerhet till detta pris.

  Testet på Hardside hittar du här: LowePro Hardside 300 Foto

 • Mobilgalan 2014

  Nyhet

  CyberPhoto fick förra året utmärkelsen som Årets Återförsäljare - Webbutik på Mobilgalan, anordat på Berns salonger av tidningen Mobil och Mobil Business och det var en stor ära att på några år gå från noll till att anses vara bäst i sin genre, något vi är ödmjukt stolta för. Igår kväll var det dags för den årliga galan igen och det blev en mycket bra kväll...

  Vi vann samma utmärkelse i år igen i den kategori som innehöll flest nominerade vilket gjorde oss stolta, glada och till viss del överraskade, det var ju så många "stora namn" på listan över nominerade. Vi vill passa på att tacka dig som valt att handla av oss, det är du som kund som gör det möjligt för oss att bedriva vår verksamhet och att utvecklas vidare och kanske få fler priser i framtiden, om vi gör "rätt". Idag ska vi glädjas åt denna utmärkelse och jaga vidare mot 2015...

  Samtidigt vill vi fira det på ett bra sätt och vad är bättre än att erbjuda den populäraste produkten inom mobilt just nu till ett riktigt bra pris och med en pryl på köpet? Kolla in kampanjen som vi kör då på Sony Xperia Z3 Compact: Klicka här

 • Mobilkameran

  Var man än är, oavsett land, tidpunkt eller händelse så står de allra flesta personer som är där och tar bilder med sin mobiltelefon. Det beror mest på bekvämlighet men också lite på okunskap om fotografering.

  Moderna mobiltelefoner har du alltid med dig och de har riktigt bra kameror. Bildresultaten räcker bra för Instagram och Facebook. De kan ännu inte helt ersätta en bra kompaktkamera, inte förrän mobiltelefonerna får större bildsensorer och optisk zoom. Det finns några få mobiler med optisk zoom redan idag men de når inte alls upp till den bildkvalitet som en bra kompaktkamera ger. Att en bra kompaktkamera vinner på alla punkter utom i storlek är förutsägbart, men vi har fått önskemål om att visa den verkliga skillnaden från verkliga bilder. Naturligtvis så får du de bästa bilderna med en systemkamera, men det är en annan historia.

  Läs mer >>

 • Tävling!

  Sugen på att tävla? Temat är fritt men bidraget ska vara i svart/vitt, tävlingsperioden är fram till på söndag och priset är mycket, mycket fint, nämligen Canons superfina, nya Powershot G7X. Värde ca 6600kr. Vad säger du? Är det en utmaning?

  Så var med och tävla nu! Skicka in ditt bidrag (ett per person) till blogg@cyberphoto.se, helst i JPG, Max 3 MB, ska vara svart/vitt (monokrom) och temat är för övrigt fritt. Se till att vara med redan nu då sista dag för inskickade bidrag är nu på söndag 9 november 23:59:59. En jury på CyberPhoto väljer ut vinnare, kan ej överklagas, vinstskatt betalas av vinnare. Bidragen kan komma att användas i Blogg / CyberPhotos Facebook kring tävlingen, ej till andra ändamål. Personuppgifter och mail-adress m.m. lagras ej för annan användning än kontakt kring tävlingen.

  Lycka till!

  Läs testet på kameran här: Canon PowerShot G7 X

 • Sirui Bordsstativ 3T-35

  Test

  Höga ISO i all ära. I vissa fall måste man ha hjälp med stabiliteten oavsett man vill det eller inte. Varför inte satsa på ett smidigt bordsstativ. Vi har testat Siriu 3T-35

  Sirui Bordsstativ 3T-35

 • Konst

  Sigma lyfte sitt rykte rejält med sina nya serier objektiv som har kommit senaste par åren till att bli referensen på tex 50mm f/1,4, en brännvidd som de flesta vill ha med sig i kameraväskan. Serien ART innehåller idag flera objektiv som man skulle vilja ha i sin ägo och det till bra priser, nästan oförskämt bra priser.

  7490kr för ett 50mm f/1,4 kan te sig dyrt vid första anblicken men när man fått prova detta objektiv så kan man inte annat än att ändra uppfattning. Det är en konst att bygga objektiv som inte bara är ett verktyg utan även skapar förutsättningar till bättre bilder och där är Sigmas 50mm ett lysande exempel. Canons nya 10-18mm är ett annat sådant exempel då man till ett mycket lågt pris (2590kr) får möjligheten att med bra optiska egenskaper kunna ta bilder. Tamron har sitt 150-600 som blivit en helt otrolig succé och är ett annat exempel på något nytt som skapar nya förutsättningar. Ett annat objektiv för dig som använder Canon är canons nya, och mycket fina, 35mm f/2.0 som vi anser vara ett mycket prisvärt och bra objektiv då man får en bättre närgräns än på 50mm och en trevlig brännvidd. Använder du Sony så får du inte missa Sigmas 60mm f/2,8 DN ART för ca 1500kr...ett kap och ett måste i din kameraväska!

  Du hittar alla tester på dessa här:
  Sigma 60/2,8 DN Art Svart (för Sony Nex)
  Sigma 50/1,4 DG HSM ART för Canon AF
  Canon EF 35/2,0 IS USM
  Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD till Canon EOS
  Canon EF-S 10-18/4,5-5,6 IS STM

 • Fujifilm Finepix X100T

  Test

  Att många av tillverkarna släpper kameror med mycket retrokänsla är något vi vant oss med. Även Fujifilm X100T har gott om den varan. Att den även levererar när bilden är tagen gillar vi extra mycket.

