• PhotoExpo 2020: Mattias Sjölund

  Föreläsare Mattias Sjölund arbetar helst med intima landskap och havslandskap. Han driver sin verksamhet under namnet Foto Magica där han regelbundet anordnar workshops och fotoresor med fokus på personlig utveckling. I föreläsningen ”I huvudet på en landskapsfotograf”, pratar han om sina bilder, sin tankeprocess och om hur han arbetar.

  Lyssna på Mattias i vår livesändning på fredagen den 23 oktober kl 13:00 - 13:40. Direkt efter Mattias föreläsning kan du få heta produkttips av Tobias Lehtinen och Focus Nordic, du kan lyssna på Tobias kl 13:40 i fredagens livesändning. 

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • Drönarsöndag: Dragigt

  Det är nog lite dragigt i denna lada. En ointressant gammal lada blir ändå lite intressant sedd uppifrån.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Mysigt

  Jag vet inte vem som älskar vem mest av dessa två, men de ser båda ut att ha det väldigt mysigt. Jag gillar också hur fantastiskt fint optiken återger detta motiv.

 • Tävling: Vardagens ögonblick

  Igår avslutades tävlingen "Livets stora ögonblick", vinnarna kommer att presenteras under PhotoExpo 2020. Idag börjar vi en ny tävling "vardagens ögonblick" där du kan vinna en Nikon Z50 vloggkit värde 12.990:-

  Tävlingen hålls på vår instagram och enligt följande regler:

  1. Följ oss på instagram
  2. Dela ett ögonblick från din vardag i videoformat på din instagram, max 30 sekunder.
  3. Tagga oss @cyberphoto_se och använd hashtagen #vardagensögonblick

  Tävlingen pågår mellan idag 2020-10-16 till 2020-10-23 och vinnarens video kommer att väljas och visas upp under PhotoExpo 2020.

  Vinnarens pris: Nikon Z50 vloggkit värde 12.990:-

  Lycka till!

 • PhotoExpo 2020: Lina Kayser

  Lina Kayser - fotografen som levererar magiska bilder på den nordiska faunan!

  Lina Kayser är en fotograf från Norge. Hon bor på Dovrefjell och fotograferar nordisk och arktisk natur och vilda djur. Se mer av hennes vackra bilder här Lina Kayser. Vill du lyssna till Linas erfarenheter och tips som fotograf så kom in till vår livesändning på lördag den 24 oktober kl 11:00. 

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • Fotohistoria: Minolta CLE

  Minolta och Leica skrev under ett samarbetsavtal 1972 och redan 1973 var resultatet Leica CL. Kallades även Leitz Minolta CL eller Minolta CL. Redan 1976 lades den ned och man spekulerar att den var för framgångsrik på bekostnad av Leicas M-kameror. Man skämtade om att CL stod för Cheap Leica men det lär ha stått för Compact Leica. 1981 togs konceptet upp igen av Minolta i form av den fantastiska CLE.

  CLE ska betyda Compact Leica Electronic. Med ungefär samma storlek och look som föregångaren Leica CL så innehöll CLE den modernaste tekniken för den tiden. Den hade lysdioder i sökaren, den hade samma typ av ljusmätning mot slutaren och filmplanet som Olympus OM-2 var först med. Den hade TTL-mätning med blixt och hade den så viktiga Leica M-bajonetten. Så nu kunde du använda Leicas fantastiska objektiv i en lätt och snabb kamera. Minolta erbjöd tre egna objektiv till CLE. Den klassiska 40/2 som även satt på Leica CL, en liten och bra optik, dock inte i nivå med Summicron 50/2. En 90/4, samma som fanns till Leica CL, en mycket bra optik, klart underskattad. Sedan hade Minolta kompletterat med en egenkonstruerad 28/2,8 som förvisso var helt okej men den var långt ifrån Leica-kvalitet.

  Bilden är på vår alldeles egna Minolta CLE. Vi är många som drömmer om en digital sådan. Liten och prisvärd med fullformat och med Leica M-fattning. Leica själva har tyvärr helt tappat verklighetsförankring i deras prissättning. Minolta är borta och Konica likaså, så det lär nog aldrig komma något liknande tyvärr.

  Minolta CLE var en mycket driftsäker kamera och CLE är överlägsen både Leica CL och Leica M5 på många sätt. CLE är egentligen vad Leica M7 blev i mångt och mycket. Nu pratar vi om driftsäkerhet och användarvänlighet. Självklart så har en Leica M7 högre kvalitetskänsla.

  Minolta CLE har tidsautomatik samt helt manuell. Slutaren är elektronisk och den använder vanliga LR44 batterier. Många av er och även vi gillar onödigt vetande ibland och därför ska vi denna gång grotta ner oss lite i ljusmätningen med det mest onödiga vetandet hittills. CLE har TTL / OTF mätning precis som Olympus har på deras OM-serie. TTL betyder Through The Lens och OTF står för Off The Film. Ljusmätaren mäter på slutargardinens mönster och även på filmen men i olika procent beroende på slutartiden. Den procent som här anges är den procent kameran mäter på slutargardinen och resterande procent blir då mätning mot själva filmen. 1/1000-1/125s 100%, 1/60s 75%, 1/30s 40%, 1/15s 20%, 1/8 10%, 1/4s 5%, 1/2s 2% och vid användning av blixt 0% för då mäter kameran istället 100% på filmen istället.

  Det tillverkades också ca 300st Minolta CLE i guldfärg. Du kan se den i både svart och guld på 14 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan. Båda kommer från vårt museum.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • CyberPhoto - Årets e-handlare 2020 Foto & Video

  Vi har vunnit utmärkelsen Årets e-handlare Foto & Video via Pricerunner - igen. Det är femtonde året som vi tar emot utmärkelsen och vi riktar förstås ett gigantiskt tack till våra trogna kunder!

  Motivering: "Tack vare en användarvänlig hemsida med hög tillgänglighet som gör det lätt att snabbt hitta rätt produkt, många alternativ för betalning och leverans, trevlig kundservice – och varor som levereras väl förpackade inom utsatt datum – tar CyberPhoto hem vinsten i kategorin Foto och video."

  Vi riktar ett stort och varmt tack till dig som väljer att handla hos oss, har röstat på oss, lämnat omdömen och på annat sätt stöttat oss. Du är fantastisk och det viktigaste vi har. Vi kommer att fortsätta arbeta för att du ska kunna känna dig stolt och nöjd som kund.

  Vi firar denna utmärkelse med att erbjuda fri frakt på din beställning när du använder koden: TACK2020
  Erbjudandet gäller t.o.m. imorgon 2020-10-15 kl 23:59

 • Infonsdag: Exponeringskompensera

  Trots nya och avancerade ljusmätningssystem så får man ofta exponeringskompensera ändå.

  Exponeringskompensation är helt enkelt hur du gör för att få en bild ljusare eller mörkare. Det är en funktion som används allt oftare då många numera väljer spegelfria kameror och då ser du direkt i sökaren om en bild känns lite för mörk eller lite för ljus och då kan du enkelt justera detta. Även om moderna kamerors bildsensorer har stort dynamiskt omfång så får du alltid bättre resultat med så korrekt exponering som möjligt.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag". 

 • Nikon lanserar Z6 II & Z7 II

  Nyhet

  Ett par år efter den stora intoduktionen av Nikons Z-serie är det dags för en ansiktslyftning av de största och viktigast modellerna. Då pratar vi förstås om Z7 och Z6. Passande nog får nykomlingarna heta Z7 II och Z6 II och liksom för de tidigare modellerna är de exteriört helt identiska, medan innanmätet skiljer tydligt.

  Man bibehåller uppdelningen med Z7 II som den professionella stillbildsmodellen, medan Z6 II är den avancerade entusiastmodellen - med lite tydligare videoinriktning. Även grundläggande funktionalitet i båda modellerna delas med föregångarna. Det handlar bl a om sensorerna, som är desamma i version II som version I av respektive modell.

  Z_7II_06_CR_4143_Z70_200_f2.8_S_A1.jpg
  Exempelbild tagen med Nikon Z7 II

  Vad är nytt?
  Det man lagt mest krut på är att uppdatera datorkraften i båda modellerna. Den största förbättringen man gjort där är att modellerna nu fått dubbla Expeed-processorer, istället för en enkel. Detta får följdverkningar på flera områden i kamerans funktion, bl a bildkvalitet, autofokusprestanda, seriebildtagning och videofunktion. Man har nu även dubblerat kortplatserna för användning av ett XQD-/CFexpress-kort tillsammans med ett SD-kort.

  Läs mer och förbeställ nyheterna redan nu >

 • Panasonic lanserar en ny videokamera!

  Nyhet

  Panasonic släpper en ny videokamera, som riktigt sticker ut i sortimentet idag. Det handlar om en videokamera i lådformat eller boxformat, som man kallar det.

  Detta är alltså en kamera som är tänkt för användning i studio, på drönare, för streaming-tillämpningar och i andra sammanhang när man har en stativmonterad kamera som man kanske även styr på avstånd, snarare än att handhålla den. DC-BGH1 är baserad på Micro 4/3-systemet och har följaktligen en sensor i Micro 4/3-format, på 12MP, och använder även objektiven ur samma system.

  LUMIX BGH1_Ready for cinema_4.jpg

  Vad gäller videoprestanda så klarar DC-BGH1 upp till Cinema 4K, d v s en upplösning/kvalitet på 4096x2160/24p med upp till 400Mbps bitrate eller 4096x2160/50p med upp till 200 Mbps bitrate.

  Läs mer om nyheten här: Panasonic DC-BGH1

 • PhotoExpo 2020: Magnus Lindblom

  Gör dig redo att ta del av Magnus Lindboms medryckande föreläsning med start fredagen den 23:e oktober kl 11:00. Du hittar Magnus föreläsning i vår livesändning här på hemsidan, via Youtube eller Facebook, varmt välkommen!

  Magnus berättar själv:

  Jag är fotograf med fokus på fjäll och vildmark. Varje år tillbringar jag ca 100 nätter i tält ute i vildmarken i jakten på den där bilden. Ensam. Mountains & Beyond är mitt projekt där jag följer min dröm med målet att porträttera den svenska fjällvärlden på det bästa sättet jag kan. Något jag har gjort nu i över 15 år. Det som är nytt för i år är att jag dessutom dokumenterar mina äventyr på film. Det här föreläsningen kommer att handla om mina första lärdomar som filmskapare och om vilken utrustning jag använder både för mina stillbilder och för filmandet.

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • Test: Nikon Z5

  Test

  Vi har testat Nikon Z5 som är en instegsmodell till Nikons Z-fullformatssystem, som i stora drag är en lite enklare version av Z6.

  Mats skriver: Att Z5 är en förenklad Z6 innebär att den i flera avseenden har professionella prestanda. Till exempel har den en slutare som klarar ända upp till 1/8000s - användbart när man vill "frysa" actionmotiv, t ex.  Den har även samma processor och högkvalitativa sökare som toppmodellerna. Sökaren i Z5 är samma som i Z6 och Z7, vilket handlar om en mycket högpresterande OLED-sökare med ~ 3,7 MP upplösning. Autofokusen är en hybridvariant med 273 st fasdetektionspunkter i kombination med kontrastdetektion som täcker upp till ca 90% av bildytan, och samma AF som sitter i Z6 och Z7.

  Läs hela testet här: Nikon Z5

  Se vårt videotest: CyberPhoto testar Nikon Z5

 • Drönarsöndag: Lilla huset på prärien

  Jag tycker mönster i skogar och åkrar kan vara så intressanta att se uppifrån. Denna bild blev inte bra rakt ovanför för då såg jag endast ett plåttak, men så här lite snett ovanifrån så ser man både mönster och det lilla huset. Inget att sätta på väggen men ändå lite kul.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Alla höstens färger

  Tänk att ett enda åkerbärsblad kan innehålla alla höstens färger.

  Bilden är tagen med Sony A7R IV + Leica Summilux 50/1,4 Asph , 2s, f/11 och ISO 100. Stackad.

  Det blåste och regnade ute så förhållandena var otrevliga. Jag ville inte bli blöt och jag ville inte heller att kameran skulle bli blöt, samt att blåsten och det svaga ljuset gjorde att jag måste köra väldigt högt ISO för att inte få skakningsoskärpa. Då var det lättare att ta med sig bladet in. Kameran på stativ. Min olivgröna badhandduk som bakgrund och två Viltrox LED-belysningar som ljuskälla. Bladet hölls i av en "lödnings-hjälpande-hand" som har krokodilklämmor. Den redigerade jag bort.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • PhotoExpo 2020: Norbert von Niman

  Norbert von Niman - fredagen den 23 oktober kl 12:00 - en äventyrsfotograf och berättare med ett öga för de vackra vyerna!

  Norbert von Niman har, med en karriär som startade på Islands glaciärer, rest jorden runt ett flertal varv som äventyrsfotograf. Norbert är känd för att leverera stilrena och fängslande bilder på avlägsna vyer och öde landskap. Med över 100 000 följare är han även välkänd på Instagram för sitt engagerande material och historier bakom fotandet.

  Denna föreläsning kommer gå igenom processen att gå från idé till verklighet. Att fånga den bild man drömt fram genom att planera, verkställa, redigera och leverera någonting som man kan vara stolt över.

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • En nyckelpiga väldigt nära

  Christian Andersson delade med sig av några bilder och denna nyckelpiga tyckte vi om och ville dela med oss av.

  Christian berättar: Jag var på väg hem från en tur i skogen där jag fotat insekter och såg den här nyckelpigan vid gräset intill vägen. Har bara fotat macro i två månader men jag blev rätt nöjd ändå, och hoppas  även att nyckelpigan blev nöjd över sitt porträtt!

  Bilden är tagen med Panasonic GH5 med Olympus 60mm Macro och 21+16mm mellanringar

  Gillar du bilden så får du gärna kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se. Vill du också visa upp en bild som Christian? Skicka då in bilden till blogg@cyberphoto.se så kanske vi delar den här på bloggen och instagram!

 • Fotohistoria: Leica R3

  Leica samarbetade mycket med Minolta och R3 är ett resultat av det.

  År 1972 så skrev Leica och Minolta på ett samarbetsavtal. Första resultatet av samarbetet kom 1974 med Minolta XE och Leica CL. 2 år senare kom Leica R3 som bygger väldigt mycket på Minolta XE. Som parentes så kan vi ju nämna att Leica R4 bygger mycket på Minolta XD-7, kallades XD-11 på vissa marknader, och den räknas av många som den bästa kamera som Minolta byggt. Samarbetet ledde också fram till en favorit, Minolta CLE, en kamera som vi absolut måste återkomma till i denna serie, redan nästa vecka. Bilderna kommer från vår egen kamerasamling.

  Ja, Leica R3 var det som detta inlägg skulle handla om. R3 tillverkades från 1976 till 1979, en ganska kort tid men Leica R4 stod redo att släppas 1980. De första Leica R3 tillverkade i Wetzlar i Tyskland men senare flyttades tillverkningen över till Portugal.

  Leica R3 fanns i både svart och silver, men svart var absolut vanligast. Japanerna målade sina kameror svarta medan Leica eloxerade sina vilket gav en mycket tåligare yta. 1979 kom en jubileumsversion av R3 som var guldpläterad och hade ödleskinn som klädsel. Den kanske mest intressanta versionen av R3 var Safari. Den var målad i olivgrön och det fanns flera olivgröna objektiv till den, Elmarit 28/2,8, Summilux 35/2, Summilux 50/1,4, Summicron 50/2, Elmarit 90/2,8, Elmar 180/4 och Elmarit 180/2,8.

  Leica R3 har tidsautomatik och manuell, du kan välja mellan centrumvägd eller spotmätning, EV 1-18. Slutaren kom från Copal.

  Leica tog ett stort kliv in bland moderna kameror med R3 då den tidigare modellen Leicaflex SL var helt omodern, en konstruktion som släpptes redan 1964 och uppdaterades förvisso till SL2 men var ändå föråldrad. 2015 återuppstår beteckningen SL med en fantastisk men alltför dyr kamera vid namnet Leica SL.

  Leica R3 fanns i svart, silver och safarigrön, och priserna ligger i samma ordning, de svarta kostar inte många kronor men kan vara ett vackert inslag i ditt vitrinskåp.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Dra åt plattan

  Det finns fog för detta tips. Det händer lite då och då att fotografer som bär kameran på stativet helt plötsligt har kameran i backen. När man hanterar kameran på stativet så är det lätt att den blir lite lös i plattan och det behövs inte så mycket vickande så har kameran skruvat upp sig från stativplattan.

  Drar du åt plattan ordentligt och om den nu blir lite lös så tar du kameran av stativet och drar åt plattan igen så kommer du aldrig att råka ut för att kameran lossnar och faller mot ett dyrt öde.

  Lycka till med din fotografering!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Olympus E-M10 Mark IV

  Test

  Nu kan du se vårt videotest samt läsa vårt skrivna test på Olympus senaste E-M10 Mark IV.

  Efterträdaren till E-M10 Mark III har fått en del välkomna uppgraderingar. Bland annat har den en ny 20 MP bildsensor istället för föregångarens 16 MP. Dessutom har kameran blivit snabbare, med en seriebildtagning på upp till 15 bilder/s och en uppsnabbad motivföljande autofokus.

  Läs vårt skrivna test här: Olympus E-M10 Mark IV

  Se vårt videotest här: CyberPhoto testar Olympus E-M10 Mark IV

 • Tävling: Livets stora ögonblick

  Vi vill påminna om den pågående tävlingen där vinnarna presenteras live på PhotoExpo 2020, som i år hålls online. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att tävla om priser värde över 15.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Välkommen att tävla och lycka till!

  Temat är "Livets stora ögonblick" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning, men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Vår interna jury kommer göra ett urval på de bästa bilderna som sedan kommer att presenteras i samband med PhotoExpo 2020 och under expohelgen kommer ni tittare rösta fram en vinnare som sedan presenteras i slutet av livesändningen.

