• Tävling: Outdoor

  För dig som gillar Jakt & Fritid så har vi vår avdelning Outdoor där vi bland mycket annat erbjuder kikarsikten från Meopta. Det här klassiska märket från 1933 och Tjeckien har riktiga höjdare i sitt sortiment och en av dessa produkter kan du vinna!

  Tävlingen går ut på att du svarar på nedan två frågor och kompletterar med en motivering varför just DU ska vinna priset som är ett Meopta Meostar R2 1-6x24 kikarsikte, värde 11690kr. Du kan läsa mera om siktet via länken nedan. Svaren skickar du per mail till meopta@cyberphoto.se senaste den 24 juli och den 27 juli presenterar vi vinnaren. Innan du skickar in svaret, läs tävlingsvillkoren nedan.

  Fråga 1 Vilket datum är det premiär för ripjakt i Sverige?

  1. 20 augusti
  X. 25 augusti
  2. 1 september

  Fråga 2 När får man jaga rådjur med drivande hund i Sverige?

  1. 1 september - 31 december
  X. 1 oktober - 31 januari
  2. 15 september - 25 februari

  Fråga 3 Motivera varför DU ska vinna siktet från Meopta!

  Tävlingsvillkor
  För att vara med måste du vara 18 år och bo i Sverige då det är en vapenrelaterad produkt. Du får skicka in ett (1) bidrag. Tävlingen pågår tom 24 juli 2015. Juryns beslut kan ej överklagas, ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Juryn består av personal hos CyberPhoto & Meopta. Endast svar inskickade till korrekt mailadress är med och tävlar. Svaren ska skickas in till meopta@cyberphoto.se senast 24 juli.

  Om Meopta
  Meopta är ett Tjeckiskt företag som tillverkat optik sedan 1933. Dom har alltid förknippats med kvalité och som bevis på det så lämnar dom ALLTID 10 års garanti på samtliga produkter. Deras toppmodeller, Meostar R1 och Meostar R2 serierna kommer dessutom med 30 års garanti om man registrerar dom på deras hemsida (http://www.meoptasportsoptics.com/en/warranty-registration.html) inom 30 dagar efter köp, denna 30 års garanti gäller även på elektroniken vilket är unikt och som inte många andra toppmärken inom kikarsikten för jaktavseenden har. De belysta kikarsikten från Meopta har 8 olika ljusstyrkor och mellan varje ljussteg är ett avstängningsläge. Det känns verkligen som att denna finess är framtagen av jägare som vet vilka finesser som är bra att ha ute i skogen! Jag upplever det som väldigt smidigt och praktiskt vid jaktsituationer där man vill att saker ska gå fort utan krångel mellan att ha belysningen av/på. De ljusaste lägena är låga och upplevs som behagligt ''glödande'' så man blir inte bländad när man använder det i mörker som tex. åteljakt på vildsvin. Vår expert på CyberPhoto Outdoor sätter Meopta som en favorit när det gäller kikarsikten då prestandan är i absolut toppklass på marknaden och nu har du chansen att få uppleva detta...se till att tävla med oss!

  Lycka till!

 • Ny film: DJI-film del 3

  Nu har vi släppt den tredje filmen om DJI och tips för hur du kommer igång och hur du får bra resultat. Filmerna är helt kostnadsfria och utan reklam i vår Youtube-kanal, se till att prenumerera på denna!

  Nog om det, här hittar du filmen: Youtube: DJI - Flygfoto & Filmning

 • Firmware Fujifilm X-T1

  Idag 29 juni släpper Fujifilm sin firmware till X-T1 som gör den till en klart bättre kamera. Har du en X-T1, se till att ladda ner denna firmware och få in det i din kamera. Dessutom släpper man en app...

  Appen heter Fujifilm X Mount lenses och ger dig chansen att testa olika objektiv direkt i din iPad eller surfplatta för att du ska se vad du får och att du lättare hittar rätt objektiv. Se till att ladda ner den här appen om du är en X-man och använder Fujifilm redan idag. Är du bara nyfiken är den rätt kul att bläddra runt i då den är så välgjord. Rekommenderas!

  App till Apple
  App till Android
  Firmware till X-T1


 • Wheels

  Idag så är det Wheels i Umeå igen...

  Efter att ha fotograferat några och tittat på alla tusentals bilar utställda på Nolia i Umeå så blev detta min favoritbild idag.

  Just nu i skrivande stund så är det cruising i centrum med massor av snygga, renoverade, orenoverade, gamla, nya och faktiskt några få inte så fina bilar. Det råder fullständigt trafikkaos, men det hör väl till.

  /Thomas

 • Canon EOS 5DS

  Test

  Vi har fyllt på med separat test för 5DS från Canon och gått in mera på detalj vad som skiljer mot 5DS R som kostar någon tusenlapp till. Mats är klar med sin konklusion - 5DS R är en vinnare!

  Så här skriver Mats: Canon har också lyckats oerhört bra med att hålla nere bruset. Jag var först lite orolig att det skulle dra iväg i och med den höga upplösningen, men på t ex ISO 6400 i JPEG med standard brusreducering direkt i kameran ser det jämförelsevis mycket bra ut med lågt färgbrus och tydliga detaljer.

  Resten om 5DS och jämförelse med R hittar du här: Canon EOS 5DS kamerahus

 • Stöter på patrull?

  Den här patrullen som utgörs av Storlom i dublett blev fångad på bild av Per Olof Lindström. Ett fint bidrag i vår fototävling på temat Fågel som du också gärna får delta i, information hittar du längre ned i Bloggen.

  Det verkar som att värme och sol kommer under mitten av nästa vecka och det bådar för varma och fina kvällar när du kan passa på att fånga fågel utan att frysa alltför mycket. Även om man inte lyckas med samma resultat som han så är Brutus Östling en av våra favoriter när det gäller att fotografera fåglar så kolla gärna in på hans hemsida och bli inspirerad om inte annat!

  Du hittar Brutus Blogg här: Brutus Bloggar

 • Ny film: Smart GoPro-fäste

  Vi släpper nya filmer med smarta tips på vår Youtube-kanal och idag kan du se en film om smarta tillbehör som gör att din GoPro sitter "som berget" när du cyklar eller pysslar med andra aktiviteter. Johannes instruerar...

