• Tester på gång

  Precis som resten av Sverige så har vi en hel del snöfall och det gör att våra kameratester börjar bli till en rejäl kö. Vi håller just nu på att testa Casio Exilim G1, Casio Exilim S12, Panasonic ZX1, Canon Ixus 200, Tamron 17-50 VC, Sigma 17-70 OS. Dessa tester kommer att publiceras inom kort, så fort vädret tillåter.

  Bilden till höger är tagen med en Canon PowerShot S90 mot ett fönster, där en snöstorm härjar fritt på andra sidan…

 • Stöd Haiti

  CyberPhoto tillsammans med Canon stöder Hoppets Stjärna i deras arbete på Haiti. Att det blev just dem berodde på att de behövde 12 digitalkameror till Haiti. Klart att vi sponsrar det. Jag skriver inte detta för att få någon ära utan för att peppa andra företag att också hjälpa till. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, så blir det ett gott resultat. Det finns många seriösa hjälporganisationer.

  /Thomas

 • Tema: Videokamera

  Idag ska vi se lite på detta med att spela in video med din kamera och att sedan få ut det i ett format som passar dig och dina möjligheter samt krav. Sedan HD videokamerorna kommit så har det uppstått en hel del förvirring angående just detta med möjligheterna att enkelt se och lagra filmen. Vi tar en snackis med Roger Filipsson som ansvara för video hos oss.

  Hej Roger! Du som kan det här med videokameror.
  Kan jag bränna ut mina HD filmer från kameran på en DVD-skiva?
  -Ja det går att göra på ett par olika sätt, beroende på om man vill behålla den höga HD-kvalitén eller vill ha en vanlig DVD-skiva som slutresultat. I båda fallen fungerar ofta den medföljande programvaran till kameran utmärkt.

  Upplever jag skillnad på SD (normal/lågupplöst film) och HD kvalité på min TV där hemma?
  -På en äldre tjock-TV eller på en mindre ny platt-TV (upp till 32") tycker jag att SD-material räcker för de flesta behov. Har man en större HD-anpassad TV (speciellt Full HD) på t.ex 42 tum, så tycker jag nog att man bör titta på en HD-upplöst kamera istället. Risken är annars stor att man tycker bildkvalitén är för dålig jämfört med det man normalt ser.

  Om jag vill filma i HD och få ut mina filmer i full kvalité, vilka produkter ska jag köpa?
  -För att göra en DVD-skiva i HD-kvalitet, kan man i de flesta fall använda kamerans egna programvara.
  Denna är dock ganska begränsad vad gäller funktioner, om man vill redigera materialet lite mer omfattande då bör man nog skaffa ett riktigt redigeringsprogam för video.
  Ett bra sådant finns från cirka 600:- och uppåt (ex.vis Pinnacle version 14 HD).
  Man kan också skaffa en extern brännare till sin kamera och då slipper man använda datorn för att göra en skiva. För att se detta, måste man sedan ha en Blurayspelare eller Playstation 3 konsol.

  Men om jag däremot vill få ut dessa filmer i så bra kvalité som möjligt på en DVD skiva på ett enkelt sätt? Vad ska jag då köpa för produkter?
  -Även i detta fall fungerar ofta den medföljande programvaran till kameran utmärkt. Har du en SD-upplöst kamera kan du också använda en extern brännare och ännu enklare få ut en DVD-skiva.
  Båda kameratyperna går även att koppla till en stationär DVD-inspelare via vanlig AV-kabel, men då tappar man något i bildkvalitet. Men det är det absolut enklaste sättet att få ut en DVD-skiva från en HD-upplöst kamera.

  Ponera att jag filmar familjen, kanske fjällsemester och mycket hemma i vardagen och på fest. Vilken kamera skulle du rekommendera och varför?
  -Om man ska köpa en SD eller HD-upplöst kamera beror på den utrustning man redan har (eller inom kort tänkt skaffa) i hemmet. En stor HD-TV tycker jag nästan i alla situationer innebär att man bör rikta in sig på en HD-kamera av något slag (t.ex Canon Legria HF200).
  Detta om man vill att bildkvalitén på något vis ska matcha det man ser i TV-programmen redan nu.
  Har man en mindre eller SD-anpassad äldre TV, alternativt att man kan leva med lägre kvalitet så är en SD-upplöst kamera ett mycket prisvärt alternativ tycker jag (ex.vis Panasonic SDR-S15 som är otroligt liten och smidig).

  Tack, Roger. Har du flera frågor angående video så ring oss gärna, Roger & co finns till din hjälp!

 • Snart kommer testet - Canon 1D Mark IV

  Mats Ylinikka, vår Canon-guru, håller på att genomföra Canon 1D Mark IV testet just nu. Både Mats och vi andra är spända på att se vad vi kan få för resultat utav detta test. 1D Mark III såldes i många exemplar och var ett arbetsredskap som heter duga i många fotografers händer. Den nya modellen har valts av många redan nu. Men alltid lika spännande att se vad ett test säger.

  En intervju med Roger angående det här med HD video och bästa sättet att lagra / överföra filmmaterial kommer lite senare…häng med i bloggen!

