• Vinnaren är...

  Nu presenterar vi vinnaren av tävlingen med temat: Hemma!

  Vinnaren i tävlingen är Geert Weggen med en fantastisk bild med sig själv och en ekorre som brukar besöka hans gård så han har byggt en ställning till ekorren för att ta denna bild. En kreativ och rolig bild som kräver mycket tid och bra tajming att genomföra. Hemmapyssel som att måla ägg nu i påsk kan bli ensamt när vi har haft order om att inte besöka släkten, som tur hade han sin lilla kompis herr ekorre att göra det med!

  Grattis till vinnarbilden och vinsten av en Nikon Z50 kamerahus + Z DX 16-50/3,5-6,3 VR​! Tycker du dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller instagram @cyberphoto_se.

  Tack till alla som deltagit i tävlingen, håll utkik för fler tävlingar framöver!

 • Drönarsöndag: Brinnande bil

  Vem tappar en brinnande bil mitt i skogen? Ibland skulle det vara intressant att få veta historien bakom det man ser. Förmodligen är bilen stulen och sedan har de satt eld på den. Men hur i hela friden lyckades de få ut en sådan bil ända ut dit? Ser ut som en Opel Kadett och de är definitivt inte terränggående.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro. Lite vinjettering tillagd.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • Andra plats går till...

  Idag presenterar vi andraplatsen i tävlingen, följ med imorgon då vi presenterar vinnaren!

  Andra plats går till Daniel Hallin, en väldigt välarbetad bild med över 60 lager i photoshop och allt material är skapad från egna bilder han tagit hemifrån, allt från burklock, tändare till kopparrör och glödlampor m.m användes för att skapa själva maskinen + lite effekter från Photoshop. En helt klart välförtjänt bild för andra plats!

  Daniel skriver:
  ”Varning: Jag beställde en sån där billig klonmaskin från Kina!! Gissa vem som just blev utslängd och får nu se hur en massa idioter tar över ens hem.”

  Grattis till andraplatsen och vinsten av en Sirui Kolfiberstativ N-1205X + K-10X kulled! Följ med i bloggen imorgon för att se vinnaren i tävlingen. Tycker du dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller instagram @cyberphoto_se.

 • X-files: Ödehus (4 av 4)

  Ödehus är både spännande och sorgliga samtidigt. Spännande att fundera vem som kan ha bott där, vilken glädje eller vilken sorg som kan ha förekommit inom dess väggar. Vad kan de ha försörjt sig på? Vissa ödehus ligger väldigt vackert till, medan andra ligger långt ute i obygden. Det är sorgligt att se ödehus för att de var en gång säkert väldigt vackra men är nu förfallna, övergivna och bortglömda. Men de blir intressanta motiv.

  Nu i vår så har jag sett många ödehus efter de vägar som vi har färdats. Jag har valt ut fyra bilder som jag vill visa. Jag vet att det är många andra som gillar ödehus. En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar dem då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 64mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 125. Bilden är redigerad.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  /Thomas

 • Nytt porträttobjektiv till din Canon EOS R

  Nyhet

  Nu finns Samyang AF 85/1,4 med Canon RF-fattning vilket är jublande nyheter för dig som äger en Canon EOS R eller EOS RP!

  Denna optik finns redan med Sony E-fattning men anledningen till att vi vill uppmärksamma denna optik igen nu när den fått en ny fattning är att Canon EOS R-systemet har endast två alternativ till porträttobjektiv. De två som redan finns är antingen Canons egna RF 85/1,2 L USM som kostar 32.990:- vilket många inte har råd med och det andra alternativet är Samyang MF 85/1,4 som endast har manuell fokus, ingen autofokus. Detta nya objektiv från Samyang har en stor bländare (f/1,4), 85mm brännvidd, autofokus och ett pris på endast 6990:- vilket gör detta till det självklara valet för de flesta som äger en EOS R eller EOS RP.

  Objektivet börjar levereras under juli månad, vi har redan testat detta objektiv med Sonyfattning som du kan läsa i länken nedan.

  Läs testet och förbeställ objektivet redan nu: Samyang AF 85/1,4 RF

 • Tredje plats går till...

  Nu är alla vinnare korade och vi kommer presentera tredjeplatsen här och nu, andra plats imorgon på lördag och vinnaren presenteras på söndag!

  Nu presenterar vi tredjeplatsen i vår tävling. Detta bidrag är inskickat av Peter Eriksson. Vi tycker att fotografen verkligen har fångat känslan för de äldre som har strikt beordrats att stanna hemma i nuvarande pandemi. Vi tycker kompositionen, redigeringen och motivet ger en autentisk känsla hur livet för många är just nu.

  Grattis till tredjeplatsen och vinsten av en Lowepro ProTactic BP 450 AW II! Följ med i bloggen under lördag och söndag för att se första och andra plats i tävlingen. Tycker du dessa vinnarbilder är fina så får du gärna kommentera det på vår facebook eller instagram @cyberphoto_se.

 • Test: Fujifilm Fujinon XC 35/2

  Test

  Nu kan du läsa testet på Fujifilm Fujinon XC 35/2 som är en kompakt, ljusstark och prisvärd normaloptik för X-systemet. Detta är även den första optiken med fast brännvidd i XC-serien. Objektivet ger en bildvinkel som motsvarar ~53mm brännvidd på en kamera med 35mm-fullformatssensor.

  Mats skriver: XC 35/2 kommer som ett billigare alternativ till Fujis mycket omtyckta XF 35/2. Det som skiljer dem åt är är att XC 35/2 har en enklare konstruktion i kompositplast, medan XF 35/2 har en mer robust konstruktion av metall. Höga optiska prestanda med två asfäriska element som bidrar till bland annat reducerad grad av sfärisk aberration och ett kompaktare format.  Ljusstyrkan tillsammans med en bländare med 9 stycken avrundade lameller ger möjlighet till korta skärpedjup och en mjuk teckning av motivdelar utanför fokus (bokeh), samt naturligt runda reflexer.

  Läs hela testet här: Fujifilm Fujinon XC 35/2

 • Fotohistoria: Rollei A26

  Detta är en av världens bästa 126-kameror. En av de gedignaste och minsta, men också en av de dyraste som fanns på marknaden.

  Heinz Waaske började projektet med A26 redan 1969. Den lanserades 1972 och tillverkades fram till 1976. Den fungerade på liknande sätt som pocketkameror för 110-film med att ha ett drag-tryck frammatningssystem. A26 var på många sätt ett mästerverk inom ingenjörskonst. Den avancerade konstruktionen var inte så driftsäker. Vårt exemplar fungerar inte som den ska och det är mekanismen med objektivet som ska fällas ut och dras in som ger den största mekaniska belastningen.