  Du hittar dagens film här: Youtube: GoPro - smart fäste

 • Testa timelapse

  Det här är något för dig som vill hitta på något nytt i sommar och vill skapa rörlig bild men med hjälp av den erfarenhet du har som fotograf. Panasonic har en mycket smart & bra funktion i sin kamera för Timelapse vilket gör det enkelt att komma igång...

  Du kan börja med att se vår film om Timelapse som du hittar här: Youtube: Intervallfoto (Timelapse)

  Om du är sugen på en ny kamera för att göra din egen film så rekommenderar vi nya Panasonic G7 som gör en färdig film till dig direkt i kameran och du kan via WiFi föra över den till din smartphone och därigenom dela dina filmer vart du än är i sommar. Mats har testat den här kameran ordentligt och gjort Timelapse direkt i kameran med den, exempel hittar du här: Panasonic Lumix DMC-G7 Test

  Vill du veta mera? Ring eller maila oss så hjälper vi dig vidare!

 • Uppdatering: Samsung NX500

  Nyhet

  Samsung har ivrigt uppdaterat sina produkter med nya firmwares vilket är både bra och smart då man ökar förtroendet för deras produkter och vi som använder Samsung får hela tiden en bättre kamera. Nu har man uppdaterat NX500!

  Den nya uppdatering gör att autofokus blir ännu bättre! Snabbare och bättre i lågt ljus men även nya funktioner som fem olika zon-storlekar och en större och bättre Face detection. ÄVen fokusering i video-läget är nu bättre. Nytt PRO-läge i video med upp till 70mbps och upp till 25 minuter inspelningstid. Kameran läser även av en större del av sensorn i video-läget för att du ska få ännu bättre Full HD-upplevelse. Det och en hel radda andra förbättringar får du om du klicka på länken nedan och laddar ner den nyaste firmwaren, v1.10.

  Samsung Supprt: NX500


 • Norrsken

  Solen har haft tre stora utbrott...

  Det har varit stort norrsken på grund av utbrotten på solen i område 12371. Den geomagnetiska stormen nådde snabbt en allvarlig nivå som kan störa radiokommunikation, elnät, GPS-system, flygtrafik samt till och med förstöra satelliter. Norrskenet nådde ända ner till centraleuropa men på grund av de ljusa nätterna här uppe så såg vi ingenting av det. Strax efter midnatt när solen står som lägst här uppe så är det ändå inte så långt från dagsljus.

  Det fick bli en bild på lite dimma istället. Vackert ändå. Tagen med 21mm på fullformat och sedan beskuren.

  /Thomas

 • Canon EOS 5DS R

  Test

  Testet många har väntat på är här. Vi släpper testet på 5DS R idag och ett specifikt test på 5DS kommer separat inom kort. Du kan läsa vårt test och se testbilder redan nu, kostnadsfritt som vanligt!

  Mats skriver: För autofokus finns totalt 61st punkter varav 41st är korslagda vid f/4 (inklusive 5st dubbla korssensorer vid f/2,8). Den mittersta korssensorn klarar även f/8, vilket innebär att AF fungerar med konvertrar så länge ljusstyrkan inte blir sämre än f/8. Under sämre ljusförhållanden skall 5DS modellerna enligt Canon autofokusera ner till -2 EV. Måste också nämna att jag upplevde AF som mycket snabb och träffsäker, lyckades inte hitta en enda bild som var felfokuserad. I fall man upplever att autofokus inte lägger fokus på rätt plan så har kamerorna inbyggd microjustering för AF. Funktionen klarar 40 st olika objektiv i +/- 20 steg, och för zoomar kan man justera både vidvinkel och tele separat.

  Hela testet hittar du här: Canon EOS 5DS R kamerahus

 • Använder du Canon?

  Då finns det ett par riktigt bra objektiv till bra pris som du inte får missa. Canon har kommit med flera riktigt fina objektiv senaste åren och två av de bästa är bland de billigaste...

  Har du ett 18-55 men känner att det inte räcker till? Då har Canon tagit fram ett 10-18mm som presterar riktigt bra och ger dig vidvinkel på riktigt! Den motsvarar ca 16-29mm (35mm format) vilket ger ett bra omfång för att fotografera inomhus eller för att ta landskapsbilder. Ska du ta bilder inomhus för att visa rum så är det här ett mycket prisvärt och bra alternativ. Är det landskap som gäller, kanske vackra bilder från kusten, lummiga bilder från innersta sörmland eller fjällvärlden i solnedgång så är det här ett mycket bra val för dig som använder Canon EOS. Detta objektiv är avsett för kameror med APS-C, dvs sensorstorleken som tex EOS 700D, 550D, 50D, 60D, 7D m.fl. använder.

  Ett annat objektiv för EOS-kameror är den nya 50mm f/1,8 STM som inte kostar många kronor men presterar bättre än vi kunde förvänta oss och som ger dig möjligheten att ta de där läckra porträttbilderna med härlig, oskarp bakgrund och en bra skärpa i fokusområdet. Enklast är att, när det inte är för ljust, att använda läget Av och ställa bländaren på 1,8-2,8 för att få en stor bländaröppning och därigenom få den mjuka bakgrunden. På 1,8 kan området i fokus vara något "mjukt" men det blir betydligt skarpare om du gör en något mindre bländaröppning, ca 2,8. Prova dig fram och se till att fånga dina nära och kära på bild i sommar till ett bra pris!

  Läs gärna våra tester via länkarna:
  Canon EF-S 10-18/4,5-5,6 IS STM
  Canon EF 50/1,8 STM


 • Succe!

  Oj, vad mycket fågelbilder det redan har ramlat in till oss, ett stort TACK! Tävlingen pågår nästan hela sommaren så du har god tid att vara med och tävla om ett av våra favoritobjektiv, värde ca 11000kr.

  Den här bilden har Jana Jörgensen skickat in och visst är det en härlig familjebild? Läs reglerna i inlägget nedan för att vara med och tävla. Det är en bra utmaning för dig som inte normalt sett plåtar fågel och för dig som redan kan det här är det bara att leta bland dina bästa bilder eller gå ut för att ta en ny!

 • Tävling, tema: fågel

  Vi har haft ett ökat intresse för fågelfotografering senaste tiden vilket vi tycker är jätteroligt! Vi kör igång en tävling idag som pågår ändå till 31 augusti där vinsten är något riktigt fint!