 • Fredagsvinnare!

  Skulle inte du vilja att det såg ut så här när du öppnar ett paket med fototillbehör? Varje fredag har du chansen att vara den utvalde. Idag är det en person som beställt lite DÖRR och Nikon tillbehör, bland annat blixtprodukter. Har du gjort det nyligen? Då kan det vara ditt paket som är fyllt med godsaker!

  På tal om DÖRR produkter så har de många prisvärda lösningar. DÖRR blixtpaket är väldigt prisvärda och tex. finns paket med sändare för att du ska kunna köra trådlöst i din hemmastudio. Till en mycket rimlig kostnad. Blir du sugen? Ring oss så ser vi till att du får rätt produkter.

  Vill du hellre ha Elinchrom produkter så har det precis lanserats en ny serie: D-Lite it. Vad är då skillnaden mot den befintliga serien? Designen är annorlunda, bättre material ibland annat skalet, inbyggd skyport-mottagare, synktider till 1/250sek och inbyggd termostatfläkt. Mer info om dessa kommer snart.

 • Vinnare - Fototävlingen "Självporträtt"

  Nu har vi lyckats kora en vinnare ur den stora mängd bidrag som vi fick in! Efter mycket sållning så hade vi 60 bidrag ur vilka vi lyckades vaska fram 3st som överensstämde bra med kriterierna:

  Kreativitet & Humor

  Topp 3 bestod i en bild kallad Personlighetsklyvning, en bild kallad Jaws och det vinnande bidraget, som har det smått humoristiska namnet: Det är undersidan som räknas. En kreativ och rolig bild som lockade alla i vårt manskap att skratta spontant.
  Då har budskapet gått fram oavsett teknisk begåvning och fotokunskaper, där vi fick se många exempel med riktigt hög klass. Klicka på bilden för full storlek.

  Grattis Amanda Sveed och din Samsung ST550 är på väg till dig!

 • Dagstest Nikon D3s

  För oss som drömmer om det bästa så har det ju dykt upp ett par kandidater. Canon 1D Mark IV och Nikon D3s. Jag lånade en D3s över dagen för att se vad den kan prestera, då gentemot D3 och D700 i synnerhet.

  Man känner ju igen sig direkt vilket inte var någon större överraskning. Filmfunktionen fungerar utmärkt även om 1080p hade känts bättre när man betalar så här mycket pengar och konkurrenterna har det för en bråkdel av de pengarna. Men visst finns det fördelar med 720p inspelning på Nikon, bland annat filstorlek och kompabilitet.

  Den klart märkbara skillnaden på bilderna är att man kan gå något steg högre på ISO med riktigt bra resultat jämfört med D3 och D700. ISO 6400 ser riktigt bra ut, även JPEG filer blir skarpa och detaljrika på denna känslighet, och bilderna går att använda även till större printouts. Ergonomin är fortfarande exemplarisk, skärmen nedtill på baksidan väldigt klar och bra. Även på högre ISO än 6400 ser bilderna bra ut i jämförelse med både förväntningar och konkurrenter.

  Klicka på bilden ovan (kameran) så får du en JPEG bild tagen på normal inställningar, på ISO 12800.

  Det här är mörkrets härskare. Nikon D3s.

 • G-chock!

  Nu har vi fått hem den! Den finns i lager! Casios G-shock kamera, som många här väntat på för att få klämma lite extra på. Designen är helrätt. Känslan är helrätt. Häftigaste förpackningen av alla tuffa kameror. Det här är kameran för dig som klär dig i Haglöfs, som hellre klättrar bergvägg än åker linbana, som hellre tittar på Expedition Robinson än Paradise Hotel. Du som har en klocka som mäter höjd, djup, temperatur och har inbyggd GPS, du ska ha den här!

  Märks det att vi själva blir sugna?

  Vill du beställa? Klicka här!

 • Sugen på att filma?

  Jag tänkte berätta om 2 bra tillbehör för dig som är sugen på att filma med din kamera. Den första produkten är för dig som har en kompakt eller långzoom kamera med videoinspelning, och gillar action! Delkin Fat Gecko är ett riktigt bra sugkopps-fäste som med fördel kan användas på tex. bilen. I filmen nedan är denna fäst på bakluckan med kameran vänd bakåt. Det blåser lite mindre bakom bilen så risken för störande vindljud är mindre. Dessutom, om man fäster kameran lägre ned så ökar fartkänslan markant.

  Detta fäste är enormt robust och håller utan problem i en kompaktkamera eller någon av modellerna med lite längre zoom. Väljer du en kamera med HD video-inspelning har du chansen att få riktigt bra kvalité! Den är stabil och skakar inte så lätt och vibrationer äts upp av sugkopparna.

  Om du vill ha ett bra stativ till din systemkamera med video-inspelning så kan vi rekommendera Manfrotto 190XB + 700RC2 paketet, som innehåller ett bra stativ och ett bra videohuvud. Komplettera detta med ett Manfrotto 496RC2 huvud (kulled) så har du ett riktigt bra paket. Tål en hel del vikt dessutom så tex. en Canon 5D mkII eller en Nikon D300s funkar utan problem.

