X-files: Ödehus (3 av 4)

Ödehus är både spännande och sorgliga samtidigt. Spännande att fundera vem som kan ha bott där, vilken glädje eller vilken sorg som kan ha förekommit inom dess väggar. Vad kan de ha försörjt sig på? Vissa ödehus ligger väldigt vackert till, medan andra ligger långt ute i obygden. Det är sorgligt att se ödehus för att de var en gång säkert väldigt vackra men är nu förfallna, övergivna och bortglömda. Men de blir intressanta motiv.

Vad är detta för typ av kors? Det påminner om ett ankarkors men ändå inte. Inte riktigt typ ”crosslet” heller. Vad kan byggnaden använts till? Vi fick faktiskt svar på detta, tack Kerstin för informationen:

"Det var i grunden ett missionshus, därav korset. När det slutade användas till kyrkliga möten fick Max Fenders, populär grupp på 70-80/talet, använda det som replokal. Men de fick sluta då det ansågs olämpligt att spela popmusik där det talats bibelspråk. Så istället blev det ett militärt förråd. Hur tankebanorna gick hos de bestämmande är lite knepigt att förstå. Jag tror att det står tomt idag."

Nu i vår så har jag sett många ödehus efter de vägar som vi har färdats. Jag har valt ut fyra bilder som jag vill visa. Jag vet att det är många andra som gillar ödehus. En oskriven regel är att man berättar aldrig var man hittar dem då ingen av oss vill att de ska bli vandaliserade, därför kommer jag inte att berätta var jag tagit dessa bilder.

Bilden är tagen med Fujifilm GFX 100 + GF 23/4,0 R LM WR, 1/300s, f/8 och ISO 100. Jag tog bilden stående på bilens tak för att inte få så störtande linjer då jag använde en kraftig vidvinkel. Ja, bilens tak håller, det är i plast och byggt för att hålla att gå på.

Det finns många fördelar med en större bildsensor. En är att man hela tiden använder större brännvidder. En 23mm är alltid en 23mm även om jag får samma utsnitt i bilden som en 18mm på fullformat eller en 9mm på Micro 4/3. En 23mm sliter inte ut bilden lika mycket som en 18mm och långt mindre än vad en 9mm gör. Detta är speciellt bra vid landskapsfotografering, då berg i bakgrunden blir betydligt magnifikare på 23mm än på 18mm eller 9mm. Att köra Fujifilm GFX är inte alls i huvudsak upplösningen utan det är intrycket och känslan i bilden. 

Klicka här för att se större bild >>

Vill du läsa mer ur vår serie ”X-files" så kan du använda sökfunktionen här i bloggen och skriva in just X-files, eller bara klicka på denna text >>

Nästa lördag kommer bild 4.

/Thomas