Vinjettering

Ett optiskt fenomen som man har arbetat hårt med att få bort ur objektiven men som kan skapa en mysig bild och förstärka känslan kraftigt. Fördelen med dagens objektiv är att man kan vara utan när man vill men i efterhand fylla på med det...

Vinjettering är när bilden får mörkare hörn än center i bilden vilken var en effekt man alltid fick förut, mer eller mindre, och än idag inte är borta helt även om de flesta nya objektiv vinjetterar mycket mindre än förut och ibland knappt synbart alls. Men effekten skapar en känsla som man ibland vill ha ändå och därför finns det en funktion för att lägga till vinjettering i nästan alla redigeringsprogram. På bilden ovan har jag vinjetterat bilden, sedan öppnat "kurvor" där jag dragit upp det ljus i bilden lite och mörkat ner de mörka partierna samt att jag ofta på bilder väljer att dra ner mättnaden lite samtidigt som jag ökar på värmen något. Försiktigt och lite men ändå synbart, allt för att skapa en varmare och mysigare känsla.

Man kan testa att vinjettera bilder men precis som med det mesta så är lagom bäst och många bilder blir bara sämre om man vinjetterar. Bilder med kort skärpedjup (oskarp bakgrund) passar ofta med vinjettering vilket höjer känslan ytterligare. Fördelen är att det inte kostar att testa, så se till att testa det här med vinjettering!