  Temat är fågel och du hittar tävlingsreglerna här. Fri tolkning, fri efterbearbetning, men vi uppskattar skicklighet inom fotografering högt. Du som tävlar med bidraget, ett bidrag per person, måste själv ha tagit bilden. Skicka in det som JPG och max 3MB. Skicka inte länkar eller komprimerade filer. Vinsten är en Tamron 150-600mm till valfri fattning - värde ca 11000kr. Under tävlingsperioden kommer vi att dela ut mindre priser till utvalda bidrag som vi visar i Bloggen eller Facebook. Vi förbehåller oss rätten att publicera bilderna i samband med tävling i våra sociala medier och ev. vinstskatt betalas av vinnare. Juryns beslut kan ej överklagas.

  Då är alla reglerna klara och tydliga? Vi hoppas att du är med och deltar i tävlingen! Du skickar in ditt bidrag till blogg@cyberphoto.se enligt reglerna ovan. Du kan när som helst under tävlingsperioden skicka in ett nytt bidrag och därmed ersätta det föregående...så se till att komma ut i sommar och ta ditt livs fågelbild.

  Lycka till!

  Läs mera om Tamron 150-600:
  Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD till Canon EOS
  Tamron SP 150-600/5-6,3 Di VC USD till Nikon F AF
  Tamron SP 150-600/5-6,3 Di USD till Sony DSLR/SLT


 • Sigma 24-35 F2 DG HSM Art

  Nyhet

  Art-serien från Sigma har blivit mycket populär tack vare en modern design och funktion ihop med mycket bra skärpa och optiska egenskaper. Nu lanserar de en 24-35mm med bra ljusstyrka, F2, rakt igenom hela omfånget. Hur tänkte Sigma med denna brännvidd?

  Tanken är inte att slåss med 16-35mm och andra vidvinkelzoomar utan snarare att ha ett (1) objektiv som täcker behovet av fasta 24, 28 och 35mm objektiv. Tecknar så klart en fullformatssensor. Man har siktat på att ha ett ljusstarkt objektiv oavsett brännvidd och det ser vi att man har lyckats med och Sigma slår sig för bröstet och säger att man även optiskt ersätter alla de klassiska brännvidderna när det gäller bildkvalitet. Objektivet har en minsta bländare på F16 och nio (9) blad i bländaren. Kommer till Nikon, Canon och Sigma. Lanseringsdatum och pris är inte bestämt ännu.

  Du kan boka redan nu - du hittar objektiven här:
  Sigma 24-35/2 DG HSM Art Canon EF
  Sigma 24-35/2 DG HSM Art Nikon F



 • Sommar

  Ta med kameran, midsommarafton kryllar med motiv av härliga människor och underbar natur...

  Ibland vill man ha brutal skärpa och en hög kontrast, ibland vill man inte ha det. Denna bild är tagen med Panasonic Leica 42,5/1,2 på 1,2 och är hanterad i rawprogrammet för att vara mjuk...

  Vi önskar er alla en riktigt härlig midsommar!


 • Nikon 1 Nikkor 6,7-13

  Test

  Nu passar vi på att önska alla läsare en riktigt trevlig midsommar! Hoppas ni får en skön helg med bra möjligheter till fina fototillfällen. Vi avslutar med att presentera test av Nikon 1 Nikkor 6,7-13 som verkligen levererar på topp.

  Mats skriver: Ytterligare ett utmärkt objektiv i Nikon 1-systemet. Personligen har jag en viss förkärlek till skarpa vidvinklar, och denna vidvinkelzoom blev snabbt en klar favorit och ett absolut måste ifall jag själv ägt detta system.

  Läs hela testet genom att klicka här

 • Filmserie: DJI del 2/3

  Häng med i vår miniserie om att komma igång med din DJI Phantom. Eller om du bara är nyfiken så kommer du få inspiration till att kanske vilja ta steget.

  Du hittar filmen här: Youtube: DJI Phantom 2/3

 • Canon PowerShot G3 X

  Canon lanserar idag officiellt Canon G3 X, som det redan tidigare ryktats om. Canon tar med denna kamera ett nytt grepp med G-serien då den måste kallas superzoom med sin 25x optisk zoom. 25x zoom motsvarande 24-600 mm låter mycket trevligt i mångas öron misstänker vi. Sensorn är av så kallad 1-tumstyp och upplösningen är 20,2 Mpixel. Säljstart redan i juli!

  Läs mer om produkten: Canon PowerShot G3 X

 • 58mm

  Vi har i bloggen pratat om bokeh sista tiden...

  Jag har under sista tiden använt Nikon D810 en hel del och jag har provat en hel del objektiv i verkliga livet, och en optik som jag gillar hur den tecknar motivet är Nikon 58/1,4. Den hade gärna fått vara lite skarpare på f/1,4 men redan på f/2,0 ser det riktigt bra ut så ibland har jag tagit två bilder, en på f/1,4 för att få den optimala bokehn och sedan en på f/2,0 för att få detaljskärpan. Så har jag gjort på denna bild. Verkligen ett snapshot.

  Min dotter kom och bar på en korg som katten lagt sig i. Jag bad henne att ställa ner korgen så jag kunde ta en bild, då tog hon ett lammskinn och sa att det kunde ju vara en bra bakgrund. Sagt och gjort ner med korgen, hon håller i skinnet och klick, klick så kom denna bild fram. Fast kanske bilden skulle varit bättre om du inte visste hur enkelt den kom till. Nu kommer du kanske att titta på bakgrunden om du kan att det är ett lammskinn i stället för att fokusera på motivet. Enda belysningen är dagsljus från balkongdörren.

  /Thomas

 • Sjukt bra

  Ja, jag vet...

  Vi har hyllat Samyang 135/2 tidigare. Flera gånger. Här kommer sista bilden från Skärgårdsträffen och den är tagen med Samyang 135/2. Det är ingen märkvärdig bild, men jag gillar looken i bilden, jag gillar skärpan, jag gillar den fina bokehn och jag gillar bilen.

  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Micro 4/3
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Canon EOS EF
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Nikon F
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Pentax
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Sony E-fattning
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Fujifilm X

  /Thomas

 • Uppdatering: Sony A6000 & A7

  Nyhet

  Nu kan du som har en Sony A6000 få en uppdatering till din kamera som gör att den startar upp snabbare men det bästa är att du med denna uppdatering gör kameran mycket konkurrenskraftig när det gäller filmning!

