• PhotoExpo 2020 Online

  Vi hälsar dig varmt välkommen till årets version av PhotoExpo - en onlineträff för precis alla. Kom in till vår livesändning, se föreläsare och få mer information om nyheter, ställ egna frågor och ta del av alla erbjudanden. Vi utökar denna gång eventet till två dagar. Följ oss online den 23- 24 oktober 2020!

  För femte året i rad kommer PhotoExpo att anordnas men denna gång blir det inte någon traditionell mässa på plats i Umeå. Vi tar steget ut på webben och kommer att jobba stenhårt för att du ska få ta del av utvecklande, inspirerande och alldeles fantastiska dagar tillsammans med oss, våra leverantörer och även kreatörer inom foto och video. Planera in eventet redan nu, jubileumsupplagan av PhotoExpo blir något extra och kommer att vara tillgänlig för dig oavsett du befinner dig!

  Dagar: 23-24 Oktober 2020
  Plats: I din webbläsare, mobil, dator eller surfplatta.

  Våra föreläsare kommer att presenteras då och då här i bloggen och på våra sociala medier så se till att följa oss om du inte redan gör det!

  Mer information kommer inom kort, du kan följa allt om Photo Expo 2020 här >

 • Fotohistoria: Fuji Rensha Cardia

  Här har vi en riktigt udda kamera. Den tar åtta bilder i rad, bredvid varandra, så slutbilden blir 8 småbildrutor på samma bild.

  Fuji, som hette Fuji då och inte Fujifilm som de heter numera, lanserade denna udda kamera i slutet av 1991. Fuji Rensha Cardia har åtta objektiv, 20mm f/9,5, med åtta slutare som har fasta tider på 1/250s, vissa anger 1/125s. Den kan utlösa slutarna i tre olika hastigheter och du kan välja åt vilket håll som den ska utlösa slutarna. Frammatningen är manuell med en ratt på kamerans baksida. Återspolningen är också manuell med en vanlig vev på kamerans ovansida. Slutarna kräver batteri för att utlösas.

  Kameran är avsedd för ISO 400-film. Den använder ungefär 75mm bredd av filmen för varje bild. Den är 166 x 75,5 x 41,4mm stor och väger bara 245 gram. 

  Värdet ligger kring 700-1500kr. Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Sony A7S III är här!

  Nyhet

  Nu lanserar Sony det mycket efterlängtade A7S III med mycket starka videospecifikationer och funktioner. Lever kameran upp till förväntningarna?

  Sony A7S III delar en liknande kropp som nyaste A7R IV och A9 II vilket är betydligt mer ergonomisk än tidigare modell. Kameran får en helt ny OLED EVF (sökare) på hela 9,44 MP vilket är den högsta upplösningen vi någonsin sett i en kamera. Displayen är vinklingsbar och får större pekfunktion tack vare en helt nya menyer som ska vara mer anpassad för pekskärm. Kameran har fått en ny 12,1 MP sensor som ska vara ännu bättre i låga ljusförhållande än den äldre 12 MP sensorn i A7S II.

  Sony A7S III klarar av att filma i upp till 4K 120p i 10-bit 4:2:2 internt eller i 16-bit RAW externt via HDMI. Vid filmning i 120p kommer bilden beskäras 1.1x dvs 10%. ISO-omfånget är samma som A7S II dvs, upp till 409,600 men den nya sensorn och den nya processorn hanterar bruset betydligt bättre vilket ger en mycket bättre och renare bild. Vid filmning i Slog3 får du 15+ steg dynamiskt omfång.

  Denna kamera är självklart skapad i första hand till video men det fungerar självklart helt ypperligt att fota med. Du kan ta upp till 10 bilder/s med full autofokus som kan låsa sig på ögat eller huvudet på både människor och djur. Autofokusen är samma som A7R IV vilket gör den blixtsnabb och klarar att fokusera ned till -6ev. 

  Första leverans beräknas i september

  Läs mer och förbeställ kameran redan nu: Sony A7S III

 • Förboka Sony A7S III redan nu!

  Imorgon lanseras nya Sony A7S III, förboka den redan nu för att säkra dig en tidig köplats!

  Sony A7S III har många väntat på i flera år, imorgon lanseras den äntligen och vi räknar med en lång kö av förbeställningar direkt efter lansering. Se till att vara proaktiv och förbeställ kameran redan nu innan kön växer. Du kan när som helst avboka din order och du behöver inte betala något innan kameran skickas!

  Boka den här: Sony A7S III

 • Drönarsöndag: Väldigt öde

  Vid en flygtur så hittades detta "ödehus" bland träden. Förmodligen är "ödegarage" ett bättre namn. Det ligger en moped mitt i allt bråte också. Så många motiv blir intressanta uppifrån.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ren på sommarbete

  Ängsull täcker en sommaräng och mitt i allt står en ren och mumsar. Kan det bli vackrare än så? Mitt norrländska blod myser och jag konstaterar att jag trivs som bäst just nu, på denna plats med denna vy. Jag önskar att vi kunde prata med djuren för då hade denna ren fått en kram av mig.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 250/4,0 LM OIS WR, 1/200s, f/4 och ISO 200 på fri hand. Bilden är kraftigt beskuren, jag har beskurit bort hela 92% av upplösningen. Ändå är det en bra bild. Jag var inte ute för att fotografera djur och jag hade bara 250mm som största tele med mig, men tack vare en bra upplösning och en skarp optik så gick det ändå.

  Klicka här för att se större bild (Beskuren från 102MP ner till 8MP) >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fotohistoria: Pannkakor

  Jag har alltid gillat pannkaksobjektiv men jag har aldrig använt något i skarpt läge. Inte heller på den tid det begav sig att de var aktuella, redan då tyckte jag de var för ljussvaga och inte tillräckligt bra. Även om jag tycker de är coola så kvarstår min åsikt nu när jag testat de flesta igen. Men det finns några gluggar som nästan är pannkaksobjektiv och är riktigt bra samt dessutom är hyfsat ljusstarka. Jag hoppar över alla objektiv som inte tecknar ut fullformat och håller mig kring 40-50mm i detta inlägg.