  Glöm inte köpa ett rejält minneskort dessutom, en vi har på kampanj just nu är SanDisk CompactFlash 16GB eXtreme UDMA, 60MB/s (400x hastighet) Typ I för 990kr! Det är ett riktigt bra minne till riktigt bra pengar! • Nikon 70-200 VR

  Många har väntat på denna nyhet och även Canon har ju precis lanserat en uppgraderad 70-200 IS optik. Just denna brännvidd med bra ljusstyrka är mångas drömoptik. Det här är precis vad många av oss vill ha! Nikon har ju valt att inte lansera en version utan VR eller aningens ljussvagare för att få ner priset. Skälet vet jag inte men samtidigt siktar man på att ha det bästa möjliga, optiskt sett, i varje omfång.

  Gamla 70-200 VR var ingen dålig optik och inte heller ännu äldre 80-200 optikerna, men med nya FX-sensorn så såg man en aning vinjettering som störde och man märkte att optiken inte var optimal till en fullstor sensor. Den gav dock bra bilder och var hanteringsmässigt riktigt bra. Den nya versionen då? Är den värd att byta till? Absolut. Där är svaret ett stort JA. I synnerhet om du använder en D700, D3, D3s eller D3x. För den är som gjuten till dessa kameror. Som en av våra kunder uttryckte det:

  Optiken tar kanske inte direkt skarpa bilder, jag skulle snarare vilja påstå att den tar förbaskat skarpa bilder. Initialt upplever jag bländare 2,8 så pass skarp och exakt att jag inte kommer tveka en sekund att använda optiken utan att blända ner.

  Mats Ylinikka, vår mest erfarne testare på optik och DSLR produkter skrev så här:

  Ord känns ibland överflödigt, ladda gärna hem bilderna istället och kika i lugn och ro. Det är faktiskt ingen större synbar skillnad i skärpa på största öppning eller nedbländat, och mycket bättre än så här blir det sällan. Vinjettering och distorsion är försumbart. Toppklass

  Vi återkommer med mer info om Canon 70-200 2.8 IS optiken så fort vi har fått göra ett utförligt test. Mer om Nikons nya 70-200 VR finner du om du klickar här.

 • Ny funktion!

  För att du ska hitta en specifik produkt lättare och snabbare så har vi infört en enkel filtrering. Säg att du vill hitta en kamera med HD video-inspelning men att den ska tåla lite tuffare tag. Gärna vattentålig. Då klickar du i rutorna för detta i filtreringen så får du fram vilka produkter du kan välja bland, som täcker dina behov!

  Om du har funderingar runt detta eller förslag hur vi kan förändra och förbättra sidan ytterligare, hör av dig till oss. Vi har redan fått en mängd förslag och vi är lika glada varje gång vi får ett mail från en engagerad kund!

  Klicka på bilden för att se var man får fram filtreringen.

 • TÄVLING!

  Tävlingen är avslutad
  Vinnare presenteras i bloggen och i vår Facebook-grupp på torsdag! Tack för alla bidrag, helt överväldigande många och bra!

  Vi tycker att du ska vara med i vår blogg-tävling, där du kan vinna en Samsung ST550 om du övertygar oss med det bästa bidraget! Tävlingen startar nu direkt och sista dag för att skicka in bidrag är söndagen den 17:e.
  Måndagen den 18:e presenteras vinnaren som utses av en jury av CyberPhotos personal.


  Tävlingsregler!

  * Bilden ska vara ett självporträtt.
  * Fri manipulation, men den måste baseras på ett fotografi taget av dig själv med dig själv som motiv.
  * Fritt att använda stativ, fjärrutlösare och andra tillbehör.

  Våra kriterier: Fantasi, kreativitet och humor.

  Skicka in ditt bidrag i JPEG-format till blogg@cyberphoto.se. Vinnande bidrag publiceras här i bloggen.

  Bästa porträttbild enligt kriterierna ovan vinner alltså en Samsung ST550, en kamera med dubbla displayer just för att det ska vara enklare att ta självporträtt. Perfekt till oss som bloggar eller till bilder för facebook, myspace eller andra forum och nätverk! Det är en av våra populäraste kompaktkameror och det kan man förstå. Läs mer om kameran här. Kamerans värde är 2990kr och ev. vinstskatt betalas av vinnaren. Beslut kan ej överklagas.

  /Tobias

 • Konkurrens

  En bild säger ibland mer än tusen ord. Jag var ute för att ta några bilder när jag såg denna talande bild. Posten och DHL "slåss" om att få leverera.

 • Patricks är längst

  Patrick har utan tvekan den längsta antennen på jobbet. Kolla på bilden!

  Patrick, du har två antenner på bilen, varför? - Jag är väldigt intresserad av amatörradio och jag har två antenner på bilen för två olika band, den långa tiill kortvåg 3,7MHz och den lilla till 145Mhz.

  När började detta intresse? - Det började egentligen redan när jag var liten, pappa var signalist i lumpen. Jag tog certifikat för två år sedan.

