• X-files: Idyll

  Följ med i processen hur bilden blev som den blev. Jag hittade ett ödehus som jag tyckte var fint. Däremot så var jag där vid fel tid och i fel väder. Det var sent på kvällen och regnet hängde i luften. Men jag kunde i mitt inre se detta som en riktig sommaridyll. Så med några enkla steg blev det så. Fotografering är en konstform. Fotografering är ett sätt att uttrycka sig. Du gör precis som du vill med dina bilder. Om du har en åsikt någon annans bild, behåll den för dig själv tills den som tagit bilden frågar om den. Våga experimentera med dina bilder. Ta ut svängarna lite. Utmana dig själv. Våga visa dina bilder. Var inte rädd för att göra misstag. Döm inte andra. Lär. Se. Lek. Ha kul!

  DSCF0493ww.jpg

  Så här ser bilden ut helt oredigerad.

   

  DSCF0493-2ww.jpg

  Så här ser bilden ut efter den har lämnat RAW-programmet. Jag har gett den lite varmare färger och ljusat upp den. Kändes ganska lagomt och jag kunde ännu inte se hela dess potential.

   

  DSCF0493-2uww.jpg

  Nästa steg så tar jag in den i Luminar 4 och byter himmel på den till en härlig sommarhimmel.

   

  isgww.jpg

  Sist när jag lägger ut den på Instagram så använder jag deras Lux-justering och bilden blir avsevärt bättre.

  Så sedan får jag gå tillbaka till RAW-programmet och försöka justera allt så det blir ganska likt Instagrambilden, och förhoppningsvis kunna göra ännu bättre än den bild som jag redigerade i telefonen. Då ställer man sig frågan varför jag inte gjorde bilden så på en gång. Det här är något jag lärt mig av kända fotografer, jag ska inte nämna några namn här, men de tar ofta in bilden i telefonen och redigerar den där som de vill ha den och sedan gör de den riktiga bilden liknande den som de gjorde i telefonen. Det går enkelt och snabbt på telefonen, det tar några sekunder att få ut mycket mer av bilden. Jag förstår numera varför. Jag önskar att RAW-programmen kunde ha mer smarta justeringslägen också, jag hade gärna haft Instagrams Lux-justering inbyggt. Det går självklart att efterlikna men det tar en hel del tid och kunskap. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Få svar på dina frågor om Canon EOS R5 och R6!

  Idag 13:00 släpper vi en video på vår Youtubekanal som går igenom alla nyheter från Canon och Anders Sävås (Canons produktspecialist) kommer finnas live i chatten för att svara på dina frågor!

  Anders kommer finnas på plats mellan 13:00 - 14:00 för att svara på dina frågor, har du funderingar efter det kan du självklart kontakta oss så får du ett svar så snart som möjligt.

  Har du missat vad Canon lanserade igår så kan du läsa om det här:
  Canon EOS R5 och R6 är här!
  Canon lanserar nya objektiv!

  Se videon här: Canon EOS R5, R6 och nya objektiv, få svar på dina frågor! - Live chat

 • Canon lanserar nya objektiv!

  Nyhet

  Canon lanserar idag R5 och R6, men Canon lanserar samtidigt även flera nya objektiv!

  Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM lanseras nu officiellt med pris och komplett information. Ett 100-500mm objektiv är mycket populära bland djur- och sportfotografer då de får ett stort omfång i ett smidigt format. På 400mm har den ljusstyrkan f/5,6 precis som på ett vanligt 100-400mm men nu har du möjlighet att få ut ytterligare 100mm brännvidd på bekostnad av bara ett halvt bländarsteg, vilket är positivt.

  Säljstart: September 2020

  Läs mer och beställ redan nu: Canon RF 100-500/4,5-7,1 L IS USM

  Canon RF 600 och Canon RF 800 är två helt nya objektiv från Canon som gör det möjligt för många att ha råd med, och ork att släpa med sig, långa teleobjektiv. Båda dessa är ihopfällbara för att ta mindre plats, så de ryms i en vanlig större fotoväska eller i en ryggsäck. Dessa har en konstant bländare på f/11. Tack vare bildstabilisering, och modern teknik som ger lågt brus på högre ISO, så är ljusstyrkan inget större problem. Med priser på runt 10.000:- blir dessa objektiv ekonomiskt tillgängliga för många, Du kan nu ta liknande bilder som du tidigare behövt utrustning för över 100.000:- för att kunna ta.

  RF600mm & RF800mm_Ambient_004.jpg

  RF 600 och RF 800 går att använda i kombination med de nya RF-telekonvertrarna som lanseras idag, läs mer om dessa här nedanför. Tar du RF 800 och sätter på en 2x konverter så får du 1600mm f/22. Canon har lyckats göra så att autofokusen fungerar på båda objektiven med någon av båda telekonvertrarna! 

  Säljstart: 30 Juli 2020

  Läs mer och beställ redan nu: 
  Canon RF 600/11 IS STM
  Canon RF 800/11 IS STM

  Canon RF 85/2 IS STM Macro är ett smidigare och billigare porträttobjektiv med RF-fattning, perfekt för dig som älskar att fota porträtt, bröllop eller liknande men som inte vill bära omkring på eller betala för Canons RF 85/1,2. Canon RF 85/2 IS STM Macro är ett prisvärt objektiv som även har macroegenskaper. Det ha en låg vikt för smidig användning. Den har självklart stabilisering för att kunna fota dina porträtt eller macrobilder handhållet!

  Säljstart: Oktober 2020

  Läs mer och beställ redan nu: Canon RF 85/2 IS STM

  Canon lanserar två telekonvertrar med RF-fattning som passar perfekt med hela Canons EOS R kameraserie och fungerar med objektiven: RF 100-500, RF 600 och RF 800. Canon RF 70-200/2,8 fungerar inte med dessa telekonvertrar då det objektivet är byggt för att vara så kompakt som möjligt och det bakre glaset går jämt med fattningen vilket gör att konvertrarna inte får plats.

  Säljstart: 30 juli 2020

  Läs mer och beställ redan nu: 
  Canon RF extender 1,4x
  Canon RF extender 2x

  Missa inte imorgon (fredag) 13:00 då vi släpper en livevideo där Anders Sävås (Canon produktspecialist) går igenom nyheterna i detalj och svarar på alla dina frågor live i chatten! >

 • Canon EOS R5 och R6 är här!

  Nyhet

  Nu är dagen här! Den dag som så många har väntat på. Lanseringen av den efterlängtade Canon EOS R5. Canon lanserar dessutom en helt ny kamera, Canon EOS R6.

  Canon lanserar även ett flertal objektiv med RF-fattning, läs om dessa här >

  Vi börjar med frågan alla ställt sig, vad kostar Canon EOS R5? Svaret är 52190:- vilket vi tycker är helt rimligt för en kamera som har specifikationer som klassar ut de flesta stillbilds- och videokameror på marknaden idag. För många är kamera det verktyg som skapar deras inkomst och Canon EOS R5 är för tillfället ett av det bästa verktygen på marknaden för en fotograf/videofilmare.

  Canon EOS R5 är deras första kamera med bildstabilisering inbyggt i kameran och tillsammans med stabiliseringen i objektivet kan du få upp till 8 steg, ja du läste rätt ÅTTA stegs, stabilisering. Detta med en kamera som har en stor fullformatssensor vilket är helt enastående. Autofokusen fortsätter vara Canons Dualpixel AF som fungerar klockrent och fungerar nu med kropp, huvud och ögonfokus på både människor och djur/fåglar. Sökaren är helt ny med en upplösning på 5,76 MP med upp till 120fps vilket gör den mycket skarp och den höga uppdateringsfrekvensen gör att du inte för någon fördröjning.

  EOSR5_Martin_Bissig_Lifestyle_48.jpg

  Vi har redan presenterat många funktioner från denna kamera så vi kommer inte gå igenom allt här i bloggen, vill du läsa om alla funktioner och specifikationer så hittar du det under vår produktsida i länken nedan.

  Imorgon (fredag 10e juli) så kommer vi ha en livevideo och chatt på vår Youtubekanal där Anders Sävås, Canons produktspecialist, kommer gå igenom alla nyheter i detalj och svara på dina frågor i chatten! Ställ dina frågor och få svar direkt: Canon presenterar alla nyheter och svarar på dina frågor >

  Säljstart på Canon EOS R5 är 30 juli

  Läs mer och beställ redan nu: Canon EOS R5

  Canon EOS R6 är den andra kameran Canon lanserar idag. Denna kamera har samma sensor som Canon 1D X Mark III dvs, 20,1 MP som vi redan vet är en mycket bra sensor, speciellt på att hantera bilder i låga ljusförhållanden. Autofokusen klarar av att fokusera i ned till -6,5 EV. Tack vare att kameran också använder samma processor som 1D X Mark III så klarar den av att ta upp till 20 bilder/s. Upp till 12 bilder/s med mekanisk slutare och 20 bilder/s med elektronisk. R6 har två kortplatser varav båda är SD med stöd för UHS-II. Kameran har samma stabiliseringssystem som EOS R5 som stabiliserar upp till 8 steg när man kombinerar stabilisering i objektivet och kamerahuset. Sökaren är samma sökare som EOS R på 3,69 MP men får en uppdatering så att den klarar av 120fps.

  EOSR6-Palazzo-Lifestyle-004.jpg

  Kroppen på R6 är lite annorlunda än R5, den har fortfarande den vinklingsbara skärmen och joysticken men ingen display på toppen. 

  Säljstart på Canon EOS R6 är 27 augusti!

  Läs mer och beställ redan nu: Canon EOS R6

  Canon lanserar även ett flertal objektiv med RF-fattning, läs om dessa här >

 • Fotohistoria: Filmo

  Detta är vår vackraste i kamera av alla tusentals som finns i vårt museum. En Bell & Howell Filmo Model No 75 från 1928.

  Bell & Howell lanserade sin Filmo-serie 1923 med No 70. Den grundar sig på en prototyp från 1917 som använde 17,5mm film men med Kodaks inbjudan till 16mm film så såg Bell & Howell dess fördelar och hoppade på det tåget istället. De designade om sin prototyp till 16mm film och den blev då till slut Filmo 70. Denna kamera var också den första fjäderdrivna 16mm-kameran.

  1928 så lanseras den vackra kamera som du ser på de 9 bilderna här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden. Filmo No75 var en mycket smidig och platt kamera. Den använde 16mm film. Den var mycket vackert utsmyckad och marknadsfördes som en "watch-thin" kamera för kvinnor. 1931 kom en närbesläktad version, Filmo Field Camera, som fanns i både en vanlig version och i en utsmyckad version.

  När Kodak introducerade 8mm film 1932 så var Bell & Howell långsamma att anamma detta format. När väl Bell & Howell lanserade 8mm så var det inte i Kodaks standard. Först 1935 så lanserades en Filmo för 8mm film, den hette Filmo 127-A, och kallades för Straight Eight. Den hade ingen framgång på marknaden så redan året därpå så lanserades en ny modell. Filmo 127-A modifierades till att ta Kodaks standard dubbel-8-film och fick namnet 134-A. Denna modell tillverkades ända fram till 50-talet.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Panasonic Lumix DC-G100

  Test

  Panasonics nya och högpresterande systemkamera som är designad primärt för vlogging och annat videoskapande, men som även fungerar utmärkt för stillbilder.

  Mats skriver: Panasonic är bättre än de flesta kameratillverkare på att ta fram kompetenta och bra kameror för videofilmning. G100 är självklart inget undantag och har också fått sig en rejäl uppgradering på filmsidan jämfört med tidigare modeller i liknande klass. Ljudet är en liten historia för sig och G100 använder sig av något så ovanligt som 3 st inbyggda mikrofoner som ger ett klart bättre ljud än de flesta kamerors inbyggda mickar. Behovet av extern mikrofon minskar och en klar fördel för dig som vill vara så portabel som möjligt. Det medföljande DMW-SHGR1 handgreppet ger ett mycket bättre och säkrare grepp vid många typer av användning, samtidigt som det kan bidra till ökad stabilitet.

  Läs hela testet här: Panasonic Lumix DC-G100 test

 • Infonsdag: Backup

  Det är viktigt för de flesta att se till att alla mina bildminnen inte försvinner utan finns kvar till kommande generationer, speciellt bilder på familjen. 

  Det finns flera sätt att säkra upp dina bilder. De flesta har bilderna på datorns hårddisk. Ett sätt är att komplettera med två externa hårddiskar. Kopiera alla dina bilder till båda hårddiskarna, sedan förvarar du en av dem någon annanstans än hemma, På jobbet, hos föräldrar, barn, var som helst men inte hemma. Backa upp regelbundet, hur ofta beror helt på hur mycket du fotograferar. Och kopiera då över till den hårddisk du har hemma och ta med den och byt ut den uppdaterade mot den du har någon annanstans än hemma. Ha aldrig båda hemma. Om det brinner då så är allt borta. Ett hus kan byggas upp men dina bilder får du aldrig igen. Vill du vara riktigt säker så ha en tredje hårddisk ytterligare någonstans, kanske i bankfack. Denna kan du uppdatera mer sällan, kanske en gång per år. Du kan även nyttja Google Drive, iCloud, Dropbox eller liknande tjänst för att ha en ytterligare backup för dina bilder.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Nu lanserar Sony 12-24/2,8 GM, ett supervidvinkelzoom med en stor bländare som passar perfekt för landskaps-, arkitektur- och astrofoto!

  När Sony lanserade 12-24/4 för några år sedan var det många som hoppades på att en G-Master version med bländare f/2,8 skulle följa kort efter. Men nu några år senare får vi äntligen nyheten vi har väntat på, en supervidvinkelzoom med bländare f/2,8. Objektiv med stor bländare är man ofta ute efter bakgrundsoskärpan men med en supervidvinkel är man mest ute efter mängden ljus objektivet kan ta in. Detta är speciellt stort för astrofotografer som behöver få in så mycket ljus som möjligt i kameran för att ta bild av den mörka rymden och samtidigt hålla ned slutartiden då jorden, stjärnor och galaxer alltid rör på sig och det kan lätt bli oskarpt.

  Första leverans beräknas i Augusti 2020

  Läs mer och beställ redan nu: Sony FE 12-24/2,8 GM

 • Profoto Stories: Christoph Jorda tar B1X på loaction till en högre nivå

  Christoph Jorda och hans team trotsar både vädrets makter och tyngdlagen. Hängande 25 meter över ett isolerat, dånande vattenfall i en centimetertjock lina fångar teamet några adrenalinfyllda bilder.

  Christoph Jorda växte upp bara 30 minuter från alperna. Med ett av naturens underverk utanför dörren är det kanske inte så konstig att Christoph redan från tidig ålder älskade friluftssporter som skidåkning, mountainbike och klättring.

  Läs hela artikeln här: Christoph Jorda tar B1X på loaction till en högre nivå

 • Drönarsöndag: Kyrktuppar

  Denna tupp tronar över vackra Vindeln.

  Jag vet inte varför jag är fascinerad av kyrktuppar, men det har blivit en liten kul grej när vi är ute längs vägarna. Passerar jag en kyrka så kollar jag alltid om det sitter en tupp däruppe. Jag är tydligen inte ensam om detta då flera hört av sig, och då det inte fanns något forum för detta så jag startade en liten facebookgrupp där de som är intresserade kan dela med sig av sina kyrktuppsbilder >> 

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Ormvråk

  Ormvråken är en medelstor hökfågel. Den äter inte ormar trots sitt namn, den äter mest möss och sorkar. Den är väldigt skygg och den gillar inte stora vita objektiv.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + Techart GFX-EF adapter + Canon EF 500/4 på 1/1000s och f/5,6, ISO 320. Bilden är kraftigt beskuren. Jag beskar bort hela 98,7% av upplösningen så det du ser här är 1,3% av upplösningen på en GFX 100. Jag använde Luminar för att lägga till en trevligare bakgrund än den helvita som var på originalet. Så av en bild som jag hade tänkt kasta så blev det något som duger för Instagram i alla fall. En riktig fågelfotograf hade kunna ta sig betydligt närmare. Jag ville mest visa hur galet mycket man beskära och det ändå ser okej ut på en telefonskärm.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • CyberPhoto firar 25 år på nätet!

  I år är det ett jubileumsår här på CyberPhoto, vi firar hela 25 år på nätet! Vi vill fira det tillsammans med dig. Tack för att du har följt med oss under resans gång! Håll utkik i vårt flöde efter våra guldkantade aktiviteter.

  1995 så var internet i sin linda. Få hade tillgång till internet, och för många var internet något farligt då det var något nytt och okänt. Men internet visade också en möjlighet till något stort och fantastiskt, där mycket information kunde finnas tillgängligt för alla. 

  Vi hette på den tiden Te-Ges Foto, ett företag som grundades redan 1955. Vi testade kameror redan när vi endast hade butiksförsäljning och dessa terster började vi göra tillgängliga även på nätet. Detta vann stort intresse och kort därpå önskade många läsare även kunna köpa produkter från oss. Resten är historia. Så i år är det hela 25-år som vi tog steget ut på nätet och namnet CyberPhoto blev känt och det tycker vi är värt att fira.

  Under 2020 kommer det därför att dyka upp tävlingar, utmaningar, filmer, kampanjer och festligheter i ditt flöde från oss. Vi hoppas att vi kan bidra med lite guldkantad jubileumskänsla för dig på detta sätt. Har du ett roligt CyberPhoto-minne? Skicka gärna in det till oss på blogg@cyberphoto.se så kanske vi delar ditt minne med våra läsare!

  Vi kan även nu berätta att PhotoExpo i år kommer att hållas online 23-24 Oktober. Mer information om detta kommer här på bloggen inom kort!

 • Test: Samyang AF 75/1,8 FE

  Test

  Samyang fortsätter utöka sitt sortiment av autofokusobjektiv till Sonys E-fattning. Denna gång är det en mycket lätt och smidig - men samtidigt ljusstark - 75mm teleoptik som ser dagens ljus.

  Mats skriver: Trots det kompakta formatet får man plats med en del linselement i optiken och flera av dessa är specialiserade för optimal prestanda. Närmare bestämt har man 3 stycken element i lågspridande ED-glas och 2 stycken element i högbrytande HR-glas. Tillsammans bidrar de till lägre grad av kromatisk aberration och distorsion, hög skärpa och korrekta färger över hela bildytan. I mitten av bilden är skärpan mycket hög redan på f/1,8, och nedbländad 1-2 steg blir det absolut knivskarpt. Dock ganska soft nära kanterna på större öppningar än f/8.

  Läs hela testet här: Samyang AF 75/1,8 FE test

 • Fotohistoria: Bencini Koroll II

  Vi har fått denna kamera av en kund som skänkte den till vårt museum och det är vi tacksamma för. Det är vår första Bencini, ett märke som vi inte stött på i verkligheten tidigare.