  Förstapris: Canon ImagePROGRAF PRO-300​ värde 9190:-
  Andrapris: Presentkort på CyberPhoto värde 4000:-

  Tredjepris: Presentkort på CyberPhoto värde 2000:-

  Tävlingsperiod 22 september- 15 oktober 2020.

 • Epson - Printa professionellt

  Vi har intervjuat Rickard Garp från Epson, vilket är vårt mest populära skrivarmärke. Vi har sammanställt denna intervju för att berätta lite om Epson och varför de är en av de ledande märkena i världen på skrivare.

  Epson är ett Japanskt företag och är en del av Seiko Group som du säkert känner till, då de är ett av världens största klockföretag. Allt började med att Seiko blev den officiella tidtagaren för olympiska spelen 1964 men det krävdes då att tiderna skrevs ut på papper så Seiko började utveckla en elektronisk skrivare för ändamålet. I september 1968 lanserade de världens första miniskrivare, EP-101, vilket inom kort blev implementerad i många miniräknare för att kunna skriva ut resultatet, detta var helt klart revolutionerande. 1975 grundades Epson America Inc som sålde denna skrivare i USA där skrivaren inom kort blev ett måste för många företag.

  Epson är inte bara ett märke som tillverkar skrivare utan har under en lång tid uppfunnit all typ av elektronik som t.ex. den första bärbara datorn var tillverkad av Epson, redan på 80-talet tillverkades den första handledsklockan med inbyggd TV av Epson och första iPhone hade en LCD-skärm som var tillverkad av Epson. Idag är Epson en stor elektroniktillverkare även utanför skrivarbranchen och tillverkar de flesta elektroniska delar till bilnycklar och mycket mer. Epson är den enda skrivartillverkaren som gör alla delar själv, de gör inte bara alla delar själv utan även robotarna som tillverkar dessa delar.

  epson_blogg1.jpg

  Så nu har vi konstaterat att Epson är ett stort företag med en lång historia av elektronik och att de bevisligen kan det dom håller på med. Vad betyder detta då för dig som är intresserad av deras skrivare? Jo, Epson gör några av de bästa skrivarna på marknaden och de har nyligen lanserat två helt nya skrivare i deras mest populära segment bland fotografer, Epson P700 och P900. Dessa ger en mycket hög skärpa i dina utskrifter och har 10-färgers bläcksystem för att ge bästa möjliga färgåtergivning. Dessa skrivare passar perfekt för dig som är entusiastfotograf eller precis börjat på sälja print och vill ha det bästa på marknaden till ett rimligt pris. 

  För dig som vill ha det bästa av det bästa så finns det storformatsskrivare. Dessa skrivare kan dels skriva ut i större format samt att de har många färger för att få den absolut bästa möjliga färgåtergivningen. I dagens sortiment så finns det fyra primära modeller, P6000 och P8000 som har 8 färger och de nyare P7000 och P9000 som har ytterligare två färger, orange och grön. Dessa skrivare är primärt till för provtryckare som behöver nå specifika spotfärger i logotyper men fotografer vinner självklart också på att den har fler färger för att få mer nyanser i utskrifterna.

  De nyaste storformatsskrivarna Epson P7500 och P9500 har ytterligare en färg, lila, som gör färgprofilen ännu bredare. Utöver den extra färgpatronen så är den 3,5 gånger snabbare än P7000/P9000 och den behöver inte växla bläck när du byter mellan matt och blankt papper. Dessa skrivare är framtagna för att passa både fotografer, provtryckare och tryckerier med hög volym. Helt enkelt två av de bästa maskinerna du kan köpa.

  epson_blogg2.jpg

  Som ni säkert förstår så använder Epson sig av den bästa tekniken och materialet till dessa skrivare och detta gäller självklart även deras bläck och papper. Epson lägger ned mycket tid och massor med pengar för att utveckla bläcket så att det ska ge så precisa färger som möjligt. Vi säljer endast Epsons originalbläck just av den anledningen och vi rekommenderar inte att köpa "pirat-bläck" alls. Det är så pass hög precision på skrivarhuvuden så det minsta lilla fel i bläcket kan ge konsekvenser som förstör huvudet vilket kan bli väldigt dyrt i onödan.

  Papper är också en viktig del av din utskrift. Det finns många olika tillverkare som gör papper i hög kvalitet men dessa "tredje-parts" papper är tillverkade separat från skrivaren för att passa olika skrivare. Epson tillverkar sina papper tillsammans med skrivaren för att få ett perfekt resultat från början till slut. Vi rekommenderar därför att använda Epsons egna fotopapper för bästa resultat. Om du vill ha en speciell yta som inte finns hos Epson så finns det även papper i hög kvalitet av t.ex. Hahnemühle som fungerar fint tillsammans med din Epsonskrivare.

  Vi hoppas att du har fått en överblick om Epson och deras högkvalitativa produkter. Förhoppningsvis förstår du varför det är viktigt att använda Epson original för att få det absolut bästa resultatet som du sedan visar upp för din kund som i sin tur blir imponerad av ditt resultat.

  Se hela vårt sortiment från Epson här >

  Just nu får du Epson CoverPlus 3 år på köpet när du beställer en av våra utvalda storformatsskrivare från Epson!
  coverplus_kampanj_hero.jpg

 • Drönarsöndag: Spegling

  En av Umeås fotografer, Yurika Palmqvist, har tagit denna bild på Vitoxtjärnen. Vilken härlig spegling!

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Vitoxtjärnen är en sjö i Umeå kommun i Västerbotten och ingår i Tavelåns huvudavrinningsområde. Sjön har en area på 0,0337 kvadratkilometer och ligger 87 meter över havet. Det var sjukt nära att jag skrivit Viltroxtjärnen vilket hade varit ett ännu coolare namn. 

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Fröken Grön

  Vi var fyra fotografer ute för att fotografera vintergatan vid en liten sjö nära Umeå. Plötsligt så lyste himlen upp och fröken grön dansade vackert över sjön.

  Vill du läsa mer om norrsken klicka här >>

  Vill du läsa mer om hur du fotograferar norrsken klicka här >>

  Bilden är tagen med Sony A7R IV med Sigma 14/1,8.

  Produkttips för dig som vill börja fota norrsken:
  Objektiv: Samyang 14/2,8
  Stativ: Dörr Pro Black PB-165

  Lycka till där ute!

  /Thomas

 • Kamera & Bild Showcase

  Nu har dörrarna öppnats till en helt ny fotomässa: Kamera & Bild Showcase, där du träffar fotografer, tittar på prylar och tar del av exklusiva mässerbjudanden. Allt digitalt, förstås!

  Just nu är mycket i vår tillvaro annorlunda, som vi alla vet. Men tiderna har också öppnat upp för helt nya sätt att träffas – digitalt. I dag presenterar därför Kamera & Bild stolt: Sveriges första helt digitala fotomässa!

  Välkommen att kliva in i denna digitala hall fylld med produktnyheter, intervjuer och exklusiva mässerbjudanden. I de olika montrarna möter du utställare som visar upp de senaste prylarna och ger dig mer information om hur de fungerar. Du ser filmer där fotografer berättar om sitt fotograferande och om vägen fram till en lyckad bild. Du möter bildskärmsexperten som förklarar vikten av rätt färg. Och du träffar Maja och Elin som hjälper dig att hitta en egen fotostil. Detta och mycket mer när Kamera & Bild Showcase nu öppnas.

  Att besöka Sveriges första digitala fotomässa är helt gratis, så klicka dig in redan i dag! Och om du saknar en utställare, var lugn! Efter premiären kommer Showcase att återkomma fler gånger med nya utställare och erbjudanden – allt för att mätta ditt fotointresse.

  Besök mässan här - Kamera & Bild Showcase

 • PhotoExpo: Ulla Lohmann

  Många blev hänförda av Ullas föreläsning under vårt förra PhotoExpo, nu kommer hon igen och berättar om nya Canon EOS R5! Missa inte hennes liveföreläsning på lördagen den 24 oktober kl 13:00.

  De flesta fotografer som arbetar utomhus skulle beskriva den perfekta kameran som lätt, kompakt, men ändå robust och väderbeständig - och naturligtvis med den högsta prestanda du kan hitta: Hög upplösning, bra ISO-prestanda, snabb autofokus, bildstabilisator och ansiktsigenkänning.

  När Canon-ambassadör Ulla Lohmann blev inbjuden att som en av de första fotograferna i världen få testa den nya Canon R5 testade hon den just enligt sin önskelista ovan.
  Hon tog tag i kameran, packade sin cykel, sin man och deras tvååriga son och åkte ut på ett äventyr precis utanför huset: De tre reste nästan 200 kilometer kring Benediktenwand, en av de mest imponerande bergväggarna i Tyskland. De vandrade, cyklade, kajakade, gick genom en kanjon, sov under stjärnorna och till slut tog Ulla också skärmflyg ner från berget.

  I sitt föredrag kommer Ulla inte bara berätta om den nya kameran utan också ge några råd om hur man skyddar utrustningen under olika miljöförhållanden och vad man ska ta med på äventyrsresan.
  Klara färdiga gå! 

  ​På äventyr med Canon R5 och Ulla Lohmann - lördagen den 24 oktober kl 13:00

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • Fotohistoria: Canon F-1 Post

  Canon F-1 fanns i några olika vanliga versioner men den fanns i en imponerande mängd ovanliga versioner. Den fanns till olika länders försvarsmakter, poliser och bevisligen även postverk. Idag ska vi titta på något så udda och unikt som en Canon F-1N från den Schweiziska posten. Den hade en fast monterad Alos 35/3,5 optik. Kameran torde ha använts på 1980-talet. Även den äldre F-1 fanns med fast Alos 35/3,5.

  Canon F-1 Post är en specialmodell tillverkades i begränsad upplaga. Den användes som sagt av posten i Schweiz. Denna modell saknar sökarprisma och mattskiva 

  Objektivet som sitter monterat är ett Alos 35mm f/3,5. Jag hittar ingen information alls om objektivet men jag har planer på att testa det framöver.

  Du kan se 15 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • PhotoExpo 2020: Moderskeppet

  Moderskeppet är Sveriges största utbildare för kreativa. De ger dig ny kunskap och hjälper till med problem i foto, design, webb och video. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet. Lyssna på grundaren Mattias Karlsson Sjöbergs liveföreläsning, "Ordning och reda i ditt bildöverflöd", under PhotoExpo 2020!

  Du har 10 000 bilder på hårddisken och ingen aning om vad du ska göra med allt. Lugn. Mattias Karlsson Sjöberg delar med sig av sina bästa knep för att du ska få ordning och reda. Återta kontrollen och hitta i ditt växande bildbibliotek. Skilj på dina bra bilder och dina mindre bra bilder. Få koll på vilka bilder du ska skicka för framkallning, posta på facebook och vilka som i ärlighetens namn kan skickas direkt till papperskorgen. 

  Mattias Karlsson Sjöberg är grundare av Moderskeppet, har undervisat i bildbehandling i 15 år. Han är en enormt uppskattad föreläsare och känd för sin speciella förmåga att förklara svåra saker på ett enkelt sätt.

  Föreläsningen är på fredag 23 oktober kl 14:00

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • Infonsdag: RAW

  Självklart ska du fotografera i raw. Alltid. Av många anledningar. En anledning ser du på bilden här ovanför. Du kan lyfta ut så mycket mer information ur en bild än kameran kan göra själv i en jpg.

  De flesta av er som läser detta har insett fördelarna med raw, men alla har inte det, och alla kanske inte vet hur man redigerar en raw-bild i t ex Capture One. Vi kan trösta med att det är mycket enklare och går mycket snabbare än de flesta tror. Mycket enklare. Jodå. Inget att vara rädd för. Skjuter du inte raw i dag så börja, det finns så mycket mer potential i din kamera, oavsett märke och modell. Enda undantaget att inte skjuta raw är egentligen pressfotografer som måste skicka massor av bilder i realtid till sin tidning.

  Vi kan ju passa på att slå hål på en myt när vi ändå tar upp ämnet om raw vs jpg. En jpg visar inte verkligheten korrektare än en raw-bild. En jpg är en raw-bild som kamerans interna programvara analyserar och justerar för att sedan exportera ut som jpg. Beroende på vad tillverkaren lagt in för parametrar och beroende på om du justerat något i kameran så blir bilden enligt de parametrarna. Inte ens inom den analoga fotografin finns någon exakt verklighet då alla filmer har sin egen karaktär. Sedan kan man justera både en jpg eller en raw till att bli så exakt som verkligheten som möjligt, eller justera så det blir en ännu bättre bild, eller justera så den blir helt överdriven. Däremot så går det mycket bättre att justera i en raw-fil då du kan styra separata parametrar utan att det påverkar andra delar av bilden.

  Se Capture One Pro 12 >>

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nikons next chapter...

  Nyhet

  Nikon presenterar nu att de kommer hålla ett lanseringsevent 14e oktober.

  Mycket mer information än detta har vi inte. Exakt vilka produkter vet vi inte heller men om du tittar på bilden ovan som Nikon själva släppt så kan nog de flesta gissa sig fram till vad de kommer att lansera.

  Lanseringseventet hålls online den 14e oktober 14:00

  Se vårt sortiment av Nikon här >

 • PhotoExpo 2020: Richard Walch

  Den första föreläsaren från Canon är Richard Walch som kommer gå igenom sina erfarenheter, tekniska tips och tricks med dig när han har fotat speedway med Canon EOS R6 och EOS R5.

  Canons ambassadör och extremsportfotograf Richard Walch har varit på resa med nya EOS R6. Han har fotograferat en riktig adrenalinsport - Speedway. Nära hans hem finns en gammal klassisk Speedway-klubb full av karatärsstarka och extremt dedikerade medlemmar. Richard tillbringade en dag här och testade den nya kameran på alla möjliga sätt. Från exakta autofokusinställningar till hög bildfrekvens. Samt de nya RF-linserna.

  Richard Walch möter du live på fredag den 23:e oktober kl 19:00  - vi sänder live här på hemsidan, och via Youtube och Facebook, eventet är kostnadsfritt.

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

 • Drönarsöndag: Slåtten

  Åkrar och natur har ibland spännande mönster.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • Kom igång med studiofotografering tillsammans med John Hagby

  På tisdag sänder vi live tillsammans med John Hagby och Aifo där vi går igenom vilken utrustning du behöver och för att komma igång med studiofotografering samt hur du använder den.

  Datum: Tisdag, 29 september
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Se livesändningen här: Kom igång med studiofotografering tillsammans med John Hagby

 • X-files: Midsommar i september?

  Det kändes bara så härligt att hitta en midsommarblomster mitt i hösten. Jag hoppas att någon annan också kan känna glädje av en blomma så här på hösten. Om inte annat kan du njuta av hur en riktigt bra optik renderar ett sånt här motiv.

  Bilden är tagen med Sony A7R IV + magiska Voigtländer APO-Lanthar 50/2, 1/500s, f/2 och ISO 100. Bilden är kraftigt beskuren och visar endast 3,8% av kamerans upplösning.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Tamron kommer nu med ytterligare ett fullformatsobjektiv till Sony E och denna gång handlar det om en telezoom i omtyckta brännvidden 70-300mm med en bländare på 4.5-6.3.

  Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD är världens minsta och lättaste 70-300 och med en vikt på endast  545 gram passar det mycket bra till Sonys lätta och smidiga system. Trots storleken så ska denna optik leverera bilder av toppklass. Objektivet är dessutom utrustat med  Tamrons stegmotor RDX vilken ger en mycket snabb och exakt autofokus. Objektivet utnyttjar också fullt ut fördelarna av inbyggda kamerafunktioner, inklusive Sonys snabba hybrid-AF och ögon-AF som bidrar till en fantastisk fotograferingsupplevelse.

  900x (1).jpg

  Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD har en väderskyddad konstruktion och är perfekt för fotografer som vill vara ute i alla väder. Detta gör objektivet perfekt för fotografering av sport, djur och natur, porträtt och mycket mer.

  900x (4).jpg

  Det nya objektivet kommer att börja levereras i slutet av oktober.

  Beställ objektivet redan nu: Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD

 • Test: Samyang AF 35/1,8 FE

  Nu har vi testat Samyang AF 35/1,8 FE som är en ljusstark, skarp och raktecknande 35mm-optik för 35mm fullformat. Den passar landskapsbilder, astrobilder, arkitektur, dokumentär/reportage och i alla möjliga andra sammanhang - främst på lite kortare avstånd.

  Mats skriver: Samyang AF 35/1,8 FE är en kompakt optik, som ändå är rejält byggd och dessutom försedd med ett ordentligt skydd mot fukt och damm, för att göra den extra tålig och flexibel tillsammans med Sonys skyddade kamerahus. Byggkvaliteten påminner mycket om deras övriga objektiv i samma AF-serie med brännvidderna 18mm, 24mm, 35mm, 45mm och 75mm. Redan på största bländaröppning f/1,8 är skärpan mycket bra till förvånansvärt stor del av bilden, och som vanligt ökar skärpan ytterligare vid nedbländning ca 2-3 steg.

  Läs hela testet här: Samyang AF 35/1,8 FE

 • Nyhet: Canon EOS C70

  Nyhet

  Canon lanserar nu EOS C70 som är en instegsmodell i Cinema-EOS-serien med en helt omarbetad design och mycket användbar teknik under skalet. Den största revolutionen är kanske att detta är den första modellen med Canons RF-fattning - men naturligtvis kan även EF-objektiven användas via adapter.

  Den nya designen gör att kameran närmar sig utförandet hos Canons professionella DSLR-kameror, dvs kameran blir mycket mer lätthanterlig och passar bättre tillsammans med kamerariggar, stabiliseringar och annat som används med de professionella stillbildsmodellerna. Den lämpar sig bättre att bära med sig och är mer lämplig för rörliga och ensamarbetande filmare - samt för längre arbetspass med handhållen kamera.