  Hur ofta använder du kortvågsradion? - Nästan varje dag faktiskt. Det är fascinerande att jag kan nå i princip hela världen från min bil eller hemma, eller för den delen från bärbar radio.

  Vad säger frun om detta då? Haha, ja, hon gillar inte antennerna på bilen och när jag nyligen tog hem en 18m antenn på gården så var det inte helt populärt…

 • Fredagens godisvinnare!

  Denna fredags vinnare får ett paket överfyllt med godis, och har beställt en Canon EOS 450D med boken Bättre Bilder. Har du beställt en EOS 450D? Då kanske du är den lycklige som nästa vecka får äta upp dig inför nästa frostperiod!

  Nu är det fredag och snart dags att gå hem, kanske även så för dig? Nu får man hålla tummarna för att vädret tillåter lite fotografering, vore suveränt om man får lite glimrande träd, frostiga buskar, vita vyer och på det en röd-gul sol som reflekteras i molnen. Ni vet vad jag menar…det där perfekta vinterlandskapet. Sen gärna en kontrast till det, som en fågel, en skidåkare eller en skoterförare i full fart. Vilket som, så önskar vi en trevlig helg!

 • Intervju med Dejan Sokolovski

  En fotograf som jag imponerades tidigt av är Dejan Sokolovski. Med små medel, lite erfarenhet och ingen utbildning men med kreativa idéer och en förmåga att få fram en bild som man har i huvudet har han rönt stor uppmärksamhet bland genren bilfotografer. Jag tog kontakt med Dejan för att få veta lite mera!

  Hej Dejan! Vi har fått se av dina bilder på diverse motorforum under en längre tid och många har blivit imponerade. Hur gammal är du?

  Hej Tobias! Det är riktigt kul att många gillar mina bilder, får mig att vilja leverera mer och mer hela tiden. Jag är 22 år gammal, men det känns som jag fortfarande nyss fyllde 18.

  Hur kom det sig att du började fotografera och när var det?

  Egentligen har jag aldrig varit riktigt intresserad av fotografering. Knappt ens en gång ägt en kamera förrän jag en gång, utav någon anledning jag inte riktigt minns, köpte mig min första digitala systemkamera för ca 4 år sedan nu. Det var en Nikon D50 och jag minns att jag var riktigt usel på att hantera den. Det kändes som att spaka runt med något riktigt avancerat jämfört med mina 500-1000kr kameror jag hade innan! Som tur var började jag intressera mig väldigt mycket efter ett tags användande och det ena ledde till det andra och idag känns det som att jag kan en bit mer än när jag började.

  Du har precis varit i USA som jag förstår det, för att köpa en bil, men du hann med att fotografera en del vilket uppmärksammats på forum i USA, hur var det?

  Det stämmer! Jag åkte över för att äntligen köpa min drömbil - Corvette C6! Självfallet tog jag med kameran också, det är ju inte varje dag man åker till USA, för mig var det första gången dessutom. Jag och min resekompis jag flög med är båda foto-intresserade så det blev en hel del fotande. Vi träffade även upp en otroligt skicklig och trevlig bilfotograf som jag snackat med ett tag på internet nu. Webb Bland (www.notbland.com). Så tre kamera-nördar i Miami - perfection! USA är ett otroligt land, efter att ha sett allt som finns i Florida att fotografera och göra känns mitt liv i Sverige inte lika spännande längre tyvärr... Nu är drömstället att bo på i Miami. Extrema bilar och extrema locations i överflöd - det gillar vi!

  Det förstår jag. Du använder dig mycket av efterbearbetning. Vilket program använder du? Har du något tips du kan dela med dig av just gällande efterbearbetning av bilder?

  Det stämmer också! Efterbearbetning för mig är mer än halva grejen, för att få min stil över bilderna, mycket viktigt! Jag använder mig utav Adobe Photoshop CS4 idag men även Adobe Lightroom 2 när det är en större serie bilder jag vill bearbeta snabbare i deras raw-konverterare. Fungerar mycket bra och rekommenderas åt alla! Photoshop å andra sidan är ...allt! Precis allt går att göra, och då överdriver jag inte. Jag önskar bara att jag vore ännu bättre ibland för att kunna utföra vissa bilder jag har i huvudet. Snabba tips jag kan dela med mig utav är att: Jobba mycket med färger och kontrast. Underskatta absolut inte dodge/burn-tool och kom ihåg att clone tool är även det mycket användbart. Man är aldrig full-lärd när det gäller Photoshop.

  Fast på dina bilder verkar det som att du kan en hel del redan. Vad är på gång framöver? Har du några mål med ditt fotograferande?

  Just nu under vintertid är det inte så jättemycket fotande på bilfronten, däremot är det en del landskapsfotografering och när som helst borde jag börja som fastighetsfotograf. Kanske är kul det med! Vill börja mer med modellfotografering till vår och även annat tänkte jag för att börja seriösare inom det också. Men mitt #1 mål är att bli reklambil-fotograf för stora företag. Just nu är det bara på biltidnings-nivå vilket också är kul. Men mest lockar reklamfoto. Vi får se hur det blir längre fram, inget är ju omöjligt och jag kämpar på i vanlig ordning!