  Antonio Bencini föddes någon gång i slutet av 1800-talet nära Florens. Han deltog i första världskriget och under den tiden så tjänstgjorde han som tekniker i flygvapnet och hade bland annat hand om de kameror som användes för flygspaning. Detta var troligen franska kameror av okänt märke. Andra källor säger att de använde Lamperti kameror som tillverkades i Milano.

  Hur som helst så återvände Bencini till Florens där han öppnade ett snickeri som specialiserade sig på kamerakonstruktioner. 1920 så startade Bencini och hans affärspartner företaget Fabbrica Italiana Apparecchi Macchine Materiali Accessori, FIAMMA, aka FLAME. Affärerna växte stadigt och 1931 så hade de 100 anställda och en fabriksyta på 3000m2. Bencini var deras tekniske chef och han såg potentialen i att tillverka och sälja lådkameror till amatörmarknaden. 1933 så producerade de Flammetta, en smidig träkamera som fanns i en version med 6x4,5 och en för 6x6 på 120-film. 

  1935 så köpte Ferrania upp FIAMMA och Bencini flyttade till Turin där han startade FILMA som senare masstillverkade lådkameror. Deras första modell hette just Filma och tog 4,5x6cm negativ på 127-film. Den kameran hade fast bländare på f/11 och en Meniscus optik. Två år senare så köptes Filma upp av Ferrania, ett fotoföretag som expanderade stort i Italien.

  Bencini grundar ICAF 1937 i Milano. Namnet ändrades inom kort till CMF. De tillverkade både ihopfällbara kameror och vanliga kameror. När andra världskriget bryter ut så stoppas tillverkningen av kameror och de tillverkar delar för flygindustrin och även delar till cyklar. 1946 så ändrades namnet igen, denna gång till CMF Bencini. Företaget nådde sin topp på 60-talet. På 70-talet så tillverkade Bencini en del billiga plastkameror samt Super-8-kameror, men de börjar bli frånkörda av japanska och tyska kameror och väl inne på 80-talet så läggs verksamheten ner. Bencini var en av Italiens mest innovativa och framgångsrika kameratillverkare.

  Den kamera från Bencini vi ska titta på idag är deras Koroll II som lanserades 1961. Den har en Bencini Acromatic 55/8,0 optik. Det fanns hela två bländaröppningar att välja mellan, f/8 och f/16. Slutaren hade hisnande två exponeringstider, 1/100s och 1/50s + B. Så långt så är kameran tragiskt enkel men den har en sak som är mycket intressant. Den använder 120-film och de allra flesta kameror från denna tid hade ett negativformatet på 6x6cm men denna är en inte ens en "halvformatskamera" för 120-film. Den fick ut 24 exponeringar på en 120-rulle jämfört med andra som bara fick ut 12 exponeringar. Koroll II hade ett negativformat på 4,5x3cm vilket gör att den udda nog inte nyttjar hela filmens höjd, vilket är mycket egendomligt. Hade de använt 127-film istället så hade kameran kunnat göras kompaktare men med bibehållet negativformat. Detta kan du tydligt se på en av bilderna här ovanför.

  En annan egendomlig funktion är dess dubbla slutare. När du trycker ner avtryckaren så förs ett "lock" bort från baksidan av objektivet och sedan utlöses slutaren i objektivet. Denna dubbla slutarfunktion är för att det inte ska läcka ljus från objektivets slutare och oavsiktligt exponera filmen. Det finns en bild här ovanför där jag tryckt ner avtryckaren till hälften och du kan se den bakre slutare påbörja att visa optiken. Koroll II har en egendomligt stor sökare och har också en mycket egendomlig detalj på sidan av sökaren. Där sitter en plåt som påminner om en ljusmätare av selen-typ. En inte alltför långsökt gissning är att de gjort plats för en ljusmätare men av någon anledning valde att inte montera någon. I så fall av kostnadsskäl, då det ju rent tekniskt faktiskt fanns plats för en ljusmätare.

  Även om detta är en tämligen ovanlig kamera utanför Italiens gränser så ligger värdet ändå rätt lågt, ca 100-300kr. Du kan se 12 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Planera

  Ibland måste man planera både tid och plats för att kunna ta den bild du vill ha. Det kan vara att ha solen eller månen på en speciell plats, eller bara att kunna se när den gyllene eller den blå timmen är.

  Det finns många sätt att planera, och det kan avse personer, platser eller ljus, eller alltihopa. Det finns flera appar som kan hjälpa dig att hålla koll på solen, var den går upp eller ner och vilka tider som då gäller. Jag använder oftast TPE, The Photographer's Ephemeris. Den finns för dator, Android och iOS. Jag använder den oftast i telefonen.

  Även om man kan ta fina bilder när man råkar vara på en plats, så är det oftast så att de bilder man planerat inför som blir de allra bästa. Budskapet i detta inlägg är att använda de hjälpmedel som finns för att kunna planera en fotografering. 

  Bilden till vänster så ser du appen TPE och på bilden till vänster så ser du en solnedgång tagen i Obbola nära Umeå. Ja, det är en solnedgång och inte en termonukleär explosion. Den är tagen i en serie bilder där jag besökte platsen flera dagar i rad för att se om jag kunde fånga en intressant solnedgång. Jag hade inte förväntat mig fånga detta resutlat. Jag använde TPE för att veta klockslaget för solnedgången.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

  /Thomas

 • Nytt från Fujifilm!

  Nyhet

  Nu lanserar Fujifilm ett nytt objketiv, GF 30/3,5 R WR samt mjukvaruuppdatering till alla tre GFX kameror!

  Fujifilm GF 30/3,5 R WR är ett vidvinkelobjektiv som passar perfekt till bl.a landskap och arkitektur. 30mm brännvidd på mellanformat motsvarar 24mm på fullformat vilket är en mycket populär brännvidd för många landskapsfotografer då du får en bred vy men ingen förvrängning i bilden. Objektivet har en snabb, tyst och träffsäker autofokus vilket fungerar perfekt till både foto och video. 

  Men en längd på under 10cm och en vikt på 510g är objektivet smidigt med tanke på att den är anpassad för mellanformat och har en upplösningsförmåga på över 100 megapixel. Det är uppbyggt utav 13 linselement i tio grupper inkl. två asfäriska element och två ED-linselement för att effektivt kontrollera olika avvikelser som sfärisk och kromatisk aberration.

  Objektivet beräknas att finnas tillgängligt i augusti 2020.

  Läs mer och beställ redan nu: Fujifilm GF 30/3,5 R WR

  Nu släpper även Fujifilm mjukvaruuppdatering till alla tre GFX kameror varav nya Film simulationer, bättre autofokus, fler smarta funktioner samt att GFX100 får stöd för RAW video om du filmar med en Atomos. Du kan uppdatera din kamera genom din smartphone/surfplatta eller via minneskort, du hittar mer infromation om varje kamerauppdatering här:

  FUJIFILM GFX 50S(Ver. 4.00)
  FUJIFILM GFX 50R(Ver. 2.00)
  FUJIFILM GFX100(Ver. 2.00)

 • Vilken kompaktkamera passar dig? - Live med Sony

  Nu på torsdag kommer vi livesända ett webinar tillsammans med Sony.

  Detta webinar kommer handla om Sonys RX100 kompaktkamera. Dennis från Sony kommer gå igenom kameran och dess funktioner för att du ska få bättre koll på en av marknadens mest populära kompaktkameror. Det kanske är den perfekta kameran för dig eller en present till någon som vill ta högupplösta bilder med en mycket smidig kamera! 

  Följ livesändningen tillsammans med oss och ställ dina frågor så får du svar direkt efter genomgången av kameran.

  Datum: Torsdag, 2 juli
  Tid: 15:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Drönarsöndag: Sandbank

  Här var det djupt en gång i tiden och flottningen var i full gång. Idag står betongplintar kvar som monument över en svunnen era. Sand som släpats med älven har lämnats vid plintarna just här och en sandbank har bildats.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Flyg

  Min vän tornfalken kastar sig ut från trädet och flyger graciöst vidare. Den är expert på att ryttla och när den väl går in för att fånga ett byte så missar den nästan aldrig.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 med en Canon EF 500/4, 1/1000s, f/5,6, ISO 320. Bilden är kraftigt beskuren och är redigerad. Jag är ingen fågelfotograf och denna bild är inte perfekt men jag gillade den ändå, och jag har blivit smått förtjust i tornfalkar. De är både söta och stiliga på samma gång och är grymma luftakrobater. Håller jag på att bli en fågelskådare? 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Test: Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD

  Test

  Tamron fortsätter utöka sin serie med objektiv för Sonys spegelfria fullformatsmodeller med E-fattning. Denna gång handlar det om en kompakt superzoom, eller "All-in-one-zoom" som Tamron kallar det, med ett brännviddsområde på 28-200 mm.

  Mats skriver: En egenskap som gör optiken mer eller mindre unik på dagens marknad är en ljusstyrka på ner till f/2,8 i vidvinkelläget ~ ett halvt steg bättre än de flesta konkurrenter. Tamron 28-200 RXD är skyddad mot fukt och damm genom strategiskt placerade tätningar runt om objektivet. Det har dessutom en tätning mot kamerans bajonett, så att inte fukt eller smuts kommer in i kamera eller objektiv den vägen. Måste bara erkänna att jag är superimponerad över hur bra Tamron lyckats med denna All-in-one-zoom. Jag trodde faktiskt inte det var möjligt att skapa en bra 28-200mm zoom som tecknar ut för fullformat och med en ljusstyrka som börjar på f/2,8 i detta otroligt kompakta format. Helt klart beundransvärt!

  Se alla testbilder och läs hela testet här: Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD

 • Fotohistoria: Fujica HD-1

  Här har vi en av de första allväderskamerorna som kom ut på marknaden. 1979 så lanserar Fuji sin Fujica HD-1. En kompaktkamera med automatisk exponering och manuell fokusering.

  Objektivet, sökaren och ljusmätaren skyddas av ett glas på 4 mm på kamerans front. Objektivet är ett Fujinon 38mm f/2,8. Det fanns två stora kundgrupper för denna typ av kamera. Äventyrare och till byggarbetsplatser.

  Det fanns en extern blixt till Fujica HD-1 som utlöstes via IR-ljus. Redan 1980 så kom Fujica HD-S som var typ samma kamera men med inbyggd blixt. Det gjorde att de flesta köpte den istället så det finns inte så många HD-1 på marknaden. Både en gummitätning i kamerans botten och den kring avtryckaren har en tendens att åldras och smälta. Det har gjort att många HD-1 har slängts under åren och det är ytterst få kvar idag.

  Fujica HD-1 såldes endast i svart i Sverige och troligen så i hela Europa. Men den fanns även i olivgrön, gul och röd. Dessa är ännu mer sällsynta. Olivgrön är den absolut coolaste av dem och självklart är det just en sådan som vi har i vårt museum. Kamerahuset är byggt i polykarbonat. Vid underexponeringen så lyser en röd lysdiod i sökaren när avtryckaren trycks ned halvvägs.

  1984 så lanseras HD-M som hade inbyggd motor. 1986 så lanserades Fujica HD-R, typ samma kamera som HD-M men med manuell frammatning. Tydligen så var inte motordriften i HD-M så tillförlitlig. Båda dessa kameror siktade in sig mest mot byggbranchen som tåliga och bra kameror för dokumentation. 1990 lanseras HD-P som i stort sett var en HD-R men med möjlighet till panoramabilder. Ska du skaffa denna typ av kamera så är HD-P smartaste köpet om du ska använda den, och HD-1 intressantast om du ska ha kameran till din samling.

  Du kan se 5 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  Här är de senaste "vintage lenses" som jag testet:

  Minolta M-Rokkor 40/2 >>
  Konica Hexanon AR 85/1,8 >>
  Nikkor GN 45/2,8 >>

  /Thomas

 • Ny vloggkamera från Panasonic!

  Nyhet

  Nu lanserar Panasonic en helt ny systemkamera som inriktar sig för vloggare och kreativa videoskapare.

  Panasonic Lumix G100 är speciellt designad och tillverkad för vloggande. Det är självklart möjligt att vlogga med alla typer av kameror men tack vare hög video- & ljudkvalitet samt ett mycket litet format så ska denna kamera vara betydligt lättare att använda för alla. G100 klarar av att filma i 4K 30/25p eller Full HD upp till 50p och du kan även filma i 4x slowmotion eller upp till 8x snabbare för time laps video. För dig som är mer erfaren med video så har kameran även V-LogL inbyggt för att få ut ett extra djup av dynamiskt omfång.

  Selfie Mode är ett läge som automatiskt ändrar mängden av bakgrundsoskärpa utan att du ska behöva ändra bländaren, kameran gör det åt dig vilket är mycket smidigt när du fokuserar på att prata framför kameran. När du går samtidigt som du vloggar skakar kameran ofta väldigt mycket, Lumix G100 har därför 5-axlig bildstabilisering för att minska detta.

  Panasonic har utrustat G100 med helt nya mikrofoner för att dels få ut bästa möjliga ljud men också ny mjukvara som har flera olika lägen beroende på hur du vill att ljudet ska hanteras, och det finns självklart ett automatiskt läge som styr allting utan att du behöver göra något. Detta är toppen för dig som vill skapa bra vloggar utan att behöva bekymra dig så mycket om det tekniska.

  Det medföljande DMW-SHGR1 handgreppet ger ett mycket bättre och säkrare grepp vid många typer av användning, samtidigt som det kan bidra till ökad stabilitet. Förutom som handtag kan man även använda det som stativ, t ex vid uppställning i vlogg- eller selfie-sammanhang.

  Läs mer och förbeställ kameran redan nu: Panasonic Lumix G100

 • Infonsdag: Ljuset

  Att ljuset är viktigt för fotografering är en självklarhet. Inte då bara att ha tillräckligt med ljus, utan också typ av ljus, riktning av ljus samt färgtemperatur på ljuset. Ämnet är för stort för en enda blogginlägg även om vi bara berör naturligt ljus denna gång, men vi ska i alla fall gå igenom grunderna. Vi förutsätter att du fotograferar i RAW.

  Mängd ljus
  Vi börjar med det mest fundamentala, nämligen att styra mängden ljus till bildsensorn. Det bästa är att exponera så korrekt som möjligt oavsett hur du vill ha bilden i slutänden. Om du överexponerar så är risken att du fräter ut delar av bilden, och om du underexponerar så får du mycket brus i de mörkaste delarna. Mätta sensorn så får du mest information för att redigera senare i Capture One, eller vad du använder för program. Då kan du välja om du vill ha en ljus (High Key) bild eller en mörk (Low Key) bild, eller vad som helst därimellan.

  Hårt eller mjukt ljus
  Beroende på den effekt du vill ha i bilden så väljer du hårt eller mjukt ljus. Ofta vill man ha mjukare ljus vid porträttfotografering. Kort kan man säga att direkt solsken ger hårt ljus medan skugga ger mjukt ljus. Vad du väljer är tycke och smak men det viktiga är att du faktiskt väljer, och inte bara tar bilden där och då för att det är bekvämt. Hela idén med vår serie "Infonsdag" är att uppmuntra till att tänka efter lite extra innan du tar bilden, att se att det finns många alternativ, och detta leder då till att du tar fler bilder, och i fler variationer, och du kommer därmed att få bilder som du kommer att bli ännu mer nöjd med, och det blir ännu roligare att fotografera.

  Temperatur på ljus
  Under dagen så kommer färgtemperaturen att variera kraftigt från väldigt gult till väldigt blått. Nu kan du styra färgtemperaturen i t ex Capture One så att du kan få den känsla i bilden som du är ute efter. Vi ska nu ta upp två tillfällen med väldigt stor skillnad i färgtemperatur.

  Gyllene timmen
  Det är den stund på dagen precis efter solen just gått upp eller just innan den går ner. Då lyser solen genom jordens atmosfär och ljuset blir väldigt varmt och behagligt. Då uppstår också det som kallas för släpljus där den låga solen ger långa mjuka skuggor av allt som sticker upp.

  Blå timmen
  Det är den stund på dagen precis innan solen går upp eller just efter att solen gått ner. Det är ett mycket mjukt ljus. Denna tid är lämplig för stämningsfulla bilder.

  Riktning av ljus
  Detta är oftast den enklaste parametern att kunna styra. Tar du en bild på en person så är det ju bara att ni flyttar er runt för att få medljus, motjus eller sidoljus.

  Bilden du ser ovanför är tagen exakt vid midnatt i Ilulissat på Grönland med Fujifilm GFX 50S + GF250/4. Den tid på sommaren då det finns en gyllene timme men ingen blå timme på den platsen. Solen går aldrig ner.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Lacie lanserar!

  Nyhet

  Lacie lanserar nu en ny "BIG" serie som är riktade för professionella fotografer och videofilmare som är snabbare än någonsin!

  Lacies professionella serie av hårddiskar heter "BIG", det finns flera olika varianter som 2Big, 5Big, 6Big och 12Big. De olika siffrorna anger hur många hårddiskplatser den har, denna nyhet från Lacie är 1Big. Det innebär att den har en (1) hårddisk vilket gör den smidig och finns nu med både HDD eller SSD. De tidigare "BIG" har endast funnits med HDD. Denna nya 1Big finns med SSD och klarar av hastigheter upp till 2800mb/s vilket är snabbare än någon tidigare "BIG" hårddisk klarat av. 

  Extra praktiskt för fotografer och filmare är att 1Big-diskarna har inbyggd kortläsare för SecureDigital-, CFexpress- och CFast-kort. SecureDigital-delen stöder alla varianter av SecureDigital, d v s SD, SDHC och SDXC. Den har även stöd för UHS-II-specificerade kort.

  • HDD-baserade versionen av 1Big når upp till ~280 MB/s läshastighet och ~240 MB/s skrivhastighet
  • SSD-baserade versionen av 1Big når upp till ~2800 MB/s läshastighet och ~2100 MB/s skrivhastighet

  Läs mer och beställ redan nu: Lacie 1Big

 • Vinnaren är utsedd i Claras fotoskola

  Vi är oerhört glada för engagemanget kring Claras fotoskola, det har varit ett nöje att få se bidragen och hur ni har testat de olika tipsen. Tävlingen i samband med detta är avslutad och en vinnare är utsedd.

  Clara är en kunnig bloggare och en duktig fotograf som får fram en härlig och genuin känsla i sina bilder. Hon driver den omtyckta bloggen Underbara Clara. Vi är så glada för möjligheten att få presentera en fotoskola med hennes bästa fototips och hoppas att du har hittat inspiration för dina sommarminnen.

  Har du ännu inte hunnit med att läsa fotoskolan så hittar du den här: Claras fotoskola
  Vi tipsar i samband med fotoskolan även om kameror för dig som vill utvecklas som fotograf. Canon EOS M50 är en mycket fin kamera att starta med, Canon EOS M6 Mark II är en lite mer avancerad systemkamera och smidiga Canon Powershot G7 X Mark III har en praktiskt vloggingfunktion.