  Vi börjar med Pentax-M 40mm f/2,8. Den var inte först men den var den pannkaksoptik som hade störst framgång. Den har 5 element i 4 grupper, diameter 63mm, längd 18mm, vikt 110 gram och en närgräns på 0,6m. Den är optiskt typ okej. Den är användbar på en modern kamera men kanske inget jag skulle uppmuntra till att skaffa. Det finns idag en modern version av detta objektiv. Pentax K-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Carl Zeiss Tessar 45mm f/2,8 med Contax/Yashica-fattning. En Zeiss-optik måste ju vara bra, eller hur? Tyvärr inte alltid. Denna optik är tyvärr ingen höjdare. Den är cool och den är inte helt vanlig. Den har 4 element i 3 grupper, diameter 56mm, längd 18mm, vikt 90 gram och en närgräns på 0,6m. Rent mekaniskt är är den helt i Zeiss-kvalitet, den känns gedigen och trevlig. Optiskt så är den inte så skarp. Då som nu så är en Carl Zeiss Planar 50/1,7 bara lite större, den är billigare, den är minst lika gedigen men den är optiskt helt överlägsen. Contax Y/C-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Cosina 40mm f/2,5 är en liten pannkaksoptik som Cosina sålde under eget namn, men också till Porst och till Vivitar. Den är byggd i metall och känns gedigen. Cosina har gjort många optiskt bra objektiv, men detta är inte ett av dem. I dagens läge så är Cosina i en helt annan liga då de tillverkar både Voigtländer och Zeiss vilka är av absolut toppklass. Denna optik kan du undvika. Pentax K-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Chinon 45mm f/2,8 är en mycket ovanlig optik. Jag har jagat den passivt i ett par år och till slut plingade mailen till att det fanns en sådan i en auktion tillsammans med en kamera och dessutom till rimlig kostnad. Dock i USA, men det var inget hinder. Nu finns den i vårt museum och jag har äntligen fått testa den. Den inte var så bra optiskt, men jag ville ha den till muséet och inte till att fotografera, med så det spelar egentligen ingen roll. Pentax K-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Nikon GN Nikkor 45mm f/2,8 känns gedigen och bra, helt i Nikkor-stil. Den har ett enormt fokusshift. Skärpan ligger i helt olika plan beroende på vilken bländare du använder. Bland det största fokusshift jag någonsin sett. Denna optik bör undvikas och titta i stället på Nikon Series E 50/1,8, den kan du få tag i för någon hundring och den är optiskt överlägsen denna optik, och inte mycket större i storlek. Vill du ha både bra mekanik och bra optik så är Nikkor 50/1,8 ett bra val. Nikon F-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Ricoh XR Rikenon 45/2,8 är en pannkaksoptik som jag inte provat ännu. Den saknas i vårt museum. De ligger lite för dyrt för vad det är. De ligger på 2500-3000kr men borde vara värda typ 700kr. Den är sällsynt då den endast tillverkades 1996-1997. Pentax K-fattning. Så småningom så kommer nog att testa en sådan också.

  Pentax 43/1,9 är en autofokusoptik från 1998 men den tillverkas fortfarande. Den är optiskt bra men vi har aldrig gjort något ingående test på den. Pentax K-fattning. Det är 27mm långt och väger 155 gram.

  Voigtländer Ultron SL II 40/2,0 fanns till Canon EF, Nikon F och Pentax PK. Den var 24,5mm lång men den aktuella versionen är inte en pancake längre då den numera är hela 37,5mm lång.

  Olympus 40mm f/2,0 är en av de ljusstarkaste av alla pannkaksobjektiv, men också det absolut dyraste. Detta är en ovanlig optik idag och det var den även på 80-talet då den var aktuell. Den var för dyr som ny och den är också för dyr som begagnad. Är denna optik värd 4000-6000kr rent optiskt? Nej, inte ens i närheten, inte ens som bruksoptik. Däremot är den en juvel att ha för den som samlar på Olympus. Olympus OM-fattning. Det har 6 element i 6 grupper, är 25mm lång och väger bara 140 gram. Klicka här för att se ingående test >>

  Leica-C / Minolta M-Rokkor 40/2 är en klassisk liten 40mm som satt som standard på Leica CL och Minolta CLE. Leica M-fattning. Den tillverkades som Leica-C 1973-1976 och som Minolta M-Rokkor 1981. De hade 6 element i 4 grupper, var 23,5mm långa och vägde 127 gram. Enda skillnaden mellan dessa var att Minolta hade bättre antireflexbehandling, vilket är självklart då den tillverkades senare. En bra men inte fantastisk optik.

  Industar 50/3,5 är en gammal rysk optik. Den är pytteliten, den kostar typ ingenting, den är bara antireflexbehandlad där det behövs mest och man kan smörja snäckan utan att ta isär optiken. Löjligt enkel och förvånansvärt bra. Den tillverkades 1968-1991. Den har 4 element i 3 grupper, den är 25mm lång och väger bara 65 gram. Ingen optik jag egentligen rekommenderar men den är ändå långt bättre än man kan tro, de kostar typ 100kr. Klicka här för att se ingående test >>

  Canon EF 40/2,8 STM får bli det sista pannkaksobjektivet för småbild som vi tar upp här. Det är en fullt modern optik som fortfarande finns på marknaden. 23mm lång och väger bara 130 gram, och ändå har den autofokus som ryms.Klicka här för att se ingående test >>

  Innan vi lämnar pannkaksmenyn så finns det en till pannkaka som måste få vara med. Den är smidig och kan räknas som pannkaka i kategorin mellanformatsoptik. Fujifilm GF50/3,5 R LM WR. Den är fantastiskt bra. Skarp, fin bokeh, bra motljusegenskaper, helt enkelt en riktigt bra optik. Den enda moderna konstruktionen i detta inlägg och dessutom byggd för Fujifilms fantastiska GFX-kameror. Toppklass! Klicka här för att se ingående test >>

  Jag vill också ta med fem andra objektiv i detta sammanhang som inte är pannkaksobjetiv men nära inpå. De är platta och lätta men kategoriseras ändå inte som pannkaksobjektiv.

