Löven del 3

Här kommer tredje och sista delen av följetongen med Johan, Björklövens fotograf, och hur det är i vardagen för en sportfotograf. De tidigare två delarna hittar du en bit ner i bloggen eller om du söker på Björklöven i sök-rutan ovan.

Så här berättar Johan: Jag anländer till T3 Center ca 2 timmar före matchstart för att återigen kolla aktuell laguppställning från "swehockey" och kolla Björklövens körschema. Dessutom passar jag på att ta lite bilder på Arenan, puckhögar, arenavärdar och anländande publik. Det är nu 1 timme innan matchstart och inför dagens match har jag 2 st videointervjuer. Jag filmar både en intervju med Björklövens tränare Mats Waltin samt Vita Hästens tränare Niklas Czarnecki. Intervjuer ska sedan vara med i livesändningen senare. Nu närmar det sig, 40min innan matchstart är det matchvärmning. Där är det viktigt att fokusera fotandet på eventuella nya spelare, återkomster efter skada eller annat som kan vara av medialt intresse. Den här kvällen hade Björklöven precis gjort klart med Mark Hurtubise som blev spelklar bara timmarna innan match så det var så klart i fokus.

10 minuter före nersläpp så har jag tagit mig ner till utvisningsbåset för att fota aktuell matchsponsor. Kvällens matchsponsor får före varje match gå ut på isen och ta emot matchtröja av lagkapten Stefan Öhman. Efter det så skyndar jag mig runt i arenan för att ta plats nere mellan spelarbåsen därifrån jag oftast fotar. När matchen väl är igång så är det viktigt att ha koll på de mesta. Spelet på isen, spelarna i båset, får tränarna nåt utbrott som kan vara bra att få på bild? Vilka händelser skulle media vilja köpa? Hur kan jag bäst fånga kvällens match på bilder? Sportfotografering är en kombination av att ta bra bilder och få utöva konstformen fotografering i balans till att ta bilder som jag faktiskt får betalt för. En teknisk detalj, när jag fotar så använder jag manuella inställningar eftersom ljuset är så pass jämt i hallen. Vitbalansen har jag själv ställt in med hjälp av ett gråkort eftersom lysrör inte är så vänliga mot kamerans förmåga att få till det rätt och just en jämn och bra vitbalans är superviktigt! Lycka till med ditt eget sportfotograferande!

Tack för din tid, Johan, mycket givande att få haka på dig som sportfotograf!