  Mats beskriver den bland annat så här: Fujifilm X100T rekommenderar jag för dig som vill ha en kamera utöver det vanliga, och som mestadels tar bilder som exempelvis landskap, gatufoto, under sämre ljusförhållande, tyst och diskret bildtagning etc. Fujifilm har utvecklat och förbättrat X100T på många punkter mot tidigare modell och kameran är självklart värd Toppklass betyg.

  Fujifilm Finepix X100T silver
  Fujifilm Finepix X100T svart

 • Föreläsning: Tom Svensson

  Nyhet

  Vi är jätteglada att kunna presentera Tom Svensson den 19 november, här i Umeå, för en föreläsning kring hans fotografering! Tillsammans med Canon har vi möjligheten att erbjuda denna föreläsning helt utan kostnad.

  Väl mött i studion, 1646 Studios, på Lärlingsgatan 18 (samma byggnad som Helhet Reklam) kl 18:00 den 19 november. Var gärna i god tid så att vi kommer igång i tid, tack för det på förhand. Din anmälan gör du till blogg@cyberphoto.se och det är först till kvarn som gäller. Vi kommer att erbjuda flera föreläsare efter nyår men vill du lyfta ditt eget fotograferande redan nu så anmäl dig...

 • 7D Mark II på hyllan!

  Vi har några 7D Mark II på hyllan just nu för leverans direkt, ring eller maila oss om du har frågor eller lägg din order direkt på webben! Om du redan har fått din kamera så är vi nyfikna på bilder tagna med den - vilket du gärna får skicka in till oss!

  För dig som fortfarande funderar om 7D är rätt kamera för dig så läs gärna vårt test på den. Det går inte att ta miste på vad den går för när Mats skriver så här: Med en sekvenstagning på 10 b/sek och 65 korslagda AF-punkter så verkar AF-systemet på detta förexemplar oerhört lovande. I högsta sekvenstagningsläget, motivföljande AF och med samtliga punkter aktiverade så missade kameran knappt en enda bild av lite drygt 200 bilder på bilar körandes i riktning rakt mot kameran, och det är fantastiskt bra. Jag har testat detta med många andra proffskameror på samma sätt och plats, 7D MK2 tillhör de få i skaran som klarat det bäst hittills. Bufferten klarar 1090 jpg-bilder eller 31st RAW (beroende av minneskortshastighet).

  Men nu är vi laddade för att få se bilder tagna med denna pjäs - maila gärna in dina bilder framöver till: blogg@cyberphoto.se så att vi kan dela med oss av vad 7D Mark II klarar i verkligheten. Läs mera och boka här: Canon EOS 7D Mark II hus

 • Löven del 2

  Vi fortsätter att följa fotografen Johan som i sin tur följer Björklöven. Vill du läsa del 1 så bläddrar lite längre ned i Bloggen och vill du läsa del 3 så väntar du några dagar till, men i väntan kan du läsa del 2 redan nu!

  Så här skriver Johan: De senaste 2 säsongerna har jag, förutom att fota åt Björklöven, börjat att fotografera åt Bildbyrån STR. Dagen innan match förbereder jag mig genom att kolla igenom Photo Mechanic, ett program som används för att importera, sortera och infoga text i bildfilerna. Jag kontrollerar att all info stämmer, datum, lag, serie, samt att jag uppdaterar IPTC lagupställningen, dvs. en textfil som underlättar informationen som ska skrivas in i bilder tex:

  ”141022 Björklöven jublar efter Björklövens Nicklas Johanssons 3-1 mål under Ishockeymatchen i Allsvenskan mellan Björklöven och Vita Hästen den 22 Oktober 2014 i Umeå.” Foto: Johan Löf / BILDBYRÅN STR / *** BETALBILD ***”)

  I pauserna så ska bilder redigeras, taggas samt skickas upp till Bildbyrån och det är just i pauserna som man är som mest stressad. Att leverera bilder snabbt är A och O när man jobbar för en bildbyrå. Bilder jag gillar att fånga är actionbilder som visar farten, explosiviteten och närkamperna. Men bilderna som säljer mest är jubel och depp bilder, känslor helt enkelt. Canon EOS 1D-husen är fantastiska kameror att jobba med och kombinationen med Canons L-objektiv gör att jag får extremt snabb autofokus, 10 bilder i sekunden, samt robust och pålitlig utrustning. Det är egenskaper som behövs för att fånga bilderna jag skapar som sportfotograf. För det mesta så sitter ett 70-200mm eller ett 300mm på husen. 300mm-objektivet är den som används mest eftersom den täcker anfall- och försvarszoner bra. 70-200mm gluggen täcker bra dom korta stunder spelet är i mittzonen. Båda objektiven hjälper mig att få en fantastisk bokeh i bilderna som får spelarna att stå ut från bakgrunden. Bilder med oskarp bakgrund sticker ut och är trevliga för ögat att titta på då det annars blir lätt att all reklam och alla skarpa linjer och färger på sarger och i isen tar över. 16-35mm använder jag när jag tar publikbilder eller bilder på arenan invändigt.