  Fram till den 30 juni finns erbjudanden på dessa kameror, ange koden CLARA i kundvagnen. 

  Vinnarbilden i fototävlingen ser ni här i vårt inlägg och har tagits av Malin. Hon vinner en Canon EOS M50 med två objektiv. Värde 7890:- Stort Grattis, Malin, hoppas att du får stor glädje av din nya kamera!

 • Nytt från Elgato!

  Nyhet

  Elgato fortsätter att släppa spännande produkter som gör det enklare att skapa högkvalitativa livestreams och podcasts. De erbjuder sedan tidigare bl.a. videokort, LED-belysningar, kontrollpaneler och green screens, som alla har varit mycket populära. Och nu kommer de alltså med två stycken mikrofoner - Wave:1 och Wave:3.

  Wave:1 är Elgatos instegsmodell med enkel installation och användning samt en bra ljudkvalitet. Mikrofonen har en inbyggd 3,5 mm hörlursutgång för monitorering av ljudnivån. Via ett vred på framsidan kan du sedan justera monitoreringsvolymen samt avaktivera mikrofonen. Den indikerar även om mikrofonen är aktiv eller inte.

  Wave:3 är Elgatos premiummodell med förbättrad ljudkvalitet och större mixningsmöjligheter. Mikrofonen har en inbyggd 3,5 mm hörlursutgång för monitorering av ljudnivån. Via ett vred på framsidan kan du sedan justera monitoreringsvolymen, mikrofonvolymen samt mixa mellan mikrofonens- och datorns ljud. På toppen sitter en kapacitiv mute-knapp som gör att du tyst kan avaktivera ljudet.

  Vad är skillnaden mellan de två modellerna?

  Wave:1 och Wave:3 är i mångt mycket snarlika mikrofoner. De är båda kompatibla med Wave Link-mjukvaran, har inbyggd teknik som motverkar överstyrning, monitorering av ljudnivåerna via 3,5 mm hörlursutgång samt ett högpassfilter.

  Wave:3 har däremot en högre samplingsfrekvens på 96 kHz (jämfört med 48 kHz) vilket gör att mindre information går förlorad och ger bättre ljudkvalitet. Den har även ett mer funktionsrikt vred på framsidan som dessutom kan kontrollera mikrofonens ljudnivå och mixa mellan mikrofonen och ljudet från datorn. Wave:3 har också en kapacitiv mute-knapp som gör att du tyst kan avaktivera ljudet, vilket Wave:1 ej har.

  Läs mer och beställ här:
  Elgato Wave:1
  Elgato Wave:3

 • Drönarsöndag: Hjärta

  Det är fascinerande att hitta mönster med hjälp en drönare. Gräsmattor, åkrar, älvar, ja, det finns mönster överallt när man ser det rakt uppifrån. Här ser du ett hjärta på en åker. Mönstret har säkerligen kommit till av en ren slump.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro. Lite vinjettering tillagd.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: C-117

  Jag testade Luminar 4 och tog en bild på måfå för att se hur bra programmet var på vissa saker. En funktion som programmet verkligen briljerar på är hur enkelt det är att byta ut himlen.

  Bilden på flygplanet har jag tagit själv på Island förra året. Den bilden är tagen mitt på dagen. Bakgrunden är någon standardhimmel i Luminar 4. Ser galet bra ut. Inte bara att den byter ut bakgrunden utan den påverkar även resten av bilden så att den ska passa bra med den nya himlen. Fusk, magi eller helt okej är upp till dig att ha åsikter om. Snygg bild blev det i alla fall.

  Fotografering är en konstart. Om du tar en enda bild, eller om du tar hundra bilder för att få en bra bild, eller om du bygger en bild av hundra bilder så är det helt okej. I det senare fallet så bör du tala om att det är flera bilder satt ihop till en.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Glad midsommar!

  Imorgon på midsommarafton har vår butik och telefon ledigt, du kan självklart maila till oss när som helst så svarar vi som tidigast på måndag när vi är tillbaka full med energi!

  Vår hemsida är självklart alltid öppen om du vill läsa om nyheter eller kika på våra fina kampanjer.

  Ha en trevlig midsommar!

 • Fotohistoria: Voigtländer Bessa-L

  En grymt cool kamera som absolut behövdes i vårt museum. Ingen sökare eller mätsökare men däremot en inbyggd ljusmätare som mäter mot filmplanet. Den är olivgrön. Kanske det är färgen som är allra coolast med den.

  Voigtländer Bessa-L lanserades 1999. Det är en systemkamera utan sökare och med Leica M39-fattning. Den såldes i kit med Voigtländer 15mm eller 25mm. Nu kan man använda Leica, Canon, Nikon och Industar objektiv som har 39mm gänga också. Eftersom den saknar både sökare och mätsökare så är Bessa L mest avsedd för vidvinkelfotografering.

  Voigtländer Bessa L såldes i svart och silver över hela världen. 2002 lanserades två specialfärger i Japan, grå och olivgrön. Dessa var betydligt dyrare och såldes därför inte in några större kvantiteter. Voigtländer Bessa L tillverkades också i tre exemplar i guld. Kameran såldes även under namnet Cosina SW-107. Den fanns i svart eller i silver. Voigtländer Bessa L aka Cosina SW-107 slutade tillverkas 2003. 

  Voigtländer Bessa L har en mekanisk slutare som klarar 1/2000 - 1s + B. Ljusmätaren mäter mot filmplanet, dvs mot slutaren. Intressant är att Bessa L har dubbla slutare. En grå längst fram som ljusmätaren mäter emot och en svart slutare bakom den. Den klarar 25 - 1600 ISO, EV 1-19. Ljusmätaren indikerar på kamerans baksida med två röda LED-pilar med ett grönt LED-streck mittemellan.

  Ett hus i silver, svart eller grå ligger på 1500-3000kr. Ett grönt hus kring 3000-6000kr. Hus med Skopar 25/4 så ligger silver, svart eller grå ligger på 4000-6000kr och grön 6000-10000kr.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Rengöring av sensor

  För eller senare så kommer du att behöva rengöra din sensor. Det är egentligen inte så komplicerat men det gäller att har rätt rengöringsmaterial och att vara försiktig. Du bör inte använda annat än det som är avsett just för att rengöra bildsensorer, för använder du fel materiel så kan du skada bildsensorn.

  Sätt rengöringsvätska på en rengöringsspatel och för den över sensorn tills den blir ren. Vi rekommenderar absolut att skaffa en lupp med belysning, det underlättar arbetet. Det är egentligen inte svårare än så. Rengöringsspatlar bör inte återanvändas.

  Se rengöringsvätska >>

  Se rengöringsspatlar (Swabs) >>

  Se lupp med belysning >>

  Använder du luft på burk så funkar det oftast bra för att blåsa bort damm men de har en tendens att spotta. Det är bara att rengöra men kan som sagt undvikas. Använd blåsbälg eller spatel istället. Det man inte vill göra är att blåsa dammet från sensorn till slutaren. Slutaren är finmekanik med mycket små toleranser och definivt inget som man vill få in damm i.

  Slutligen en varning. Precis som man inte kan torka en pudel i en mikrovågsugn så kan man inte heller rengöra en sensor med kniv eller skruvmejsel. Varför vi nämner just de exemplen med kniv eller skruvmejsel är självklart ingen slump. Det har hänt och de förstörde sina kameror. Det är sällan lönsamt att byta bildsensor. Så återigen, använd rätt produkter så är det inga problem.

  Känner du dig osäker så kan vi rengöra din bildsensor åt dig. Vi har rätt materiel och stor erfarenhet. Ring eller maila oss så hjälper vi dig.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Boya BY-MM1, kompakt videomikrofon

  Boya BY-MM1 är en kompakt mikrofon med njurformad (kardioid) karaktär, som är speciellt utformad för att förbättra ljudkvaliteten, jämfört med kamerors inbyggda mikrofoner.

  Mats skriver: Själva mikrofonen känns mycket välbyggd med ett chassi av metall. Det dämpade fästet som ingår känns däremot lite vekt och man bör nog inte vara alltför hårdhänt med det, men det fina är att fästet har även 1/4"-tums gänga, vilket annars är rätt ovanligt. Det totala frekvensomfånget är som väntat något lägre än hos några liknande mikrofoner som ligger i en högre prisklass, men så länge man inte har extremt höga krav så duger Boya BY-MM1 bra.

  Läs hela testet här: Boya BY-MM1, kompakt videomikrofon

 • Ricoh GR III Limited Street Edition!

  Nyhet

  Nu kan du förbeställa den mycket exklusiva Ricoh GR III Limited Street Edition!

  Ricoh GR III har funnits ute i drygt ett år nu och den är fortfarande väldigt populär. Det är många som uppskattar dess höga bildkvalitet, även vi, och det gör denna smidiga kamera till en favorit. Två viktiga saker som bidrar till den höga bildkvaliteten är dess stora sensor och dess skarpa optik. 

  griiistreet_3.jpg

  Nu släpper Ricoh en limiterad version "Street Edition" som endast tillverkas i 3500 exemplar i hela världen varav ca 30 st är tilldelad till Sverige. Beställ från oss redan nu för att säkra dig ett exemplar!

  Det som är speciellt med denna "Street Edition" är att själva kameran har fått en speciell grå färg som ska likna asfalt och en gul-orange ring runt objektivet. Det följer även med en svart ring om du vill vara lite diskretare. Specialutgåvan kommer även med en avtagbar sökare i samma färg som kameran och en mörkgrå läderrem varav båda är speciellt tillverkade för denna specialutgåva.

  griiistreet_2.jpg

  Specialutgåvor från tidigare Ricoh GR II står sig riktigt bra i pris som begagnad, så har du varit intresserad av en GR III ska du passa på att beställa denna då den kommer hålla sig bättre i värde än den "vanliga" modellen, fast du lär inte vilja sälja den då du sett bilderna som du får från den.

  Läs mer och förbeställ här: Ricoh GR III Street Edition kit

 • Sista chansen att vinna en Canonkamera!

  Vi påminner om att det är sista dagen att vara med i tävlingen. Missa inte chansen att vinna en Canonkamera värde 7890:-!

  Clara har fått mycket beröm för sin bildstil och nu lagom till sommaren delar hon med sig av sina bästa tips på hur vi kan ta bättre bilder på hemmaplan. Just nu kan du vinna en riktigt fin kameraCanon EOS M50, med två objektiv värde 7890:- i samband med vårt samarbete! Ladda upp en bild på din instagram och berätta vilket av tipsen du har använt dig av när du tog den. Tagga @cyberohoto.se och @canonnordic och använd hasthagen #clarasfotoskola så vi hittar igen ditt bidrag. Tävlingen pågår till 15 juni, vinnaren väljs utav CyberPhoto och kan inte överklagas. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

  Läs hela artikeln här: Underbara Claras fotoskola

 • Drönarsöndag: Husvagn

  Husvagn säljes. Naturnära läge, takventilation, gummifria hjul och öppen dörrlösning. Endast 1 ägare. Snabbare pris vid bra affär.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Månen

  En god vän ringde en kväll och frågade om jag hade sett månen ikväll. De hade jag inte, så jag slet åt mig det vettigaste i kameraväg som jag hade hemma. Resultatet ser du här ovanför.

  När jag ska ta bilder av månen så vill jag ha så stort tele som möjligt. Vilket är självklart. Nu hade jag inget stort tele hemmavid så jag tog min Fujifilm GFX 100 med GF 250/4 + GF 1,4x. Det ger 350mm vilket motsvarar utsnittet på 276mm på fullformat. Det vill säga inte ens i närheten av den förstoring som man behöver. Här kommer upplösningen på GFX 100 verkligen till nytta. Jag har här beskurit bort 97% av bilden. Det du ser här är alltså bara 3% av ursprungsbilden. Rätt imponerande bra ändå.

  Egentligen så var månen ännu gulare och himlen ännu blåare i verkligheten men det såg photoshoppat ut så jag fick dämpa ner färgerna lite. Så bilden är lite mindre färg än vad verkligheten var. Och nej, det är inte fel vitbalans att månen är lite gul, det beror på att det är mycket atmosfär mellan kameran och månen. Det blir så när månen ligger lågt. Månen är i verkligheten mörkgrå men solens ljus gör att vi upplever den som ljusgrå.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Hasselblad till final

  Du kanske har sett att vi kör en turnering på Facebook. Nu är det dags för final! Hasselblad är en av finalisterna och vi tyckte att denna bild skulle passa bra. Den är tagen med Fujifilm GFX 100 + Kipon GFX-M42-adapter + gängadapter M39-M42 + Helios 58/2 version 1 i silver med M39 gänga.

  Det kan verka udda att använda en så "dålig" optik på en så bra kamera, men den optiken har en härlig virvelbokeh som du inte hittar på moderna objektiv, och genom att använda den på mellanformat så får du ytterligare effekt eftersom du fotograferar utanför objektivets egenntliga bildyta.

  Se bilden i full upplösning (42MB) >>

  Rösta fram din favoritkamera genom att reagera på inlägget med antingen "Hjärta" eller "wow".

  Var med och rösta i turneringen här >

 • Fotohistoria: Olbia och Gitzo

  Nu blir det dubbel fransk fotohistoria med bland annat något så välrenommerat som Gitzo. Den kamera du ser är en Olbia som tillverkades 1947-1955. Före 1949 fanns också under namnet Omega Eikon.

  Vi tar lite kort historia om Gitzo innan vi går vidare: Gitzo grundades i Frankrike 1917 av Arsène Gitzhoven. De tillverkade först trä- och metallkassetter till filmbakstycken. De utökade senare med kameror, slutare och trådutlösare. 1942-1944 tillverkade de stöd för militära ändamål. Det måste varit till tyskarna eftersom Frankrike var ockuperat under den tidsperioden. Efter kriget började Gitzo att tillverka både stativ och stativhuvuden. 

  Arsène Gitzhoven gick i pension 1960 och hans dotter Yvonne Plieger tog över företaget. Hon hade tidigare varit modell på en del reklambilder för Gitzo. Hon och hennes man fokuserade nu på att tillverka bra stativ. 1992 blev de uppköpta av Vitec, som numera heter Vinten, vilka också äger Manfrotto. Gitzo presenterade världens första professionella kolfiberstativ på Photokina 1994. Sju år senare, 2001, påbörjas flytt av produktionen från Frankrike ner till Italien. Något som blev klart först 2005. 

  Den troligaste anledningen till att Omega Eikon kameror började att säljas under namnet Olbia är att klocktillverkaren Omega i Schweiz hade åsikter om att de använda Omega i namnet.

  Optiken på denna Olbia är en M. Roussel Paris Taylor 75/4,5. Slutaren är en Gitzo som klarar 1/500s - 1/25s + B. Olbia-skylten är fastnitad för att dölja den instansade Omega-loggan som finns därunder. Kameran är byggd i bakelit med ett bakstycke i metall. Kameran använder 620-film. Den har en så kallad "Brilliant"-sökare. Den har ingen mattskiva och är väldigt ljusstark men det går inte att ställa in skärpan med den. Olbia kategoriseras därför som en tvåögd pseudo-spegelreflex.

  Jag hittar ingen mer information om Omega som kameratillverkare i Paris, Frankrike. Dessa kameror är tämligen sällsynta men ligger inte på något högre värde, kring 300-400kr, men kan ligga på allt från 50kr upp till 1500kr.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Tamron lanserar!

  Nyhet

  Tamron lanserar nu ett nytt "all-in-one" zoom med ett omfång på 28-200mm och är den första "all-in-one" objektivet med en bländare som börjar på f/2,8.

  Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD finns i Sony E-fattning och precis som de flesta objektiv som Tamron har släppt i det sista är det mycket kompakt. Med en vikt på endast 575g och en längd på endast 117mm är det i princip samma storlek som deras mycket populära 28-75/2,8 fast i en optik med ett betydligt större zoomomfång. Objektivet är självklart vädertätat för att fungera i alla väder. På sidan av objektivet finns det en låsknapp som låser fast zoomen så du kan hålla objektivet i ett kompakt läge utan att zooma ut när du bär runt eller stoppar objektivet i väskan.

  a071_lifestyle_02_ig20200602.jpg

  Vi har haft möjligheten att packa upp och känna på ett förhandsexemplar. Vi är mycket imponerade av storleken på objektivet, helt perfekt som reseobjektiv eller för dig som bara vill ha ett objektiv till din Sony. Vi har även tagit några bilder med objektivet och allt vi sett så ser det riktigt bra ut, dock eftersom detta var ett förhandsexemplar kan vi inte betygsätta det innan vi får tag på ett produktionsexemplar.

  tamron_28-200mm_shooting_035_hiRES.jpeg

  Säljstart är 25 juni och vi beräknar att ha objektiv i lager för omgående leverans!

  Läs mer och beställ objektivet här: Tamron 28-200/2,8-5,6 Di III RXD

  28200_förboka_banner.jpg

 • En svårslagen porträttkombo!

  Är du ute efter smidig och prisvärd kombo som du kan använda till porträtt och liknande? Titta då närmare på denna kamera och objektivkombo då det kan vara något som passar dig!

  Canon EOS RP har funnits på marknaden ett tag nu och fortsätter att vara populär då det är en kompakt systemkamera till ett mycket rimligt pris. EOS RP delar många drag från storebror EOS R men är betydligt smidigare och nästan lika kapabel. Eftersom det inte finns så många billiga objektiv med RF-fattning så använder de flesta EF-RF adaptern tillsammans med äldre Canon objektiv för att hålla sin budget, men de flesta önskar helst att man hade ett objektiv med rätt fattning direkt och på så sätt kunde slippa den extra längden och tyngden av en adapter.

  Nyligen lanserades dock Samyang AF 85/1,4 med RF-fattning som är ett mycket prisvärt teleobjektiv som passar perfekt till porträtt eller när du verkligen vill framhäva ditt motiv med ett väldigt kort skärpedjup. Förut var det enda alternativet Canon RF 85/1,2 L USM vilket kostar 32.990:- och är inte inom budget för många.

  Samyang AF 85/1,4 är därför ett toppenval för dig som antingen redan har en Canon EOS RP/EOS R eller funderar på att uppgradera till en sådan. Du får alltså en toppenkombo som du kan ta helt fantastiska bilder med för endast 19.980:-. Vi har testat objektivet redan som du kan läsa i länken nedan!

  Läs våra test, se testbilder och beställ här:
  Samyang AF 85/1,4, för Canon EOS R
  Canon EOS RP
  Canon EOS R

 • Infonsdag: Rengöring av kamerahuset

  Idag ska vi titta på hur du rengör kamerahuset på bästa sätt. Förra veckan tog vi upp hur du rengör ditt objektiv och nästa vecka går vi in på hur du rengör kamerans bildsensor.

  Damm borstar du bort med en pensel och blåsbälg. Använder du tryckluft på burk så tänk på att kameror som inte är allvädersskyddade måste man vara lite försiktigare med så du inte riskerar att blåsa in damm i kameran. 