  Till sist, vad använder du för kamerautrustning idag, och har du någon drömutrustning?

  Idag använder jag mig utav en Nikon D90 som kamerahus, Sigma 10-20 som vidvinkel, Nikkor 50 1.8D som normalobjektiv samt skön-dof-objektiv och ett telezoom av märket Sigma 70-300 DG APO som jag väldigt sällan använder. Som tillsynes på mina bilder är det främst vidvinkel som gäller, där har mitt Sigma stått sig bra och överlevt länge, ända sedan start med min Nikon D50 faktiskt! Drömutrustning vore väl egentligen, efter att ha testat och sett vad den faktiskt går för en - Canon Eos 5D mark II med vassa fullformats-objektiv. Inte bara för fotandet, faktiskt. Jag har börjat intressera mig mycket för filmande nu på sistone och denna filmar i oerhört bra kvalité enligt mig, tyvärr bättre än min nuvarande Nikon D90. Till sommaren lovar jag att släppa en väldigt välplanerad och genomtänkt kortfilm filmad med min Nikon D90. Ska bli kul att se hur det blir, jag ska ge järnet i alla fall!

  Tack Dejan!

  Vill du se mer av Dejans bilder så klicka på bilden ovan eller besök www.dejansokolovski.com där en stor portfolio finns att bläddra bland!

  /Tobias

 • Vinnare i julkalendern!

  Vinnare i vår tävling i julkalendern blev…tadaa!

  Jessica Palmén!

  Motivering:
  "Jag tyckte denna video var bäst då den både var hysteriskt rolig och information om produkten och dess miljövärde tydligt framgick. Sen när kan en "ninja" med brytningsfel vara dåligt liksom?!"

  Ett stort tack till alla som skickade in förslag och var med i tävlingen om bästa julkalenderfilm! Jessicas val som också var mest omtyckt var "karate-filmen" som du kan se nedanför. Grattis Jessica, du får ett presentkort värde 1000kr hemskickat! För dig som inte vann - passa på och var med i vår porträtt tävling där du kan vinna en Samsung kamera värde 2990kr! Sista dag för inskickade bidrag är söndagen den 17:e januari. • Sista chansen - 500kr!

  CyberPhoto presenterar GF1 i en mycket begränsad upplaga, Sakura Limited Edition. Sakura betyder körsbärsblomma och det är precis därifrån färgnyansen kommer från på denna GF1. Det är naturligtvis samma toppklassade systemkamera med samma skarpa optik, 20/1.7, som de vanliga GF1, och till vår stora glädje även samma pris!

  Passa på nu när vi ger hela 1000kr i rabatt och Panasonic´s Cashback gäller, som ger tillbaka ytterligare 500kr! Du betalar i slutänden 4490kr för denna kamera! Det är ett superpris!

  Gå till Panasonic GF1 Sakura edition >>

  OBS! Sista dagen att få cashback är 15:e januari så missa inte detta!

 • Tangentbordsmobil?

  Tangentbord eller inte, ja, vad ska man välja? Här är i alla fall 2 olika mobiler med fysiskt tangentbord Sony Ericsson X2 Elegant Black och Nokia N97 Mini Garnet.
  Vilken väljer du?

  Själv gillar jag N97 mini för den funkar bättre för mig, sitter liksom bättre i handen.

  /Börje

 • Första intrycket…

  Jag har hunnit leka en hel del med vår nya bloggkamera, Canon IXUS 200 IS. Skärmen är bra, men bilden känns lite liten då skärmen är av widescreen-typ men sökarbilden använder inte hela skärmen utan det blir svarta kanter på sidorna, för att ge plats åt touch-funktioner. Det är säkert bra men då känns bilden lite liten mot när man ser skärmen släckt.

  Däremot är fokusen snabb. Den är väldigt i korrekt även i bökiga förhållanden där tex vitbalansen fungerar väldigt korrekt. Bilderna blir av hög klass, inte som en Powershot S90 eller G11, men i jämförelse emot andra kompaktkameror så är detta en mycket bra kamera. Bra & nyttiga efterbearbetningsfunktioner i kameran, som beskärning och att man kan ändra färger till neutral eller extra mättnad osv. Perfekt när man är ute och reser och vill beskära och göra om bilder, tex. förstärka färger när man är utomlands och lägga upp på sin hemsida eller facebook.

  Dessutom snygga färger och snygg design, vilket inte är helt fel…

 • Den var med!

  På väg till jobbet ser jag en otroligt vacker vy och tänker som vanligt, - man skulle haft med sig kameran… och då kom jag på att jag faktiskt hade kameran med mig!
  Så det var bara att stanna bilen, ta fram kameran och komma för sent till jobbet.

  Vintern kan vara så vacker. På med vantarna och fram med kameran!

  /Thomas

 • Hemmabio!

  Bio är bäst hemma. I alla fall om du har en Bluray-spelare, en HD-projektor och en vettig ljudanläggning. Även om du har en 50" TV så är den ganska fjuttig i jämförelse med en duk.