  C70_blogg1.jpg

  Kameran kan spara video i högsta kvalitet direkt på minneskortet, dvs ända upp till 4K/120p/4:2:2/10-bitar. Detta förutsätter att man använder riktigt snabba SD-kort med en klassning på V90 eller högre

  C70_blogg2.jpg

  Canons variant på dual gain-bildsensor innebär förenklat att kameran tar fram två bilder för varje bildruta som ska skapas i filmen. Den ena bilden exponeras/optimeras för återgivning av bildens högdagrar och den andra för återgivning av bildens lågdagrar. Dessa två bilder läggs sedan ihop till en bild som får ett dynamikomfång som är mycket större än för de två utgångsbilderna separat. Med denna teknik når man ett omfång på upp till 16 EV-steg i den färdiga filmen.

  C70_blogg3.jpg

  Canon EOS C70 har inbyggd digital bildstabilisering, som tillsammans med RF-objektiv med integrerad IS-stabilisering ger en effekt på motsvarande upp till 8 steg kortare slutartid.

  Läs mer om kameran och förbeställ redan nu: Canon EOS C70

 • Fotohistoria: Canon A-serien

  Canon hade en mycket stor framgång med deras A-serie. Introducerad 1976 och de sålde bra redan från start.

  P9210048.jpg

  1976 startar Canons A-serie med Canon AE-1. Det var för den tiden en modern och lättanvänd systemkamera. Den hade FD-fattning. Canon AE-1 siktade in sig på den stora amatörfotograf-marknaden och lyckades fantastiskt bra. En lättanvänd kamera till ett överkomligt pris. Canon AE-1 hade bländarautomatik och helt manuell. Det fanns en winder som tillbehör. Canon AE-1 såldes i mer än 5 miljoner exemplar. Fanns i både svart och silver. 
   

  P9210035.jpg

  1977 lanserades nästa modell i A-serien och det var Canon AT-1, till det yttre väldigt lik AE-1 men saknade bländarautomatiken. Den var alltså helt manuell, men den var inte mekanisk och krävde därför ett batteri för att fungera. Den var något lägre prissatt än AE-1. Fanns endast i silver. 

   

  P9210052.jpg

  1978 lanseras Canon A-1 som verkligen tog marknaden med storm. Programautomatik, tidsautomatik, bländarautomatik, och helt manuell. Fanns endast i svart. Snygg. LED-siffror i sökaren. Winder eller motor fanns som tillbehör. Hypermodern för sin tid. Tillverkades fram till 1985. Man kan säga att den ersattes av Canon T90. 

   

  P9210043.jpg

  1979 lanserades Canon AV-1. Det var en kompaktare och billigare kamera som endast hade tidsautomatik. Den fyllde sin plats bra då vissa ändå föredrog tidsautomatik framför bländarautomatik. Flera konkurrenter hade också vid denna tidpunkt kompaktare och smidigare kameror än vad Canon tidigare kunnat erbjuda. Fanns i både svart och silver. 

   

  P9210031.jpg

  1981 lanserades en uppgraderad AE-1 med namnet Canon AE-1 Program. Som namnet antyder så är det en AE-1 som nu fått programautomatik tillsammans med med bländarautomatik och helt manuell. Fanns i både svart och silver. 

   

  P9210039.jpg

  Sista kameran i A-serien lanseras i mars 1982 och den hette Canon AL-1. Det är lite av en budgetmodell men med en hypermodern touch. Den har tidsautomatik och några få manuella exponeringstider. Men den har elektronisk fokusering vilket är helt nytt vid den här tidpunkten i fotohistorien. Fanns i både svart och silver. Canon T80 använde i stort sett samma teknologi men där styrde den en autofokusmotor som var inbyggd i objektivet. 

  Du kan se 24 bilder av kamerorna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Om du ser på mobilen så är det bara att "swipa" åt sidan.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Diffraktion

  Diffraktion innebär i praktiken att efter en viss bländare, när du bländar ner, så blir bildkvaliteten sämre.

  Om parallellt ljus får falla på en öppning i en ogenomtränglig vägg, kommer strålarna att breda ut sig så att den bild av öppningen som uppfångas på en skärm blir större än den skulle vara om strålarna fortplantade sig helt rätlinjigt. Det verkar alltså som om ljusstrålarna skulle böjas vid kanterna av öppningen. Förklaringen till detta fenomen hämtas ur teorin om ljusets vågnatur. Enligt Huygens princip kan varje partikel inom en ljusvåg betraktas såsom medelpunkt för ett nytt vågsystem, som sänder ut strålar i alla riktningar, och strålar utgår från öppningen. Ljuset bryts vid bländaröppningenns kant. Ju mindre öppning desto mer diffraktion.

  Ofta är problemet större på mindre sensorer fast det egentligen inte är sensorns storlek som är det avgörande, utan det är storleken på respektive pixel som avgör vid vilken bländare som diffraktionen blir ett problem.

  Generella regeln är att blända helst inte ner mer än till f/8 på en fullformatskamera.

  Vill du veta vid vilken bländare just din kamera och optik får problem med diffraktion så är det väldigt lätt att kolla. Sätt kameran på ett stativ och fotografera ett stillastående motiv som har någon form av detaljer. Ta en bild på alla bländaröppningar och du kommer tydligt att se när upplösningen börjar dala. Diffraktion är verkligen en stor fiende till skärpedjupet. Detta är ett stort problem vid närbildsfotografering då man vill ha största möjliga skärpedjup men diffraktionen hindrar från att använda minsta bländaröppningarna. Då får man fokus-stacka i stället, men det är en historia för en annan gång.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Tävling: Livets stora ögonblick

  Om ca en månad är det vårt årliga PhotoExpo och nu kör vi igång en tävling där vinnarna presenteras live på årets Expo som i år hålls online. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att tävla om priser värde över 15.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är "Livets stora ögonblick" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. . Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Vår interna jury kommer göra ett urval på de bästa bilderna som sedan kommer att presenteras i samband med PhotoExpo 2020 och under expohelgen kommer ni tittare rösta fram en vinnare som sedan presenteras i slutet av livesändningen.

  Förstapris: Canon ImagePROGRAF PRO-300​ värde 9190:-
  Andrapris: Presentkort på CyberPhoto värde 4000:-

  Tredjepris: Presentkort på CyberPhoto värde 2000:-

  Tävlingsperiod 22 september- 15 oktober 2020.

 • Polaroid Now Limited Edition - The Mandalorian

  Nyhet

  Nu lanserar Polaroid en specialutgåva av deras populära direktbildskamera + film. Denna utgåva är gjord i samarbete med Disney/Lucasfilm och deras mycket populära serie The Mandalorian.

  Den första Star Wars-filmen kom ut 1977 vilket är samma år som den första Polaroid OneStep lanserades. Många av er som är antingen Star wars- eller Disneyfans vet förmodligen redan vad The Mandalorian är för något, men för er som inte vet så är det en serie skapad av Lucasfilms/Disney som utspelar sig i Star Wars-universet. Den handlar om en grupp prisjägare som kallar sig själv Mandalorians, om du känner igen Bobba Fett från äldre Star Wars filmer så var han en så kallad Mandalorian. Serien finns att se på Disney + som nu äntligen finns tillgängligt här i Sverige. Polaroid släpper denna specialutgåva för att fira att säsong 2 börjar den 30e oktober.

  Så denna specialutgåva kommer endast i ett mycket begränsat antal. Det kommer även ett begränsat antal specialfilm där ramen har motiv från serien. Rent tekniskt är kameran identisk som den vanliga Polaroid Now och trots att vara en specialutgåva är priset i princip den samma . Vi har fått tag på ett antal av dessa som finns i lager för leverans direkt, men passa innan lagret tar slut då vi inte får in några fler!

  Läs mer och beställ här: Polaroid Now The Mandalorian

  - This is the way -

  polaroidxmandalorian_blogg1.jpg

 • Drönarsöndag: Lila åker

  Man är van att se åkrar som gröna, gula eller bruna men sällan lila. Inte en bild man hänger på väggen men jag tyckte den var värd att visa i alla fall.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Lila

  Det finns tillfällen i verkligheten när jag ser något, oftast himlen, och tänker att den ser photoshoppad ut. Detta var en sån kväll. Jag tror jag aldrig sett en så lila himmel.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 23/4,0 R LM WR, 1/60s, f/5,6 och ISO 1250. Bilden är sammansatt av två bilder för att kunna få korrekt exponering på både för- och bakgrund. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  /Thomas

 • Filma i RAW med din Sony A7S III

  Sony A7S III börjar levereras inom kort och nu har Atomos släppt en uppdatering till deras Ninja V som gör det möjligt att filma i RAW med din nya A7S III. Vill du vara redo att filma i RAW direkt du får din kamera så uppdatera din Atomos Ninja V redan nu.

  Ladda ned nya uppdateringen här >

  Läs mer och beställ:
  Sony A7S III
  Atomos Ninja V

  Nedan hittar du detaljerad information om vad som är nytt med denna uppdatering. (På engelska)

  ProRes RAW Recording:

  - 4.2k

  • Uncropped metadata mode 4264 x 2408 at 23.98p, 25p, 29.97p, 50p, 59.94p
  • Cropped metadata mode 4240 x 2385 at 23.98p, 25p, 29.97p, 50p, 59.94p The Metadata crop provides a simple way to transform the RAW data to a 16:9 aspect ratio that closely represents the internally recorded 4K UHD files.

  - 12bit Log

  • 16bit linear converted to 12bit Log (visually lossless process)

  ProRes and DNX Recording:

  - 4KUHD (3840x2160p) recording at 23.98p, 25p, 29.97p, 50p, 59.94p - HD (1920x1080p) recording at 23.98p, 25p, 29.97p, 50p, 59.94p - HD interlaced (1920x1080i) at 50i, 59.94i - Video output of the camera is 10-bit 422

  AtomOS Monitoring Settings:

  - Native – Linear to Slog3 or use with 3D LUTs – can use any existing Slog3 LOOK LUTs
  - Rec709 – to view RAW input in SDR up to 6.7 stops of dynamic range
  - HLG – to view RAW in HLG with up 10.5 stops of dynamic range
  - PQ – to view RAW in PQ/HDR10 with up to 10.5 stops of dynamic range, for scenes with extended spectral highlights

 • Test: Olympus M.Zuiko Digital 100-400/5-6,3 IS

  Test

  Nu har vi testat Olympus nya 100-400, en optik som ställer sig direkt mot Panasonics version som är något ljusstarkare men också betydligt dyrare. Båda objektiven passar din m4/3 kamera så läs testet på båda för att se vilken av dessa som passar dig bäst!

  Mats skriver: Olympus M.Zuiko Digital 100-400/5-6,3 IS är kompatibelt med Olympus egna telekonvertrar som ger 1.4x och 2x brännvidd. Detta innebär upp till 800mm vilket ger en brännvidd motsvarande 1600 i fullformat. Objektivet ger mycket bra skärpa på samtliga brännvidder och fokusavstånd från närgräns till "oändligt". Det bakre fokussystemet driver optikens lätta linser med hög hastighet och exakthet. Resultatet blir en snabb fokusering som sitter där den ska. Det är dessutom möjligt att välja ett kortare fokusintervall för ännu snabbare autofokus.

  Läs hela testet här: Olympus M.Zuiko Digital 100-400/5-6,3 IS

 • Fotohistoria: Bertele

  Idag ska vi läsa om bland annat Apollo-programmet, Zeiss, Contax, Rodenstock, Canon, Leica, Hasselblad, ICA, Ernemann, Sony och Steinheil. alla dessa har en gemensam nämnare och det är den tyska optikkonstruktören Ludwig Jakob Bertele

  Ludwig Jakob Bertele föddes den 25 december 1900 i München och arbetade senare i livet som optikkonstruktör. Hans konstruktioner ligger till grund för en stor del av de optiska konstruktioner som används idag.

  Ludwig börjde 1916 som assistent åt en optikkonstruktör på Rodenstock i München. 1919 fyttade han till Dresden för att arbeta på Krupp-Ernemann Kinoapparate AG som optikdesigner under överinseende av August Klughardt. Ludwig Bertele började att rita på ett nytt optisk schema redan samma år. Denna konstruktion blev senare känd som Ernostar och används som grund för moderna objektiv som Canon EF 135mm F/2.0 L. Grunden till Ernostar kom från konstruktionen från en filmoptik, Ultrastigmat, vilket var en modifierad triplett som beräknats av Charles C. Minor redan 1916 och tillverkades av företaget Gundlach. Ludwigs mål var att öka ljusinsläppet och att minska aberrationer, dvs optiska fel. 

  Efter fyra år av stora ansträngningar, 1923, så patenterade han sin första riktigt ljusstarka optik, Ernostar f/2. Fler versioner av den följde fram till 1926. Ernostar f/2 placerades på kameran Ermanox, vilket var en kamera som var avsedd för reportagefotografering.

  1926 så grundas Zeiss Ikon genom en sammanslagning av Carl Zeiss med ICA (Internationale Camera Actiengesellschaft), Optische Anstalt CP Goerz, Contessa-Nettel och Ernemann-Werke. Ludwig fick en optisk verkstad till förfogande för sina experiment. Den verkstaden byggde alla av hans prototyper. Dessa fick alla unika femsiffriga nummer och dessa graverades oftast in på objektiven.

  I slutet på 20-talet så påbörjade Ludwig utvecklingen av en objektivtyp som verkligen satt sina spår i fotohistorien. Den byggde på Ernostar typ II som hade ett positivt element i fronten som följdes av ett tjockt negativt element av meniscustyp och med ett positivt element efter det. Första objektivet kom 1931 och hade sju element i tre grupper och det fick namnet "Sonnar". Låter rätt bekant, va? Lite mer onödig kunskap är att Sonnar är en omskrivning av tyskans namn för sol som är "sonne". Ett modernt exempel på denna optikkonstruktion är Sony Carl Zeiss Sonnar T* 135/1.8 ZA. 1932 så lanserades Sonnar 50/1,5, en optik som tillverkas än i dag av Zeiss till Leica-M. På den tiden så satt den på Zeiss Ikons 35mm Contax-kameror. Det kom fler Sonnar-konstruktioner fram till 1940-talet med brännvidder från 50 till 300mm.

  Kring 1934 så tog Ludwig konstruktionen från Sonnar som grund och ritade på en ny konstruktion, vilket också var hans första vidvinkeloptik. Den hade 60° bildvinkel och fick det numera mycket kända namnet Biogon. Ett namn som används än i dag. 1935 beräknade Ludwig fram Sonnar 180mm/2.8 till olympiska spelen sommaren 1936. Denna optik är känd för sin goda bildkvalitet och fina bokeh, och är därför mycket populär bland samlare.

  Från 1943 till 1945 arbetade Ludwig hos Steinheil i München. Under kriget arbetade även det företaget åt vapentillverkare. Efter kriget hamnade både Dresden och Jena under sovjetisk ockupation och de tyska kamerafabrikerna blev tvungna att föra både ritningar och maskiner till Ryssland och Ukraina. Även personal fördes med till Rysslan och Ukraina för att utbilda rysk personal. Sonnarobjektiven tillverkades under namnet Jupiter. Den ryska produktionen av Jupiterobjektiv var långt större än vad Zeiss tillverkade i både väst och öst tillsammans. Ludwig Bertele hade blivit Sovjetunionens störste objektivkonstruktör och han var inte ens närvarande, vilket i och för sig var lyckligt för honom. Han klarade sig på rätt sida om järnridån. Ludwig flyttade till Schweiz under 1946 och arbetade på företaget Wild Heerbrugg. Det företaget blev sedermera Leica Geosystems.

  1950 konstruerade Ludwig en flygoptik med en bildvinkel på 90°. Den fick namnet Aviogon, och denna optik var fri från optiska aberrationer. Distorsionen var mindre än 10µm över hela synfältet och upplösningen på f/4,5, vilket var enastående. Denna optik ersatte snabbt Topogon och Metrogon som standardoptik för flygfotografering. Senare kom även en Super Aviogon med hela 120° bildvinkel. Båda dessa vann många priser och utmärkelser.

  Ludwig beräknade även nya optiska konstruktioner åt Carl Zeiss i Oberkochen. Det resulterade 1954 i en ny Biogon med en bildvinkel på 90°. Denna nya design blev grunden för bland annat Biogon 21/4.5 till Contax, Biogon 38/4,5mm för Hasselblad, Biogon 53/4,5 och Biogon 75/4,5 till Linhof. NASA använde Biogon på de svenska Hasselbladkamerorna som användes för att dokumentera Project Gemini 1965-66 och även Apollo-programmet 1968-72. Ludwig utvecklade även objektiv till företaget Schacht.

  Ludwig lämnade företaget 1956 och fortsatte som konsult, men fortsatte även sin egen forskning. 1959 blev han tilldelad titeln hedersdoktor av ETH Zurich. Han gick i pension 1973 men fortsatte han ändå att arbeta mycket, och hans sista patent togs 1976. Han spenderade sina sista dagar i den lilla staden Wildhaus i distriktet St. Gallen i Schweiz. Ludwig Jakob Bertele avled 16 november 1985.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Stor uppdatering till din Insta360

  Nyhet

  Insta360 släpper nu ännu en stor uppdatering till din ONE R. Detta blir den tredje stora uppdateringen sedan kameran blev lanserad för under ett år sedan. Denna uppdatering kommer tillsammans med en helt ny Insta360 app som kan laddas ned redan nu till iOS eller Android.

  insta360_uppdatering_blogg1.jpg

  Insta360 har utvecklat en ny AI-teknik för att få bästa möjliga bildkvalitet i alla typer av ljus men i huvudsak i dåligt ljus. PureShot använder AI för att förbättra det dynamiska utbudet av foton samtidigt som bruset minskas och detaljerna bevaras, vilket ger en livlig bild. Vad som brukade behöva ta flera bilder kombinerat med automatisk exponeringsfunktion tar nu bara ett tryck med PureShot.

  insta360_uppdatering_blogg2.png

  Bilder med ONE R är nu skarpare än någonsin tack vare högre bitrate. Färger har också gjorts mer levande med en helt ny standardprofil, designad för de som vill ha ett mer levande utseende. För dig som vill ha mer kontroll över sina färger kan de också välja en LOG-profil eller välja standard för en mer naturlig känsla.

  insta360_uppdatering_blogg3.png

  ONE R kan nu användas som en full HD-webbkamera för samtal eller möten hemifrån. Insta360-appen upptäcker också hur många motiv som finns i ramen när du fotograferar med 4K vidvinkelmodulen och justerar zoomnivån därefter. När du använder 360 Modulen kan du använda ett nytt delat skärmläge som visar framåt och bakåt på samma gång.