  Nikon Series E 50/1,8 är mekaniskt typ okej men rent optiskt är den mycket bra. Om du är spekulant på en sådan så kolla att fokusering och bländarring löper mjuk och fint. De flesta exemplar gör inte det längre. Klicka här för att se ingående test >>

  Minolta Rokkor 45/2 är till utseendet tilltalande och rent mekaniskt är den bra byggd så de som finns kvar fungerar oftast bra. Men tyvärr är den optiska delen inte lika tilltalande. Den har inte alls den upplösning som krävs för en modern kamera. Undvik. Klicka här för att se ingående test >>

  Konica Hexanon AR 40/1,8 är ett rikigt bra objektiv, både till mekanik och till optik. Fullt användbar på en modern kamera. Kompakt, ljusstark och skarp. Kostar knappt någonting alls i dagens läge. Självklart får den stryk av de flesta moderna objektiv. Det har 6 element i 5 grupper, är 27mm lång och väger bara 140 gram. Klicka här för att se ingående test >>

  Pentacon Prakticar 50/2,4 är det sämsta objektivet av alla som jag tar upp i detta inlägg. 27mm långt och väger 160 gram. Undvik. Det är verkligen inte skarpt. Men det är tillräckligt platt för att omnämnas här i alla fall. Klicka här för att se ingående test >>

  Ricoh Rikenon 50/2 är förvånansvärt bra. Och platt. Inte perfekt, det är en billig paketoptik som känns plastig. Men optiskt är den förvånansvärt bra. Klicka här för att se ingående test >>

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Nu vart detta inlägg dubbelt så långt som jag hade tänkt så jag kunde inte lägga med bilder här men om du vill se inlägget komplett med bilder så klickar du här >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Tokina atx-m 85/1,8 FE

  Test

  Nu har vi testat Tokina atx-m 85/1,8 FE som är en ljusstark, skarp och raktecknande 85mm-optik med fin bokeh är den perfekta porträttoptiken på en fullformatskamera. Den fungerar även bra för exempelvis sport&action och djur&natur på lite kortare avstånd.

  Mats skriver: "Tokinas 85mm f/1,8 utklassar också Sonys egna 85/1,8 med betydligt bättre skärpa och snyggare bokeh, för i stort sett i samma pris."

  Läs varför Mats tycker detta i testet: Tokina atx-m 85/1,8 FE

 • Nikon lanserar Z5!

  Nyhet

  Nikon lanserar nu en kamera, ett objektiv och två telekonvertrar till Z-systemet. Har du försökt hitta en anledning till att uppgradera till fullformat så är detta garanterat en mycket bra anledning!

  Nikon Z5 är mycket lik storebror Z6 då de delar samma processor, sökare, skärm, autofokus, vädertätning. Den behåller även 4K video men eftersom detta är en version under Z6 så finns det några saker som skilljer. Nikon Z5 har ingen LCD på toppen av kamerahuset, endast 4,5 bilder/s jämfört med 12 bilder/s. Z5 har till och med dubbla kortplatser vilket är en mycket trevlig uppdatering mot Z6/Z7! Dessa små förändringar är en liten uppoffring för en mindre, lättare och billigare kamera som passar perfekt för nybörjaren eller dig som uppgraderar till fullformat.

  Kameran går endast att köpa i kit med nya Nikkor Z 24-50/4-5,6 för tillfället vilket gör hela paketet till ungefär samma pris som en Z6 men du får med en trevlig normalzoom som förhoppningsvis är riktigt bra med tanke på allt vi sett från Nikons Z-objektiv hittils.

  Kameran och objektivet beräknas att finnas för leverans i augusti!

  Läs mer och förbeställ redan nu: Nikon Z5 + Nikkor Z 24-50/4-5,6

  Telekonvertarna har Z-fattning och ska vara i samma höga optiska kvalitet som objektiven. Dessa beräknas att komma i slutet av augusti.

  Kan beställas inom kort...

 • NEOWISE

  Vår kund Miska Saarikko delar med sig en bild av kometen Neowise som är synlig just nu!

  Kometen finns uppe mot nord/nordost och är som bäst synlig mellan 0:00 och 1:00.

  Bilden togs 2020-07-12 och för att hitta den då skulle man leta upp Capella på himlen som ligger mitt i mellan Nord och Nordost, rätt högt upp på himlen, och sen vidare ner vänster mot Nord finns en svagare stjärna som heter Menkalinan. Följ samma bana (linjära) från Capella via Menkalinan och ner till vänster mot Nord så hittar man kometen Neowise. Själv befinner jag mig på 59º N i latitud och det är rätt så ljust ute fortfarande om nätterna, men den här tidsperioden är som mörkast just nu och ger bra resultat om man vågar chansa.

  När vi skriver detta har den förflyttats till Nordväst vid det här laget och man ska följa Stora Karlavagnen ner mot horisonten några grader så hittar man kometen. Synlig mellan 23-01 söder om Uppsala. Vill du hitta NEOWISE när du läser detta? Då är google din bästa vän!

  Bilden är tagen med Nikon Z6 + Nikkor 200-500/5.6E ED VR @ 500mm, f/8, 1s, ISO 4000 på 3-bensstativ utan tracker (stjärnföljare).

 • Drönarsöndag: Höjdrädd?

  Bygdeå kyrka är en av övre Norrlands äldsta stenkyrkor och byggdes 1539. Den äldsta skriftliga källan är från 1314, en skattelängd som visar att Bygdeå församling betalat 4 öre till korstågen. Den första kyrkan som byggdes var av trä och finns inte kvar. Det var troligen en mindre timrad kyrka med sakristia. Den står vid Storbäcken och det är troligt att den nuvarande kyrkan, precis som den samtida Backenkyrkan i Umeå, står på platsen för en äldre träkyrka. Korväggen pryds av ett epitafium över överstelöjtnant Henrik von Walter, som kung Karl XI lät sin hovskulptör Burchard Precht utföra. I kyrkorummet finns tre stjärnvalv som troligen tillkom 1539. Det rikast utformade valvet finns i koret. Den fristående klockstapeln är från 1818. I kyrkan finns många symboler från frimurarna.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Hundliv

  En bild ur vardagen. Ett par hade fått punktering och skulle byta däck. Jag har både luftkompressor och reparationsutrustning i bilen, så vi hjälpte dem att kunna resa vidare. Deras hund med lite tuggat öra och ögoninflammation låg i skuggan och väntade snällt. Lite okry men gullig ändå.