  Det är mycket trevligt när kameratillverkar uppdaterar produkter trots att de, relativt sett, inte är nya på marknaden längre. Det gör oss som köpt en A6000 glada och nöjda och man känner sig trygg med tillverkarens produkter. Sony A6000 är en favorit i klassen och nu blir den alltså ännu bättre. Med uppdateringen ver 2.0 får du tillgång till XAVC S, ett videoformat som gjort succé, med hela 50 Mbps i 24, 25 och 30p. Förutom att byta till senaste programvaran måste du ha ett SDXC-minneskort för att använda detta format. Fujifilm har varit mycket duktiga på uppdateringar som gör skillnad och nu kommer Sony med en uppdatering som gör skillnad - det gillar vi?

  Även Sony A7, A7R och A7S får en uppdatering som gör kameran snabbare i uppstart, dock ej XAVC S.

  Här hittar du uppdateringen: Sony v2.0 till A6000
  Här hittar du SDXC-minneskort: Lexar & SanDisk SDXC

 • Pentax K-3 II

  Test

  Många har väntat på vårt test av Pentax K-3 II och nu kan du läsa hela testet för att se hur den presterar på riktigt. Som tidigare sagt går många i väntan på fullformat men K-3 II är inget dåligt alternativ...

  Så här skriver Mats: Pentax K-3 II inte bara känns, utan är också mycket välkonstruerad. Chassit är byggt i rostfritt stål och magnesiumlegering, och dessutom tätad mot fukt och damm med över 90st packningar. Slutaren är enligt tillverkaren beräknad att hålla för 200.000 exponeringar, också i klass med många renodlade yrkeskameror. Greppet ger ett mycket ergonomiskt och skönt grepp. Alla knappar och rattar ger också en gedigen känsla. Många kameror har alldeles för små och o-distinkta kontroller, vilket gör det mer eller mindre hopplöst att fotografera med handskar på händerna. Men här har Ricoh lyckats riktigt bra, som med mycket annat.

  Även om kameran saknar vissa funktioner som WiFi så är det en mycket potent kamera. Du hittar hela testet, som vanligt, kostnadsfritt på vår hemsida med testbilder och en sammanfattning längst ner: Pentax K-3 II hus

  Bilden ovan visar hur funktionen Astro Tracker i K-3 II kan hjälpa dig att få en korrekt natthimmel vid längre slutartider tack vare flyttbar sensor och inbyggd GPS. Läs mera om det i testet!

 • Bokeh

  Ännu en bild från Skärgårdsträffen...

  Att Ducati gör vackra motorcyklar är ingen nyhet, inte heller att Leica nästan alltid har vacker bokeh i sin objektiv. Så när dessa två kombineras uppstår... något vackert... Bilden tagen med Leica M + Summilux 50/1,4 på just 1,4.

  /Thomas

 • På djupt vatten

  I helgen var det Skärgårdsträffen i Umeå...

  Eller rättare sagt i Holmsund, och det blev en hel del bilder därifrån. Det var en bil och motorcykelträff med uppvisning av snöskoter på vatten. En kille fick motorstopp och då sa det plupp och snöskotern blev till ubåt. De bärgade den senare och den är nog up and running nu.

  Jag visste inte att det var denna uppvisning annars hade jag valt annan kamera och med annan optik än en manuell 50mm, men det gick hyfsat ändå. Bilden är tagen med Leica M + Summilux 50/1,4 på 1/2300s, f/4,8 och ISO 400.

  /Thomas

 • Bröllop!

  Många av oss har fått frågan om att fotografera bröllop och vissa av oss tackar Ja, andra Nej. Oavsett får du gärna dela med dig av dina bröllopsbilder till oss så får vi se hur vi gjort!

  Den här bilden ingår i en serie tagna med Nikon 70-200mm på nästan full brännvidd. Själv arbetar jag i särklass mest med just 70-200mm då det ger ett bekvämt avstånd mellan mig och bröllopsparet. Lättare att flytta på mig för att hitta rätt bakgrund och de flesta 70-200mm är skarpa på full öppning vilket gör att brännvidden ihop med bländaröppningen ger en fin bokeh. Att arbeta på kortare brännvidder kräver högre ljusstyrka vilket är svårt på dagtid och få objektiv är skarpa på riktigt stor öppningar.

  Skriv gärna en rad om hur du gjort när du tog bilden! Maila in till blogg@cyberphoto.se så får du en premie vid publicering!

  /Tobias

 • Orange humor

  Lite bilhumor så här i helgen...

  Jag såg denna bil och tänkte att med lite photoshop så blir det ju humor. Sagt och gjort...

  /Thomas

 • Lustig

  Gotland erbjuder så mycket vackert...

  Denna bild är tagen i Visby och jag tyckte den blev lite lustig. Ser ut som två ruinväggar står och pratar med varandra...

  /Thomas

 • Testar

  Vi testar mer än det syns...

  På denna bild testar vi en produkt som kanske eller kanske inte dyker upp i vårt sortiment. Det är inte bilen, en TGB13 från 1975, och det är inte stativet från 1979, utan mojängen från 2015 som sitter på stativet som testas här...

  Finns det någon produkt du saknar i vårt sortiment? Skriv i så fall en kommentar!

  /Thomas

 • Pentax HD D FA 150-450/4,5-5,6 ED DC AW

  Test

  Äntligen är testet klart på Pentax nya glugg som många har varit sugna på och den håller måttet kan vi säga direkt. Den fyller upp en fullformatssensor vilket gör att man blir ännu mera nyfiken på fullformataren som är på gång...

  Så här skriver Mats i sammanfattningen (spoilervarning!): Grattis alla Pentax-fotografer, nu finns det en skarp och bra supertelezoom för er också! Enda smolket i bägaren är kanske att den kostar mer än Sigmas och Tamrons 150-600 varianter (som tyvärr inte existerar med Pentax-fattning och egentligen ganska meningslöst att jämföras med), men Pentax 150-450 är också generellt vassare på de mesta, och högre kvalité får man som vanligt vara beredd på att betala extra för. Synd bara att Pentax inte släppt sin utlovade fullformatskamera än, det hade varit oerhört intressant och se hur den presterar på en kamera med större sensor. Hur som helst fick vi låna en alldeles nyutkommen Pentax K-3 II för att testa denna glugg med, och den kameran går inte av för hackor den heller.

  Om du vill se alla bilder och läsa allt så gör du det här: Pentax HD D FA 150-450/4,5-5,6 ED DC AW

 • 135:an funkar!

