X-files: Idyll

Följ med i processen hur bilden blev som den blev. Jag hittade ett ödehus som jag tyckte var fint. Däremot så var jag där vid fel tid och i fel väder. Det var sent på kvällen och regnet hängde i luften. Men jag kunde i mitt inre se detta som en riktig sommaridyll. Så med några enkla steg blev det så. Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

DSCF0493ww.jpg

Så här ser bilden ut helt oredigerad.

 

DSCF0493-2ww.jpg

Så här ser bilden ut efter den har lämnat RAW-programmet. Jag har gett den lite varmare färger och ljusat upp den. Kändes ganska lagomt och jag kunde ännu inte se hela dess potential.

 

DSCF0493-2uww.jpg

Nästa steg så tar jag in den i Luminar 4 och byter himmel på den till en härlig sommarhimmel.

 

isgww.jpg

Sist när jag lägger ut den på Instagram så använder jag deras Lux-justering och bilden blir avsevärt bättre.

Så sedan får jag gå tillbaka till RAW-programmet och försöka justera allt så det blir ganska likt Instagrambilden, och förhoppningsvis kunna göra ännu bättre än den bild som jag redigerade i telefonen. Då ställer man sig frågan varför jag inte gjorde bilden så på en gång. Det här är något jag lärt mig av kända fotografer, jag ska inte nämna några namn här, men de tar ofta in bilden i telefonen och redigerar den där som de vill ha den och sedan gör de den riktiga bilden liknande den som de gjorde i telefonen. Det går enkelt och snabbt på telefonen, det tar några sekunder att få ut mycket mer av bilden. Jag förstår numera varför. Jag önskar att RAW-programmen kunde ha mer smarta justeringslägen också, jag hade gärna haft Instagrams Lux-justering inbyggt. Det går självklart att efterlikna men det tar en hel del tid och kunskap. 

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

/Thomas