  Fettfläckar kan du ta bort med linsrengöringsmedel på en microfiberduk.

  Ingrodd smuts som fastnat längs kanter kan du ta bort med en mjuk tandborste. En uttjänt tandborste är på ett sätt bättre då stråna är mjukare men istället kan sträna spreta mera.

  Har du damm på mattskivan så kan det enkelt blåsas bort med blåsbälg. Ligger dammet på mattskivans ovansida så är det enkelt att blåsa bort om din kamera har utbytbar mattskiva. Men har den en fast mattskiva så får du nog stå ut med dammet. Det blir för dyrt att åtgärda.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Profoto Stories - Porträtt i Los Angeles med Paul Von Rieter

  Fujifilm-fotografen Paul Von Rieter tog nyligen med sig Profoto A1X på en förlovningsfotografering runt om i Los Angeles. Som bröllops- och porträttfotograf behöver han en mjuk och naturlig känsla i sina bilder. Nu delar han med sig av sina ljussättningstips och hur han använde A1X för att skapa en rad olika bilder – från livfulla Venice Beach till en inomhusfotografering i centrum.

 • Vad är en gimbal? - Live med Zhiyun

  På torsdag den 11e juni kommer vi sända live tillsammans med Zhiyun. Vi kommer gå igenom vad en gimbal är för något och vad man använder den till.

  Datum: Torsdag, 11 juni
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Drönarsöndag: What?

  Ja, vad är det du ser egentligen? Logiska delen av hjärnan ser något som den har svårt att processa. Den mer fantasifulla delen av hjärnan ser kanske ett rymdskepp som kommer ner genom ett kraftfält, eller kanske någon som har satt taggar på en blank billack. Ibland ser man förunderliga mönster eller abstrakta speglingar med hjälp av en drönare.

  Det du ser är betongplintar från flottningen i en älv, med himlen som speglas i älven. Bilden är sedan satt upp och ner.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Tornfalk

  Det är verkligen inte lätt att fotografera fåglar. Det kräver större tele än jag har, större kunskap om fåglar än jag har och mycket mer tålamod än vad jag har. Ändå vill jag visa en bild på en fågel idag.

  Jag och min fru åker nästan varje lördag ut på äventyr i naturen. Denna gång passerade vi ett kalhygge och där satt en otroiligt söt tornfalk rätt nära vägen. Jag hade med både kamera och optik med som borde klarat denna typ av motiv men när jag kom hem så var inte en enda bild riktigt skarp. Den kameran med den optiken kommer aldrig mer ut med mig. Måttligt nöjd med de prylarna så tog jag fram min trostjänare Fujifilm GFX 100 och pluggade på en Pentax 645 600/5,6. Nu blir det fast optik och inga zoomar. Så nästa kväll åkte vi tillbaka. Det blev rätt bra bilder men istället för en tornfalk så satt en extremt skygg ormvråk på samma kalhygge. Så det blev några bilder på den från alldeles för långt håll.

  Jag gav mig inte så lätt så jag lånade en begagnad Canon EF 500/4 från jobbet och satte den på GFX 100 via en Techart adapter. Bländade ner den ett steg, för då blir den riktigt bra. Grymt fin optik. Tredje kvällen så fick den följa med till samma plats och på vägen dit så hittade jag min blåhuvade vän uppe i en tall. Det är den bilden du ser här. Kraftigt delförstorad men det blev ändå en bild som jag verkligen gillade. Han har koll på mig. 

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Profoto Stories - 3 typer av bröllopsbilder

  Shun har rest världen runt som bröllopsfotograf, men staden han bor i har en alldeles speciell plats i hans hjärta. ”Tokyo är en speciell stad som inte liknar någon annan, med en unik blandning av gammalt och nytt.” Det var därför han och hans team bestämde sig för att ge sig ut i Tokyo med Profoto A1X och skapa bröllopsbilder på tre av stadens vackraste platser. ”Eftersom A1X är så liten och lätt är den helt perfekt för bröllopsfotografering.”

  Det var före gryningen som Shun och hans team träffades vid den berömda korsningen Shibuya Scramble Crossing i Tokyo. Vanligtvis är korsningen full av människor, trafik och jäkt, men vid den här tiden på dygnet var det ovanligt lugnt...

  Läs hela artikeln här: 3 typer av bröllopsbilder med Shun och Profoto A1X

 • Fotohistoria: Efter kriget

  Efter andra världskriget så kom många fabriker igång igen att tillverka civila produkter såsom kameror. På de bilder du ser här ovanför så ser du texterna: "Made in occupied Japan" och "Made in Germany, U.S. Zone".

  Texten "Made in occupied Japan" sitter på en Olympus 35 från 1949 och texten "Made in Germany, U.S. Zone" finns på en Franka Solida I från 1952 och även på en Franka Solida II. Alla kameror är från vår egen samling.

  Detta inlägg gäller mest att se på bilderna här ovanför och att komma ihåg hur fotohistorien såg ut strax efter kriget.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Infonsdag: Rengöring av objektiv

  Rengöring är ganska lätt men ändå mer komplicerat än vad många tänker på. Vi ska dela upp detta i hur du rengör objektiv, hur du rengör kamerahuset och hur du rengör bildsensorn. Det är väldigt olika saker att tänka på. Vi börjar idag med hur du rengör ditt objektiv på bästa sätt.

  För att rengöra ett objektiv bör du ha microfiberduk, pensel, blåsbälg eller tryckluft, och linsrengöringsmedel. Vi har färdiga kit för detta. Tänk på att både microfiberduken och penseln måste vara avsedda för objektiv. Annars riskererar du att repa linsytan.

  1. Blås bort allt löst damm med blåsbälgen.
  2. Det som inte gick bort med blåsning tar du med penseln.
  3. Om det finns fingeravtryck eller annan smuts kvar så använd microfiberduken med lite linsrengöringsmedel.
  4. Torka det sista med torr del av microfiberduken.

  Blås inte med munnen mot linsytan, då det alltid kommer små vattendroppar när du blåser. De kan lämna fläckar. Andas inte på linsytan för att få imma på den som du sedan tänkt torka av med microfiberduken. Moderna högteknologiska ytbehandlingar kan reagera med de syror du har i munnen. Låter kanske långsökt men Nikon gick ut med detta officiellt för en tid sedan men nu har de dock tagit bort den informationen. Hur som helst så en blåsbälg och en microfiberduk väger inget att ha i din fotoväska och de gör det bästa jobbet.

  Det är mycket enklare att rengöra en plan linsyta än en konvex, det är en av anledningarna till att alltid ha ett UV-filter på din optik. Om du använder tryckluft på burk, vilket är mycket bekvämt, så tänk på att blåsa bort dammet och inte blåsa in det i optiken. 

  Nästa onsdag ska vi titta på hur du rengör ditt kamerahus.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD

  Test

  Nu har vi testat Tamrons nya ljusstarka telezoom för Sonys kameror med E-fattning och fullformatssensor. Objektivet är relativt kompakt med en längd på under 15 cm och kännbart mindre och lättare än t ex 70-200/2,8 zoomarna för DSLR-kameror.

  Mats skriver: Tamrons nyutvecklade AF-motor VXD ger både snabb och tyst fokusering. VXD-motorn fungerar också mycket bra under filmning, där den ger en nästintill ljudlös och mycket följsam autofokusering. Redan på f/2,8 blir det rejält skarpt i mitten av bilden, vilket också gäller över hela zoomomfånget. Det är annars vanligt bland zoomar att det varierar i skärpa mellan kortast och längst brännvidder. Objektivets bokeh är i de flesta fall mycket lugn och fin, i mitt tycke också snyggare än många andra f/2,8-telezoomar. Motljusegenskaperna är också bra med tanke på att det är en zoom det handlar om.

  Läs hela testet här: Tamron AF 70-180/2,8 Di III VXD

 • Gult är... Otroligt?

  Andreas Svanberg firar sitt objektivs 30e födelsedag idag och det vill han fira genom att skicka in en bild till oss.

  Hans Canon 400/2,8 USM fyller 30 år och bilden som han har tagit med objektivet tycker vi är otroligt fin och delar den gärna vidare så du också får en chans att se den! En fin komposition och härliga färger bland alla rapsblommor, gillar du bilden så får du gärna kommentera det på vår instagram @cyberphoto_se

 • Vinnaren är...

  Nu presenterar vi vinnaren av tävlingen med temat: Hemma!

  Vinnaren i tävlingen är Geert Weggen med en fantastisk bild med sig själv och en ekorre som brukar besöka hans gård så han har byggt en ställning till ekorren för att ta denna bild. En kreativ och rolig bild som kräver mycket tid och bra tajming att genomföra. Hemmapyssel som att måla ägg nu i påsk kan bli ensamt när vi har haft order om att inte besöka släkten, som tur hade han sin lilla kompis herr ekorre att göra det med!

  Grattis till vinnarbilden och vinsten av en Nikon Z50 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR​! Tycker du dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller instagram @cyberphoto_se.

  Tack till alla som deltagit i tävlingen, håll utkik för fler tävlingar framöver!

 • Drönarsöndag: Brinnande bil

  Vem tappar en brinnande bil mitt i skogen? Ibland skulle det vara intressant att få veta historien bakom det man ser. Förmodligen är bilen stulen och sedan har de satt eld på den. Men hur i hela friden lyckades de få ut en sådan bil ända ut dit? Ser ut som en Opel Kadett och de är definitivt inte terränggående.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro. Lite vinjettering tillagd.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • Andra plats går till...

  Idag presenterar vi andraplatsen i tävlingen, följ med imorgon då vi presenterar vinnaren!

  Andra plats går till Daniel Hallin, en väldigt välarbetad bild med över 60 lager i photoshop och allt material är skapad från egna bilder han tagit hemifrån, allt från burklock, tändare till kopparrör och glödlampor m.m användes för att skapa själva maskinen + lite effekter från Photoshop. En helt klart välförtjänt bild för andra plats!

  Daniel skriver:
  ”Varning: Jag beställde en sån där billig klonmaskin från Kina!! Gissa vem som just blev utslängd och får nu se hur en massa idioter tar över ens hem.”

  Grattis till andraplatsen och vinsten av en Sirui Kolfiberstativ N-1205X + K-10X kulled! Följ med i bloggen imorgon för att se vinnaren i tävlingen. Tycker du dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller instagram @cyberphoto_se.

 • X-files: Ödehus (4 av 4)

  Ödehus är både spännande och sorgliga samtidigt. Spännande att fundera vem som kan ha bott där, vilken glädje eller vilken sorg som kan ha förekommit inom dess väggar. Vad kan de ha försörjt sig på? Vissa ödehus ligger väldigt vackert till, medan andra ligger långt ute i obygden. Det är sorgligt att se ödehus för att de var en gång säkert väldigt vackra men är nu förfallna, övergivna och bortglömda. Men de blir intressanta motiv.

  Nu i vår så har jag sett många ödehus efter de vägar som vi har färdats. Jag har valt ut fyra bilder som jag vill visa. Jag vet att det är många andra som gillar ödehus. En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar dem då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 125. Bilden är redigerad.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Nytt porträttobjektiv till din Canon EOS R

  Nyhet

  Nu finns Samyang AF 85/1,4 med Canon RF-fattning vilket är jublande nyheter för dig som äger en Canon EOS R eller EOS RP!

  Denna optik finns redan med Sony E-fattning men anledningen till att vi vill uppmärksamma denna optik igen nu när den fått en ny fattning är att Canon EOS R-systemet har endast två alternativ till porträttobjektiv. De två som redan finns är antingen Canons egna RF 85/1,2 L USM som kostar 32.990:- vilket många inte har råd med och det andra alternativet är Samyang MF 85/1,4 som endast har manuell fokus, ingen autofokus. Detta nya objektiv från Samyang har en stor bländare (f/1,4), 85mm brännvidd, autofokus och ett pris på endast 6990:- vilket gör detta till det självklara valet för de flesta som äger en EOS R eller EOS RP.

  Objektivet börjar levereras under juli månad, vi har redan testat detta objektiv med Sonyfattning som du kan läsa i länken nedan.

  Läs testet och förbeställ objektivet redan nu: Samyang AF 85/1,4 RF

 • Tredje plats går till...

  Nu är alla vinnare korade och vi kommer presentera tredjeplatsen här och nu, andra plats imorgon på lördag och vinnaren presenteras på söndag!

  Nu presenterar vi tredjeplatsen i vår tävling. Detta bidrag är inskickat av Peter Eriksson. Vi tycker att fotografen verkligen har fångat känslan för de äldre som har strikt beordrats att stanna hemma i nuvarande pandemi. Vi tycker kompositionen, redigeringen och motivet ger en autentisk känsla hur livet för många är just nu.

  Grattis till tredjeplatsen och vinsten av en Lowepro ProTactic BP 450 AW II! Följ med i bloggen under lördag och söndag för att se första och andra plats i tävlingen. Tycker du dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller instagram @cyberphoto_se.

 • Test: Fujifilm Fujinon XC 35/2

  Test

  Nu kan du läsa testet på Fujifilm Fujinon XC 35/2 som är en kompakt, ljusstark och prisvärd normaloptik för X-systemet. Detta är även den första optiken med fast brännvidd i XC-serien. Objektivet ger en bildvinkel som motsvarar ~53mm brännvidd på en kamera med 35mm-fullformatssensor.

  Mats skriver: XC 35/2 kommer som ett billigare alternativ till Fujis mycket omtyckta XF 35/2. Det som skiljer dem åt är är att XC 35/2 har en enklare konstruktion i kompositplast, medan XF 35/2 har en mer robust konstruktion av metall. Höga optiska prestanda med två asfäriska element som bidrar till bland annat reducerad grad av sfärisk aberration och ett kompaktare format.  Ljusstyrkan tillsammans med en bländare med 9 stycken avrundade lameller ger möjlighet till korta skärpedjup och en mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh), samt naturligt runda reflexer.

  Läs hela testet här: Fujifilm Fujinon XC 35/2

 • Fotohistoria: Rollei A26

  Detta är en av världens bästa 126-kameror. En av de gedignaste och minsta, men också en av de dyraste som fanns på marknaden.

  Heinz Waaske började projektet med A26 redan 1969. Den lanserades 1972 och tillverkades fram till 1976. Den fungerade på liknande sätt som pocketkameror för 110-film med att ha ett drag-tryck frammatningssystem. A26 var på många sätt ett mästerverk inom ingenjörskonst. Den avancerade konstruktionen var inte så driftsäker. Vårt exemplar fungerar inte som den ska och det är mekanismen med objektivet som ska fällas ut och dras in som ger den största mekaniska belastningen.

  Det var ovanligt att ha avtryckaren placerad på kamerans front. Det var också ovanligt att den anpassade blixten, Rollei C26, var endast uppladdningsbar, den tog inte vanliga batterier. Du kan se den på en av bilderna här ovanför. Blixten tillverkades i Tyskland.

  Rollei A26 är bara någon millimeter bredare än 126-filmkassetten. Måtten ihopfälld är 63×34×96mm. Kameran hade en CdS mätcell som styrde en Prontor slutare. Den klarade 1/250s - 1/30s. Objekitvet var ett Carl Zeiss Sonnar 40/3,5 med 4 element i 4 grupper. Fokuseringen gjordes på objektivets front. Det fanns en förenklad avståndsskala på objektivets övre sida och en mer detaljerad skala på objektivets undersida. Närgränsen låg på 1 meter. Tillverkningen av A26 lades till deras fabrik i Singapore. Ungefär 175,000 exemplar tillverkades.

  Värdet ligger idag på 200-800kr beroende på skick och funktion. Rollei A26 är kanske inte den vackraste kameran på marknaden men den är tekniskt intressant.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nytt objektiv från Panasonic!

  Nyhet

  Nu lanseras Panasonic Lumix S 20-60/3.5-5.6, ett normalzoomobjektiv med Panasonics L-fattning.

  Det här blir Panasonics femte objektiv och med ett pris på endast 7990:- blir det deras billigaste objektiv hittills. Om du har varit intresserad av att investera i en Lumix S1 så gör detta nya objektiv det till en mycket fin kombo till ett bra pris.

  Konstruktionen är avancerad med ett antal specialiserade element, däribland 2 st asfäriska, 3 st linselement i lågspridande ED-glas och ett element i ultrahögbrytande UHR-glas. Dessa bidrar tillsammans till låg grad av kromatisk och sfärisk aberration, välkontrollerad distorsion och ett kompakt format - på ren svenska ett skarpt och raktecknande objektiv med god färgåtergivning.

  Objektivet beräknas att finnas tillgängligt redan i juli.

  Läs mer och förbeställ objektivet här: Panasonic Lumix S 20-60/3.5-5.6

 • Infonsdag: Upplättning vid nattbilder

  Ibland finns det delar av en nattbild, oftast förgrunden, som man vill ljusa upp lite. Det finns lite olika tekniker man göra detta på. Vi ska berätta om de vanligaste och ge lite tips.

  Använda blixt
  Blixt är det vanligaste hjälpmedlet för att belysa ett motiv. Vid nattbilder är det lätt att blixten tar över och bakgrunden blir helt svart medan förgrunden, ofta en person, blir korrekt exponerad. För att få både bakgrund och förgrund korrekt exponerade så krävs det att du exponerar efter bakgrunden. Sedan får du dosera blixten till att inte ge för mycket ljus. Många moderna kameror gör detta mer eller mindre automatiskt så länge du inte kör i full automatik på kameran. Du kommer säkert att behöva exponeringskompensera ner blixtens ljus något för att bilden inte ska bli alltför "blixtig". Exponeringskompensation för blixten finns antingen i kameran eller på blixten, det beror på vad du har för utrustning. Sista utvägen om du inte får till det bra är att ställa både kamera och blixt helt manuellt men det är sällan man behöver gå så långt.

  Använda belysning
  Idag finns många bra LED-belysningar, båda stora och så små att de ryms i fickan. De fungerar självklart bra till detta ändamål. Det kan ta ett par provexponeringar att få en lämplig ljusstyrka men det är snabbt gjort att prova sig fram. Generellt kan man säga att det ljus du behöver från LED-belysningen är oftast mycket mindre än du tror. Så när du med ögonen bedömer att det blir bra så dra ner ytterligare lite så ligger du närmare vad som kommer att bli bra med kameran.

  Nödbelysning
  Detta är den lösning som många av oss har använt. Man tager vad man haver och gör det bästa av situationen. Har man inte planerat denna typ av bild så har man kanske inte med sig rätt prylar. Här vill jag verkligen rekommendera en kär liten vän, den lilla LED-belysningen som ryms i en ficka. Den ryms lätt att alltid ha med i fotoväskan också. Men låt oss säga att du inte har en sån heller, då återstår ofta bara lampan i telefonen eller om du har en pannlampa på dig. Är du på riktigt nära avstånd till motivet så kan du använda telefonens bildskärm som belysning, det finns bra appar, t ex Screen Light, där du kan ställa ljusstyrkan. Är det längre avstånd så finns det två faktiskt väl fungerande lösningar. Har du en vit jacka på dig så belys den med din pannlampa så fungerar du nu som en reflexskärm. Har du som jag ofta en svart jacka på dig så finns en annan lösning som också fungerar långt bättre än man kan tro. Belys ditt ansikte med pannlampan och ditt ansikte fungerar nu som reflexskärm som dessutom ger en varm ton. Vi behöver nog inte påpeka att du måste blunda om du vill ha synen kvar. Bilden du ser ovanför är tagen med "nödbelysning".