  AquaVision är en perfekt funktion för dig som filmar eller fotar under vattnet. Denna funktion läggs till i efterhand med Insta360-appen eller Studio, den använder AI-teknik för att balansera och korrigera undervattensfärger. Resultatet blir klara undervattensbilder och filmer, utan behov av externa filter eller svår redigering.

  insta360_uppdatering_blogg4.png

  Ny och förbättrad vindreducering ger bättre ljud oavsett vilken miljö du befinner dig i. Den senaste uppdateringen tillåter också möjligheten att använda röststyrning med dina AirPods. Perfekt för användning på avstånd.

  Insta360 ONE R kan nu livesända i 360 °. Uppdateringen ger två sätt att sända. 360 Live, där publiken kontrollerar strömningens perspektiv, eller Reframe Live, där streameren kontrollerar perspektivet i realtid. Appen stöder streaming till YouTube, Facebook eller via en RTMP URL.

  Uppdateringen innehåller även mer justeringar och funktioner, ladda ned uppdateringen i din Insta360 app redan nu!

  Se vårt Insta360 sortiment här >

 • Dubbla proffsnyheter från Nikon

  Nyhet

  Nu lanserar Nikon två professionella objektiv, Nikon Z 14-24/2,8 S och Nikon Z 50/1,2 S. Dessa utökar Nikons Z-linje av objektiv till 13 stycken.

  14-24mm f2,8 är ett favoritobjektiv bland många Nikonfotografer och nu äntligen finns den med Z-fattning. Med denna nya version har Nikon tagit steget vidare för att modernisera objektivet, det äldre F-objektivet var en skarp samt ljusstark vidvinkel men saknade möjlighet att använda någon typ av filter. Nya Z-versionen har tagit steget vidare genom att du nu kan använda ett speciellt motljusskydd med filtergänga för att montera 112mm filter på objektivet.  Bak på det nya objektivet finner man ett filterfack för färgfilter och på toppen finns så klart den digitala displayen likt de andra professionella Z-objektiven. Nikon Z 14-24/2,8 S väger endast 650g vilket är hela 350g lättare än F-versionen, objektivet är också ca 1cm kortare och smalare. 

  Läs mer och beställ redan nu: Nikon Z 14-24/2,8 S

  Nikon 50/1,2 S är deras första professionella, ljusstarka och fasta objektiv om vi inte räknar 58/0,95 Noct. Denna nya 50mm är uppbyggd av 17 element i 15 grupper varav 2 ED, 3 asfäriska och element med nanokristall- och ARNEO-beläggning. Dessa stora glas tillsammans med en 9-bladig slutare ska ge högsta möjliga bildkvalitet och mjuk bokeh men gör också objektivet relativt stort och tungt med en vikt på över 1kg.

  Läs mer och beställ redan nu: Nikon Z 50/1,2 S

 • Infonsdag: Stepringar

  Har du objektiv med olika storlekar på filtergängorna?

  Stepringar väger väldigt lite och är billiga. De kan spara många kronor samt sparar både utrymme och vikt. 

  En stepring fungerar som så att den har en storlek på gängan på ena sidan och en annan storlek på andra sidan. Tanken är att du köper filter i den storlek som passar den optik som har största filtergängan och sedan köper du stepringar från alla andra gängstorlekar till den storlek du har dina filter på.

  UV-filter används idag i första hand för att skydda objektivets frontlins så dessa filter bör du alltid ha monterade på alla dina objektiv, men t. ex. polarisationsfilter, gråfilter, tonade filter och så vidare, de kan du ha i en enda storlek som du sedan använder stepringar till för att kunna använda på alla dina objektiv.

  Se mer om stepringar >>
  Se vårt filtersortiment >>

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Vattenfall i fyrtal

  Under sommaren har Sören Ekspong besökt ett flertal vattenfall i Jämtland tillsammans med sin Nikon Z6. Bilden ovan är en Laxtrappa vid Forsaledens naturliga äventyrsbad några mil utanför Östersund.

  Sören berättar: Gillar resultatet med att då använda långa exponeringar. Blir då extra utmanande om man dessutom ska ha med folk i bilden. Gillar verkligen min Nikon Z6. Smidig och lätt att ta med sig och kräver därför inte heller något tungt stativ. Älskar även den manuella focusen med konturförstärkning. Fungerar suveränt bra och använder nästan alltid den numera när stativ används. Det jag dock tycker är synd är att skärmen inte kan fällas ut med kameran på högkant.

  sören_ekspong_tri.jpg
  Bild 1 - Sångbäcksfallet (Klövsjö) / Bild 2 - Tännforsen (Åre) / Bild 3 - Fettjeåfallet (Klövsjö)

  Tack för att vi får dela dina fina bilder Sören! Gillar du bilden så får du gärna kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se. Vill du också visa upp en bild som Sören? Skicka då in bilden till blogg@cyberphoto.se så kanske vi delar den här på bloggen och instagram!

  Sören fotar som sagt med Nikon Z6, läs vårt test på kameran här >

 • Sony A7C - Kompakt nyhet!

  Sony lanserar nu A7C som tar innehållet ifrån en Sony A7 III och placerar det i ett mindre kamerahus som har vinklingsbar skärm vilket är en dröm för många vloggare!

  Sony A7 III är en av de mest populära kamerorna på marknaden tack vare den höga prestanda du får för priset. Nu har Sony tagit detta recept till en mindre och smidigare kamera som gör helheten ännu bättre. Den har samma sensor på 24 MP samt samma processor vilket innebär att bildkvaliteten kommer att vara på topp. Autofokussystemet är taget från Sony A7R IV som är ett av de snabbaste och mest träffsäkra systemet på marknaden. Om du tidigare känt på en av Sonys A6000-kameror så kommer A7C kännas väldigt lik med ungefär samma storlek och med sökaren placerad i det vänstra hörnet istället för i mitten som A7-serien normalt har. Kameran har 5-axlad bildstabilisering som hjälper mot skakningsoskärpa och är perfekt om du ska fota t.ex. street när du rör dig mycket. Sony har lyckats få plats med deras stora Z-batteri i denna kompakta kamera vilket ger en mycket lång batteritid.

  Sony A7C har nu fått en vinklingsbar skärm vilket är perfekt för alla vloggare då du kan se dig själv samtidigt som du filmar, Sony har inte tidigare haft detta på deras A7-serie (förutom A7S III som nyligen lanserades). Tillsammans med denna nyhet lanserar Sony ett nytt och kompakt kitobjektiv Sony FE 28-60/4-5,6 som passar perfekt med storleken på den nya kamera. 

  Sony A7C beräknas att finnas tillgänglig i mitten av oktober

  Läs mer och beställ redan nu: Sony A7C

  a7c_banner.jpg

 • Samyang lanserar!

  Nyhet

  Nu lanserar Samyang ett till objektiv i sin smidiga objektivserie med Sony E-fattning, nämligen Samyang AF 35/1,8 FE.

  Dessa mindre och smidiga objektiv från Samyang har blivit mycket populära då du får en mycket högpresterande optik i ett litet format, och dessutom till ett lågt pris. Denna nya 35mm passar perfekt in i serien med sin mycket låg vikt till endast 3790:-. Objektivet håller troligen samma prestanda som Sonys egna, vilket är dubbelt så dyrt, men vi kommer självklart testa dessa mot varandra för att fastställa detta!

  Objektivet är självklart anpassat för Sonys högupplösta fullformatskameror och ska ge hög skärpa i kant till kant. Tack vare en stor bländaröppning på f/1,8 och 9 bländarblad ska den  dessutom ge mycket fin bokeh. Objektivet är vädertätad precis som Sonys egna!

  AF 35mm F1.8 FE _Reinold Aryee.jpg
  Bilder tagna av Reinold Aryee

  Förbeställ redan nu så får du med en liten Samyangväska på köpet som passar perfekt för dig som har använder Samyangs smidiga objektivserie då den får perfekt plats med antingen tre objektiv eller din kamera + ett objektiv.

  samyang tiny bag.jpg

  Första leverans beräknas i slutet av september!

  Läs mer och förbeställ redan nu: Samyang AF 35/1,8 FE

  AF 35mm F1.8 FE_Fabian Pfeifhofer.jpgBilder tagna av Fabian Pfeifhofer

 • Drönarsöndag: Drake

  Efter ett antal bilder så lyckades jag sätta molnet vid näbben så att det ser ut som tuppen blåser rök som en drake. Jag vet fortfarande inte vad som är så fascinerande med kyrktuppar, kanske för att de alla är så olika. Hur som helst har det visat sig att det är många fler som tycker att det är intressant, så numera finns det en facebookgrupp som heter just Kyrktuppar där vem som helst kan bli medlem i och bidra med bilder på kyrktuppar.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Öde

  Det finns många som gillar ödehus, både som motiv och som upplevelse. Tyvärr finns de som också vandaliserar ödehus. Det är alltid lika roligt att hitta ett ödehus som är helt intakt där bara naturen och tiden har gett huset dess patina.

  En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar ödehusen då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100+ GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 500. Bilden är redigerad.

  Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Vinn en Sony ZV-1

  Nu har möjligheten att ta steget närmare din kändisdröm och vinna en vloggkamera från Sony till ett värde av 8990:-

  1. Följ oss på både Facebook och Instagram
  2. Kommentera med en fortsättning på följande mening.
  "Om jag var en Youtubekändis så skulle min kanal handla om..."

  Personen med den bästa kommentaren vinner en Sony ZV-1. Tävlingen pågår t.o.m. 2020-09-18

  Kommentar kan antingen lämnas på Facebook eller Instagramendast en kommentar per deltagare gäller.

  Juryns beslut kan ej överklagas. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

  Läs mer om Sony ZV-1 här >

  Lycka till!

 • Gör ditt livestreamande smartare

  Yolobox är en portabel och funktionspackad monitor, enkoder, switcher och recorder - i en och samma produkt. Den är lätt och intuitiv att använda och passar perfekt för ex. sportlag, youtubers, religösa församlingar mm.

  Yolobox streamar först direkt till Yololiv plattformen där den sedan automatiskt kan streama vidare till upp till tre andra plattformar samtidigt. Den har stöd för flera stora streaming-plattformar, bl.a. Facebook Live, Youtube och Twitch. Yolobox låter dig hantera upp till fem stycken källor samtidigt varav två stycken via HDMI-ingångar, en USB-ingång, ett SD-kort samt från en webbkälla. Enheten har även en HDMI-utgång vilket gör att du kan koppla Yolobox till en större bildskärm eller annan HDMI-enhet. Det finns även en 3,5 mm ljudingång och ett diskret hörlursuttag. Du kan ansluta Yolobox till internet antingen via Ethernet-porten, WiFi eller via LTE genom att sätta in ett simkort. Yolobox har ett internt batteri och en driftstid på upp till 3 timmar. Enheten laddas via USB-C kontakten

  Yolobox är helt enkelt en produkt som gör allt till din livesändning, vi har den i lager för omgående leverans!

  Beställ nu: Yololiv Yolobox

 • Fotohistoria: KMZ FT-2

  Idag ska vi titta på en ovanlig skapelse från KMZ, Krasnogorsky Mekhanichesky Zavod, på ryska: Красногорский механический завод vilket betyder Krasnogorsk Mekaniska fabrik. Detta är en kamera som tar panoramabilder. Den är rätt cool och har absolut en plats i fotohistorien.

  Kameran konstruerades av en vapenkonstruktör vid namn Feodor Vasilievich Tokarev. Han var personlig vän med Stalin. Denna kameramodell heter FT-2 och FT står för Fotoapparat Tokareva vilket betyder Tokarevʹs Kamera. Myten, eller verkligheten, säger att Tokarev anlände till KMZ-fabriken 1950 i en stor ZIS limousine för att visa upp sin konstruktion och att den redan var godkänd av Stalin. Ingenjörerna på KMZ var inte direkt imponerade av konstruktionen och avfärdade den som för komplicerad för att massproducera.

  Hela idén lades på is fram till 1958 när denna kamera visades på världsmässan i Brüssel 1958. Om det var Tokarevs prototyp eller en annan kamera som visades lär vi nog aldrig få veta. KMZ tog i alla fall upp den till produktion efter mässan. FT-2 fanns i flera versioner och självklart så ska vi grotta ner oss maximalt i detaljer och kika på dessa:

  1958 Modell 1, typ A, variant 1, K2620: KMZ FT2 var ingraverat på fronten.
  1958 Modell 1, typ A, variant 2, K2621: Ingen gravering på fronten. Under kameran fanns en justerbar broms för roteringsfjädern.
  1958 Modell 1, typ B, variant 1: Bokstäver i kyrilliska.
  1958 Modell 1, typ B, variant 2, K2622: Bokstäver i latin. Exportmodell.
  1958 Modell 1, typ B, variant 3, K2625: Såldes av F. Spira under namnet Spiratone i USA.
  1958 Modell 1, typ B, variant 4, K2625: Såldes av F. Spira under namnet Panorama i USA.
  1958 Modell 1, typ B, variant 5, K2626: Såldes av Tranchant under namnet Spaceview i Frankrike.
  1960 Modell 2, Typ A, variant 1: Bokstäver i kyrilliska. Alla Modell 2 saknar bromsjustering under kameran.
  1963 Modell 2, Typ A, variant 1a: Räkneverk i vitt isf svart.
  1962 Modell 2, Typ A, variant 2: Bokstäver i latin. Exportmodell.
  1966 Modell 2, Typ B, variant 1: Bokstäver i kyrilliska. Frammatning med dubbla armar.
  1966 Modell 2, Typ B, variant 2: Bokstäver i latin. Exportmodell. Frammatning med dubbla armar. Den vi har.

  Den började tillverkas 1958 och slutade tillverkas antingen 1965 eller 1967 beroende på vilken källa man läser, men 1967 verkar vara det logiska valet. Dess efterföljare var:

  1967-1973 Horizont
  1991-2003 Horizon 202
  2003 Horizon S3 Pro
  2005 Horizon Perfekt
  2005 Horizon Kompakt

  16,662 exemplar ska ha producerats totalt.

  Kameran använde 35mm vanlig perforerad film i som drogs fram till en speciell filmkassett. Denna kassett saknas tyvärr på vårt exemplar. Den gav 12 exponeringar med ett negativformat på 24x110mm.

  KMZ FT-2 hade tre exponeringstider 1/100s, 1/200s och 1/400s. Dessa ställdes in med två spakar, och på en av bilderna kan du se instruktionerna för detta. Optiken var en Industar 50/3,5 men genom den begränsade öppningen så blev bländaren i verkligheten f/5. När du trycker av så rör sig optiken runt sin axel och belyser hela 110mm av filmen. Bildvinkeln blev då hela 120°.

  Detta är en udda kamera, med ett udda negativformat, med ett udda utseende och med en udda funktion.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Värdet på dessa kameror ligger kring 2500-4000kr, men de går ibland att hitta betydligt billigare, vi betalade kring 1000kr för vårt exemplar.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Riskeliminering

  När man har bråttom eller är okoncentrerad är det lätt att göra misstag, som att fotografera utan minneskort. Här är ett sätt att helt undvika det.

  På många kameror kan man stänga av möjligheten att ta bilder utan minneskort. Vi rekommenderar att göra det. Då finns aldrig risken att fotografera utan kort. De flesta kameror varnar att kort saknas men i brådska, och speciellt om du fotograferar med skärmen, så är en sådan varning lätt att missa och du upptäcker inte problemet förrän du ska kolla på bilderna och det finns inga. Man kan tycka att detta är ett nybörjarmisstag men detta har hänt även mer erfarna fotografer.

  Lycka till med din fotografering!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Canon RF 600/11 IS STM

  Test

  Nu har vi testat Canons nya och unika teleobjektiv RF 600/11 IS STM. Det var många diskussioner om detta objektiv vid lansering då du får ett objektiv som har 600mm brännvidd, autofokus, väger under 1kg och kostar under 10.000kr, något som tidigare inte funnits. Läs testet för att veta om detta är ett objektiv för dig!

  Mats skriver: Det har i stort sett aldrig gått att få tag i så långa brännvidder i så kompakta format tidigare och i de fall det förekommit något liknande har den optiska kvaliteten generellt varit mycket låg. Fokuseringen sköts i båda objektiven av en stegmotor (STM), som ger en mycket tyst och följsam fokusering - lämplig för både stillbildsfoto och filmning. Under svaga ljusförhållanden får man räkna med att hastighet och träffsäkerheten avtar i och med den låga ljusstyrkan i optiken. I mitten av bilden är skärpan bra och räcker säkert till för de flesta hobbyfotografer med normala krav, och skarpast blir det så länge man fokuserar på förhållandevis korta avstånd. Bäst skärpa överlag blev det på de bilder som jag tog från närgränsen på 4,5 meter och upp till ca 50 meter.

  Läs hela testet här: Canon RF 600/11 IS STM

 • Spänning med Canon EOS R6

  Vår trevliga kund Jan Ring har nyligen fått leverans på sin Canon EOS R6 och han har varit ute och fotat hjort. Han har skickat in denna bild och berättar här historien bakom den.

  Jan skriver: Här är min första bild med Canon R6. Jobbar med kronhjortsbrunsten just nu. Tre kronhjortar stod och brölade på varsin kulle. Jag gömde mig bakom en liten kulle. Då kommer den här hjorten närmare och närmare. Han ville tydligen upp och bröla på den kulle jag stod bakom. Här står han bara tio meter ifrån mig och undrar vem jag är. Han stirrade länge men sedan kastade han sig iväg bakåt. Då hade jag hög puls, spänningen var olidlig.

  Gillar du bilden så får du gärna kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se. Vill du också visa upp en bild som Jan? Skicka då in bilden till blogg@cyberphoto.se så kanske vi delar den här på bloggen och instagram!

