The holy trinity

Vad är "The holy trinity" eller "Den heliga trion" som det kallas på svenska? För dig som fotograferar mycket har förmodligen koll på detta men för många nybörjare kan detta namn vara helt okända och vi tänkte därför gå igenom vad det betyder.

The holy trinity är tre olika objektiv som täcker in en ett stort omfång som passar till att typer av motiv. Dessa objektiv består av 16-35mm, 24-70mm och 70-200mm. Dessa objektiv finns till alla märken i två versioner, antingen med bländare f/2,8 eller f/4. F/2,8 tar in mer ljus och ger mer bakgrundsoskärpa tack vare den större bländaren som många eftertraktar men kostar också mer än versionen med bländare f/4.

16-35mm ger mycket vidvinkel vilket är perfekt för att fota landskap, arkitektur och filma vloggar. Du får helt enkelt ett brett foto som tar in mycket omgivning och annat i ditt motiv. 

Bilden här nedan är tagen med Sony A7R II + Sony FE 16-35/4 ZA OSS. Jag var uppe i Tokyo Metropolitan Government Building och ville fota ut över Tokyo, jag ville ha med så mycket som möjligt av staden vilket gjorde 16-35mm ett självklart val. Bilden är fotad på 16mm.

DSC00187.jpg

24-70mm är ett normalzoom som förmodligen är det vanligaste valet för många, det är det objektiv som är mest all-around då du får relativt mycket vidvinkel på 24mm men också mycket tele på 70mm vilket gör att du kan fota allt från landskap, arkitektur, porträtt, bilar, gatufoto och mycket mer. 24-70mm är ett av de vanligaste objektiven och finns i nästan allas kameraväska!

Bilden nedan är tagen med Sony A9 + Sony FE 24-70/2,8 GM. Jag var på en trackday för bilracing och fotade både bilar i depån och bilar ute på banan, när jag gick omkring i depån använde jag 24-70mm för att det var ett ganska litet område och behövde möjligheten att snabbt kunna gå mellan vidvinkel och tele. Bilden är tagen på 70mm

DSC00417 1.jpg

70-200mm är ett telezoom som ger möjlighet till att fota fina porträtt, fåglar, djur och liknande. Mycket tele gör dels möjligheten till att komma närmare ditt motiv men det separerar även bakgrunden från ditt motiv på ett helt annat sätt än kortare brännvidder gör. 70-200mm är därför mycket populärt bland porträtt och bröllopsfotografer för att bilden ska framhäva personerna man fotar och inte bli distraherad av andra saker i bakgrunden.

I denna bild så gick jag runt på gatorna i Tokyo och jag gick förbi detta ugglecafé där dom lockade in kunder genom att ha en uggla sittandes utanför. Jag hade ett 16-35mm på kameran och gick bara förbi eftersom en jag inte orkade byta objektiv till mer tele (jag försökte undvika att gå fram och prata med hon som höll i ugglan) men när jag hade gått förbi ca 100m så ångrade jag mig, jag tänkte att "det kommer vara värt det". Så jag bytte objektiv till mitt Sony FE 70-200/4 G OSS och gick tillbaka för att ta denna bild, nu är det en av mina favoritbilder jag någonsin tagit. På 200mm så separerar den oskarpa bakgrunden så mjukt från den knivskarpa ugglan med dess mycket intensiva blick.

DSC00330.jpg

Se vårt utbud av objektiv här >