  Det var ovanligt att ha avtryckaren placerad på kamerans front. Det var också ovanligt att den anpassade blixten, Rollei C26, var endast uppladdningsbar, den tog inte vanliga batterier. Du kan se den på en av bilderna här ovanför. Blixten tillverkades i Tyskland.

  Rollei A26 är bara någon millimeter bredare än 126-filmkassetten. Måtten ihopfälld är 63×34×96mm. Kameran hade en CdS mätcell som styrde en Prontor slutare. Den klarade 1/250s - 1/30s. Objekitvet var ett Carl Zeiss Sonnar 40/3,5 med 4 element i 4 grupper. Fokuseringen gjordes på objektivets front. Det fanns en förenklad avståndsskala på objektivets övre sida och en mer detaljerad skala på objektivets undersida. Närgränsen låg på 1 meter. Tillverkningen av A26 lades till deras fabrik i Singapore. Ungefär 175,000 exemplar tillverkades.

  Värdet ligger idag på 200-800kr beroende på skick och funktion. Rollei A26 är kanske inte den vackraste kameran på marknaden men den är tekniskt intressant.

  Du kan se 7 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Nytt objektiv från Panasonic!

  Nyhet

  Nu lanseras Panasonic Lumix S 20-60/3.5-5.6, ett normalzoomobjektiv med Panasonics L-fattning.

  Det här blir Panasonics femte objektiv och med ett pris på endast 7990:- blir det deras billigaste objektiv hittills. Om du har varit intresserad av att investera i en Lumix S1 så gör detta nya objektiv det till en mycket fin kombo till ett bra pris.

  Konstruktionen är avancerad med ett antal specialiserade element, däribland 2 st asfäriska, 3 st linselement i lågspridande ED-glas och ett element i ultrahögbrytande UHR-glas. Dessa bidrar tillsammans till låg grad av kromatisk och sfärisk aberration, välkontrollerad distorsion och ett kompakt format - på ren svenska ett skarpt och raktecknande objektiv med god färgåtergivning.

  Objektivet beräknas att finnas tillgängligt redan i juli.

  Läs mer och förbeställ objektivet här: Panasonic Lumix S 20-60/3.5-5.6

 • Infonsdag: Upplättning vid nattbilder

  Ibland finns det delar av en nattbild, oftast förgrunden, som man vill ljusa upp lite. Det finns lite olika tekniker man göra detta på. Vi ska berätta om de vanligaste och ge lite tips.

  Använda blixt
  Blixt är det vanligaste hjälpmedlet för att belysa ett motiv. Vid nattbilder är det lätt att blixten tar över och bakgrunden blir helt svart medan förgrunden, ofta en person, blir korrekt exponerad. För att få både bakgrund och förgrund korrekt exponerade så krävs det att du exponerar efter bakgrunden. Sedan får du dosera blixten till att inte ge för mycket ljus. Många moderna kameror gör detta mer eller mindre automatiskt så länge du inte kör i full automatik på kameran. Du kommer säkert att behöva exponeringskompensera ner blixtens ljus något för att bilden inte ska bli alltför "blixtig". Exponeringskompensation för blixten finns antingen i kameran eller på blixten, det beror på vad du har för utrustning. Sista utvägen om du inte får till det bra är att ställa både kamera och blixt helt manuellt men det är sällan man behöver gå så långt.

  Använda belysning
  Idag finns många bra LED-belysningar, båda stora och så små att de ryms i fickan. De fungerar självklart bra till detta ändamål. Det kan ta ett par provexponeringar att få en lämplig ljusstyrka men det är snabbt gjort att prova sig fram. Generellt kan man säga att det ljus du behöver från LED-belysningen är oftast mycket mindre än du tror. Så när du med ögonen bedömer att det blir bra så dra ner ytterligare lite så ligger du närmare vad som kommer att bli bra med kameran.

  Nödbelysning
  Detta är den lösning som många av oss har använt. Man tager vad man haver och gör det bästa av situationen. Har man inte planerat denna typ av bild så har man kanske inte med sig rätt prylar. Här vill jag verkligen rekommendera en kär liten vän, den lilla LED-belysningen som ryms i en ficka. Den ryms lätt att alltid ha med i fotoväskan också. Men låt oss säga att du inte har en sån heller, då återstår ofta bara lampan i telefonen eller om du har en pannlampa på dig. Är du på riktigt nära avstånd till motivet så kan du använda telefonens bildskärm som belysning, det finns bra appar, t ex Screen Light, där du kan ställa ljusstyrkan. Är det längre avstånd så finns det två faktiskt väl fungerande lösningar. Har du en vit jacka på dig så belys den med din pannlampa så fungerar du nu som en reflexskärm. Har du som jag ofta en svart jacka på dig så finns en annan lösning som också fungerar långt bättre än man kan tro. Belys ditt ansikte med pannlampan och ditt ansikte fungerar nu som reflexskärm som dessutom ger en varm ton. Vi behöver nog inte påpeka att du måste blunda om du vill ha synen kvar. Bilden du ser ovanför är tagen med "nödbelysning".

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Nyhet: Sony ZV-1

  Nyhet

  Nu lanserar Sony en helt ny kompaktkamera som är inriktad till vloggare, youtubers och influencers.

  Vi sände live strax efter världsrelease för att visa upp kameran och gå igenom den i detalj. Nu kan du se livsändningen i efterhand här nedan och få en intressant genomgång av Sebastian och Patrick från Sony själva.

  Läs mer och beställ kameran här: Sony ZV-1

  Se livesändningen här:

   

 • Underbara Claras fotoskola - Vinn en Canonkamera!

  Clara Lidström är en av Sveriges mest älskade livsstilsbloggare, hon har en lång erfarenhet av att fotografera och en driver den mycket omtyckta bloggen Underbara Clara. Vi är så glada att i samarbete med henne komma med en fotoskola ala Clara.

  Clara bor på en gård i Västerbotten där hon driver ett ekologiskt jordbruk med sin man och sina 3 barn. Hon är en stark influencer med EKO-fokus på inredning, odling, mat, pyssel, hemmaliv och skönhet. 2017 blev Claras blogg underbaraclaras.se utsedd till vinnare av Årets Tidskrift 2017 av Internetworld. Förutom att blogga har Clara varit krönikör och har även gett ut 8 böcker. 

