Utan färg

Jeroen har skickat in den här bilden till oss när vi körde tävlingen med temat svartvitt. Bilden är en av våra favoriter bland de 306st bidrag som har kommit in, visst är den läcker?

Att skippa färgerna i en bild tillför ofta en känsla som en färgbild har svårt att förmedla. Utmaningen är att få till den svartvita bilden så att den ser bra ut, det fungerar sällan att man bara drar ner färgerna och sen är det klart utan man får arbeta med kontrast, kurvor, ljus och en hel del annat. Ibland kräver en svartvit bild mera arbete i efterhand än en färgbild för att man ska bli nöjd. Har du inte börjat med efterbearbetning av bilder så vill vi passa på att tipsa om NX-D, en bildbehandlings-programvara som Nikon släppt nyligen, helt utan kostnad. Du hittar programvaran på Nikon.se och fliken Supportcenter. Det är en bra programvara för att skapa vinjettering (mörkare sidor i bilden, man får en mysigare stämning) och att göra svartvita bilder men även mycket annat.

Tack för bilden, Jeroen, mycket bra!