  Läs mer om Canon EOS R6 här >

 • Drönarsöndag: Genväg

  Åkrar kan ge spännande mönster. Här har en traktor fött ljusblå marshmallows. Någon har tagit en genväg över åkern vilket skapar ett intressant avbrott från helhetsmönstret.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Klicka här för att se en video när traktorn föder dessa marshmallows >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sommaräng

  Idag tänkte jag dela med mig av en bild som jag tog i sommar. Nu är det redan september och sommaren håller i sig bra än så länge. Jag hoppas att alla haft en härlig sommar trots den pandemi som härjar. Snart kommer höstens magnifika färger och det är också något att se fram emot.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 39,6mm, 1/250s, f/4 och ISO 100. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Jag har också ett budskap som jag kommer att återkommande visa här i X-files: Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Canon EOS R6

  Test

  Nu har vi testat Canon EOS R6 och vi är precis som med Canons R5 mycket imponerade över kvaliteten som denna kamera producerar, både för stillbild och video.

  Mats skriver: EOS R6 är lika snabb som EOS R5 när det gäller seriebildtagning, med upp till 12 bilder/s med mekanisk slutare eller 20 bilder/s med elektronisk. Detta kan R6 hålla för upp till över 1000 st JPEG-bilder eller upp till 240 st RAW-bilder i direkt följd. Canon EOS R6 har kapacitet till en mycket hög bildkvalitet med fin färgåtergivning, och ett större dynamiskt omfång än vad jag hade förväntat mig. JPEG ser oftast bra ut direkt ur kameran, men som vanligt är RAW att föredra för dig som vill kunna få ut maximal bildkvalitet. Videokvaliteten i 4K ser riktigt bra ut som filerna kommer direkt ur kameran. Brusnivåerna är knappt märkbara upp till ISO 3200, och inte särskilt höga upp till ISO 25 600 heller. EOS R6 klarar dock inte till skillnad från den mer professionella R5, att spela in video i RAW eller All-intra. 

  Läs hela testet här: Canon EOS R6

 • Fotohistoria: Konica FP

  Året var 1963 när Konica FP lanserades på fotomarknaden. Den har en plats i fotohistorien och den ska vi titta på nu.

  Konica FP lanserades 1963 och hade en ny Copal Square slutare. En väldigt elegant slutare, den enda vi sett hittills som har sin logga på själva slutarmekaniken. Slutaren klarade 1/1000s - 1s + B. Tidigare modeller använda Konicas egen "Hi-Syncro"-slutare. Konica FP var också första kameran från Konica att använda centrerade mikroprismor på mattskivan. Kameran är helt manuell och helt mekanisk, samt saknar inbyggd ljusmätare så den behövde därför inga batterier. Blixtskon sattes ovanför returveven vilket är mindre praktiskt än om den skulle suttit ovanpå prismat.

  Det fanns två olika externa CdS ljusmätare till Konica FP. Den äldre är den som du ser på bilden. Den var inte direkt smidig. Konica Lightmeter II monterades på slutartidsrattens infästning. Konica FP använde en objektivfattning som var relativt liten på 40,5 mm. Den kallas Konica F-bajonett. Det fanns tydligen bara ett begränsat antal objektiv till den fattningen. Dessa är de som vi kunde hitta: 35/2, 35/2,8, 52/1,8, 52/1,4, 85/1,8, 100/2,8, 135/2,8, 135/3,5, 200/3,5, 400/4,5 och 800/8. Gott om telen men inte mycket till vidvinkel med 35mm som det vidaste alternativet.

  Konica FP såldes i Tyskland under Foto-Quelles eget märke Revue SR. I USA såldes den som Wards slr700. De objektiv som såldes under namnet Revue hade objektiv med namnet Hexar i stället för Konishiroku Hexanon. Kameran hade på den tiden sådana moderniteter som endrags frammatningsarm, returvev och återgående spegel. Den hade också en självutlösare som var genomtänkt då den skickade upp spegeln och stängde bländaren till inställt värde, detta för att minska vibrationer vid långtidsexponering. Kameran har också en knapp för skärpedjupskontroll. Bländaren stängde och öppnades automatiskt vid exponering. Det var inte unikt men verkligen inte en självklarhet på den tiden. Alltså en tämligen komplett och modern kamera för sin tid.

  Den mekaniska känslan i Konica FP är inte alls lika bra som i senare modeller. Tidsratten är lite kärv, det var de tydligen även som nya. Frammatningen känns "kugghjulig". Även om vårt exemplar fortfarande fungerar tillfredställande så framgår det helt klart att precisionen ökade markant hos Konica de år som följde fram till Autoreflex-serien. Konica FP ligger inte så högt i pris ca 500-1500kr beroende på skick, optik och ev ljusmätare.

  Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Fujifilm XF 50/1,0 R WR

  Nyhet

  Nu på morgonen lanserar Fujifilm ett nytt och väldigt ljusstarkt objektiv, Fujinon XF 50/1,0 R WR. Det objektiv många väntat på är nu äntligen här!

  Fujifilm Fujinon XF 50/1,0 R WR visades redan i början av året under lanseringseventet för Fujifilm X100V men var då bara en prototyp. Detta är det ljusstarkaste objektiv som Fujifilm någonsin har skapat, något ljusstarkare än deras välkända och älskade Fujinon XF 56/1,2 R

  Objektivet är uppbyggt av 12 glaselement i 9 grupper, och tack vare 9 bländarblad ger en mycket fin bokeh. Autofokusen styrs av en DC-motor som ger objektivet en snabb och precis fokus redan på f/1,0 vilket gör det möjligt att sätta fokus även på det otroligt korta skärpedjupet. Fujifilm Fujinon XF 50/1,0 R WR har även en ny fokusering med rotation på 120 grader som ska vara 8 gånger mer exakt vid manuell fokus än något annat objektiv i XF-serien.

  Första leveransen beräknas i slutet av september och du kan förbeställa objektivet redan nu!

  Läs mer och beställ nu: Fujifilm Fujinon XF 50/1,0 R WR

 • Panasonic Lumix S5 är här!

  Nyhet

  Nu lanserar Panasonic en mindre lättare instegskamera till deras S-linje, Lumix S5.

  Klockan 17:00 har vi en livesändning tillsammans med Panasonic där vi kommer att visa upp kameran och gå igenom den tillsammans med dig som tittar. Vi välkomnar alla frågor om kameran eller allmänt om Lumix så kommer Martin från Panasonic att svara direkt.

  Läs mer och förbeställ kameran här: Panasonic Lumix S5

  Förbeställ nu så får du med ett Sigma 45/2,8 DG DN Contemporary på köpet värde 5990:-

  lumix_s5_förhandskampanj_banner.jpg

  Datum: Onsdag, 2 september
  Tid: 17:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Infonsdag: Sluta pipa!

  Det första som många av oss här på CyberPhoto gör när vi får en ny kamera i handen är att stänga av alla ljudsignaler och ljudeffekter. Samtliga!

  Blir du också trött på allt som piper? Det finns garanterat någon som älskar pipsignaler i kameran, men vi tillhör definitivt inte dem. Kameran ska vara så tyst som möjligt.

  Oavsett vilken miljö man än fotograferar i så vill man väcka så lite uppmärksamhet som möjligt. Så vårt råd idag är att stänga av alla oljud som går i din kamera.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Laowa 100/2,8 Ultra Macro APO 2:1

  Test

  Nu har vi testat Laowa 100/2,8 Ultra Macro APO 2:1 som är uppföljaren av succén Laowa 60/2,8 Ultra-Macro 2:1. En väsentlig skillnad mot Laowa 60mm Macro är att denna nya modell är fullt anpassad för kameror med 35mm fullformatssensor, medan 60mm-optiken främst är gjord för kameror med bildsensor i APS-C-format eller mindre.

  Mats skriver: När man fokuserar med Laowa 100/2,8 Ultra Macro APO 2:1  inom macroområdet eller på några meters avstånd, så får man också fantastiskt skarpa bilder. Vid fokuseringen på lite längre avstånd nära oändligt så blir det dock inte riktigt lika knivskarpt längre. Min slutsats är då att detta objektiv lämpar sig klart bäst för macrobilder eller motiv som befinner sig relativt nära kameran, typ porträtt, produktfoto etc, och inte fullt lika bra för motiv där fokus placeras på längre avstånd.

  Läs hela testet här: Laowa 100/2,8 Ultra Macro APO 2:1

 • Fågelfoto med nya Canon EOS R5

  Tom Svensson, en bevarandefotograf och "Canon Nordic Photographer" har tagit några mycket fina fågelbilder med nya Canon EOS R5 samt de nya teleobjektiven.

  Tom är mycket nöjd med resultatet och har nu i veckan uppdaterat sin kameraväska med en Canon EOS R5 och ett Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM. Vi gissar även på att en RF 800mm också kommer finnas i väskan när dessa börjar finnas tillgängliga för leverans.

  Första bilden är tagen med Canon EOS R5 och Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM vid 500mm 1/640s F7.1 iso 400

  Andra bilden är tagen med Canon EOS R5 och Canon RF 800/11 IS STM vid 800mm F11 1/500s iso 1600

 • Live: Panasonic Lumix S5

  Snart lanserar Panasonic nya Lumix S5 och vi kommer att sända live på Youtube strax efter kameran är lanserad.

  Följ med i livesändningen och ställ dina frågor så får du svar direkt från Panasonics produktspecialister. 

  Datum: Onsdag, 2 september
  Tid: 17:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Drönarsöndag: Jupiter

  Är det någon fler än jag som tänker på Jupiter när du ser denna bild? Trädet blir verkligen som stormens öga på Jupiter även om det inte är samma färg.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Karantän

  Någon som inte gillar grannar eller någon som var förberedd för coronaviruset.

 • Pentax lanserar K-1 Mark II silver edition!

  Nyhet

  Pentax lanserar nu en limited "silver" edition av deras K-1 Mark II tillsammans med tre objektiv i samma färgkombination.

  Pentax K-1 Mark II lanserades för ett par år sedan och var en väldigt modern och framtidstänkande kamera med flera spännande funktioner. Idag är det fortfarande en bra kamera som nu får sig en snygg limiterad version som endast tillverkas i 1000 exemplar totalt och dessa är numrerade från 0000001 till 0001000, även objektiven är numrerade men dessa tillverkas det endast 600 exemplar utav.

  Med kamerahuset ingår ett batterigrepp i samma färg samt exklusiva batterier. Själva huset beräknas att finnas tillgänglig i oktober.

  Läs mer och beställ nu: Pentax K-1 Mark II Silver Edition

  Objektiven som nu lanseras i samma snygga limiterade upplaga är Pentax HD D FA* 85/1,4 SDM AWPentax HD D FA* 50/1,4 SDM AW och Pentax D FA* 70-200/2,8 ED DC AW

  70-200mm och 50mm beräknas att finnas tillgängligt i oktober och 85mm beräknas i januari 2021. 

 • Test: Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM

  Test

  Nu har vi testat Canons supertelezoom för spegelfria EOS R-kameror med ett zoomomfång från 100mm och upp till 500mm, i ett förhållandevis kompakt format och med en mycket fin bildkvalitet.

  Mats skriver: Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM känns precis lika välbyggt som Canons övriga yrkesanpassade L-objektiv med EF-fattning, och självklart är det vädertätat för att kunna användas även när vädret inte är det bästa. Skärpan är utmärkt till större delen av bilden genom hela zoomomfånget, vilket också gäller på respektive största bländaröppning. Man ser ser ingen större skillnad vid nedbländning bortsett från skärpedjup och eventuell diffraktion.

  Läs hela testet här: Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM

 • Ny uppdatering till Canon EOS R5!

  Canon släpper redan nu den första uppdateringen till Canon EOS R5.

  Du kan ladda ned uppdateringen till EOS R5 här >

  •  [Overheat control: on] settings are no longer disabled when HDMI display: Camera + External monitor is used and a message to inform users is shown
  • The in-lens image stabilization performance during movie recording has been improved for certain RF lenses
  •  Fixes a phenomenon in which the “Slow Synchro” setting screen is not displayed correctly when the language is set to English
  • Fixes a typo displayed on the communication setting screen, when the language is set to Korean
  • Connectivity during FTP transmission has been improved
  • Fixes a phenomenon, in which the card access time may take longer, when using certain CFexpress cards
  • In movie recording the remaining time displayed when powering the camera off/on frequently between recording consecutive short videos (at room temperature) has been made more accurate
  • A phenomenon in which the movie recording time available is not correctly displayed when the Date/Time/Zone is not set has been corrected

  Canon jobbar även på följande uppdatering som kommer inom kort för EOS R5:

  • Adding 119.88 fps option for Full HD (1080p) recording
  • Canon Log 3 option
  • Lower bit rate option for 5.5K RAW video recording
  • Lower bit rate option for all the IPB video recording modes

  Läs mer om kamerorna här: Canon EOS R5

 • Fotohistoria: Olympus M-1

  Olympus M-1 en kamera från den tid då Olympus kallade sitt OM-system för endast M-system. Leica hade åsikter om detta och Olympus var tvungen att döpa om sitt system till OM -system istället.

  Denna gång handlar det om en riktigt sällsynt kamera, Olympus M-1. Den tillverkades från 1971 fram till februari 1973. Detta är en helt manuell och en helt mekanisk kamera med inbyggd ljusmätare.

  Just på denna kamera är vi betydligt mer detaljerade i beskrivningen eftersom informationen finns tillgänglig och för de riktigt intresserade så är skillnaden mellan M-1 och OM-1 mycket större än de flesta tror.

  Leica ansåg att Olympus trampade in på namnet M-1 som Leica använt sedan 1959 så Olympus ändrade namnet till OM-1

  Systemet bestod av kamerahuset M-1 samt objektiven M-System Zuiko 28/3,5, 35/2,8, 50/1,8, 50/1,4, 55/1,2, 100/2,8, 135/3,5, 200/4,0, 75-150/4, VST-1, Auto Bellows och Varimagni finder. Det var ett rätt komplett system redan då. Dessa objektiv döptes senare om till OM-system men var samma konstruktioner.

  Olympus passade på att göra hel del tekniska förändringar i och med att OM-1 MD föddes. Till det yttre så är största skillnaden uttag för motordrift i bottenplattan på OM-1. M-1 använde ett annat bakstycke, eller filmlucka som en del kallar det, och själva tryckplattan är mindre på M-1: 51,5 x 38mm medan OM-1 har 60,5x 38,5mm. Avståndet mellan armarna som håller tryckplattan är 45mm på M-1 och 52mm på OM-1. På baksidan av tryckplattan finns en kod för vilken fabrik kameran är tillverkad i och även kod för tillverkningsmånad och år. Även mekanismen till lucköppningen skiljer något. Frammatningsarmen har lite annat tumgrepp. M-1 använder spårskruvar till bajonetten medan OM-1 använder kryss.

  På insidan skiljer en del. Det är då vissa förbättringar och en del förändringar som underlättar tillverkningen. På kretskortet under toppkåpan sitter fyra motstånd till ljusmätningen. På M-1 fanns även den fjärde resistorn, R4, som gjorde att man kunde justera ljusmätningen på 1/16 steg, men det ansågs onödigt så den fjärde resistorn ströks. Kretskortet var dock detsamma.

  På M-1 fanns en krets som gjorde att mätarnålen dök när ljuset var för lågt för att mätas korrekt. Den funktionen var avsedd för att varna fotografen att ljuset låg utanför mätcellens mätområde. Även om det fungerade så hände det ibland att mätaren slogs av permanent. Denna krets togs bort på OM-1. M-1 använde andra mätceller än OM-1. De som satt i OM-1 var lättare att kalibrera då de hade högre resistens. Det är lätt att identifiera vilken fotocell som är monterad då den äldre i M-1 hade röd-svart-grönt kablage medan i OM-1 var röd-svart-rosa. De senare M-1 hade hål i chassits nedre del, dvs innanför bottenkåpan, förberedda för att montera kontakter avsedda för motordriften.

  Alla M-1 och alla objektiv i M-serien tillverkades i Suwa Japan. M-systemet såldes framförallt i Japan och Hong Kong men också till Tyskland. Sedan dess har kamerorna och objektiven spridits över världen. Bilden är från vår egen samling.

  Här fick du alldeles för mycket detaljer vilket leder till ett härligt onödigt vetande. Ramlar du över en M-1 till vettigt pris så köp den, de är väldigt sällsynta.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

 • Infonsdag: Håll rätt!

  Självklart har du din fria vilja att hålla kameran hur du vill, men vi vill verkligen uppmuntra dig att hålla den "rätt". Kanske lite väl grundläggande för de flesta, men alla har inte fått lära sig detta.

  Det handlar om att få bättre bilder. Håller du rätt så blir kameran betydligt stabilare och du får skarpare bilder.

  Sätt vänster hand under objektivet med tummen åt vänster och ta stöd med armbågen mot din mage/bröstkorg. Nu blir det riktigt stabilt.

  Det finns ett sätt till som vissa tycker är ännu bättre och det är att man håller vänstra handen typ under kameran med tumled och ringfingersled mot kameran med långfingrets och pekfingrets led mot objektivet.

  Nu är det bara att fylla minneskortet med skarpa bilder. Lycka till!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Canon EOS R5

  Test

  Nu kan du läsa vårt test av den mycket efterlängtade Canon EOS R5 och enligt vår trogne testare Mats är det Canons absolut bästa kamera genom tiderna!

  Mats skriver: Helt nytt för Canon är att båda dessa modeller, EOS R5 och R6, har en integrerad sensor shift-baserad bildstabilisering. Denna är synnerligen effektiv och ger tillsammans med vissa RF-objektiv en total stabiliseringseffekt på upp till motsvarande hela 8 slutarsteg. Videokvaliteten i 4K HQ konkurrerar med de bästa spegelfria kamerorna idag, vilket även gäller för autofokusfunktionen. Bruset på höga ISO har minskat, det ser bättre ut än vad det brukar göra upp till ISO 12 800, jämfört med deras äldre kameror med tidigare Digic-processorer.​

  Läs testet här: Canon EOS R5

 • Säsongen har börjat!

  Äntligen har norrskenssäsongen startat på riktigt. Igår kväll var siffrorna låga och endast en svag båge låg över horisonten. Helt oväntat sprakade det till där uppe på himlen och fröken grön dansade vackert över fälten.

  Vill du läsa mer om norrsken klicka här >>

  Vill du läsa mer om hur du fotograferar norrsken klicka här >>

  Bilden är tagen med Sony A7R IV med Sigma 14/1,8.

  Produkttips för dig som vill börja fota norrsken:
  Objektiv: Samyang 14/2,8
  Stativ: Dörr Pro Black PB-165

  Lycka till där ute!

 • Drönarsöndag: Brandgräns

  Ser du brandgränsen? Vid första anblicken är detta inte så spännande bild, men om du tittar noga så ser du tydligt var det brunnit och var det inte brunnit. Gränsen är knivskarp.

  Längs Isälvsleden i Västerbotten så finns det många vackra platser. Detta är en av dem, Sundkammen. I söder delas Åmträsket i Djupsundssjön och Östersjön av Sundkammen, en rullstensås som är en del av Vindelälvsåsen. Åsen skiljer också Djupsundssjön från Långtjärnen. Åsen ligger 20 till 30 meter över sjöns yta och är enligt seismologiska undersökningar totalt 100 till 120 meter hög. På åsen finns det en stensättning samt vandringsleden Isälvsleden. Den södra delen av Sundkammen ingår i naturreservatet Kammen.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: En till sjö

  Mitt i ingenstans så fanns det en sjö till. Och en till. Och en till. Detta är Storsävarträsket. Även i mulet väder så är det en vacker plats.

 • Zhiyun lanserar Crane 2S

  Zhiyun har nu lanserat en uppföljare till sin mest populära gimbal.

  Crane 2S bygger vidare på föregångaren med en ny algoritm som ger förbättrad responstid och följsamhet, högre maxbelastning, modulär design, en ny låsmekanisk på varje axel för enklare balansering och transport, samt fler fästpunkter för montering av diverse tillbehör.

  Allt detta gör att du får en gimbal som är enklare att använda, klarar av större kameror (ex. BMPCC 6K, Panasonic S1H, Canon EOS 1DX Mark II m.fl.) och passar utmärkt för  professionella filmskapare.

  Crane 2S finns även tillgänglig i ett Combo-paket där extra batterier och ett extra handtag medföljer.

  Vi livesänder tillsammans med ambassadörer från Zhiyun nu precis vid lansering där du får all information om nyheten och allt som skilljer sig mot tidigare modeller. 

  Du hittar livesändningen på vår Facebook och Youtube

  Läs mer och förbeställ redan nu:
  Zhiyun Crane 2S
  Zhiyun Crane 2S Combo

 • Sony gör livesändning ännu lättare

  Nyhet

  Nu släpper Sony ett program som gör det möjligt att använda din Sonykamera som en webbkamera för livesändningar eller videomöten utan några extra tillbehör!

  Normalt när du ska använda din systemkamera till livesändningar eller videomöten så behöver du ha en adapter som t.ex. Elgato Cam Link 4K eller Elgato Game Capture men nu har Sony utvecklat ett program som gör att du kan använda din Sonykamera som webbkamera direkt över usb.

  Detta program fungerar med de flesta av Sonys system- och kompaktkameror för dig som använder en Windows 10, dvs det fungerar ej med macOS än så länge.

  Du kan ladda ned programvaran här: Sony Imaging Edge Webcam

 • Panasonic Lumix S5 kommer snart!

  Nyhet

  Panasonic berättar nu att de lanserar Lumix S5 inom kort!

  Lumix S-systemet har växt väldigt mycket i det sista med ett stort antal objektiv både från Lumix själva och Sigma samt fler på gång. Vi vet av många som använder detta systemet och är väldigt nöjda. 

  Vi vet ingenting om denna nya Lumix S5 förutom att det är en fullformatskamera. Se till att följa med här i bloggen onsdagen 2a september 14:00 för all information om nyheten!

 • Fotohistoria: Agfa musik

  Jag råkade köpa en Agfa reklamsingel från 1967 för 28kr. Den blir bra till vårt museum. Som du ser på omslaget så har modet förändrats en hel del sedan dess. Så idag blir det lite udda svensk fotohistoria i form av reklammusik. "Man ska plåta den man älskar" med Fabulous Four.

  Agfa hade på 70-talet kassetter med Pekka Langer ‎– Bättre Bilder Med Musik. Det var musikkassetter från Agfa med Pekkas Fototips. Levererades ofta med pocketkameror.

  Här kan du lyssna på singeln, och lyssna gärna också när de "snackar" i slutat av låten >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Skakningsoskärpa

  Skakningsoskärpa är inget man vill ha. Det finns flera anledningar till att man kan få det problemet och det finns likaså många åtgärder för att undvika skakningsoskärpa. Det finns en generell regel som vi ska berätta mer om.

  Den självklara lösningen är självklart ett stabilt stativ. Och att då använda självutlösaren eller en fjärrutlösare.

  Har du inte ett trebenstativ så är det näst bästa ett enbensstativ.

  Har du inte tillgång till, eller situationen tillåter inte stativ så är det viktigt att hålla kameran rätt. Det har har vi gått igenom tidigare i den här serien.

  En generell regel är att du på fri hand inte ska understiga den exponeringstid som motsvarar den brännvidd du använder. Dvs gå inte under 1/60s ifall du använder en 60mm optik, och inte under 1/250s om du använder 250mm, osv. Vissa fotografer är stabilare på handen medan andra är mindre stabila, men detta är en bra riktlinje. Med inbyggd bildstabilisering så kan du självklart hålla på längre exponeringstid. 

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Dubbel utmärkelse för Tamron

  Nu har EISA publicerat årets vinnare i alla kategorier och Tamron tar hem två utmärkelser!

  Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD tar hem utmärkelsen för bästa telezoomen, en utmärkelse som den verkligen är värd. Vi har självklart gett objektivet toppklass i vårt test samt Mats öppnade plånboken och gav en sådan ett hem i sin personliga fotoväska.

  Just nu får du en 500GB SSD på köpet med denna optik, Läs mer om kampanjen här >

  Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD tar hem utmärkelsen för bästa resezoomobjektiv och även detta har förtjänat sin utmärkelse. 

  I vårt test skriver Mats: Måste bara erkänna att jag är superimponerad över hur bra Tamron lyckats med denna All-in-one-zoom. Jag trodde faktiskt inte det var möjligt att skapa en bra 28-200mm zoom som tecknar ut för fullformat och med en ljusstyrka som börjar på f/2,8 i detta otroligt kompakta format. Helt klart beundransvärt!

 • Var ärlig med dina bilder!

  Oavsett om du har manipulerat bilden, varit på ett zoo eller bytt ut himlen i bakgrunden så uppmanar vi att vara ärlig med din bild. Ljug inte för dina vänner eller kollegor och berätta sanning om någon frågar.

  Denna bild på en väldigt söt apa är ett mycket bra exempel. Jag kunde utan problem säga att bilden är tagen i Tanzania på ett fotosafari utan att någon hade tänkt något annat, men det är inte sant. Bilden är tagen på Skansen i Stockholm med apan en meter bort. Bilden är lika häftig oavsett vad jag säger, men skulle du inte vara ärlig mot någon och den personen finner ut sanningen som kommer hen att misstro alla dina bilder framöver oavsett vad du säger. Frågar ingen vart bilden är tagen så behöver du inte säga något, vilket är ännu bättre för då tror de förmodligen att du faktiskt varit i Tanzania för att ta denna fina bild!

  Samma sak gäller när du manipulerar en bild. Klipper du in en björn i en skogsbild, svara då ärligt om någon frågar att du tyckte det passade så perfekt i bilden. Då kommer den som frågar garanterat säga "Absolut, det blev väldigt snyggt" eller liknande och ditt samvete kan vara intakt.

  Bild tagen med Sony A7R IV + Sony FE 85/1,4 GM samt redigerad med Capture One Pro 20

  Tycker om bilden så får du gärna gilla och kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se

 • Vlogga som ett proffs!

  Att börja vlogga kan vara ett svårt steg för många dels för att det kan vara läskigt att stå framför en kamera men också för att du behöver så många olika kameradelar att det kan bli väldigt förvirrande. Som tur för dig så har Nikon satt ihop ett perfekt Vloggkit som har allt du behöver för att enkelt kunna skapa högkvalitativa vloggar!

  Vi har tillsammans med Axel Palm och Nikon gjort några filmer om Nikon Z50 vloggkit, hur det ser ut och varför det passar dig som ska börja vlogga. 

  Tryck här för att läsa mer och se videon: Nikon Z50 Vloggkit

 • Drönarsöndag: Lervulkan

  Längs Isälvsleden i Västerbotten så finns det många vackra platser. Detta är en av dem. Det är ett område med lervulkaner, vilket låter mer dramatiskt än vad de är. De är tydligen unika i Sverige. Det ska vara lera som pressas upp av grundvattnet och när det regnat mycket så är de mer aktiva. när vi var där så hade det regnat så pass mycket att hela området var mer eller mindre översvämmat vilket gjorde att de låg under vatten. Jag misstänker att de går djupare än så för det luktade definitivt svavel i området.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Skogsko

  Kor kan alltså vara sociala skogsdjur. På ett av våra fotoäventyr så var vi långt ute i skogen efter en skogsväg och där fick vi syn på vi ett gäng unga kor ligga inne i skogen, och när jag gick fram emot stängslet så kom de alla fram och var tämligen nyfikna. De var väldigt söta faktiskt.

 • Test: Boya BY-BM2021

  Vi har testat och jämfört Boya BY-BM2021 med flera olika mikrofoner i varierande prisklasser och vi är mycket imponerade av dess bra ljud och låga prislapp!

  Boya BY-BM2021 ger mycket större dynamik i ljudet, och det är framförallt inom basregistret som den största skillnaden märks. Det totala frekvensomfånget är som väntat något lägre än hos liknande mikrofoner som ligger i en högre prisklass, men så länge man inte har extremt höga krav så duger Boya BY-BM2021 utmärkt.

  Läs hela testet här: Boya BY-BM2021

 • Fotohistoria: Färgglad

  Här har vi en färgglad liten Actionsampler som tar fyra bilder i sekvens på samma bildruta. Kvalitetskänslan är obefintlig. Bildresultatet torde vara bedrövligt men det har vi inte testat. Helt byggd i plast. Alla möjliga färger på plastdetaljerna. Ändå blir man glad av att se den.

  Här har vi en kamera som det inte finns mycket att säga om. Men vi ville ända visa den. Kolla på bilderna. Kameran är kanske inte värd att användas men den är absolut värd att se. en använder vanlig 35mm film. Den har fast bländare och fast exponeringstid på 1/100s. Optiken är på 26mm och består av ett enda linselement.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Undvik damm

  Damm på sensorn är inget farligt bara lite irriterande och därför något man vill undvika. Damm är däremot farligt för slutaren, så det motiverar till större försiktighet. Undvik att byta objektiv på dammiga och smutsiga platser och när du byter objektiv så håll kamerahuset med sensorn nedåt så minskar risken för att damm trillar in i kameran.

  Det är varken dyrt eller krångligt att rengöra sensorn. Använd dock endast rengöring som är avsedd för sensorer, inget annat, och använd dem endast en gång. Här har du länkar till bra rengöring:

  Rengöring för fullformat >>
  Rengöring för APS-C och M 4/3 >>

  Vi vill passa på att utfärda en varning då det florerar ett "hack" hur man kan byta optik på Nikon Z-serien så att slutaren täcker sensorn. Vi tänker inte berätta hur man gör utan vill bara kraftigt avråda från att utföra denna faktiskt korkade handling. Slutaren är en mycket känslig och delikat mekanik där damm kan förstöra slutaren om man har otur. Damm på sensorn är ofarligt och om man behöver rengöra så kostar det 60 kronor vilket är försumbart jämfört med att byta slutare för kanske 6000 kronor.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Tips för bilfoto!

  Bilfoto är mycket mer än att ställa en bil framför kameran och trycka av. Vi har några tips till dig för att ta snygga bilder på din eller någon annans bil.

  Val av objektiv

  En av de första valen man gör när man ska fota är vilket objektiv man ska använda, och allt är självklart beroende på vilken typ av bild du vill ta. Jag testade att ta samma motiv med alla brännvidder, 24mm, 35mm, 50mm, 85mm, 135mm och 200mm. Det är självklart stor skillnad på utseendet av bilderna men efter ha testat alla brännvidder tycker jag att längre brännvidd typ 200mm får en snyggare helhet då bakgrunden försvinner och mer fokus blir på bilen. En längre brännvidd ger också ett snävare perspektiv på bilen, dvs den blir mer kompakt och framhäver de aggresiva linjerna.

  2D5A8669 2000px.jpg
  Bild tagen med Canon 5D Mark IV + Canon EF 24/1,4 L II USM

  Här har du ett exempel på en bild inom samma område men med en annan bil, annan kamera och annan optik, Canon EF 24/1,4 L II USM. Allt beror på vilket typ av perspektiv du vill åt, har du ett zoomobjektiv typ en 24-70 eller 24-105 så kan du lätt ta någon bild med vidvinkel och någon med tele, personligen tycker jag bättre om looken man får från längre brännvidder. Vid senare tillfälle ska jag försöka prova fota bilar med en 400mm eller 600mm för att blåsa bort bakgrunden helt. Men allt hänger naturligtvis på tycke och smak.

  Bilens position

  När du parkerar bilen vill du helst att bilen ska ha minst 80% av fokusen, parkerar du bilen där du kommer få med mycket annat i bilden så se till att ha några ledande linjer som visar vart bilen är, det kommer göra att ögat har lättare att se bilen. Beroende på vilken del av bilen du ska fota måste du tänka på att göra det antingen spikrakt eller med följande linjer, tex. fotar du bilen rakt framifrån så se till att du står exakt rakt framifrån bilen annars kommer du garanterat att störa dig på att du stog några cm snett vilket förstör hela bilden och det går oftast inte att redigera då hela perspektivet är snett. Se även till att linjer på sidan eller bakom bilden är raka annars kan bilden också upplevas skev.

  Ska du fota en detalj av bilen, typ halva fronten eller halva baken så ska du se till att du riktar kameran mot ledande linjer för att framhäva detaljen. Du bör även tänka på att i detaljbilder vill du ha 100% fokus på detaljen så håll koll på var kameran fokuserar

  M3_2.jpg
  Bild tagen med Sony A7R IV + Sony FE 70-200/2,8 GM OSS

  Ljus och glans

  Ljuset är självklart viktigt även när du fotar bilar. Fotografera inte en bil mitt på dagen i direkt solljus, då alla linjer, detaljer, kontraster i bilen kommer försvinna och det blir sannolikt inte en bra bild. Helst vill du att det är ganska ljust ute men moln som täcker solen då de bildar världens största diffusor, och du får ett mjukt ljus som ger mjuka övergångar i skuggor och framhäver linjer på bilen på ett mycket bra sätt. Det är också populärt att fota bilen vid solnedgång under "den gyllende timmen" för att få ett snyggt motljus, i princip alla bilder blir bra under den tiden.

  En bil har många reflektioner på sig då lacken oftast är glansig, samt att alla glasrutor reflekterar ljuset. För att undvika oönskade reflektioner använder du dig av ett polarisationsfilter, själv använder jag mig av Dörr Cirkulärt polarisationsfilter då det är mycket prisvärt och ger motsvarande bildkvalitet som dyrare filter från Nisi eller B+W tack vare ett högkvalitativt optiskt Japanskt glas. Effekten av ett polariserande filter går inte att redigera i efterhand så det är ett måste när du fotar bilar! Tittar du på första bilden i detta inlägg så ser du att glaset på bilen är helt genomskinligt och man ser bara den mörka insidan av bilen utan reflektioner, om jag inte hade använt ett polarisationsfilter så hade det varit en hel del reflektioner och bilden hade inte alls haft samma effekt på den som ser den.

  Förgrund

  M3_4.jpg
  Bild tagen med Sony A7R IV + Sony FE 70-200/2,8 GM OSS

  Bilfoto kan lätt bli väldigt samma sak, du ställer upp bilen framför kameran och tar en bild. Se dig omkring på platsen du står, se om det finns något som kan ge djup i bilden. Ställ dig nära en vägg, en stolpe eller liknande. Eftersom du fokuserar på bilen kommer ditt objekt i förgrunden vara ofokuserat. Bilden kommer kännas mer levande istället för att vara iscensatt.

  Oavsett vilken kamera du använder, till och med om det är din telefon, så försök att hitta din egen stil på bilderna. Du kan ta inspiration och tips från tex. instagram men försök att blanda dessa stilar för att skapa din egen. Du behöver inte heller redigera dina bilder på exakt samma sätt utan experimentera med din redigering på olika bilder. 

  Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Kritisera aldrig andras bilder såvida de inte ber om det. Var inte rädd för att göra misstag. Lär. Se. Lek. Ha kul. Fotografering är en konstform!

 • Vad är Capture One?

  Har du funderat på att börja redigera dina bilder eller ta ditt redigerande till nästa nivå? Då är Capture One ett fantastiskt program att använda. Vi ska förklara lite om hur du använder Capture One för att du ska kunna se om det passar dig.

  Går du från Lightroom till Capture One? Läs då "11 supertips för att byta från Lightroom till Capture One"

  Capture One är ett program där du konverterar och behandlar RAW-filer (Läs detta om du inte vet skillnaden på JPEG och RAW). Capture One tar in informationen från din RAW-fil och du kan sedan enkelt kan justera färgmättnad, nyanser, högdagrar, lågdagrar, kontrast, skärpa och mycket mer för att få din bild precis som du vill ha den. Ett redigeringsprogram är ett måste för professionella fotografer då kamerans inbyggda JPEG-konvertering och justering oftast inte gör ett tillräckligt bra jobb.

  raw2.jpg

  Capture One är inte bara ett redigeringsprogram utan också ett program när du kan fotografera med Tethering eller direktfångst som det ibland kallas på svenska. Det innebär att du kopplar din kamera till datorn och bilderna flyttas direkt in i Capture One istället för att lagras på ditt minneskort, du ser då direkt hur bilden ser ut i datorn och du kan börja redigera bilden direkt om du vill. Du slipper även att importera bilderna från minneskortet, vilket sparar tid. Tethering är väldigt vanligt i studio då fotografen lätt kan se om bilden blev bra eller om någon inställning behöver ändras för en perfekt bild. 