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nyhet: Sony ZV-1

  Nyhet

  Nu lanserar Sony en helt ny kompaktkamera som är inriktad till vloggare, youtubers och influencers.

  Vi sände live strax efter världsrelease för att visa upp kameran och gå igenom den i detalj. Nu kan du se livsändningen i efterhand här nedan och få en intressant genomgång av Sebastian och Patrick från Sony själva.

  Läs mer och beställ kameran här: Sony ZV-1

  Se livesändningen här:

   

 • Underbara Claras fotoskola - Vinn en Canonkamera!

  Clara Lidström är en av Sveriges mest älskade livsstilsbloggare, hon har en lång erfarenhet av att fotografera och en driver den mycket omtyckta bloggen Underbara Clara. Vi är så glada att i samarbete med henne komma med en fotoskola ala Clara.

  Clara bor på en gård i Västerbotten där hon driver ett ekologiskt jordbruk med sin man och sina 3 barn. Hon är en stark influencer med EKO-fokus på inredning, odling, mat, pyssel, hemmaliv och skönhet. 2017 blev Claras blogg underbaraclaras.se utsedd till vinnare av Årets Tidskrift 2017 av Internetworld. Förutom att blogga har Clara varit krönikör och har även gett ut 8 böcker. 

  Clara har fått mycket beröm för sin bildstil och nu lagom till sommaren delar hon med sig av sina bästa tips på hur vi kan ta bättre bilder på hemmaplan. Just nu kan du vinna en riktigt fin kameraCanon EOS M50, med två objektiv värde 7890:- i samband med vårt samarbete! Ladda upp en bild på din instagram och berätta vilket av tipsen du har använt dig av när du tog den. Tagga @cyberohoto.se och @canonnordic och använd hasthagen #clarasfotoskola så vi hittar igen ditt bidrag. Tävlingen pågår till 15 juni och vinnaren väljs utav CyberPhoto och kan inte överklagas. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

  Läs hela artikeln här: Underbara Claras fotoskola

 • Lita på det du ser - Live med Eizo

  Den 28e maj sänder vi live tillsammans med Eizo och går igenom varför bildskärmen är så viktig.

  Björn Nordgren ansvarig för de grafiska bildskärmarna hos EIZO och Fotograf och printmästare Dr. John Hellström pratar om varför bildskärmen är så viktig. Dr. John Hellström är certifierad printmakare och Mästare i fotografi. Han har printat bilder som vunnit SM guld, tagit den högst rankade bröllopsbilden i Europa 2019, samt är rankad topp-10 inom bröllopsfoto i Word Photographic Cup 2020.

  Datum: Torsdag, 28 maj
  Tid: 14:00 - 15:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändning >

  Se även pågående Eizo-kampanj där du sparar upp till 2500:- just nu!

  eizokamp_banner.jpg

 • Nyheter från Samyang!

  Nyhet

  Idag lanseras Samyang MF 14/2,8 Mark II och Samyang MF 85/1,4 AS IF UMC Mark II. Helt nya versioner av Samyangs mest populära objektiv.

  Första versionen av Samyangs manuella objektiv har varit mycket populära tack vare bra optisk prestanda och ett lågt pris. Nästan alla som fotar astro, norrsken eller vida landskap har haft ett Samyang MF 14/2,8 i väskan en eller annan gång. Den nya versionen har samma recept med hög prestanda och lågt pris men tar allting ett steg vidare. 

  Nytt på Samyang MF 14/2,8 Mark II är att den får en helt ny design som är vädertätad och den nya fokusringen har ett förbättrat grepp och har ett mindre vridomfång för att vrida fokus snabbare. Fokusringen går även att låsa vilket är perfekt för astrofotografer och time-laps så man håller exakt samma fokus även om man rör objektivet. Bländarringen går att ställa med eller utan "klick", filmare vill oftast ha utan "klick" så man mjukt kan ändra bländare utan ljud när man filmar och fotografer vill ha med klick så man snabbt känner hur många klick man ändrat bländaren utan att behöva dubbelkolla.

  Nya Samyang MF 85/1,4 AS IF UMC Mark II har fått samma behandling som 14mm med ny design som är vädertätad, fokusring med lås, bländarring med eller utan "klick". Rent optiskt har dessa objektiv också fått en uppdatering, båda har helt nya 9-bladiga bländare som ska ge mjuk bokeh. Hur dessa nya versioner presterar mot deras föregångare kommer ni få veta när vi släpper vårt test. 

  Dessa nyheter finns i flera fattningar och beräknas att finnas tillgängliga i juli!

  Läs mer och beställ här:
  Samyang MF 14/2,8 Mark II
  Samyang MF 85/1,4 AS IF UMC Mark II

 • Vad är ProRes RAW? - Live med Panasonic

  Imorgon släpper Panasonic uppdateringen till Lumix S1H som ger nya och förbättrade funktioner, inom kort släpps även en uppdatering för möjligheten att filma i ProRes RAW.

  Vi kommer sända live tillsammans med Panasonic för att gå igenom uppdateringen och framför allt vad ProRes RAW är för något och självklart svara på alla dina frågor gällande uppdateringen, video eller Panasonic-kameror. Livesändningen hålls av Martin Wallgren på Panasonic och vi finns tillgängliga i chatten om du har några frågor riktade till oss.

  Datum: Måndag, 25 maj
  Tid: 11:00 - 11:45
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

  s1h_inbyte_banner (1).jpg

 • Drönarsöndag: Bagage

  Det är kul att flyga drönare och du kan ta spännande bilder ur helt nya perspektiv. Min favoritdrönare är DJI Mavic 2 Pro då den är lätt att flyga och att kameran är riktigt bra. Jag använder oftast drönaren på fotoäventyr där jag förflyttar mig med bil. Då behöver jag en tålig väska som är lätt att packa in i bilen och som tål att hanteras. Min favoritväska ser du på bilden, en B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2.

  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 tål att ställas direkt i snö eller sand. Ibland kan man inte välja underlag och med denna väska behöver jag inte bekymra mig alls. Mycket praktiskt.

  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 fungerar också bra som startplatta. Som sagt, ibland är man på ställen där underlaget är varken lämpligt för att ställa en väska på, eller att ställa drönaren på. Det vara så enkelt som en vanlig gräsmatta och ställer jag drönaren direkt på gräsmattan så skulle propellrarna ta i gräset men genom att använda väskan som startplatta så är det problemet löst. Nu kan man landa på väskan också, men jag brukar oftast ta emot den med handen. Om du tvärt tippar drönaren 90 grader i sidled så slår den automatiskt av propellrarna. Den är helt enkelt konstruerad för att kunna tas emot för hand och kunna slås av på så sätt.

  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 orange >>
  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 svart >>
  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 gul >>

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Ödehus (3 av 4)

  Ödehus är både spännande och sorgliga samtidigt. Spännande att fundera vem som kan ha bott där, vilken glädje eller vilken sorg som kan ha förekommit inom dess väggar. Vad kan de ha försörjt sig på? Vissa ödehus ligger väldigt vackert till, medan andra ligger långt ute i obygden. Det är sorgligt att se ödehus för att de var en gång säkert väldigt vackra men är nu förfallna, övergivna och bortglömda. Men de blir intressanta motiv.

  Vad är detta för typ av kors? Det påminner om ett ankarkors men ändå inte. Inte riktigt typ ”crosslet” heller. Vad kan byggnaden använts till? Vi fick faktiskt svar på detta, tack Kerstin för informationen:

  "Det var i grunden ett missionshus, därav korset. När det slutade användas till kyrkliga möten fick Max Fenders, populär grupp på 70-80/talet, använda det som replokal. Men de fick sluta då det ansågs olämpligt att spela popmusik där det talats bibelspråk. Så istället blev det ett militärt förråd. Hur tankebanorna gick hos de bestämmande är lite knepigt att förstå. Jag tror att det står tomt idag."

  Nu i vår så har jag sett många ödehus efter de vägar som vi har färdats. Jag har valt ut fyra bilder som jag vill visa. Jag vet att det är många andra som gillar ödehus. En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar dem då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 23/4,0 R LM WR, 1/300s, f/8 och ISO 100. Jag tog bilden stående på bilens tak för att inte få så störtande linjer då jag använde en kraftig vidvinkel. Ja, bilens tak håller, det är i plast och byggt för att hålla att gå på.

  Det finns många fördelar med en större bildsensor. En är att man hela tiden använder större brännvidder. En 23mm är alltid en 23mm även om jag får samma utsnitt i bilden som en 18mm på fullformat eller en 9mm på Micro 4/3. En 23mm sliter inte ut bilden lika mycket som en 18mm och långt mindre än vad en 9mm gör. Detta är speciellt bra vid landskapsfotografering, då berg i bakgrunden blir betydligt magnifikare på 23mm än på 18mm eller 9mm. Att köra Fujifilm GFX är inte alls i huvudsak upplösningen utan det är intrycket och känslan i bilden. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Nästa lördag kommer bild 4.

  /Thomas

 • Se Sonys nyhet live med oss!

  Nyhet

  På tisdag 16:00 lanserar Sony en nyhet för världen och du har möjligheten till att se den live med oss direkt efter världsrelease!

  På tisdag 16:30 kommer vi sända live tillsammans med Sebastian på Sony med nya kameran till hands för att en unik förhandstitt och svar på alla dina frågor. Vi har för tillfället ingen information om nyheten förutom att det är en "Ny kompakt kamera" och silhuetten du ser på bilden ovan. Följ med i livesändningen och se nyheten tillsammans med oss!

  Datum: Tisdag, 26 maj
  Tid: 16:30 - 17:15
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Se livesändningen här >

 • Test: Nikon AF-S 120-300/2,8E FL ED SR VR

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på den mycket högpresterande telezoomen för fullformatskameror med Nikons F-fattning, med en ljusstyrka på f/2,8 genom hela zoomintervallet.

  Mats skriver: AF-S 120-300/2,8 använder både fluoritglas, lågspridande ED-glas och anomalt brytande SR-glas för att reducera kromatisk aberration och optimera skärpa och färgåtergivning ända ut i bildkanterna. Objektivet är mycket rejält och tåligt och samtidigt relativt lätt, tack vare konstruktion mestadels i magnesiumlegering. Fokuseringsmotor av ultraljudstyp ger mycket snabb och responsiv fokusering lämplig för actionmotiv och seriebildtagning. Fokusering och zoomning sker internt, utan att något rör sig exteriört på objektivet.

  Läs hela testet här: Nikon AF-S 120-300/2,8E FL ED SR VR test

 • Fotohistoria: Lordox

  Leidolf hade en kamera för 127-film som de konstruerade om för att nu kunna använda 135-film.

  Leidolf grundades 1921 i Wetzlar i Tyskland av Rudolf Leidolf. I staden Wetzlar fanns flera företag som tillverkade fotografisk utrustning men ingen var mer känd än Leica. I alla fall så tillverkade Leidolf optik för mikroskop. Efter andra världskriget så fanns en stor efterfrågan av kameror och de gav sig in i kameratillverkning. Första kameran kom 1950 och den hette Leidox. Leidolf tillverkade en del enklare kameror fram till de lanserade Lordomat med mätsökare. De fanns med både fast eller utbytbar optik. Objektiven tillverkades av Enna-Werk i München. De slutade tillverka kameror 1962 men företaget som sådant fortsatte i annan form fram till 1990 när det togs över av Leica.

  1952 så lanserade Leidolf sin Lordox 24x36 och det var deras första småbildskamera, det vill säga som använde 135-film och hade negativstorleken 24x36. Slutaren var en Prontor-S som klarade 1/300s - 1s + B. Optiken på vårt exemplar är en Triplon 50/2,8. Som namnet antyder så är det en triplett. Lordox 24x36 fanns i flera versioner med olika objektiv och olika slutare men de hade samma modellnamn. Den fanns bland annat med en 50/3,8 med Vero-slutare, och en annan version hade en Lordon 50/2,8 optik. Designen påminner starkt om Lordox IIS som använde 127-film. Det var mycket lättare att bygga kameror för rullfilm som 127. Nu när de använde samma koncept men anpassade för 135-film så tillkom återspolningsratt samt spärr för återspolning och ett räkneverk.

  Värdet på en sådan här kamera ligger ungefär från 500kr till 1200kr. Vi betalade 115kr på en online-auktion. Just detta exemplar är en gång i tiden sålt av Sven Nilssons fotaffär i Falun som du kan se på en av bilderna. Sven Nilsson var en flitig filmare och var känd i Dalarna.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Live med Sony idag!

  Idag kommer vi sända live tillsammans med Sony. Det kommer vara ett webinar där vi går igenom hur du filmar med din Sony.

  Efter vår första livesändning med Sony "Tips och tricks med Sony A7 III" fick vi frågor om video så denna gång kommer vi gå igenom hur du filmar med din Sony samt svara på dina frågor. 

  Webinaret hålls av Sonys produktspecialist Dennis på svenska så är du intresserad av att veta hur du filmar med din Sony så titta på livesändningen och ställ frågor så kommer du garanterat att lära dig något!

  Datum: Onsdag, 20 maj
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Infonsdag: Bakgrunden

  Tänk på bakgrunden. Var medveten om den. Den kommer att absolut påverka intrycket av den bild du tar.

  Vi kan förenkla tankar kring bakgrunden till två frågor: 
  Finns det något direkt störande i bakgrunden?
  Hur skarp vill du att bakgrunden skall vara?

  Genom att flytta på dig i förhållande till motivet kan du välja bakgrund. Genom att välja brännvidd kan du välja hur långt bort du vill ha bakgrunden i förhållande till motivet. Vidvinkel drar ut avståndet till bakgrunden och tele trycker ihop bilden och gör att bakgrunden kommer närmare. Genom att välja bländare kan du välja hur skarp bakgrunden ska vara.

  Det viktiga är att du är medveten om bakgrunden och tar medvetna beslut hur du vill ha den. Bakgrunden påverkar bilden mer än vad många förstår. Till och med mobiltelefontillverkarna har förstått detta och många av deras mobiltelefoner kan ge en konstgjord oskarp bakgrund i deras kameror om man så önskar. Ofta kallas det porträttläge.

  Med bakgrundsoskärpa, bokeh, så kan man slå ut bakgrunden helt med stort tele och en stor bländaröppning. Ibland kanske man bara vill döva ner bakgrunden med lite mjukhet och då väljer man en passande bländare för det.

  Vi kan ta lite överkurs i detta för våra mer erfarna läsare. Du kan inte bara välja hur nära du vill ha bakgrunden eller hur suddig den ska vara, du kan också välja vilken look du vill ha på den. Olika objektiv har olika karaktärer. Vissa objektiv ger helt runda bokehbollar, andra ger mer kattögonlika. Vissa har krämig bokeh, andra en orolig. Vissa har ljusare kanter på sina bokehbollar. Asfäriska objektiv ger (tyvärr) ofta bokehbollar som ser ut som skuren lök. Vissa har så kallad virvelbokeh. Genom att ha koll på brännvidd, bländare och vilken typ av bokeh så kan du skapa bilder som är något utöver det vanliga. 

  Lycka till och ha kul!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Peak Design donerar över 2 miljoner!

  Peak Design började precis leverera deras efterlängtade stativ när Covid-19 krisen började bomma. Peak Design valde därför att skänka bort all förtjänst till CDC Foundation som arbetar för att minska smittan av Coronaviruset (Covid-19)

  Peak design jobbar stenhårt med att klimatkompensera genom att göra alla deras produkter klimatneutrala. De skänker även 1% av deras förtjänst till en organisation som heter "1% for the planet".

  Med säljstart av deras nya stativ berättade Peak Design att de 4 första dagarna kommer ALL förtjänst gå till stöd för de som kämpar mot Covid-19. Nu har Peak Design gjort ett pressmeddelande och berättat om hur många de sålde och hur mycket de donerar åt kampen mod Coronaviruset.

   

  Peak_Design_2.jpeg

  Som du ser på bilden från Peak Design har de donerat 218.150 dollar vilket blir 2 109 692kr i dagens valuta. Redan från första dagen vi började sälja Peak Design har vi gillat både deras produkter och deras företag, åtgärder som dessa gör oss bara ännu mer tacksamma för att kunna jobba med ett så härligt företag.

  Så vårt sortiment från Peak Design här >
  Peak Design Travel Tripod >

 • Nyhet: Capture One Pro för Nikon!

  Nyhet

  Nu presenterar Capture One tre nyheter!

  Den första och största nyheten för Capture One Pro är en ny uppdatering för programvaran, Capture One Pro 20.1. Denna uppdatering består av nya och förbättrade funktioner, uppdateringen går att ladda ned från och med nu. Vi har redan gått igenom vad som är nytt med denna uppdatering och du kan läsa om det här: Ny uppdatering till Capture One Pro

  Den andra nyheten är att Capture One Pro 20 är nu tillgänglig som en separat version till Nikon, precis som Sony och Fujifilm redan har. Har du en Nikon så kan du alltså köpa fulla versionen av Capture One Pro 20 som endast kan användas med din Nikon till ett mycket bättre pris. Du hittar den här: Capture One Pro 20 för Nikon

  Den tredje och sista nyheten är att Capture One uppdaterar deras logga med ny design för alla versioner. En ny snygg design som känns mer modern och visar att Capture One är på väg framåt!

  nyhet_captureone_logo.png

  Köp Capture One idag:
  Capture One Pro 20
  Capture One Pro 20 för Nikon
  Capture One Pro 20 för Sony
  Capture One Pro 20 för fujifilm

 • Drönarsöndag: Pippi

  Jag har nog fått lite pippi på kyrktuppar. Vet inte varför. Det är som fascinerande att få se dem på nära håll. Denna tupp sitter på Hörnefors kyrka.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Ödehus (2 av 4)

  Ödehus är både spännande och sorgliga samtidigt. Spännande att fundera vem som kan ha bott där, vilken glädje eller vilken sorg som kan ha förekommit inom dess väggar. Vad kan de ha försörjt sig på? Vissa ödehus ligger väldigt vackert till, medan andra ligger långt ute i obygden. Det är sorgligt att se ödehus för att de var en gång säkert väldigt vackra men är nu förfallna, övergivna och bortglömda. Men de blir intressanta motiv. Denna bild borde ha titeln: Välkommen in!. Det ser tämligen spöklikt ut.