 • Profoto Stories: Blixtfotografering för nybörjare

  I den här artikeln visar vi dig hur du kommer igång med Profoto A1X, så att du kan skapa naturliga bilder med blixt.

  Vi går igenom alltifrån grundläggande inställningar du behöver för att ställa in din kamera och blixt, till hur du skapar mjukt och hårt ljus, hur du kan rikta ljuset för olika syften samt hur du kan använda färgfilter på ett kreativt sätt.

  Läs hela artikeln här: Blixtfotografering för nybörjare

 • Sony A7S III lanseras snart!

  Sony delade precis med sig dessa nyheter till oss och vi vet att många av er har väntat väldigt länge på denna lansering.

  Sony kommer ha en två dagars lansering med livesändningar och webinar där dom går igenom hela kameran i detalj för att alla ska få så bra inblick som möjligt i vad kameran klarar av.

  Mer information kommer så fort vi har något att dela!

 • Voigtländer Bessa R2

  Detta är en av de coolaste kamerorna i vårt museum. Inte den sällsyntaste även om den är sällsynt, inte den mest värdefulla även om den är värdefull, men helt klart en favorit. Mätsökarkameror ligger nära hjärtat hos många av oss och är den då olivgrön så slår hjärtat ännu hårdare.

  Cosina köpte delar av rättigheterna till namnen Voigtländer och Bessa redan 1999. År 2000 så släppte de Bessa R och två år senare, 2002, så släpptes denna Bessa R2 som vi ska titta närmare på idag. Voigtländer uppgraderade R2 rejält mot den tidigare R-modellen. R2 fick Leica M-bajonett i stället för Leica M39-gänga, R2 har en betydligt högre precision och bättre materialval. Många delar som var i plast på R ändrades till magnesuimlegering på R2. 

  Voigtländer Bessa R2 har en mekanisk slutare som klarar 1/2000s - 1s + B. Blixtsynken är på 1/125s. Bessa R3 har inbyggd ljusmätare som klarar ISO 25-3200. Hela kameran andas god kvalitet och den fungerar lika bra idag, nästan 20 år senare, som den gjorde när den var ny. Även om mekaniken och ljudnivån är bra på denna kamera så är den ändå långt ifrån precisionen och ljudnivån på en Leica M-kamera, men det priset är också långt ifrån. Bessa R2 har precis som Bessa-L, dubbla slutare där den främre är grå för att ljusmätaren ska kunna mäta ljuset mot den. På kamerans topp finns en väljare av mätsökarramar för 50, 35/90 och 75. 

  Som kuriosa och till er som älskar detaljer så kan jag berätta att det fanns specialversioner av Voigtländer Bess R2 som hetter R2S och R2C. Dessa lanserades också 2002 och de hade Nikons bajonett för mätsökarkameror respektive Contax bajonett för mätsökarkameror. Bessa R såldes också som Rollei 35 RF, den hade dock ramar för 40, 50 och 80mm. Den var dessutom avsevärt mycket dyrare. 

  2004 lanserades Bessa R2A och Bessa R3A. Båda hade elektronisk slutare och möjlighet till tidsautomatik. Båda hade Leica M-bajonett. Sökaren på Bessa R2A hade 0,7x förstoring och ramar för 35, 50, 75 och 90MM medan sökaren på Bessa R3A hade en förstoring på 1x och ramar för 40/50/75 och 90mm. Dessa tillverkades fram till 2013.

  2006 kom mekaniska och helt manuella versioner av Bessa R2A och Bessa R3A som då fick namnen Bessa R2M och Bessa R3M. Samma år lanserades Bessa R4M och Bessa R4A. Båda med Leica M-bajonett. Sökarna hade 0,52x förstoring och hade ramar för 21, 25, 28, 35 och 50mm. Bessa R4A hade då som beteckningen antyder en elektronisk slutare och möjlighet till tidsautomatik medan Bessa R4M var helt manuell och hade en mekanisk slutare. Bessa R4A slutade tillverkas 2013.

  Undertecknad skulle kunna tänka sig betala bra mycket för en digitalversion av denna kamera, gärna med 60 MP. Vilken drömkamera det skulle vara. 

  Du kan se 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • The holy trinity

  Vad är "The holy trinity" eller "Den heliga trion" som det kallas på svenska? För dig som fotograferar mycket har förmodligen koll på detta men för många nybörjare kan detta namn vara helt okända och vi tänkte därför gå igenom vad det betyder.

  The holy trinity är tre olika objektiv som täcker in en ett stort omfång som passar till att typer av motiv. Dessa objektiv består av 16-35mm, 24-70mm och 70-200mm. Dessa objektiv finns till alla märken i två versioner, antingen med bländare f/2,8 eller f/4. F/2,8 tar in mer ljus och ger mer bakgrundsoskärpa tack vare den större bländaren som många eftertraktar men kostar också mer än versionen med bländare f/4.

  16-35mm ger mycket vidvinkel vilket är perfekt för att fota landskap, arkitektur och filma vloggar. Du får helt enkelt ett brett foto som tar in mycket omgivning och annat i ditt motiv. 

  Bilden här nedan är tagen med Sony A7R II + Sony FE 16-35/4 ZA OSS. Jag var uppe i Tokyo Metropolitan Government Building och ville fota ut över Tokyo, jag ville ha med så mycket som möjligt av staden vilket gjorde 16-35mm ett självklart val. Bilden är fotad på 16mm.

  DSC00187.jpg

  24-70mm är ett normalzoom som förmodligen är det vanligaste valet för många, det är det objektiv som är mest all-around då du får relativt mycket vidvinkel på 24mm men också mycket tele på 70mm vilket gör att du kan fota allt från landskap, arkitektur, porträtt, bilar, gatufoto och mycket mer. 24-70mm är ett av de vanligaste objektiven och finns i nästan allas kameraväska!