  Clara har fått mycket beröm för sin bildstil och nu lagom till sommaren delar hon med sig av sina bästa tips på hur vi kan ta bättre bilder på hemmaplan. Just nu kan du vinna en riktigt fin kameraCanon EOS M50, med två objektiv värde 7890:- i samband med vårt samarbete! Ladda upp en bild på din instagram och berätta vilket av tipsen du har använt dig av när du tog den. Tagga @cyberohoto.se och @canonnordic och använd hasthagen #clarasfotoskola så vi hittar igen ditt bidrag. Tävlingen pågår till 15 juni och vinnaren väljs utav CyberPhoto och kan inte överklagas. Ev. vinstskatt betalas av vinnaren.

  Läs hela artikeln här: Underbara Claras fotoskola

 • Lita på det du ser - Live med Eizo

  Den 28e maj sänder vi live tillsammans med Eizo och går igenom varför bildskärmen är så viktig.

  Björn Nordgren ansvarig för de grafiska bildskärmarna hos EIZO och Fotograf och printmästare Dr. John Hellström pratar om varför bildskärmen är så viktig. Dr. John Hellström är certifierad printmakare och Mästare i fotografi. Han har printat bilder som vunnit SM guld, tagit den högst rankade bröllopsbilden i Europa 2019, samt är rankad topp-10 inom bröllopsfoto i Word Photographic Cup 2020.

  Datum: Torsdag, 28 maj
  Tid: 14:00 - 15:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändning >

  Se även pågående Eizo-kampanj där du sparar upp till 2500:- just nu!

  eizokamp_banner.jpg

 • Nyheter från Samyang!

  Nyhet

  Idag lanseras Samyang MF 14/2,8 Mark II och Samyang MF 85/1,4 AS IF UMC Mark II. Helt nya versioner av Samyangs mest populära objektiv.

  Första versionen av Samyangs manuella objektiv har varit mycket populära tack vare bra optisk prestanda och ett lågt pris. Nästan alla som fotar astro, norrsken eller vida landskap har haft ett Samyang MF 14/2,8 i väskan en eller annan gång. Den nya versionen har samma recept med hög prestanda och lågt pris men tar allting ett steg vidare. 

  Nytt på Samyang MF 14/2,8 Mark II är att den får en helt ny design som är vädertätad och den nya fokusringen har ett förbättrat grepp och har ett mindre vridomfång för att vrida fokus snabbare. Fokusringen går även att låsa vilket är perfekt för astrofotografer och time-laps så man håller exakt samma fokus även om man rör objektivet. Bländarringen går att ställa med eller utan "klick", filmare vill oftast ha utan "klick" så man mjukt kan ändra bländare utan ljud när man filmar och fotografer vill ha med klick så man snabbt känner hur många klick man ändrat bländaren utan att behöva dubbelkolla.

  Nya Samyang MF 85/1,4 AS IF UMC Mark II har fått samma behandling som 14mm med ny design som är vädertätad, fokusring med lås, bländarring med eller utan "klick". Rent optiskt har dessa objektiv också fått en uppdatering, båda har helt nya 9-bladiga bländare som ska ge mjuk bokeh. Hur dessa nya versioner presterar mot deras föregångare kommer ni få veta när vi släpper vårt test. 

  Dessa nyheter finns i flera fattningar och beräknas att finnas tillgängliga i juli!

  Läs mer och beställ här:
  Samyang MF 14/2,8 Mark II
  Samyang MF 85/1,4 AS IF UMC Mark II

 • Vad är ProRes RAW? - Live med Panasonic

  Imorgon släpper Panasonic uppdateringen till Lumix S1H som ger nya och förbättrade funktioner, inom kort släpps även en uppdatering för möjligheten att filma i ProRes RAW.

  Vi kommer sända live tillsammans med Panasonic för att gå igenom uppdateringen och framför allt vad ProRes RAW är för något och självklart svara på alla dina frågor gällande uppdateringen, video eller Panasonic-kameror. Livesändningen hålls av Martin Wallgren på Panasonic och vi finns tillgängliga i chatten om du har några frågor riktade till oss.

  Datum: Måndag, 25 maj
  Tid: 11:00 - 11:45
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

  s1h_inbyte_banner (1).jpg

 • Drönarsöndag: Bagage

  Det är kul att flyga drönare och du kan ta spännande bilder ur helt nya perspektiv. Min favoritdrönare är DJI Mavic 2 Pro då den är lätt att flyga och att kameran är riktigt bra. Jag använder oftast drönaren på fotoäventyr där jag förflyttar mig med bil. Då behöver jag en tålig väska som är lätt att packa in i bilen och som tål att hanteras. Min favoritväska ser du på bilden, en B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2.

  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 tål att ställas direkt i snö eller sand. Ibland kan man inte välja underlag och med denna väska behöver jag inte bekymra mig alls. Mycket praktiskt.

  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 fungerar också bra som startplatta. Som sagt, ibland är man på ställen där underlaget är varken lämpligt för att ställa en väska på, eller att ställa drönaren på. Det vara så enkelt som en vanlig gräsmatta och ställer jag drönaren direkt på gräsmattan så skulle propellrarna ta i gräset men genom att använda väskan som startplatta så är det problemet löst. Nu kan man landa på väskan också, men jag brukar oftast ta emot den med handen. Om du tvärt tippar drönaren 90 grader i sidled så slår den automatiskt av propellrarna. Den är helt enkelt konstruerad för att kunna tas emot för hand och kunna slås av på så sätt.

  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 orange >>
  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 svart >>
  B&W Outdoor Case typ 3000 för DJI Mavic 2 gul >>

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Ödehus (3 av 4)

  Ödehus är både spännande och sorgliga samtidigt. Spännande att fundera vem som kan ha bott där, vilken glädje eller vilken sorg som kan ha förekommit inom dess väggar. Vad kan de ha försörjt sig på? Vissa ödehus ligger väldigt vackert till, medan andra ligger långt ute i obygden. Det är sorgligt att se ödehus för att de var en gång säkert väldigt vackra men är nu förfallna, övergivna och bortglömda. Men de blir intressanta motiv.

  Vad är detta för typ av kors? Det påminner om ett ankarkors men ändå inte. Inte riktigt typ ”crosslet” heller. Vad kan byggnaden använts till? Vi fick faktiskt svar på detta, tack Kerstin för informationen:

  "Det var i grunden ett missionshus, därav korset. När det slutade användas till kyrkliga möten fick Max Fenders, populär grupp på 70-80/talet, använda det som replokal. Men de fick sluta då det ansågs olämpligt att spela popmusik där det talats bibelspråk. Så istället blev det ett militärt förråd. Hur tankebanorna gick hos de bestämmande är lite knepigt att förstå. Jag tror att det står tomt idag."