  Vi har lyft fram Samyangs 135:a som ett mycket bra köp tidigare och du kan läsa testet och se vår film som vi har gjort via länken nedan. Idag kom ett mail från Lage som har köpt en sådan och delar med sig av sin upplevelse...

  Så här skriver Lage Sjöblom: Jag måste bara få dela med mig mina intryck av den Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Pentax som jag nyligen köpte av er. Detta är ett makalöst objektiv! Jag står med ett fånigt leende på läpparna när jag förhandsgranskar bilderna inzoomade i 100% crop. Då är det ändå bara den inbäddade JPG-bilden jag ser då jag uteslutande fotar i RAW. Resultatet är ännu bättre när jag granskar dem i Lightroom. Jag måste också slå ett slag för hur väl den fungerar tillsammans med min PENTAX K-3. Det enda som inte funkar jämfört med ett fullt ut anpassat objektiv är (naturligtvis) autofokus samt flerfälts exponeringsmätning. All övrig exponeringsautomatik fungerar, fokusindikering fungerar. Även utan fokusindikering är det förhållandevis lätt att sätta skärpan. En mattskiva med splitscreen hade dock varit trevligt. Att det alltid är spotmätning kan ställa till det lite, men det är sällan ett problem med det dynamiska omfånget i råfilerna jag får ut ur K-3:an. Jag har på köpet återupptäckt glädjen i att fokusera manuellt, som man gjorde på den gamla goda filmtiden. Den stora nackdelen är att det kommer att stå mig dyrt. Hur skall jag kunna använda objektiv som presterar sämre än så här hädanefter?

  Tack för ditt mail, det var roligt att läsa och få feedback på din upplevelse!

  Vill du läsa mera och se vår film gör du det via länkarna:
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC (för Micro 4/3)
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Canon EOS EF
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Nikon F (AE)
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Pentax
  Samyang MF 135/2,0 ED UMC för Sony E-fattning (fullformat)

  Finns till flera fattningar också, se vår hemsida.


 • Filmserie: DJI del 1/3

  Vi får mycket frågor om DJI och drönare så vi har gjort en filmserie som tar upp hur du kommer igång med din DJI Phantom. Det här är en spännande gren inom fotografering och filmning så häng med!

  Du hittar filmen här: Youtube: DJI Phantom 1/3

 • Sony Fisheye-konverter 0,57x för FE 28/2,0

  Test

  Vi fortsätter testerna med konvertrar genom att presentera Sonys Fisheye-konverter till 28mm f/2,0 som du kan läsa mera om redan nu! Spännande och kreativ produkt för dig som plåtar med Sony.

  Så här skriver Mats: Denna konverter fäster man på ett snabbt och smidigt sätt i FE 28/2,0-objektivets framkant via specialtillverkad bajonettfattning, (passar i skrivande stund inga andra objektiv). En fördel med denna lösning är att man inte behöver ta bort objektivet på kameran och slipper därmed blotta sensorn, vilket minskar risken för att damm letar sig in i kameran. Ljusstyrkan påverkas lite över ett steg och landar på f/3,5. Konvertern överför också exif-information till kameran angående 16mm brännvidd. Konvertern är byggd i metall och känns i princip lika robust som Sony FE 28/2,0 objektivet. Motljusskyddet är integrerat och det medföljer ett specialtillverkat lock som skydd för frontlinsen, även det bakre skyddslocket är special eftersom konvertern har bajonettfattning och inte samma typ av fattning som på objektiv och kamera.

  Resten finner du här: Sony Fisheye-konverter 0,57x för FE 28/2,0


 • Pentax levererar...

  Mats är i full färd med att testa Pentax nya 150-450mm och vi kan skvallra om att den verkar leverera riktigt, riktigt bra, bättre än både Tamron och Sigma 150-600 och det direkt från full bländare...

  Det är alltid kul att slås av att något är bättre än man förväntat sig. 150-450mm från Pentax är ingen billig glugg men när vi ser bilderna så är den plötsligt inte dyr och börjar att nosa på titeln Mycket prisvärd. Så använder du Pentax så kan du vänta dig ett test i början av nästa vecka på både nya K-3 II och 150-450 som visar att Pentax (Ricoh) är med i matchen på riktigt. Nu väntar vi med spänning på fullformat...eller hur?

 • Sony lanserar!

  Nyhet

  Idag lanserar Sony flera mycket intressanta produkter! Vad sägs om 42 Mpixel i nya Sony A7R II och en RX100 IV med 4K-filmning, sökare och en ny typ av sensor som ger ännu bättre bildprestanda. Sony satsar stenhårt nu!

  Vi börjar med RX100 IV som kommer med en ny sensorteknik, fortfarande 20 Mpixel och 1 tum stor, som möjliggör bättre bild och mera ljus till varje pixel då de är separerade från elektroniken i ett eget lager. Tekniken påminner om bakbelysta sensorer när det gäller vad man vill uppnå. Den har 4K-filmning upp till 5 minuter i taget med den fina XAVC S-codecen. 40x slow motion i 960, 480 och 240 fps. Sökaren är mycket högupplöst nu, 2,35m bildpunkter mot 1,44m på RX100 III. Kameran klarar 16 bilder per sekund och slutartider ner till 1/32000 sek.

  Näste man till rakning är nya RX10 II. Man har designen och objektivet från RX10 men ungefär samma innehåll som RX100 IV ovan. 14 bilder per sekund och 4K-video upp till 29 minuter per sekvens är de märkbara specifikationer som skiljer förutom storlek.

  Höjdpunkten är kanske A7R II. 42,4 Mpixel är den nya upplösningen men det som är mest spännande är att man använder BSI CMOS-teknik, alltså en bakbelyst sensortyp som möjliggör mycket mera ljus på samma sensoryta som tidigare och det är en teknik Samsung lanserade i NX1 som vi berömt för just vad sensorn presterar. Vi tror att denna teknik kommer brett de kommande 2-3 åren och Sony är först ut av de större tillverkarna och dessutom med extremt hög upplösning, mycket, mycket intressant! Kameran har nu 399 fasdetekterande AF-punkter på sensorn som enligt Sony ger full funktion med A-objektiv och andra tillverkares objektiv. Det betyder att det bör räcka med en enkel adapter i framtiden vilket är positivt, Sony har sett vilka objektiv många vill använda och det breddar ju för kunderna. Ny slutare, högre ISO (102.400), 4K-video med 30. 25 och 24 bilder per sekund i XAVC S, 5-axlig bildstabilisering (4,5 steg), tyst elektronisk slutare och mycket mera gör det här till en kamera som vi tror att många blir mycket, mycket sugna på...det här är troligen en av årets häftigaste lanseringar!

  Boka A7R II här: Sony Alpha 7R II kamerahus
  Boka RX100 IV här: Sony Cybershot DSC-RX100 IV
  Boka RX10 II här: Sony DSC-RX10 II

  Uppdaterat! Leverans för RX-kamerorna är juli 2015, A7R II augusti 2015.






 • Leica Q - Que?

  Nyhet

  Leica lanserar en ny kamera idag, vilket inte är något som händer varje dag, och namnet blir ett kryptiskt och enkelt Q. Men vad betyder det? Que? Fullformat i en kompaktkamera enkelt sagt.

  Sony var tidigt ute med RX1 och RX1R som har fullformat och ett Zeiss 35mm f/2,0 fast objektiv och nu lanserar Leica sin Q med ett fast 28mm f/1,7 Summilux och fullformats-sensor. Sensorn är på 24 Mpixel vilket vi tycker generellt är en bra upplösning generellt då det räcker så otroligt långt och gör ändå bildfiler, och därigenom arbetsflöde, hanterbart på en bra nivå. Nya Q får även en display med touch-funktion vilket känns modernt och nytt när det kommer till Leica. Rejäl sökare, videoinspelning och inbyggd WiFi gör att denna Leica kanske kan nå till nya kundgrupper, de som idag kikar på de japanska, eller tom koreanska, märkenas kameror. Den går att använda upp till ISO 50.000, erbjuder upp till 10 bilder per sekund på full upplösning och ska ha en mycket snabb autofokus. Vad tror du? Är det här rätt väg för Leica?

  Boka ditt exemplar här: Leica Q

 • Nikon 1 Nikkor 11-27,5/3,5-5,6

  Test

  Det här är en mycket kompakt och smidig zoom till Nikons 1-system och Mats har ställt det på prov för att se hur det presterar. Missa inte att Nikon har AW1 som är en vattentät systemkamera (med rätt objektiv!).

  Så här skriver Mats: Skärpan är bra till större delen av bilden över hela zoomomfånget, det är i stort sett bara längst ut i hörnen som det brister lite. Dock inget att oroa sig för vid normal hobbyanvändning. På grund av den lilla sensorn i Nikon 1-kamerorna bör man också helst undvika att använda mindre bländaröppningar än f/8. Anledningen är att diffraktion (försämrad skärpa) framträder tidigare ju mindre sensorn är, och f/8 motsvarar ur den synpunkten minst två steg mindre bländare jämfört med en kamera med fullformatssensor och motsvarande brännvidd på objektivet.

  Resten hittar du här: Nikon 1 Nikkor 11-27,5/3,5-5,6 (svart)

 • Flygbild deluxe

  Den här bilden går inte av för hackor, eller hur? Thomas Johansson har skickat in denna när SAS ATR-72 OY-JZA går in för landning på Arlanda i solnedgången. Vi gillar bilden, gör du?

  För dig som missat så finns appen Flightradar 24 som visar alla plan som är i luften och det finns både en gratis och betalvariant. Man ser lätt från vilket håll planen till din flygplats flyger in vilket underlättar. Man kan hålla redan på ankommande flyg via Swedavias eller andra flygplatsers hemsida och med appen ser man från vilket håll de flyger in och man kan därigenom tajma när det är flygplan på väg in. Har du tips? Skriv gärna en kommentar så lär vi oss av varandra! Tack för din fantastiska bild, Thomas!

 • Sony Ultravidvinkelkonverter 0,75x / FE 28/2,0

  Test

  En konverter för att få vidvinkel är ingen ny produkt men däremot en produkt som inte så många köper oavsett vilken kamera eller vilket objektiv man har. Men det kan vara en smart lösning till rätt användare...

  Mats skriver så här: Som med alla konvertrar förlorar man mer eller mindre bildkvalité, men i mitten av bilden ser man faktiskt ingen större skärpeskillnad med eller utan konverter. Det ser riktigt bra ut och klart bättre än väntat. Det är i stort sett bara ut mot kanter och hörn som det blir lite mjukare och uppstår även mer kromatisk aberration. Men detta ser man bara om man granskar bilderna i 100%, vid standard bildvisning ser man normalt inte dessa försämringar.

  Mera om denna spännande produkt hittar du här: Sony Ultravidvinkelkonverter 0,75x för FE 28/2,0

 • Filterdags!

  Nu är ljuset här som man längtat efter men ibland vill man ha lite mindre med ljus och då är gråfilter ett bra verktyg. Kolla in vår film som tar upp om just filter och beställ ditt nya filter samtidigt...

  Du kan använda rabattkoden FILTER25 tom 30 juni 2015 för att erhålla 25% rabatt på DÖRR grå- och polfilter. Dessa håller mycket hög kvalitet och vi kan verkligen rekommendera dem för att få önskad effekt. Har du flera frågor om filter så kan du ringa eller maila oss. Har du tappat motivationen när det gäller fotografering, se till att skaffa dig ett ND-filter och ett leta upp ett vackert vattenfall eller bäck med en härlig omgivning, det kanske tom finns mitt i stan där du bor? Lycka till!

  Film om filter: Youtube: Gråfilter & polfilter
  En till om endast polfilter med exempelfilm: Youtube: Polarisationsfilter


 • Solnedgång

  Solnedgångar är lite underskattade...

  En solnedgång är så enkel att ta. De flesta bilder på solnedgångar är inga konstverk i sig. Men motivet kan vara som ett konstverk och de flesta älskar att uppleva solnedgångar och de flesta relaterar till positiva och kärleksfulla känslor av just en solnedgång.

  Denna solnedgång tog jag i går kväll med min telefon. Inte tekniskt fulländad och inte spännande på något sätt, men vad tänker du och känner du när du ser bilden? Varma och härliga känslor hoppas jag.

  /Thomas

 • Landning

  Olle har skickat in denna bild på temat flyg...

  Olle hälsar att bilden togs vid inflygningen på Arlanda med en Canon EOS 5d mkIII samt ett 70-200 2.8.

  Vi tackar för bidraget.



 • D3200 Firmware

  Nikon har släppt en firmware uppdatering (version 1.04) till D3200 som löser problemet relaterade till läsning av minneskortet

  Nikon skriver så här: Löste ett problem som orsakade att åtkomstlampan för minneskort lyste längre tid än normalt eller att meddelandet “Det här minneskortet kan inte användas. Kortet kan vara skadat. Sätt i ett annat minneskort.” visades vid åtkomst till minneskortet.

  Klicka här för att hämta hem mjukvaran

 • War of the Worlds

  Det växer något på Gotland...

  Jag såg denna växtbeklädda fasad i Visby och tog flera bilder i lite olika vinklar. Jag gillade denna bild bäst, för när jag kollade på den i Capture One så kom minnen från filmen War of the Worlds med Tom Cruise. Det var länge sedan jag såg filmen men jag minns att jag gillade den, och jag minns de växter som beklädde byggnader och jag minns att de amerikanska soldaterna använde svenska vapen mot inkräktarna. En GRG som vi använde i lumpen, kallas också Carl Gustav M1. Detta gamla svenska vapen som lanserades redan 1946 dyker upp igen i nya Terminator-filmen som släpps i år. Bilden togs med en Leica M + Super Elmar 21/3,4 på 1/30s, f/6,8 och ISO 200.

  /Thomas

 • Panasonic Lumix DMC-G7

  Test

  Nya Panasonic G7 har vi gått igenom och Mats har lagt ut ett klipp med TimeLapse för att visa vad G7 går för. Funktionen 4K Photo har också testats så att du kan uppleva nyttan av det.

  Mats skriver: G7 har lånat mycket av tekniken från storebror GH4, vilket bland annat innebär att den nu har filmning i 4K, förbättrad stillbildskvalitet, förbättrad autofokushastighet, förbättrad autofokus i sämre ljusförhållanden, snabbare seriebildtagning och högre sökarupplösning. Dessutom har DMC-G7 som första modell ett nytt reglage för att underlätta val av 4K-tagning utanpå kamerahuset. LCD-skärmen har upp till 50% högre ljusstyrka än hos föregångaren.

  Resten hittar du här: Panasonic Lumix DMC-G7 kamerahus svart

 • Mäktig kopter

  Jesper Sundström har skickat in den här läckra bilden som visar Försvarsmakten i full karriär. Riktigt läckert med snöröken och helikoptern som kommer ut ur "molnet".

  Det ser ut som en scen från en actionfilm, eller hur? Tack för den här bilden som är på temat flyg som vi har i Bloggen. Fler bilder kommer och skicka gärna in din bild till blogg@cyberphoto.se så finns chansen att den blir publicerad här eller på vår Facebook-sida som du gärna får följa om du gillar bilder, foto och video.

 • Ny film: Använd AF-ON

  Äntligen fredag, härligt, eller hur! Förgyll din fredag med ett tips i form av en ny film på vår Youtube-kanal som handlar om hur du drar nytta av AF-ON på din systemkamera. Kolla in hur Johannes använder det!

  Du hittar dagens nya film här: Youtube: Fokusera med AF-ON

 • Galgberget

  Lite historia...

  I Umeå, mer exakt i Röbäck så har vi galgbacken där Västerbottens sista avrättning skedde den 24 augusti 1853.

  Bilden du ser är tagen på galgberget i Visby. Galgen består av en låg, cirkelformig stenmur från vilken tre pelare i sten reser sig. På pelarna har det vilat träbjälkar i vilka brottslingarna hängdes i rep och krokar. Avrättningsplatsen var i bruk fram till 1845. Tidigare var sikten fri in till Visby och från havet så att alla kunde beskåda de avrättade. I omedelbar anslutning till galgen hittade arkeologer benrester från närmare 30 avrättade människor. Samtliga antas ha blivit avrättade på platsen. De flesta har halshuggits, framförallt med yxa men också med bila, en och annan med svärd. Skadorna på skeletten är väldigt brutala, de som bränts efter halshuggningen verkar framförallt vara kvinnor.

  Jag är glad att jag lever i denna tid. Och på denna plats. Tyvärr så förekommer liknande grymheter även idag, något som berättas om i nyheterna nästan dagligen. Bilden är tagen med Leica M + Super Elmar 21/3,4 på 1/800s, f/8,0 och ISO 200.

  /Thomas

 • Studiolampa Polaroid LED500

  Test

  Idag har vi testat Polaroids lampa LED500 som är en prisvärd och rejäl produkt för dig som söker en bra belysning för interiörfotografering, filmning och mycket annat. Kolla in vad Mats säger om den!

  En kraftig och portabel studiobelysning med 512 st ledlampor. Hälften av lamporna är dagsljusbalanserade och andra hälften tungstenbalanserade. Ljuset och färgtemperaturen regleras via varsin steglösa dimmer mellan 3000K till 5900K. Perfekt för att minimera blandljus i olika situationer där man använder flera olika belysningar eller vid dagsljus. Lämplig i första hand för videofilmning, men fungerar även till viss mån för stillbildsfotografering, samt flera olika motivområden som t ex porträtt, produktbilder, interiörer etc.

  Resten finner du här: Polaroid LED 500 studiolampa

 • Flygtips!

  Den här läckra bilden har Robert Alvarsson skickat in till oss och visst är den en läcker bild? Det du ser på bilden är vårt egna JAS 39 Gripen i full fart över fjället utanför Åre vid VM 2007.

  Så här skriver Robert: Bilden är tagen från ÅRE skutan under VM 2007 med Canon fast 135 mm på en canon 10D. Under sista uppvisningen låg det molntäcke i dalen men det var fint väder på fjället. Planet kom på låg höjd genom dalen och gick upp genom molntäcket lagom vid starten på störtloppet. Var max 100 meter till planet vid startbåset när det bryter genom molntäcket på vägg rakt uppåt, det var inte så glada minner ifrån åkarna efter det när det bara tjöt i öronen och lätt brända av EBK (efterbrännkammare).

  Tack för bilden och tack för tipset att 4 juli arrangeras en militär flygdag vid Skaraborgs flottilj, F7, där du får chansen att plåta om du är sugen att testa detta. Mycket bra tips!

 • Mys

  Två toppgluggar...