  Bilden nedan är tagen med Sony A9 + Sony FE 24-70/2,8 GM. Jag var på en trackday för bilracing och fotade både bilar i depån och bilar ute på banan, när jag gick omkring i depån använde jag 24-70mm för att det var ett ganska litet område och behövde möjligheten att snabbt kunna gå mellan vidvinkel och tele. Bilden är tagen på 70mm

  DSC00417 1.jpg

  70-200mm är ett telezoom som ger möjlighet till att fota fina porträtt, fåglar, djur och liknande. Mycket tele gör dels möjligheten till att komma närmare ditt motiv men det separerar även bakgrunden från ditt motiv på ett helt annat sätt än kortare brännvidder gör. 70-200mm är därför mycket populärt bland porträtt och bröllopsfotografer för att bilden ska framhäva personerna man fotar och inte bli distraherad av andra saker i bakgrunden.

  I denna bild så gick jag runt på gatorna i Tokyo och jag gick förbi detta ugglecafé där dom lockade in kunder genom att ha en uggla sittandes utanför. Jag hade ett 16-35mm på kameran och gick bara förbi eftersom en jag inte orkade byta objektiv till mer tele (jag försökte undvika att gå fram och prata med hon som höll i ugglan) men när jag hade gått förbi ca 100m så ångrade jag mig, jag tänkte att "det kommer vara värt det". Så jag bytte objektiv till mitt Sony FE 70-200/4 G OSS och gick tillbaka för att ta denna bild, nu är det en av mina favoritbilder jag någonsin tagit. På 200mm så separerar den oskarpa bakgrunden så mjukt från den knivskarpa ugglan med dess mycket intensiva blick.

  DSC00330.jpg

  Se vårt utbud av objektiv här >

 • Drönarsöndag: Slaget vid Ratan

  Hade vi förlorat slaget vid Ratan så kanske vi hade pratat ryska idag. Den ryska armén hade under 1808 skaffat sig kontroll över hela Finland och i början av 1809 avancerade man söderut genom Västerbotten. Sverige lyckades, trots sitt krisartade militära resursläge, mobilisera en motattack genom att sända en flotta på 120 fartyg med 10 000 man från Stockholm ämnade att landsättas i Ratan. Tanken var att dessa trupper skulle åstadkomma en kniptångsmanöver med hjälp av den södra armén som befann sig utanför Öre älv. Strax före klockan 15.00 den 20 augusti 1809 strömmade de ryska soldaterna in i Ratan. Där möttes de av en förödande artillerield från kanonsluparna. På Ledskär fanns ytterligare sju kanoner och på Rataskär även ytterligare två kanoner som gav oavbruten eld in mot byn. Striderna pågick i fyra timmar. Framemot klockan 20 på kvällen insåg Kamenskij att läget var hopplöst och beordrade reträtt.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro. Bilden visar ett minnesmärke i form av två krigsgravar. I den ena ligger fänrik Hägerflycht som sårades vid striderna i Sävar och sedan avled på ett lasarettsfartyg i Ratan. Den andra stenen är ingen grav utan en minnessten som restes i samband med 100-årsjubileet av anhöriga till Johan Nisbeth som stupade i Sävar men vars kropp aldrig återfanns.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Idyll

  Följ med i processen hur bilden blev som den blev. Jag hittade ett ödehus som jag tyckte var fint. Däremot så var jag där vid fel tid och i fel väder. Det var sent på kvällen och regnet hängde i luften. Men jag kunde i mitt inre se detta som en riktig sommaridyll. Så med några enkla steg blev det så. Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  DSCF0493ww.jpg

  Så här ser bilden ut helt oredigerad.

   

  DSCF0493-2ww.jpg

  Så här ser bilden ut efter den har lämnat RAW-programmet. Jag har gett den lite varmare färger och ljusat upp den. Kändes ganska lagomt och jag kunde ännu inte se hela dess potential.

   

  DSCF0493-2uww.jpg

  Nästa steg så tar jag in den i Luminar 4 och byter himmel på den till en härlig sommarhimmel.

   

  isgww.jpg

  Sist när jag lägger ut den på Instagram så använder jag deras Lux-justering och bilden blir avsevärt bättre.

  Så sedan får jag gå tillbaka till RAW-programmet och försöka justera allt så det blir ganska likt Instagrambilden, och förhoppningsvis kunna göra ännu bättre än den bild som jag redigerade i telefonen. Då ställer man sig frågan varför jag inte gjorde bilden så på en gång. Det här är något jag lärt mig av kända fotografer, jag ska inte nämna några namn här, men de tar ofta in bilden i telefonen och redigerar den där som de vill ha den och sedan gör de den riktiga bilden liknande den som de gjorde i telefonen. Det går enkelt och snabbt på telefonen, det tar några sekunder att få ut mycket mer av bilden. Jag förstår numera varför. Jag önskar att RAW-programmen kunde ha mer smarta justeringslägen också, jag hade gärna haft Instagrams Lux-justering inbyggt. Det går självklart att efterlikna men det tar en hel del tid och kunskap. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Få svar på dina frågor om Canon EOS R5 och R6!

  Idag 13:00 släpper vi en video på vår Youtubekanal som går igenom alla nyheter från Canon och Anders Sävås (Canons produktspecialist) kommer finnas live i chatten för att svara på dina frågor!

  Anders kommer finnas på plats mellan 13:00 - 14:00 för att svara på dina frågor, har du funderingar efter det kan du självklart kontakta oss så får du ett svar så snart som möjligt.

  Har du missat vad Canon lanserade igår så kan du läsa om det här:
  Canon EOS R5 och R6 är här!
  Canon lanserar nya objektiv!

  Se videon här: Canon EOS R5, R6 och nya objektiv, få svar på dina frågor! - Live chat

 • Canon lanserar nya objektiv!

  Nyhet

  Canon lanserar idag R5 och R6, men Canon lanserar samtidigt även flera nya objektiv!

  Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM lanseras nu officiellt med pris och komplett information. Ett 100-500mm objektiv är mycket populära bland djur- och sportfotografer då de får ett stort omfång i ett smidigt format. På 400mm har den ljusstyrkan f/5,6 precis som på ett vanligt 100-400mm men nu har du möjlighet att få ut ytterligare 100mm brännvidd på bekostnad av bara ett halvt bländarsteg, vilket är positivt.