  Nu i vår så har jag sett många ödehus efter de vägar som vi har färdats. Jag har valt ut fyra bilder som jag vill visa. Jag vet att det är många andra som gillar ödehus. En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar dem då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 110/2,0 R LM WR, 1/320s, f/2,0 och ISO 200. Bilden är redigerad.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Nästa lördag kommer bild 3.

  /Thomas

 • Profoto Stories - Drömlika porträtt i Marrakech

  De svenska systrarna Mira & Thilda återvänder till Marrakech för att skapa de drömlika porträtt de alltid föreställt sig men inte kunnat åstadkomma tidigare när de bara använde det naturliga solljuset. Nu reser de tillbaka, utrustade med en Profoto Connect och två Profoto A1, för att slutföra uppdraget.

  Det finns en romantisk och drömlik känsla i bilderna som systrarna Mira och Thilda Berglind skapar. Det gäller oavsett om de visar naturens sprakande färger under olika årstider, arabiska marknader fyllda av tyger och textilier eller fantastiska, svepande landskap brända till gyllene nyanser av solens obevekliga strålar. Varhelst deras resor tar dem finns det alltid en känsla av mystik, äventyr och förtrollning i bilderna – som visar att platsen är något utöver det vanliga.

  Läs hela artikeln här: Mira & Thilda skapar drömlika porträtt i Marrakech med Profoto Connect och A1

 • Fotohistoria: Etareta

  Detta är en tämligen ovanlig kamera och de alla flesta som läser detta inlägg kommer inte att ha hört talas om Etareta förrän nu. Made in Czechoslovakia. Eta låg i Praha, Prag, och införlivades 1946 med statliga Meopta. Denna modell tillverkades från 1946 till 1955. Etareta har ett utfällbart Eta Praha Etar III 50/3,5 objektiv. Slutaren klarar 1/200 - 1/10s + T + B. Kameran är till stora delar byggd i aluminium.

  För er som är riktigt intresserade av gamla kameror så kommer här onödigt detaljerad information: Det fanns två versioner av kameran och fem versioner av optiken. Kameran hade samma namn, den enda synliga skillnaden var att de senare versionerna hade klädda rattar på kameran ovansida. Objektivet fanns som Etar , Etar I, Etar II, Etar III and Etar IV. Alla hade samma ljusstyrka men förmodligen så måste det ha funnits någon optisk skillnad då de hade olika benämningar.

  1933 grundades Optotechnica i Přerov i dåvarande Tjeckoslovakien. De byggde förstoringsapparater samt objektiv. De tillverkade sin första kamera 1939, Flexette, en 6x6 tvåögd spegelreflexkamera. Under andra världskriget så tillverkade de optisk utrustning åt den tyska militären. Då bland annat avståndsmätare, kikare, kikarsikten och periskop.

  1946 så förstatligades Optotechnica i det nu kommunistiska Tjeckoslovakien. Samtidigt så ändrades namnet till Meopta. Efter kommiunismens fall så privatiserades Meopta igen 1992. 

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Fujifilm X-T4

  Test

  Fujifilm släppte en ny, rejält uppgraderad modell i sin ständigt lika populära X-T-serie. X-T4 är exteriört mycket snarlik föregångaren X-T3, synliga skillnader är framförallt att man bytt plats på ett par knappar på baksidan och att det tidigare reglaget för ljusmätningen hos X-T4 istället för fungerar som omkopplare mellan stillbilds- och videoläge.

  Mats skriver: Fujifilm X-T4 är gjord även för professionella användare som ställer höga krav på väderskydd och robust konstruktion. Kameran är givetvivädertät och med ett chassi av metall. Inbyggd bildstabilisering är i mitt tycke den mest intressanta nykomlingen i X-T4, och som klarar av att kompensera för upp till 6,5 steg längre slutartider än normalt. Funktionsmässigt har X-T4 blivit bättre anpassad för video än tidigare Fujikamerormed t ex fler separerade funktioner för stillbilder och video i menyn, samt ett utanpåliggande still/movie-reglage.

  Läs hela testet här: Fujifilm X-T4 kamerahus

 • Infonsdag: Stativ

  Detta är ett mer kontroversiellt ämne än det egentligen borde vara. Det finns två starka åsiktsgrupper inom fotografering. De som tycker att stativ är ett måste. Alltid. Att inte använda stativ är en dödssynd. Den andra gruppen anser att stativ är ett stort hinder i deras kreativitet. Vi ska vara sansade och sakliga och hjälpa dig att hitta din nivå av stativanvändning.

  Om vi börjar med att svara på frågan: Behöver du ett stativ? Svaret är: Ja!

  Det är så att i många situationer så får du bättre skärpa om du använder stativ, samtidigt som många gånger så hindrar stativet dig från att ta en bättre bild för att du hinner inte ta lika många vinklar och du hinner inte reagera lika snabbt. Med modern bildstabilisering och moderna kameror som klarar allt högre ISO så är det inte lika nödvändigt att använda stativ idag som det var förr.

  Vårt råd till dig är att använda stativ så ofta som du kan utan att det hindrar dig från att vilja ta med dig kameran eller att det hindrar dig från att vara kreativ fullt ut, t ex vid rörlig porträttfotografering. Var gränsen går känner du själv. 

  Det finns ett bra mellanting och det är enbensstativ. Det får bort mycket skakningar och ger ändå en bra rörlighet. Väger inte mycket att ta med sig heller. Det funkar mycket bra i de situationer du egentligen borde kanske använda stativ men då ett vanligt stativ känns för besvärligt att ta med sig eller för besvärligt för att använda.

  Vid långtidsexponering eller riktigt långa telen har du inte så mycket val. Där måste du använda ett stabilt stativ.

  En fråga som också brukar dyka upp vid val stativ och det är vilket stativhuvud du bör ha. Vårt generella råd är att för vanlig fotografering så är en kulled det bästa valet. För video, ett videohuvud, och för långa telen så rekommenderar vi ett gimbalhuvud.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Stilar - Magi med ett klick

  På Instagram använder du filter för att ge dina bilder ett visst utseende - i andra bildredigeringsprogramvaror är de kända som förinställningar. I Capture One kallar vi dem Stilar - Utseenden som direkt förvandlar bildelement som ljusstyrka och kontrast på olika sätt. Välj helt enkelt en bild, använd en stil som passar din vision, exportera och voila.

 • Live - Lär dig fotografera med filter

  Foto Magica och fotografen Mattias Sjölund pratar om filter och landskapsfoto live på vår Youtubekanal.

  Vilka filter bör du som är intresserad av landskapsfoto ha i din väska och vad gör de oika filtren? Detta är en grundläggande genomgång för dig med intresse av landskapsfoto. Livesändningen hålls av Mattias Sjölund som samarbetar med Nisi vilket kommer vara de filter han pratar om. 

  Datum: Torsdag, 14 maj
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Ny uppdatering till Capture One Pro 20

  Inom kort kommer det en uppdatering till ditt Capture One Pro 20 som förbättrar lagningspenseln och kloningspenseln för bättre resultat.

  Den nya uppdateringen för lagningspenseln gör verktyget betydligt snabbare att jobba och samtidigt med väldigt hög precision. I nuvarande version behöver man ta flera steg för att använda detta verktyg, du behöver skapa ett nytt "lagnings lager", välja lagningsverktyget, manuellt välja område informationen ska tas från och sedan välja vart den ska "laga" bilden. Du måste även göra ett nytt lager om du vill göra samma sak på ett nytt område. I den nya uppdateringen behöver du endast välja lagningsverktyget så skapas ett lager automatiskt. Du behöver även endast trycka vart du vill "laga" så tänker programmet ut automatiskt vart informationen ska tas ifrån, och det fungerar mycket bra!

  Denna uppdatering visades live för första gången av Capture One med Alexander Flemming och David Grover, du kan se videon här >

  Uppdateringen förväntas släppas under maj månad och är självklart kostnadsfri för alla som äger Caputue One Pro

  Du kan köpa Capture One 20 Pro hos oss här >

 • Drönarsöndag: Trippel

  En lada som har en utbyggnad, som har en utbyggnad. Tripp, trapp, trull. Ser lite roligt ut och med en drönare så kan man få denna bild och denna vinkel. Finns inget sätt här som man kan få lika bra bild tagen från marken.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ödehus (1 av 4)

  Ödehus är både spännande och sorgliga samtidigt. Spännande att fundera vem som kan ha bott där, vilken glädje eller vilken sorg som kan ha förekommit inom dess väggar. Vad kan de ha försörjt sig på? Vissa ödehus ligger väldigt vackert till, medan andra ligger långt ute i obygden. Det är sorgligt att se ödehus för att de var en gång säkert väldigt vackra men är nu förfallna, övergivna och bortglömda. Men de blir intressanta motiv.

  Nu i vår så har jag sett många ödehus efter de vägar som vi har färdats. Jag har valt ut fyra bilder som jag vill visa. Jag vet att det är många andra som gillar ödehus. En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar dem då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 48mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Nästa lördag kommer bild 2.

  /Thomas

 • Peter Neill - Bilden och artisten är allt

  I musikbranschen är ditt utseende och hur du låter lika viktigt. Peter Neill avslöjar hur han använder sina Sony-kameror och objektiv för att få bilder som musiker vill ha.

  Det är ingen slump att en av de mest glamorösa typerna av fotografering, musikfotografering, också är även en av de svåraste att komma in på. Med hårt arbete och beslutsamhet har Peter Neill blivit en av de mest eftertraktade musikfotograferna i branschen. Det är hans sätt att fotografera artister live som gjort att han fått jobba med några av världens största artister, till exempel The Script, Rick Astley, Will.I.am och Justin Timberlake. 

  Läs hela artikeln här: Peter Neill - Bilden och artisten är allt

 • Uppdatera din GoPro Max!

  Nu kan du uppdatera din GoPro Max för att få ut ännu mer ur kameran och göra ännu bättre 360-film.

  Nytt i denna version är att du kan filma i 3K 60fps som ger stor möjlighet till att göra olika typer av videoklipp inklusive 2x slowmotion som passar perfekt till snabba actionklipp som sport och annat. Nu är också Time Lapse i både foto och video tillgängligt i 360-läget vilket gör det möjligt att skapa unika time lapse som tidigare inte varit möjligt. 

  Ladda ned uppdateringen och testa dessa nya funktioner idag, du uppdaterar din GoPro Max genom GoPros app.

  Se vårt sortiment: GoPro

 • Turnering: Vilken analog kamera är din favorit?

  Nu börjar vi vår första turnering på Facebook. Rösta fram din favorit genom att reagera på inlägget med antingen "Hjärta" eller "wow".

  Var med och rösta i turneringen här >

  Nya rundor publiceras varannan dag tills en vinnare är krönad. Saknas din favorit? Någon speciell turnering du vill se i framtiden? Kommentera det på Facebook så tar vi med dina tankar till nästa turnering!

  Se vårt analoga sortiment här >

 • Fotohistoria: Nikon F5

  Idag tittar vi på tämligen sen fotohistoria och går inte längre bak i tiden än 1996 denna gång. Vi ska möta den sista helt professionella analoga kameran.

  Nikon F5 tillverkades från 1996 fram till 2004 när den ersattes av Nikon F6. Men borde inte då Nikon F6 räknas som den sista professionella analoga kameran från Nikon? Njae. F6 var nog mer designad för avancerade amatörer. Nikon F6 var långsammare och klenare än sina helt professionella föregångare. Nikon grundade sina professionella digitalkameror på F5 och inte på F6 vilket annars hade varit det självklara valet. D1 fram till nuvarande D5 har mycket gemensamt i sin design med F5.

  Om jag får komma med en personlig kommentar så har jag ägt och fotograferat med i stort sett alla Nikon-kameror utom F5. Då kommer direkt frågan om varför det. Min första Nikon-kamera var en Nikon F3 som jag verkligen älskade. Under den tiden så hade jag alla möjliga andra Nikon-modeller som andrakamera, inklusive både Nikon F och F2. När Nikon F4 kom så gick jag över till den men när F5 kom så var den så stor, tung och dyr att jag lämnade Nikon då. Sedan dess har jag haft många digitala Nikon-modeller, bland annat D3 och D4. F5 var det perfekta verktyget för sport och tidningsfotografer, något som jag inte var.

  Nikon F5 hade för sin tid en mycket snabb och exakt autofokus, och om du anväder en F5 idag så kommer du inte alls klaga mycket på fokuseringen. F5 klarade 8 bilder per sekund och trots hastigheten, och att den ska förflytta en spegel, och styra slutaren, och dra fram filmen så var den nästan vibrationsfri. Nikon lyckades verkligen dämpa all mekanik på ett imponerande sätt. Slutaren kunde diagnostisera sig själv och även justera sig själv. Ljusmätningen var en 3D color Matrix mätning med 1005 punkter.

  Precis som Nikon F3 och F4 så var F5 designad av Giorgetto Giugiaro. Greppet på F5 är fantastiskt bra. F5 drevs av 8 AA-batterier eller ett Ni-MH batteripack. Sökaren visade 100% av bilden och var utbytbar. Slutaren klarade 1/8000s - 30s + B och hade en synk på 1/300s. Kuriosa är att Kodak byggde en digital version av F5 som Kodak DCS700-serien. Första hade hela 2 MP och senare versioner 6 MP. Värdet på en Nikon F5 ligger från 2000kr upp till 3500kr beroende på skick.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Lär dig filma med din Sony

  På onsdag den 20e maj kommer vi sända live tillsammans med Sony. Det kommer vara ett webinar där vi går igenom hur du filmar med din Sony.

  Efter vår första livesändning med Sony "Tips och tricks med Sony A7 III" fick vi frågor om video så denna gång kommer vi gå igenom hur du filmar med din Sony samt svara på dina frågor. 

  Webinaret hålls av Sonys produktspecialist Dennis på svenska så är du intresserad av att veta hur du filmar med din Sony så titta på livesändningen och ställ frågor så kommer du garanterat att lära dig något!

  Datum: Onsdag, 20 maj
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Infonsdag: Utfrätt

  Med utfrätt så menar vi när något i bilden är helt vitt, det finns ingen information alls där. I normala fall så är detta inte önskvärt, och problemet beror på att bilden är helt överexponerad i det området. Vi har tidigare berättat om histogram och det kan hjälpa dig att undvika utfrätning i bilden.

  Problemet med utfrätning är betydligt större med jpg-bilder och vid mindre sensorer. Har du fotograferat i RAW så kan man oftast hämta igen information i högdagrarna såvida inte bilden är alldeles för överexponerad. Nu är det egentligen inte själva sensorstorleken som är det tekniska problemet, men i slutänden så blir det så ändå. Nu ska vi inte djupdyka i tekniken med pixeltäthet och dynamik utan bara konstatera att generellt så har större sensorer ett bättre dynamiskt omfång. För ordningens skull så måste vi nämna att det finns så kallad High Key fotografering där man medvetet överexponerar, men det är en annan historia för en annan gång.

  Kamerorna i mobiltelefoner med deras pyttesmå sensorer har en mycket bra lösning på dynamsikt omfång. De hanterar (raw-) bilden med intern mjukvara som balanserar upp exponeringen i bilden automatiskt, typ smart HDR och du får en klart bättre exponerad bild. Bilden du ser här ovanför är tagen med iPhone 11 Pro och utan en smart HDR så hade de ljusa delarna varit helt utfrätta.

  Det är generellt bättre att underexponera lite för att inte riskera att fräta ut högdagrarna. Du får dock mycket brus i de underexponerade delarna. Optimalt är att exponera så korrekt som möjligt. Där har du som sagt histogrammet som hjälp. Om du mättar sensorn maximalt så får du ett lägre signal-brus-förhållande.

  Så för att sammanfatta tydligt:

  Kör RAW
  Exponera så rätt som möjligt och hellre lite under än över.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Canon RF 24-105/4-7,1 IS STM

  Test

  Ny prisvärd normalzoom för RF-systemet. Jämfört med storebror 24-105/4 L är detta en mer kompakt optik med variabel ljusstyrka, STM-motor istället för USM och ett pris som passar många användare bättre.

  Mats skriver: Canon har försett RF 24-105 STM med ett nytt närbildsläge som man kallar "Center Focus Macro". Det medger en närgräns på korta 13 cm och en avbildningsskala på upp till 1:2,5, vid 24 mm brännvidd. Resultatet ger en skarp central del av bilden, som sedan mjukt tonar ut i oskärpa ut mot kanterna av bilden. I mitten av bilden är skärpan bra redan på största bländaröppning genom hela zoomomfånget. På brännvidder från ca 27mm och längre är det i nedbländat läge runt f/11 skarpt till större del av bilden.

  Läs hela testet och se testbilderna här: Canon RF 24-105/4-7,1 IS STM

 • Tävlingen är avslutad!

  Tack för alla bidrag, tävlingen är nu avslutad och juryn börjar redan nu gå igenom alla bidrag för att kora vinnare som presenteras 29 maj.

  Den här bilden är inskickad av Ante Skaulu och är en bild som vi fastnat för. Hur det går för den och alla andra bidrag får ni se när vinnarna är korade!

  Vinnare meddelas via e-post!

  Läs om avslutad tävling här >

 • Profoto Stories - Be free to create

  Audrey Woulard upptäcker hur lätt det är att arbeta med Profotos vackra och naturliga blixtljus med sändaren Profoto Connect bland de ständigt skiftande ljusförhållandena i Barcelona.

  Audrey Woulard, som bor och arbetar i Chicago i Illinois, är känd för sina porträtt av tonåringar och unga vuxna, vanligen med hemstaden som bakgrund. Audrey är van att fotografera med enbart det naturliga omgivande dagsljuset, som hon använder på ett skickligt sätt för att skapa sina stämningsfulla bilder. Samtidigt som dagsljuset är vackert, kan det dock även leda till en hel del frustration.

  Läs artikeln här: Be free to create

 • Drönarsöndag: Chokladsurfning

  På lördagar så åker jag och frun ofta ut på äventyr. Ibland har vi ett specifikt mål. Andra gånger så hamnar vi någonstans. Denna gång tänkte vi besöka en havsstrand på lite närmare håll än de vi normalt åker till. Det var fullt med folk på den första stranden så vi åkte vidare till nästa, men där var det också mycket folk. På den tredje var det helt folktomt, det är en lite "hemlig" strand som inte många känner till. Vi tog en fjärde strand innan vi åkte hem och där var det några killar som kitesurfade. Det blåste rejält och det var bara någon enstaka plusgrad. Jag pratade lite med dem och funderade om jag kunde ta lite bilder med drönaren och det fick jag gärna.

  Jag måste verkligen berömma DJI Mavic 2 Pro för dess tillförlitlighet. Behövde självklart köra den i sportläge för att kunna hänga med kitesurfarna. Men inga konstigheter alls. Den varnade för starka vindar, så det var lite på egen risk att flyga i så hård vind men drönaren uppförde den sig exemplariskt.