  Vi håller som bekant på att bygga ut företagets lokaler och då bland annat ett stort konferensrum. Efter en hel del idéer så blir det nu hemmabio med konferensmöjlighet. Det är roligt att se film tillsammans och förhoppningsvis blir det mycket av den varan. Ser du de strategiskt placerade hålen i väggen. Där kommer Linn 106C inbyggnadshögtalare att passa in perfekt. Där i mellan så ryms en 3m duk. Självklart blir det dubbla subwoofer till… jag ska gå och skynda på byggarna så vi kan se film någon gång…

  /Thomas

 • Vår nya bloggkamera - Canon IXUS 200 IS

  Till bloggen och dess bilder använder vi självklart mestadels egna bilder, undantaget när nya produkter lanseras då vi använder leverantörernas egna bilder. Idag så kom frågan upp, vilken kamera ska jag använda till att fotografera till bloggen?

  Eftersom vi är många som bloggar och det måste vara en enkelt skött kamera med jämn kvalité på bilderna så föll jag för Canon IXUS 200 IS. Hittills har det varit ett positivt möte, att i det formatet få HD Video, snygg design, stor skärm med touch-funktion, lite mer optisk zoom och en bra elektronik. Det märks mest på att den exponerar väldigt korrekt och de bilder jag tagit i olika miljöer under dagen har blivit korrekt återgivna. IXUS 110 var och är en suverän kamera och IXUS 200 har en del att leva upp till…mer om denna kommer framöver.

  /Tobias

 • Bild på en gång = polaroid!

  Tack vare några fantaster så har tillverkningen av den klassiska polaroidkameran kommit igång igen! Vem minns inte kameran som kunde leverera ett färdigt fotografi nästan direkt? Det var ju hur häftigt som helst. Trots alla nackdelar så var det en jätte-succé. Idag så är man van att kunna se bilderna direkt. Men det ger en annan känsla att få bilderna direkt i pappersform.

  Idag finns ett flertal skrivare som är portabla, tex. Canons modeller, så man kan även idag få bilderna direkt för relativt lite pengar. Hur många bilder framkallar du? Vart lagrar du bilderna? Själv så har jag dubbla hårddiskar som jag gör en säkerhetskopia på, för risken för att båda rasar samtidigt är ju rätt liten. Så om den ena lägger av så får man köpa en ny igen och kopiera över och ha 2st igen. Det finns idag hemmaservrar, man kan spara på CD, DVD och BluRay-skivor osv. Se till att ha en rejäl backup och var rädd om dina bilder.

  Mitt bästa förslag är denna produkt, Transcend Storejet 25 på 500GB. Den är stötsäker dessutom vilket borgar för att den ska tåla lite tuffare tag och 500 GB räcker rätt långt. Du kan tömma ett 4GB minneskort 125 gånger. För nästan samma pengar får du annars Transcend Storejet 35T Turbo på 1TB / 1000GB. Dubbelt så mycket utrymme, men inte stötsäker.

  /Tobias

 • TV4 besökte oss!

  I början av veckan fick vi celebert besök, nämligen av TV4. Eller rättare sagt ett reportage-team som besökte oss med anledning av att vi som enda företag fått priset som bästa fotoprodukts-leverantör till våra kunder för sjätte året i rad, instiftat av Pricerunner.

  Vi vill tacka alla våra trogna kunder som visar sitt nöje med vårt arbete, men också berättar vad som kunde göras ännu bättre framöver. Sedan vi startade bloggen har vi haft en mängd mail som strömmat in om vad vi kan förbättra eller i alla fall förändra. Det har tillkommit en hel del funktioner, vissa har tagits bort och mer och mer blir ännu enklare och klarare för att det ska gå snabbare och lättare att använda vår hemsida. Passa även på att gå med i vår Facebook-grupp! Skriv CyberPhoto i sökfältet i Facebook så får du upp vår officiella grupp.

  Vill du se vad TV4 säger? Klicka här!

 • Tillbehör och reservdelar - en del av servicen!

  Saknar du tillbehör till din kamerautrustning? Behöver du någon specialdel? Se gärna om du hittar delarna eller tillbehören på vår hemsida, men om du inte gör det så ring oss. Vi brukar kunna hitta de mest svårfunna tillbehören och delarna! Det var en gång i oktober som en kund behövde en kabel till en blixt, och vi fann efter mycket om och men att det fanns 3 olika kontakter, beroende på när blixten var tillverkad.

  Efter en del kommunikation så kom vi fram till vilken det var, och kabeln fick vi fram på några dagar och vår kund kunde fortsätta använda sin blixt. Det som sedan kom fram var att det var en av de sista kablarna som fanns i lager i Tyskland och det görs inga nya…så saknar du något, låt oss hjälpa dig komplettera innan det är för sent…

 • Nyhet! Videokameror från Canon

  Ytterliggare en lansering har skett. Canon lanserar nya videokameror i olika prisklasser med spridda intentioner. HD Video har helt slagit igenom nu men vissa av kamerorna har häftiga nya funktioner. En sammanfattning följer:

  HF S-serien stärks med S20 och S21. 8 MP Full HD sensor, dubbla kortplatser och en 8,8cm touch-skärm och på S21 även färg-EVF! Säljstart April 2010.

  HF M-serien är en ny serie kameror för dig som vill ha en smidigare och lättanvänd kamera men ändå HD kvalité! Massor av redigeringsmöjligheter och bla HD -> SD direkt i kameran. Dock full manuell kontroll och mikrofoningång för dig som vill ha kontroll. Säljstart Mars 2010.

  HF R-serien är lite elegantare men även här full HD inspelning och en del redigeringsmöjligheter direkt i kameran. Hela 20x optisk zoom och en avancerad autofokus med bland annat ansiktsigenkänning. Säljstart Mars 2010.

  FS300-serien tar över där FS200 är idag. 41x optisk zoom, ny bildstabilisering och upp till 3,5 timmars inspelningstid med medföljande batteriet bådar gott! Säljstart Mars 2010.

  Mer info och självklart tester på alla nyheter och produkter kommer under vårkanten. Mycket av produkterna har inte säljstart eller finns tillgängliga förrän om några månader dock. Produkterna läggs upp allt eftersom och info kommer givetvis direkt. Däremot är få av priserna satta av leverantörerna ännu så vi har svårt att erbjuda ett pris direkt. Har du en fråga så ring oss. 090-200 70 00.

  Vi hjälper dig mer än gärna!

 • Ännu mera nyheter - Casio!

  Även Casio passar på att mitt i helgerna lansera nyheter. Deras H10 modell har varit en testvinnare sista tiden och en av de absolut bästa kompakta långzoom kamerorna på marknaden. Det kommer nu en H15 modell och även 3 andra kompakter med hög upplösning (14,2MP) och fokus på bland annat High Speed, eller höghastighetsfotografering.

  Lite kort resumé:

  EX-H15 - 1000 bilder per laddning, 24mm vidvinkel, 10x optisk zoom och HD-videoinspelning. Allt i ett kompakt skal och uppföljare till populära och testvinnande EX-H10.

  EX-FH100 - 1000 bilder per laddning men även 1000 bilder per sekund. Upp till 9MP upplösning i 30 bilder per sekund! Maximal upplösning 10,1 MP, 24mm vidvinkel optik med 10x optisk zoom. Nu alltså höghastighetsfotografering med långzoom!

  EX-Z2000 - Också högupplöst med dryga 14 MP och 26mm vidvinkelobjektiv med 5x optisk zoom. En ny typ av skärm med riktigt bra kontrast och en upplösning på hela 460.000 pixlar. HD Videoinspelning även den.

  EX-Z550 - Ett annat skal än Z2000 men likvärdiga specifikationer. Inte samma display enligt info men samma upplösning, HD-videoinspelning och optiska zoom med samma vidvinkelläge, 26mm!

  EX-H15 kommer i slutet av Februari månad, resterande under Mars månad.

 • Canon-nytt 2010

  Canon släpper nu två nya kompaktmodeller.

  Canon PowerShot A495 heter instegsmodellen och några av skillnaderna mot A480 är en förbättrad autofokus, bättre youtube-möjligheter samt lite fler motivprogram. Canon har inte hakat på megapixelracet utan den ligger kvar på 10 Mpixel vilket räcker väldigt långt.

  Canon PowerShot A3100 IS bygger vidare på A1100 IS och A2100 IS. Den största skillnaden mot tidigare Powershot-modeller i A-serien är att A3100 IS använder sig av ett uppladdningsbart lithiumjon-batteri, NB-8L. Dessutom har kameran stöd för kommande SDXC-minnen, dvs SD-minneskort på 64GB och uppåt.

 • Uppdaterad telezoom

  Canon uppdaterar nu sin ljusstarka Canon EF 70-200/2,8 L IS II USM.

  Den nya modellen har fått bättre vädertätning, bättre närgräns och mer påkostade linser för att bl a minska risken för kromatisk aberration.

  Lägg din förhandsorder snarast! Tillgången lär som vanligt vara begränsad i början.

  /Ralph

 • SONY lanserar ny DSLR - igen!

  Efter att ha den kanske bredaste portföljen i systemkameramarknaden så lanserar SONY ytterliggare en kamera. Sony Alpha A450.

  Nu har man HDR funktion direkt i kameran, upp till 7 bilder per sekund vilket jag tror en hel del uppskattar då konkurrensen i denna prisklass generellt ligger långt efter det samt en 14,2 MP EXMOR sensor (CMOS teknik). Sökaren visar 95%, och skärmen på 2,7 tum har en snabbfokuskontroll på 7x resp 14x förstoring. Sony har varit kundvänliga nog att erbjuda plats för både sitt eget memory stick men också SD/SDHC, något som fler och fler kommer med som förut haft egna minneskort, såsom Memory Stick och XD-kort. Sony framhäver också batteritiden på upp till 1050 bilder enligt standardtestet CIPA.