  Säljstart: September 2020

  Läs mer och beställ redan nu: Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM

  Canon RF 600 och Canon RF 800 är två helt nya objektiv från Canon som gör det möjligt för många att ha råd med, och ork att släpa med sig, långa teleobjektiv. Båda dessa är ihopfällbara för att ta mindre plats, så de ryms i en vanlig större fotoväska eller i en ryggsäck. Dessa har en konstant bländare på f/11. Tack vare bildstabilisering, och modern teknik som ger lågt brus på högre ISO, så är ljusstyrkan inget större problem. Med priser på runt 10.000:- blir dessa objektiv ekonomiskt tillgängliga för många.  Du kan nu ta liknande bilder som du tidigare behövt utrustning för över 100.000:- för att kunna ta.

  RF600mm & RF800mm_Ambient_004.jpg

  RF 600 och RF 800 går att använda i kombination med de nya RF-telekonvertrarna som lanseras idag, läs mer om dessa här nedanför. Tar du RF 800 och sätter på en 2x konverter så får du 1600mm f/22. Canon har lyckats göra så att autofokusen fungerar på båda objektiven med någon av båda telekonvertrarna! 

  Säljstart: 30 Juli 2020

  Läs mer och beställ redan nu: 
  Canon RF 600/11 IS STM
  Canon RF 800/11 IS STM

  Canon RF 85/2 IS STM Macro är ett smidigare och billigare porträttobjektiv med RF-fattning. Det är perfekt för dig som älskar att fota porträtt, bröllop eller liknande men som inte vill bära omkring på eller betala för Canons RF 85/1,2. Canon RF 85/2 IS STM Macro är ett prisvärt objektiv som även har macroegenskaper. Det ha en låg vikt för smidig användning. Den har självklart stabilisering för att kunna fota dina porträtt eller macrobilder handhållet!

  Säljstart: Oktober 2020

  Läs mer och beställ redan nu: Canon RF 85/2 IS STM

  Canon lanserar två telekonvertrar med RF-fattning som passar perfekt med hela Canons EOS R kameraserie och fungerar med objektiven: RF 100-500, RF 600 och RF 800. Canon RF 70-200/2,8 fungerar inte med dessa telekonvertrar då det objektivet är byggt för att vara så kompakt som möjligt och det bakre glaset går jämt med fattningen vilket gör att konvertrarna inte får plats.

  Säljstart: 30 juli 2020

  Läs mer och beställ redan nu: 
  Canon RF extender 1,4x
  Canon RF extender 2x

  Missa inte imorgon (fredag) 13:00 då vi släpper en livevideo där Anders Sävås (Canon produktspecialist) går igenom nyheterna i detalj och svarar på alla dina frågor live i chatten! >

 • Canon EOS R5 och R6 är här!

  Nyhet

  Nu är dagen här! Den dag som så många har väntat på. Lanseringen av den efterlängtade Canon EOS R5. Canon lanserar dessutom en helt ny kamera, Canon EOS R6.

  Canon lanserar även ett flertal objektiv med RF-fattning, läs om dessa här >

  Vi börjar med frågan alla ställt sig, vad kostar Canon EOS R5? Svaret är 52190:- vilket vi tycker är helt rimligt för en kamera som har specifikationer som klassar ut de flesta stillbilds- och videokameror på marknaden idag. För många är kamera det verktyg som skapar deras inkomst och Canon EOS R5 är för tillfället ett av det bästa verktygen på marknaden för en fotograf/videofilmare.

  Canon EOS R5 är deras första kamera med bildstabilisering inbyggt i kameran och tillsammans med stabiliseringen i objektivet kan du få upp till 8 steg, ja du läste rätt ÅTTA stegs, stabilisering. Detta med en kamera som har en stor fullformatssensor vilket är helt enastående. Autofokusen fortsätter vara Canons Dualpixel AF som fungerar klockrent och fungerar nu med kropp, huvud och ögonfokus på både människor och djur/fåglar. Sökaren är helt ny med en upplösning på 5,76 MP med upp till 120fps vilket gör den mycket skarp och den höga uppdateringsfrekvensen gör att du inte för någon fördröjning.

  EOSR5_Martin_Bissig_Lifestyle_48.jpg

  Vi har redan presenterat många funktioner från denna kamera så vi kommer inte gå igenom allt här i bloggen, vill du läsa om alla funktioner och specifikationer så hittar du det under vår produktsida i länken nedan.

  Imorgon (fredag 10e juli) så kommer vi ha en livevideo och chatt på vår Youtubekanal där Anders Sävås, Canons produktspecialist, kommer gå igenom alla nyheter i detalj och svara på dina frågor i chatten! Ställ dina frågor och få svar direkt: Canon presenterar alla nyheter och svarar på dina frågor >

  Säljstart på Canon EOS R5 är 30 juli

  Läs mer och beställ redan nu: Canon EOS R5

  Canon EOS R6 är den andra kameran Canon lanserar idag. Denna kamera har samma sensor som Canon 1D X Mark III dvs, 20,1 MP som vi redan vet är en mycket bra sensor, speciellt på att hantera bilder i låga ljusförhållanden. Autofokusen klarar av att fokusera i ned till -6,5 EV. Tack vare att kameran också använder samma processor som 1D X Mark III så klarar den av att ta upp till 20 bilder/s. Upp till 12 bilder/s med mekanisk slutare och 20 bilder/s med elektronisk. R6 har två kortplatser varav båda är SD med stöd för UHS-II. Kameran har samma stabiliseringssystem som EOS R5 som stabiliserar upp till 8 steg när man kombinerar stabilisering i objektivet och kamerahuset. Sökaren är samma sökare som EOS R på 3,69 MP men får en uppdatering så att den klarar av 120fps.

  EOSR6-Palazzo-Lifestyle-004.jpg

  Kroppen på R6 är lite annorlunda än R5, den har fortfarande den vinklingsbara skärmen och joysticken men ingen display på toppen. 

  Säljstart på Canon EOS R6 är 27 augusti!