  Capture One skapades först för att redigera RAW-filerna från Phase One kameror, som är några av de mest avancerade och högst presterande digitala kamerorna på marknaden. Dessa kameror används mest för produktfoto, studioporträtt och reklam hos de största och bästa fotoföretagen i världen. Programmet har därefter utvecklats för att passa alla användare och alla kameror. 

  Har du en Sony, Nikon eller Fujifilm så kan du köpa en speciell version av Capture One Pro 20 som är gjord för din kamera, det är exakt samma programvara men det blir billigare och det kommer endast gå att använda med kameror från det specifika märket!

  Vill du ta dina bilder till nästa nivå och redigera som ett proffs? Köp Capture One Pro 20 nu med 25% rabatt! >

  För tips och inspiration om hur du använder Capture One Pro så har vi några artiklar du kan läsa här >

 • Drönarsöndag: Åska

  Fredrik Larsson jobbar som fotograf i Umeå. Han har gjort många uppdrag åt Umeå Kommun och har fotograferat otaliga bröllop. Han är också en duktig "drönarfotograf" vilket du kan se på denna bild.

  Fredrik berättar: - Jag satt uppe och jobbade sent en kväll när jag hörde åskan ute. Har aldrig testat att flyga drönare för att fotografera åska så tänkte jag skulle göra ett försök att få det på bild. Såg på radarbilderna att åskan drog precis norr om Umeå och verkade gå i ett stabilt band på behörigt avstånd. Jag skickade upp drönaren först med lite kortare slutartid men visade sig vara riktigt svårt hinna med att ta bilderna och få med blixtarna som kom väldigt slumpmässigt. 

  Jag tog ner drönaren och monterade på ett polfilter för att få ned slutartiden lite till. Jag visste efter att jag fotograferat norrsken med drönaren vid tidigare tillfällen att runt en sekund är en sweetspot där jag kan få hyfsat stabila bilder utan alltför mycket rörelseoskärpa. Sagt och gjort, skickade upp drönaren igen och började hamra iväg bilder åt olika håll för att försöka få med blixtar. Det var omöjligt se i fjärrkontrollen om jag fick något på bild så det var bara att chansa. Som tur var nu under Coronatider så var det ingen flygtrafik på väg där mitt i natten så kunde vara uppe ett tag. Bilden har spridningstillstånd från Lantmäteriet.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Som jag vill ha den

  En bild på ett ödehus, och redigerad som jag ville ha bilden. Hur tänker man när man redigerar en bild och ungefär hur gör man? Först måste vi ändra till "Hur tänker du när du redigerar en bild och ungefär hur gör du?" och jag kan bara svara på "Hur tänker jag när jag redigerar en bild och ungefär hur gör jag? Vi har alla olika stilar, olika tillvägagångssätt och även olika kunskapsnivåer. Svaret på just denna bild hittar du i länken här nedanför!

 • Fotohistoria: Konica Hexar

  Jag gissar att många tänker: Äh, bara Konica... och kanske inte läser vidare... men Hexar är en riktig klassiker!

  Konica börjar sin historia redan 1873, vilket är tidigare än Kodak. Konica förtjänar absolut att nämnas i fotohistorien och vi återkommer till mer om Konica om två veckor, men just nu så hoppar vi över all historia fram till 1992 då Konica Hexar lanseras. Övrig historia är att 2003 gick Konica ihop med Minolta och blev KonicaMinolta. 2006 stängde de ner all kameratillverkning. Tragiskt att två historiskt viktiga märken försvann från marknaden.

  Den vanligaste versionen av Konica Hexar är den i svart, också den som jag tycker är mest diskret. 1993 kom en Konica Hexar Classic i silver i 200 exemplar. 1997 kom även en serieproducerad version i silver men den saknade den så viktiga funktionen Silent Mode. 1993 kom också en version i guld som tillverkades i 500 exemplar, Konica Hexar Gold. 1994 kom Konica Hexar Rhodium som var svagt rosa. Det finns också några med brun läderklädsel men dessa fanns inte officiellt. Rhodium är konstigt nog den som ligger högst i pris i skrivande stund, de ligger mellan 10000-15000kr. Den i guld kring 8000-10000kr. Silver och Classic som också var i silver ligger kring 4000-6000kr, så också den svarta.

  Objektivet i Konica Hexar är en 35/2, som anklagades för att vara en kopia av Leicas 35/2 då den gav liknande bildkänsla men faktum är att konstruktionen mer liknar Nikons 35/1,8 till deras tidiga S-serie från 50-talet. Hur som helst så har Hexar en fin optik. Hexar hade möjlighet till helt automatisk eller tidsautomatik samt helt manuell.

  Kameran var fantastisk medan bruksanvisningen var dålig. Det finns några "omärkta" funktioner på kameran och för att nämna en så för att aktivera det tysta läget så stänger du av kameran, håller in MF-knappen, startar kameran, håller in MF-knappen tills ett L tänds i displayen. Sedan har du tysta läget tills du stänger av kameran och då nollställs den funktionen.

  Konica Hexar var i mina ögon det absolut bästa som Konica producerat. Jag kan gå så långt som att det var en av marknadens bästa kameror på sin tid. Den var då vad Sony RX1 är idag, eller kanske Fujifilm X100V. En liten smidig kamera med en ljusstark och skarp optik. Perfekt för resor, streetphoto och när du behöver vara diskret. Den var väldigt tyst så den användes gärna på bröllop och begravningar. Den hade nämligen ett tyst läge där kameran smög fram filmen. Jag skulle nog säga att det var en av de tystaste analoga kamerorna med inbyggd frammatning någonsin.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nyhet: Samsung Note 20 & Note 20 Ultra

  Nyhet

  Samsung lanserade idag de nya mobilerna Samsung Note 20 och Samsung Note 20 Ultra vid ett stort liveevent. De nya Galaxy-modellerna verkar bli mycket kompetenta verktyg med en modern och snygg design.

  Samsung Note 20 och Note 20 Ultra är mycket genomtänkta mobiler designade att underlätta livet i allt mellan arbete och underhållning. Klicka in på respektive modell för att läsa mer. 

  Samsung Note 20 kommer i tre läckra färger, har tre kameror på baksidan varav ett teleobjektiv på 64MP, 5G med mera
  Mystic Bronze, Mystic Green, Mystic Gray

  Samsung Note 20 Ultra kommer i två färger, har en skärm på 6,9", har tre kameror på baksidan varav en är en vidvinkelkamera på 108MP. 5G med mera.
  Mystic BronzeMystic Black

  Samsung Note 20 och Note20 Ultra börjar säljas i slutet av augusti - boka den hos oss redan idag!
  Förbokningskampanjer dyker snart upp här.

 • Infonsdag: Lämna öppet!

  De flesta har någon gång i all hast ryckt med sig kameran och sedan upptäckt att kameran saknar minneskort eller batteri, eller i värsta fall båda två.

  Vårt tips i dag är att när du tar ut minneskortet för att ladda över bilderna till datorn, så lämna minneskortsluckan öppen. Om du då tar kameran för att fotografera så upptäcker du att luckan är öppen och inser att du behöver stoppa tillbaka minneskortet.

  Samma princip gäller när du laddar batteriet. Lämna batteriluckan öppen.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Tamron 70-300mm till Sony E

  Idag har nyheten kommit om ett nytt fullformatsobjektiv, Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD, som dyker upp på marknaden i höst. Tamron fortsätter att utveckla fina objektiv till Sony E-fattning.

  Objektivet är enligt Tamron världens minsta och lättaste 70-300mm zoomobjektiv för spegellösa fullformatskameror. Trots sin storlek utlovas en exceptionell bildkvalitet. Objektivet är vädertätat och fungerar utmärkt till fotografen som är ute i naturen och fotar. Objektivet passar för landskap, djurliv, porträtt, sport med mera.

  Om du vill läsa mer om Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD för Sony E kan du klicka in här nedan. Som alltid hittar du information om de senaste nyheterna i fotobranschen hos oss. Vi uppdaterar produktsidan med information så snart vi vet mer, du kommer även att kunna läsa vårt test av objektivet längre fram.

  Tamron 70-300mm F/4.5-6.3 Di III RXD

 • Olympus lanserar E-M10 Mark IV

  Nyhet

  Nu lanserar Olympus E-M10 Mark IV och Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400/5.0-6.3 IS. Två nyheter som visar att Olympus fortfarande siktar framåt och vill fortsätta skapa välbyggda och lättanvända kameror för oss som uppskattar Olympus som märke!

  Olympus E-M10 Mark IV får en uppdaterad design som ger ett förbättrat grepp och hela kameran blir lättare än förra modellen. Skärmen är nu nedvikbar vilket är klockrent för vloggare eller dig som vill ta en selfie. Kameran har en nya Live MOS-sensor med 20 MP jämfört med förra modellen som endast hade 16 MP. Sensorn är självklart stabiliserad och klarar upp till 4,5 EV-stegs kompensation. Sensorn i kombination med den snabba processorn klarar kameran av 15 bilder/s i full upplösning samt video i 4K.

  Första leverans beräknas i mitten av augusti och du kan förbeställa kameran redan nu: Olympus E-M10 Mark IV

  Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400/5.0-6.3 IS är ett nytt telezoom som är mcyket smidigt för brännvidden man får. Du får 200-800mm i 35mm-ekvivalent och objektivet kan användas tillsammans med 2x konverter för att få upp till 1600mm i ett objektiv som växer strax över ett kilo. Objektivet är väderskyddat och är uppbyggt av fyra ED-glas för att minska kromatisk aberration, två Super HR-glas och två HR-glas för att få bästa möjliga bildprestanda. Olympus ZERO-beläggning minskar spök- och ljuseffekterna även i dåliga förhållanden, till exempel när motivet är bakbelyst.

  Första leverans beräknas i mitten av augusti och du kan förbeställa kameran redan nu: Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400/5.0-6.3 IS​

 • PhotoExpo 2020: Peter Lindgren

  Vi har den stora glädjen att meddela att Peter Lindgren - Innehållsskapare, Youtuber, Filmmaker kommer att föreläsa under PhotoExpo 2020!

  Peter berättar:
  -Jag plockade upp en kamera tillbaka 2014 eftersom jag tyckte att det var för dyrt att anställa en fotograf för att ta produktfoton. Ironiskt, eller hur?
  Min första Sony-kamera var A6300 som jag blev helt kär i. Den hade alla funktioner som jag ville ha i ett superlitet, kapabelt hus. Jag använde det för att producera mina första ”professionella” videos för klienter och YouTube. Då hade jag inte många prenumeranter och planen att vara YouTuber var inte riktigt på plats, men resan gick från 1000 prenumeranter i början av 2019 till över 320k just nu, vilket är ganska galet!

  Jag använder för närvarande Sony A7 III som min huvudkamera för videor och Sony A7R III som huvudkamera för foton / sekundärkamera.​

  Läs mer om årets PhotoExpo här >

  Se Peters Youtubekanal här >

 • Drönarsöndag: Grönt

  Längs Isälvsleden i Västerbotten så finns det många vackra platser. Detta är en av dem. En liten sjö där vattnet är väldigt grönt. Vad detta beror på vet jag inte, det kan vara kalkrikt eller om det är någon alg.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Sommardröm

  Lena Lee är en erfaren fotograf som har gjort sig känd i Umeå framförallt med sina porträtt- och bröllopsbilder. Hennes stora passion är att fotografera kreativa porträtt, alltifrån idéer till platser och utstyrsel.

  Den bild du ser föreställer Annika, en kvinna i sina bästa år som är intresserad av mode, kläder och hållbar konsumtion. Lena och Annika hade en magisk fotokväll i Baggböle nära Umeå.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

 • PhotoExpo 2020 Online

  Vi hälsar dig varmt välkommen till årets version av PhotoExpo - en onlineträff för precis alla. Kom in till vår livesändning, se föreläsare och få mer information om nyheter, ställ egna frågor och ta del av alla erbjudanden. Vi utökar denna gång eventet till två dagar. Följ oss online den 23- 24 oktober 2020!

  För femte året i rad kommer PhotoExpo att anordnas men denna gång blir det inte någon traditionell mässa på plats i Umeå. Vi tar steget ut på webben och kommer att jobba stenhårt för att du ska få ta del av utvecklande, inspirerande och alldeles fantastiska dagar tillsammans med oss, våra leverantörer och även kreatörer inom foto och video. Planera in eventet redan nu, jubileumsupplagan av PhotoExpo blir något extra och kommer att vara tillgänlig för dig oavsett du befinner dig!

  Dagar: 23-24 Oktober 2020
  Plats: I din webbläsare, mobil, dator eller surfplatta.

  Våra föreläsare kommer att presenteras då och då här i bloggen och på våra sociala medier så se till att följa oss om du inte redan gör det!

  Mer information kommer inom kort, du kan följa allt om Photo Expo 2020 här >

 • Fotohistoria: Fuji Rensha Cardia

  Här har vi en riktigt udda kamera. Den tar åtta bilder i rad, bredvid varandra, så slutbilden blir 8 småbildrutor på samma bild.

  Fuji, som hette Fuji då och inte Fujifilm som de heter numera, lanserade denna udda kamera i slutet av 1991. Fuji Rensha Cardia har åtta objektiv, 20mm f/9,5, med åtta slutare som har fasta tider på 1/250s, vissa anger 1/125s. Den kan utlösa slutarna i tre olika hastigheter och du kan välja åt vilket håll som den ska utlösa slutarna. Frammatningen är manuell med en ratt på kamerans baksida. Återspolningen är också manuell med en vanlig vev på kamerans ovansida. Slutarna kräver batteri för att utlösas.

  Kameran är avsedd för ISO 400-film. Den använder ungefär 75mm bredd av filmen för varje bild. Den är 166 x 75,5 x 41,4mm stor och väger bara 245 gram. 

  Värdet ligger kring 700-1500kr. Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Ha kul!

  Dagens fototips är väldigt konkret: Ha kul! Fast hur man nu har kul med fotografering är ju inte alls så konkret. Vi ska dela med oss av några tankar vi har kring glädjen i fotografering.

  Det är väldigt roligt att fotografera. Ibland är det roligare och ibland är det mindre roligt. Har du tappat lite av glädjen så är detta inlägget till dig.

  Känner du att din kunskap inom fotografering inte riktigt räcker till? I första hand vill vi rekommendera vår sida "Lär dig mer om foto och video" >> eller Underbara Claras Fotoskola >>. Det finns också nära oändligt av kunskapshöjande material på Youtube.

  Känner du att du inte kan din kamera tillräckligt bra? Kolla då in våra tutorials på vår Youtubekanal >>

  Var inte för hård mot dig själv. Se på dina äldre bilder hur du har utvecklats. Jämför inte dig själv mot världens bästa fotografers bilder, som du säkert har tittat på via nätet, utan hitta din egen stil. Låna idéer av andras bilder som du gillar. Undvik att göra samma misstag som andra i bilder som du inte gillar. Du behöver inte ge kritik till andras bilder såvida de inte specifikt ber om det. Om så, var artig och konstruktiv. För så vill du nog ha det själv.

  Se till att ha tid. Stress dödar kreativitet. Har du någon med dig så förhandla om att få tid att till att fotografera utan tidskrav.

  Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Lär. Se. Lek. Ha kul. 

  Fotografering är en konstform.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Sony A7S III är här!

  Nyhet

  Nu lanserar Sony det mycket efterlängtade A7S III med mycket starka videospecifikationer och funktioner. Lever kameran upp till förväntningarna?

  Sony A7S III delar en liknande kropp som nyaste A7R IV och A9 II vilket är betydligt mer ergonomisk än tidigare modell. Kameran får en helt ny OLED EVF (sökare) på hela 9,44 MP vilket är den högsta upplösningen vi någonsin sett i en kamera. Displayen är vinklingsbar och får större pekfunktion tack vare en helt nya menyer som ska vara mer anpassad för pekskärm. Kameran har fått en ny 12,1 MP sensor som ska vara ännu bättre i låga ljusförhållande än den äldre 12 MP sensorn i A7S II.

  Sony A7S III klarar av att filma i upp till 4K 120p i 10-bit 4:2:2 internt eller i 16-bit RAW externt via HDMI. Vid filmning i 120p kommer bilden beskäras 1.1x dvs 10%. ISO-omfånget är samma som A7S II dvs, upp till 409,600 men den nya sensorn och den nya processorn hanterar bruset betydligt bättre vilket ger en mycket bättre och renare bild. Vid filmning i Slog3 får du 15+ steg dynamiskt omfång.

  Denna kamera är självklart skapad i första hand till video men det fungerar självklart helt ypperligt att fota med. Du kan ta upp till 10 bilder/s med full autofokus som kan låsa sig på ögat eller huvudet på både människor och djur. Autofokusen är samma som A7R IV vilket gör den blixtsnabb och klarar att fokusera ned till -6ev. 

  Första leverans beräknas i september

  Läs mer och förbeställ kameran redan nu: Sony A7S III

 • Förboka Sony A7S III redan nu!

  Imorgon lanseras nya Sony A7S III, förboka den redan nu för att säkra dig en tidig köplats!

  Sony A7S III har många väntat på i flera år, imorgon lanseras den äntligen och vi räknar med en lång kö av förbeställningar direkt efter lansering. Se till att vara proaktiv och förbeställ kameran redan nu innan kön växer. Du kan när som helst avboka din order och du behöver inte betala något innan kameran skickas!

  Boka den här: Sony A7S III

 • Drönarsöndag: Väldigt öde

  Vid en flygtur så hittades detta "ödehus" bland träden. Förmodligen är "ödegarage" ett bättre namn. Det ligger en moped mitt i allt bråte också. Så många motiv blir intressanta uppifrån.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ren på sommarbete

  Ängsull täcker en sommaräng och mitt i allt står en ren och mumsar. Kan det bli vackrare än så? Mitt norrländska blod myser och jag konstaterar att jag trivs som bäst just nu, på denna plats med denna vy. Jag önskar att vi kunde prata med djuren för då hade denna ren fått en kram av mig.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 250/4,0 LM OIS WR, 1/200s, f/4 och ISO 200 på fri hand. Bilden är kraftigt beskuren, jag har beskurit bort hela 92% av upplösningen. Ändå är det en bra bild. Jag var inte ute för att fotografera djur och jag hade bara 250mm som största tele med mig, men tack vare en bra upplösning och en skarp optik så gick det ändå.