  Deras linor var 27m och de hoppar som högst 11m så jag la mig på 50-60m höjd för att inte krocka med någon skärm. Det var oerhört kul att ta dessa bilder. Jag har aldrig gjort något liknande. De gillade bilderna och jag fick intressanta bilder att kunna visa här. Alla nöjda. Just den här bilden såg så rolig ut när surfaren närmar sig kanten för djupare vatten. Det blev då två helt olika bruntoner med en distinkt gräns. Bottenviken bjuder inte på klart vatten tyvärr. Det är humusämnen som ger den bruna färgen i vattnet.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Röksvamp

  Jag har experimenterat med att fotografera rök igen. Röken kommer från rökelse. Denna gång körde jag med overall och gasmask då rökelselukten inte är så trevlig i ett litet slutet rum. Jag använder en vanlig blixt som ljuskälla. Jag har också en liten lampa som lyser tillräckligt att jag kan se röken.

 • Gatufoto i ett tomt stockholm

  Just nu är gatorna tomma och de flesta sitter hemma, Miska Saariko var ute på Stockholms gator precis när alla blev uppmanade att stanna hemma och lyckades fånga bilder som normalt inte går att ta på grund av folkskaror.

  T-Centralen.jpg

  Nuvarande pandemi är inte postiv på något sätt men för fotografer är detta rena drömmen, inga personer som går framför en precis när man tar bilden, inga vagnar, barn, ballonger eller något som inte passar in i bilden utan du har en ren och öppen yta som du kan komponera precis som du vill. 

  Kungstradgarden.jpg

  Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det finns så mycket du kan fota i ditt eget hem eller på gården. Håll dig frisk!

  Läs också: Naturfoto runt knuten

 • Fotosidan Live - 8 maj

  Nu på fredag, 8 maj kommer vi att tillsammans med Fotosidan livesända ett event för dig som vill få lite koll på vårens produkter. Representanter från Eizo, Fujifilm, Nikon, Olympus och Sony medverkar och svarar på frågor.

  Våren är här och sommaren kommer snart, vilken stor glädje dessa dagar! Vi ser framför oss en sommar med mycket tid att utvecklas inom foto och film och att hitta ännu fler sunda och upplyftande hobbies. Därför blev vi extra glada över Fotosidans inbjudan att vara deras mediapartner vid Fotosidan Live som sänds nästa fredag den 8 maj. Fokuset kommer att vara att ge dig inspiration och information om nyheterna i branschen. 

  Vi ser verkligen fram emot att få interagera lite mer med dig och vi har flera leverantörer som kommer att stå redo att berätta mer och svara på dina och våra frågor. Titta in på Fotosidan redan nu och ställ dina frågor.

  Johannes Holmlund som du träffar i våra Youtubevideos kommer att vara moderator och tillsammans med Sara Arnald, tekniktestare för Fotosidan och fotograf och samt Martin Agfors teknisk redaktör på Fotosidan guida dig genom dagen.

  Fotosidan Live den 8 maj direktsänds mellan kl 9:00 - 14:30. Läs mer här.

  Varmt välkommen!

   

 • Signal Corps U.S. Army Camera PH 324

  Detta är en av mina absoluta favoriter av alla tusentals kameror vi har i vårt museum. Den är riktigt cool. Och sällsynt.

  För oss som är födda i fredstid är det svårt att förstå hur det egentligen var under andra världskriiget. Jag är glad och tacksam att jag inte vet, det är en stor välsignelse att fått leva hela livet i fredstid. I lumpen fick man lite mer förståelse men det är ändå inte på riktigt med verklig rädsla och verklig ångest. Som sagt inget jag vill uppleva alls. När du ser bilden här ovanför hur de ska destruera kameran om det blev nödvändigt så inser man snabbt hur allvarlig och brutal den tiden i vår historia var. Låt oss aldrig glömma och låt oss aldrig göra samma misstag.

  Jag kan inte låta bli att fundera över vilka öden som denna kamera dokumenterat. Den överlevde kriget och via många omvägar till slut hamnat i vårt museum. Den kanske bara användes av reservare i USA som fotade lottor på mässen eller också kanske den dokumenterade tyskarnas fruktansvärda krigsbrott. Det ska eventuellt gå att kunna spåra användare och användning via kamerans ordinace number och serial number men jag har inte hittat något sätt. Om någon av er vet så maila oss gärna på blogg@cyberphoto.se.

  Detta är en Kodak 35, tillverkad för Signal Corps U.S. Army. Den militära beteckningen är PH-324. Den är i olivgönt utförande men den fanns även i svart. Den har ett Kodak Anastigmat 51mm f/4,5 objektiv. Ord. No. 29461 Phila-44-54, Ser 3741. Kameran är tillverkad 1941-1943. 

  Slutaren är en Kodak No 1 Diomatic som klarar 1/150s - 1/25s + B + T. Diomatic-slutaren kom inte för civil användning förrän senare. Kameran är byggd som en stridsvagn och känns mycket gedigen. Intressant att kamerans två rattar är märkta med "Wind" och "Rewind". Inget utrymme för misstag.

  Du kan se 15 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Sista chansen!

  Idag är sista dagen att vara med i pågående tävling med temat "Hemma" och det är fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser till ett värde av ca 18.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är "Hemma" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bred samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Förstapris: Nikon Z50 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR​
  Andrapris: Sirui Kolfiberstativ N-1205X + K-10X kulled

  Tredjepris: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Tävlingsperiod 27 mars - 30 april 2020.

  Notera att bidrag som kommer in efter 2020-04-30 kl 23:59 är ej giltiga!

 • Test: Nikon Nikkor Z 20/1,8 S

  Test

  Nikon Nikkor Z 20/1,8 S är den just nu mest vidvinkliga fasta brännvidden i Nikons Z-system, som hamnar under redan befintliga Z 35/1,8 och Z 24/1,8. Nu kan du läsa testen och se våra testbilder!

  Mats skriver: Objektivet innehåller 3 st linselement i lågspridande ED-glas för att reducera graden av kromatisk aberration, samtidigt som det ger högre skärpa och bättre färgåtergivning ända ut i bildens kanter. Niobladig bländare med avrundade lameller, tillsammans med den fina ljusstyrkan, möjliggör en mjukare teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh). På största bländaröppning och ner till f/4 är skärpan mycket bra i mitten och till stor del av bilden. För skärpans skull är det heller inte lönt att blända ner mer än till f/5,6 eftersom det ger bäst skärpa över hela bilden.

  Läs hela testet och se alla testbilder här: Nikon Nikkor Z 20/1,8 S test

 • Infonsdag: Fast optik

  Vad är det fördelar eller nackdelar med en optik som har fast brännvidd till skillnad från en som har variabel brännvidd?

  Varför använder en del fotografer oftast fast optik medan andra fotografer nästan bara använder zoomoptik? Vi reder ut begreppen åt dig.

  Beroende på vad du fotograferar och vad du prioriterar i bilden så avgör det det ditt val av optik. Inte bara vilken brännvidd utan också vilken typ av optik, zoom eller fast. Sportfotografer använder ofta zoomoptik då motiven kan variera i avstånd och detta ganska snabbt. Där är en zoomoptik det absolut mest praktiska valet. Den stora fördelen med zoomoptik är ju självklart att du har en massa brännvidder i en och samma optik. Praktiskt. Men det kommer till en kostnad, och då inte bara i pengar utan i ljusstyrka, storlek, vikt och ofta i bildkvalitet. 

  Generellt kan man säga att en fast optik oftast är ljusstarkare, skarpare, har finare bokeh och är kompaktare. Ska vi direkt gå in på överkurs så har ofta fasta objektiv en bättre tonalitet, dvs de kan återge fler nyanser i ett motiv. Detta tack vare att de har färre linselement än en zoom.

  Till dig som är nybörjare och som troligen har en 18-55/4-5,6 optik, möjligtvis också en 55-200/4-5,6, till dig så rekommenderar vi att prova en 50/1,8. Det är en bra och prisvärd början på en helt ny typ av fotografering. 

  Till dig som är en mer avancerad hobbyfotograf, du har troligen en 24-70/2,8 och en 70-200/2,8, där rekommenderar vi att prova 85/1,8 eller ännu hellre en 85/1,4.

  Till dig som är professionell fotograf så kan du allt detta redan, och du har säkert de flesta objektiv som du behöver. Fotograferar du mycket porträtt så finns det en optik som vi vill rekommendera och det är en 135/1,8 alt 135/2. Just den optiken är magisk för porträtt.

  Generella för och nackdelar. En bra zoom är självklart bättre än en dålig fast optik. 

  Zoomoptik
  + Användarvänlig
  + Många objektiv i ett
  ​- Ljusstyrkan
  - Skärpan
  - Bokehn
  - Storleken
  - Vikten

  Fast optik
  + Ljusstyrkan
  + Skärpan
  + Bokehn
  + Storleken
  + Vikten
  - Fast brännvidd

  Så ska du köpa en fast optik eller en zoomoptik? Svaret är ja. De kan inte helt ersätta varandra utan ofta vill man ha tillgång till båda beroende på vad man ska fotografera. Sport och resor = zoom. Macro, porträtt, low light och bokeh = fast brännvidd.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nyhet: DJI Mavic Air 2

  Nyhet

  Nu lanserar DJI en ny drönare, Mavic Air 2. En uppdatering på den mycket populära och kompakta Mavic Air som snabbt blev populär när den lanserades tack vare hög prestanda ur ett mycket kompakt format.

  Denna nya Mavic Air 2 får en hel del uppdateringar som en ny kamera, längre flygtid, sensorer för säkrare flygning och mycket mer. I denna nya drönare sitter det en kamera med 1/2" sensor som klarar av att ta 48MP foton och filma i 4K/60P vilket är ett trevligt kliv upp från tidigare modell. Den klarar även av att fota, filma och ta panorama i HDR. 

  Första versionen hade endast en flygtid på ca 21 minuter, Mavic Air 2 har nästan fördubblat flygtiden till 34 minuter. Drönaren har fått nya och förbättrade säkerhetsfunktioner för att du ska kunna flyga säkrare men känner du dig redan säker med drönaren så har den nu fått ett sportläge vilket klarar av att flyga i upp till 68 km/h, alla säkerhetsfunktioner är avstängda i sportläget.

  Mavic Air 2 har fått en nydesignad fjärrkontroll som har bättre batteri med upp till 240 minuter flygning, ett skönare och mer ergonomiskt grepp samt ett nytt fäste för telefonen som är snabbare och lättare att använda.

  Första leverans beräknas till mitten av maj!

  Läs mer och beställ redan nu: DJI Mavic Air 2

 • Live redigering med Capture One!

  På Torsdag sänder vi live tillsammans med Capture One där vi kommer redigera bilder och gå djupare i funktioner och hur du använder programmet!

  Om du är intresserad att göra mer med dina bilder, för att få ut det mesta ur din kamera så är detta ett perfekt tillfälle för dig! På Torsdag den 30/4 klockan 15:00 anordnar vi ett kostnadsfritt webinar där vi redigerar bilder live i Capture One Pro

  Webbinariet kommer att livesändas på Engelska av María López på Capture One, direkt på vår YouTube-kanal. Chatten kommer att vara igång, med oss på plats, så att du när som helst kan ställa frågor och få svar direkt.

  Datum: Torsdag, 30 april
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Engelska

  Se livesändningen här: Live redigering med Capture One Pro

  Vi har 25% rabatt på alla Capture One Pro >>

 • Test: Fujifilm X100V

  Test

  Fujifilm X100V är en tydlig uppgradering jämfört med föregångaren X100F. Man har förbättrat i stort sett varje huvuddel av kameran och förändringarna är ganska påtagliga i många fall. I korthet har man förbättrat bland annat bildsensor, objektiv, sökare, skärm, seriebildtagning, filmfunktion, ISO-område och batteritid.

  Mats skriver: Fujifilm X100V känns precis som sina äldre syskon mycket gediget byggd med bra känsla i de flesta knappar och vred. Skärmen har i X100V blivit vikbar uppåt/neråt och även fått touch-funktion. Bildkvaliteten är av samma höga klass som hos deras systemkameror med 26MP-sensor med riktigt fin färghantering och låga brusnivåer på höga ISO. Jämfört med föregående X100-modeller så har denna version fått en uppgraderad optik som ger bättre skärpa på framförallt största bländaröppning, i nedbländat läge märks inga större skillnader. Även sensorn och processorn är uppgraderade till Fujis senaste modell.

  Läs hela testet här: Fujifilm X100V

 • X-files: C-117

  Norrsken och flygplan. Jag gillar båda. Jag har tagit båda bilderna själv som bildar denna bild. Inte tagna varken på samma plats eller vid samma tid. Blev coolt.

  Lite mer detaljerat så är bilden flygplanet taget på Island mitt på dagen. Självklart i raw så det var lätt att göra den till nattblid bara genom att ändra exponering och färgtemperatur. Den andra bilden är tagen i Djäkneböle strax utanför Umeå. Nu var det en irriterande måne där men den var bra för detta projekt, då planet har solblänk på sig och det blev nu till "månblänk" i stället. Eftersom planet ligger på en stenöken så var det extremt lätt att lägga ihop bilderna. Det värsta är om det finns träd med blad, det är ett elände såna här gånger. Denna bild har jag dessutom använt Instagrams Lux-funktion på vilket gav den lite extra tryck.

  Fotografering är en konstart. Om du tar en enda bild, eller om du tar hundra bilder för att få en bra bild, eller om du bygger en bild av hundra bilder så är det helt okej. I det senare fallet så bör du tala om att det är flera bilder satt ihop till en.

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Kap Verde före världskrisen

  Det var inte länge sedan vår värld vändes upp och ned, det som kändes självklart för någon månad sedan känns nu långt borta och tiden har på ett märkligt sätt saktats ned. Trots vår förändrade tillvaro med många utmaningar finns det nu en ny enkelhet i vardagslivet, att ta bort eller begränsa föder kreativitet och får i regel människans fokus att skärpas. Det ger oss möjlighet att dyka djupare och upptäcka mer eftersom vi tvingas sortera bort en del av bakgrundsbruset som annars finns i våra liv.

  Albin_Xpan_KapVerde-18.jpg

  Inom fotokonsten är detta något jag starkt förespråkar. Att begränsa sig. Min sambo är nog en av de första som påpekar att detta i mångt om mycket stannar just i ett verbalt förespråkande.

  Ett tips här är att i så stor utsträckning som möjligt hålla sig till kameror av svart modell och tydlig men bestämt hävda att: “ja det här är samma som jag alltid haft… älskling”. Den kärleksfulla avslutningen är mycket viktig för att sedan snabbt kunna skifta fokus och byta samtalsämne. 

  Men mellan varven lyckas jag dock begränsa mig och generellt kommer jag då hem med vad jag anser vara de bästa bilderna. 

  Just innan världen vändes upp och ned var jag och min sambo på semesterresa till Kap Verde utanför Afrikas kust. En liten ögrupp som frekvent beskrivs som ett semesterparadis, vi landade på ön Sal som kort kan visualiseras som en mix mellan Cuba och planeten Mars. 

  Albin_Xpan_KapVerde-3.jpg

  Likt planeten har ön i princip helt befriats från växtlighet och dessutom saknas den smått livsviktiga tillgången på sötvatten. 

  Överallt syntes spåren av en ekonomisk bubbla som spruckit, halvfärdiga projekt och en gång lyxiga resorter som börjat naggas i kanterna. Men trots det fanns en värme på hela ön och som på så många andra mindre ögrupper var tid ett flytande fenomen ingen direkt nödgat förhöll sig till. 

  Då min kära sambo belönades med en ordentlig förkylning under själva färden till ön blev hela semestern väldigt stillsam, få äventyr till obskyra platser för att bevittna solnedgången och ännu färre soluppgångar. Nått hon gärna annars följer med på när jag förklarar min vision för en bild. Istället blev det lagom raska promenader genom olika områden på ön, matlagning och allmänt så som en semester kanske spenderas när man inte är fototokig och snarare vill koppla av. I början kände jag mig smått frustrerad över begränsningen men sedan vände det, jag lämnade den mesta kamerautrustningen hemma (på hotellrummet) och fyllde i stället fickan men analog film och slängde min x-pan kamera över axeln. Så med en kamera, ett objektiv och i regel en filmtyp utforskade jag denna ö. Här är bilder från de två första rullarna som framkallats, totalt blev det 4 rullar färg (Kodak Portra 400) och två svartvita (ilford HP5). Att framkalla, katalogisera och digitalisera är förövrigt en perfekt sysselsättningar såhär i tider av social distansering. 

  Albin_Xpan_KapVerde-7.jpg“Hey broder! Take my picture”

  Öns många små samhällen sprakade av färg och bostäder lät sig sällan begränsas inom fyra väggar tack vare den behaglig temperaturen. Vad vi kunde förstå regnar det bara en handfull gånger per år på denna plats och behovet av snöröjning eller vinterdäck är obefintligt. Hundar löpte fritt längs kullerstensgatorna och hälsade glatt på alla förbipasserande i hopp om att få en bit mat. Sandstränderna ockuperades växelvis av soltörstande turister och unga hippa kite-surfare med oklanderligt hårsvall och en äventyrslust glimmande i ögonen. 

  Albin_Xpan_KapVerde-17.jpg

  Hasselblad Xpan har idag nått en smått kultstatus bland fotografer och priset på kameran har skenat iväg senaste åren. I grund och botten är det en Fuji produkt som fått bära Hasselblad logotypen, kameran tar panoramabilder på vanlig 35mm film vilket resulterar i negativ som mäter 24x65mm. För den som är mer intresserad av kamerans historia har Thomas gjort ett inlägg tidigare i bloggen som man kan läsa här: Hasselblad Xpan på bilden i inlägget ser ni faktisk mitt egna exemplar med alla sina små skönhetsbortfall. 

  Albin_Xpan_KapVerde-16.jpg“Öborna är inte rädda för att tänka bredare än falu rödfärg”

  Det annorlunda formatet och de faktum att kameran är analog förändrar för mig den fotografiska processen radikalt. Utmaningen att hitta kompositioner som fungerar i 24x65 är uppfriskande om än svårt och begränsningen i filmens förmåga att samla ljus gör att man får hålla koll på slutartiden. Den ekonomiska aspekten av att bara ha 19 exponeringar bidrar också till att man tvingas tänka en extra gång innan jag trycker av en bild. 

  Albin_Xpan_KapVerde-6.jpg“Vila middag” 

  Hela upplevelsen blir i min mening mer rogivande och i viss mån tror jag distansen till bilderna gör att jag uppskattar dom på ett annat sätt. Att inte få se resultatet omgående gör att jag inte direkt ser de tekniska missarna eller fokuserar på vad som skulle kunna göra bilden bättre, istället ser jag bilden för vad den är och upplever de minnen och känslor som finns förknippade med den. 

  Albin_Xpan_KapVerde-14.jpg

  Om man är intresserad av att prova fotografera i detta format går det givetvis bra att beskära bilden i efterhand, då får man dessutom möjlighet att finjustera och “välja” kompositionen i det digitala mörkrummet. Dock uteblir då en del av utmaningen att se bilder i ett panoramaformat. Jag har länge drömt om att en tillverkare ska erbjuda en digital modell av Xpan kameran och med dagens moderna spegellösa system bör det inte vara någon konst för en tillverkare att låta fotografen se ett panoramiskt format direkt i sökaren. Fuji och Hasselblad har passande nog denna funktion i sina mellanformatsmodeller (GFX 50s, 50R, 100 och X1D 50c). Tanken att införskaffa en av dessa har slagit mig och långt bak i huvudet pågår en ständig kalkyl för att se om det ekonomiskt skulle kunna vara möjligt att smyga obemärkt förbi min sambo. 

  Albin_Xpan_KapVerde-12.jpg

  Fuji säger själva att denna funktion begränsats till deras mellanformatsmodeller på grund av upplösningen, slutresultatet från deras andra kameror skulle rendera en för liten fil och således har funktionen uteblivit i tex X-T3.  Men med den ständigt ökande upplösningen på kameror bör detta inte vara omöjligt, lyssnar ni Sony? 

  Albin_Xpan_KapVerde-2.jpg

  Jag har en fast tro att fotografering ska vara roligt och processen i skapandet är mist lika viktig som själva slutresultatet. Låt därför utrustning inspirera dig, välj den kameran som får dig att vilja fotografera, som får dig att testa något nytt, se på världen ur just ditt perspektiv. För mig är begränsningar ett sätt att tvingas förenkla och fokusera mitt fotograferande. Vad började som frustration över att inte kunna ta de bilder jag tänkt blev istället en spännande utmaning och resultatet blev bilder jag kommer titta tillbaka på med värme.

  Bilder och text av Albin Larsson

 • Mindre än en vecka kvar på tävlingen!

  Nu är det mindre än en vecka kvar så vi påminner om pågående tävling med temat "Hemma" och det är fri tolkning av temat för dig som fotograf och tävlande. Läs igenom reglerna och se till att vara med så har du chansen att vinna bland priser värde ca 18.000:- för de tre som tar sig till pallplats. Lycka till och välkommen att tävla!

  Temat är "Hemma" och det är fri tolkning av temat. Man får delta med ett (1) bidrag per tävlande. Du måste ha tagit bilden själv. Fri efterbearbetning men alla delar av bilden måste vara delar av dina egna bilder. Bidraget skickas in per mail till blogg@cyberphoto.se som JPG och minst 1024 pixlar bredd samt max 3 MB i filstorlek. Bilden ska BIFOGAS i mailet, ej länkas till molnfunktion eller komprimeras. Bidrag som inte uppfyller detta raderas. Vi förbehåller oss endast rätten att presentera bidraget i samband med tävlingen, inget annat. Inga bidrag delas till tredje part. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren, juryns beslut kan ej överklagas och släkt, familj samt nära vänner till medarbetare på CyberPhoto får ej delta.

  Förstapris: Nikon Z50 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR​
  Andrapris: Sirui Kolfiberstativ N-1205X + K-10X kulled

  Tredjepris: Lowepro ProTactic BP 450 AW II

  Tävlingsperiod 27 mars - 30 april 2020.

 • Hur du skapar fantastiska svartvita bilder

  Medan det är minimalt arbete att förvandla en färgbild till svartvitt, finns det några steg för att skapa fantastiska svartvita foton. Ambassadören Martin Bailey delar med sig av sitt arbetsflöde på en av sina bilder och visar sin process för att betona hur mycket kontroll du har i Capture One.

 • Fotohistoria: MolfoReflex

  Nu blir det svensk fotohistoria. Även om kameran är tillverkad i Japan. Vi har tidigare berättat om Atlantic som var ett svenskt företag som satte sitt eget namn på andras produkter. Molfo gjorde likadant. Då det Molfo som fanns på 50-talet. Molfo finns fortfarande kvar som företag idag men under annan ägare.

  Vi har tre företag som vi måste reda ut lite snabbt. Molfo, Molander & Son och Molanders. Molander & Son grundades 1921 på Regeringsgatan 13 i Stockholm. 1949 startar de Molanders Fotoagenturer. De låg på samma adress men 1951 flyttar Molanders Fotoagenturer till egen adress, Tegnérgatan 3 i Stockholm. 1955 blir de helt skilda företag med egna organisationsnummer. De börjar också använda namnet Molfo vilket med all sannolikhet är en förkortning av Molanders Fotoagenturer. Molfo lades ner 1961. Molander & Son finns kvar i skrivande stund och ägs av Jan Olle Molander. De marknadsför sig som Molanders. Namnet Molfo såldes till Pekka Palomäki 1999 och företaget drivs fortfarande av honom. Molfo är idag generalagent för bland annat Laowa, Tokina och Carl Zeiss. 

  Molfo eller Molander & Son, lite oklart vilket, hade agenturen på Yashica 1955 – 1957. Senare tog Fritz Weist & Co över agenturen 1957 - 1961 och senare AB Foto Mekano 1958 - 1964.

  MolfoReflex är en Yashica A-1 med annat namn. Den finns tydligen i fyra olika versioner med små skillnader. Dessa skillnader beror med all sannolikhet på när Yashica gjorde förändringar på sin egen modell. Det ska ha beställts 1000 exemplar men endast kring 400 st levererades och såldes. Detta var 1955. Det gör att denna kamera är rätt sällsynt.

  Denna kamera är helt klart en del av svensk fotohistoria. Den är en tvåögd spegelreflex med fast optik. Den använder 120-film och har 6x6 negativformat. Objektiven är Yashimar 80/3,5. Slutaren är en Copal som klarar 1/200s - 1/10s + B. Fokuseringen anges i meter.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Videotest: Panasonic Lumix S1, S1R och S1H

  Test

  Vi fick åter igen besök av Martin från Panasonic, denna gång i syfte att testa Panasonic Lumix S1, S1R och S1H på ett riktigt Norrländskt vis. S-serien är en samling fullformatskameror från Panasonic och de lämpar sig särskilt bra som hybridkameror för dig som både fotar och filmar.

   

 • Infonsdag: Histogram

  Histogram finns tillgängligt på de flesta moderna kameror. Du kan behöva trycka på display-knappen för att få fram histogrammet på din skärm. Histogram visar hur ditt motiv exponeras och hjälper dig att balansera förhållandet mellan mörka och ljusa delar i bilden.

  Histogram fungerar oftast både vid fotografering och filmning. Om du har underexponerat så ser du mer parten av histogrammets toppar till vänster. Om du har överexponerat så flyttas topparna till höger. Om motivet har ett ganska balanserat dynamskt omfång och är korrekt exponerat så fördelas topparna mer jämnt över histogrammet.

  Tänk på att om det är ljusa eller mörka motiv till exempel snö eller natthimmel kan innebära att histogrammets toppar samlas mer mot ena eller andra sidan utan att det är problem.

  Så här använder du histogram på Fujifilm >>

  Så här använder du histogram på Nikon >>

  Så här använder du histogram på Sony >>

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Filma i RAW med din Lumix S1H

  Nyhet

  Nu bekräftar Panasonic en ny mjukvaruuppdatering till Lumix S1H. Nya mjukvaran ger möjlighet till att filma i RAW via HDMI till en Atomos.

  Nytt i denna uppdatering är att du kan filma i 5,9K / 4K / Anamorphic (4:3) 3,5K 12-bit Apple Proes RAW över HDMI till en Atomos Ninja V. V-Log eller Rec.709 är valbart på displayen när du filmar i RAW. Displayfunktioner som WFM, zebra, vektorskop osv kan användas när du filmar i RAW.

  Uppdateringen förbättrar många fler videofunktioner som redan finns i kamera samt handhållandet av kamera, du kan läsa allt som är nytt i uppdateringen HÄR.

  Uppdateringen är kostnadsfri och finns tillgänglig för nedladdning 25e maj 2020.

  Läs mer och beställ: Panasonic Lumix DC-S1H

 • Allt om video för nybörjaren - Live med Panasonic

  Idag sänder vi live med Panasonic där vi kommer gå igenom grunderna om video samt vilka kameror vi rekommenderar i olika prisklasser för att du som nybörjare ska kunna komma igång.

  Vill du börja med video men vet inte riktigt vart du ska börja? Passa på att titta på livesändningen där vi går igenom allt du behöver för att komma igång med video tillsammans med Panasonic. Vi kommer gå igenom vilken kamera som passar dig bäst, vilka tillbehör du behöver för olika ändamål, vilka inställningar du ska använda och hur du sedan redigerar dina videor i efterhand.

  Datum: Tisdag, 21 april
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >>

 • Nytt om Canon EOS R5!

  Nyhet

  Canon släpper mer information om den kommande EOS R5. En kamera som har rönt stort intresse tack vare sina unika specifikationer.

  Efter första lanseringsmeddelandet från Canon om nya EOS R5 så blev det mycket prat om specifikationerna. Många hade tvivel om det faktiskt stämde då det lät för bra för att vara sant. Canon beslutade sig då att göra ett till lanseringsmeddelande och många blev förvånade över att specifikationerna faktiskt stämde. 

  Nu blir det tredje gången som Canon släpper mer information om den kommande Canon EOS R5.

  Ny information:

  • 8K RAW internt
  • Canon Log i 8K och 4K
  • 4:2:2 i 10-bitars färgdjup i både 8K och 4K
  • 4K video upp till 120 fps
  • Dubbla kortplatser varav ena är CFexpress och den andra SD.
    

  Dagens informationssläpp berättade mest om videospecifikationerna men var mycket intressant då dessa specifikationer inte finns på någon annan kamera i denna klass. 

  Du kan ställa dig i kö på kameran redan nu för att säkra dig en köplats. Passa på att göra det så snart som möjligt då kön nu blir allt längre. Du kan alltid avbeställa senare om du känner att prislappen blir fel för dig.

  Förbeställ Canon EOS R5 nu! >>

 • Spännande nyhet från Samyang!

  Nyhet

  Samyang lanserar idag ett nytt och mycket kompakt teleobjektiv. Vi har fått möjligheten att ha ett förhandsexemplar i några dagar och har därför en liten förhandstitt på objektivet som du kan läsa i produktbeskrivningen.

  Samyang fortsätter utöka sitt sortiment av autofokusobjektiv till Sonys E-fattning. Denna gång är det en mycket lätt och smidig - men samtidigt ljusstark - 75mm teleoptik som ser dagens ljus. Samyang AF 75/1,8 är endast 69mm lång och väger 230g vilket är betydligt smidigare än motsvarande objektiv från Sony och Zeiss som redan är de mest kompakta objektiven i sin klass.

  Vi fick äran att klämma och känna på Samyang AF 75/1,8 FE redan innan lanseringen, och givetvis även tillstånd att lägga ut några bilder som vi tagit med detta förhandsexemplar. Ett slutgiltigt test kommer dock senare så fort objektivet kommer ut på marknaden.

  Läs mer och beställ objektivet redan nu: Samyang AF 75/1,8 FE

 • Drönarsöndag: Kite

  På lördagar så åker jag och frun ofta ut på äventyr. Ibland har vi ett specifikt mål. Andra gånger så hamnar vi någonstans. Vi är mitt i prick för Jeep-reklamen: "Let's get lost together!"även den andra stämmer 100% in på oss: "Sometimes lost but never stuck!". Denna gång tänkte vi besöka en havsstrand på lite närmare håll än de vi normalt åker till. Det var fullt med folk på den första stranden så vi åkte vidare till nästa, men där var det också mycket folk. På den tredje var det helt folktomt, det är en lite "hemlig" strand som inte många känner till. Vi tog en fjärde strand innan vi åkte hem och där var det några killar som kitesurfade. Det blåste rejält och det var bara någon enstaka plusgrad. Jag pratade lite med dem och funderade om jag kunde ta lite bilder med drönaren och det fick jag gärna.

  Jag måste verkligen berömma DJI Mavic 2 Pro för dess tillförlitlighet. Behövde självklart köra den i sportläge för att kunna hänga med kitesurfarna. Men inga konstigheter alls. Den varnade för starka vindar, så det var lite på egen risk att flyga i så hård vind men drönaren uppförde den sig exemplariskt.

  Deras linor var 27m och de hoppar som högst 11m så jag la mig på 50-60m höjd för att inte krocka med någon skärm. Det var oerhört kul att ta dessa bilder. Jag har aldrig gjort något liknande. De gillade bilderna och jag fick intressanta bilder att kunna visa här. Alla nöjda.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Myskissen

  Idag visar jag en bild som verkligen förmedlar känsla. Matte och kissemissen har myst och båda somnade. Kissen har precis vaknat upp från sin tupp lur. Allt är mysigt.

  Det är ett tag sedan jag tog denna bild men jag gillar den fortfarande. Ni som har katt, eller hund, förstår precis hur mysigt det är med husdjur ibland. Bilden är tagen med en Nikon D810 med Nikons härliga 58/1,4. En härlig bokeh även om jag använde f/2,0. 

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Hur du designar och redigerar matfoto

  Det ligger mycket arbete bakom att skapa ett foto av en läcker maträtt eller en delikat efterrätt. Michaela Hartwig tar oss bakom kulisserna med viktiga tips om att förbereda matbilder, vad man ska göra på vid fotograferingen och hur man kan uppnå naturliga bilder med rätt ton med Capture Ones fotoredigeringsprogram.

  Läs hela artikeln här: Hur du designar och redigerar matfoto

 • Test: Fujifilm GF 45-100/4 R LM OIS WR

  Test

  Nu har vi testat det senaste zoomobjektivet från Fujifilm till deras GFX-system. Som alla andra GF-objektiv är prestandan på topp och en klar rekommendation till dig som behöver ett zoomobjektiv till din Fujifilm GFX.

  Mats skriver: Till skillnad från den redan befintliga GF 32-64, så har GF 45-100 ett aningen större omfång - men det ger framförallt tillgång till längre brännvidder. Jämfört med 35mm-fullformat motsvarar brännviddsområdet en bildvinkel på 36-79 mm. Objektivet har dessutom integrerad bildstabilisering, vilket tidigare saknats i GF-seriens övriga normalobjektiv. Fujifilms objektiv till GFX-kamerorna håller de allra flesta en fantastiskt hög optisk kvalitet som också matchar deras 100 MP-kamera GFX 100 utan problem, och Fujinon GF 45-100 /4 R LM OIS WR är förstås också ett mycket bra objektiv.

  Läs hela testet här: Fujifilm GF 45-100/4 R LM OIS WR

 • Fotohistoria: Penti

  En liten skönhet från dåvarande Öst-Tyskland. När jag såg den för första gången hade jag aldrig kunnat gissa att en öststat skulle kunna producera en sån flärdfull kamera. Vår är grön men de finns också i vit, svart, blå och röd. Den ger halvformat och använder SL-filmkassetter.

  Welta Penti utvecklades 1956 av Walter Henning på VEB Zeiss Ikon. Den började produceras av VEB Welta Kamera Werke i april 1958 och hette då Welta Orix. VEB Zeiss Ikon hade inte kapacitet att tillverka den och därför las produktionen till VEB Welta Kamera Werke istället. För onödig info så 1960 så bytte VEB Welta Kamera Werke namn till VEB Prüfgerätewerk Medingen. Mer onödig info är att efter ett år så byttes nmanet på kameran från Orix till Penti och tillverkningen flyttades till VEB Kamera- und Kinowerke Dresden, också kallad VEB KKWD. Det var den fabrik där Ica tillverkades tidigare.

  Penti har en mycket säregen filmframmatning. När du trycker av och därmed tar bilden, så hopper en pinne ut på kamerans vänstra sida. När du sedan trycker in den pinnen så dras filmen fram och slutaren spänns. Voigtländer Vitessa hade en liknande lösning.

  Penti använde Östtyska motsvarigheten SL, Schnelladekassette, till Agfa Karat, som senare kallades Agfa Rapid. Det förljde med ett motljusskydd i den färg som kameran var. 

  I början av 1960-talet så släpptes en ny version som hette Penti II och den hade en inbyggd ljusmätare. Även om designen var liknande så var den inte lika snygg. De släppte också en Penti I som såg exakt ut som Penti II men saknade ljusmätare. Penti I slutade tillverkas 1966 och Penti II slutade tillverkas 1977. Den första modellen med namnet endast Penti fick smeknamnet Penti 0. Totalt tillverkades kring 800,000 kameror från 1958-1977.

  Penti var den absolut snyggaste men också den mest kunniga kameran som tillverkades för SL-filmsystemet. Du kan nämligen ställa in exponeringstid, bländare och avstånd på denna lilla kamera. Optiken var en Meyer-Optik Görlitz Trioplan 30/3,5. Den fanns även med Meyer-Optik Görlitz Domiplan 30/3,5 optik.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • TIPA world awards 2020

  TIPA är en samling medlemmar från flera fototidningar över hela världen som testar olika kameror och fotoutrustning. Varje år ger de utmärkelser efter vad dom anser är den bästa kameran inom olika kategorier. Nu visar de årets vinnare, nedan hittar du en lista på vinnarna och vilken kategori den har vunnit!

  Årets bästa DSLR:

  Avancerad: Canon EOS 90D
  Expert: Nikon D780
  Professionell: Canon EOS 1D X Mark III

  Årets bästa kamera med APS-C sensor:

  Avancerad: Nikon Z50
  Expert: Sony A6600
  Profesionell: Fujifilm X-Pro3

  Årets bästa fullformatskamera:

  Expert: Sigma FP
  Professionell: Sony A7R IV

  Årets bästa kamera för foto och video:

  Panasonic Lumix DC-S1H

  Årets bästa mellanformatskamera:

  Fujifilm GFX 100

  Årets bästa kompaktkamera:

  Expert: Sony Cybershot DSC-RX100 VII
  För vlog: Canon PowerShot G7 X Mark III
  Premium: Fujifilm X100V

  Årets bästa objektiv:
  Fast normal: Tamron AF SP 35/1,4 Di USD
  Vidvinkelzoom: Tokina ATX-i 11-16/2,8 CF
  Professionell: Nikon AF-S 120-300/2,8E FL ED SR VR
  M4/3: Panasonic Leica DG Vario Summilux 10-25/1,7
  Fast, anpassad för spegelfritt: Nikon Nikkor Z 58/0,95 Noct
  Fast vidvinkel: Samyang AF 14/2,8 ED AS IF UMC
  Vidvikelzoom anpassad för spegelfritt: Sigma 14-24/2,8 DG DN Art
  Normalzoom: Sigma 24-70/2,8 DG DN Art
  Telezoom: Canon RF 70-200/2,8 L IS USM
  Porträtt: Canon RF 85/1,2 L USM

  Årets bästa färgkalibrator:

  X-Rite i1 Display Pro

  Årets bästa fotopapper:

  Hahnemühle

  Dessa utmärkelser är från TIPA 2020.