  Läs mer och beställ redan nu: Canon EOS R6

  Canon lanserar även ett flertal objektiv med RF-fattning, läs om dessa här >

 • Fotohistoria: Filmo

  Detta är vår vackraste i kamera av alla tusentals som finns i vårt museum. En Bell & Howell Filmo Model No 75 från 1928.

  Bell & Howell lanserade sin Filmo-serie 1923 med No 70. Den grundar sig på en prototyp från 1917 som använde 17,5mm film men med Kodaks inbjudan till 16mm film så såg Bell & Howell dess fördelar och hoppade på det tåget istället. De designade om sin prototyp till 16mm film och den blev då till slut Filmo 70. Denna kamera var också den första fjäderdrivna 16mm-kameran.

  1928 så lanseras den vackra kamera som du ser på de 9 bilderna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Filmo No75 var en mycket smidig och platt kamera. Den använde 16mm film. Den var mycket vackert utsmyckad och marknadsfördes som en "watch-thin" kamera för kvinnor. 1931 kom en närbesläktad version, Filmo Field Camera, som fanns i både en vanlig version och i en utsmyckad version.

  När Kodak introducerade 8mm film 1932 så var Bell & Howell långsamma att anamma detta format. När väl Bell & Howell lanserade 8mm så var det inte i Kodaks standard. Först 1935 så lanserades en Filmo för 8mm film, den hette Filmo 127-A, och kallades för Straight Eight. Den hade ingen framgång på marknaden så redan året därpå så lanserades en ny modell. Filmo 127-A modifierades till att ta Kodaks standard dubbel-8-film och fick namnet 134-A. Denna modell tillverkades ända fram till 50-talet.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Panasonic Lumix DC-G100

  Test

  Panasonics nya och högpresterande systemkamera som är designad primärt för vlogging och annat videoskapande, men som även fungerar utmärkt för stillbilder.

  Mats skriver: Panasonic är bättre än de flesta kameratillverkare på att ta fram kompetenta och bra kameror för videofilmning. G100 är självklart inget undantag och har också fått sig en rejäl uppgradering på filmsidan jämfört med tidigare modeller i liknande klass. Ljudet är en liten historia för sig och G100 använder sig av något så ovanligt som 3 st inbyggda mikrofoner som ger ett klart bättre ljud än de flesta kamerors inbyggda mickar. Behovet av extern mikrofon minskar och en klar fördel för dig som vill vara så portabel som möjligt. Det medföljande DMW-SHGR1 handgreppet ger ett mycket bättre och säkrare grepp vid många typer av användning, samtidigt som det kan bidra till ökad stabilitet.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-G100 test

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Nu lanserar Sony 12-24/2,8 GM, ett supervidvinkelzoom med en stor bländare som passar perfekt för landskaps-, arkitektur- och astrofoto!

  När Sony lanserade 12-24/4 för några år sedan var det många som hoppades på att en G-Master version med bländare f/2,8 skulle följa kort efter. Men nu några år senare får vi äntligen nyheten vi har väntat på, en supervidvinkelzoom med bländare f/2,8. Objektiv med stor bländare är man ofta ute efter bakgrundsoskärpan men med en supervidvinkel är man mest ute efter mängden ljus objektivet kan ta in. Detta är speciellt stort för astrofotografer som behöver få in så mycket ljus som möjligt i kameran för att ta bild av den mörka rymden och samtidigt hålla ned slutartiden då jorden, stjärnor och galaxer alltid rör på sig och det kan lätt bli oskarpt.

  Första leverans beräknas i Augusti 2020

  Läs mer och beställ redan nu: Sony FE 12-24/2,8 GM

 • Profoto Stories: Christoph Jorda tar B1X på loaction till en högre nivå

  Christoph Jorda och hans team trotsar både vädrets makter och tyngdlagen. Hängande 25 meter över ett isolerat, dånande vattenfall i en centimetertjock lina fångar teamet några adrenalinfyllda bilder.

  Christoph Jorda växte upp bara 30 minuter från alperna. Med ett av naturens underverk utanför dörren är det kanske inte så konstig att Christoph redan från tidig ålder älskade friluftssporter som skidåkning, mountainbike och klättring.

  Läs hela artikeln här: Christoph Jorda tar B1X på loaction till en högre nivå

 • Drönarsöndag: Kyrktuppar

  Denna tupp tronar över vackra Vindeln.

  Jag vet inte varför jag är fascinerad av kyrktuppar, men det har blivit en liten kul grej när vi är ute längs vägarna. Passerar jag en kyrka så kollar jag alltid om det sitter en tupp däruppe. Jag är tydligen inte ensam om detta då flera hört av sig, och då det inte fanns något forum för detta så jag startade en liten facebookgrupp där de som är intresserade kan dela med sig av sina kyrktuppsbilder >> 

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Ormvråk

  Ormvråken är en medelstor hökfågel. Den äter inte ormar trots sitt namn, den äter mest möss och sorkar. Den är väldigt skygg och den gillar inte stora vita objektiv.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + Techart GFX-EF adapter + Canon EF 500/4 på 1/1000s och f/5,6, ISO 320. Bilden är kraftigt beskuren. Jag beskar bort hela 98,7% av upplösningen så det du ser här är 1,3% av upplösningen på en GFX 100. Jag använde Luminar för att lägga till en trevligare bakgrund än den helvita som var på originalet. Så av en bild som jag hade tänkt kasta så blev det något som duger för Instagram i alla fall. En riktig fågelfotograf hade kunna ta sig betydligt närmare. Jag ville mest visa hur galet mycket man beskära och det ändå ser okej ut på en telefonskärm.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • CyberPhoto firar 25 år på nätet!

  I år är det ett jubileumsår här på CyberPhoto, vi firar hela 25 år på nätet! Vi vill fira det tillsammans med dig. Tack för att du har följt med oss under resans gång! Håll utkik i vårt flöde efter våra guldkantade aktiviteter.

  1995 så var internet i sin linda. Få hade tillgång till internet, och för många var internet något farligt då det var något nytt och okänt. Men internet visade också en möjlighet till något stort och fantastiskt, där mycket information kunde finnas tillgängligt för alla. 