  Nu i vår så har jag sett många ödehus efter de vägar som vi har färdats. Jag har valt ut fyra bilder som jag vill visa. Jag vet att det är många andra som gillar ödehus. En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar dem då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 23/4,0 R LM WR, 1/300s, f/8 och ISO 100. Jag tog bilden stående på bilens tak för att inte få så störtande linjer då jag använde en kraftig vidvinkel. Ja, bilens tak håller, det är i plast och byggt för att hålla att gå på.

  Det finns många fördelar med en större bildsensor. En är att man hela tiden använder större brännvidder. En 23mm är alltid en 23mm även om jag får samma utsnitt i bilden som en 18mm på fullformat eller en 9mm på Micro 4/3. En 23mm sliter inte ut bilden lika mycket som en 18mm och långt mindre än vad en 9mm gör. Detta är speciellt bra vid landskapsfotografering, då berg i bakgrunden blir betydligt magnifikare på 23mm än på 18mm eller 9mm. Att köra Fujifilm GFX är inte alls i huvudsak upplösningen utan det är intrycket och känslan i bilden. 

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Nästa lördag kommer bild 4.

  /Thomas

 • Se Sonys nyhet live med oss!

  Nyhet

  På tisdag 16:00 lanserar Sony en nyhet för världen och du har möjligheten till att se den live med oss direkt efter världsrelease!

  På tisdag 16:30 kommer vi sända live tillsammans med Sebastian på Sony med nya kameran till hands för att en unik förhandstitt och svar på alla dina frågor. Vi har för tillfället ingen information om nyheten förutom att det är en "Ny kompakt kamera" och silhuetten du ser på bilden ovan. Följ med i livesändningen och se nyheten tillsammans med oss!

  Datum: Tisdag, 26 maj
  Tid: 16:30 - 17:15
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Se livesändningen här >

 • Test: Nikon AF-S 120-300/2,8E FL ED SR VR

  Test

  Nu kan du läsa vårt test på den mycket högpresterande telezoomen för fullformatskameror med Nikons F-fattning, med en ljusstyrka på f/2,8 genom hela zoomintervallet.

  Mats skriver: AF-S 120-300/2,8 använder både fluoritglas, lågspridande ED-glas och anomalt brytande SR-glas för att reducera kromatisk aberration och optimera skärpa och färgåtergivning ända ut i bildkanterna. Objektivet är mycket rejält och tåligt och samtidigt relativt lätt, tack vare konstruktion mestadels i magnesiumlegering. Fokuseringsmotor av ultraljudstyp ger mycket snabb och responsiv fokusering lämplig för actionmotiv och seriebildtagning. Fokusering och zoomning sker internt, utan att något rör sig exteriört på objektivet.

  Läs hela testet här: Nikon AF-S 120-300/2,8E FL ED SR VR test

 • Fotohistoria: Lordox

  Leidolf hade en kamera för 127-film som de konstruerade om för att nu kunna använda 135-film.

  Leidolf grundades 1921 i Wetzlar i Tyskland av Rudolf Leidolf. I staden Wetzlar fanns flera företag som tillverkade fotografisk utrustning men ingen var mer känd än Leica. I alla fall så tillverkade Leidolf optik för mikroskop. Efter andra världskriget så fanns en stor efterfrågan av kameror och de gav sig in i kameratillverkning. Första kameran kom 1950 och den hette Leidox. Leidolf tillverkade en del enklare kameror fram till de lanserade Lordomat med mätsökare. De fanns med både fast eller utbytbar optik. Objektiven tillverkades av Enna-Werk i München. De slutade tillverka kameror 1962 men företaget som sådant fortsatte i annan form fram till 1990 när det togs över av Leica.

  1952 så lanserade Leidolf sin Lordox 24x36 och det var deras första småbildskamera, det vill säga som använde 135-film och hade negativstorleken 24x36. Slutaren var en Prontor-S som klarade 1/300s - 1s + B. Optiken på vårt exemplar är en Triplon 50/2,8. Som namnet antyder så är det en triplett. Lordox 24x36 fanns i flera versioner med olika objektiv och olika slutare men de hade samma modellnamn. Den fanns bland annat med en 50/3,8 med Vero-slutare, och en annan version hade en Lordon 50/2,8 optik. Designen påminner starkt om Lordox IIS som använde 127-film. Det var mycket lättare att bygga kameror för rullfilm som 127. Nu när de använde samma koncept men anpassade för 135-film så tillkom återspolningsratt samt spärr för återspolning och ett räkneverk.

  Värdet på en sådan här kamera ligger ungefär från 500kr till 1200kr. Vi betalade 115kr på en online-auktion. Just detta exemplar är en gång i tiden sålt av Sven Nilssons fotaffär i Falun som du kan se på en av bilderna. Sven Nilsson var en flitig filmare och var känd i Dalarna.

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Live med Sony idag!

  Idag kommer vi sända live tillsammans med Sony. Det kommer vara ett webinar där vi går igenom hur du filmar med din Sony.

  Efter vår första livesändning med Sony "Tips och tricks med Sony A7 III" fick vi frågor om video så denna gång kommer vi gå igenom hur du filmar med din Sony samt svara på dina frågor. 

  Webinaret hålls av Sonys produktspecialist Dennis på svenska så är du intresserad av att veta hur du filmar med din Sony så titta på livesändningen och ställ frågor så kommer du garanterat att lära dig något!

  Datum: Onsdag, 20 maj
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Infonsdag: Bakgrunden

  Tänk på bakgrunden. Var medveten om den. Den kommer att absolut påverka intrycket av den bild du tar.

  Vi kan förenkla tankar kring bakgrunden till två frågor: 
  Finns det något direkt störande i bakgrunden?
  Hur skarp vill du att bakgrunden skall vara?

  Genom att flytta på dig i förhållande till motivet kan du välja bakgrund. Genom att välja brännvidd kan du välja hur långt bort du vill ha bakgrunden i förhållande till motivet. Vidvinkel drar ut avståndet till bakgrunden och tele trycker ihop bilden och gör att bakgrunden kommer närmare. Genom att välja bländare kan du välja hur skarp bakgrunden ska vara.

  Det viktiga är att du är medveten om bakgrunden och tar medvetna beslut hur du vill ha den. Bakgrunden påverkar bilden mer än vad många förstår. Till och med mobiltelefontillverkarna har förstått detta och många av deras mobiltelefoner kan ge en konstgjord oskarp bakgrund i deras kameror om man så önskar. Ofta kallas det porträttläge.