  Klicka här för att se större bild (Beskuren från 102MP ner till 8MP) >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Fotohistoria: Pannkakor

  Jag har alltid gillat pannkaksobjektiv men jag har aldrig använt något i skarpt läge. Inte heller på den tid det begav sig att de var aktuella, redan då tyckte jag de var för ljussvaga och inte tillräckligt bra. Även om jag tycker de är coola så kvarstår min åsikt nu när jag testat de flesta igen. Men det finns några gluggar som nästan är pannkaksobjektiv och är riktigt bra samt dessutom är hyfsat ljusstarka. Jag hoppar över alla objektiv som inte tecknar ut fullformat och håller mig kring 40-50mm i detta inlägg.

  Vi börjar med Pentax-M 40mm f/2,8. Den var inte först men den var den pannkaksoptik som hade störst framgång. Den har 5 element i 4 grupper, diameter 63mm, längd 18mm, vikt 110 gram och en närgräns på 0,6m. Den är optiskt typ okej. Den är användbar på en modern kamera men kanske inget jag skulle uppmuntra till att skaffa. Det finns idag en modern version av detta objektiv. Pentax K-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Carl Zeiss Tessar 45mm f/2,8 med Contax/Yashica-fattning. En Zeiss-optik måste ju vara bra, eller hur? Tyvärr inte alltid. Denna optik är tyvärr ingen höjdare. Den är cool och den är inte helt vanlig. Den har 4 element i 3 grupper, diameter 56mm, längd 18mm, vikt 90 gram och en närgräns på 0,6m. Rent mekaniskt är är den helt i Zeiss-kvalitet, den känns gedigen och trevlig. Optiskt så är den inte så skarp. Då som nu så är en Carl Zeiss Planar 50/1,7 bara lite större, den är billigare, den är minst lika gedigen men den är optiskt helt överlägsen. Contax Y/C-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Cosina 40mm f/2,5 är en liten pannkaksoptik som Cosina sålde under eget namn, men också till Porst och till Vivitar. Den är byggd i metall och känns gedigen. Cosina har gjort många optiskt bra objektiv, men detta är inte ett av dem. I dagens läge så är Cosina i en helt annan liga då de tillverkar både Voigtländer och Zeiss vilka är av absolut toppklass. Denna optik kan du undvika. Pentax K-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Chinon 45mm f/2,8 är en mycket ovanlig optik. Jag har jagat den passivt i ett par år och till slut plingade mailen till att det fanns en sådan i en auktion tillsammans med en kamera och dessutom till rimlig kostnad. Dock i USA, men det var inget hinder. Nu finns den i vårt museum och jag har äntligen fått testa den. Den inte var så bra optiskt, men jag ville ha den till muséet och inte till att fotografera, med så det spelar egentligen ingen roll. Pentax K-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Nikon GN Nikkor 45mm f/2,8 känns gedigen och bra, helt i Nikkor-stil. Den har ett enormt fokusshift. Skärpan ligger i helt olika plan beroende på vilken bländare du använder. Bland det största fokusshift jag någonsin sett. Denna optik bör undvikas och titta i stället på Nikon Series E 50/1,8, den kan du få tag i för någon hundring och den är optiskt överlägsen denna optik, och inte mycket större i storlek. Vill du ha både bra mekanik och bra optik så är Nikkor 50/1,8 ett bra val. Nikon F-fattning. Klicka här för att se ingående test >>

  Ricoh XR Rikenon 45/2,8 är en pannkaksoptik som jag inte provat ännu. Den saknas i vårt museum. De ligger lite för dyrt för vad det är. De ligger på 2500-3000kr men borde vara värda typ 700kr. Den är sällsynt då den endast tillverkades 1996-1997. Pentax K-fattning. Så småningom så kommer nog att testa en sådan också.

  Pentax 43/1,9 är en autofokusoptik från 1998 men den tillverkas fortfarande. Den är optiskt bra men vi har aldrig gjort något ingående test på den. Pentax K-fattning. Det är 27mm långt och väger 155 gram.

  Voigtländer Ultron SL II 40/2,0 fanns till Canon EF, Nikon F och Pentax PK. Den var 24,5mm lång men den aktuella versionen är inte en pancake längre då den numera är hela 37,5mm lång.

  Olympus 40mm f/2,0 är en av de ljusstarkaste av alla pannkaksobjektiv, men också det absolut dyraste. Detta är en ovanlig optik idag och det var den även på 80-talet då den var aktuell. Den var för dyr som ny och den är också för dyr som begagnad. Är denna optik värd 4000-6000kr rent optiskt? Nej, inte ens i närheten, inte ens som bruksoptik. Däremot är den en juvel att ha för den som samlar på Olympus. Olympus OM-fattning. Det har 6 element i 6 grupper, är 25mm lång och väger bara 140 gram. Klicka här för att se ingående test >>

  Leica-C / Minolta M-Rokkor 40/2 är en klassisk liten 40mm som satt som standard på Leica CL och Minolta CLE. Leica M-fattning. Den tillverkades som Leica-C 1973-1976 och som Minolta M-Rokkor 1981. De hade 6 element i 4 grupper, var 23,5mm långa och vägde 127 gram. Enda skillnaden mellan dessa var att Minolta hade bättre antireflexbehandling, vilket är självklart då den tillverkades senare. En bra men inte fantastisk optik.

  Industar 50/3,5 är en gammal rysk optik. Den är pytteliten, den kostar typ ingenting, den är bara antireflexbehandlad där det behövs mest och man kan smörja snäckan utan att ta isär optiken. Löjligt enkel och förvånansvärt bra. Den tillverkades 1968-1991. Den har 4 element i 3 grupper, den är 25mm lång och väger bara 65 gram. Ingen optik jag egentligen rekommenderar men den är ändå långt bättre än man kan tro, de kostar typ 100kr. Klicka här för att se ingående test >>

  Canon EF 40/2,8 STM får bli det sista pannkaksobjektivet för småbild som vi tar upp här. Det är en fullt modern optik som fortfarande finns på marknaden. 23mm lång och väger bara 130 gram, och ändå har den autofokus som ryms.Klicka här för att se ingående test >>

  Innan vi lämnar pannkaksmenyn så finns det en till pannkaka som måste få vara med. Den är smidig och kan räknas som pannkaka i kategorin mellanformatsoptik. Fujifilm GF50/3,5 R LM WR. Den är fantastiskt bra. Skarp, fin bokeh, bra motljusegenskaper, helt enkelt en riktigt bra optik. Den enda moderna konstruktionen i detta inlägg och dessutom byggd för Fujifilms fantastiska GFX-kameror. Toppklass! Klicka här för att se ingående test >>

  Jag vill också ta med fem andra objektiv i detta sammanhang som inte är pannkaksobjetiv men nära inpå. De är platta och lätta men kategoriseras ändå inte som pannkaksobjektiv.

  Nikon Series E 50/1,8 är mekaniskt typ okej men rent optiskt är den mycket bra. Om du är spekulant på en sådan så kolla att fokusering och bländarring löper mjuk och fint. De flesta exemplar gör inte det längre. Klicka här för att se ingående test >>

  Minolta Rokkor 45/2 är till utseendet tilltalande och rent mekaniskt är den bra byggd så de som finns kvar fungerar oftast bra. Men tyvärr är den optiska delen inte lika tilltalande. Den har inte alls den upplösning som krävs för en modern kamera. Undvik. Klicka här för att se ingående test >>

  Konica Hexanon AR 40/1,8 är ett rikigt bra objektiv, både till mekanik och till optik. Fullt användbar på en modern kamera. Kompakt, ljusstark och skarp. Kostar knappt någonting alls i dagens läge. Självklart får den stryk av de flesta moderna objektiv. Det har 6 element i 5 grupper, är 27mm lång och väger bara 140 gram. Klicka här för att se ingående test >>

  Pentacon Prakticar 50/2,4 är det sämsta objektivet av alla som jag tar upp i detta inlägg. 27mm långt och väger 160 gram. Undvik. Det är verkligen inte skarpt. Men det är tillräckligt platt för att omnämnas här i alla fall. Klicka här för att se ingående test >>

  Ricoh Rikenon 50/2 är förvånansvärt bra. Och platt. Inte perfekt, det är en billig paketoptik som känns plastig. Men optiskt är den förvånansvärt bra. Klicka här för att se ingående test >>

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Nu vart detta inlägg dubbelt så långt som jag hade tänkt så jag kunde inte lägga med bilder här men om du vill se inlägget komplett med bilder så klickar du här >>

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Tokina atx-m 85/1,8 FE

  Test

  Nu har vi testat Tokina atx-m 85/1,8 FE som är en ljusstark, skarp och raktecknande 85mm-optik med fin bokeh är den perfekta porträttoptiken på en fullformatskamera. Den fungerar även bra för exempelvis sport&action och djur&natur på lite kortare avstånd.

  Mats skriver: "Tokinas 85mm f/1,8 utklassar också Sonys egna 85/1,8 med betydligt bättre skärpa och snyggare bokeh, för i stort sett i samma pris."

  Läs varför Mats tycker detta i testet: Tokina atx-m 85/1,8 FE

 • Infonsdag: Egen meny

  De flesta kameror idag har möjligheten att sätta upp en egen mini-meny. Där kan du lägga de funktioner som oftast använder.

  Din kamera har troligen möjligheten att sätta upp en egen liten meny där du kan samla de funktioner som du använder oftast. Vi rekommenderar verkligen att du tar dig tiden och sätter upp denna meny. Det är oftast betydligt enklare än man tror. Du kommer att spara mycket tid och mycket frustration genom att använda denna egna meny. 

  Vi har provat. Vi vet.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nikon lanserar Z5!

  Nyhet

  Nikon lanserar nu en kamera, ett objektiv och två telekonvertrar till Z-systemet. Har du försökt hitta en anledning till att uppgradera till fullformat så är detta garanterat en mycket bra anledning!

  Nikon Z5 är mycket lik storebror Z6 då de delar samma processor, sökare, skärm, autofokus, vädertätning. Den behåller även 4K video men eftersom detta är en version under Z6 så finns det några saker som skilljer. Nikon Z5 har ingen LCD på toppen av kamerahuset, endast 4,5 bilder/s jämfört med 12 bilder/s. Z5 har till och med dubbla kortplatser vilket är en mycket trevlig uppdatering mot Z6/Z7! Dessa små förändringar är en liten uppoffring för en mindre, lättare och billigare kamera som passar perfekt för nybörjaren eller dig som uppgraderar till fullformat.

  Kameran går endast att köpa i kit med nya Nikkor Z 24-50/4-5,6 för tillfället vilket gör hela paketet till ungefär samma pris som en Z6 men du får med en trevlig normalzoom som förhoppningsvis är riktigt bra med tanke på allt vi sett från Nikons Z-objektiv hittils.

  Kameran och objektivet beräknas att finnas för leverans i augusti!

  Läs mer och förbeställ redan nu: Nikon Z5 + Nikkor Z 24-50/4-5,6

  Telekonvertarna har Z-fattning och ska vara i samma höga optiska kvalitet som objektiven. Dessa beräknas att komma i slutet av augusti.

  Kan beställas inom kort...

 • NEOWISE

  Vår kund Miska Saarikko delar med sig en bild av kometen Neowise som är synlig just nu!

  Kometen finns uppe mot nord/nordost och är som bäst synlig mellan 0:00 och 1:00.

  Bilden togs 2020-07-12 och för att hitta den då skulle man leta upp Capella på himlen som ligger mitt i mellan Nord och Nordost, rätt högt upp på himlen, och sen vidare ner vänster mot Nord finns en svagare stjärna som heter Menkalinan. Följ samma bana (linjära) från Capella via Menkalinan och ner till vänster mot Nord så hittar man kometen Neowise. Själv befinner jag mig på 59º N i latitud och det är rätt så ljust ute fortfarande om nätterna, men den här tidsperioden är som mörkast just nu och ger bra resultat om man vågar chansa.

  När vi skriver detta har den förflyttats till Nordväst vid det här laget och man ska följa Stora Karlavagnen ner mot horisonten några grader så hittar man kometen. Synlig mellan 23-01 söder om Uppsala. Vill du hitta NEOWISE när du läser detta? Då är google din bästa vän!

  Bilden är tagen med Nikon Z6 + Nikkor 200-500/5.6E ED VR @ 500mm, f/8, 1s, ISO 4000 på 3-bensstativ utan tracker (stjärnföljare).

 • Drönarsöndag: Höjdrädd?

  Bygdeå kyrka är en av övre Norrlands äldsta stenkyrkor och byggdes 1539. Den äldsta skriftliga källan är från 1314, en skattelängd som visar att Bygdeå församling betalat 4 öre till korstågen. Den första kyrkan som byggdes var av trä och finns inte kvar. Det var troligen en mindre timrad kyrka med sakristia. Den står vid Storbäcken och det är troligt att den nuvarande kyrkan, precis som den samtida Backenkyrkan i Umeå, står på platsen för en äldre träkyrka. Korväggen pryds av ett epitafium över överstelöjtnant Henrik von Walter, som kung Karl XI lät sin hovskulptör Burchard Precht utföra. I kyrkorummet finns tre stjärnvalv som troligen tillkom 1539. Det rikast utformade valvet finns i koret. Den fristående klockstapeln är från 1818. I kyrkan finns många symboler från frimurarna.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Hundliv

  En bild ur vardagen. Ett par hade fått punktering och skulle byta däck. Jag har både luftkompressor och reparationsutrustning i bilen, så vi hjälpte dem att kunna resa vidare. Deras hund med lite tuggat öra och ögoninflammation låg i skuggan och väntade snällt. Lite okry men gullig ändå.

 • Profoto Stories: Blixtfotografering för nybörjare

  I den här artikeln visar vi dig hur du kommer igång med Profoto A1X, så att du kan skapa naturliga bilder med blixt.

  Vi går igenom alltifrån grundläggande inställningar du behöver för att ställa in din kamera och blixt, till hur du skapar mjukt och hårt ljus, hur du kan rikta ljuset för olika syften samt hur du kan använda färgfilter på ett kreativt sätt.

  Läs hela artikeln här: Blixtfotografering för nybörjare

 • Sony A7S III lanseras snart!

  Sony delade precis med sig dessa nyheter till oss och vi vet att många av er har väntat väldigt länge på denna lansering.

  Sony kommer ha en två dagars lansering med livesändningar och webinar där dom går igenom hela kameran i detalj för att alla ska få så bra inblick som möjligt i vad kameran klarar av.

  Mer information kommer så fort vi har något att dela!

 • Voigtländer Bessa R3

  Detta är en av de coolaste kamerorna i vårt museum. Inte den sällsyntaste även om den är sällsynt, inte den mest värdefulla även om den är värdefull, men helt klart en favorit. Mätsökarkameror ligger nära hjärtat hos många av oss och är den då olivgrön så slår hjärtat ännu hårdare.

  Cosina köpte delar av rättigheterna till namnen Voigtländer och Bessa redan 1999. År 2000 så släppte de Bessa R och två år senare, 2002, så släpptes denna Bessa R2 som vi ska titta närmare på idag. Voigtländer uppgraderade R2 rejält mot den tidigare R-modellen. R2 fick Leica M-bajonett i stället för Leica M39-gänga, R2 har en betydligt högre precision och bättre materialval. Många delar som var i plast på R ändrades till magnesuimlegering på R2. 

  Voigtländer Bessa R2 har en mekanisk slutare som klarar 1/2000s - 1s + B. Blixtsynken är på 1/125s. Bessa R3 har inbyggd ljusmätare som klarar ISO 25-3200. Hela kameran andas god kvalitet och den fungerar lika bra idag, nästan 20 år senare, som den gjorde när den var ny. Även om mekaniken och ljudnivån är bra på denna kamera så är den ändå långt ifrån precisionen och ljudnivån på en Leica M-kamera, men det priset är också långt ifrån. Bessa R2 har precis som Bessa-L, dubbla slutare där den främre är grå för att ljusmätaren ska kunna mäta ljuset mot den. På kamerans topp finns en väljare av mätsökarramar för 50, 35/90 och 75. 

  Som kuriosa och till er som älskar detaljer så kan jag berätta att det fanns specialversioner av Voigtländer Bess R2 som hetter R2S och R2C. Dessa lanserades också 2002 och de hade Nikons bajonett för mätsökarkameror respektive Contax bajonett för mätsökarkameror. Bessa R såldes också som Rollei 35 RF, den hade dock ramar för 40, 50 och 80mm. Den var dessutom avsevärt mycket dyrare. 

  2004 lanserades Bessa R2A och Bessa R3A. Båda hade elektronisk slutare och möjlighet till tidsautomatik. Båda hade Leica M-bajonett. Sökaren på Bessa R2A hade 0,7x förstoring och ramar för 35, 50, 75 och 90MM medan sökaren på Bessa R3A hade en förstoring på 1x och ramar för 40/50/75 och 90mm. Dessa tillverkades fram till 2013.

  2006 kom mekaniska och helt manuella versioner av Bessa R2A och Bessa R3A som då fick namnen Bessa R2M och Bessa R3M. Samma år lanserades Bessa R4M och Bessa R4A. Båda med Leica M-bajonett. Sökarna hade 0,52x förstoring och hade ramar för 21, 25, 28, 35 och 50mm. Bessa R4A hade då som beteckningen antyder en elektronisk slutare och möjlighet till tidsautomatik medan Bessa R4M var helt manuell och hade en mekanisk slutare. Bessa R4A slutade tillverkas 2013.

  Undertecknad skulle kunna tänka sig betala bra mycket för en digitalversion av denna kamera, gärna med 60 MP. Vilken drömkamera det skulle vara. 

  Du kan se 11 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas