NEOWISE

Vår kund Miska Saarikko delar med sig en bild av kometen Neowise som är synlig just nu!

Kometen finns uppe mot nord/nordost och är som bäst synlig mellan 0:00 och 1:00.

Bilden togs 2020-07-12 och för att hitta den då skulle man leta upp Capella på himlen som ligger mitt i mellan Nord och Nordost, rätt högt upp på himlen, och sen vidare ner vänster mot Nord finns en svagare stjärna som heter Menkalinan. Följ samma bana (linjära) från Capella via Menkalinan och ner till vänster mot Nord så hittar man kometen Neowise. Själv befinner jag mig på 59º N i latitud och det är rätt så ljust ute fortfarande om nätterna, men den här tidsperioden är som mörkast just nu och ger bra resultat om man vågar chansa.

När vi skriver detta har den förflyttats till Nordväst vid det här laget och man ska följa Stora Karlavagnen ner mot horisonten några grader så hittar man kometen. Synlig mellan 23-01 söder om Uppsala. Vill du hitta NEOWISE när du läser detta? Då är google din bästa vän!

Bilden är tagen med Nikon Z6 + Nikkor 200-500/5.6E ED VR @ 500mm, f/8, 1s, ISO 4000 på 3-bensstativ utan tracker (stjärnföljare).