  Jag har testat två riktigt bra objektiv i helgen. Det var Nikon 58/1,4 och Sigma 50/1,4 Art. Tänk om man kunde kombinera ihop dem. Nedbländat så är båda mycket skarpa, men på full öppning så är Sigma helt klart skarpast medan Nikon har en mycket snyggare bakgrundsoskärpa. Bilden du ser är tagen med Nikon D810 och Nikon 58/1,4 på 1/250s, ISO 200 och både på f/1,4 och f/2,0. Jag lade ihop två bilder för att få skärpan från f/2,0 och bakgrundsoskärpan från f/1,4. Nikons 58mm har många fina egenskaper som jag måste få återkomma senare om i bloggen. Den skiljer sig markant från Nikons vanliga 50/1,4 med mycket mer "Leica-känsla" i bilderna, mer tredimensionell i sin återgivning...

  /Thomas

 • Nikon 1 Nikkor 18,5/1,8

  Test

  Vi fortsätter att testa Nikon 1-objektiv och 18,5mm är näste man till rakning. Konceptet är smart och objektiven smidiga så presterar de nog bra för ett "köp"? Läs våra test så får du se...

  Så här skriver Mats: Skärpan är överlag mycket bra redan på största bländaröppning, och speciellt i den mittersta delen av bilden. Kantskärpan ökar vid nedbländning och fullt godkänd runt f/5,6 till f/8. På grund av den lilla sensorn i Nikon 1-kamerorna bör man helst undvika att använda mindre bländaröppningar än f/8. Anledningen är att diffraktion (försämrad skärpa) framträder tidigare ju mindre sensorn är, och f/8 motsvarar ur den synpunkten minst två steg mindre bländare jämfört med en kamera med fullformatssensor och motsvarande brännvidd på objektivet. Diffraktion är en egenskap som uppstår i optiken, men påverkas även av storleken på sensorn och dess pixeltäthet.

  Resten finner du här: Nikon 1 Nikkor 18,5/1,8 (svart)

 • Regn

  Jag gillar Gotland...

  Idag så är det regnigt och kallt i Umeå och då värmer det gott att visa denna bild som jag tog på Gotland för två veckor sedan. Vi satt också och åt gotländsk glass i hamnen iklädd t-shirt. Jag hoppas på mer sommar. Bilden är tagen med Leica M + Super Elmar 21/3,4 på 1/370s, f/9,0 och ISO 200.

  /Thomas

 • Eurofighter 2000

  Namnet Eurofighter 2000 låter rätt tufft, eller hur? Eller som något från TV-shop? Men det är ett häftigt stridsplan som Johan Lindblom fångat på bild och visst är bilden rätt häftig!

  Johan har använt en Canon EOS 7D och ett 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM för att fånga planet "in action". Just snabba APS-C-kameror verkar vara ett populärt verktyg bland flygplansfotografer vilket är förståeligt med tanke på den beskurna bilden som den mindre sensorn ger tillsammans med hög upplösning och smidig användning. Tack för bilden Johan, en godislåda går till dig som tack! Fler bilder finns på vår Facebook-sida.

 • Spitfire

  Temat är ju flygplan i bloggen just nu så här kommer mitt bidrag...

  När jag tog denna bild så ville jag ha en klassisk Spitfirebild, men det var i princip är omöjligt som åskådare att få. Jag såg detta motiv och tänkte direkt på Biggles. Alla dessa böcker jag läst som barn, och detta motiv var som taget direkt ur dessa böcker. Men vägen till den bild jag ville ha och den som var möjlig att ta krävde en del jobb i Photoshop.

  Följ med från kass till klass >>

  /Thomas
   

 • Sony FE 28/2,0 för Sony E-fattning

  Test

  Sonys 28mm till E-fattning landade i knäet på Mats och det ledde till ett test som du kan läsa redan nu på vår hemsida! Mats har varit ute med den och förmedlar sina intryck i testet. Dessutom är några mycket intressanta test på gång!

  Så här skriver Mats: Objektivet är till stora delar byggt i aluminiumlegering, vilket gör det rejält och tåligt. Damm- och fukttätning håller objektivet tätt även i lite sämre förhållanden, men det saknas en tätande gummipackning runt bajonetten. Autofokus drivs av en linjär motor (advanced linear actuator) för snabb och tyst funktion, vilket gör objektivet lämpligt även för filmning. Fokusringen går mjukt och fint vid manuell fokusering. Blomformat motljusskydd ingår.

  Resten hittar du, kostnadsfritt, här: Sony FE 28/2,0 för Sony E-fattning (fullformat)

 • Månflyg

  Vi har fått den här vackra bilden från Tomas Johansson som inte är en lätt bild att ta. Det här är en bild som skulle kunna pryda många väggar speciellt om man är intresserad av flyg.

  Skicka gärna in en bild du också till blogg@cyberphoto.se så har du chansen att, som Tomas, få ett paket med småprylar och godis som tack! Om du är intresserad av flyg kanske du ser vilken flygplansmodell det är på bilden? Kan du gissa vilken flygplats den är på väg in till? Rätt svar får också ett godispaket. Vill du se flera flygbilder så gå gärna in på vår Facebook-sidan där vi lagt ut ett helt gäng nu under morgonen.

 • Japan?

  Gotland!

  Gotland är en fantastiskt vacker och intressant ö. Denna bild är tagen i den botaniska trädgården i Visby. Tagen med Leica M + Super Elmar 21/3,4 på 1/460s, f/9,0 och ISO 200.

  /Thomas

 • Efterlysning!

  Vi vill gärna se bilder på flygplan, helikoptrar och alla andra högtflygande färdmedel i Bloggen så skicka gärna en bild som du gillar! Tillsammans kan vi inspirera varandra till att åka ut till den lokala flygplatsen...

  Berätta gärna vart bilden är tagen och med vad så att vi får veta knepen och lära oss. Ibland ser vi ett gäng fotografer stå vid inflygningen till vår flygplats i Umeå och det är många vid Arlanda som fångar plan på väg in. Ge gärna en story, tips och tankar när du skickar in din bild så premierar vi utvalda bilder som visas i Bloggen och på Facebook. Kom ihåg att skriva namn & adress i mailet!

  Tack på förhand!

  Skickas till blogg@cyberphoto.se

 • Ny film: Röde SmartLav+

  Har du också börjat att filma med din system- eller kompaktkamera? Ljudet är en del av filmning som vi fotografer sällan kan så mycket om men med rätt produkter kan du enkelt få ett mycket bra resultat.

  Kolla in Johannes film om den smarta och mycket fina Röde SmartLav+ här: Youtube: Röde SmartLav+