  Med bakgrundsoskärpa, bokeh, så kan man slå ut bakgrunden helt med stort tele och en stor bländaröppning. Ibland kanske man bara vill döva ner bakgrunden med lite mjukhet och då väljer man en passande bländare för det.

  Vi kan ta lite överkurs i detta för våra mer erfarna läsare. Du kan inte bara välja hur nära du vill ha bakgrunden eller hur suddig den ska vara, du kan också välja vilken look du vill ha på den. Olika objektiv har olika karaktärer. Vissa objektiv ger helt runda bokehbollar, andra ger mer kattögonlika. Vissa har krämig bokeh, andra en orolig. Vissa har ljusare kanter på sina bokehbollar. Asfäriska objektiv ger (tyvärr) ofta bokehbollar som ser ut som skuren lök. Vissa har så kallad virvelbokeh. Genom att ha koll på brännvidd, bländare och vilken typ av bokeh så kan du skapa bilder som är något utöver det vanliga. 

  Lycka till och ha kul!

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Peak Design donerar över 2 miljoner!

  Peak Design började precis leverera deras efterlängtade stativ när Covid-19 krisen började bomma. Peak Design valde därför att skänka bort all förtjänst till CDC Foundation som arbetar för att minska smittan av Coronaviruset (Covid-19)

  Peak design jobbar stenhårt med att klimatkompensera genom att göra alla deras produkter klimatneutrala. De skänker även 1% av deras förtjänst till en organisation som heter "1% for the planet".

  Med säljstart av deras nya stativ berättade Peak Design att de 4 första dagarna kommer ALL förtjänst gå till stöd för de som kämpar mot Covid-19. Nu har Peak Design gjort ett pressmeddelande och berättat om hur många de sålde och hur mycket de donerar åt kampen mod Coronaviruset.

   

  Peak_Design_2.jpeg

  Som du ser på bilden från Peak Design har de donerat 218.150 dollar vilket blir 2 109 692kr i dagens valuta. Redan från första dagen vi började sälja Peak Design har vi gillat både deras produkter och deras företag, åtgärder som dessa gör oss bara ännu mer tacksamma för att kunna jobba med ett så härligt företag.

  Så vårt sortiment från Peak Design här >
  Peak Design Travel Tripod >

 • Nyhet: Capture One Pro för Nikon!

  Nyhet

  Nu presenterar Capture One tre nyheter!

  Den första och största nyheten för Capture One Pro är en ny uppdatering för programvaran, Capture One Pro 20.1. Denna uppdatering består av nya och förbättrade funktioner, uppdateringen går att ladda ned från och med nu. Vi har redan gått igenom vad som är nytt med denna uppdatering och du kan läsa om det här: Ny uppdatering till Capture One Pro

  Den andra nyheten är att Capture One Pro 20 är nu tillgänglig som en separat version till Nikon, precis som Sony och Fujifilm redan har. Har du en Nikon så kan du alltså köpa fulla versionen av Capture One Pro 20 som endast kan användas med din Nikon till ett mycket bättre pris. Du hittar den här: Capture One Pro 20 för Nikon

  Den tredje och sista nyheten är att Capture One uppdaterar deras logga med ny design för alla versioner. En ny snygg design som känns mer modern och visar att Capture One är på väg framåt!

  nyhet_captureone_logo.png

  Köp Capture One idag:
  Capture One Pro 20
  Capture One Pro 20 för Nikon
  Capture One Pro 20 för Sony
  Capture One Pro 20 för fujifilm

 • Drönarsöndag: Pippi

  Jag har nog fått lite pippi på kyrktuppar. Vet inte varför. Det är som fascinerande att få se dem på nära håll. Denna tupp sitter på Hörnefors kyrka.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Ödehus (2 av 4)

  Ödehus är både spännande och sorgliga samtidigt. Spännande att fundera vem som kan ha bott där, vilken glädje eller vilken sorg som kan ha förekommit inom dess väggar. Vad kan de ha försörjt sig på? Vissa ödehus ligger väldigt vackert till, medan andra ligger långt ute i obygden. Det är sorgligt att se ödehus för att de var en gång säkert väldigt vackra men är nu förfallna, övergivna och bortglömda. Men de blir intressanta motiv. Denna bild borde ha titeln: Välkommen in!. Det ser tämligen spöklikt ut.

  Nu i vår så har jag sett många ödehus efter de vägar som vi har färdats. Jag har valt ut fyra bilder som jag vill visa. Jag vet att det är många andra som gillar ödehus. En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar dem då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 110/2,0 R LM WR, 1/320s, f/2,0 och ISO 200. Bilden är redigerad.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Nästa lördag kommer bild 3.

  /Thomas

 • Profoto Stories - Drömlika porträtt i Marrakech

  De svenska systrarna Mira & Thilda återvänder till Marrakech för att skapa de drömlika porträtt de alltid föreställt sig men inte kunnat åstadkomma tidigare när de bara använde det naturliga solljuset. Nu reser de tillbaka, utrustade med en Profoto Connect och två Profoto A1, för att slutföra uppdraget.

  Det finns en romantisk och drömlik känsla i bilderna som systrarna Mira och Thilda Berglind skapar. Det gäller oavsett om de visar naturens sprakande färger under olika årstider, arabiska marknader fyllda av tyger och textilier eller fantastiska, svepande landskap brända till gyllene nyanser av solens obevekliga strålar. Varhelst deras resor tar dem finns det alltid en känsla av mystik, äventyr och förtrollning i bilderna – som visar att platsen är något utöver det vanliga.

  Läs hela artikeln här: Mira & Thilda skapar drömlika porträtt i Marrakech med Profoto Connect och A1

 • Fotohistoria: Etareta

  Detta är en tämligen ovanlig kamera och de alla flesta som läser detta inlägg kommer inte att ha hört talas om Etareta förrän nu. Made in Czechoslovakia. Eta låg i Praha, Prag, och införlivades 1946 med statliga Meopta. Denna modell tillverkades från 1946 till 1955. Etareta har ett utfällbart Eta Praha Etar III 50/3,5 objektiv. Slutaren klarar 1/200 - 1/10s + T + B. Kameran är till stora delar byggd i aluminium.

  För er som är riktigt intresserade av gamla kameror så kommer här onödigt detaljerad information: Det fanns två versioner av kameran och fem versioner av optiken. Kameran hade samma namn, den enda synliga skillnaden var att de senare versionerna hade klädda rattar på kameran ovansida. Objektivet fanns som Etar , Etar I, Etar II, Etar III and Etar IV. Alla hade samma ljusstyrka men förmodligen så måste det ha funnits någon optisk skillnad då de hade olika benämningar.

  1933 grundades Optotechnica i Přerov i dåvarande Tjeckoslovakien. De byggde förstoringsapparater samt objektiv. De tillverkade sin första kamera 1939, Flexette, en 6x6 tvåögd spegelreflexkamera. Under andra världskriget så tillverkade de optisk utrustning åt den tyska militären. Då bland annat avståndsmätare, kikare, kikarsikten och periskop.

  1946 så förstatligades Optotechnica i det nu kommunistiska Tjeckoslovakien. Samtidigt så ändrades namnet till Meopta. Efter kommiunismens fall så privatiserades Meopta igen 1992. 

  Du kan se 9 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Test: Fujifilm X-T4

  Test

  Fujifilm släppte en ny, rejält uppgraderad modell i sin ständigt lika populära X-T-serie. X-T4 är exteriört mycket snarlik föregångaren X-T3, synliga skillnader är framförallt att man bytt plats på ett par knappar på baksidan och att det tidigare reglaget för ljusmätningen hos X-T4 istället för fungerar som omkopplare mellan stillbilds- och videoläge.

  Mats skriver: Fujifilm X-T4 är gjord även för professionella användare som ställer höga krav på väderskydd och robust konstruktion. Kameran är givetvivädertät och med ett chassi av metall. Inbyggd bildstabilisering är i mitt tycke den mest intressanta nykomlingen i X-T4, och som klarar av att kompensera för upp till 6,5 steg längre slutartider än normalt. Funktionsmässigt har X-T4 blivit bättre anpassad för video än tidigare Fujikamerormed t ex fler separerade funktioner för stillbilder och video i menyn, samt ett utanpåliggande still/movie-reglage.

  Läs hela testet här: Fujifilm X-T4 kamerahus

 • Infonsdag: Stativ

  Detta är ett mer kontroversiellt ämne än det egentligen borde vara. Det finns två starka åsiktsgrupper inom fotografering. De som tycker att stativ är ett måste. Alltid. Att inte använda stativ är en dödssynd. Den andra gruppen anser att stativ är ett stort hinder i deras kreativitet. Vi ska vara sansade och sakliga och hjälpa dig att hitta din nivå av stativanvändning.

  Om vi börjar med att svara på frågan: Behöver du ett stativ? Svaret är: Ja!

  Det är så att i många situationer så får du bättre skärpa om du använder stativ, samtidigt som många gånger så hindrar stativet dig från att ta en bättre bild för att du hinner inte ta lika många vinklar och du hinner inte reagera lika snabbt. Med modern bildstabilisering och moderna kameror som klarar allt högre ISO så är det inte lika nödvändigt att använda stativ idag som det var förr.

  Vårt råd till dig är att använda stativ så ofta som du kan utan att det hindrar dig från att vilja ta med dig kameran eller att det hindrar dig från att vara kreativ fullt ut, t ex vid rörlig porträttfotografering. Var gränsen går känner du själv. 

  Det finns ett bra mellanting och det är enbensstativ. Det får bort mycket skakningar och ger ändå en bra rörlighet. Väger inte mycket att ta med sig heller. Det funkar mycket bra i de situationer du egentligen borde kanske använda stativ men då ett vanligt stativ känns för besvärligt att ta med sig eller för besvärligt för att använda.

  Vid långtidsexponering eller riktigt långa telen har du inte så mycket val. Där måste du använda ett stabilt stativ.

  En fråga som också brukar dyka upp vid val stativ och det är vilket stativhuvud du bör ha. Vårt generella råd är att för vanlig fotografering så är en kulled det bästa valet. För video, ett videohuvud, och för långa telen så rekommenderar vi ett gimbalhuvud.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Stilar - Magi med ett klick

  På Instagram använder du filter för att ge dina bilder ett visst utseende - i andra bildredigeringsprogramvaror är de kända som förinställningar. I Capture One kallar vi dem Stilar - Utseenden som direkt förvandlar bildelement som ljusstyrka och kontrast på olika sätt. Välj helt enkelt en bild, använd en stil som passar din vision, exportera och voila.

 • Live - Lär dig fotografera med filter

  Foto Magica och fotografen Mattias Sjölund pratar om filter och landskapsfoto live på vår Youtubekanal.

  Vilka filter bör du som är intresserad av landskapsfoto ha i din väska och vad gör de oika filtren? Detta är en grundläggande genomgång för dig med intresse av landskapsfoto. Livesändningen hålls av Mattias Sjölund som samarbetar med Nisi vilket kommer vara de filter han pratar om. 

  Datum: Torsdag, 14 maj
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Ny uppdatering till Capture One Pro 20

  Inom kort kommer det en uppdatering till ditt Capture One Pro 20 som förbättrar lagningspenseln och kloningspenseln för bättre resultat.

  Den nya uppdateringen för lagningspenseln gör verktyget betydligt snabbare att jobba och samtidigt med väldigt hög precision. I nuvarande version behöver man ta flera steg för att använda detta verktyg, du behöver skapa ett nytt "lagnings lager", välja lagningsverktyget, manuellt välja område informationen ska tas från och sedan välja vart den ska "laga" bilden. Du måste även göra ett nytt lager om du vill göra samma sak på ett nytt område. I den nya uppdateringen behöver du endast välja lagningsverktyget så skapas ett lager automatiskt. Du behöver även endast trycka vart du vill "laga" så tänker programmet ut automatiskt vart informationen ska tas ifrån, och det fungerar mycket bra!

  Denna uppdatering visades live för första gången av Capture One med Alexander Flemming och David Grover, du kan se videon här >

  Uppdateringen förväntas släppas under maj månad och är självklart kostnadsfri för alla som äger Caputue One Pro

  Du kan köpa Capture One 20 Pro hos oss här >

 • Drönarsöndag: Trippel

  En lada som har en utbyggnad, som har en utbyggnad. Tripp, trapp, trull. Ser lite roligt ut och med en drönare så kan man få denna bild och denna vinkel. Finns inget sätt här som man kan få lika bra bild tagen från marken.

  Drönare ger möjlighet till kameravinklar som aldrig varit möjliga förut utan helikopter. En helt ny värld av fotografering öppnas.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

 • X-files: Ödehus (1 av 4)

  Ödehus är både spännande och sorgliga samtidigt. Spännande att fundera vem som kan ha bott där, vilken glädje eller vilken sorg som kan ha förekommit inom dess väggar. Vad kan de ha försörjt sig på? Vissa ödehus ligger väldigt vackert till, medan andra ligger långt ute i obygden. Det är sorgligt att se ödehus för att de var en gång säkert väldigt vackra men är nu förfallna, övergivna och bortglömda. Men de blir intressanta motiv.

  Nu i vår så har jag sett många ödehus efter de vägar som vi har färdats. Jag har valt ut fyra bilder som jag vill visa. Jag vet att det är många andra som gillar ödehus. En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar dem då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

  Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 32-64/4,0 R LM WR, 48mm, 1/60s, f/5,6 och ISO 100.

  Klicka här för att se större bild >>

  Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

  Nästa lördag kommer bild 2.

  /Thomas

 • Peter Neill - Bilden och artisten är allt

  I musikbranschen är ditt utseende och hur du låter lika viktigt. Peter Neill avslöjar hur han använder sina Sony-kameror och objektiv för att få bilder som musiker vill ha.

  Det är ingen slump att en av de mest glamorösa typerna av fotografering, musikfotografering, också är även en av de svåraste att komma in på. Med hårt arbete och beslutsamhet har Peter Neill blivit en av de mest eftertraktade musikfotograferna i branschen. Det är hans sätt att fotografera artister live som gjort att han fått jobba med några av världens största artister, till exempel The Script, Rick Astley, Will.I.am och Justin Timberlake. 

  Läs hela artikeln här: Peter Neill - Bilden och artisten är allt

 • Uppdatera din GoPro Max!

  Nu kan du uppdatera din GoPro Max för att få ut ännu mer ur kameran och göra ännu bättre 360-film.

  Nytt i denna version är att du kan filma i 3K 60fps som ger stor möjlighet till att göra olika typer av videoklipp inklusive 2x slowmotion som passar perfekt till snabba actionklipp som sport och annat. Nu är också Time Lapse i både foto och video tillgängligt i 360-läget vilket gör det möjligt att skapa unika time lapse som tidigare inte varit möjligt. 

  Ladda ned uppdateringen och testa dessa nya funktioner idag, du uppdaterar din GoPro Max genom GoPros app.

  Se vårt sortiment: GoPro

 • Turnering: Vilken analog kamera är din favorit?

  Nu börjar vi vår första turnering på Facebook. Rösta fram din favorit genom att reagera på inlägget med antingen "Hjärta" eller "wow".

  Var med och rösta i turneringen här >

  Nya rundor publiceras varannan dag tills en vinnare är krönad. Saknas din favorit? Någon speciell turnering du vill se i framtiden? Kommentera det på Facebook så tar vi med dina tankar till nästa turnering!

  Se vårt analoga sortiment här >

 • Fotohistoria: Nikon F5

  Idag tittar vi på tämligen sen fotohistoria och går inte längre bak i tiden än 1996 denna gång. Vi ska möta den sista helt professionella analoga kameran.

  Nikon F5 tillverkades från 1996 fram till 2004 när den ersattes av Nikon F6. Men borde inte då Nikon F6 räknas som den sista professionella analoga kameran från Nikon? Njae. F6 var nog mer designad för avancerade amatörer. Nikon F6 var långsammare och klenare än sina helt professionella föregångare. Nikon grundade sina professionella digitalkameror på F5 och inte på F6 vilket annars hade varit det självklara valet. D1 fram till nuvarande D5 har mycket gemensamt i sin design med F5.

  Om jag får komma med en personlig kommentar så har jag ägt och fotograferat med i stort sett alla Nikon-kameror utom F5. Då kommer direkt frågan om varför det. Min första Nikon-kamera var en Nikon F3 som jag verkligen älskade. Under den tiden så hade jag alla möjliga andra Nikon-modeller som andrakamera, inklusive både Nikon F och F2. När Nikon F4 kom så gick jag över till den men när F5 kom så var den så stor, tung och dyr att jag lämnade Nikon då. Sedan dess har jag haft många digitala Nikon-modeller, bland annat D3 och D4. F5 var det perfekta verktyget för sport och tidningsfotografer, något som jag inte var.

  Nikon F5 hade för sin tid en mycket snabb och exakt autofokus, och om du anväder en F5 idag så kommer du inte alls klaga mycket på fokuseringen. F5 klarade 8 bilder per sekund och trots hastigheten, och att den ska förflytta en spegel, och styra slutaren, och dra fram filmen så var den nästan vibrationsfri. Nikon lyckades verkligen dämpa all mekanik på ett imponerande sätt. Slutaren kunde diagnostisera sig själv och även justera sig själv. Ljusmätningen var en 3D color Matrix mätning med 1005 punkter.

  Precis som Nikon F3 och F4 så var F5 designad av Giorgetto Giugiaro. Greppet på F5 är fantastiskt bra. F5 drevs av 8 AA-batterier eller ett Ni-MH batteripack. Sökaren visade 100% av bilden och var utbytbar. Slutaren klarade 1/8000s - 30s + B och hade en synk på 1/300s. Kuriosa är att Kodak byggde en digital version av F5 som Kodak DCS700-serien. Första hade hela 2 MP och senare versioner 6 MP. Värdet på en Nikon F5 ligger från 2000kr upp till 3500kr beroende på skick.

  Du kan se 10 bilder av kameran här ovanför. Vill du inte vänta tills den byter bild så klickar du bara på prickarna under bilden.

  Vill du läsa mer ur vår serie "Fotohistoria" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just Fotohistoria.  

  /Thomas

 • Lär dig filma med din Sony

  På onsdag den 20e maj kommer vi sända live tillsammans med Sony. Det kommer vara ett webinar där vi går igenom hur du filmar med din Sony.

  Efter vår första livesändning med Sony "Tips och tricks med Sony A7 III" fick vi frågor om video så denna gång kommer vi gå igenom hur du filmar med din Sony samt svara på dina frågor. 

  Webinaret hålls av Sonys produktspecialist Dennis på svenska så är du intresserad av att veta hur du filmar med din Sony så titta på livesändningen och ställ frågor så kommer du garanterat att lära dig något!

  Datum: Onsdag, 20 maj
  Tid: 15:00 - 16:00
  Plats: CyberPhotos YouTube-kanal
  Språk: Svenska

  Direktlänk till livesändningen >

 • Infonsdag: Utfrätt

  Med utfrätt så menar vi när något i bilden är helt vitt, det finns ingen information alls där. I normala fall så är detta inte önskvärt, och problemet beror på att bilden är helt överexponerad i det området. Vi har tidigare berättat om histogram och det kan hjälpa dig att undvika utfrätning i bilden.

  Problemet med utfrätning är betydligt större med jpg-bilder och vid mindre sensorer. Har du fotograferat i RAW så kan man oftast hämta igen information i högdagrarna såvida inte bilden är alldeles för överexponerad. Nu är det egentligen inte själva sensorstorleken som är det tekniska problemet, men i slutänden så blir det så ändå. Nu ska vi inte djupdyka i tekniken med pixeltäthet och dynamik utan bara konstatera att generellt så har större sensorer ett bättre dynamiskt omfång. För ordningens skull så måste vi nämna att det finns så kallad High Key fotografering där man medvetet överexponerar, men det är en annan historia för en annan gång.

  Kamerorna i mobiltelefoner med deras pyttesmå sensorer har en mycket bra lösning på dynamsikt omfång. De hanterar (raw-) bilden med intern mjukvara som balanserar upp exponeringen i bilden automatiskt, typ smart HDR och du får en klart bättre exponerad bild. Bilden du ser här ovanför är tagen med iPhone 11 Pro och utan en smart HDR så hade de ljusa delarna varit helt utfrätta.

  Det är generellt bättre att underexponera lite för att inte riskera att fräta ut högdagrarna. Du får dock mycket brus i de underexponerade delarna. Optimalt är att exponera så korrekt som möjligt. Där har du som sagt histogrammet som hjälp. Om du mättar sensorn maximalt så får du ett lägre signal-brus-förhållande.

  Så för att sammanfatta tydligt:

  Kör RAW
  Exponera så rätt som möjligt och hellre lite under än över.

  Varje onsdag framöver kommer du att få ett fototips i vår serie "Infonsdag".

 • Test: Canon RF 24-105/4-7,1 IS STM

  Test

  Ny prisvärd normalzoom för RF-systemet. Jämfört med storebror 24-105/4 L är detta en mer kompakt optik med variabel ljusstyrka, STM-motor istället för USM och ett pris som passar många användare bättre.

  Mats skriver: Canon har försett RF 24-105 STM med ett nytt närbildsläge som man kallar "Center Focus Macro". Det medger en närgräns på korta 13 cm och en avbildningsskala på upp till 1:2,5, vid 24 mm brännvidd. Resultatet ger en skarp central del av bilden, som sedan mjukt tonar ut i oskärpa ut mot kanterna av bilden. I mitten av bilden är skärpan bra redan på största bländaröppning genom hela zoomomfånget. På brännvidder från ca 27mm och längre är det i nedbländat läge runt f/11 skarpt till större del av bilden.

  Läs hela testet och se testbilderna här: Canon RF 24-105/4-7,1 IS STM

 • Tävlingen är avslutad!

  Tack för alla bidrag, tävlingen är nu avslutad och juryn börjar redan nu gå igenom alla bidrag för att kora vinnare som presenteras 29 maj.

  Den här bilden är inskickad av Ante Skaulu och är en bild som vi fastnat för. Hur det går för den och alla andra bidrag får ni se när vinnarna är korade!

  Vinnare meddelas via e-post!

  Läs om avslutad tävling här >

 • Profoto Stories - Be free to create

  Audrey Woulard upptäcker hur lätt det är att arbeta med Profotos vackra och naturliga blixtljus med sändaren Profoto Connect bland de ständigt skiftande ljusförhållandena i Barcelona.

  Audrey Woulard, som bor och arbetar i Chicago i Illinois, är känd för sina porträtt av tonåringar och unga vuxna, vanligen med hemstaden som bakgrund. Audrey är van att fotografera med enbart det naturliga omgivande dagsljuset, som hon använder på ett skickligt sätt för att skapa sina stämningsfulla bilder. Samtidigt som dagsljuset är vackert, kan det dock även leda till en hel del frustration.

  Läs artikeln här: Be free to create

 • Drönarsöndag: Chokladsurfning

  På lördagar så åker jag och frun ofta ut på äventyr. Ibland har vi ett specifikt mål. Andra gånger så hamnar vi någonstans. Denna gång tänkte vi besöka en havsstrand på lite närmare håll än de vi normalt åker till. Det var fullt med folk på den första stranden så vi åkte vidare till nästa, men där var det också mycket folk. På den tredje var det helt folktomt, det är en lite "hemlig" strand som inte många känner till. Vi tog en fjärde strand innan vi åkte hem och där var det några killar som kitesurfade. Det blåste rejält och det var bara någon enstaka plusgrad. Jag pratade lite med dem och funderade om jag kunde ta lite bilder med drönaren och det fick jag gärna.

  Jag måste verkligen berömma DJI Mavic 2 Pro för dess tillförlitlighet. Behövde självklart köra den i sportläge för att kunna hänga med kitesurfarna. Men inga konstigheter alls. Den varnade för starka vindar, så det var lite på egen risk att flyga i så hård vind men drönaren uppförde den sig exemplariskt.

  Deras linor var 27m och de hoppar som högst 11m så jag la mig på 50-60m höjd för att inte krocka med någon skärm. Det var oerhört kul att ta dessa bilder. Jag har aldrig gjort något liknande. De gillade bilderna och jag fick intressanta bilder att kunna visa här. Alla nöjda. Just den här bilden såg så rolig ut när surfaren närmar sig kanten för djupare vatten. Det blev då två helt olika bruntoner med en distinkt gräns. Bottenviken bjuder inte på klart vatten tyvärr. Det är humusämnen som ger den bruna färgen i vattnet.

  Bilden är tagen med en DJI Mavic 2 Pro.

  Klicka här för att se bilden i större format >>

  Vi kommer söndagar framöver att visa bilder tagna med drönare.

  /Thomas

 • X-files: Röksvamp

  Jag har experimenterat med att fotografera rök igen. Röken kommer från rökelse. Denna gång körde jag med overall och gasmask då rökelselukten inte är så trevlig i ett litet slutet rum. Jag använder en vanlig blixt som ljuskälla. Jag har också en liten lampa som lyser tillräckligt att jag kan se röken.

 • Gatufoto i ett tomt stockholm

  Just nu är gatorna tomma och de flesta sitter hemma, Miska Saariko var ute på Stockholms gator precis när alla blev uppmanade att stanna hemma och lyckades fånga bilder som normalt inte går att ta på grund av folkskaror.

  T-Centralen.jpg

  Nuvarande pandemi är inte postiv på något sätt men för fotografer är detta rena drömmen, inga personer som går framför en precis när man tar bilden, inga vagnar, barn, ballonger eller något som inte passar in i bilden utan du har en ren och öppen yta som du kan komponera precis som du vill. 

  Kungstradgarden.jpg

  Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det finns så mycket du kan fota i ditt eget hem eller på gården. Håll dig frisk!

  Läs också: Naturfoto runt knuten