  Vad tror vi? Sony har haft det svårare i Sverige än i många länder i europa. I vissa länder ligger man 2:a på marknaden och säljer mer kameror än tex. Canon eller Nikon, och SONY har kombinationen av ett starkt varumärke och bra produkter och en hög kunskap om bild sedan länge. Dessutom med kunskapsbanken från f.d. KonicaMinolta så har man förutsättningarna. Vi får se om A450 blir banbrytande i Sverige…

 • Kom närmare!

  Har du precis köpt din första systemkamera? Eller du kanske fotograferat i decennier? I vilket fall så är Macro något många är sugna på att testa och många har någon gång provat på. Det kan vara klurigt ibland med macro men vi kan hjälpa till att underlätta det för dig!

  Ett riktigt macroobjektiv är bästa vägen att börja. Man kommer nära tack var närgränsen, optiken är en fast optik i regel med riktigt bra skärpa, kontrast och ger ofta en mycket vass bild. Canon, Pentax och Nikon har en del egna optiker och tex. Tamron har en väldigt populär 90mm Macro optik. En optik jag använt mycket själv är Nikons 60mm Macro och 105mm Macro. Eller som Nikon säger, Micro. Bilden till höger är tagen med D300 och 60mm AF-S Macro optiken. De är båda riktigt skarpa, ger en vacker kontrastrik bild och är väldigt snabba. Vill man få lite mer brännvidd är 105mm Macro fin, men blir lite dyrare varvid den nya 85mm Macro optiken kommer till sin rätt. Den kostar ca 5490kr och är optiskt sett en riktigt vass optik med mycket bra prestanda. Dessutom bildstabilisering vilket är guld värt när man inte har tillgång till stativ men får chansen till en vacker macrobild.

  Vill du veta mer om vilken optik du ska välja? Belysning eller blixt? Ring oss på 090-200 70 00 och prata med oss så ska vi göra vårt bästa för att lotsa dig till rätt verktyg!

 • Action…tagning!

  Många har insett fördelarna och det positiva med att kunna spela in videoklipp. När vi testade Nikon D3s vid ett tillfälle där vi kunde köra lite racing på snö och is, så var det en ny dimension att kunna höra ljudet och uppleva farten vilket kan vara klurigt med bara stillbilder. På Vimeo och Youtube finns massor av klipp gjorda med Canon 5D Mark II, 7D, Nikon D300s, D90, D3s och andra kameror med kort skärpedjup, effekter som man inte kan få till med en videokamera för samma pengar.

  Ett flertal kända band har spelat in sina nya musikvideos med avancerade systemkameror. Våra julkalenderproduktioner är inspelade med Canon 5D Mark II.
  Så även för oss som inte trodde att det skulle vara till någon nytta med video och HD video i systemkameran, så är det många som fått backa på det och börjat leka med funktionen. När lägger du upp ditt första klipp på youtube?

  Bilden ovan är tagen ur ett videoklipp taget i extrem mörker med Nikon D3s.

 • Det Bästa - 2009

  Tillbaka efter ytterliggare en långhelg så följer lite åsikter från oss på CyberPhoto, vad var det bästa 2009 och vad hoppas vi att få se 2010 inom fotogenren?

  Erik, säljare
  Bästa nya produkt var Canon Powershot S90. Hmmm, inför 2010 hoppas jag att det kommer en fullformatare som kostar under tiotusen kronor!

  Roger, säljare, videokamera
  Canon HF S-serien är den jag närmast kommer att tänka på vad gäller produkt som imponerat mest i bildkvalitet (speciellt i dåligt ljus) och vettiga funktioner under 2009.
  Hoppas att Pana, Sony eller JVC kommer med ett par kameror som tar upp kampen 2010!

  Rolf, säljchef
  Oj, det var många bra produkter 2009. Själv skaffade jag 7D men jag säger nog ändå Canon Powershot S90 som största nyhet! Helst skulle jag vilja ha ett superpiller som ger mig mer ork 2010, men förutom det så hoppas jag på ett bättre skärmkalibreringsverktyg under kommande året.

  Ralph, produktansvarig
  EOS 7D. Främst pga att den är väldigt viktig för Canon för att kontra Nikons framgångar med D300 / D300s och lite grann framstår som nästa generation DSLR. En väldigt genomtänkt produkt! Så bra att även jag skaffade en sån. Optik är vad jag ser fram emot under 2010. Canon EF 100-300/4L IS USM och / eller Canon EF 400/5,6L IS USM. Jag skulle ha nytta av båda. :)

  Det är några av rösterna, och ser man till vad vi själva köpt under året är det ett gäng med Nikon kompakter, Canon G11 samt S90, Canon 7D, Nikon D700, Nikon D3s, Nikon D300s och Canon 5D Mark II. Andra produkter som diskuterats hett internt är tex. Pentax K-7 och Panasonic DMC-TZ7. Båda är nyskapande produkter med riktigt bra prestanda och som många av våra kunder valt att köpa!

  Vi vill passa på att tacka er alla, som handlat av oss, och som vi haft att göra med under 2009. Det har varit ett bra år, och nu ser vi med tillförsikt fram emot ett 2010 med invigning av nya lokaler, lite jubileum och annat skoj. I höst är det även Photokina, spännande!

  /Tobias