  Vi hette på den tiden Te-Ges Foto, ett företag som grundades redan 1955. Vi testade kameror redan när vi endast hade butiksförsäljning och dessa tester började vi göra tillgängliga även på nätet. Detta vann stort intresse och kort därpå önskade många läsare även kunna köpa produkter från oss. Resten är historia. Så i år är det hela 25 år sedan vi tog steget ut på nätet och namnet CyberPhoto blev känt, och det tycker vi är värt att fira.

  Under 2020 kommer det därför att dyka upp tävlingar, utmaningar, filmer, kampanjer och festligheter i ditt flöde från oss. Vi hoppas att vi kan bidra med lite guldkantad jubileumskänsla för dig på detta sätt. Har du ett roligt CyberPhoto-minne? Skicka gärna in det till oss på blogg@cyberphoto.se så kanske vi delar ditt minne med våra läsare!

  Vi kan även nu berätta att PhotoExpo i år kommer att hållas online 23-24 Oktober. Mer information om detta kommer här på bloggen inom kort!

 • Test: Samyang AF 75/1,8 FE

  Test

  Samyang fortsätter utöka sitt sortiment av autofokusobjektiv till Sonys E-fattning. Denna gång är det en mycket lätt och smidig - men samtidigt ljusstark - 75mm teleoptik som ser dagens ljus.

  Mats skriver: Trots det kompakta formatet får man plats med en del linselement i optiken och flera av dessa är specialiserade för optimal prestanda. Närmare bestämt har man 3 stycken element i lågspridande ED-glas och 2 stycken element i högbrytande HR-glas. Tillsammans bidrar de till lägre grad av kromatisk aberration och distorsion, hög skärpa och korrekta färger över hela bildytan. I mitten av bilden är skärpan mycket hög redan på f/1,8, och nedbländad 1-2 steg blir det absolut knivskarpt. Dock ganska soft nära kanterna på större öppningar än f/8.

  Läs hela testet här: Samyang AF 75/1,8 FE test

 • Fotohistoria: Bencini Koroll II

  Vi har fått denna kamera av en kund som skänkte den till vårt museum och det är vi tacksamma för. Det är vår första Bencini, ett märke som vi inte stött på i verkligheten tidigare.

  Antonio Bencini föddes någon gång i slutet av 1800-talet nära Florens. Han deltog i första världskriget och under den tiden så tjänstgjorde han som tekniker i flygvapnet och hade bland annat hand om de kameror som användes för flygspaning. Detta var troligen franska kameror av okänt märke. Andra källor säger att de använde Lamperti kameror som tillverkades i Milano.

  Hur som helst så återvände Bencini till Florens där han öppnade ett snickeri som specialiserade sig på kamerakonstruktioner. 1920 så startade Bencini och hans affärspartner företaget Fabbrica Italiana Apparecchi Macchine Materiali Accessori, FIAMMA, aka FLAME. Affärerna växte stadigt och 1931 så hade de 100 anställda och en fabriksyta på 3000m2. Bencini var deras tekniske chef och han såg potentialen i att tillverka och sälja lådkameror till amatörmarknaden. 1933 så producerade de Flammetta, en smidig träkamera som fanns i en version med 6x4,5 och en för 6x6 på 120-film. 

  1935 så köpte Ferrania upp FIAMMA och Bencini flyttade till Turin där han startade FILMA som senare masstillverkade lådkameror. Deras första modell hette just Filma och tog 4,5x6cm negativ på 127-film. Den kameran hade fast bländare på f/11 och en Meniscus optik. Två år senare så köptes Filma upp av Ferrania, ett fotoföretag som expanderade stort i Italien.

  Bencini grundar ICAF 1937 i Milano. Namnet ändrades inom kort till CMF. De tillverkade både ihopfällbara kameror och vanliga kameror. När andra världskriget bryter ut så stoppas tillverkningen av kameror och de tillverkar delar för flygindustrin och även delar till cyklar. 1946 så ändrades namnet igen, denna gång till CMF Bencini. Företaget nådde sin topp på 60-talet. På 70-talet så tillverkade Bencini en del billiga plastkameror samt Super-8-kameror, men de börjar bli frånkörda av japanska och tyska kameror och väl inne på 80-talet så läggs verksamheten ner. Bencini var en av Italiens mest innovativa och framgångsrika kameratillverkare.

  Den kamera från Bencini vi ska titta på idag är deras Koroll II som lanserades 1961. Den har en Bencini Acromatic 55/8,0 optik. Det fanns hela två bländaröppningar att välja mellan, f/8 och f/16. Slutaren hade hisnande två exponeringstider, 1/100s och 1/50s + B. Så långt så är kameran tragiskt enkel men den har en sak som är mycket intressant. Den använder 120-film och de allra flesta kameror från denna tid hade ett negativformatet på 6x6cm men denna är en inte ens en "halvformatskamera" för 120-film. Den fick ut 24 exponeringar på en 120-rulle jämfört med andra som bara fick ut 12 exponeringar. Koroll II hade ett negativformat på 4,5x3cm vilket gör att den udda nog inte nyttjar hela filmens höjd, vilket är mycket egendomligt. Hade de använt 127-film istället så hade kameran kunnat göras kompaktare men med bibehållet negativformat. Detta kan du tydligt se på en av bilderna här ovanför.

  En annan egendomlig funktion är dess dubbla slutare. När du trycker ner avtryckaren så förs ett "lock" bort från baksidan av objektivet och sedan utlöses slutaren i objektivet. Denna dubbla slutarfunktion är för att det inte ska läcka ljus från objektivets slutare och oavsiktligt exponera filmen. Det finns en bild här ovanför där jag tryckt ner avtryckaren till hälften och du kan se den bakre slutare påbörja att visa optiken. Koroll II har en egendomligt stor sökare och har också en mycket egendomlig detalj på sidan av sökaren. Där sitter en plåt som påminner om en ljusmätare av selen-typ. En inte alltför långsökt gissning är att de gjort plats för en ljusmätare men av någon anledning valde att inte montera någon. I så fall av kostnadsskäl, då det ju rent tekniskt faktiskt fanns plats för en ljusmätare.

  Även om detta är en tämligen ovanlig kamera utanför Italiens gränser så ligger värdet ändå rätt lågt, ca 100-300kr. Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas