• Sigma 35/1,4 DG HSM (Art)

  Test

  Nu har vi släppt testet på Sigmas populära 35mm f/1,4 som redan blivit en stark spelare på marknaden och en konkurrent på allvar till Canon, Nikon och Sonys egna varianter. Men är den lika bra? Mats ger svaret.

  Mats skriver: Sigma börjar blir riktigt vass på objektivmarknaden och en allvarlig konkurrent till Canon, Nikon, Pentax, Sony och Zeiss, speciellt bland alla fasta objektiv som de släppt senaste åren. Sigma har också gått ut med att de ökat kvalitetskontrollerna, och särskilt på objektiv som ingår i dessa nya kategorier Art, Sports och Contemporary. Detta är inte bara tomma ord, utan faktiskt något vi också märkt av sedan några år tillbaka. Både när det gäller bildkvalité och AF-funktion.

  Resten finner du här: Sigma 35/1,4 DG HSM Art

 • Ny film: Filmning för nybörjare

  Det har varit en aning kallt i Västerbotten under den senaste månaden men det hindrade inte oss från att spela in en ny film som handlar om att börja film med sin systemkamera. Johannes berättar mera i dagens film.

  Du hittar filmen här: Youtube: Filmtips för nybörjare

 • Blogg & bloggare

  En kamera som syns lite överallt om man följer bloggar (mode, resor osv) är Olympus E-PL7. Det är en kamera som fått utrymme och det är inte så konstigt för den presterar mycket bra samtidigt som den tilltalar med andra styrkor också.

  Vi har reflekterat över att just E-PL7 blivit en "bloggkamera" och nu förstår vi varför. Designen är tilltalande även för den som inte är intresserad av fotografering och kameror för övrigt och den vinklingsbara skärmen ihop med att man kan styra den via WiFi med sin smartphone (som en fjärrutlösare) gör att man kan hantera fotografering själv i högre grad än vanligt. Den filmar i bra kvalitet och har en HDMI för enkel uppspelning. För oss som gillar kameror och fotografering som hobby kanske kikar på OM-D men PEN-serien är en mycket prisvärd och kompetent serie kameror. Inte minst med nya PEN-F som nu gör entré...

  Läs mera om PEN E-PL7 här: Om E-PL7 som bloggkamera

  Missat nya PEN-F? Läs mera här: Olympus PEN-F

 • VINNARE!

  Vi vann, för tredje året i rad, priset som ONLINE RETAILER OF THE YEAR på Mobilgalan igår kväll! Vi är otroligt stolta och glada för detta pris som grundar sig på vilken kvalitet vi håller då man testköper hos alla större återförsäljare i Sverige.

  Bara att bli nominerade och sen ta oss till sista gallringen gör oss stolta och att då även vinna klassen gör det otroligt roligt för oss. Stefan (Kategoriansvarig Mobiltelefoni) och Peder (Säljare Mobiltelefoni) åkte till galan med förhoppningen om att vi skulle bli vinnare igen. Vi vill passa på att tacka alla kunder som väljer att handla hos oss, det är något vi verkligen uppskattar och vi delar detta pris med dig som kund till oss. I alla fall mentalt, det fina diplomet och "bucklan" behåller vi i fikarummet :)

  /Alla på CyberPhoto

 • Streetfoto

  Vi fick in massor av härliga bidrag till vår Streetfoto-del av tävlingen nyligen. Den här bilden är tagen av Johan Adermalm och är ett av bidragen som kom till sista gallringen. Tydligt kroppsspråk på killen...

  Så här skriver Johan själv: Här kommer en bild från min serie La Bouqueria, som handlar om människors relation till mat. En ständigt aktuell fråga som alla kan relatera till och involveras i. La Bouqueria är en saluhall i Barcelona där lokalbefolkningen trängs med turister för att handla, umgås och äta. Här kan man spatsera runt i timtal och observera både mat och människor av alla de slag. En av favoriterna i serien är på denna pojke som fascinerats av fiskarnas taggiga gap och anatomi. Bilden är tagen med den diskreta kombon: Fujifilm XE-1, Fujinon 18 mm. Processad i Photoshop CS6.

 • Canon EF 600/4L IS II USM

  Test

  Nu testar vi även Canons 600:a och du kan läsa testet kostnadsfritt, som vanligt, på vår hemsida! Om du är i valet och kvalet vilket objektiv du ska välja så läs våra tester på tele-objektiven så gör du ett bra val till sist.

  Mats skriver: Stabiliseringen har blivit avsevärt mycket bättre sedan version I, och klarar nu att handhållas med ca 4 steg längre slutartider än normalt, istället för bara 2 steg som med föregångaren, och är man rejält stadig på handen är det faktiskt inte omöjligt med närmare 5 steg. För IS finns två extra lägen avsedda för panorering, 2 och 3. Vilket det sistnämnda är mest lämpligt att använda till motiv som rör sig snabbt i olika riktningar eftersom stabiliseringen inte aktiveras förrän exponering sker.

  Allt annat om denna glugg hittar du här: Canon EF 600/4L IS II USM

 • Vi testar X-Pro2

  Vi skvallrar om att vi testar X-Pro2 för fullt just nu och Mats testar den ordentligt för att se hur den presterar! Vi vet att många väntar på testet och det får man göra...några dagar till. Men vi kan redan nu säga att känslan är riktigt fin.

  Du kan boka ditt exemplar och läsa mera om X-Pro2 här: Fujifilm X-Pro 2

 • Olympus PEN-F

  Nyhet

  Idag lanserar Olympus en ny kamera som vi tror kan ställa till det för många. För det är en risk att sparkontot blir aningens mindre inom kort. Den här kameran talar till både hjärtat och hjärnan och vi gillar den redan.

  Rent tekniskt så har PEN-F en riktigt fin sökare som ger en bra upplevelse och till det kommer en ny 20 Mpixel bildsensor som gör premiär i Olympus lineup i en PEN och inte en OM-D, lite otippat faktiskt. Den 5-axliga stabiliseringen innebär att man kan flytta sensor för att ta flera exponeringar ihop till en enda bild genom att flytta sensorn mellan exponeringarna och få ut en bildfil på ca 50 Mpixel. Upp till 10 bilder per sekund är också möjligt vilket visar att processorkraften i nya PEN-F är på en hög nivå. Den har så klart inbyggd WiFi.

  Nog om det, över till det som rör hjärtat. Olympus har varit bäst i klassen på att använda sig av sitt arv från den analoga tiden och man fortsätter i samma spår med PEN-F som är en digital version av 60-talets PEN F. Logon liknar den gamla, formatet och vissa reglage samt vredet på framsidan är andra delar på PEN-F som påminner om den gamla versionen. Vi tror att den här kameran skapar habegär hos många fotografer och flera av oss är redan sugna...

  Kamerahuset kommer att kosta 13490kr, kit med 17mm f/1,8 15990kr och med 14-42mm 14990kr.

  Olympus PEN F kamerahus silver
  Olympus PEN F kamerahus svart
  Olympus PEN F kamerahus silver + M.Zuiko Digital 17/1,8 MSC
  Olympus PEN F kamerahus svart + M.Zuiko Digital 17/1,8 MSC
  Olympus PEN F kamerahus svart + M.Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6 EZ ED MSC
  Olympus PEN F kamerahus silver + M.Zuiko Digital 14-42/3,5-5,6 EZ ED MSC


 • Nikon AF-S DX 35/1,8 G

  Test

  Det här är ett mycket populärt objektiv som vi har sålt hundratals utav och det är inte konstigt för den presterar betydligt bättre än priset skvallrar om. Det här är både ett bra köp och toppklass i samma produkt.

  Mats kommenterar: Tack vare den fina ljusstyrkan kan man effektivt begränsa skärpedjupet i sina bilder, för att t ex separera ett skarpt huvudmotivet mot en mjukt utsuddad bakgrund (bokeh). Samtidigt gör förstås ljusstyrkan att objektivet är synnerligen väl lämpat för fotografering i sämre ljusförhållanden, såsom inomhusmiljöer med begränsad belysning, kvälls - och nattbilder.

  Hela testet hittar du här: Nikon AF-S DX 35/1,8 G

 • Bonus

  Tillfällen då man fotograferar en sak men fångar en annan...

  Nattmörkret har fallit, och termometern likaså som pekar på -25. Det plingar till i Facebook att nu är det chans för norrsken. Då kommer valet om man verkligen ska orka ta sig ut trots moln, stark måne och kyla. Bilden bevisar väl mitt val. Det var ingen stor ljusshow tyvärr. När jag satt och kollade igenom bilderna på datorn så upptäckte jag en rolig detalj, jag hade fångat en meteor på bild. Ingen fantastisk norrskensbild och ingen fantastisk meteorbild men tillsammans blev de ett trevligt minne, och ibland är det också vad bilder handlar om.

  Bilden är tagen med Nikon D810 + Zeiss Distagon 15/2,8 på 5s, f/3,2 och ISO 800.

  /Thomas

 • Föreläsning: Serkan Günes

  Vi har möjligheten att presentera Serkan Günes den 17 mars 2016 för en öppen föreläsning helt utan kostnad här i Umeå! Boka din plats redan nu så att du inte missar denna chans att bli inspirerad inför våren.

  Fujifilm presenterar Serkan som är en av de utvalda fotograferna att testa X-Pro2 redan innan lanseringen. Kvällen börjar 17:00 med produktdemo och möjlighet att träffa personal från Fujifilm och att se de nya produkterna X70, X-E2S och självklart X-Pro2. Vi bjuder på fika och vårt sällskap också! Kl 18:00 börjar föreläsningen och har du anmält dig och fått en bekräftelse är du hjärtligt välkommen!

  Anmäl dig till blogg@cyberphoto.se. Platsen är 1646 Studios, Lärlingsgatan 18, Umeå. Först till kvarn...

 • Canon EF 500/4L IS II USM

  Test

  Vi har betat av en del tele-objektiv på sistone och nu släpper vi nytt test av Canons 500mm F4L IS II USM som Mats har använt ute på fält under Januari. Det här är ett populärt val bland en hel del fotografer. Relativt sett.

  Mats skriver så här: Canons version II av EF 500/4L IS II USM har blivit mindre och lättare samt fått mer effektiv stabilisering och kortare närgräns än föregångaren. Den långa brännvidden på 500mm gör detta objektiv utmärkt till bland annat sport och djurfotografering, och för Canon-användare det kanske mest mångsidiga objektivet med längre brännvidd än 400mm. Vikten ligger på strax över 3 kg men går relativt bra att handhålla ändå tack vare dess effektiva stabilisering. Passar både fullformat och APS-C kameror, och som för den mindre sensorn ger en motsvarande brännvidd på 800mm.

  Men hur den presterar läser du vidare om här: Canon EF 500/4L IS II USM

 • Ny film: Nikon D5 & D500

  Vi har träffat Lasse Pettersson, guru på Nikon, och snackat om nya D5 och D500 som du kan se på Facebook eller på Youtube via länken nedan. Hoppas att du får svar på någon av dina frågor och blir lika sugen som vi är på en ny kamera...

  Du ser hela filmen på Youtube: Youtube: Nikon D5 & D500

 • Fujifilm EF-42

  Test

  Blixt till Fujifilm är inte den vanligaste frågan vi får men många av oss vet vikten och värdet av en bra blixt och därför har vi testat Fujifilms egna EF-42 för att se hur den levererar.

  Så här skriver Mats: Fujifilms näst ljusstarkaste blixten i Fujis sortiment (tillverkad av Sunpak). Passar bäst till lite mer krävande användning, då ljusmängd och vinklingsbar flexibilitet är ett krav. Med detta följer också lite större storlek än hos Fujis övriga blixtmodeller, så blixten matchas bäst av de lite större systemkamerahusen såsom X-T1, X-Pro1/2 m.fl, men i förhållande till liknande blixtar från andra tillverkare så är EF-42 mindre och lättare än vanligt. EF-42 fungerar även med några av de avancerade kompaktkamerorna som har blixtsko.

  Resten läser du här: Fujifilm EF-42

 • Aurora

  Igår lyste norrskenet upp hela Sverige och delar av Europa. Ingen stor show men det var verkligen överallt...

  Lustigt hur norrskenet strålar genom ett hål i diset och hur månen gnistrar i snön liksom stjärnor på en himmel. Moln och stark måne är en norrskensfotografs värsta fiender.

  Bilden tagen vid 20-tiden i Umeå med en Nikon D810 + Zeiss Distagon 15/2,8 på 4s, f/2,8 och ISO 800.

  /Thomas

 • Annorlunda

  Den här bilden har Niklas Nikitin skickat in till vår fototävling som nyss avslutades. Den hängde med till sista omgången och är en bild på ett landskap som ser väldigt speciellt ut, eller hur?

  Kan du gissa vad bilden föreställer? Visst är motivet läckert?

 • Canon EF 24/2,8 IS USM

  Test

  Vi har testat den populära och smidiga 24:an från Canon som har inbyggd bildstabilisering. Det här är en brännvidd som klassiskt sett varit populär och fortsätter att vara det. Är det något för dig?

  Mats skriver: Före år 2012 var vidvinkelobjektiv kanske inte Canons starkaste sida, men under det året släppte Canon tre små angenäma vidvinklar med bra skärpa och inbyggd stabilisering i brännvidderna 24mm, 28mm och 35mm. EF 24/2,8 IS USM ger betydligt bättre kantskärpa och mindre kromatisk aberration än den förra versionen med samma ljusstyrka. Det gäller också de två syskon-objektiven EF 28/2,8 IS USM och EF 35/2,0 IS USM, som även de är förbättrade på alla punkter.

  Läs resten och se bilderna här: Canon EF 24/2,8 IS USM

 • Peak Design Shell

  Test

  Vi testar Peak Designs produkter just nu och vi har kommit fram till regnskyddet Shell, en mera okänd släkting till alla sjysta tillbehör från PEak Design. Mats berättar hur bra den är...

  Ett mycket smidigt och lätt regn- och dammskydd för din kamera. Shell är suveränt anpassad för att användas med Peak Designs Capture-kamerafästen och kameraremmar, men fungerar självklart bra som skydd även ifall man inte har något av Peak Designs övriga produkter. Fungerar även utmärkt som skyddsfodral när kameran ligger i väskan. Extremt enkel och smidig att använda, man drar bara åt den med snören baktill på kameran och framtill runt objektivet, och den behöver inte tas bort vid fotografering.

  Läs resten av testet här: Peak Design Shell regnskydd för systemkamera (Small)

 • Landskap deluxe

  Här ser du vinnare i vår deltävling med temat Landskap. Robert Kubar heter fotografen och vinsten är en sprillans EOS 5D Mark III. Bilden är ett bra exempel när teknik, känsla och lite tur samverkar, eller hur?

  Du kan se massor av landskapsbilder från tävlingen på vår Facebook-sida. Du kanske hittar ditt bidrag där också? Se till att följa oss på Instagram och Facebook så missar du inget...och som lite förhandstips så kommer det igång en ny tävling med nya teman och priser som ger dig en ny chans att lägga vantarna på en ny kamera.

 • Canon EF 400/4,0 DO IS II USM

  Test

  Vi har testat flera av Canons tele-objektiv och vi börjar med att presentera EF 400 med efternamnet DO IS II som visar att det är version två av DO-varianten. Vad betyder då DO i beteckningen?

  Mats skriver: Canons version II av EF 400/4 med "Multi-Layer Diffractive Optical (DO) Element". Nu med märkbart förbättrad bildkvalitet på alla områden och markant effektivare bildstabilisering än föregångaren. DO-elementet har en suverän förmåga att korrigera kromatisk aberration, och objektivet går även att göra mycket mindre och lättare än ett 400mm-objektiv med enbart konventionella linser.

  Resten hittar du här: Canon EF 400/4,0 DO IS II USM

 • Fujifilm lanserar

  Nyhet

  Det är inte nog med X-Pro2 utan man lanserar även X-E2S, X70 och 100-400mm telezoom går från en planerad produkt till en färdig och nu lanserad produkt. Alla är högst intressanta men det är kul med en så intressant kompaktkamera...

  Kompaktkameror med en 1" sensor finns det många av och just sensorstorleken är en het faktor på kompaktkameror sen något år tillbaka. X70 från Fujifilm har samma "inredning" som X-T10 till viss del med 16,3 mpixel CMOS II X-Trans-sensor och en autofokus med upp till 77 punkter. Objektivet är ett fast 28mm f/2,8 och man har skapat en smart lillebror till populära X100 genom att göra en smidigare, mindre, lättare och billigare variant. Sökaren från X100 saknas men istället har man en riktigt bra display som är tiltbar och har touch-funktion. ISO-omfånget är nu 200-6400, den klarar 8 bilder per skund (upp till 10 bilder) och objektivet har niobladig bländare. Det här är en modern kompaktkamera blandad med arvet i X-serien så WiFi och Full HD video finns inbyggt. Den här är mycket spännande. Priset blir ca 6990kr.

  Boka svart här: Fujifilm FinePix X70 svart
  Boka silver här: Fujifilm FinePix X70 silver

  X-E-serien har en klassisk design och många uppskattar den och därför uppdaterar man nu serien med nya X-E2S. Designen är mycket lika de föregående modellerna men det har hänt en hel del inuti kameran. Autufokus är uppdaterad till den senaste versionen med 77 punkter för att komma ifrån det som lite varit Fujifilms akilleshäl även om de senaste modellerna inte varit slöa direkt. Elektronisk slutare som ger möjligheten till 1/32000 sek vid behov (X70 har samma slutarfunktion) och ISO 51200 i högsta läget är andra uppdateringar. Även menyer förändras och görs bättre vilket leder oss till att Fujifilm presenterar att du som har en X-E2 kommer att få en uppdatering i februari som gör att din kamera får den nya looken från X-E2S i menyerna och förbättrade autofokus-prestanda. Priset blir även här 6990kr vilket är överraskande lågt.

  Boka svart här: Fujifilm X-E2S svart kamerahus
  Boka silver här: Fujifilm X-E2S silver kamerahus

  Nya 100-400mm blir ett riktigt fint tillskott och Fujifilm anstränger sig för att tilltala fler fotografer! Även fågel, natur och sportfotografer ska kunna använda Fujifilm och det är något vi tror kan vara rätt väg för Fujifilm. Att Fujifilm är "långsamma" är något som hängt med nu ett tag men de senaste modellerna har varit allt annat än långsamma och de senaste produkterna sen X-T1 lanserades har varit mycket snabba. Objektivet är rejält byggt av 21 linselement och 12 vädertätningar kombinerat med en bländare med nio blad. Den sticker iväg lite i vikt (ca 1,375kg) men tänk då på omfånget och prestandan. Stabilisering har den så klart och den kompenserar upp till 5 steg (!) samt att man har byggt in dubbla motorer för autofokus för bästa och mest exakta prestanda. Det känns också proffsigt med avståndbegränsningen som gör den snabbare för många fotografer. Den här blir populär! Pris 18990kr för objektivet eller 20990kr med x1,4-konverter som inte ska ge avkall på den optiska kvaliteten.

  Boka här: Fujifilm Fujinon XF 100-400/4,5-5,6 R LM OIS WR • Fujifilm X-Pro2

  Nyhet

  Det senaste året har populära kameror uppdaterats vilket gjort många glada. EOS 7D Mark II blev en succé, Nikon D500 blir en succé och nu kommer Fujifilm X-Pro2 som också blir en succé. Det är vi säkra på!

  Vi har redan fått känna och klämma på den nya X-Pro2 och vi är därför övertygade om att det blir en mycket stark produkt i segmentet. Den nya sensorn tillsammans med den nya processorn och autofokusen gör att kameran blir den snabbaste i X-serien! Vi kommer att testa proudukten inom kort och presentera hur den presterar bildmässigt men vi har redan sett en del bilder tidigare och vilken skillnad när det gäller brushanteringen på högre ISO! Mekanisk slutare som klarar 150,000 exponeringar och 1/8000sek slutartid, hybrid-sökare (dvs en riktig optisk sökare men med data som en elektronisk), nya förbättrade kontroller och dessutom något som vi tror kan bli populärt, en simulerad "analog film"-läge som kallas ACROS. Mera om detta i vårt kommande test!

  Du kan boka ditt exemplar här: Fujifilm X-Pro 2 kamerahus

  Film om X-Pro2: Youtube: Fujifilm X-Pro2 promo

 • Warp 8

  Vi fick lite snö...

  Lite snöfall, lite vind, lite fart och en kamera så kan det bli så här. Vi har alla upplevt den här synen, men det blev rätt kul på bild.

  Kameran var en Sony A7R II med Zeiss Batis 25/2

  /Thomas

 • Hårding!

  Vilken väska eller ryggsäck ska man välja? Vi har massor av olika väskor men en som sticker ut är Boblbee Vortex som är en smart kameraväska för dig som är utomhus och då väljer snöskotern, skidorna eller motorcykeln i första hand.

  Den här väskan tål det mesta! Kvaliteten är ruskigt bra och passformen är väldigt bra för killar och tjejer mellan 50-120kg (generaliserat). Alla som använt en Boblbee vet att de är mycket rejäla och bekväma. Det speciella med Vortex M180 är att inredningen är för dig som har kamerautrustning! Smart och mycket flexibelt. Dessutom ett remsystem som gör att du kan vända på väskan så att den är framför dig och sen fälla ner den och då komma åt all utrustning utan att ta av dig den. Också smart!

  Läs mera och beställ nu, halva priset på ett begränsat antal: BOBLBEE M180 Vortex

 • Hähnel Captur sändare + mottagare

  Test

  Vi har testat en smart, och relativt billig, fjärrstyrning från Hähnel som fungerar över radio för att fjärrstyra din kamera med en trådlös slavblixt kopplad till kameran. Är du intresserad av ljussättning så läs vidare!

  Mats skriver: Man kan även komplettera sitt Captur-system med extra mottagare om man nu vill styra flera kameror eller blixtar simultant från en sändarenhet (ingår ej, se tillbehör). Du kan till exempel ha flera kameror som simultant fångar ett förlopp, ur olika vinklar. Tänk dock på att det kan uppstå synkroniseringproblem/fördröjning om du försöker synkronisera flera kameror, detta pga att kamerorna alltid har en fördröjning innan bild tas. Blixtar saknar i princip saknar denna fördröjning. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun om man ger sig på så avancerade uppställningar.

  Mycket mera om detta kit hittar du här: Hähnel Captur sändare + mottagare för Canon

 • Peak Design Messenger

  Test

  Vi har skrivit en hel del om Peak Design The Everyday Messenger och nu har vi släppt vårt test utav den och det är en fantastiskt bra kameraväska! Du kan läsa testet och beställa ditt exemplar redan nu hos oss!

  Mats skriver: Vad har de flesta kameraväskor gemensamt? Vadderade avdelare, stora, skrymmande och fyrkantiga fack. Vad har alla kameror och objektiv gemensamt? Nja, de är väl knappast fyrkantiga. Avdelarna i denna väskan är specialdesignade för att anpassa sig bättre efter innehållet såsom runda objektiv etc. Med det magnetiska metallspännet öppnar och stänger du väskan snabbt med bara en hand. Låset har 4 st olika lägen och Peak Design The Everyday Messenger kan varieras i storlek från 13,5 liter till 20,5 liter.

  Är du sugen? Läs testet här: Peak Design The Everyday Messenger Brun

 • Måndag är vinnardagen!

  Vår stora fototävlingen som pågått under hösten är avslutad och vi arbetar fortfarande med att hitta vinnare bland de drygt 2400 bidrag som kommit in och är godkända. På måndag eftermiddag presenteras vinnarna i respektive klass!

  Har du varit med och tävlat? Ja, då är det spännande att se hur det går så håll tummarna och håll utkik här i Bloggen, på Facebook och Instagram på måndag för då presenterar vi vinnarbidragen. Vi är själva mycket spända och det finns många fina bilder, som den du ser här ovan, inskickad av Anton Ståhlgren så det är ett klurigt arbete att hitta "rätt". Tack än en gång till alla som har deltagit, det uppskattas!

 • Metz 15 MS-1 Macroblixt

  Test

  Gillar du att plåta macro? Då kanske du har stött på utmaningen att få nog med ljus när du kör med en riktigt liten bländare och det är därför man använder belysning eller blixt. Vi har testat Metz macroblixt MS-1.

  Mats skriver så här: Metz 15 MS-1 är en trådlös macro-blixt (alltså utan kablar!), som styrs från kamerans inbyggda blixt (kräver kompatibilitet med trådlös TTL-blixtstyrning), alternativt extern blixt med samma trådlösa funktion. MS-1 är utrustad med individuellt kontrollerade reflektorer för de två separata blixtrören. Ljuset från de båda blixtrören sprids i diffusorringen och fördelas över bildytan. Denna blixt kan även användas för porträttfotografering.

  Vid just porträttfotografering får man den där snygg ringen i ögat som många gillar (reflektion) och det är en smidig lösning jämfört med att släpa konventionella blixtar vilket är en fördel i synnerhet utomhus. Läs hela testet här: Metz 15 MS-1 Macroblixt

 • Vinterskrud

  Kylan har väl ingen undvikit men har du utnyttjat vinterskruden när det gäller att få den på bild? Marleen har skickat in den här bilden i vår tävling som vi nyss avslutat (vi arbetat hårt med att välja vinnare!) och visst är det vackert.

  Att komma ut kräver, förutom kameraprylar, köldtålighet och tålamod. Tänk på att klä på dig ordentligt så att du inte går hem för att du fryser för fotografering blir lätt lite statiskt och då fryser man lätt. Sen finns det bra hjälpmedel som varma kläder, termosar med varm dricka och tekniska enkla produkter som handvärmare. Mats, som testar merparten av våra produkter, använder handvärmare dagligen nu när kylan biter på. Man har de i vantarna och behåller värmen de timmarna som man är ute och plåtar. Lycka till där ute!

  Läs mera och beställ dina handvärmare: Handvärmare för 5kr
  Kombinerad laddare och värmare: Jupio Power Vault Heat 6000 Handvärmare och Reseladdare
 • Sigma EX 17-50/2,8 DC OS HSM

  Test

  Vissa objektiv testar vi just nu en gång till då det hänt så mycket bland kamerorna de senaste åren. Upplösningarna är mycket högre än för bara några år sen så vi testar vissa heta objektiv just nu som dagens Sigma 17-50.

  Mats har kämpat mot kylan och varit ute och testat trots -25 grader. Så här skriver han: Mot Canons EF-S 17-55/2,8 är det ganska dött lopp på de flesta områden, i det stora hela är det inga markanta skillnader i skärpa förutom att Sigmas presterar faktiskt aningen bättre längst ut i kanter och hörn på korta brännvidder i nedbländat läge. Nikons 17-55/2,8 ger aningen bättre skärpa över hela zoomomfånget och från hörn till hörn, det är dock inga stora skillnader. Canons vinjetterar aningen mer än Sigmas och Nikons något mindre. Fördelarna med Canon och Nikons varianter är att de är och känns bättre byggda (Nikons är även vädertätad) samt har möjlighet till manuell finjustering av fokus i autofokusläget.

  Hur den presterar för övrigt och jämfört med Tamron kan du läsa här: Sigma EX 17-50/2,8 DC OS HSM

 • Gammalt & nytt

  Vi byter in fotoprodukter sen en tid tillbaka och du är välkommen att höra av dig om du vill byta in din gamla utrustning vid köp av nytt eller kanske bara bli av med vissa objektiv eller kameror som du inte använder.

  Du når oss på inbyte@cyberphoto.se och se till att följa instruktionerna som du hittar om du klickar här. Vi byter och köper in det mesta inom foto och video så skicka iväg ett mail så återkommer vi med ett bud utifrån din beskrivning. Vi ordnar även en fraktsedel som gör det enkelt för dig att skicka in dina produkter. Du är hjärtligt välkommen att höra av dig!

  Foto: Erika Aldenberg, inskickat bidrag till vår fototävling

 • Superhett på lager!

  Nyhet

  Vi har fått in ännu en stor leverans av marknadens hetaste väska just nu - Peak Design Everyday Messenger! Det här är en mycket kvalitativ väska med massor av smarta funktioner och som finns i två snygga färger.

  En bra väska kan vara ett mirakel när man är ute och plåtar och likväl kan en dålig väska vara så besvärande att man bara vill bränna upp den. Typ. Peak Design har varit het en längre tid och nu är de här i lager. Läs mera om dem och beställ din nya väska nu, Adam (på bilden) är redo att packa din försändelse på en gång!

  Messenger Brun: Peak Design The Everyday Messenger Brun
  Messenger Grå: Peak Design The Everyday Messenger Grå

 • Adapter Nikon G, E eller F / Sony E-Mount kamera

  Test

  Vi har tidigare testat adaptrar och nu är det dags för en enklare adapter för dig som vill använda Nikons objektiv på en Sony-kamera som har E-Mount, alltså kameror som A6000 och A7-serien.

  Mats skriver följande tips i testet: Fokuseringen och bländaren blir naturligtvis manuella, och bländarringen är steglös. Vilket gör det lite knepigare att hålla reda på vilken bländare man valt, men om man istället utgår från slutartiderna så går det snabbt och enkelt att räkna ut genom att första mäta ljuset på antingen största eller minsta bländaröppning. Exempel: I skogsbilden ovan fick jag en slutartid på 20 sek med objektivets minsta öppning f/16, och genom att vrida på bländarringen på adaptern tills slutartiden halverades till 10 sek så visste jag att bländaren låg på f/11 istället.

  Resten hittar du här: Adapter för att använda Nikon G, E eller F-objektiv på Sony E-Mount kamera (t ex NEX, A7R, A6000 m.fl.)

 • Känn Nikon

  Nyhet

  De tekniska specifikationerna verkar lovande och om du följde lanseringen på nätet igår kväll så vet du att man lyckades förmedla känslan av att Nikons nyheter är riktigt vassa. Just känslan är så viktig när man investerar i utrustning och här stärker du den...

  Kolla in Nikons första filmer om D500 och D5 men gör det bara om du är beredd på att bli köpsugen, annars är det nog smartast att låta bli! Missa inte nya SnapBridge från Nikon som gör att du enkelt och snabbt får över bilder till din mobila enhet. En riktigt bra funktion som vi hoppas, och tror, blir standard på kommande Nikon-kameror och både uppskattat och välanvänt. D500 är först ut!

  Nikon D5: Youtube: Inspiration Nikon D5
  Nikon D5 4K UHD Video: Youtube: D5 - My Nebraska
  Nikon SnapBridge: Youtube: Nikon SnapBridge
  Nikon D500: Youtube: Nikon D500 Promo


 • Nya produkter!

  Nyhet

  Som du säkert sett har Nikon lanserat D5, D500, SB-5000 och nya KeyMission 360 igår kväll (svensk tid) som du också kan läsa mera om i Bloggen om du bläddrar neråt. I detta inlägg sammanfattar vi vad som lanserats hittills!

  Canon har lanserat ett gäng nya kompaktkameror, videokameror och en ny skrivare. Inget som sticker ut bland oss som är fotointresserade vid en första anblick men bra produkter för många användare och konsumenter är det. Canons nya Legria HF G40 innehåller den fina CMOS PRO-sensorn som du kan läsa mera om på vår hemsida om du klickar här: Canon Legria HF G40.

  Panasonic har lanserat ett gäng produkter och det finns ett par som sticker ut! Supertele på 100-400mm till Micro 4/3 (vars bildutsnitt motsvarar 200-800mm) med inbyggd bildstabilisering är den som troligen är viktigast och populärast. Det här är en produkt som vi tror kommer att vara relativt populär då Micro 4/3-systemet har saknat vassa tele och supertele-objektiv att välja på. Olympus har också en nyhet i kategorin och mera om det hittar du strax i detta inlägg. Ljusstyrkan är f/4-6,3 och namnet är Leica DG Vario-Elmar 100-400mm samt priset 17990kr.

  Den andra häftiga produkten från Panasonic är TZ100, eller Lumix DMC-TZ100. Canon har lanserat ett antal kompaktkameror med 1" stor sensor och nu kommer även Panasonic och tar upp kampen med Sony. Vad sägs om 4K Video, 4K Photo (välj bästa bilden ur filmsekvens), Post Focus (välj bild med fokus på rätt ställe i efterhand), 10x optisk zoom (25-250mm), Leica f/2,8-5.9 objektiv, touch-skärm och en inbyggd sökare? Det är en fullspäckad kompaktkamera. Pris och leverans är ännu inte klart. Vi kan inte låta bli att nämna DMC-TZ80 som är uppföljare i TZ-serien och har nu 4K Video och 30x optisk zoom bland mycket annat.

  Olympus har det varit lite tyst om senaste tiden även om man har gedigna produkter i sortimentet. Många saknar en uppdatering på den fantastiskt fina E-M1 men det är inte vad som kommit (ännu) men däremot har man släppt en till glugg i PRO-sortimentet och det är nya 300mm f/4 PRO som du kan boka här: Olympus M.Zuiko Digital 300/4,0 IS PRO (för Micro 4/3). Det här objektivet är stabiliserat och samarbetar med stabiliseringen i kameran och ger upp till 6 stegs effekt vilket är otroligt. Formatet, brännvidden, ljusstyrkan och då stabiliseringen gör detta objektiv till en drömglugg för många av oss, eller hur?

  Sony har lanserat en ny serie videokameror där AX53 är den mest intressant. 4K och 100 fps i Full HD för slowmotion i en enkelt använd och kompakt videokamera är läckert. Det kommer även ett par modeller till i mellansegmentet, CX625 och CX450 med vidvinkel på 26,8mm och 5-axlig stabilisering. Dessutom kommer nya actionkameror från Sony och den första är släppt nu, HDR-AS50. Mera om dessa inom kort. • Nikon D500

  Nikon D500 - äntligen är den här! Vi har längtat, troligen har du längtat och vi har fått frågan hundratals om inte tusentals gånger de senaste åren - när ska en efterföljare till D300s komma. Nu kan vi äntligen svara på frågan!

  Nikons absolut bästa DX-kamera någonsin. D500 är mycket efterlängtad och vi förutspår att många kommer att vilja ha den här kameran så vänta inte med att lägga din beställning. Autofokussystem med 153 punkter, processor och 200 bilders buffert för RAW-bilder är i grunden samma som för storebror Nikon D5 men i en smidig kamera med en sensor i DX-format (APS-C). Sensorn är på 20,9M pixel och D500 den spelar in film i 4K / UHD.

  Läs mer om nya Nikon D500 >>

 • Nikon D5

  För proffs av proffs. Nikon tar ett rejält kliv med Nikon D5 när det gäller teknik. ISO-skalan är mellan ISO 100 och 102400 men nya LOW går ner till ISO och HIGH går till ISO 3280000. Ja, du läste rätt, dryga tre miljoner.

  Nikon har släppt efterträdaren till Nikon D4s och det är nya Nikon D5. Boka ditt exemplar av Nikon D5 hos oss redan nu och ange ditt NPS-nummer (Vill du veta mera, besök Nikon.se eller kontakta oss) som kommentar på din order för prioriterad leverans. D5 har ett banbrytande AF-system med 153 punkter som hjälper dig att fokusera rätt, vare sig du fotograferar Formel 1,skidåkning eller kändisfesten. Nikon har utökat gränserna för ljuskänslighet– och vi gör det möjligt att fotografera motiv som ögat inte kan uppfatta. Och filmmakare som vill filma kan nu spela in 4K UHD direkt i kameran tack vare utvecklingen av D-film. Nikon släpper även en ny blixt: Nikon SB-5000, radiostyrd och har ett inbyggt kylsystem.

  Nikon D5: Läs mer on Nikon D5 >>
  Nikon SB-5000: Läs mer on Nikon SB-5000 >>

 • Canon lanserar!

  Nyhet

  Canon lanserar ett antal nya produkter i sin lineup idag. Kanske inte de mest spännande produkterna men starka produkter i sortimentet och vi vet ju att Canon kan det här med kompaktkameror.

  För det första lanserar man IXUS 175, IXUS 180 och IXUS 285 HS, tre smidiga kompaktkameror som både tar bilder och filmar i bra kvalitet med bra anslutningsmöjligheter till tex din smartphone eller surfplatta. Vi tror att många av er läsare, precis som många av oss på CyberPhoto, har haft en IXUS och uppskattat den...kanske dags för en ny nu? Man uppdaterar även skrivarsortimentet med nya Selphy CP1200 som är en liten, kompakt fotoskrivare med inbyggd WiFi. Pris ca 1200kr inkl moms.

  Powershot-serien vars fokus legat på G-modellerna som lanserats senaste åren fylls på med SX420 IS och SX540 HS. HS-modellerna är bättre när man behöver fotografera i sämre ljusförhållanden jämfört med IS-modellerna. När det gäller SX540 HS så har den 50x optisk zoom och supervidvinkel. SX420 IS har 42x optisk zoom istället med en 20 Mpixel-sensor, WiFi med NFC och mycket mera. SX540 HS har fått ett ungefärligt pris på 3600kr. Mera information följer på hemsidan inom kort.

  Canon lanserar även nya videokameror och de heter HF R706, HF R 76 / R78 och HF G40. R-modellerna tar över tidigare modeller med enkel hantering och bra bildkvalitet som styrkor. Mest intressant är HF G40 som har en HD CMOS PRO-sensor som är en riktigt vass bildsensor för videoinspelning och som gör G40 till ett bra alternativ för dig som söker bra bildkvalitet men behöver en smidig kamera. Det här kan bli en mycket populär kamera! HF R706 hamnar på ca 2700kr, HF R76 på ca 3500kr, HF R78 på ca 3700kr och HF G40 på ca 12900kr. Priserna är ungefärliga och inkl moms.

 • Nikon lanserar AF-P

  Nyhet

  AF-P är det senaste prefixet från Nikon och P står för Pulse som är en fokusmotor-teknik som ger en jämnare, snabbare och bättre fokusering. AF-P är ett nytt namn men tekniken återfinns redan sedan ett tag i Nikon 1-seriens objektiv.

  De första objektiven är 18-55mm f/3,5-5,6G som kommer i två varianter, med eller utan VR (bildstabilisering). Dessa objektiv är troligen avsedda i första hand till kit med kameror men för dig som gillar att filma med din Nikon D-kamera så är det här intressanta produkter då den stora fördelen med det nya fokus-systemet är att det blir jämnare och snyggare för just filmning. Vi tror att dessa två bara är början och att det inom kort kommer flera objektiv med benämningen AF-P. Vi tror också på att denna lansering är början på ett år med mycket nya produkter från Nikon.

  Priserna anges till ca 2590kr resp. 1990kr med och utan VR. Vikten är 205gr resp 195gr. Kompatibel med D5500, D5300 och D3300. • Ny film: Fota i RAW

  RAW-format är något många ser som en självklarhet, andra som ett alternativ och vissa av oss har aldrig provat det. Vi rekommenderar starkt att du fotograferar i RAW och därför har vi gjort en film för att peppa dig som ännu inte plåtar i RAW.

  Filmen hittar du här: Youtube: Fota i RAW

  Kamerorna har blivit mycket, mycket bättre när det gäller JPEG (.jpg) som är ett färdigt och komprimerat bildformat. Många av oss använder JPEG när vi snabbt behöver bilder som bara ska användas i litet format, tex webb, eller beskrivande bilder där bildkvalité inte är viktigt. Däremot, när du fotograferar för övrigt så vill vi slå ett slag för att du istället ska börja med RAW. Du får så mycket mera information i bilderna att möjligheterna att arbeta med dem blir så mycket större och därigenom kommer du att skapa bättre färdiga resultat. Det roliga är att man har nytta av RAW oavsett vilken typ av fotografering man pysslar med, landskap, studio, porträtt, bröllop, bilar, produktfoto osv. Ett annat förslag är att utnyttja RAW + JPEG som många kameror har, då får du både och. Dock kan man i många fall räkna med att seriebildtagning inte fungerar maximalt längre om man väljer det.

  Testa, ha roligt och lycka till!

 • Manfrotto 290 Dual

  Test

  Vi har testat Manfrottos nya 290 Dual som finns med både 3-vägshuvud och traditionell kulled. Det här är ett ritkigt bra stativ som ger dig det man kan förvänta sig både av varumärket och priset. Stabilt helt enkelt!

  Mats skriver så här: Ett rejält och högkvalitativt stativ för såväl nybörjaren som den mer avancerade fotografen. Kvaliteten är som hos alla dyrare Manfrotto-stativ, dvs stativet klarar mycket väder, vind, kyla och ganska hård hantering utan att gå sönder. Genomtänkt konstruktion, bra materialval och hög kvalitet från rören ner till minsta mekaniska detalj, såsom benlås och justering av mittpelare.

  Ska man välja kulled eller 3-vägshuvud? Det är lite av en smaksak då de har både för- och nackdelar. Kulled är snabbare och smidigare att arbeta med och de flesta har valt en kulled men har du lite tyngre prylar som teleobjektiv eller större kamerahus är 3-vägshuvud rejälare, stabilare och det är något lättare att hitta exakt rätt. Läs testerna så får du lite mera information.

  Du hittar testerna här:
  Manfrotto stativ 290 Dual med 3-vägshuvud MH804-3W, 3 sektioner, aluminium
  Manfrotto stativ 290 Dual med kulled 496 RC2, 3 sektioner, aluminium

 • 2016

  Min första bild 2016...

  Fyrverkerier blir ofta bra på bild, men bilderna blir lika ofta ganska tråkiga. Jag gillade fyrverkerierna på denna bild och som extra krydda så blinkar brandkåren blått över bron.

  Bilden tog jag med en Sony A7 R II + Zeiss Batis 25/2 på 30s, f/16 och ISO 50.

  /Thomas

 • Tokina lanserar

  Nyhet

  Tokina Kenko har lanserat ett nytt objektiv avsett för Canon och Nikon, 14-20mm med ljusstyrka f/2,0 avsett för DX / APS-C. Ett mycket intressant alternativ även om kategorin innehåller en del objektiv redan.

  Nio blad i bländarkonstruktionen och linselement med avancerade ytbehandlingar tillsammans med en för övrigt mycket modern konstruktion gör att det blir intressant att se hur den levererar. Pris och tillgång är inte känt ännu. En intressant funktion är "clutch focus mechanism" som gör att du växlar mellan autofokus och manuell fokus genom att föra fokusringen framåt eller mot kamera. Det förstnämnda innebär autofokus. Relativt smidig storlek och bra ljusstyrka med stor öppning (82mm filter) är en bra kombination. Du tänker kanske samma sak som vi...tänk om det hade fungerat för fullformat...

  Beställ ditt exemplar här:
  Tokina AT-X 14-20/2,0 Pro DX till Canon
  Tokina AT-X 14-20/2,0 Pro DX till Nikon